» »

Evtanazija živali

Evtanazija živali

Temo vidijo: vsi
«
1
2

Poldy ::

Malce sem googlal pa nisem nič našel.

Doma ugotovijo, da je žival postala zamorjena, težko diha ali pa za sabo vleče zadnji taci. To so bili trije ločeni primeri psov in mačk, starih med 12 in 14 let. V vsakem primeru so prišli do veterinarja, ki je rekel da evtanazija odpade in da bo treba narediti preiskave. Po 200 € preiskav ugotovijo, da ne vejo nič in predpišejo še za 20 € antibiotikov. Žival potem doma v tednu ali dveh v mukah crkne. Mogoče se sliši izmišljeno, pa ni.

Kdaj se lahko lastnik živali odloči za evtanazijo in kdaj mu to veterinar lahko odkloni? Vem, lahko grem do soseda lovca, da ji stopi za vrat, pa recimo da bi raje želel iti po zakonih. Še raje pa bi videl, da se žival ne matra.

Dr_M ::

Zamenjas veterinarja.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

forplan ::

Lokalno lovsko društvo
da se strinjam

martincek1 ::

No, kar tko mu noben lovec ne bo ustrelil psa. Vem za več primerov, ko je iz tega nastala štala. In včasih uporavičeno.

Sicer je pa za tako bolnega psa to res najboljša, najbolj poceni in najbolj human način. Ne pa tiste igle, ki jim jih zapičijo v srce, raje vidim da se ga pelje v gozd in je zadeva rešena v trenutku.

kuall ::

Normalen veterinar ti bo rekel, da bi žival evtanaziral, da se ne bo mučila. Tako kot je to naredil naš veterinar. Isto naš veterinar fukne čez vrata ljudi , ki pripeljejo evtanazirat zdravo žival, ker so se je naveličali. na zs ti lahko dam njegov kontakt. dela ob večerih po službi.

Uizi ::

Itak klasika pri veterinarjih. Moja bivša je imela mačka, ki je zbolel, račun okoli 500€ pa še crknil je.. oni "pomagajo", ko pa omeniš da nimaš ravno 1000€ v žepu te pa gledajo kot vesoljca. Ravno zdaj imam problem z posvojeno mačko, nevem kaj bom če se stanje ne izboljša, trenutno je na antibiotikih.. včasih je res ceneje in bolj humano uspavat, umiranje v mukah kot si rekel..
Pri nekaterih veterinarjih se da zmenit, probaj malo poklicat na okoli..

Phantomeye ::

Mogoče se narobe spomnim dogodka iz otroštva, ampak smo 20 let nazaj k veterinarju peljali mačjega mladiča, ki ga je očitno sosedov pes zmrcvaril, pa mu je dal neko injekcijo za ne vem 100 € in potem smo mačka odpeljali domov ... zjutraj je bil mrtev.

Do tega trenutka zdaj sem bil prepričan, da je človek samo izkoristil priložnost, preden mačka pobere, ampak imam zdajle občutek, da ga je v bistvu evtaniziral pa se delal, da mu daje zdravilo - ker sem bil jaz zraven ,.,,

vostok_1 ::

Kaj pa do the deed yourself?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

@Phantomeye evtanazija je instant kakor jaz vem...
@vostok1 očitno še nikoli nisi imel živali, to je kot bi svojega otroka ubil. Psiho..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Uizi ()

Žival ni otrok.
Kot drugo obstajajo humanejši način kot to kar ima veterinar.
There will be chutes!
It came from the lab.

Alien123 ::

Žival ni otrok, to je res. Lahko pa se navežeš na žival, isto kot se na otroka.

PrihajaNodi ::

vostok_1 je izjavil:

Žival ni otrok.

Kateri?

Na pamet mi pride samo jeklenka s co2 in zaprt prostor. Ni humanejsega nacina od tega. Zival se ne boji ampak samo zaspi.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

rabelj5 ::

ne co2, lahko pa n2

dihanje velikih koncentracij co2 ti da tak občutek kot da se dušiš + pekoča pljuča, kar vsekakor ni humano

če vdihuješ n2 brez o2 ne čutiš nič, ampak preprosto padeš v nezavest in umreš ko ti enkrat zmanjka kisika

shadeX ::

Ni humanejsega nacina od tega.

Ti pa res imaš ideje.

Ne pa tiste igle, ki jim jih zapičijo v srce, raje vidim da se ga pelje v gozd in je zadeva rešena v trenutku.

Kaj pa govoriš ti? Kakšen gozd? Misliš, da je žival neumna in ne čuti, da se bo nekaj zgodilo?

V Sloveniji ima žival še boljše pogoje umret kot jih ima človek. Jaz bi rad umrl kot je umrl moj pes... dobesedno. Zelo verjetno je mislila, da jo bomo cepili, kot je to bilo v navadi vsako leto. No namesto cepiva je bilo v igli nekaj drugega in je samo zaspala.

Nobene krvi, nobene umazanije, povsem humano. Tako se to dela in vesel sem da je odšla tako kot je. Če bi izbiral svojo smrt, ne bi niti pomislil na kaj drugega kot to.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shadeX ()

novaa ::

shadeX je izjavil:

Ni humanejsega nacina od tega.

Ti pa res imaš ideje.

Ne pa tiste igle, ki jim jih zapičijo v srce, raje vidim da se ga pelje v gozd in je zadeva rešena v trenutku.

Kaj pa govoriš ti? Kakšen gozd? Misliš, da je žival neumna in ne čuti, da se bo nekaj zgodilo?

V Sloveniji ima žival še boljše pogoje umret kot jih ima človek. Jaz bi rad umrl kot je umrl moj pes... dobesedno. Zelo verjetno je mislila, da jo bomo cepili, kot je to bilo v navadi vsako leto. No namesto cepiva je bilo v igli nekaj drugega in je samo zaspala.

Nobene krvi, nobene umazanije, povsem humano. Tako se to dela in vesel sem da je odšla tako kot je. Če bi izbiral svojo smrt, ne bi niti pomislil na kaj drugega kot to.

enako je blo pri nas,
pri pregledu je veterinar rekel da ne more nič narediti pač - starost je naredla svoje.
smo še oklevali in je dal neke močne tablete proti bolečini in nam je samo reko naj mislimo na psa in ne na sebe.
teden dni je blo boljše, po zadnji tableti spet na slabše... no takrat smo bli že odločeni.
lepo v domači košari, samo zaspala...

PrihajaNodi ::

rabelj5 je izjavil:

ne co2, lahko pa n2

dihanje velikih koncentracij co2 ti da tak občutek kot da se dušiš + pekoča pljuča, kar vsekakor ni humano

če vdihuješ n2 brez o2 ne čutiš nič, ampak preprosto padeš v nezavest in umreš ko ti enkrat zmanjka kisika

Pardon, ogljikov dioksid da.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

MIHAc27 ::

Kot da bi opisal našo izkušnjo z prvim mačkom. 200€ in kup preiskav. Božček še na WC ni mogl in smo ga še cel teden matrali.
Na srečo pri drugi niso komplicirali (je pa bil drug veterinar). Se je tudi od daleč videlo, da gre mačka proti koncu, še stat ni več mogla.

Stikalo ::

MIHAc27 je izjavil:

Kot da bi opisal našo izkušnjo z prvim mačkom. 200€ in kup preiskav. Božček še na WC ni mogl in smo ga še cel teden matrali.
Na srečo pri drugi niso komplicirali (je pa bil drug veterinar). Se je tudi od daleč videlo, da gre mačka proti koncu, še stat ni več mogla.

Veterinarji bi pač še malo pokasirali.

Mi smo imeli 12 let starega mačka, ki je zunaj hodil in bil navajen svobode. Začel je pešati in vidno bolan. Seveda bi 5 minut pred koncem bi veterinar delal vse možne preiskave. Ne vem, tudi če bi odkrili razlog, koliko bi mu podaljšali življenje in kako kvalitetno bi bilo to obdobje..

3p ::

To je taka lepa nerazrešena tabu tema v naši družbi, ja.

Z evtanazijo ljubljenčkov se komplicira bolj, kot bi bilo najbrž potrebno. Včasih tudi z namenom zaslužka veterine, včasih pa upravičeno, ker so se ljudje ljubljenčka naveličali. Po drugi strani ni nobenega problema z "evtanazijo" svinj, krav, piščancev, itd..

Eni so na psa navezani bolj kot na otroke. Drugim se zdi bolno primerjati žival in ljudi. Pa so določene živali bolj inteligentne (i.e. čutijo) bolj, kot otroci tam do drugega leta starosti.

Svinja + kravca: čevapi. (bolj zdrava in pri moči je žival, raje jo zakoljemo). Hišni ljubljenček: se ga evtanazira z upravičenim razlogom. Človek: naj crkne v mukah.

Osebno se strinjam s shadexo-m: če mene kaj zvije, upam, da bom v dobrih odnosih s kakim veterinarjem. 8-)

Stikalo ::

Pravzaprav je res, domače živali se počasi preoblikujejo v potrošniški produkt. Sedaj ni dovolj dobro, da imaš mačka in da poskrbiš, primerne prostore, hrano, da dočaka po naravni poti neko starost. V naravi je verjetno življenjska doba mačka cca 5 let, v domači oskrbi s hrano pa brez problema dočakajo tam nekje 10-12 let. To, da družba oz. veterinar od tebe pričakuje, da za nekega mačka zapraviš 1000 €, sploh, ko je maček star je nenormalno.

Prihodnost kaže, da boš moral imeti za mačka, zdravstveno zavarovanje in imel bo več pravic kot lastnik.

Na koncu dneva se je potrebno zavedati, da je pes, maček, miš pač žival, ki pride in gre.

St235 ::

PrihajaNodi je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Žival ni otrok.

Kateri?

Na pamet mi pride samo jeklenka s co2 in zaprt prostor. Ni humanejsega nacina od tega. Zival se ne boji ampak samo zaspi.

A ti veš kaj je co2? to kar ti opisuješ je zadušitev, ki je vse prej kot mirna in neboleča. Efekt je enak kot če probaš zadrževat sapo. Probaj in opiši kaj je humanega pri tem...

PrihajaNodi je izjavil:

rabelj5 je izjavil:

ne co2, lahko pa n2

Pardon, ogljikov dioksid da.

oglikov dioksid je CO2.... jao...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

3p ::

Stikalo je izjavil:

Na koncu dneva se je potrebno zavedati, da je pes, maček, miš pač žival, ki pride in gre.

Hm, in kako je to drugače od človeka?

Kaj pa do the deed yourself?

Bolani ste. Po smrti otroka so uničene cele družine, eni zapadejo v alkoholizem, ločitve, psihiatrija... Je kdo slišal za kaj takega, ker je avto Flokija zgazil?

Tisti ki se zgražate nad mojo primerjavo med živaljo in otrokom, ste narobe razumeli ali pa niste prebrali cele teme..
Težko je ubit lastnoročno to sem mislil, ko je vostok napisal "do the deed yourself". Seveda je otrok več, ko pa si navezan na žival je pa nemoreš, kar sam ubit, to sem mislil z primerjavo otrok-žival. Nevem, jaz življenja nisem sposoben vzet, nekateri pa zgleda.
Imajo pa živali vsaj možnost lepo umret za razliko od ljudi, ki crkavamo na obroke na koncu, to je pa res.

1. Klicat kolega lovca, da bo pognal metek živali v čelo je...rahlo nehumano, nevarno, umazano. Skratka, butasta ideja.
2. Žival ne ubiješ kar sredi belega dne, ko je vse super. Žival uspavaš, ko vidiš, da je zanjo vsak dan bolj mučno. It's your animal, and your responsibility.
3. In meni se zdi lepše, da te mercy kill-a nekdo bližnji, kateremu zaupaš, kot pa nek random brezbrižneš. Resno...postavite se v situacijo. Ležiš na smrtni postelji in si želiš konca. A ti bi lepše, da gumb pritisne nek doktor, ki mu ni mar ali ljubljena oseba. Govorim v primeru, da sam nisi zmožen.

Problem je sicer res logistično izvesti humano usmrtitev živali. Lažje je res nesti k veterinarju. In vrjetno res...če dobi prvo uspavalno, nato pa strup. I guess it's as good as anything.

Sicer pa nehite moralizirat. Koliko krav ste že pojedli, katere morda so morali dvakrat počit, da so omedlele?
There will be chutes!
It came from the lab.

Glugy ::

Samo velikokrat je problem tud v lastnikih ki odnehajo prehitro tud ko bi se še dal kej naredit. Zdej če ti nekdo res velik pomen potem pač narediš vse kar je možno tud če je mal možnosti ; pač probaš. Ko gre za otroka noben pri hudi bolezni skoraj nikoli noben ne reče jah najboljš da ga evtaniziramo "da se nav matral". Dvojni standard. Živo bitje je živo bitje. Ok ne rečem ; rastline nimajo možganov in so zato neprimerljive ampak ; glej če imaš domačga ljubljenčka je to kot da bi imel družinskega člana.

Aja pa še neki; razni lastniki jamrajo o preiskavah pa nevem čem še vse ko se stvar zaplete ampak problem je tud v preventivi. Ne morš domačo žival hranit z zanič hrano potem pa pričakovat da bo zdrav. Vsako leto bi bilo treba na redne preglede k veterinarju ga peljat tud ko ni nič narobe pa občasno kako preventivno preiskavo naredit. Mislm pol k je zadeva v zadnjem stadiu ( kar v večini primerov je ) pol ne morš kej dost nardit. Normalno pa je da veterinar upa do konca in želi rešit življenje. To je normalno zato je šel v ta poklic. Ni šel zato v ta poklic da bo evtaniziral vsevprek pa obupal prej kot je treba pa tud če je upanje zanemarljivo malo. Veterinarji so srčni ljudje (vsaj tisti mladi z katerim sem mel jz opravka) in ja zdravljenje stane ni zastonj. Ampak treba je skrbet za zdravje ljubljenčka že predno je karkol narobe.

Pa treba je skrbet da se žival dost giba vsak dan. Pa če je to maček al pa pes. Če pes še toliko več. Vsak dan si morš vsaj eno uro vzet za svojo domačo žival za igranje/rekreacijo. Absoluten minimum. Sej če imaš rad ni težko. Če ti pa domača žival samo ždi doma; da se nikol ne razdiha ornk ker skor nikol ne teče; nima nič od življenja praktično; če nima kvalitetne hrane; ja potem pa res ni čudno da ko gre neki resno narobe da se težko obrne stvar nazaj. In pol se taki lastniki pritožujejo zakaj stroški če je žival na koncu vseeno umrla. A vi resno to? Če je otrok normalno da plačaš tud če je mal možnosti za preživetje; isto je za živali. A zdej boš tvegal da zarad svoje preračunljivosti lahko pride do tega da žival umre ker nisi naredil vsega kar bi lahko? Nevem no mislm sej obstajajo primeri ko je evtanazija primerna ampak mislm da zdej vsi mal preveč vsevprek prehitro pomislijo na to in se tolažijo z "da ne bo revež trpel" namest da bi naredil vse. Glej za otroke gre folk dejansko prebirat vse na internetu kaj se da naredit ; spraševat strokovne delavce in magar it v tujino na eksperimetalno zdravljenje. Za psa/mačka pa eh...sej vsaj ne bo trpel ane?

shadeX ::

Ležiš na smrtni postelji in si želiš konca. A ti bi lepše, da gumb pritisne nek doktor, ki mu ni mar ali ljubljena oseba.

Dafak.. itak da nekdo, ki mu dol visi zame. Zakaj bi svojemu bližnjemu naredil še več trpljenja? Tebe itak ne bo več ko bo "gumb" pritisnjen.

@vostok če ležim na smrtni postelji mi je popolnoma vseeno kdo pritisne gumb. S tem ko to naredi ljubljena oseba, samo preneseš nepotrebno psihično breme na njo. Bi raje sam pritisnil ta gumb.
Noben ne moralizira, na kravo nisem navezan, krava me ne čaka doma in mi skoči v naročje, krava ne spi zmano vsako noč. Razumem, da je za vsak zrezek treba ubijat. Ti še nikoli nisi bil navezan na žival to sem 100%.

111111111111 ::

Glugy je izjavil:

Samo velikokrat je problem tud v lastnikih ki odnehajo prehitro tud ko bi se še dal kej naredit. Zdej če ti nekdo res velik pomen potem pač narediš vse kar je možno tud če je mal možnosti ; pač probaš. Ko gre za otroka noben pri hudi bolezni skoraj nikoli noben ne reče jah najboljš da ga evtaniziramo "da se nav matral". Dvojni standard. Živo bitje je živo bitje. Ok ne rečem ; rastline nimajo možganov in so zato neprimerljive ampak ; glej če imaš domačga ljubljenčka je to kot da bi imel družinskega člana.

Aja pa še neki; razni lastniki jamrajo o preiskavah pa nevem čem še vse ko se stvar zaplete ampak problem je tud v preventivi. Ne morš domačo žival hranit z zanič hrano potem pa pričakovat da bo zdrav. Vsako leto bi bilo treba na redne preglede k veterinarju ga peljat tud ko ni nič narobe pa občasno kako preventivno preiskavo naredit. Mislm pol k je zadeva v zadnjem stadiu ( kar v večini primerov je ) pol ne morš kej dost nardit. Normalno pa je da veterinar upa do konca in želi rešit življenje. To je normalno zato je šel v ta poklic. Ni šel zato v ta poklic da bo evtaniziral vsevprek pa obupal prej kot je treba pa tud če je upanje zanemarljivo malo. Veterinarji so srčni ljudje (vsaj tisti mladi z katerim sem mel jz opravka) in ja zdravljenje stane ni zastonj. Ampak treba je skrbet za zdravje ljubljenčka že predno je karkol narobe.

Pa treba je skrbet da se žival dost giba vsak dan. Pa če je to maček al pa pes. Če pes še toliko več. Vsak dan si morš vsaj eno uro vzet za svojo domačo žival za igranje/rekreacijo. Absoluten minimum. Sej če imaš rad ni težko. Če ti pa domača žival samo ždi doma; da se nikol ne razdiha ornk ker skor nikol ne teče; nima nič od življenja praktično; če nima kvalitetne hrane; ja potem pa res ni čudno da ko gre neki resno narobe da se težko obrne stvar nazaj. In pol se taki lastniki pritožujejo zakaj stroški če je žival na koncu vseeno umrla. A vi resno to? Če je otrok normalno da plačaš tud če je mal možnosti za preživetje; isto je za živali. A zdej boš tvegal da zarad svoje preračunljivosti lahko pride do tega da žival umre ker nisi naredil vsega kar bi lahko? Nevem no mislm sej obstajajo primeri ko je evtanazija primerna ampak mislm da zdej vsi mal preveč vsevprek prehitro pomislijo na to in se tolažijo z "da ne bo revež trpel" namest da bi naredil vse. Glej za otroke gre folk dejansko prebirat vse na internetu kaj se da naredit ; spraševat strokovne delavce in magar it v tujino na eksperimetalno zdravljenje. Za psa/mačka pa eh...sej vsaj ne bo trpel ane?

Recimo bobu bob. Z reševanjem živali se danes konkretno pretirava, dejansko se bolj matrajo kot bi bilo potrebno. Sploh pasemske živali so velik problem, ker imajo veliko težav že v štartu zardi inbreedinga (tako za mesno industrijo, kot industrijo domačih ljubljenčkov). In kolega je sam rekel, da mora operirat psa, ker je dal zanj 1500€. Če ste taki ljubitelji živali vzemite mešančke iz zavetišča in ga rešite gotove smrti. Pa še uvodnem strošku se boste izognili. Tudi če se nekdo hišnega ljubljenčka naveliča, je bolj humano, da ga da uspavat kot da ga vrže ven iz avta nekje za cesto.

Tudi za ljudi bi morali uzakoniti evtanazijo. Se matrajo po posteljah priklopljeni na aparate 10 let, pa ga hodiš vsak dan gledat in mu ne moreš prav nič pomagat.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: sparovcek2 ()

::

shadeX je izjavil:

Ležiš na smrtni postelji in si želiš konca. A ti bi lepše, da gumb pritisne nek doktor, ki mu ni mar ali ljubljena oseba.

Dafak.. itak da nekdo, ki mu dol visi zame. Zakaj bi svojemu bližnjemu naredil še več trpljenja? Tebe itak ne bo več ko bo "gumb" pritisnjen.

Isto sem pomislil ....

::

111111111111 je izjavil:

Sploh pasemske živali so velik problem, ker imajo veliko težav že v štartu zardi inbreedinga (tako za mesno industrijo, kot industrijo domačih ljubljenčkov).

Vseh pasem ne poznam, ampak pri tisti, katere predstavnike imamo doma, je pred parjenjem potrebno opraviti genetske teste.

nevone ::

Za normalne ljudi pa je pes samo domača žival.

Se pravi, ljudje, ki svojega psa štejejo za družinskega člana niso normalni? Pa ti nisi normalen.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Pa naredimo socialni preizkus.

Družina oče, mati, sin, hčerka in pes. 1 moraš usmrtit. Koga boš izbral?
Družina oče, mati, sin in hčerka. 1 moraš usmrtit. Koga boš izbral?

Torej je pes polnopraven družinski član? če je primer preveč mejen, pa se vprašajmo, kdo bo lačen pri hiši, če ne bo hrane?

DrDre95 ::

111111111111 je izjavil:

Torej je pes polnopraven družinski član? če je primer preveč mejen, pa se vprašajmo, kdo bo lačen pri hiši, če ne bo hrane?

Odvisno. Kdo izmed njih je komunist?

Torej je pes polnopraven družinski član?

Saj ni nihče trdil, da je polnopraven. Le da ga smatrajo za člana, ker pač živi z njimi in ker je z njim vzpostavljena podobna interkacija kot z drugimi družinskimi člani. Ker se nanj navežejo podobno kot na človeka. Sej ni treba vse gledati tako strogo pravno formalno. Pač ljudje to tako občutijo, a ti pa misliš, da to ni mogoče?

o+ nevone

D3m ::

111111111111 je izjavil:

Pes je glavni obrok. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

nevone je izjavil:

Torej je pes polnopraven družinski član?

Saj ni nihče trdil, da je polnopraven. Le da ga smatrajo za člana, ker pač živi z njimi in ker je z njim vzpostavljena podobna interkacija kot z drugimi družinskimi člani. Ker se nanj navežejo podobno kot na človeka. Sej ni treba vse gledati tako strogo pravno formalno. Pač ljudje to tako občutijo, a ti pa misliš, da to ni mogoče?

o+ nevone

Seveda je mogoče in ljudje tudi žalujejo za domačim ljubljenčkom. Ampak bolj primerjava z domačo živaljo in otrokom ali partnerjem mi je malo mimo.

Recimo čisto življenjski primer. Kolegica je imela mačka, ki so ga nosili po rokah kot kralja. Potem pa je spoznala fanta, ki je bil alergičen na mačke. Pa se je morala odločit in odločitev ni bila lahka. Ko sedaj pride domov na obisk z družino, mož pač pogoltne klaritin. :D

Ampak bolj primerjava z domačo živaljo in otrokom ali partnerjem mi je malo mimo.

Ker jemlješ dobesedno. Pač so neke paralele in človek jih potegne. Ne moreš vse domače živali opredeliti kot družinske člane, nekatere pa lahko, ker dejansko igrajo to vlogo.

o+ nevone

Recimo čisto življenjski primer. Kolegica je imela mačka, ki so ga nosili po rokah kot kralja. Potem pa je spoznala fanta, ki je bil alergičen na mačke. Pa se je morala odločit in odločitev ni bila lahka. Ko sedaj pride domov na obisk z družino, mož pač pogoltne klaritin. :D

Torej se je odločila za fanta in pustila mačka doma.
|HP EliteBook|R5 6650U|

D3m je izjavil:

Torej se je odločila za fanta in pustila mačka doma.

Drži.

nevone je izjavil:

Ker jemlješ dobesedno. Pač so neke paralele in človek jih potegne. Ne moreš vse domače živali opredeliti kot družinske člane, nekatere pa lahko, ker dejansko igrajo to vlogo.

o+ nevone

S tem nimam težav. Težave imam s pretiravanji v eno ali drugo smer. Tako kot sam rad navajam ekstremne primere, tako je pri živalih v teh časih ekstremizem. Npr. pes ne more več sam po stopnicah, kar naprej bolezni, da se še premikat ne more, infuzija, ker mu ne paše jesti... Lastnik pa mi pravi da ga ima rad. nekako mi ne gre skupaj. Še pri človeku bi zahteval evtanazijo kaj šele pri živali.

Vse kar je, bi rad nekaj zdrave pameti in zdrav kmečki pogled na domačo žival. Če se žival lahko sama prehranjuje in ima interakcijo z zunanjim svetom potem naj živi do visoke starosti.

Jaz sem mojega mačka pustil svobodnega. Edino Stronghold proti garjam in klopom ter zdravilo proti glistam sem na vsake pol leta uporabil.

Umrl "srečen" med veliko mucami.

Godspeed you magnificent bastard.

|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

S tem nimam težav. Težave imam s pretiravanji v eno ali drugo smer. Tako kot sam rad navajam ekstremne primere, tako je pri živalih v teh časih ekstremizem. Npr. pes ne more več sam po stopnicah, kar naprej bolezni, da se še premikat ne more, infuzija, ker mu ne paše jesti... Lastnik pa mi pravi da ga ima rad. nekako mi ne gre skupaj. Še pri človeku bi zahteval evtanazijo kaj šele pri živali.

Vse kar je, bi rad nekaj zdrave pameti in zdrav kmečki pogled na domačo žival. Če se žival lahko sama prehranjuje in ima interakcijo z zunanjim svetom potem naj živi do visoke starosti.

Problem je v tistih, ki drugim ljudem odrekajo pravico do tega, kako bodo obravnavali svoje hišne ljubljenčke. Če nekateri naredijo paralelo z družinskim članom je to povsem legitimno in ni nobene potrebe po tem, da se jim to jemlje. Živali kot hišni ljubljenčki prinesejo v družino neko novo kvaliteto in tega se lastniki zavedajo in jih zato tako tudi obravnavajo. Tega noben rant proti temu ne more spremeniti, ker je dejstvo.

Invictus ::

Bolj je problem, ker potem le ta scena - domaćča žival je družinski član - obsoja vse ostale, ker so 1000000% prepričani, da je njihov način edini pravilen.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

TheBlueOne ::

Invictus je izjavil:

Bolj je problem, ker potem le ta scena - domaćča žival je družinski član - obsoja vse ostale, ker so 1000000% prepričani, da je njihov način edini pravilen.

Tak ne sme prevzeti kmetije, se mu zna zgoditi, da ima naenkrat zelo veliko druzino, ki se nikoli ne odseli. :)

Drugace glede na pomanjkanje definicij okoli tega in zmedenosti ljudi, kaj bi imeli radi, je super profitiral Akihiro Yokoi, ki je takrat zasnoval Tamagotchija. To je bil super eksperiment, ki pokaze, kako smo ljudje lahko suznji tem osnovnim nagonom.

Ocitno je lahko kdorkoli clan druzine in vreden x1000EUR stroska, samo sreco mora imeti. Tudi prasic lahko zadane na loteriji in ni skoten v farmi, kjer ga morda imajo za svojega taisti, ki za kosilo pojedo njegovega krvnega sorodnika.

S tem ni nic narobe, nekateri pac v tem, da so zavedli samega sebe uzivajo, drugi pa v tem najdejo nacin za profit.

Zgodovina sprememb…

Gagatronix ::

> je super profitiral Akihiro Yokoi, ki je takrat zasnoval Tamagotchija

Priblizno enako je profitiral Gary Dahl, ki si je leta 1975 izmislil Pet Rock.

Invictus je izjavil:

Mislim, da je v obratno smer precej več prometa.

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: matobeli ()

ripmork ::

111111111111 je izjavil:

Prvega izbereš psa, potem moraš pa še enega družinskega člana izbrat. Katerega boš? Je ta član manj vreden od ostalih, ker je bil naslednji za psom na vrsti? Je v resnici edini polnopravni družinski član tisti, katerega bi kot zadnjega ubil?

just askin'

Saj si sam povedal. PRVEGA izbereš psa. Potem si se pa začel spraševati kako boš izbiral naprej. Zakaj pa se nisi takoj vprašal koga bi, ampak si takoj ustrelil psa?

just askin'

ripmork ::

111111111111 je izjavil:

Saj si sam povedal. PRVEGA izbereš psa. Potem si se pa začel spraševati kako boš izbiral naprej. Zakaj pa se nisi takoj vprašal koga bi, ampak si takoj ustrelil psa?

just askin'

Sem se vprašal, a izbral psa. Ker je človek kompleksnejše bitje, ter je kljub bolečini hipotetično lažje nadomestit psa, kot pa izgubo otroka, partnerja, starša. Kar pa ne pomeni nujno, da pes ni polnopravni družinski član.

Vprašanje zate je - ali je mogoče lahko domača žival polnopravni družinski član, kljub temu, da ga v teh ekscesnih hipotetičnih primerih izbereš za prvo žrtev? V primeru, da je tvoj odgovor NE - ali to pomeni, da npr. oče ni polnopravni družinski član, ker si ga izbral za drugo žrtev?
Kje točno postaviš mejo - polnopravnosti družinskih članov?

aja, pa ne moreš reči ne. Dve žrtvi si moraš izbrat.
Hipotetičen primer, seveda. :>

Zanimivo je, da hočeš predstaviti psa kot polnopravnega družinskega člana, a vendar ga z razmislekom ali brez ustreliš prvega. Že v drugem postu. Dokler boš psa streljal prvega, moj hipotetični primer deluje, da pes ni polnopraven član gospodinjstva, ker je prvi na listi za odstrel.

Glede tvojega primera pa sploh ne rabiš psa v družini, ker so moralne in etične dileme iste, če je v družini pes ali ni, torej lahko iz tega izhajam, da pes ni polnopraven član družine in je človeško življenje več vredno kot pasje (vsaj za večino normalnih ljudi).

Če pa bi na vsak način od mene rad odgovor koga bi ustrelil od družinskih članov mi moraš bolj podrobno opisati situacijo pa ti povem svojo odločitev. Npr. sem jaz del družine in streljam po svojih? Ali je to družina sorodnikov in prijateljev? Ali je to neka neznana družina? Vsakič bi se odločil drugače.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stroški psa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7710939 (8238) jype
»

Zavetišča za živali: Popolnoma zdrave pse, ki jim v 30 dneh ne najdejo lastnika, lahk (strani: 1 2 3 )

10217989 (15301) Invictus
»

Pes izbruha vse (strani: 1 2 )

8411404 (9183) jype

Ovratnico za psa (strani: 1 2 3 )

11618138 (16588) Meizu
»

Sosedov pes (strani: 1 2 )