» »

Izšel Debian Buster 10 - Upgrade time in izkušnje

Izšel Debian Buster 10 - Upgrade time in izkušnje

HotBurek ::

Danes oz. včeraj je izšel Debian Buster, verzija 10.

Novica: https://www.debian.org/News/2019/201907...
CD/DVD download: https://www.debian.org/CD/http-ftp/#sta...

Nadgradnja iz 9.9 je možna, na kar nas opozori sistem. Sam sem se odločil za "Restart & Install" opcijo.

Po prvem restartu je sistem začel nameščati pakete (nekaj jih tudi odstrani). Pri meni se je proces ustavil pri namestitvi procps. Po kakšnih 10 minut čakanja sem z Ctrl+Alt+Delete naredil restart, in sistem (grafični vmesnik) se ni postavil.
Potreben je bil še en restart, tokrat v Recovery Mode. Ko se ta postavi, se vnese root geslo, ter ukaz dpkg --configure -a, ter počaka da se vse zloži skupaj. Potem še apt autoremove, ter reboot.

Grafični vmesnik se je sedaj pokazal, login dela.

Nekaj sprememb, opaženih po nadgradnji:
- Sistemski font (Activities, Places, ura na vrhu) ter ikone v favorites bar so za odtenek spremenjene.
- Desktop slika se resetira na neko uberlightgrey barvo. Pri menjave slike, ko se odpre seznam slik (Wallpapers), vmesnik zmrzne za kakšnih 5 sekund, da zlouda vse slike.
- V mojem primeru je bil odstranjen Nautilus (folder browser) in ga je bilo potrebno ponovno namestit. Ter spremnila se je ikona; prej sivi ladlci, sedaj modri.
- Izginil je program "Contacts" (Ikona je modri addressar z belo afno). Tega še nisem našel.
- Barvne nastavitve za Terminal se resetirajo na "Tango dark" shemo. (Jst uporabljam Green on black). Spremenjen je tudi font.
- Spremenjen je vmesnik za Settings. Pod Details / Default Applications "se mi zdi", da se je spremenil default za Photos; v mojem primeru iz gThumb na ImageMagick.
- Python je posodobljen na verzijo 3.7, 3.5 je odstranjen. V mojem primeru je še verzija 2.7, ki je default (to še morem najti, kako spremenit, da bo v terminalu ukaz "python" kazal na 3.7, in ne 2.7).
- V 9.9 mi ni uspelo nastavit zvočne kartice, da bi predvajala sistemski beep (npr. v terminalu, če si na začetku vrstice, in porbišeš, "Backspace", za-bee-pa). Po nadgradnji to dela.
- Odstranjen je bil MySQL Workbench. Ta ni delal na testnem Busterju. To še moram pogledat...
- LibreOffice 6.1.5.2 dela.
- Firefox 66.0.1 dela.
- Thunderbird 60.7.2 dela.
- FileZilla 3.39.0 dela.
- VLC 3.0.7 dela.
- Wireshark 2.6.8 dela.
- Ukaz service stunnel4 status ne dela, je potrebno takole: /usr/sbin/service stunnel4 status. Nekje fali path /usr/sbin, ker noben program v tem folderju ne dela brez uporabe cele poti do fajla.
- gThumb 3.6.2 ima izboljšano Crop funkcijo; prej je štekalo med pomikanjem, sedaj dela kot po maslu.

root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

nergac ::

Na c2d stacionarno mašini nisem imel težav.
Na i7 nvidia laptopu pa je vse potekalo brez težav, tudi instalacija je potekala lažje kot pri debian stretch-u.
Ko sem si vse za silo spedenal sem na koncu ugotovil, da ne dela shutdown.
Seveda nisem uspel najti rešitve. Gugl mi ni bil ravno v pomoč.
Torej:
spet uporabljam stretch. Mogoče bodo z novimi jedri napako popravili, mogoče ne.

PS: Poskušal sem še z MX Linux 18.3, vendar enaka težava kot pri busterju.
Reboot dela pri vseh brez težav.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1102341160 (373) polozweii
»

Python - pošlji aplikacijo na server

Oddelek: Programiranje
201561 (796) HotBurek
»

Postavitev mySQL

Oddelek: Programiranje
92255 (1833) M01O
»

Izšel je Debian "Stretch" 9.0