» »

Izmeničen bojler peč/elektrika

Izmeničen bojler peč/elektrika

zk_eu ::

Doma imamo peč na pelete in izmeničen bojler, ki lahko vodo ogreva na elektriko, kot preko peči.

Načeloma smo do sedaj uporabljali tako, da smo pozimi ves čas ogrevali vodo na peč oziroma pelete, poleti, ko se ni kurilo pa na elektriko.

Imam vprašanje. V vmesnem času jeseni še peč ves čas ne gori. A lahko pustim v tem primeru električni bojler ves čas prižgan. Načeloma ima tako termostat in v bistvu oboje gori. Če bo peč zadosti sanitarno vodo zagrela, se električni bojler tako ali tako ne bo sploh vklopil.

Načeloma se morajo zapreti ventili do peči, da voda po nepotrebnem ne kroži skozi peč po nepotrebnem, ki jih bi jih pa sedaj pustil odprte. Mislim, da glede tega ne bi smelo biti problemov, a vseeno raje vprašam.

Pa še drugo vprašanje. Načeloma ogrevamo zelo veliko bivalno površino. A je bolje (v smislu varčevanja oziroma porabe), da peč ves čas gori in v bistvo se radiatorji čisto ne ohladijo, samo voda v radiatorjih se ne ogreva na toliko stopinj kot sicer? Obe opciji sicer še preizkušam, ampak mogoče ima kdo kaj izkušenj že.
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.
  • spremenil: zk_eu ()

K0l1br1 ::

Tudi če kroži skozi bojler, edino z elektriko bi vodo ogreval, če bi bila toplejša v bojlerju. Jaz sem pustil oboje in se nisem sekiral.

Če ti peč ne bo gorela, bodo radiatorji hladni. Če ti to ustreza, potem pusti tako, če ne, kuri.... bajta rabi x toplote, če boš varčeval, bo hladno, prišparaš na koncu pa meter drvi.

starfotr ::

Izgube so večje, če je temperatura višja.

Vedno je bolje držati neko konstantno temperaturo kot pa pustiti, da se čisto ohladi in nato na ful kuriš.

fikus_ ::

El. termostat nastavi na npr. 50°C, da ti greje na neko min. temp. Za peč na pelete je tudi dobro, da imaš nekaj 100 l zalogovnik, se bo bolj redko vklapljala in dalj časa obratovala. Daljša življenjska doba vžigalne svečke.

zk_eu ::

Bom kar pustil potem in če je potrebno, bo elektrika dogrela. Vendar, če je peč ogreta, načeloma voda tako ves čas kroži preko nje. Ker malo sem opazoval in se električni bojler ni nikoli vklopil.

To me je tudi zanimalo ja. Če je izguba večja, če mora na novo kuriti. Sicer sedaj, ko se zakuri malo zjutraj in zvečer, je verjetno še sprejemljivo ugašanje. Kasneje pa verjetno res ne.

Termostat sem nastavil sedaj ja.

Hvala vsem trem.
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17241195 (15431) feryz
»

Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9028844 (15554) energetik
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15959791 (29240) konspirator
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja

Oddelek: Loža
4017640 (5009) letmein
»

Ogrevanje:razmerje porabljene energije (UNP)

Oddelek: Znanost in tehnologija
266228 (5045) sidd

Več podobnih tem