» »

Klima - stenska vs. talna

Klima - stenska vs. talna

koli99 ::

Pozdrav vsem!

Ravno kupujem klimo in ob obisku monterja mi je le-ta predlagal talno klimo, vgrajeno pod oknom. Ker bo primarna naloga klime hlajenje (in ne gretje), sem malo skeptičen če bi to res bila prava izbira. Topel zrak se namreč dviga, torej ga stenska klima hladi, in le-ta pada do tal. Pri talni se bojim da bom imel hladno odejo na tleh ter topel zrak v višini glav. Pri gretju je situacija obrnjena, torej bi se mi izbira zdela logična.

Kakšen komentar, oz. ima kdo talno klimo in lahko opiše zadovoljstvo z delovanje poleti?

Hvala!

fikus_ ::

Stenska/pod stropom postavljena klima je idealno postavljena za kroženje zraka pri hlajenju, za ogrevanje pa ne. "Talna" pa ravno obratno. Načeloma ne vidim problema pri "talni" klimi, ker se zrak itak meša. V primeru, da misliš, da ni učinkoviti kroženje zraka, si lahko omisliš stropni ventilator.

Bolj se osredotoči na postavitev klime glede na prostor, da te hladen tok zraka ne bo motil, da ne bo pihalo ravno v tebe, ko boš npr. na kavču ali ob mizi. Tako da je mogoče "talna" izvedba čisto OK, ker puha hladen zrak pod strop in nisi v direktnem toku zraka.

Nimam pa praktičnih izkušenj s "talno" klimo. Imajo pa znanci ogrevanja/hlajenje s kanali v tleh in pravijo da razen dvigovanja prahu (močnejši tok zraka) ni težav, dela OK.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

koli99 ::

Hvala za dogovor. Malo sem bral po tujih forumih pa ravno tako hvalijo talne, ampak raje slišim izkušnje v naši regiji...

Glede delovanja tudi naj bi klima (večinoma) delala ko smo odsotni, edina skrb je res da ne bi imel ledenih nog in vroče glave.

fikus_ ::

Če je hladen zrak usmerjen navzgor, bi moralo mešati zrak. Vprašaj monterja za kakšno referenco, mogoče celo greš na obisk in se direktno prepričaš ter izveš mnenje.

Šimpanz ::

Pri talni zrak piha navpično ob steni/oknu in hladi ok. Večina novejših poslovnih objektov ima talno klimo.

fraising ::

Imam micko talno klimo in lahko samo priprocam.

Ori ::

kateri model micke imate to. sam tudi razmišljam o klimi, bi jo pa imel tudi za dogrevanje, koliko m2 ogrevate. jst mam nekje 65m2 od tega je polovica dnevnega prostora in kuhinje ki je en prostor, smo pa v mansardi in je strop visine samo 2.30m. ali sploh pride v poštev stenksa klima pri tako nizkem stropu je boljše talna?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34865328 (5525) edi123
»

Ogrevanje majhnega stanovanja z IR paneli

Oddelek: Loža
3116000 (14546) vostok_1
»

Kdaj kupiti/vgraditi klima napravo?

Oddelek: Loža
496826 (4525) Ganon
»

Izkušnje s toplotno črpalko regija, moč, delovanje, vrsta izolacije etc. - samo eno m (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8733695 (30588) konspirator
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6615769 (13559) T_F_7

Več podobnih tem