» »

Firefox praznuje 15 let

Firefox praznuje 15 let

Slo-Tech - Pred petnajstimi leti je bila spletna krajina bistveno drugačna, skorajda enoumna. Žezlo je v rokah trdno držal Microsoft, katerega Internet Explorer so uporabljali praktično vsi. Njegov tržni delež je presegal 90 odstotkov, konkurenca je bila anemična, Netscapov Navigator je bil na smrt bolan. V teh razmerah je Mozilla prepoznala potrebo po alternativi, ki se je korakoma rojevala od leta 2002. Sprva pod imenom Phoenix in kasneje Firebird se je preimenovala v Firefox in leta 9. novembra 2004 je izšel Firefox 1.0. Izid je pospremil celostranski oglas v The New York Timesu, za katero so denar zbrali zasebni donatorji.

Firefox je bil nepričakovan uspeh, ki je hitro začel dobivati podpornike. Leta 2009 je obvladoval že tretjino trga, potem pa je njegov delež zaradi Googla spet začel padati. Danes je Chrome sicer bolj razširjen, a Firefox je poskrbel, da monopola na področju brskalnikov ni. Čeprav se zdi njegov uspeh samoumeven, je bil v resnici veliko presenečenje. Firefoxa ni napisala korporacija, kot je Microsoft ali danes Google, temveč skupnost. Pomagala mu je tudi varnostna luknjičavost Internet Explorerja 6, ki je tedaj postajala novica na prvih straneh, Firefox pa je nudil varnejšo alternativo. Poskrbel je za nekaj novosti, ki so danes samoumevne: zavihke, JavaScript, CSS itd. Google je Firefox celo reklamiral na svojih straneh.

Toda ko je Chrome izšel, je bil hitrejši in odzivnejši od Firefoxa. Ker je bil narejen na novem pogonu, to ni bilo presenečenje, medtem ko je Firefox ostajal na starem. Google je seveda imel tudi ogromen proračun za promocijo in razvoj. Mozilla sicer ogromno zasluži od pogodbe z Googlom, po katerem je Google privzeti brskalnik v Firefoxu (500 milijonov dolarjev v letu 2017), a Google zelo jasno odločneje podpira lasten Chrome. Firefox je danes manjši kot nekoč, a ostaja trden del internetne krajine. Nekaj, česar za Thunderbird in Firefox OS - še dva poizkusa iz Mozille - ne moremo trditi.

39 komentarjev

filip007 ::

Z vsako verzijo je boljši, tako kar po njem.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

ngc2392 ::

Ah, uporabljal njegovega "dedka", navigatorja in trdno ostajam z firefoxom. Naj se še dolgo razvija.
United We Stand, Divided We Fall

mtosev ::

uh lepo. lepe spomine imam na firefox. bil na firefoxu od beta 0.9. tole pa sedaj pišem iz pale moona. thx mozilli za firefox. če že bil omenjen thunderbird pa bom reko, da sem eni starejši gospi namestil thunderbirda in je to njen email client
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

ngc2392 ::

Thunderbird ni nikoli "želel" biti prvi na svetu. Uporabljal Eudoro od win95 naprej in preklopil na thunderbirda. Ja, res se ne razvija tako hitro kot firefox ali chrome, ampak je pa povsem zanesljiva. in od zadnje verzije tudi že (končno) 64-bitna. ter več kot odlična menjava za microsoftov mail/live mail/outlook express.
United We Stand, Divided We Fall

poweroff ::

Samo žal Thunderbird ne podpira Exchange protokola... ga sploh kdaj bo?
sudo poweroff

2dark ::

Ah.. zlati časi, ko je bil firefox hiter.

A je bil firefox prvi, ki je imel zavihke?


Potem se je pa začela lenobnost programerjev. Z njihovimi updati so večkrat zadevo poslabšali. Če je ena verzija pred osodobitvijo delovala hitro, je updeate poskrbel, da je firefox deloval počasneje. Bistvo nadgradenj je boljše delovanje in ne slabše.


Firefox je še en primer, kako so enostavno mislili, da bodo vedno pri vrhu. vedno se najde konkurenca , ki te bo porazila,če si smotan.

ripmork ::

Pred leti je res postal počasen in sem migriral drugam, a imam lepe spomine na Firefox - slava mu. V zgodnjih 2000-ih je bil lisičji brskalnik odrešitev in sem mu večno hvaležen, da sem z njim lahko takrat za vselej opravil s skropucalom imenovanim IE. :>

Buggy ::

Natweekan FF je najboljsi browser bil in vedno bo..sploh zaradi svoje cert shrambe! IE11 sploh ni browser, Edga se developerji se dotikajo ne, Chrome je adware in spyware...Opera mini je pa carica na mobilcih. Fertik!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

Vazelin ::

Kakor se spomnim je bil IE6 svinjsko hiter
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Glugy ::

"Ker je bil narejen na novem pogonu, to ni bilo presenečenje, medtem ko je Firefox ostajal na starem."

Problem je da so praktično vsi brskalniki z večjim tržnim deležom na istem pogonu narejenemu s strani Googla. Firefox je edini ki se še upira temu; zato sem na Firefoxu. Pa res da je pogon starejši samo to ne pomen da se ga ni nič izboljševalo. Dandanes je Firefox čist lepo odziven in hiter tud glede na konkurenco. S tem da ima velik poudarek na zasebnosti. Nekaj časa sem uporabljal Opero ampak ko so zaradi lagodja prešli na Googlov pogon sem prešel nazaj na Firefox ki je bolj zgrajen s strani skupnosti kot pa korporacij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

Buggy ::

@Glugy...ja FF je poslednji mohikanec...underdog in zato ga imam rad! Poleg tega jaz res ne razumem pri trenutnem HW-ju kje kdo kakorkoli lahko obcuti razilke med browserji v performancah? To da jim spyware browser cashira vse zivo in se dogaja vse instantno je pac enim vsec, eni pa cenimo kaj browserju pustimo da dela za nas in kaj ne.

Matev ::

firefox ima opcijo da počisti zgodovino brskanja ob izhodu
pri chroomu tega ni oziroma nisem našel

/ avtomatsko seveda, ne da se mi ročno vsakič brisati

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matev ()

AgiZ ::

Firefox je kaki dve leti nazaj zamenjal jedro in od takrat naj bi bil enako hiter kot Chrome (bolj hiter nekje, manj drugje, skratka ni pomembno).
Da nekateri ne boste mislili da je vse še vedno isto. Pred tem pa je bil nekaj časa res počasnejši kot Chrome, ja.

jest10 ::

Žal so postavili na stranski tir sesterski projekt SeaMonkey:(
Samo še par zanesnjakov ga občasno malo brcne, da ne umre dokončno.

Markoff ::

Ne vem, meni je FF še vedno stabilen, uporaben, intuitiven in ga še dolgo ne mislim menjati. V službi imam na voljo IE, Edge in Chrome in s stisnjenimi zobmi uporabljam večinoma slednjega. Noben od teh mi niti najmanj ni pri srcu.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Ganon ::

Naj počiva v miru.

srus ::

Google drži pri življenju Firefox skupnost iz enakih razlogov kot drži Intel pri življenju AMD.

Netrunner ::

srus je izjavil:

Google drži pri življenju Firefox skupnost iz enakih razlogov kot drži Intel pri življenju AMD.


Od kod ti pa ta informacija?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

AgiZ ::

Markoff je izjavil:

Ne vem, meni je FF še vedno stabilen, uporaben, intuitiven in ga še dolgo ne mislim menjati. V službi imam na voljo IE, Edge in Chrome in s stisnjenimi zobmi uporabljam večinoma slednjega. Noben od teh mi niti najmanj ni pri srcu.

Če je omejitev samo pri namestitvi (oziroma admin pravice povezane s tem), potem to ne bi smel biti problem. Uporabljaj portable verzijo.

Phantomeye ::

A samo mene spomin vara, ampak, a nista na neki točki obstajala tako Mozilla (browser) kot Mozilla Firefox?

jest10 ::

Sta. Mozilla se je potem preimenovala v SeaMonkey

WhiteAngel ::

Nekaj, česar za Thunderbird in Firefox OS - še dva poizkusa iz Mozille - ne moremo trditi.


Huh? Firefox OS nikoli ni zaživel, ja. Thunderbird se pa vleče že od Netscape Communicator maila dalje in deluje. Google pač posiljuje z gmailom prek trapastega in počasnega web interfaca, Microsoft pa z Outlookom, ki je vsako verzijo manj intuitiven, ker se pač mora prodajat. Thunderbird je pa tam na drugi strani in dela. Vedno je. Pogrešam v xmpp/irc chatu file transfer, drugače ima pa vse, kar rabim.

2dark ::

AgiZ je izjavil:

Firefox je kaki dve leti nazaj zamenjal jedro in od takrat naj bi bil enako hiter kot Chrome (bolj hiter nekje, manj drugje, skratka ni pomembno).
Da nekateri ne boste mislili da je vse še vedno isto. Pred tem pa je bil nekaj časa res počasnejši kot Chrome, ja.



2 leti nazaj so ga z verzijo 57 popolnoma vizuelo zjebal. Zavihki so postali čudne oblike, font črk je postal poudarjeno črn, mape z zaznamki, ki so bile prej v pčesu prijazni rumeni barvi so postale bele z črno obrobo.

FF je danes nišni produkt in ga uporabljajo zgolj največji privrženci. ostali smo na Chromu.

k4vz0024 ::

FF je počasen, kot polž.

Hermit Bob ::

k4vz0024 je izjavil:

FF je počasen, kot polž.

Vedno mi je bilo fascinantno, kako si nekateri nekaj zapomnijo, mine 5 let, njihov lastnik nikoli ne preveri ali je situacija se vedno enaka, potem si pridejo pa sramoto delat na forume :)) In kako postane metrika za "je boljse" nek popolnoma irelevanten atribut, kjer je razlika med browserji v milisekundah. Kaksno skodo si pa ljudje delajo z googlovim spywarom je pa cisto irelevantno :)) :))

s1m0n ::

Počasnejši je od Chroma pri Googlovih storitvah :)
Ne vem ali se samo meni to dogaja ali še komu drugemu, v FF mi prenos iz Drive hrambe potega kar opazno počasneje kot v Chromu.

m0LN4r ::

Naj zrihtajo HDR, drugace pa nikoli problemi z FF. Vedno hiter, vedno cist, sync itd. vse dela kot mora. No ajd za telefon bi lahko GUI malo izbolsal.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

carota ::

2dark je izjavil:

A je bil firefox prvi, ki je imel zavihke?


Pred IE nedvomno. Microsoft je takrat dejal, da ne bodo naredili zavihkov v IE, ker jih uporabniki ne potrebujejo, ali nekaj v tem smislu.

mtosev ::

mislim, da obstaja neki wallpaper ali boot screen kjer mozilla bruha ogenj. se kdo tega spomni?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

hopsy ::

D'best Mozilla je 1A! Gratz

OldSkul ::

k4vz0024 je izjavil:

FF je počasen, kot polž.


sure sure ...

FF je dejansko počasnejši pri G aplikacijah, sicer pa deluje odlično. Jaz ga uporabljam že ohoho časa, Chrome imam nameščen samo zaradi google cloud printa, pa še to sem začel uporabljati ZeroTier.

dunda ::

FF je zakon :-)
Razlike v hitrosti med brskalniki so res majhne. Če uporabnik nima točno določene zadeve (kjer je razlika v prid enega ali drugega), to nikakor ne sme biti razlog za drug brskalnik.
Mnogi pri hitrosti pozabljajo na različne vtičnike. Le-ti so pogosto krivec za počasno obnašanje.
https://www.kacnje.eu

WhiteAngel ::

2dark je izjavil:


A je bil firefox prvi, ki je imel zavihke?


Opera

Jackass ::

Sem uporabljal FF vrsto let, za nekaj let prešel na Chrome in se ponovno vrnil na FF. Meni deluje super!
jAcKaSS

Pentium ::

FF je počasnejši v Google aplikacijah, ker to Google tako želi... normalno, da bo konkurenco poskušal zaustaviti oz. prikazati v slabi luči!
Oz. če se ne motim, je pred leti začel Google uporabljati nek ultrahiter transfer protokol, ki deluje le na Googlovih aplikacijah in le v Chromu. FF zato avtomatsko deluje malenkost počasneje, ker uporablja klasiko.

Jaz ga že uporabljam od 2005 ali 2006 dalje, še od verzije 1.5, pa potem 2.0. Še pod Win 98 je zelo lepo tekel, tam kjer je bil možen le IE 5.5 (zadnji v slo verziji W98). Lepi spomini.

Vmes so res imeli nekaj slab(š)ih verzij, ampak zadnje nekaj let je vse kot mora biti. Tudi pogon je čisto nekaj drugega kot je bil par let nazaj, še posebej odkar je Quantum.

FTad ::

Pentium je izjavil:

FF je počasnejši v Google aplikacijah, ker to Google tako želi... normalno, da bo konkurenco poskušal zaustaviti oz. prikazati v slabi luči!
Oz. če se ne motim, je pred leti začel Google uporabljati nek ultrahiter transfer protokol, ki deluje le na Googlovih aplikacijah in le v Chromu. FF zato avtomatsko deluje malenkost počasneje, ker uporablja klasiko.

Jaz ga že uporabljam od 2005 ali 2006 dalje, še od verzije 1.5, pa potem 2.0. Še pod Win 98 je zelo lepo tekel, tam kjer je bil možen le IE 5.5 (zadnji v slo verziji W98). Lepi spomini.

Vmes so res imeli nekaj slab(š)ih verzij, ampak zadnje nekaj let je vse kot mora biti. Tudi pogon je čisto nekaj drugega kot je bil par let nazaj, še posebej odkar je Quantum.



A zato mi odpira Gmail v FF-ju tako pocasi. Makes sense now

opeter ::

Dokler bom živel oz. bo ta brskalnik obstajal/deloval, ga bom uporabljam. Firefox za veke vekomaj!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Mercier ::

opeter je izjavil:

Dokler bom živel oz. bo ta brskalnik obstajal/deloval, ga bom uporabljam. Firefox za veke vekomaj!
To stari!

Čeprav ... malo me pa gloda, da ni več AFAIK spodobne razširitve za mouse gestures, ki bi delali na prazni strani.

mtosev ::

če komu paše mogoče starejši ui in prilagodljiv ff lahko poizkusi pale moon. browser ima tudi drug rendering engine.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Firefox praznuje 15 let

Oddelek: Novice / Brskalniki
395522 (3290) mtosev
»

Mozilla čedalje odvisnejša od Googla (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
9530446 (25780) mtosev
»

IE še vedno izgublja, Chrome pridobiva

Oddelek: Novice / Brskalniki
3612161 (9879) dux
»

Firefox v Evropi prehitel Internet Explorer (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
10020092 (17691) Lion29
»

Slovenija: Firefox prevzel vodstvo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
13118884 (12899) poweroff

Več podobnih tem