» »

Za predlansko nesrečo tesle odgovorna Tesla in voznik

Za predlansko nesrečo tesle odgovorna Tesla in voznik

Slo-Tech - Ameriški urad za varnost v prometu (NTSB) je objavil poročilo o nesreči tesle pred dvema letoma, v kateri je voznik zaradi trčenja v betonsko pregrado med voziščema izgubil življenje. Tesla Model X P100D je na razcepu trčila v ograjo med pasovoma, kjer je pred nesrečo že vsaj dvakrat imela težavo. Voznik je med vožnjo uporabljal asistenčni način vožnje, ki je zelo podoben avtopilotu, a to uradno ni.

Preiskava je ugotovila, da je bilo vozilo tik pred trkom v polavtomatičnem načinu vožnje, kot ga nudi Teslin sistem Autopilot. Tesla voznikom sicer nalaga, da morajo tudi med uporabo tega načina imeti roke na volanu, da rešijo morebitne kritične situacije, a ljudje za dolgotrajno pozorno spremljanje dogajanja, v katerem ne sodelujemo, pač nismo narejeni. Voznik Walter Huang je po nesreči umrl v bolnišnici.

Ni dvoma, da je med vožnjo in tik pred nesrečo igral videoigro, zato ni bil skoncentriran na promet. Sistem, ki ga je uporabljala Tesla, ni bil dizajniran za zaznavanje tovrstnih elementov na vozišču (izletna cona pred fizično oviro na razcepu). Problematično je tudi, da Tesla ni vgradila mehanizmov, ki bi preverjali voznikovo zbranost. Zgolj sistem, ki od voznika terja, da ima roke na volanu, ne zadostuje. Voznik je v konkretnem primeru preveč zaupal polavtomatičnemu sistemu za nadzor vozila, ki sicer zna prilagajati hitro, slediti voznemu pasu in jih celo menjati, a ne brez napak.

NTSB zato Tesli svetuje, da nadgradi sistem za izogibanje oviram, da bo prepoznaval tudi takšne elemente na vozišču. Uvesti morajo metode, ki bodo preprečile pasivnost voznikov med uporabo avtopilota s spremljanjem njihove pozornosti. Proizvajalcem telefonov priporoča, da vgradijo mehanizme, ki bodo preprečili uporabo funkcij, ki motijo zbranost med vožnjo, čeprav se pojavlja vprašanje, kako bo telefon vedel, da ga uporablja prav voznik in ne sopotnik. Problem pa je bila tudi odsotnost blažilne konstrukcije pred pregrado, saj jo po predhodni nesreči še niso obnovili. Policija tega ni prijavila vzdrževalcu cesta. Tesla je tako priletela v beton; sicer bi voznik verjetno preživel, so zapisali.

Glavni razlog nesreče je bil pomanjkljiv avtopilot in nepozornost voznika (deljena krivda). K nesreči so prispevali neobstoječi sistemi za preverjanje pozornosti voznika in poškodovana infrastruktura, česar policija po predhodni ni prijavila vzdrževalcu, ter sistemski problemi s stalnimi zamudami pri vzdrževalcu cest.




52 komentarjev

«
1
2

feryz ::

Zbudite me, ko bodo dve Tesle tole zvozile. Dva šoferja zvozita z levo roko. Tudi mlada.
Letos bodo že samovozeči taksiji na cestah, ali kako že gre?
Drugo leto pa brez volana?

proto ::

Tesla "Autopilot" cannot see stationary objects. It has a radar, but it is 1-D and low resolution. It uses this to localize other moving cars. In theory, it could use this to see a highway divider or firetruck it's about to hit, but since it's 1-D that would also mean that it would have to slam on the brakes when it sees an overpass coming up, because it can't tell the difference between an overpass and a highway divider or a firetruck. It can assume that overpasses aren't driving at 60mph, so it will see other cars. The Tesla algorithm is "look for lane markings and try to stay between them, and don't hit any moving vehicles. If there is any stationary object, including another a vehicle in your lane, the "Autopilot" will plow right into it. If they're not explaining this to customers, it's negligent.

shadeX ::

Zbudite me, ko bodo dve Tesle tole zvozile.


Tesla njihovega "avtopilota" uradno ni požegnala. Tako da nimam pojma zakaj valite krivdo na Teslo, če je pa bil voznik nepreviden. To je pač bait naslov - nesreča se ne bi zgodila če bi voznik upošteval navodila proizvajalca. Ne razumem, kaj vam tukaj ni jasno.

Letos bodo že samovozeči taksiji na cestah, ali kako že gre?


Marsikaj bo samovozečega. Komaj čakam, da bo namesto ljudi, ki vozijo pod vplivom substanc, vožnjo prevzel avto.

Drugo leto pa brez volana?


Kakšna je razlika med samovozečim taksijem in avtom brez volana?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

fikus_ ::

". . . a ljudje za dolgotrajno pozorno spremljanje dogajanja, v katerem ne sodelujemo, pač nismo narejeni."

Pri teh "avtopilotih" je bistvena težava, da ljudje nismo zmožni biti dalj časa zbrani, če posebej, če samo opazujemo dogajanje. In potem pričakovat, da bo voznik v kritičnem trenutku v 0,5 s reagiral ter reševal situacijo je iluzorno.

WarpedGone ::

Ti mogoče tega nisi sposobn, kar pa ne velja za vse - 4 ure fure na dunaj in 4 ure nazaj ni bil noben problem. Enako do salzburga.
Medtem točno nič kritičnih situacij.

Med "Bit nepozorn" in "drkat telefon" je razlika.
Zbogom in hvala za vse ribe

Gregor P ::

shadeX je izjavil:

Tesla njihovega "avtopilota" uradno ni požegnala. Tako da nimam pojma zakaj valite krivdo na Teslo, če je pa bil voznik nepreviden.
... a ti to resno?!? 8-O Na začetku je Musk to njihovo "tehnologijo" prodajal celotnemu svetu kot "čudežno" rešitev za povsem samodejno vožnjo; ko so pa začeli umirati prvi ljudje, so pa počasi začeli govoriti le o "avtopilotu", pa da naj le bomo pozorni med vožnjo ipd.:| ... in pa dodali, ampak naslednje leto bo pa res povsem samodejno:))

Realnost samodejne vožnje na trgu pa je takšna:



The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Cruz ::

Ja, to je ta novi razvoj, o katerem nabijajo v EV temi.

Važno, da se da čimprej ven, magari prototip, da bo delnica zrasla. Napake bomo že popravljali, ko bo potrebno, pa še poleg bomo dali milijon navodil na katere se bomo izgovarjali medtem, ko bomo računali na voznikovo lastno odgovornost. Kaj potem, če jih par umre, bomo že, če bo potrebno. Če pa ne bo, pa ne, boli nas patak za čimbolj varen in kvaliteten izdelek. :)
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

shadeX ::

Gregor P je izjavil:

shadeX je izjavil:

Tesla njihovega "avtopilota" uradno ni požegnala. Tako da nimam pojma zakaj valite krivdo na Teslo, če je pa bil voznik nepreviden.
... a ti to resno?!? 8-O Na začetku je Musk to njihovo "tehnologijo" prodajal celotnemu svetu kot "čudežno" rešitev za povsem samodejno vožnjo;


Resno. Lahko pa podaš kak verodostojen link, iz katerega je moč razbrati, da je bil avtopilot dejansko požegnan s strani Tesle (e.g .. "vozite lahko z avtopilotom, ker je povsem varna zadeva).

Da so marketinška sporočila sestavljena tako, da dajo kupcu vtis da kupuje avto, ki sam vozi pa ne dvomim.

MrNighthawk ::

shadeX je izjavil:

Zbudite me, ko bodo dve Tesle tole zvozile.


Tesla njihovega "avtopilota" uradno ni požegnala. Tako da nimam pojma zakaj valite krivdo na Teslo, če je pa bil voznik nepreviden. To je pač bait naslov - nesreča se ne bi zgodila če bi voznik upošteval navodila proizvajalca. Ne razumem, kaj vam tukaj ni jasno.


Ma dej ne bluzi. Na vsaki prezentaciji govorijo kako je oh in sploh. Še na spletni strani imajo predstavitev funkcionalnosti. Nikjer pa kakšnega konkretnega opozorila. To da je naveden "the future of driving" se ne smatra kot navodilo.

Drobni tisk v owners manual ni dovolj za tako zadevo kot je domnevni avto pilot.
Ne moreš uporabnika zavajat pri takih zadevah.

Zgodovina sprememb…

GizmoX ::

feryz je izjavil:

Zbudite me, ko bodo dve Tesle tole zvozile. Dva šoferja zvozita z levo roko. Tudi mlada.
Pod pogojem, da v tistem trenutku ravno ne pišeta SMS-ov ali kaj podobnega.

proto je izjavil:

The Tesla algorithm is "look for lane markings and try to stay between them, and don't hit any moving vehicles. If there is any stationary object, including another a vehicle in your lane, the "Autopilot" will plow right into it. If they're not explaining this to customers, it's negligent.
Pri 2:02 nekako ne zapluži čez napihljivi avtomobil, čeprav ta stoji na mestu:


Sicer pa, a prav razumem, da ta sistem deluje le, če imaš vsaj 1 roko na volanu? Torej je voznik "pretental" sistem z eno roko, z drugo roko pa igral igrice?
Nekakšen sistem "ali gledaš na cesto" bi pa lahko serijsko uvedli za vse avtomobile v EU, pa tudi če samo piska, kot trenutno za nepripet pas.
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GizmoX ()

shadeX ::

Ma dej ne bluzi.


Še en potencialen kandidat, ki bi umrl med igranjem igric medtem ko bi moral opazovati dogajanje na cesti.

Drobni tisk v owners manual ni dovolj za tako zadevo kot je domnevni avto pilot. Ne moreš uporabnika zavajat pri takih zadevah.



Gre se za to, da zaupaš svoje (in drugo) življenje tehnologiji. Vsekakor je to boljše kot da bi vozil pijan ampak vsekakor pa ne dokler zadeva ni uradno odobrena s strani podjetja (in zakonov). Jaz pač ne padam na prodajna sporočila kot veliko ljudi v tej temi in preden bi svoje življenje zaupal tehnologiji, bi se absolutno pozanimal kaj lahko in kaj ne. In če to pomeni, da je avtopilot varen, dokler držiš roke na volanu in opazuješ promet, je to dovolj zame da ne bom drkal po telefonu med vožnjo.

In nikjer ni nobenega zavajanja. VE se da zadeva še ni uradno odobrena, niti še ni zakonov, ki bi tako vrsto vožnje odobravali. Povej mi kaj se zgodi, če policaj opazi da namesto da voziš, drkaš po telefonu? Misliš da te bo spustil samo zato ker voziš Teslo?

Dvomim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

VaeVictis ::

Gregor P je izjavil:




Kako, da je tle samo 12 milj skupno pri Tesli?

Kaj pomeni ta disengagement, da bi bila nesreča, če človek ne bi posredoval?

St235 ::

shadeX je izjavil:

Ma dej ne bluzi.


Še en potencialen kandidat, ki bi umrl med igranjem igric medtem ko bi moral opazovati dogajanje na cesti.

Drobni tisk v owners manual ni dovolj za tako zadevo kot je domnevni avto pilot. Ne moreš uporabnika zavajat pri takih zadevah.



Gre se za to, da zaupaš svoje (in drugo) življenje tehnologiji. Vsekakor je to boljše kot da bi vozil pijan ampak vsekakor pa ne dokler zadeva ni uradno odobrena s strani podjetja (in zakonov). Jaz pač ne padam na prodajna sporočila kot veliko ljudi v tej temi in preden bi svoje življenje zaupal tehnologiji, bi se absolutno pozanimal kaj lahko in kaj ne. In če to pomeni, da je avtopilot varen, dokler držiš roke na volanu in opazuješ promet, je to dovolj zame da ne bom drkal po telefonu med vožnjo.

In nikjer ni nobenega zavajanja. VE se da zadeva še ni uradno odobrena, niti še ni zakonov, ki bi tako vrsto vožnje odobravali. Povej mi kaj se zgodi, če policaj opazi da namesto da voziš, drkaš po telefonu? Misliš da te bo spustil samo zato ker voziš Teslo?

Dvomim.


Treba upoštevat, da je to v veliki meri pisano s strani ameriškega sistema.

Avtopilot in vse njegove sorodne storitve, ki jih najdeš v ostalih vozilih so bisvtu bolj kot ne točno to kar beseda avtopilot v svojem izvoru pomeni. Sistemi ki držijo smer in hitrost vožnje. Nikjer ničesar o temu, da voznik ne rabi biti pozoren, da ni odgovoren za vožnjo ali da lahko kakorkoli pričakuje od vozila, da bo vozilo samo od sebe.

Tudi to jamranje o naletu v stacionarne ovire je tudi prisotno tudi pri sorodnih asistenčnih sistemih (dopuščam možnost, da je šlo to sicer že kaj naprej v zadnjih letih). VW koncer vozilo letnik 2017 bo seveda priletelo v kolono stoječih vozil, če bo hitrost višja od 50 km/h (pod tem se sproži zaviranje v sili pred oviro). Ker sistem pač stoječih ovir ne zaznava kot del prometa. Drugače bi bremzal pred vsakim drevesom v ovinku.

codeMonkey ::

shadeX je izjavil:

VE se da zadeva še ni uradno odobrena


Seveda je odobrena. Gre za Level 2 asistencni sistem. Se pravila obstajajo kako se mora tak sistem obnasati: https://www.cnet.com/roadshow/news/tesl...

shadeX je izjavil:

niti še ni zakonov, ki bi tako vrsto vožnje odobravali.


Izven Nemcije: https://www.geek.com/tech/germany-passe...

shadeX je izjavil:

Misliš da te bo spustil samo zato ker voziš Teslo?


Ni sans. Za to bos rabil Audi ali Mercedes, ki ima zanesljivejse sisteme in bolj kontrolirane pogoje kdaj se ti lahko uporabljajo. Ter crno skrinjico. Beri Level 3 sistem. (ko bo to legalno na EU ravni)

Sheteentz ::

Ljudje, ki hočejo biti poskusni zajčki pri uvajanju novih, potencialno smrtno nevarnih tehnologij, so pač že po defaultu bolj samomorilski. Če pri teh eskapadah sami umirajo, njihov problem. Saj kot so rekli Rusi, če hočeš naredit omleto, moraš tudi razbit kakšno jajce. Glede zavajanja Tesle, da gre za povsem avtonomno tehnologijo, hja, tukaj bi pa se nekaterim pogumnežem morali sprožiti neki osnovni preživetveni sistemi, ki jih pa očitno nimajo. Vsakomur z vsaj kančkom zdrave pameti je jasno, da so nove tehnologije, ki kot posledico nedelovanja vključujejo tudi nenadno smrt, potencialno nevarne.

Edini problem tle vidim, ko zaradi te tehnologije samodejne vožnje umirajo tisti, ki so pasivni udeleženci, npr. tista ženska s kolesom, ki jo je zbil Uberjev avto.

Dokler pa umirajo samo tile samomorilski idioti, me pa prav nič ne moti.

Offtopic: Kaj pravite na varnostne blazine, ki bi se sprožile iz zadnjega dela prednih sedežev in bi blažile zadaj sedeče voznike? Spredaj te varnostna blazina lepo ublaži, zadaj te pa zadrži samo pas in v primeru nesreče skačeš naprej in nazaj ko zmešan.

Afo ::

Gregor P je izjavil:


...




Kaj hočeš s to tabelo povedat? Mogoče to da namenoma zavajaš ali pa da ne ločiš, da kalifornija ni cela amerika, kaj šele cel svet? Ostali nekako vemo da se avtonomni sistemi testirajo po celem svetu.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

St235 ::

Sheteentz je izjavil:

Ljudje, ki hočejo biti poskusni zajčki pri uvajanju novih, potencialno smrtno nevarnih tehnologij, so pač že po defaultu bolj samomorilski. Če pri teh eskapadah sami umirajo, njihov problem. Saj kot so rekli Rusi, če hočeš naredit omleto, moraš tudi razbit kakšno jajce. Glede zavajanja Tesle, da gre za povsem avtonomno tehnologijo, hja, tukaj bi pa se nekaterim pogumnežem morali sprožiti neki osnovni preživetveni sistemi, ki jih pa očitno nimajo. Vsakomur z vsaj kančkom zdrave pameti je jasno, da so nove tehnologije, ki kot posledico nedelovanja vključujejo tudi nenadno smrt, potencialno nevarne.

Edini problem tle vidim, ko zaradi te tehnologije samodejne vožnje umirajo tisti, ki so pasivni udeleženci, npr. tista ženska s kolesom, ki jo je zbil Uberjev avto.

Dokler pa umirajo samo tile samomorilski idioti, me pa prav nič ne moti.

Offtopic: Kaj pravite na varnostne blazine, ki bi se sprožile iz zadnjega dela prednih sedežev in bi blažile zadaj sedeče voznike? Spredaj te varnostna blazina lepo ublaži, zadaj te pa zadrži samo pas in v primeru nesreče skačeš naprej in nazaj ko zmešan.


a to una ženska, ki je sredi noči prečkala štiripasovnico? Je ni tehnologije, ki bi lahko dosegla število smrtnih žrttev, ki so posledica izjemnega idiotizma ljudi.

GizmoX ::

Sheteentz je izjavil:

Offtopic: Kaj pravite na varnostne blazine, ki bi se sprožile iz zadnjega dela prednih sedežev in bi blažile zadaj sedeče voznike? Spredaj te varnostna blazina lepo ublaži, zadaj te pa zadrži samo pas in v primeru nesreče skačeš naprej in nazaj ko zmešan.
EuroNCAP pravi, da zadaj itak sedijo samo otroci. Ti pa zaradi manjše višine v primeru frontalnega trčenja z glavo ne pridejo blizu sprednjemu sedežu. Spredaj so zračne blazine zato, ker so odrasli večji, pri vozniku je pa še volan v napoto.
V primeru, ko zadaj sedi višja oseba, bi bila pa zračna blazina smiselna. Pa seveda čelada za vse udeležence.
udirač => uni. dipl. inž. rač.

St235 ::

Zadaj so bistveno bolj smiselne (in se tudi vgrajujejo) stranke blazine za glavo in noge. Jih pa praviloma najdeš na spisku dodatne opreme.

drugače pa razvijajo čelne zračne blazine tudi za zadaj, ampak je treba vedet, da je to bistveno bolj komplekno kot samo zmontirat dodatno zračno blazino.

https://www.caranddriver.com/news/a2753...

Zheegec ::

VaeVictis je izjavil:

Gregor P je izjavil:




Kako, da je tle samo 12 milj skupno pri Tesli?

Kaj pomeni ta disengagement, da bi bila nesreča, če človek ne bi posredoval?

Vožnja z Autopilotom uradno ni autonomna vožnja. Tesla je prijavila samo 12 milj kot "autonomna vožnja", to je bilo 12 milj, ki so jih pripravili na "Tesla autonomous investors day" za investiroje, vse je bilo prevoženo na lep sončni dan, večinoma po avtocesti, po že vnaprej načrtovani progi. Leta 2018 so uradno prijavili 0 autonomnih milj, če se prav spomnim.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Meizu ::

Saj tudi res ni. Ravno sem se s kolegom peljal v njegovi Tesli, pa je avto vedno, ko je imel tega autopilota prizganega (v kolonah predvsem) opozarjal, naj naredi dolocene korekcije z volanom. Res je, da je bila vidljivost slabsa ampak dejstvo je, da se z malo soli v glavi ne bos zanasal na autopilota kot nekaj avtonomnega.

codeMonkey ::

Meizu je izjavil:

Saj tudi res ni. Ravno sem se s kolegom peljal v njegovi Tesli, pa je avto vedno, ko je imel tega autopilota prizganega (v kolonah predvsem) opozarjal, naj naredi dolocene korekcije z volanom. Res je, da je bila vidljivost slabsa ampak dejstvo je, da se z malo soli v glavi ne bos zanasal na autopilota kot nekaj avtonomnega.


V EU se ta obnasa malo drugace: https://www.engadget.com/2019/05/17/tes...

Meizu ::

codeMonkey je izjavil:

Meizu je izjavil:

Saj tudi res ni. Ravno sem se s kolegom peljal v njegovi Tesli, pa je avto vedno, ko je imel tega autopilota prizganega (v kolonah predvsem) opozarjal, naj naredi dolocene korekcije z volanom. Res je, da je bila vidljivost slabsa ampak dejstvo je, da se z malo soli v glavi ne bos zanasal na autopilota kot nekaj avtonomnega.


V EU se ta obnasa malo drugace: https://www.engadget.com/2019/05/17/tes...


Tega sicer nisem vedel, pa vendar, v mojem primeru nismo vozili skozi ovinek, temvec smo bili v koloni na obvoznici v Ljubljani, med sisko ter sentvidom, kjer je cesta dobesedno ravna ko ravnilo. V vsakem primeru ni bilo potrebno volana korigirati za vec kot par stopinj.

codeMonkey ::

Meizu je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Meizu je izjavil:

Saj tudi res ni. Ravno sem se s kolegom peljal v njegovi Tesli, pa je avto vedno, ko je imel tega autopilota prizganega (v kolonah predvsem) opozarjal, naj naredi dolocene korekcije z volanom. Res je, da je bila vidljivost slabsa ampak dejstvo je, da se z malo soli v glavi ne bos zanasal na autopilota kot nekaj avtonomnega.


V EU se ta obnasa malo drugace: https://www.engadget.com/2019/05/17/tes...


Tega sicer nisem vedel, pa vendar, v mojem primeru nismo vozili skozi ovinek, temvec smo bili v koloni na obvoznici v Ljubljani, med sisko ter sentvidom, kjer je cesta dobesedno ravna ko ravnilo. V vsakem primeru ni bilo potrebno volana korigirati za vec kot par stopinj.


So se druge spremembe, ki vidim da na tem linku niso navedene. Mislim da je interval opozarjanja znizan na 15 s, ce me spomin ne vara.

Gregor P ::

Še ko nismo sploh imeli avtopilotov, je lahko avto vozil koliko časa naravnost? 10 sekund? Več?:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

fikus_ ::

"Še ko nismo sploh imeli avtopilotov, je lahko avto vozil koliko časa naravnost? 10 sekund? Več?"

Če je podvozje OK, in cegu na gasu, dokler ne zmanjka goriva ali ceste, kar je prej. :D

BigWhale ::

Meizu je izjavil:

Saj tudi res ni. Ravno sem se s kolegom peljal v njegovi Tesli, pa je avto vedno, ko je imel tega autopilota prizganega (v kolonah predvsem) opozarjal, naj naredi dolocene korekcije z volanom. Res je, da je bila vidljivost slabsa ampak dejstvo je, da se z malo soli v glavi ne bos zanasal na autopilota kot nekaj avtonomnega.


Korekcijo? A ni dovolj, da imas roke na volanu?

WarpedGone ::

Blebeta bedarije.

Tip ni držal volana oz. ga je držal prešibko zato je dobil opozoril "Move the steering wheel".
Če to ignoriraš se avto varno ustavi.

Korekcij ni - če situcija za AP postane neobvladljiva dobiš alarm Take over immediately.
Če je situacija dost 'čudna' (močni ovinki) dobiš opozorilo Autosteer limited, be prepared to take over at any moment.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

WarpedGone je izjavil:

Če je situacija dost 'čudna' (močni ovinki) dobiš opozorilo Autosteer limited, be prepared to take over at any moment.


To velja samo za EU? Tudi ce imas FSD ali s FSD avto vseeno sam zvozi tudi mocne ovinke?

WarpedGone ::

1.
če situcija za AP postane neobvladljiva dobiš alarm Take over immediately.

2. FSD danes pomeni samodejno navigacijo po avtocestah. Močni ovinki in avtoceste?
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

feryz ::

WarpedGone je izjavil:

Blebeta bedarije.

Tip ni držal volana oz. ga je držal prešibko zato je dobil opozoril "Move the steering wheel".
Če to ignoriraš se avto varno ustavi.
Ne moreš držati volana, če telefon drmaš vmes.
Zato je dovolj, da nogo prisloniš k volanu. Ne preveč močno, jasno, da se volan vseeno lahko vrti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: feryz ()

Meizu ::

Blebeta bedarije.

Tip ni držal volana oz. ga je držal prešibko zato je dobil opozoril "Move the steering wheel".
Če to ignoriraš se avto varno ustavi.


Ti, bedarija...

Move the steering wheel slightly left.

BigWhale ::

WarpedGone je izjavil:

1.
če situcija za AP postane neobvladljiva dobiš alarm Take over immediately.

2. FSD danes pomeni samodejno navigacijo po avtocestah. Močni ovinki in avtoceste?


Kaj tocno pomeni FSD ne vem, ker je zlo moving target, zato sem lepo vprasal. :) Drgac mas na avtocestnih krizanjih tud ovinke pri katerih je treba precej zmanjsat hitrost. Tezko je vedet kaj je zate mocan ovinek.

WarpedGone ::

Še nism naletu na AC ovinek, ki ga AP nebi speljal brez pripomb.
Je pa res da sem prefural le celo slovenijo in avstrijo.
In lep del slovenskih regionalk, kjer pa se najde kakšno koleno kjer je treba spustit na ~70 da se ga zvozi.

AP ne dopusti 'ročnih korekcij' - al bo zvozu sam, al pa se izklopi in šofiraš ti.

Je pa res da tu na slo tech, lastna izkušnja ne šteje nič - drugi veste kako moj avto fura bolje od mene.

Because reasons.

P.S. Sm prepričan da bom v kratkem prebral, da itak nimam avta sploh.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

WarpedGone je izjavil:

Je pa res da tu na slo tech, lastna izkušnja ne šteje nič - drugi veste kako moj avto fura bolje od mene.
Because reasons.

P.S. Sm prepričan da bom v kratkem prebral, da itak nimam avta sploh.


S tabo je prakticno nemogoce komunicirat, mene dejansko zanima kako rec deluje, ce ne drucga pa zarad primerjave s pro-pilotom.

WarpedGone ::

Vedu boš edinole, če se usedeš za volan in sprobaš na vsaj nekaj različnih cestah.
Prvih 5 minut je čista groza.

Vse ostalo je jumferaško nakladanje o kondomih.
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

Dude, spraseval sem kako se obnasa AP/FSD. A je res tezko povedat kako rec deluje in kako se teb zdi, brez enga kupa stokanja in jamranja zraven? :))

WarpedGone ::

Ne, nemogoče je ne jamrat in ne stokat.

Ker po žnj opisih kako se obnaša, še vedno sprašuješ točno isto ko en zahojen bebo. Slučaj?
Zbogom in hvala za vse ribe

Meizu ::

WarpedGone je izjavil:

Še nism naletu na AC ovinek, ki ga AP nebi speljal brez pripomb.
Je pa res da sem prefural le celo slovenijo in avstrijo.
In lep del slovenskih regionalk, kjer pa se najde kakšno koleno kjer je treba spustit na ~70 da se ga zvozi.

AP ne dopusti 'ročnih korekcij' - al bo zvozu sam, al pa se izklopi in šofiraš ti.

Je pa res da tu na slo tech, lastna izkušnja ne šteje nič - drugi veste kako moj avto fura bolje od mene.

Because reasons.

P.S. Sm prepričan da bom v kratkem prebral, da itak nimam avta sploh.


Ce obrnem tvoje neumnosti nazaj nate, hja, ti tocno ves, kaj je avto napisal v mojem primeru ko sem bil tam sovoznik in sem gledal v sakramenski monitor tam na armaturki. Saj drugega ne mores niti gledat!?

Jasno se spomnem, da je AP zahteval korekcijo volana v doloceno smer. Model 3. Kaj tebi pravi pojma nimam. Povem ti, kako je bilo pri meni.

WarpedGone ::

Jp, blebetaš kar se ti je zdelo... to ne pomeni, da se ti je zdelo prav.
Tesla ne zahteva korekcije volana, še manj v točno določeno smer.

Ti si se peljal zraven in veš.
Js sm naredu že 12k z njo pa seveda nimam pojma.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: fikus_ ()

Meizu ::

Aja torej sem slep in povrhu vsega se nepismen. U pismu, bo treba do okulista vidim.

WarpedGone ::

Prvi korak do izboljšanja. Če ga boš res naredu...
Zbogom in hvala za vse ribe

Meizu ::

Bos mogu menda prej ti pomest pred svojim pragom, pa pregledat se enkrat kaj zna tvoja tesla delat. :)

Edit: Pa pohiti, preden nardis kaksno nesreco tam zunaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

WarpedGone ::

Seveda, nimam pojma kako dela stvar s katero sm naredu vsaj polovico vseh.

Da si ti v tistih dveh sekundah ko je napis prikazan bil, narobe prebral in razumel seveda ni možno.

Še manj je možno, da bi ti sam direkt vprašal voznika konkretnega avta, ki te naj bi fural okrog, kaj tisti napis pomeni ...
Zbogom in hvala za vse ribe

Meizu ::

WarpedGone je izjavil:

Seveda, nimam pojma kako dela stvar s katero sm naredu vsaj polovico vseh.

Da si ti v tistih dveh sekundah ko je napis prikazan bil, narobe prebral in razumel seveda ni možno.

Še manj je možno, da bi ti sam direkt vprašal voznika konkretnega avta, ki te naj bi fural okrog, kaj tisti napis pomeni ...


Se manj pa je mozno za vse to, ko je moral volan korigirat kar trikrat in ne samo enkrat.

Edit: Mislim, ne bom se zdaj spuscal v te neke prepucancije, ker se mi ne da, bom pa rekel samo se svaka cast, ce mislis, da po 12kkm res poznas svoj avto. To moras bit neka desna roka Jereba ali kaj podobnega ze. Respect!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

WarpedGone ::

Po treh letih odkar je trojka na cesti, si ti prvi ki trdi da avto zahteva korekcije.

Bravo.
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

WarpedGone je izjavil:

Ne, nemogoče je ne jamrat in ne stokat.

Ker po žnj opisih kako se obnaša, še vedno sprašuješ točno isto ko en zahojen bebo. Slučaj?


Jaz ne preberem vsega o Teslah in ne vozim Tesle, tebe sem pa vprasal, ker imas Teslo in lahko poves iz prve roke. Tvoj odgovor je pa zmerjanje? Vprasaj mamo zakaj te ni naucila olike in obnasanja.

WarpedGone ::

Lahko poveš kolikokrat boš vprašal še isto reč?
Si jo namreč že parkrat. Plus par drugih. Tuki na tem forumu. Plus da se o Avtopilotu tle okrog in povsod drugje kozla že +3 leta. En bol pameten kot drugi.
Ravno tip nad tabo utruja kako je on vidu, da je AP zahteval ročno korekcijo...
V tem kontekstu je tvoje "vprašanje" bebavo trolanje. Al pa enostavno nisi sposobn dojet prebranega. Zato je tut odgovor bil:
Vedu boš edinole, če se usedeš za volan in sprobaš na vsaj nekaj različnih cestah.


Nazaj sm dobil tvoj izliv duševnih bolečin.
Kot že skoraj vsakič do sedaj.
Zbogom in hvala za vse ribe

BigWhale ::

WarpedGone je izjavil:

Lahko poveš kolikokrat boš vprašal še isto reč?
Si jo namreč že parkrat. Plus par drugih. Tuki na tem forumu.


A bejz no? Pol ti ne bo problema citirat kje sem spraseval kako deluje teslin AP in kako je s korekcijo z volanom. :)

WarpedGone je izjavil:


V tem kontekstu je tvoje "vprašanje" bebavo trolanje. Al pa enostavno nisi sposobn dojet prebranega. Zato je tut odgovor bil:
Vedu boš edinole, če se usedeš za volan in sprobaš na vsaj nekaj različnih cestah.


Bebavo trolanje je kvecjemu tvoj odgovor. Moje vprasanje je bilo v bistvu precej enostavno in namesto odgovora si postregel z nepotrebnim shitpostanjem. Zakaj, pa ves samo ti.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odgovornost za predlansko nesrečo tesle s smrtnim izidom znana prihodnji teden

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
234724 (2746) LeQuack
»

Lanska prva smrtna žrtev asistenčnega sistema v Tesli odgovorna sama (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8623409 (19278) codeMonkey
»

Prva smrtna žrtev samovozečih avtomobilov, ki to niso (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
20566010 (58754) Mare2

Več podobnih tem