» »

Sodišče Evropske unije: Facebooku je moč odrediti izbris nezakonitih vsebin

Sodišče Evropske unije: Facebooku je moč odrediti izbris nezakonitih vsebin

vir. Flickr

vir: ECJ
ECJ - Sodišče Evropske unije (ECJ) je danes odločilo, da lahko sodišča v EU Facebooku in drugim ponudnikom sorodnih platform odredijo globalni izbris uporabniških komentarjev, če so ti prepoznani kot nezakoniti. ECJ je odločalo v zvezi s primerom nekdanje poslanke Zelenih Avstrijskega spodnjega doma Eve Glawischnig-Piesczek, ki je Facebook tožila pred avstrijskim sodiščem in zahtevala izbris komentarja, ki je bil po njenem mnenju žaljiv za njen ugled. Objava, pod katero se je komentar nahajal, je bila vidna vsem uporabnikom Facebooka.

ECJ v obrazložitvi, v kateri interpretira določbe Direktive o elektronskem poslovanju, pravi, da: "Pravo EU ne varuje ponudnika, kot je Facebook pred zahtevo pa umiku identičnih, v določenih primerih pa tudi samo podobnih komentarjev, če so ti bili poprej spoznani za nezakonite. Še več, pravo EU tudi ne izključuje, da taka zahteva, skladno z določbami mednarodnega prava, učinkuje po vsem svetu."

Skratka, odločba še pravi, da mora biti sporni material odstranjen ne le v matični državi, pač pa povsod po svetu. Kar pa utegne naleteti na kopico problemov, saj vse kar je žaljivo v EU, morda ni žaljivo v kateri od tretjih držav. Facebook se je doslej pred tovrstnim globalnim ukrepanjem branil z argumentom, da bi na ta način odločitev sodišča ene same države vplivala na pravico do svobode govora povsod po svetu. Je pa sodišče obenem še zapisalo, da Facebook ni dolžan aktivno spremljati pojavljanja takih vsebin, pač pa se le odzivati na poslane zahtevke sodišč.

Pa še pojasnilo za tiste, ki se sprašujete, kakšna je razlika med nedavno odločitvijo ECJ o pravici do pozabe - katere učinkovanje je sodišče omejilo le na ozemlje držav članic EU - in današnjo, ki učinkuje globalno. Razlika je v tem, da je o žaljivosti komentarja o Evi Glawischnig-Piesczek, pred tem že razsodilo avstrijsko sodišče, medtem, ko zahtevke glede pravice do pozabe lahko pošiljamo običajni državljani, o njih pa odloča ponudnik platforme.

1 komentar

Markoff ::

saj vse kar je žaljivo v EU, morda ni žaljivo v kateri od tretjih držav

Ker je prepovedano žaliti npr. Alaha v islamskih državah (pri nas de facto tudi, čeprav de iure ne), bo FB najvišji standard uveljavil povsod, torej nobene žalitve nobene religijske figure kjerkoli na planetu. Enako zaradi npr. Tajske ne bomo smeli žaliti modrokrvnežev. In zaradi npr. Ši-ja politikov. Po dobri poti stopamo, ni kaj.

bi na ta način odločitev sodišča ene same države vplivala na pravico do svobode govora povsod po svetu

In ima prav. Za spremembo.

Je pa sodišče obenem še zapisalo, da Facebook ni dolžan aktivno spremljati pojavljanje takih vsebin, pač pa se le odzivati na poslane zahtevke sodišč.

Ja in zato bodo zaposlili hordo administratork v Indiji, da bodo izpolnjevale milijone zahtevkov različnih sodišč? Ma, ja, uporabili bodo taktiko našega velikegakita:

 Delete /all

Delete /all

Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ECJ ugodil Googlu: pravica do pozabe je omejena samo na EU

Oddelek: Novice / Zasebnost
74168 (3378) OK.d
»

Skupinske tožbe zoper Facebook v EU ne bo

Oddelek: Novice / Zasebnost
115547 (4028) njyngs
»

Google bo moral pravico do pozabe za Evropejce razširiti na cel svet (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8331923 (28868) AndrejO
»

Še enkrat: ISP-ji nimajo obveznosti filtriranja informacij, ki se prenašajo

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4622653 (19936) JanK

Več podobnih tem