Forum » Pomoč in nasveti » Menjava ventilatorja za CPU na prenosniku
Menjava ventilatorja za CPU na prenosniku
Aleks Nafi ::
Rad bi zamenjal ventilator na prenosnikovem procesorju.
Nimam še nobenih izkušenj s tem.
Prenosnik ni pomemben, torej so napake dovoljene.
Vseeno bi rad bil pri zamenjavi uspešen.
Imate kakšne nasvete, kako zahtevno je to opravilo, katera orodja potrebujem, poznate kakšna dobra navodila na internetu?
...in predvsem, kje so točke brez povratka, ko zaradi napake popravilo postane nemogoče.
Hvala za odgovore.
Nimam še nobenih izkušenj s tem.
Prenosnik ni pomemben, torej so napake dovoljene.
Vseeno bi rad bil pri zamenjavi uspešen.
Imate kakšne nasvete, kako zahtevno je to opravilo, katera orodja potrebujem, poznate kakšna dobra navodila na internetu?
...in predvsem, kje so točke brez povratka, ko zaradi napake popravilo postane nemogoče.
Hvala za odgovore.
- spremenilo: Aleks Nafi ()
Gagatronix ::
Prenosniki imajo naceloma s cpu-ja in gpu-ja speljan heat pipe do ventilatorja, ki je od njiju odmaknjen (ponavadi ob stran ali na zadnjo stran). Varianta ventilatorja je odvisna od modela prenosnika.
Pentium ::
Točno tako. Pri nekaterih prenosnikih si lahko gotov v 5 minutah in pri tem rabiš odviti morda 10 vijakov. Pri spet drugih pa je potrebno razdreti vse v prafaktorje, vzeti zaslon dol, itd., da prideš zraven in imaš 2 uri dela ter nešteto vijakov (npr. 40).
Če še nisi nikoli razdiral, ti svetujem, da raje ne poskušaš, razen, če ti prenosnika ni škoda :)
Če še nisi nikoli razdiral, ti svetujem, da raje ne poskušaš, razen, če ti prenosnika ni škoda :)
Kurzweil ::
Za začetek:
- pojdi na youtube in išči nekaj v smislu how to open ___prenosnik____ in ___model____
- vsak prenosnik pa ima svoja navodila/manual, kjer boš lepo videl kako je sestavljeno
...kot sta pred mano povedala, lahko da bo par vijakov, lahko pa da jih je tudi 50. Najbolj simple je, da greš na youtube in napišeš, kar sem omenil zgoraj, tako boš sigurno najboljše videl kako gre.
Nov isti ventilator pa že imaš ?
- pojdi na youtube in išči nekaj v smislu how to open ___prenosnik____ in ___model____
- vsak prenosnik pa ima svoja navodila/manual, kjer boš lepo videl kako je sestavljeno
...kot sta pred mano povedala, lahko da bo par vijakov, lahko pa da jih je tudi 50. Najbolj simple je, da greš na youtube in napišeš, kar sem omenil zgoraj, tako boš sigurno najboljše videl kako gre.
Nov isti ventilator pa že imaš ?
Karen ::
Jaz sem ga menjal na enem Thinkpadu, mislim da je bil T serija, pozabil. Sam ventilator je bil iz ebay-a ok, je pa bilo potrebno mamaplato ven vzet, tako da če imaš Lenovo-ta je mogoče smiselno še nove vijake ohišja naročit zraven - se dobi v setu (tudi stari gredo sicer normalno nazaj) - youtube tutorial pomaga, je pa če moraš mainboard ven vzet za enih 20 minut dela vse skupaj. Če ni potrebno potem pač samo ohišje odpreš in v večini primerov 2-4 pinski konektor odklopiš ter 4 vijake, pa zamenjaš in nazaj priklopiš. Kot so ti že napisali je odvisno od modela do modela, v večini primerov pa lahko to narediš sam če si kolikor toliko spreten, tudi če nimaš izkušenj ravno pri tem.
DePalmo ::
Evo nasvet: če imaš dve leve roke in nimaš občutka, plačaj nekomu 20 EUR in ti naj zamenja. Drugače pa to niti ni tako težko, najtežji je prvi laptop kjer se še loviš kako je vse sestavljeno, potem pa kar padejo narazen.
Nove vijake? A jih s pnevmatsko pištolo ven šraufaš? Do sedaj nisem uničil še niti enega, pa sem odprl že nekaj prenosnikov.
Nove vijake? A jih s pnevmatsko pištolo ven šraufaš? Do sedaj nisem uničil še niti enega, pa sem odprl že nekaj prenosnikov.
Gagatronix ::
@DePalmo, pri kar nekaterih novejsih laptopih so poceni vijaki, ki jim mimogrede posnames zareze na vrhu. Videl ze veckrat.
Pentium ::
Presraufal 1000+ prenosnikov in nikoli mi ni uspelo biti tako neroden, da bi unicil vijak, razen v primeru, ko je pred mano bil ze kaksen mojster z dletom namesto izvijaca :)
Ce uporabljas prave izvijace s pravo glavo za dolocen vijak (ne preveliko in ne premajhno), nimas kaj uniciti glave.
Ce uporabljas prave izvijace s pravo glavo za dolocen vijak (ne preveliko in ne premajhno), nimas kaj uniciti glave.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pregrevanje prenosnika (čiščenje)Oddelek: Strojna oprema | 4657 (3546) | Invictus |
» | Cena čiščenja prahu v prenosniku (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 19305 (14880) | Zheegec |
» | Ugašanje prenosnikaOddelek: Strojna oprema | 1096 (909) | solatko |
» | pregrevanje hp prenosnika (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 20506 (19575) | Havq |
» | počen plastičen rob zaslona prenosnika (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 7897 (4716) | 49106 |