»

Pritiski za ukinitev celostnega šifriranja se stopnjujejo

vir: Maxpixel

Slo-Tech - Notranji ministri Velike Britanije, Avstralije in ZDA so v odprtem pismu, naslovljenemu na Facebook, podjetje pozvali k ponovnemu razmisleku glede end-to-end šifriranja sporočil. Tehnološka podjetja po njihovem mnenju nosijo odgovornost, da poiščejo pravo ravnovesje med pravico do zasebnosti na eni in javno varnostjo na drugi strani. Celostno šifriranje po njihovem mnenju ogroža življenja in varnost naših otrok, obenem pa načenja mednarodna prizadevanja, ki stremijo k kar najhitrejšemu dostopu organov pregona do vsebine potencialno nezakonitih sporočil. To zadnje se nanaša na sporazum, ki ga bosta v kratkem sklenila London in Washington in o katerem smo poročali pred dnevi. Slednji bo pohitril izmenjavo takih informacij med državama, kar je doslej običajno trajalo od pol leta pa tudi do dveh let. Kakopak, problem ki ostaja je šifriranje, saj bodo taka sporočila sporazumu navkljub ameriškim preiskovalcem nedosegljiva.

Facebook za zdaj trdno brani zasebnost svojih uporabnikov. To je...

17 komentarjev

Sodišče Evropske unije: Facebooku je moč odrediti izbris nezakonitih vsebin

vir. Flickr

vir: ECJ
ECJ - Sodišče Evropske unije (ECJ) je danes odločilo, da lahko sodišča v EU Facebooku in drugim ponudnikom sorodnih platform odredijo globalni izbris uporabniških komentarjev, če so ti prepoznani kot nezakoniti. ECJ je odločalo v zvezi s primerom nekdanje poslanke Zelenih Avstrijskega spodnjega doma Eve Glawischnig-Piesczek, ki je Facebook tožila pred avstrijskim sodiščem in zahtevala izbris komentarja, ki je bil po njenem mnenju žaljiv za njen ugled. Objava, pod katero se je komentar nahajal, je bila vidna vsem uporabnikom Facebooka.

ECJ v obrazložitvi, v kateri interpretira določbe Direktive o elektronskem poslovanju, pravi, da: "Pravo EU ne varuje ponudnika, kot je Facebook pred zahtevo pa umiku identičnih, v določenih primerih pa tudi samo podobnih komentarjev, če so ti bili poprej spoznani za nezakonite. Še več, pravo EU tudi ne izključuje, da taka zahteva, skladno z določbami mednarodnega prava, učinkuje po vsem svetu."

Skratka, odločba še pravi, da mora biti sporni material...

1 komentar

ECJ ugodil Googlu: pravica do pozabe je omejena samo na EU

Sodišče Evropske unije v Luksemburgu

vir: Wikipedia
ECJ - Sodišče Evropske unije (ECJ) je v primeru francoskega informacijskega pooblaščenca (CNIL) proti Googlu razsodilo, da slednjemu ukrepov, povezanih s t. i. pravico do pozabe ni potrebno izvajati zunaj EU. V praksi to pomeni, da mora Google, ko prejme ustrezen zahtevek, sporne povezave odstraniti le iz iskalnih zadetkov v državah članicah EU, ne pa tudi drugod po svetu. Zaradi česar je mogoče do njih še vedno dostopati z maskiranjem svoje lokacije ali preprosto z uporabo kakega VPN omrežja. Pomeni pa nekako tudi to, da namen vzpostavitve instituta pravice do pozabe ni zaščita posameznika, pač pa zgolj skrivanje določenih podatkov pred prebivalci EU.

Spor ima korenine v letu 2015, ko je CNIL od Googla zahteval globalen umik določenih spornih povezav, Google pa je te povezave s svojim geoblokiranjem umaknil le za uporabnike v EU. CNIL je zato podjetju izrekel globo v višini 100.000 evrov, Google pa se je branil, da bi tak način izvajanja pravice do pozabe lahko zlorabili nedemokratični...

7 komentarjev

Upravljate Facebook stran? Pozor, odgovarjate za zasebnost podatkov!

Slo-Tech - Sodišče Evropske unije (ECJ) v Luksemburgu je včeraj razsodilo, da so upravljavci posameznih podstrani na družabnem omrežju Facebook, soodgovorni za varovanje osebnih podatkov svojih uporabnikov in se pri tem ne morejo sklicevati na dejstvo, da omrežje zgolj uporabljajo, odgovornost pa preložiti na Facebook Ireland, ki na stari celini zastopa interese svoje globalne matere.

Presenetljivi precendens izhaja iz sodnega spora med nemško Poslovno akademijo Schleswig-Holstein in Centrom za zaščito osebnih podatkov te nemške pokrajine, torej tamkajšnjim informacijskim pooblaščencem. Slednji je od akademije zahteval zaprtje njihove Facebook strani, saj uporabniki niso bili seznanjeni z zbiranjem njihovih osebnih podatkov....

10 komentarjev

Skupinske tožbe zoper Facebook v EU ne bo

ECJ - Avstrijski aktivist Maximilian Schrems, ki je leta 2014 na avstrijskem sodišču vložil skupinsko tožbo zoper Facebook zaradi kršitev zakonodaje na področju varovanja osebnih podatkov, lahko Facebook toži le v svojem imenu, je odločilo Sodišče EU (ECJ). Schrems je leta 2014 od Facebooka zahteval 500 evrov odškodnine na oškodovanca in k tožbi pritegnil še 25.000 ljudi, ki so mu s podpisom dovolili, da jih zastopa. Facebooku je očital neprimerno ravnanje z osebnimi podatki, med drugim izročanje ameriškim obveščevalnim službam, sledenje uporabnikom pri brskanju po spletu izven Facebooka, odtekanje podatkov tretjim podjetjem itd., za kar Facebook nikoli ni pridobil poučenega soglasja uporabnikov.

Facebook je seveda trdil, da deluje povsem v skladu z zakonodajo in...

11 komentarjev

ECJ: Za predvajanje glasbe v zobozdravstveni ordinaciji (in še kje) ni potrebno plačevati nadomestila

Sedež ECJ v Luksemburgu.

Slo-Tech - Še ena zanimiva iz luksemburških sodnih dvoran: Sodišče Evropske Unije je pred malo več kot mesecem dni odločal v sporu med italijanskim združenjem izvajalcev in založnikov in zasebnim zobozdravnikom, glede vprašanja, ali mora slednji zaradi predvajanja glasbe v svoji ordinaciji plačati nadomestilo. Rekli so, da ne, ker se nadomestilo za javno priobčitev glasbe plačuje zgolj in le, ko se glasba dejansko priobči javnosti in to v pridobitni namen.

Zadeva je odraz širših svetovnih trendov prekomernega licenciranja glasbe, ter (zlo)rabe pravnega sistema v ta namen. Zgodila se je v sosednji Italiji, kjer je lokalno združenje proizvajalcev fonogramov (Società Consortile Fonografici) stopilo v stik z italijansko zbornico...

54 komentarjev

Še enkrat: ISP-ji nimajo obveznosti filtriranja informacij, ki se prenašajo

Sodišče Evropske Unije je upoštevalo tako interese avtorjev kot tudi ISP-jev in uporabnikov interneta. Splošni nadzor vsega prometa v dobro omejene skupine ljudi ne pride v poštev.

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije nam je v četrtek dostavilo rano božično darilo, ko je v zadevi Scarlet Extended proti SABAM (povzetek v angleščini, sodba v slovenščini) odločilo, da pravo EU prepoveduje vzpostavitev celokupnega filtriranja interneta na nivoju ISP-ja samo zato, da se prepreči piratiziranje avtorsko zaščitenih vsebin s p2p in podobnim programjem. S tem so efektivno prepovedali deep packet inspection in podobne tehnologije, ki bi, če bi ostale, lahko hitro privedle do obsežne cenzure interneta v Uniji.

Sodišče je povedalo, da avtorska pravica ni absolutna, zato je pri odmeri odločitev za njeno varovanje treba upoštevati tudi pravice tako ponudnikov kot uporabnikov interneta. Pri prvih pride v poštev zlasti svobodna gospodarska pobuda, ki ne dopušča...

46 komentarjev