» »

Razvita nova različica metode CRISPR

Razvita nova različica metode CRISPR

vir: Nature
Nature - Ameriški raziskovalci so razvili izboljšavo metode za genski inženiring CRISPR/Cas9, ki so jo poimenovali prime editing, odlikuje pa jo znatno višja natančnost od obstoječih verzij.

CRISPR/Cas9 je postopek genskega inženiringa, ki je v zgolj sedmih letih od iznajdbe postal najbolj razvpita zvezda biotehnologije, uporabljena za vse od zdravljenja bolezni pa do izboljšav poljščin in celo modificiranja človeških zarodkov. Metoda uporablja encim Cas9, ki služi kot škarje za dvojno vijačnico DNK, da v dedni material vnaša popravke. Oziroma, bolje rečeno - spremembe, kajti navkljub mnogokje visokoletečim besedam je način še vedno razmeroma primitiven in se v celici obnaša kot slon v trgovini s porcelanom. Če želimo v DNK na primer vnesti neko sekvenco, jo s Cas9 raztrgamo in pustimo, da celica poškodbo popravi, pri čemer upamo, da bo za material vzela naše predlagane nukleotide, kar se ne zgodi ravno pogosto. Raven zanesljivosti je zato nizka in je velik uspeh, če ima več kot deset odstotkov obravnavanih celic želeno spremembo, medtem ko gre raven neželenih rada tja proti 90%. Zato vseskozi poteka iskanje izboljšav, katerih vrhunec je bilo bržkone odkritje urejanja baz (base editing) leta 2016, s katerim je mogoče spreminjati posamezne nukleotidne baze ... toda zgolj v določene smeri.

Prav raziskovalna skupina, zaslužna za odkritje urejanja baz, je sedaj postregla z novo drastično izboljšavo metode. Ekipa z raziskovalnega centra Broad Institute v massachusettskem Cambridgu, ki jo vodi "čudežni deček" David Liu, je pokazala tehnologijo, ki so jo poimenovali prime editing. Deluje na osnovi molekulskega kompleksa iz treh glavnih sestavin: modificiranega encima Cas9, encima reverzne transkriptaze ter prirejene usmerjevalne RNK. Prirejeni Cas9 zna tokrat dvojno vijačnico prerezati zgolj na enem koncu (česar prvotni CRISPR/Cas9 ne zmore), nakar se predlagani popravek, vključen v RNK, na želeno mesto vstavi z veliko višjo verjetnostjo kot doslej. Učinkovitost metode naj bi bila kar med 20 in 50 odstotki, raven neželenih sprememb pa pod 10%!

Poskusi so potekali na človeških in mišjih celicah, v različnih režimih. Raziskovalci so uspeli izvesti vse mogoče pretvorbe nukleotidnih baz, "pobrisati" 80-znakovno zaporedje in dodati 44-znakovnega. Toda kljub temu gre šele za potrditev koncepta, obenem pa je treba poudariti, da prime editing ne bo na horuk zamenjal vseh dosedanjih metod. Način je evidentno primeren za natančnejše posege manjšega obsega, medtem ko se bo dolgometražne spremembe v DNK še vedno počelo s starejšimi postopki. Pomembna ovira pri uporabi zna biti velikost novega orodja, saj je opisani kompleks večji od doslej uporabljanih, kar bo otežilo njegovo pošiljanje na želene dele organizmov. Toda glede na dejstvo, da so urejanje baz po vsem svetu povzeli v manj kot letu dni po odkritju, nihče ne dvomi, da se bo podobno zgodilo tudi najnovejšo tehnologijo. Iznajditelji so prime editing dali svobodno na voljo za raziskave, medtem ko so za komercialno rabo ustanovili podjetje Prime Medicine.

5 komentarjev

poweroff ::

To pa je že en konkreten korak proti zdravljenju genetskih bolezni.
sudo poweroff

rabelj5 ::

kdaj se bo dalo izboljšati gene pri odraslih

tikitoki ::

rabelj5 je izjavil:

kdaj se bo dalo izboljšati gene pri odraslih


Če te ne motijo napake, je možno že sedaj.

nekikr ::

rabelj5 je izjavil:

kdaj se bo dalo izboljšati gene pri odraslih

Manj žri in več se gibaj :) Pa izogibaj se čokolade in piškotov, ker je tam ogromno genov.

Markoff ::

rabelj5 je izjavil:

kdaj se bo dalo izboljšati gene pri odraslih

17.2.2094 ob 16:03 CET
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: MrStein ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CRISPR terapije so tu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1911292 (9453) nekikr
»

Nadaljevanje zgodbe o gensko spremenjenih dvojčicah in zakaj ju ne bi smeli dobiti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3011213 (7185) SaXsIm
»

Nov uspešen test genskega inženiringa za odpravo dednih bolezni

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
205519 (4424) vostok_1
»

Genska terapija zdravi mišično distrofijo pri psih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
319619 (8029) Aggressor
»

Hranjenje matičnih celic

Oddelek: Loža
318960 (8346) Smrekar1

Več podobnih tem