» »

Upgrade domačega omrežja

Upgrade domačega omrežja

roli ::

Zdravo!
Zadnje čase počasi izgubljam živce z domačim omrežjem in sedaj iščem nek način kako bi to stanje izboljšal. Prvi in glavni problem, ki ga imam je, da je domet wifija po hiši nekako nočna mora. Še posebno v kuhinji je vse skupaj skoraj neuporabno. Drugje načeloma še nekako gre. Kot drugo bi rad nek normalen VPN service, ki je out of the box podprt na sistemih (verjetno kak L2TP) - torej ne Open VPN. In nenazadnje - stabilnost omrežja. Trenutno se pogosto zgodi, da določene kliente vrže dol ali pa jim omrežje preprosto deluje nenormalno počasi. Reset routerja in APja nekako potem to odpravi. Pa seveda - varnostni popravki in podobne stvari.

Najprej mal o prostoru... Živim v starejši hiši, ki je zgrajena iz klasičnih "ceglov" kar je seveda za wifi nekako nočna mora.
Skica zgornjega dela hiše je tukajle:


Spodnje nadstropje bi rad sicer tudi pokril z wifijem ampak to je malo manj pomembno zaenkrat. Kar je važno je, da so pokriti predvsem prostori pod spalnico in sobo. Medtem, ko mora biti nadstropje na skici obvezno zelo dobro pokrito.

Trenutno imam za glavni router Netgearov R7000 na katerem teče Tomato Shibby firmware, medtem, ko je AP Linksys WRT160NL na katerem teče DD-WRT. Netgear oddaja na 2.4 (channel 5, 40MHz, g/n mixed) in 5GHz (n/ac, 20MHz), medtem, ko Lynksis na 2.4 (Channel 11, 20MHz, g/n mixed). Lynksis je povezan na Netgeara preko kabla in deluje kot access point only (oddaja sicer isti SSID). 5GHz je ven iz sobe kjer je router popolnoma neuporaben. Na routerjih je trenutno skupno okoli 37 stalnih klientov (plus kakih 15, ki pridejo gor občasno - printerji, razni playerji, gosti, ...). Večina wifi, 6 preko kabla na primarni router (vmes je en switch) in 1 preko kabla na AP. Netgear sicer oddaja še en SSID na 2.4, ki ga imam za goste in je ločen od ostalega networka.

Moje zahteve so sicer dokaj jasne - izboljšati stabilnost in domet Wifi, bolj redni popravki, VPN server, vsaj dva wifi networka (en za goste, en za moje stvari), kak dynamic DNS server. Malo sem gledal Unifi opremo od Ubiqutija. Da bi vzel dva njihova access pointa, njihov security gateway in cloud key. Po računih bi me to prišlo okoli 350€. Kar me zanima je, če ima kdo kaj takega in kako se obnese? Načeloma sem o Unifi wifi access pointih slišal same dobre stvari, ampak ne vem kako kaj delujejo v takih inštalacijah kot jo imam jaz, kjer so vmes zidani zidovi. Mogoče predlaga kdo kaj drugega?
http://www.r00li.com

Vaseer ::

Na 2 lokacijah imam Ubiquiti AP-je in delovanje je odlično. Na vsaki lokaciji 2 APja, po 1 AP v nadstropju (v sredini etaže) in brez težav pokrivam celotno površino objekta (oba objekta klasična zidava, en iz 60ih, drugi iz 90ih).
Konfiguracija in posodabljanje APjev poteka prek kontrolerja, ki ga lahko namestiš na PC (jaz imam nameščenega v docker container-ju na NAS-u).
V osnovi APji podpirajo 4 SSID-je, ki jih lahko ločiš z VLANi.
Za FW/router/VPN sam uporabljam OPNsense in je super za uporabo.

roli ::

To je super informacija.
Jaz sem sicer gledal, da bi vzel še njihov "ta cheap" security gateway ( https://www.ui.com/unifi-routing/usg/ ). Predvsem zaradi tega, ker mi je všeč ideja unified administracije. Da mi ni potem treba čarat na 5 različnih koncih stvari. Pa tudi ta njihov cloud key (v1 sicer), da ni treba potem še za eno drugo stvar skrbet kjer laufa kontroler - sploh, ker je dokaj reasonably priced.
http://www.r00li.com

Matko ::

kako si rešil?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri router? (strani: 1 2 3 4124 125 126 127 )

Oddelek: Kaj kupiti
63221191748 (0) Frgazor
»

Kako pravilno urediti domače omrežje

Oddelek: Omrežja in internet
495003 (3352) tiborrr
»

Nadgradnja wifi: mesh ali zmogljivejši router (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
625484 (4426) Lonsarg
»

Kateri AP (access point)?

Oddelek: Kaj kupiti
223840 (1787) ToniT
»

Boljši router ali mesh wifi

Oddelek: Pomoč in nasveti
284911 (4094) m0LN4r

Več podobnih tem