» »

Copyright slike

Copyright slike

dean32 ::

Zdravo,

prejel sem od copyright podjetja mail da sem v prekršku ker sem na Facebook naložil (5 let nazaj) eno sliko. Naložil sem jo na Fb stran od podjetja. Celotno besedilo je v danščini. znotraj pa znesek v vrednosti cca 500€. Zanima me ali jih kontaktirati ali ne? Se je to že komu zgodilo? Kaj predlagate..


lp,dean

mtech7 ::

Meni se je pred leti zgodilo podobno, znesek je bil nekajkrat višji,
poiskal sem avtorja fotografij in odkupil pravice za objavo, nato sem odpisal, da imam drugje urejene pravice za objavo. Oni so zahtevali, da jim pošljem vso dokumentacijo, nato sem odgovoril, da mi tega ni potrebno naredit in niso nikoli več pisali...

dean32 ::

ok hvala lepa za odgovor, se mi pa zdi če ni v slovenščini ali angleščini, da mi nekako ni potrebno odgovarjati. Mogoče se motim..Sliko sem zbrisal, zaenkrat pa nisem odkupil nobenih pravic, ker slike ne bom več uporabljal..Poleg tega pa s sliko ni bilo nobenega zaslužka. hmm..

Dean

louser ::

2. oddelek

SODNO VARSTVO

Zahtevki

167. člen

(1) Ob kršitvi izključnih pravic iz tega zakona lahko upravičenec zahteva:

1. da se prepovejo kršenje in bodoče kršitve;

2. da se odpokličejo predmeti kršitve iz gospodarskih tokov z upoštevanjem interesov dobrovernih tretjih oseb;

3. da se odstrani stanje, ki je nastalo s kršitvijo;

4. da se nepreklicno odstranijo predmeti kršitve iz gospodarskih tokov;

5. da se uničijo predmeti kršitve;

6. da se uničijo sredstva kršitve, ki so izključno ali pretežno namenjena ali se uporabijo za kršitev in so v lasti kršilca;

7. da se upravičencu prepustijo predmeti kršitve proti plačilu proizvodnih stroškov;

8. da se sodba objavi.

dean32 ::

super hvala za info. tole je slovenska zakonodaja. Verjetno je pa potrebno upoštevati tudi evropsko?...
Sem se še malo pozanimal in če ni v domačem jeziku ali vsaj v angleščini ni potrebno nič odgovarjati..
Zaenkrat sem sliko samo zbrisal, je za zadeva res stara 5 let in šele danes sem prejel tole :)

mrTwelveTrees ::

A si imel "javno" tole sliko ?

dean32 ::

Tako je, slika je bila javna..

Zvezdica27 ::

1. gre za gospodarski spor (dve podjetji), torej pazljivo. Vsak mail je dokaz. Postopki so hitri. Brez milosti, kajti firma mora vedeti kako se dela (taka je logika vseh, recimo sodišč). Če boš 1x napisal v mail I'm sorry I did it, se kar pripravi na tožbo, ker je case dobljen.
2. splošni rok za uveljavljanje zahtevkov je 3 leta, 5 objektivno. Zdajle nimam časa iskati ali je pri avtorskih pravicah kaj drugače.
3. načeloma morajo tožiti v SLO, če imaš tu sedež (spet, nimam časa gledati ali je za avtorske kaj drugače) in načeloma se bo uporabilo slovensko pravo (to je komplikacija, mednarodno zasebno pravo+avtosrke pravice - spet nimam časa to gledati, če je kaj drugače in bi lahko bilo dansko pravo...)
4. če nekdo zahteva 500e, še ne pomeni, da jih bo tudi dobil ;) Žal ne poznam sodne prakse, koliko so odškodnine/nadomestila pri nas... spet, nimam časa to študirati

Najbolje bi bilo, da kontaktiraš odvetnika in se potem on strokovno pomeni z njimi in se vidi... sam kaj ko bo ena njegova ura 40, 50e in ... saj razumeš. Gre pa v stroške. On ti bo vsaj to naštudiral in boš vedel, ali je zastarano ali ne.

Lahko pa seveda sam probaš komunicirati z njimi in se pogoditi, samo pazi na besede - kajti vsaka napaka te lahko stane.

zz

TheBlueOne ::

Sem radoveden, kako pa dokazujejo, da predstavljajo avtorja? V cigavem imenu pisejo tale zahtevek?

Drugace jaz bi bodisi ignoriral ali pa dal svojem odvetniku.

Zvezdica27 ::

seveda imajo, če je sam rekel, da so copyright firma, ali javno pooblastilo ali na podlagi zakona (pri nas ta za glasbo, kaj je že...) ali pa imajo pogodbo z avtorjem (isto kot odvetniško pooblastilo).

Zdaj ne rabijo pokazati, če bo tožba, bodo pa morali.

zz

TheBlueOne ::

Pac zanima me, kako zadeva izgleda.

Drugace pa sem jaz bolj ustvarjalec in me ta tema zanima iz drugega vidika. Kaj se sploh lahko iztrzi?

Zgodovina sprememb…

Zvezdica27 ::

lp,

pri nas primerno odškodnino, ni tako visoko, ni kazensko. V USA pa je to čisto drugo, je fair use, ampak če je pa abuse, pa kaznujejo na polno. Za več - pojdi brskat po sodni praksi, sam pri nas je tega bolj malo, po eni strani je to ok, po drugi avtorji nimajo denarja...

zz

SeMiNeSanja ::

Hja....samo v današnjem času je treba najprej preveriti, da se ne gre za čisto navaden scam!

Čudno je že npr. vzpostavljanje stika preko elektronske pošte - neka resna copyright pisarna bi ti verjetno poslala dopis z povratnico, da se nebi mogel izgovarjati, da nisi nič dobil.

V principu se mi zdi najbolje lepo ignorirati mail in stopiti po nasvet do enega 'specialista' copyright / internet specializiranega odvetnika po nasvet, ki gre malo dlje, kot 'rekla-kazala'.
Mislim pa da bo tudi ta rekel, da se ne sekirat, dokler ne pride kaj po pošti.

Eventuelno seveda lahko odstraniš vprašljivo fotografijo, vendar je izvirni greh že storjen in zagotovo tudi dokumentiran. Odstranitev govori le v tvoj prid, da nisi namenoma delal neko škodo - istočasno pa potrdi, da si 'bil opozorjen'...
Kljub temu, elektronska pošta ni ravno uradni način komuniciranja v pravnih zadevah. Mail ki ni podpisan z veljavnim, preverljivim certifikatom je že v osnovi lahko scam, sploh ko govori o nekih denarcih, ki bi jih nekdo neznan želel od tebe.

V primeru očitane kršitve pa bi pričakoval, da se bo navedlo za katero sliko se gre in kdo je dejanski lastnik avtorske pravice. To ti pa spet da možnost, da ga kontaktiraš in se direktno z njim pogodiš.

Ključni problem pri teh 'copyright pisarnah' je ta, da so mnoge zgolj 'približno legalne' in dejansko delujejo na podoben način kot tista parkplac mafija, se preživljajo z odiranjem prestrašenih 'obtožencev' z napihnjenimi odvetniškimi stroški.

Specializiran odvetnik bi v principu moral biti sposoben 'ugotoviti' ali se gre za scam, 'ugledno pisarno' ali 'parkplac/copyright mafijo'.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Zvezdica27 ::

v gospodarskih poslih je mail še kako običajen in dokaz na sodišču. Gre se za skrbnost dobrega gospodarstvenika - ki pač vedno pazi, kaj piše v maile. Pogodbe se sklepajo po mailih. Nateg? Mogoče... ampak - tvega on sam. LEj, za eno fotko... jaz mislim da drame ne bo. Poglej v exif kdo je avtor fotke in ga probaj najti, če ga ta firma res zastopa. Ali pa jih vprašaj po kaki logiki pišejo, zastopajo. Ali pa ignoriraj - tvoja firma je.

zz

SeMiNeSanja ::

Zvezdica27 je izjavil:

v gospodarskih poslih je mail še kako običajen in dokaz na sodišču. Gre se za skrbnost dobrega gospodarstvenika - ki pač vedno pazi, kaj piše v maile. Pogodbe se sklepajo po mailih. Nateg? Mogoče... ampak - tvega on sam. LEj, za eno fotko... jaz mislim da drame ne bo. Poglej v exif kdo je avtor fotke in ga probaj najti, če ga ta firma res zastopa. Ali pa jih vprašaj po kaki logiki pišejo, zastopajo. Ali pa ignoriraj - tvoja firma je.

zz

No, jaz bi najprej probal preveriti, KDO je tisti, ki me kontaktira. Med drugim sem spada tudi to, da preveriš headerje v mailu, če je ta sploh bil poslan od koder se izdaja, da je bil.

Potem bi malo googlal po imenu te pisarne v kombinaciji z 'scam', da bi malo videl, če je firma 'ugledna' ali pa se gre za neke mafijske oderuhe.

Če kaže na legit zadevo, pa bi se pozanimal pri kakšnem lokalnem odvetniku, ki se malo bolj konkretno spozna od Zvezdice na to področje, ki vsekakor ima določene specifike. Vse ostalo 'pravniško' tuhtanje je tukaj bolj na nivoju gostilniške debate, ker se nihče od nas konkretno ne spozna v to področje.

Na splošno mislim, da se neka odvetniška firma iz Danske ne bo vrgla v stroške, da bi te v Sloveniji vlačila pred sodišče, ob tem, da je na koncu pričakovani izkupiček presneto piškav (stroške samo po uradni tarifi, odškodnina pa v višini tega kar lahko dokažejo škode?).

Fair do avtorja pa je, da če ga je možno izslediti, mu nekaj prispevaš za njegovo delo. Zato vsekakor ni odveč, da se z njim poskusiš pogoditi. Zna pa to biti precejšen problem, če je bila slika že kdaj predelana in so tako izginili kakršnikoli exif podatki. Pa še sicer ni ravno 'standardno', da bi se v exif podatke vpisoval nekdo, ki ni ravno 'profi'.

Kar se tiče maila - ja, vsekakor je povsem legitimno sredstvo v komunikaciji med podjetji. Vendar mora za to biti najprej izpolnjenih nekaj predpostavk. Bistvena med temi pa je kredibilnost 'sogovornika'. Če ni možno dokazati, da je sogovornik dejansko tisti, za katerega se izdaja, je vse skupaj presneto neverodostojno. Da bi potem na takem nivoju odvijal neke pravne posle, je popolni no-go.
Če meniš drugače, pa mi pošlji svoj naslov, da ti pošljem eno 'zahtevo za davek na norost'.

Osebno še nisem videl, da bi neka odvetniška pisarna kar tako poslala nek pomemben opomin ali terjatev po mailu, ne da bi se pred tem kakorkoli kontaktiralo z njimi.
Poleg tega elektronska pošta po definiciji NI zanesljiva in se vedno lahko izgovarjaš, da nisi ničesar dobil. Ti je pač spam filter 'pojedel', ali pa se je izgubilo nekje v širjavah interneta. Pa naj ti dokaže nasprotno (če nisi bil tak butec in odgovarjal ali pošiljal 'read confirmation').

Ko na nemški TV ljudje sprašujejo njihove odvetnike ('piratstvo'/torrenti), ti običajno rečejo, da naj ne reagirajo, dokler kaj ne pride z povratnico po navadni pošti - pa mislim, da celo od sodišča. Takrat pa dejansko moraš potem v akcijo.
Mislim da ni razloga, da bi moral na stvar (ki je lahko čisto navaden scam) pri nas drugače reagirati.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

c3p0 ::

Ne rabiš nič preverjat in se ukvarjat z danščino, odvetniki, odgovarjat na maile, ki jih ne razumeš. V bistvu bi laični odgovor bil najslabši, kaj šele priznanje.

Če dobiš domov uradno pošto, pa lahko začneš, kvečjemu se lahko mentalno pripraviš na stres. Če imaš srečo, gre za spam, ali pa se jim ne bo dalo ukvarjati s teboj.

Vice ::

Imel dva takšna primera pred leti, ko sem vodil nek novičarski portal. Prvi email sem ignoriral in ni se zgodilo nič.... Na drugi pa za štos odgovoril preko spam@ maila v katerem je bila kratka vsebina, da email ni bil dostavljen
Mail delivery failed: returning message to sender
This message was created automatically by mail delivery software.
A message that you sent could not be delivered to one or more of its recipients. This is a permanent error. The following address(es) failed...

Tudi po tem se ni nič zgodilo...

SeMiNeSanja ::

Vice je izjavil:

Imel dva takšna primera pred leti, ko sem vodil nek novičarski portal. Prvi email sem ignoriral in ni se zgodilo nič.... Na drugi pa za štos odgovoril preko spam@ maila v katerem je bila kratka vsebina, da email ni bil dostavljen
Mail delivery failed: returning message to sender
This message was created automatically by mail delivery software.
A message that you sent could not be delivered to one or more of its recipients. This is a permanent error. The following address(es) failed...

Tudi po tem se ni nič zgodilo...

Odlična ideja >:D
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Zvezdica27 ::

hihi, kakor hoče(te). Odkup terjatev se izvaja po diskontnih cenah, lahko celo v dogovorih z neko odvetniško firmo - tako delajo Hrvati za neplačan parking (ne prekršek, zasebna parkirišča). Si dolžan? Si. Lahko veljavno izpolniš? Lahko. Ampak te morajo tožiti (če popušiš nosiš še stroške). Če pa kdo plača... vidim, da še nikoli niste delali cesij na veliko, kjer se pač zasluži. KOnec koncev isto dela naša slaba banka...

nima veze...

Absolutno googlaj to firmo - sem mislil, da si že, ker si rekel, da je neka kolektivna organizacija za avt. pravice. Če je to danski SAZAS, potem je nekaj na temu. Ampak to je v resnici tvoj problem, ki se mu posveti, ali pa tudi ne. Ne bom jaz zdaj tebe posla učil in aktere rizike menedžirati in aktere ne. aja.., napisal si copyright podjetje, torej - kaj boš?

Da se jaz na to ne spoznam na polno sem napisal v prvem postu, a osnove držijo.

Kar ti tule fantje niso povedali, je postopek čezmejne izterjave po pravu EU, ki je brutalen. Račun kot verodostojna listina avtomatsko sproži zaseg in prenos sredstev, pred ugovorom (ni nobene preverbe, je avtomatski, samo ne vem ali je to EU zahteva ali smo samo mi tako idiotsko zakon napisali). In glej no glej, tvoj postopek je čezmejen (tega še nisem delal, samo bral sem članke). Dogajajo se tudi fiktivni nategi - potem pa ti v tuji državi v izvršilnem psotopku ugovarjaj in dobi nazaj keš.

Nasvet za preverbo te firme - daj še enkrat. Če je res neko copyright podjetje, se ni treba zapaničariti. Ne bo 500e, nekaj 10 pa že bo, če imajo vso dokumentacijo (to lahko zahtevša, ne da priznaš krivdo). Naš odvetnik bi pa tud neki vzel, saj za to so.

zz


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Grozi mi kazen 6000GBP+ :( (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19615371 (2418) pijavka
»

avtomatsko vrnjen email

Oddelek: Pomoč in nasveti
51449 (1244) Spajky
»

Težava pri pošiljanju na @siol.net

Oddelek: Omrežja in internet
62070 (1860) Bakunin
»

Kršitve GPL (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
1027707 (5900) noraguta
»

Čudn email - Mail delivery failed

Oddelek: Pomoč in nasveti
7991 (833) Kaboom

Več podobnih tem