» »

Twitter prepoveduje politične oglase

Twitter prepoveduje politične oglase

Slo-Tech - Twitterjev izvršni direktor Jack Dorsey je napovedal popolno ukinitev političnega oglaševanja na platformi. Povedal je, da je internetno oglaševanje izjemno učinkovito, s čimer prinaša tveganja, če se uporablja za vplivanje na volivce. Problematične so zlasti plačane (in tudi neplačane) objave, ki namenoma širijo dezinformacije in laži, da bi vplivale na javno mnenje. To ne pomeni, da politiki na Twitterju ne bodo smeli več objavljati, pomeni pa, da ne bodo mogli več plačati za večjo izpostavljenost in vidnost svojih objav. To bo veljalo tudi za druge ljudi, ki niso politiki, in bi želeli kupiti vidnost objav s politično vsebino. Dorsey pojasnjuje, da ne gre za nikakršno omejevanje svobode izražanja, temveč za omejevanja plačljivega dometa, kar prinaša v današnji politiki tveganja, ki je trenutna demokratična infrastruktura ni sposobna obvladovati.

Spremenjena politika bo začela veljati 22. novembra. Twitter še ni sporočil, kako bo definiral politično oglaševanje, bodo pa to storili pravočasno, so dejali. Ob tem se je Dorsey verbalno spopadel tudi s Facebookim šefom Markom Zuckerbergom, ki ima diametralno nasprotno stališče. Slednji trdi, da si zasebno podjetje ne more privoščiti cenzurirati politikov ali novic, dokler živimo v demokraciji. Dorsey trdi, da gre za navadno sprenevedanje, saj je tudi Zuckerbergu povsem jasno, da na platformi mrgoli lažnih novic in drugi laži, a da ima od njih finančno korist. Moderne tehnologije, kot so družbena omrežja, strojno učenje in optimizacije namreč omogočajo pripravo ciljanih lažnih vsebin, ki so zelo prepričljive in lahko vplivajo na javno mnenje. Zuckerberg vztraja, da bo na Facebooku še naprej dovoljeno širiti plačljive politične informacije (in dezinformacije), saj da morajo ljudje sami imeti možnost preceniti, čemu želijo zaupati. Facebook je zaradi tega tarča številnih kritik. Zaradi napovedane omejitve političnega oglaševanja pa Twitter napadajo zlasti republikanci, ki mu očitajo simpatiziranje z demokrati.

8 komentarjev

MKrmec ::

Bullshit, napovedujem blokiranje Trumpovih političnih oglasov, ne bodo pa blokirali oglasov konkurence, "ker to nisi politični oglasi" bo izgovor.

Upam, da se bodo držal tega, da prepovejo vse politične oglase, ampak mam dvome.

Cruz ::

Ideja je dobra, ampak ne bo nič rešila. Bodo pač prosili za retweete(oz. jim sploh ni treba), big deal. Itak folk takoj tweete zastonj objavlja vsepovsod, zadnjič sem še zasledil dejansko novico polno tweetov in komentarjev pod posameznimi tweetami. That's journalism alright. :)

Miki N ::

Gre samo za plačane oglase (tako Dorsey) - ostalo menda ostaja brez sprememb, čeprav pri Twitterju je to dokaj fleksibilna zadeva ....

Je pa treba Dorseyu čestitati za načelno držo - Twitter je namreč eno tistih (delniških) podjetij, ki menda v še nikoli (?) ni proizvedlo dobička in Dorsey očitno skrbi, da bo tako tudi ostalo. Se pa sprašujem kdo sploh drži delnice tega ekonomskega eksperimenta? In čemu?

Cruz ::

Miki N je izjavil:

In čemu?
https://twitter.com/realdonaldtrump

Vazelin ::

kaj dela 4k ljudi na twitterju?
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Miki N ::

Cruz je izjavil:

Miki N je izjavil:

In čemu?
https://twitter.com/realdonaldtrump


Ok to od leta 2016, situacija na Twitterju pa je taka (totalno neprofitibilna) že praktično od začetka - ustanovljen 2006. Očitno so odkrili neko čudežno post-dotcom formulo. Plus kaj delničarjem pomaga, če Donald twita?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

darkotri ::

Javni podatki, zakaj pa investirajo, verjetno že vedo zakaj:

Mutual fund holders 39.52%
Other institutional 32.40%
Individual stakeholders 12.12%


Top 10 Owners of Twitter Inc:
The Vanguard Group, Inc.
Morgan Stanley Investment Managem
BlackRock Fund Advisors
SSgA Funds Management, Inc.
ClearBridge Investments LLC
Fidelity Management & Research Co...
Northern Trust Investments, Inc.(...
Aristotle Capital Management LLC
Geode Capital Management LLC
First Trust Advisors LP


Top 10 Mutual Funds Holding Twitter Inc
Vanguard Total Stock Market Index...
Vanguard Mid Cap Index Fund
Vanguard 500 Index Fund
Morgan Stanley Invt. Fds. - US Ad...
Morgan Stanley Instl. Fund-Growth...
SPDR S&P 500 ETF
Vanguard Institutional Index Fund
Government Pension Fund - Global ...
Fidelity 500 Index Fund
SPDR Series - Communication Servi...
darko

osternik324 ::

Politični oglasi so preveč vsiljivi. Tako da ke res bolje, da se blokira VSE politične oglase in agendo... Naj se politiki promovirajo preko svojih iradnih twitter profilov, tako da bodo te stvari videli samo njihovi sledilci... Politicni oglasi morajo biti ločeni od vseh ostalih oglasov in transparentni glede njihovih naročnikov in glede tega, da so politični oglasi...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težki časi za politično oglaševanje

Oddelek: Novice / NWO
225210 (4256) joze67
»

Twitter prepoveduje politične oglase

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
83607 (2694) osternik324
»

Britanski poslanci: Facebook in njegovo vodstvo so digitalni gangsterji

Oddelek: Novice / NWO
369348 (6646) 49106
»

Študija: deljenje podatkov iz mobilnih aplikacij je ušlo izpod kontrole

Oddelek: Novice / Zasebnost
176274 (4158) ripmork

Več podobnih tem