» »

Ogrevanje majhnega stanovanja z IR paneli

Ogrevanje majhnega stanovanja z IR paneli

facepalm ::

Pozdravljeni,

nadaljujem adaptacijo stanovanja in me zanima, ce ima kdo izkusnje z ogrevanjem z IR paneli.
Nekako sem ze odlocen, da se bom ogreval na elektriko. Sprva sem razmisljal o klimi, vendar bi v tem primeru moral nabaviti vsaj dve in dodaten radiator v kopalnici, da bi imel po celem stanovanju nekje enako temperaturo. Zato sedaj razmisljam, da bi klimo namestil le v prostor kjer se nahajata dnevna in kuhinja z namenom dogrevanja in hlajenja. Po celem stanovanju pa bi na strop namestil IR panele.

Pregledal sem nekaj clankov, kjer svetujejo glede postavitve in moci panelov za dolocen prostor. Nekako sem prisel do izracuna, da bom vgradil panele s skupno mocjo okoli 4.5kw.
Do tukaj vse ok. Problem nastane pri izbiri "pravih" panelov. Dobil sem informacijo, da so nekateri IR paneli "fake", da pokurijo ogromno elektrike in slabo ogrejejo prostor/predmete.
Kako ugotoviti kateri so kvalitetni nimam pojma. Visja cena je verjetno pokazatelj visje kvalitete, ni pa povsod tako. Glede podjetij, ki se s tem ukvarjajo, pa itak hvali vsak svoje produkte.

Ce bi se slo za drobiz, se nebi obremenjeval, vendar je razpon cen ogromen. Npr nekje dobis 700w panel za cca 170eur (kao znizan iz 300+). Drugje pa hocejo cca 250eur za 350w panel.

Ima kdo kake izkusnje z dolocenimi IR paneli? Vsak info bo dobrodosel, miti in legende pa malo manj:)
  • spremenil: facepalm ()

sandmat ::

čudni bi bili fake paneli. Kosinus fi je vedno 1. Vse izgube gredo v toploto, drugam nimajo kam it. Razen, če so to kaki VW paneli, kjer je napisana poraba bistveno drugačna od dejanske ;)

Pri panelih je pomemben predvsem občutek ogrevanja (razširjeno v prostor, enakomerno). Če ti to ni pomembno, bo infra pečka za 20€ imela isti efekt. Oba bosta porabila enako W ob enaki moči. Izgube bodo šle v gretje :D

facepalm ::

Razlika naj bi bila v nacinu ogrevanja. IR paneli ogrevajo predmete s sevanjem. Tisti fake, pa naj bi se samo segreli (kot navaden radiator) in s tem oddajali toploto. Ce ob temu upostevamo se, da se topel zrak pomika navzgor, imas ob postavitvi fake panela na strop, celo zimo mrzle noge:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: facepalm ()

starfotr ::

Jaz pripročam izogib IR panelov in montažo klim. Ne vem, kje imaš stanovanje. Blok, hiša? Imaš na voljo še kaj drugega, kot elektriko? Plin, centralno? Kaj si imel do sedaj? Kakšno imaš izolacijo in okna? Na katero stran je obrnjeno stanovanje? V katerem nadstropju?

facepalm ::

Lahko obrzlozis zakaj bi se izogibal IR in klimi?
Stanovanje je v pritlicju dvostanovanjske hise. Zgrajena v 90ih iz 29cm opeke. Zunaj ima cca 3cm ometa, iz notranje strani ima 10cm kamene volne in 12mm knaufa. Plošča med nadstropji je betnoska, strop je spuscen s knaufom, vmes je 10cm steklene volne. Okna so nova, plasticna. Izolativnosti ne vem na pamet. Lega je juzna. 2 zunanji steni sta izpostavljeni direktnemu soncu skoraj cel dan. Ena stena je vedno v senci (meji na spanico in kopalnico - manj ogrevana prostora), cetrta pa je 1/2 zemlji (dobra hidroizolacija) 1/4 meji s kurilnico in 1/4 je izpostavljena soncu ob jutranjih urah.
Stanovanje ima cca 55m2 neto kvadrature, do sedaj smo se ogrevali na nafto. Za 2 stanovanja (nase in zgornje) smo porabili povprecno 300eur/mesecno. Torej 150eur/m za 55m2.

Sicer sumim, da je najvecji porabnik zgornje stanovanje (nima dodatne izolacije). Rad bi se resil skupne centralne in radiatorjev, da lahko optimalno preuredim postavitev pohistva.

aja se to.. hisa se nahaja na obali. zunanja temp pade pod 0°c le ponoci. pod -5°c je zelo redko. imamo pa burjo:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: facepalm ()

matobeli ::

Pri IR panelih morš vedet da niso primerni za direktno ogrevanje ležišča ker bo kot da bi spal na soncu.

Super fajn so za kopalnico ker v resnici ne rabiš skoz met segretega prostora na 22stC, ampak rabiš nekaj da direkt seva v tebe s praktično čimvišjo temperaturo. Prižgeš preden se greš tuširat in potem zapreš.

Pazit pa je treba da se ne segreva površin ki so neizolirane, ker to je jama brez dna.
Sem se sam zajebal ker sem ga imel v prostoru ki nima izoliranih sten iz 3 strani kar je pomenilo da sem grel 3 zunanje stene ki so se seveda hitro hladile iz zunanje strani, efekta toplote ni bilo, poraba elektrike pa visoka.

Najbolšo toploto na elektriko mi je do sedaj še dajal marmor radiator. Neka vmesna varjanta med ir panelom in konvekcijskim.

IR ima sicer res občutek kot da te greje sonce, kar pa pomeni da je zrak in predmeti izven radiacijskega območja mrzli.

Klima za dnevno sobo, IR za kopalnico (če ne meji na mrzle prostore) in konvekcijski/marmor za v spalnico/hodnik oziroma prostore kjer ti ni potrebno imet rvno fejst toplo.

starfotr ::

Narobe si me razumel. Priporočam klime, namesto IR panelov. Sploh glede na to, da jih lahko uporabljaš tudi poleti za hlajenje.

IR ni ravno bog ve kaj.

Misliš kurilnico obdržati ali ne? Jo boš preuredil v drug prostor? Kako se bodo ogrevali v ostalih prostorih hiše?

facepalm ::

@matobeli lahko prilepis link do kaksnega marmornega radiatorja?

@starfotr tudi sam sem najprej ciljal na klimo (2 enoti), vendar me moti to, da bi moral imeti vedno odprta vrata tistih prosorov, ki bi jih zelel ogrevati. kot drugo, klima segreva obratno kot IR. torej zrak in ne predmetov. osebno (moja pljuca) preferiram hladen in suh zrak, ne maram pa da me zebe:)

kurilnica bo ostala saj se bo zgornje stanovanje se naprej ogrevalo z nafto.

moja ideja glede gretja z IR in klimo je taka:
- 2 resnicno mali spalnici bi popoldne ogreval s paneli na 20°c (baje se obcuti do 22°c). ponoci bi gretje izklopil. glede na izkusnje, bi mi pri zaprtem oknu, cez noc, temperatura padla za max 2°c. nekako mi je vsec zamisel, da bi vstopil v medium segreto sobo s toplo posteljo.
- kopalnica bi bila na 22°c oz 20°c ponoci in v sluzbenem casu z 20% mocnejsim panelom kot je priporoceno zaradi morebitne vlage.
- dnevna soba s kuhinjo pa 20 do 21°c cez dan (21/22°c s centralno, je bil zame sweet spot). ponoci in v casu sluzbe bi ir izklopil in vklopil klimo na 19°c.

starfotr ::

Glede na vse informacije, ti priporočam vgradnjo toplotne črpalke za ogrevanje cele hiše.

facepalm ::

nekako se mi zdi nesmiselno postavljat TČ za ubogih 55m2 (x2).
ce bi se tega lotil, bi vrgel trenutno centralno napeljavo ven (to tako ali drugace nameravam) in postavil talno gretje.
na ceno take investicije nocem niti pomislit.

verjetno bom za letos dal klimatsko napravo v dnevno/kuhinjo, ter IR panele v kopalnico in v eno spalnico, da stestiram zadevo.
ce bo zadeva ok, bom drugo leto dal panele se v dnevno/kuhinjo. ce ne, pa bodo leteli paneli ven in bom iskal drugacno resitev za spalnice. radiatorje bom se pustil na mestu v dnevni/kuhinji, just in case. iz spalnic pa morajo leteti ven:)

se vedno pa ne vem, kateri so "kakovostni" paneli. tiste za 1k eur niti ne gledam. trenutno se nagibam k "welltherm" 700w za okoli 270eur ali "herschel" select 600w za cca 300eur.
nimam pa pojma ce/koliko so boljsi od tistih za 150eur :D

sandmat ::

če je problem delitev stroškov, a ni najbolj enostavna varianta namestit števce na cevi, ki gredo v zgornjo etažo?

facepalm ::

v bistvu delitev stroskov ni edini, niti glavni problem.
primarno se zelim znebiti radiatorjev. sekundarno hocem preklopit gretje na elektriko in imet remote control preko telefona. nato nastopi zelja po locitvi stroskov in znizanju le teh.

dejansko bi lahko montiral klimo s tremi notranjimi enotami za cca 2k eur in en panel v kopalnico za 300eur in bi bila stvar resena. investicija pa verjetno povrnjena v 3h/4ih letih. ampak me matra firbec s temi ir paneli. ce res tako "lepo" ogrejejo, kot nekateri obljubljajo. predvsem glede kakovosti zraka.
zato sedaj brskam po netu in sprasujem tukaj, ce ima kdo izkusnje iz 1. roke.

Scorpia ::

Kupil ir panel za kopalnico, malo mocnejsi, kokr predlagajo za mojo kvadraturo. Ga je po parih dneh zamenjal oljni radiator.

1. Dal sem ga na strop, pod njim je zgalo k da si na soncu, predmete ni ogrel ker je bil predalec.

2. Par dni kasneje, ko je skoz delal, sem ga dal na steno. Polovico kopalnice ogrelo, tam kjer so predmeti, tla so bila vseeno mrzla k pes, druga stran kopalnice isto mrzlo, kot da ga ni.

Zdaj imam oljni radiator nastavljen 600w ter termostat, ir panel je bil 700w tudi na tersmostat, ki pa ni izklapljal, ker je bilo mrzlo.
////

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Scorpia ()

facepalm ::

ni segrel prostora?
se spomnes mogoce proizvajalca/model?
je bil na steni ali stropu?

edit: sem pisal pred tvojim editom:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: facepalm ()

Lonsarg ::

IR panel v osnovni neumni izvedbi pomeni da ko si pred računalnikom te zebe v obraz in greje v hrbet, kot bi živel v bronasti dobi ob ognju... Ob predpogoju da imaš dobro izolirane stene IN veliko toplotno kapaciteto sten(ŠE BOLJ POMEMBNO), pa bi se z časom ob sevanju morale te segreti in bi bile sekundarni grelec, kar bi moralo biti dovolj udobno, da se omenjena pomankljivost skoraj izniči.

Če je 10cm steklene volne na notranji strani zidanega zidu dovolj za tak pozitiven učinek pa žal ne vem, definitivno bi bila izolacija z zunanje strani zidu bolša z vidika toplotne kapacitete...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

vostok_1 ::

Z IR gretjem je tako. Je zlo točkovno. Ne mislit, da se to kaj dosti odbija od sten pri večjih razdaljah.
Občutek IR grelca je sicer super, tko kot ogenj. To da "ti greje hrbet, spredaj pa zmrzuješ" je skoraj nonsense. V bistvu, če dovol greješ telo, ti bo toplo tako ali drugače.
IR gretje je super če si nekje statično in da seva direkt v tebe. Za vse ostalo je pretty much useless, ker že res da segreva predmete, ampak to je vse tko posredna toplota, predvsem na račun, da itak zamudiš optimalni učinek, ker je tko počasen.
IR grelci so z namenom postavljeni v kafičih, industrijskih obratih itd. V hiši razen za specifične primere, pa nimajo kaj dosti delat.

Definitivno se bolj splača klima. Hands down.

Poudarjam...ne me narobe razumet IR je super ogrevanje, ampak zgolj za specifične primere.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

starfotr ::

Če boš vzel multisplit klimo, mora biti 3 fazna. 1 fazna ima 20 A+ toka, kar je mnogo preveč za domače varovalke na 3F sistemu.

Raje vzemi več mono split klim, pa vsako na svojo fazo.

Kaj je fora spremljanja na daljavo? Jaz ne vidim neke prednosti pri tem. Recimo, imam neumno TČ za ogrevanje, nastavljena je na temperaturo, primerno za bivanje in to je to. Vse kar je treba nastavit je to, da je treba spoladi ugasnit ogrevanje radiatorjev, da dela samo sanitarna voda. Kaj bi gledal, spreminjal na daljavo, jaz ne vem.

Osnovna fizika ogrevanja je, da se ti segrevajo predmeti in stene. Te stene in predmeti ti tudi nudijo akumulacijo in nudijo boljši občutek toplote, ker sevajo nazaj v prostor. IR tega ne nudi. Tudi ogrevanje preko zraka, to pomeni z vpihom toplega zraka, kot je to pri klimi, ne vem, če bo ok.

Premisli, če bi želel večino časa poslušat pihanje klime. Jaz ne bi.

Dokler ne urediš hiše glede izolacije je brez pomena govotiti o nekih prihrankih.

facepalm ::

za klimo bi poklical "mojstra" da mi svetuje. imam pa eno 3f varovalko prosto ravno za ogrevanje.
za tako malo kvadraturo sem preprican, da bi bila ena, pravilno pozicionirana, dovolj. le misel, da bi moral imeti cel dan odprta vrata od spalnic, mi ne disi prevec.
kar se izolacije tice, se bo naslednji teden izolirala se edina neizolirana stena.
moje laicno mnenje je, da je boljse izolirat z 10cm kamene volne znotraj, kot pa zunaj. saj s tem ne ogrevas celih 30cm zidu, ampak le tistih par cm. je pa res, da si zmanjsas neto bivalno povrsino, kar je meni ok. izolacije sem se lotil iz notranje strani zato, ker ne morem dveh sten izolirat iz zunanje (potka tik ob bajti).
ne predstavljam si pa, da bi porabil 150eur elektrike mesecno za ogrevanje "solidno" izoliranih 55m2 z npr. klimatsko napravo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: facepalm ()

Magic1 ::

Za 55m2 bo ena kvalitetna klima srednje moči vrh glave. Postaviš jo v dnevno, kjer je potreba po toploti najvišja. Jaz sem ogreval 100m2 in se klima ni niti malo matrala. Najdražja položnica je bila 120EUR. Res pa imam izolirano hišo. V kopalnico daš še nekaj dodatnega za gretje.
Če boš izoliral le eno notranjo steno, boš imel okoli nje toplotne mostove, boljše bo, dobro pa pač ne. Več kot 5cm kakršnekoli izolacije ne bo igralo kakšne vloge.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

facepalm ::

izolirane so vse stene, razen ene. tisto se bom lotil nasl teden. pac okoliscine niso dopustile, da bi prej dokoncal vse. tako bo stanovanje komplet obleceno v knauf + volna, v tleh pa xps.

Magic1 ::

Potem ne kompliciraj, pravilno postavi eno klimo in jo pusti delat, ko bo potreba. Eni imajo probleme s klimo, ker jo konstantno prižigajo in ugašajo. Zdaj so klime inverterske in same prilagajo moč delovanja potrebi. Nastaviš željeno temperaturo in jo pustiš.
Magic

starfotr ::

Ne odkrivaj tople vode. Vse hiše imajo primarno zunaj izolacijo, ne pa noter. Noter se da izolacijo, če ne gre drugače. To je takrat, ko je na primer hiša spomeniško zaščitena in ni dovoljen poseg v fasado.

Dodana vrednost sten je, da se segrejejo in akumulirajo energijo. Ko boš ugasnil klimo/panel, bo hladno. Tako, da bo moralo delati skoraj 24/7, ker ne boš imel nobene akumulacije. Kot kalorifer, ko ga ugasneš, je takoj hladno.

To, da si pustil eno fazo prazno, oz. samo za ogrevanje, to je zelo slaba odločitev. Ker potem nimaš simetrično obremenjenih varovalk čez leto in plačuješ najbrž 25 A, lahko bi imel pa 20 A, pa bi bilo čisto dovolj.

Tudi, če boš vrata odprta, ne bo nekega pretoka zraka, vsaj ne tako intenzivnega, kot si želiš.

FrRoSt ::

starfotr ti je ODLIČNO razložil zadevo. ;)

Problem pri tebi je, da si v neki španoviji ogrevanja s sosednjim/zgornjim stanovanjem, tukaj pa se pojavi problem delitve stroškov. V takem primeru bi bilo najbolje, da se data montirati dva kalotimetra, po domače: števca za toplo vodo in se stroški obračunajo v tem razmerju porabe tople vode za ogrevanje.

Tvoje stanovanje bi lahko ogreval z dvema radiatorjema, če bi imel tri, bi bilo pa že konfortno. :D

Samo ti se hočeš verjetno znebiti dosedanje situacije in prakse. Naj ti samo namignem: napaka, ki jo v večini delajo tako "brihtnrži" zadnje čase je, da mislijo in se hočejo ogrevati samo na elektriko. Tukaj je temeljna napaka. :P Potem pa se pojavijo vse sorte problemi, do tega, da ob špicah mraza hrvaška podjetja ne dobavijo obljubljene in že plačane elektrike, ker jo rabijo zase, besni uporabniki pa bentijo čez domače elektro omrežje, da ni dovolj velike napetosti v omrežju in njihova toplotna črpalka ne more črpati dovolj topolote. :))

Pravilno bi bilo, da imaš neki osnovni - primarni vir ogrevanja in toplote, ki ni nujno, da je ravno "ogromen", vendar dovolj velik, da zadošča na neko normalno ogrevanje, za razne res hude špice mraza pa si lahko pomagaš z dohrevanjem npr. klime.

Poleg tega imaš skropucalo od izolacije, kar ti je razložil že tudi starfotr, in to pomeni ravno to: takoj ko boš zadevo ugasnil, se bo pojavil mraz....

Potem pa malo izračunaj, koloko kWh na dan boš porabil za ogrevanje in koliko to znese na mesec. In če se bo elektrika še podražila za kakšnih 30%, kar ni tako nemogoče....
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Tomson ::

Sam sem tudi nekoliko razočaran nad IR paneli. Prepričal očeta v nakup, za v prostor, lokal, kjer sicer že je neko slabo rešeno vgrajeno gretje na elektriko, a je pozimi kljub temu okoli 15 stopinj. IR panel vgrajen na strop (2.2m) direktno nad človeka, ki dela na blagajni, 650W panel, za dobrih 200€, kakor so tudi svetovali prodajalci. Rezultat, no ja, sicer se čuti da oddaja toploto, predvsem v glavo, v telo, sploh noge pa niti sledu o kakšnemu gretju, prostor se pri polnem delovanju segrel iz 15 na 16 stopinj. Izolacija prostora je sicer slaba, dosti je zračenja, a kakšnega hudega efekta ni, pomaga, tik pod njim, a res zelo malo, tako da sem prepričan, da obstajajo precej boljše rešitve ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

FrRoSt ::

Tomson je izjavil:

Sam sem tudi nekoliko razočaran nad IR paneli. Prepričal očeta v nakup, za v prostor, lokal, kjer sicer že je neko slabo rešeno vgrajeno gretje na elektriko, a je pozimi kljub temu okoli 15 stopinj. IR panel vgrajen na strop (2.2m) direktno nad človeka, ki dela na blagajni, 650W panel, za dobrih 200€, kakor so tudi svetovali prodajalci. Rezultat, no ja, sicer se čuti da oddaja toploto, predvsem v glavo, v telo, sploh noge pa niti sledu o kakšnemu gretju, prostor se pri polnem delovanju segrel iz 15 na 16 stopinj. Izolacija prostora je sicer slaba, dosti je zračenja, a kakšnega hudega efekta ni, pomaga, tik pod njim, a res zelo malo, tako da sem prepričan, da obstajajo precej boljše rešitve ...


Tukaj in v takih primerih se pojavi še ena TIPIČNA napaka, ki vso zadevo obrne ne Glavo. ;)

V takih primerih moraš ti zagotoviti ogrevanje nog, ker tam se vse začne in vse neha. Če boš imel tople noge, te ne bo zeblo. To je še posebno problem pri ljudeh in položajih, kjer se oseba dovolj ne giblje, da bi se od tega gibanja tudi segrela in okrepila npr. krvni obtok. V takih primerih bi morali te panele namestiti za gretje nog, ne pa, da ti ob mrzlih nogaš še sijejo in ogrevajo Butico. :))

Res so pametni tele Ogrevalni Mojstri. :)):))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

facepalm ::

@starfotr
izolacija iz zunanje strani ni prisla v postev zaradi potke/dovoza ob bajti. sirine cca 2.2m. ze sedaj mi obcasno kak sosed podrsa fasado, kaj sele da bi zožal potko (v tuji lasti) z mojo izolacijo.

varovalko sem pustil trofazno. torej 16a po fazi in imam proste roke na katero fazo (in koliko teh) bom zadevo priklopil. imam pa 3x20A v glavni omarici.

@frrost
kar se tice akumulacije toplote in izolacije.. nisem delal izracunov ali izgubim vec energije ob neizoloranem zidu ali pri izoliranem zidu s slabo akumulacijo toplote. sem pa obcutil razliko na dotik, med izoloranimi stenami in neizolirano. torej tista neizolirana ni akumulirala prav nic toplote. to, da se prostor ohladi takoj, ko ugasnes gretje je bs. ponoci imam gretje na 19°c, torej 3°c manj kot cez dan. vecinoma se je gretje vklopilo sele zjutraj.

se enkrat. primarno se hocem znebit radiatorjev, ne centralnega. cene el grejo lahko komot 30% gor. v 2h letih je slo kurilno, pri nas iz cca 70 centov na cca 90centov.

@Tomsom hvala za izkusnjo. nekako mi ne disijo vec paneli. pozitivnih reviewov je prekleto malo

Magic1 ::

Zunaj bi lahko verjetno še na kakšen drug način rešil zadevo. Stari ometi so bili ziher kakšne 5 cm debeli. Če jih odstraniš in daš 4cm kakšne zelo izolativne izolacije, bi prišel na isto debelino, efekt bi bil pa mnogo boljši od notranjega čaranja.
Magic

FrRoSt ::

facepalm je izjavil:

@starfotr
se enkrat. primarno se hocem znebit radiatorjev, ne centralnega. cene el grejo lahko komot 30% gor. v 2h letih je slo kurilno, pri nas iz cca 70 centov na cca 90centov.

@Tomsom hvala za izkusnjo. nekako mi ne disijo vec paneli. pozitivnih reviewov je prekleto malo


Radiatorji ne morejo/ne smejo biti problem. ;) Imaš že vertikalne radiatorje, kratke, ... kakršnekoli ti srce poželi. To je približno tako, kakor da bi hotel avto, vendar ne bi hotel motorja. :))

Potem ti ostane samo (še) možnost talnega ogrevanja. To ni tako direktno! Zrak se segreje -pri talni izvedbi, šele v drugi, sekundarni fazi. In pri tvoji "izolaciji" je vprašanje, kako bo to potekalo in do koliko se bo sploh segrelo... Verjetno bi v tem primeru moral imeti in uporablajti vsaj še eno klimo...
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

nsa_ag3nt ::

epecar
Glede na tvoj opis izolacije so bili na delu šušmarji oz je nimaš praktično nič.
10 cm notranje in 3 cm zaključnega sloja.WTF ?

Kamena volna se uporablja okoli dimnika, ker ima višje tališče kot steklena.
Za izolacija fasade je bolj v uporabi "plastika" (bel/črn stiropor, neopor) + seveda zaključni sloj.

Montiraj mistubishi fh razred klimo, zadeva je preverjena in delujoča kot golf 2 diesel.
Ali talno izvedbo klime, če se ti gre prvenstveno za ogrevanje.


Pri talnem ogrevanju mora biti dovolj višine na razpolago, poteg tega so cevi zalite v estrih, debele vsaj 10 cm.In celotno stanovanje moraš razbiti po tleh.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nsa_ag3nt ()

starfotr ::

Ne vem kako imaš rešena tla. Vendar lahko bi dal električno talno gretje, če še nisi uredil tal. Mnogo bolje, kot IR paneli.

Obstaja tudi stensko gretje. Vendar moraš poznati fiziko, to pa pomeni, da bo manj učinkovito, ker toplota se pomika vertikalno, ne horizontalno.

nsa_ag3nt ::

Če imaš klasično talno, lahko gor priklopiš kotel (elko, drva, peleti, plin, eloBLOCK), tč.
Če imaš električno talno gretje, lahko priklopiš samo elektriko.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nsa_ag3nt ()

vostok_1 ::

Z IRjem gret predmete je precej butasto.

IR je za gret osebe neposredno, za vse ostalo ni nič bolj učinkovito. Po možnosti še slabše.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Renovacija starejše mansarde

Oddelek: Loža
145202 (4235) ToniT
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382155530 (122354) Zvezdica27
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6615842 (13632) T_F_7
»

Infrardeče ogrevanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9936618 (21341) energetik
»

Nakup klimatske naprave za ogrevanje A+++ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8432014 (28539) klimatos

Več podobnih tem