» »

Termostat regulatorja vleka centralne peči

Termostat regulatorja vleka centralne peči

beer2peer ::

Mogoče to ni ravno pravi forum oz. kategorija za to vprašanje, pa vseeno.


Ta termostat ob določeni temperaturi potisne ven ta mali batek(označen na sliki), ki pritisne na palico, ki premakne vzvod na regulatorju vleka na peči (odpira in zapira vratca na centralni peči). regulator vleka - označeno mesto kjer se nahaja termostat

regulator vleka - označeno mesto kjer se nahaja termostat


Morda kdo ve, kaj je znotraj tega termostata (živo srebro?) in pa kje bi se dalo dobiti tale majhen termostat, ker mislim, da je tale spustil ali zaribal oz. ne deluje pravilno, saj bi ga moralo odpreti že pri 60-70°C, sem testiral s postajo na vroči zrak in ga je začelo pri 200°C pa še to ne do konca.. Ga ima mogoče kdo doma ali pa ve kje bi se ga dalo kupiti?

Hvala, LP.

nsa_ag3nt ::

Bimetal, tako kot na termostatskih ventilih za radiatorje.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

beer2peer ::

Misli da ni to to. Sem potegnil ven cilinder in je not nekakšna siva gosta snov, ki se najbrž širi ob višanju temperature ampak ne vem kaj bi to bilo..

Ugotovil sem, da je znotraj najbrž vosek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: beer2peer ()

fikus_ ::

Kupi kompleten nov regulator. Cene se začnejo pri 35€. Verjetno je navoj 3/4".

tony1 ::

beer2peer je izjavil:

Misli da ni to to. Sem potegnil ven cilinder in je not nekakšna siva gosta snov, ki se najbrž širi ob višanju temperature ampak ne vem kaj bi to bilo..

Ugotovil sem, da je znotraj najbrž vosek.


Tako je, vosek je.

Po modelu peči poišči nov termostat.

starfotr ::

Tale je firme samson. So kar ok.

floyd1 ::

Sicer malo offtopic, a vendar... Odkar je foter izoliral hišo, je preko radiatorjev premajhen odjem toplote in mu ta (pravilno delujoč) regulator vleka velikokrat popolnoma zaduši ogenj in mora pol spet kurit. Zdaj se je sicer navadil, da manj drv naloži, vendar to ni ravno rešitev. Foter je star, prav dolgo na drva več ne bo kuril, tako da zalogovnika za vodo zdaj gotovo ne bo več delal, druge rešitve pa tu verjetno ni?

A. Smith ::

Zalogovnik je v tem primeru res najboljša rešitev. S tem, da če je kurišče dovolj veliko, odjem pa kot praviš majhen, je 1x ali 2x zakuriti dovolj za cel dan. Se pravi, da lahko prevzameš štafeto tudi, če hodiš v službo. Zjutraj in zvečer zakuriš, mogoče tudi samo zvečer. Ogrevanje na drva je pač razmeroma poceni.

Druga rešitev brez zalogovnika bi bila manjša peč, ki jo odjem radiatorjev bolj obremeni, ampak menjati peč je precej zoprna stvar, sploh če za kratek rok, skratka to ni rešitev.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

tony1 ::

Drži.

Daleč najbolj smiselna rešitev je zalogovnik.

floyd1 ::

Ja, zalogovnik, saj vem. Jaz pa ne živim več tam, smo kar enih 15 km narazen.

Peč (ctc) ima 2 ločeni kurišči za olje in drva, pa seveda avtomatiko prirejeno za to. Če mu rečem, naj zamenja, bi ga kap. Počasi bo itak samo še olje kuril.

tony1 ::

Hja, saj bo enkrat tudi peč crknila. Takrat naj naredi pametno investicijo (tj. toplotno), pa je.

nsa_ag3nt ::

Stari kurjači si bodo prej luknjo v koleno zvrtali, ko da vržejo ven te stare kotle in kurijo na TČ.


Tista CTC je pomoje stara nekje 30 let in hudič kar noče ckrnit 8-O.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nsa_ag3nt ()

floyd1 ::

Toliko ne, dobrih 15 let pa res že ima. In po mojem je kar dobro narejena, vprašanje kdaj bo to crknilo.
Takrat naj naredi pametno investicijo (tj. toplotno), pa je.

Itak toplotno (imam jo tudi jaz), čeprav v tem trenutku nihče ne more vedet, kak dolgo bo to še tako poceni. Zelena energija že trka na tavelika vrata.

starfotr ::

Energenti in njihova priljubljenost je časovno pogojena. Slej ko prej se podraži vse.

Kurilc, plin, peleti, toplotne črpalke. Trenutno smo pri TČ. Vse ostalo se je že podražilo in je začetno navdušenje minilo.

In ko se podraži eno, se podraži tudi ostalo. Tudi drva.

Stari naj manj nalaga, pa bo, če nimate namena vgradit hranilnika toplote oz. preurediti cele kurilnice oz. zanemjati energenta.

Je pa to vsesplošno napačno ravnanje. Že velikokrat sem slišal take in drugačne težave zaradi tega.

Ni mi pa jasno, zakaj se greste energijske sanacije, ne uredite pa celotne sanacije starega objekta.
Ker naslednje vprašanje bo, kako se znebiti plesni, ker nova okna so zanič ker vse plesni naokoli, kar pri starih oknih nikoli ni bil problem. Seveda, ker ni urejenega prezračevanja.

Zato se pri sanacijah vedno uredi vse celostno, ena sanacija potegne drugo za roko za sabo. Okna, fasada, streha in izolacija na strehi, hidro in toplotna izolacija tlakov ter izolacija neogrevane kleti proti stanovanju... Prezračevanje.

Šele na koncu, ko je vse to narejeno, se naredi preračun in izbere primerno grelno napravo za objekt. Torej imate neprimerno grelno napravo, premočna za trenutne razmere.

In še to, če je oče star in nepripravljen na take male prilagoditve, kot je manj nalaganja drv, potem je tudi izolacija povsem brezvezna stvar in neumna investicija.

Je pa res, da je bivalna klima bolj ugodna in temperature bolj enakomerno razporejene po prostoru, če je izolirano. Vendar, če je celo življenje živel v neizoliranem, ni problem še naprej biti v takem.

floyd1 ::

Energenti in njihova priljubljenost je časovno pogojena. Slej ko prej se podraži vse

Res je. Se še spomnim naftne krize, ko so vsi prodajali oljne gorilnike, bencin si lahko kupil le z boni, avte pa smo "ločevali na parne in neparne" po reg. tablicah.

In še to, če je oče star in nepripravljen na take male prilagoditve, kot je manj nalaganja drv, potem je tudi izolacija povsem brezvezna

Saj točno to sedaj dela. Ni pa praktično. Včasih je zjutraj zakuril in potem samo še vmes 2x nametal gor. Sedaj pač ugasne in kuri znova. Ta peč je bila kupljena davno pred novimi okni in fasado. Pred prenovo bi lahko šlo tudi 3000l kurilca, zato sanacija.

Plesni ne bo - od fasade je že nekaj let, nova okna so lesena in starša tudi dovolj zračita. Bivanje pa je, kot si rekel, dosti prijetnejše. Poznam pa težave s plesnijo od drugod. Prastare bajte z novo plastiko.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Bi rekel, da če hoče ostati na drveh kot energentu, sta opciji dve in sicer toplotni zalogovnik ali manjša peč (ali pač kurjenje večkrat dnevno, kot je sedaj). Če pa bi zamenjal energent, npr. za pelete, potem pa predelava peči na peletni gorilnik, nakup le-tega in pa veselo kurjenje. Gorilniki v bistvu delujejo v on-off režimu, ko je dosežena temperatura dvižnega voda (ali kotla), se izklopijo in se spet vklopijo ko temperatura pade pod nastavljeno mejo...

Lp

Jože

floyd1 ::

Glede peletov je spet tako, da je z njimi kar nekaj dela. Sploh za starejšega človeka tudi tisti 25kg žakli tudi niso več fajn. Pa še tako poceni niso več, kot so bili. Potem so tu še občasni problemi z gorilnikom pri slabši kvaliteti peletov. Fotrov sosed bo peletno peč po ca. 10 letih menda letos vrgel ven zaradi zgoraj napisanega.

Hvala za vse nasvete.

Littlaman ::

@floyd1
Mogoče poskusiš v kurišče vstaviti šamotno opeko. Lahko ozko ali ta debelo. Sicer ctc je malo smotana peč, ampak z malo truda bo šlo. Postavi jo tako, da bo čim bližje zajemu zraka in na rešetki. Pri naši ferroterm peči za prehodno obdobje lepo deluje.( V teoriji manjše kurišče manjša moč) Priporočam, da ob čiščenju pepela premakne opeko pa okoliški pepel posesa/ pomete. Obvezno pa konec sezone vn vzet(vlaga+pepel=rja).

Barbarpapa2 ::

floyd1 je izjavil:

Glede peletov je spet tako, da je z njimi kar nekaj dela. Sploh za starejšega človeka tudi tisti 25kg žakli tudi niso več fajn. Pa še tako poceni niso več, kot so bili. Potem so tu še občasni problemi z gorilnikom pri slabši kvaliteti peletov. Fotrov sosed bo peletno peč po ca. 10 letih menda letos vrgel ven zaradi zgoraj napisanega.

Hvala za vse nasvete.


Pozdrav

Dejansko je s peleti nekaj več dela kot s kurjenjem na olje ali plin. Je potrebno vsake toliko peč očistiti (jaz čistim peč na 14 dni oz. ko se pokuri cca 20 vreč peletov). Vreča peletov pa tehta 15 kg. Tudi zastoji gorilca mi niso neznanka, vendar do sedaj nič resnega, zaenkrat se je vse rešilo z resetom gorilca (razen grelca zraka za vžig, tega menjujem na cca 3 leta). Sem pa prepričan, da je dela veliko manj kot pri kurjenju z drvmi, kjer moraš čiščenje peči (vsaj v grobem) narediti pred vsakim kurjenjem pa še polena moraš nalagat. No, jaz sem s trenutno rešitvijo (predelana Ferrotherm peč + Ferolli Sun P7 peletni gorilec) kar zadovoljen...

Lp

Jože


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere in kje kupiti pelete (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15224655 (1194) Ales
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17232743 (6979) feryz
»

Toplotna črpalka vs. Peč na pelete

Oddelek: Loža
179068 (8057) WhiteAngel
»

Zalogovnik ali predelava na pelete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7213412 (9919) krneki0001
»

Ali se splača na navadno peč (feroterm 35kW) vgraditi zalogovnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5138846 (37981) jozuaj450

Več podobnih tem