» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
518 / 831
»»

johnnyyy ::

aviator je izjavil:

S temi pogledi...v mojem kraju je bila težava, ker cel blok mlajših 65-75 upokojenih učiteljev, ki je prišel do stanovanja z Jazbinskom, ni pustil,da na sosednji parceli zazidajo dom upokojencev, čez, da bodo starejši "vpili" in motili njihov večni mir in pokoj.

Zagonilo se je tone gnarja...za večni mir in pokoj. Sedaj se zna zgoditi,da bodo ti ljudje rabili dom prej kot bo zgrajen...

Mene fascinira to,da kako lahko v roku življenja nekdo, ki je prav po zaslugi skupnosti prišel bolje čez, postane tako pokvarjen.

Zato vecine boomerjev ne maram. Dobro vedo za pravice starejših, odgovornosti ter ter tega,da so pomemben člen v družbeni solidarnosti pa se izogibajo. In to počnejo tako slepo, kot da bo status mlajšega upokojenca trajal večno in se jutri ne morejo znajti na Žalah.

To je tudi meni fascinantno in podobno opažam v rodni grudi. Bog ne daj da bi se uredila industrijska cona in da bi v kraj prišlo kakšno podjetje. Ne to je hrup itd. Po drugi strani pa se jamra, kako ni zaposlitev v kraju, ter da mladi odhajajo. Jah, kar seješ to žanješ.

Utk je izjavil:

Aha, in ti misliš, da boš pa kaj drugačen čez 20-30 let? No, ne mislim tebe osebno, ampak generalno.
Poglej tu ostale teme. Takoj ko je karkoli "narobe" ali nekdo misli da je "narobe", ali s poštarjem, sosedom, šefom, banko, začnejo ven vlečt zakone in pravice. Namesto da bi normalno premislili kaj je prav in kaj ni prav in se nekaj dogovorili. Ne vidim razlike.

Kakšni bomo čez 20-30 let ne vem, glede na to, da danes nekateri hodijo z odvetniki po šolah mislim, da imamo v družbi še ogromno pacientov, ki bodo delali sranje, ko bodo starejši. Bo pa odvisno tudi od same družbe, koliko se jih bo pri tem poslušalo. Za takšne primere bi rabili neko insititucijo, ki bi imela neko avtoriteto, da takšne ljudi malce "s kijem po glavi".

Mato989 ::

To je tudi meni fascinantno in podobno opažam v rodni grudi. Bog ne daj da bi se uredila industrijska cona in da bi v kraj prišlo kakšno podjetje. Ne to je hrup itd. Po drugi strani pa se jamra, kako ni zaposlitev v kraju, ter da mladi odhajajo. Jah, kar seješ to žanješ.

To sovpada z dejstvom ki sem ga jaz povedal že pred leti....

VSI se hvalijo po politiki, itd... kako "na mladih svet stoji" ampak 90%+ zadev ki jih sprejemamo in skrbimo je za starejše... kontra logiki...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

VSI se hvalijo po politiki, itd... kako "na mladih svet stoji" ampak 90%+ zadev ki jih sprejemamo in skrbimo je za starejše... kontra logiki...

Sam ne bi rekel, da sprejemamo ravno za starejše, ampak da se ukvarjamo s stvarmi, ki so brezvezne.

Recimo z zakonom bo sedaj določeno, na kakšen način se smeš v novogradnji ogrevati. Brez veze, saj itak vse novogradnje v 95% gredo v ogrevanje, ki je zakonsko predpisano. In na koncu nič ne pomaga, če se ti 3 hiše v vasi ogrevajo s TČ (ki bi se tudi brez zakona), če ostala vas kuri surova drva.

Pri novogradnjah imaš konkretno strogo zakonodajo glede vsega - še lovilec olja rabiš pri odvodnjavanju vode iz parkirišča. Če imaš starogradnjo ni važno koliko je izolirana, kaj kuriš, kam imaš speljano vodo. In če se bodo pri novih objektih zakonodaja še nadalje večala, s tem ne bomo naredili revolucije, če se bodo ljudje odločali za življenje v starih hišah.

In tudi z električnimi vozili je podobno. Brez veze je prepovedovat na kak način se bomo vozili 2030. Fokusirajte se raje na to, da bodo 2030 električni avtomobili cenovno dosegljivi, prav tako polnilnice, pa ne bo potrebno nobenega čarovniškega trika.

johnnyyy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Sam ne bi rekel, da sprejemamo ravno za starejše, ampak da se ukvarjamo s stvarmi, ki so brezvezne.

Recimo z zakonom bo sedaj določeno, na kakšen način se smeš v novogradnji ogrevati. Brez veze, saj itak vse novogradnje v 95% gredo v ogrevanje, ki je zakonsko predpisano. In na koncu nič ne pomaga, če se ti 3 hiše v vasi ogrevajo s TČ (ki bi se tudi brez zakona), če ostala vas kuri surova drva.

Pri novogradnjah imaš konkretno strogo zakonodajo glede vsega - še lovilec olja rabiš pri odvodnjavanju vode iz parkirišča. Če imaš starogradnjo ni važno koliko je izolirana, kaj kuriš, kam imaš speljano vodo. In če se bodo pri novih objektih zakonodaja še nadalje večala, s tem ne bomo naredili revolucije, če se bodo ljudje odločali za življenje v starih hišah.

In tudi z električnimi vozili je podobno. Brez veze je prepovedovat na kak način se bomo vozili 2030. Fokusirajte se raje na to, da bodo 2030 električni avtomobili cenovno dosegljivi, prav tako polnilnice, pa ne bo potrebno nobenega čarovniškega trika.

Kako da ne?

1. Kaj je davek za tisto oskrbo ki so ga sprejeli? To je spet denar ki se jemlje od mladih/delovno aktivnih z obljubo da bodo nekoč dobili kao neko oskrbo
2. Kaj je ZPIZ prispevek
3. Kaj je ZZZS prispevek
4. Kaj je doplačevanje PRORAČUNA za izplačevanje penzij v višini več kot milijarde na leto
5. Kaj je Pomoč na Domu
6. Kaj so domovi upokojencev
7. Kaj so varovana stanovanja
8. Kaj je dnevno varstvo za starejše
9. Kaj je "regres za upokojence" (WTF)
10. Kaj je varstveni dodatek?

To je vse denar ki gre za NEPRODUKTIVNI DEL DRUŽBE ki dobiva več kot je kadarkoli v zgodovini dal v proračun... ENORMNE denarje dajemo za judi ki v življenju ne bodo za produktivnost države naredili 0...

Če bi vse to preusmerili v (za mlade) namesto za stare bi bilo biti mlad vrhunec v državi... na stara leta pa adios pač... bi vsaj 65 let res čudovito živeli namesto skoz problemi...

Torrent ::

Ampak spet, zdaj rabimo študijo kako je točno zaradi te spremembe si hrvaška družinica kupila hiško ob morju 2 leti po končanem študiju ker je imela tolko več keša... in ker so cene padle za 35%...

Je ne rabimo. Lahko mi boljše ukrepe uvedemo in potem naredimo študijo. A ne govorite konstantno, da je vsak trg v vsaki državi drugačen? Torej? Imaš pa dost drugih študij iz drugih držav, ki potrjujejo delovanje podobnih ukrepov, če ti je tako ljubše.

Saj to se lahko že zdaj odločajo mladi... pa se nočejo!

Mladi se odločajo, ali jim je bolj pomemben vikend ali dopust? Nekaj si spet zamešal v svoji glavi.

Ja edino v SLO bi to politiki naredili iz dobrosrčnosti za ljudi

To nima veze z dobrosrčnostjo, ampak s prihodnostjo države in prihodnostjo prebivalcev, kar je naloga države. Če bi se zanašali na dobrosrčnost, bi že zdavnaj bili en velik geto.

HAHAHAHAHAHA, kere ti sekaš...
Danes imamo davkov VEČ kot kadarkoli v zgodovini (kot število davkov) težav pa tudi skoraj več kot kadarkoli v zgodovini!

Dvomim, da to drži. Posreduj to statistiko prosim. Tud če bi bilo to res, so davki slabo porazdeljeni.

Mladi se odločajo, ali jim je bolj pomemben vikend ali dopust? Nekaj si spet zamešal v svoji glavi.

Lahko seo dločajo med dopustom in luksuzom ali nepremičnino in 2 službama recimo... pa se nočejo hočejo vse za nič dela

Dvomim, da to drži. Posreduj to statistiko prosim. Tud če bi bilo to res, so davki slabo porazdeljeni.

kakšno statistiko ti naj dajem? Koliko % davkov je bilo leta 100 BC? Koliko leta 1000 AD koliko 1900 AD? Koliko so plačevali leta 1950 za penzijo procentov od plače? Koliko danes? Kdo je plačeval leta 1950 OBVEZNO "dodatno" zdravstveno zavarovanje kot mi letos?

Skratka defakto imamo davkov danes več kot kadarkoli v zgodovini... pa vseeno vsi jamrate kako ni ok in jih rabimo še več... ergo davki nič ne rešijo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

PersonaRuda je izjavil:

Samo še to na temo potencialnih novih nepremičninskih davkov.

V tujini je to urejeno, da plačajo čisto vsi. Če bodo naši isto kopirali (pa velika verjetnost je, da če sprejmejo zakon, da bodo kopirali) bo to pomenilo hkrati višje najemnine in višje cene. Zakaj? Ker tisti kateri imajo denar za parkiranje v investicijo te investicije niso kupili z zadnjim denarjem ampak presežkom. In v tem primeru mu ne bo potrebno pod nujno prodajati. Še več, zna se zgoditi, da bo vsako leto plačan davek takoj zraven prištel ceni nepremičnine in čez 10 ali 15 ali 20 let, ko se bo odločal za prodajo bo cena za vse te davke višja + višja za ceno inflacije v tem času. V tem primeru bo pritisk na cene visok, ker se ne bo pojavilo dodatnih 15.000 ali 20.000 nepremičnin na enkrat na tržišču kot eni tako zelo pričakujete. In bo vse ostalo isto kot je bilo pred uvedbo davka.

Za cene najemov pa se mi ne da poučevanja osnov ekonomije na tem forumu, ker se je čisto vsak novi davek pri nepremičninah prištel zraven, če se je ta nepremičnina oddajala. In tudi pri tem davku ne bo izjema...

Še kr kot pokvarjen radio, z nekimi izmišljenimi generalizacijami. Kje v tujini? Katera država? O čem govoriš? Kje imajo visok davek na nepremičnine in se ne upoštave pri oddajanju?

No, ko to pojasniš, pa bomo ugotavljali, zakaj bi mi mogli točno ta sistem kopirat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Mato989 je izjavil:

Lahko seo dločajo med dopustom in luksuzom ali nepremičnino in 2 službama recimo... pa se nočejo hočejo vse za nič dela

kakšno statistiko ti naj dajem? Koliko % davkov je bilo leta 100 BC? Koliko leta 1000 AD koliko 1900 AD? Koliko so plačevali leta 1950 za penzijo procentov od plače? Koliko danes? Kdo je plačeval leta 1950 OBVEZNO "dodatno" zdravstveno zavarovanje kot mi letos?

Skratka defakto imamo davkov danes več kot kadarkoli v zgodovini... pa vseeno vsi jamrate kako ni ok in jih rabimo še več... ergo davki nič ne rešijo

Torej je boljše, da se mladi odločajo, ali bodo opravljali 2 službi, 16 ur na dan, da si bodo privoščili stanovanje (nakup/najem) ali pa da nekdo razmisli, če bo imel 4 vikende v LJ? Ti pa si genij. Jaz sem res vesel, da taki ljudje ne prilezejo do moči odločanja. Drži se ti testiranja tega, kaj drugi naredijo, ker širše razmišljanje ni za tebe.

Torej nekaj na pamet trobiš in sedaj z pretiravanjem preusmerjaš fokus. Ah, ok.

Nič ne preusmerjam fokus, govorim da davki NISO rešitev... ker imamo že danes TOP davke napram prejšnjim generacijam in si vseeno lahko privoščite manj (tako praviš) kot prejšnje generacije... Višanje davkov ni rešitev, ker če bi bila bi dali vse davke na 100% in bi bilo vse rešeno, pa obadva vema da je to debilizem prve klase.

PersonaRuda ::

Torrent je izjavil:

Kje imajo visok davek na nepremičnine in se ne upoštave pri oddajanju?

Jaz sem napisal, da se čisto vsak davek v državah pri oddajanju pretopi (doda noter) v najemnino. Torej ne, da se ne upošteva, ampak da se upošteva. Še enkrat, če danes stane najem 500€ in bo po novem lastnik plačal za to stanovanje 1200€ nepremičninskega davka, za koliko misliš, da bo oddajal. Za 300€? Ne, 500€ + 100€ novega davka in bo po novem stala najemnina 600€. Kaj tebi ni jasno?

matobeli ::

A tebi bo šefe tudi dal 20% višjo plačo ker si dobil otroka in rabiš nov avto?

PersonaRuda je izjavil:

Torrent je izjavil:

Jaz sem napisal, da se čisto vsak davek v državah pri oddajanju pretopi (doda noter) v najemnino. Torej ne, da se ne upošteva, ampak da se upošteva. Še enkrat, če danes stane najem 500€ in bo po novem lastnik plačal za to stanovanje 1200€ nepremičninskega davka, za koliko misliš, da bo oddajal. Za 300€? Ne, 500€ + 100€ novega davka in bo po novem stala najemnina 600€. Kaj tebi ni jasno?

Narobe si izračunal oddajal bi za 650 EUR ker bi moral še 25% davka plačat na dodatnih 100 EUR Torej davek na davek spet.

PersonaRuda je izjavil:

Torrent je izjavil:

Še enkrat. Kje je to? Kje se davek na luksuz (prazne nepremičnine, vikendi...) pretopi v najemnine? Kaj tebi ni jasno? Skoz eno in isto ponavljaš, pa očitno sploh ne razumeš debate, kaj šele da bi razumel cilj, ki je spraviti več nepremičnin na trg. To pa je enako nižjim najemninam.

Mato989 je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

Torrent je izjavil:

Narobe si izračunal oddajal bi za 650 EUR ker bi moral še 25% davka plačat na dodatnih 100 EUR Torej davek na davek spet.

Imaš prav. Point je bil, da je Torrent pisal, da bodo najemnine padle ob uvedbi novega davka na nepremičnine. Kar pa seveda ne drži. Novi davek se bo prištel v ceno najemnine.

Hahaha, sploh ne razumeta o čem govorimo, pa se trepljata po hrbtu. To je čisto zlato. :))

Mato989 je izjavil:

Kako da ne?

1. Kaj je davek za tisto oskrbo ki so ga sprejeli? To je spet denar ki se jemlje od mladih/delovno aktivnih z obljubo da bodo nekoč dobili kao neko oskrbo
2. Kaj je ZPIZ prispevek
3. Kaj je ZZZS prispevek
4. Kaj je doplačevanje PRORAČUNA za izplačevanje penzij v višini več kot milijarde na leto
5. Kaj je Pomoč na Domu
6. Kaj so domovi upokojencev
7. Kaj so varovana stanovanja
8. Kaj je dnevno varstvo za starejše
9. Kaj je "regres za upokojence" (WTF)
10. Kaj je varstveni dodatek?

To je vse denar ki gre za NEPRODUKTIVNI DEL DRUŽBE ki dobiva več kot je kadarkoli v zgodovini dal v proračun... ENORMNE denarje dajemo za judi ki v življenju ne bodo za produktivnost države naredili 0...

Če bi vse to preusmerili v (za mlade) namesto za stare bi bilo biti mlad vrhunec v državi... na stara leta pa adios pač... bi vsaj 65 let res čudovito živeli namesto skoz problemi...

No na to nisem toliko študiral in ti dam prav. Pridobili so si izjemno veliko pravic, glede na svoj doprinos.

Mato989 je izjavil:

Nič ne preusmerjam fokus, govorim da davki NISO rešitev... ker imamo že danes TOP davke napram prejšnjim generacijam in si vseeno lahko privoščite manj (tako praviš) kot prejšnje generacije... Višanje davkov ni rešitev, ker če bi bila bi dali vse davke na 100% in bi bilo vse rešeno, pa obadva vema da je to debilizem prve klase.

Seveda so rešitev, če se jih pravilno implementira. Skupni davek ne rabi bit nič večji, samo drugačen, drugače porazdeljen. Debilizmi so samo tvoji komentarji, ker ne razumeš o kakšnem davku sploh govorimo. Ne privoščimo si vse manj, ampak imamo nepremičninski problem, ki ga prej ni bilo, vsaj ne v tej meri.

Zgodovina sprememb…

PersonaRuda je izjavil:

Mato989 je izjavil:

PersonaRuda je izjavil:

Torrent je izjavil:

Imaš prav. Point je bil, da je Torrent pisal, da bodo najemnine padle ob uvedbi novega davka na nepremičnine. Kar pa seveda ne drži. Novi davek se bo prištel v ceno najemnine.

Treba je vseeno izpostavit, da obstaja neka teorija po kateri Torrent claima tole...

v TEORIJI bi se lahko zgodilo to, da če dvigneš davek dovolj, da pač bi najemodajalci toliko dvignili cene najemnin da nihče več ne bi hotel najemat in bi se šel stiskat nazaj v svojo sobico, in takrat bi zaradi visokih davkov in nobenega najemnika, najemodajalci znižali najemnien da bi vsaj pokrili davek in še kaj, nekateri pa celo rekli fuck off in prodali.

To je neka ekonomska teorija na kateri bazira torrentova in jernejeva in še katera logika. Ampak problem ki je pri tej teoriji je običajno to, da ustvarja depresijo na obeh polih, torej

1. Še večja depra ker ghrejo nejmniki ven v domače sobice in morajo tam vztrajat 2-3 leta
2. Še večja depra za lastnike ki ne vzdržujejo nič (oz. še manj kto premalo včasih) in ki imajo neto izgubo z lastnino

Napaka ki je Torrent, jenrj matobeli in še kdo delajo je da mislijo da bodo učinki vidni v pol leta.... resnica je da morata priti mimo 2 cikla obdavčitve (ali 3) da bodo MORDA vidni učinki.

Pa še takrat imamo VELIK problem, ker ne moremo kar posegat v zakonodajo računovodstva in cedularno izvzemat nepremičnin d.o.o.ipd...ALi še več, d.o.o.ji lahko pač to pokrivajo če želijo in si pišejo stroške ter gredo čez "storm" do volitev.

Kar pa je najhuje, kaj se zgodi če hipotetično pridejo sem živet drugi ki dajo ta denar in izrinejo še preostale slovenčke ven... a bodo potem levaki končno dojeli da to priseljevanje NI OK?

Torrent je izjavil:

Še enkrat. Kje je to? Kje se davek na luksuz (prazne nepremičnine, vikendi...) pretopi v najemnine? Kaj tebi ni jasno? Skoz eno in isto ponavljaš, pa očitno sploh ne razumeš debate, kaj šele da bi razumel cilj, ki je spraviti več nepremičnin na trg. To pa je enako nižjim najemninam.

Sem ti že napisal, da tisti, ki ima prazno nepremičnino jo ima z razlogom (ker zakon preveč ščiti najemnike). In takšen ni kupil nepremičnine z zadnjim denarjem in jo tudi ob uvedbi novega davka ne bo prodal (ker je z razlogom parkiral denar, ker se mu je nepremičnina zdela najbolj varna naložba, katera na dolgi rok pridobiva na ceni), ampak držal in ves plačan davek prištel v ceno, ko bo imel namen prodati. Kdor pa že danes oddaja stanovanje, pa bo ob uvedbi novega davka ta davek samo prištel v ceno najemnine.

Ti je zdaj bolj jasno, da se z novim davkom ne bo kaj bistveno spremenilo na trgu nepremičnin, le da bodo cene pri prodaji še vedno iste in najemnine pa višje.

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Seveda so rešitev, če se jih pravilno implementira. Skupni davek ne rabi bit nič večji, samo drugačen, drugače porazdeljen. Debilizmi so samo tvoji komentarji, ker ne razumeš o kakšnem davku sploh govorimo. Ne privoščimo si vse manj, ampak imamo nepremičninski problem, ki ga prej ni bilo, vsaj ne v tej meri.

Tako in ko ti jaz razlagam, da ga za učinek moramo razdeliti

1. čim enostavneje (BREZ IZJEM)
2. da zajame CELOTEN krog neproduktivnih ki si lastijo (brez olajšav)

Pa si proti >:D

Jaz sem takoj za da DELOVNO AKTIVNI dobijo 2k na leto več, in da lastniki nepremičnin PLAČAMO 0,5% na leto za lastništvo nepremičnine...

Samo sem pa proti da v VSAK faking davek uvajamo socialne elemente... (za to naj bo CSD in socialna pomoč ne pa davki pri čisto vsaki jebeni stvari)

Vsak ki kupi kruh plača 9,5% DDV

Vsak ki si lasti nepremičnino naj plača 0,5% od vrednosti m2 v občini (ali povprečja sosednjih če v primarni ni prometa)

Tako kot vsak ki kupi prvo in 17to štruco kruha plača 9,5% DDV naj vsak ki ima 1 ali 17 nepremičnin plača za vsako 0,5%

Ti pa to nočeš!

Zgodovina sprememb…

Utk ::

v TEORIJI bi se lahko zgodilo to, da če dvigneš davek dovolj, da pač bi najemodajalci toliko dvignili cene najemnin da nihče več ne bi hotel najemat in bi se šel stiskat nazaj v svojo sobico, in takrat bi zaradi visokih davkov in nobenega najemnika, najemodajalci znižali najemnien da bi vsaj pokrili davek in še kaj, nekateri pa celo rekli fuck off in prodali.

To je neka ekonomska teorija na kateri bazira torrentova in jernejeva in še katera logika. Ampak problem ki je pri tej teoriji je običajno to, da ustvarja depresijo na obeh polih, torej

1. Še večja depra ker ghrejo nejmniki ven v domače sobice in morajo tam vztrajat 2-3 leta
2. Še večja depra za lastnike ki ne vzdržujejo nič (oz. še manj kto premalo včasih) in ki imajo neto izgubo z lastnino

Ja, v teoriji bi to delovalo samo pri stanovanjih, še to vprašanje, ker v praksi, ne glede kaj forumski vseznalci fantazirajo, nek lastnik vlaga bistveno več v stanovanje ali hišo kot nekdo, ki danes ne more bit lastnik. Vlaganja v stanovanja, hiše, bi se zmanjšala, ne povečala, posledično bi bilo stanovanj in hiš manj, ne več, pa tudi njihovo stanje se bi poslabšalo. Mislim na konkretna vlaganja, ne nakupe praznih stanovanj in čakanje da jim zraste cena. Jaz če kupim hišo in jo dam v najem, jo moram porihtat. Niti šiptarji več nočejo živet v neki mrzli podrtiji. Če to nekomu napol šenkaš, bo pa čez 15 let vse skupaj za podret.

PersonaRuda je izjavil:

Torrent je izjavil:

Sem ti že napisal, da tisti, ki ima prazno nepremičnino jo ima z razlogom (ker zakon preveč ščiti najemnike). In takšen ni kupil nepremičnine z zadnjim denarjem in jo tudi ob uvedbi novega davka ne bo prodal (ker je z razlogom parkiral denar, ker se mu je nepremičnina zdela najbolj varna naložba, katera na dolgi rok pridobiva na ceni), ampak držal in ves plačan davek prištel v ceno, ko bo imel namen prodati. Kdor pa že danes oddaja stanovanje, pa bo ob uvedbi novega davka ta davek samo prištel v ceno najemnine.

Ti je zdaj bolj jasno, da se z novim davkom ne bo kaj bistveno spremenilo na trgu nepremičnin, le da bodo cene pri prodaji še vedno iste in najemnine pa višje.

Jaz ne vem, če se delaš neumnega, al si res, ker to je že malo preveč. Tisti, ki oddaja stanovanje, ne bo plačal davka na prazno stanovanje/vikend. Še enkrat. Tisti, ki oddaja stanovanje, ne bo plačal davka na prazno stanovanje/vikend. Plačal bo davek na oddajanje. Torej. Oddajaš -> davek na oddajanje. Ne oddajaš (prazno stanovanje, vikend) -> visok davek na luksuz. Imaš preveč denarja -> plačaš visok davek na luksuz. Nimaš preveč denarja in te zanima ROI -> prodaš ali oddaš. Še enkrat. Tisti, ki oddaja stanovanje, ne bo plačal davka na prazno stanovanje/vikend.

Ko bo pa imel namen prodati, pa lahko všteva kar hoče v svojo sanjsko ceno. Trg bo pa povedal, če bo to šlo skoz.

Jaz ne vem, če se delaš neumnega, al si res, ker to je že malo preveč. Tisti, ki oddaja stanovanje, ne bo plačal davka na prazno stanovanje/vikend. Še enkrat. Tisti, ki oddaja stanovanje, ne bo plačal davka na prazno stanovanje/vikend. Plačal bo davek na oddajanje. Torej. Oddajaš -> davek na oddajanje. Ne oddajaš (prazno stanovanje, vikend) -> visok davek na luksuz. Imaš preveč denarja -> plačaš visok davek na luksuz. Nimaš preveč denarja in te zanima ROI -> prodaš ali oddaš. Še enkrat. Tisti, ki oddaja stanovanje, ne bo plačal davka na prazno stanovanje/vikend.

Samo vidiš, zakaj si ZAKOMPLICIRAL?

Vsak naj plača 0,5% davka od vrednosti nepremičnine po (kvadrati x povprečna cena m2 v občini) in ukinemo davek od najemnin!!! To je veliko bolj enostavno in ENOTNO... To bi veliko bolj spodbudilo oddajanje kot pa tvoja obratna logika... ker tvoja logika spet predpostavlja VIŠJI davek od oddajanja kot pa od praznega fleta... WTF

Mato989 je izjavil:

Vsak naj plača 0,5% davka od vrednosti nepremičnine po (kvadrati x povprečna cena m2 v občini) in ukinemo davek od najemnin!!! To je veliko bolj enostavno in ENOTNO... To bi veliko bolj spodbudilo oddajanje kot pa tvoja obratna logika... ker tvoja logika spet predpostavlja VIŠJI davek od oddajanja kot pa od praznega fleta... WTF

Ne, moja logika je višji davek od praznega fleta, kot od oddajanja. Kaj ti ni jasno?

Nikoli nisem rekel, da sem proti obdavčitvi vseh nepremičnin in se potem uvede določene olajšave. Nikoli. Problem je bil samo v tvojih kalkulacijah, kjer bi od nepremičnin pobral npr. 1.000.000.000, čez plače pa dal nazaj 2.000.000.000. To se pač ne bo zgodilo nikoli.

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne, moja logika je višji davek od praznega fleta, kot od oddajanja. Kaj ti ni jasno?

Nikoli nisem rekel, da sem proti obdavčitvi vseh nepremičnin in se potem uvede določene olajšave. Nikoli.

Zakaj spet olajšave? Olajšava naj bo samo na PLAČI... ker to je povedal OECD, obremenit premoženje, razbremeniti plače...

Torej odpade:
- olajšava na kvadrate ali EUR za vsakega državljana
- ostale socialistično komunistične manifestacije olajšav ki si jih boste izmislili

Torej še 1x

Za nepremičnino 1 plačaj 0,5% davka
Za nepremičnino 37 plačaj 0,5% davka

VEDNO od vrednosti,
VEDNO, ne glede na oddajanje, prebivališče ipd...

Pri plači pa se naj pozna da vsi ki delajo dobijo "VELIKO" več nazaj

To je edini smiseln in enostaven način da naredimo to kar OECD predlaga...

Vsakršna druga olajšava je nateg

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Nikoli nisem rekel, da sem proti obdavčitvi vseh nepremičnin in se potem uvede določene olajšave. Nikoli.

Zakaj spet olajšave? Olajšava naj bo samo na PLAČI... ker to je povedal OECD, obremenit premoženje, razbremeniti plače...

Torej odpade:
- olajšava na kvadrate ali EUR za vsakega državljana
- ostale socialistično komunistične manifestacije olajšav ki si jih boste izmislili

Torej še 1x

Za nepremičnino 1 plačaj 0,5% davka
Za nepremičnino 37 plačaj 0,5% davka

VEDNO od vrednosti,
VEDNO, ne glede na oddajanje, prebivališče ipd...

Pri plači pa se naj pozna da vsi ki delajo dobijo "VELIKO" več nazaj

To je edini smiseln in enostaven način da naredimo to kar OECD predlaga...

Vsakršna druga olajšava je nateg

Pa sej govorim o olajšavi na plačo, ne pa o olajšavi pri vrtcu. Kaj ti spet ni jasno?

Spet sanjaš. Ta "VELIKO" več nazaj se ne bo zgodil. To so še večje sanje, kot davek na nepremičnine. Če bi nazaj dobili toliko, koliko moremo plačat za 1 nepremičnino, bi že bil uspeh. Pa mogoče še tisto, kar drugi viška vplačajo. Ti pod krinko davka na nepremičnine z idejami uresničuješ samo neke neoliberalne sanje za lastno rit. Je dost prozorno, da ne boš mislil, da tega ne vidimo. Tvoj predlog je v bistvu dajmo razbremenit plače. Pika. Nepremičnine not mešaš samo zarad sile, ker je to pač tema tu.

Zgodovina sprememb…

Spet sanjaš. Ta "VELIKO" več nazaj se ne bo zgodil. To so še večje sanje, kot davek na nepremičnine. Če bi nazaj dobili toliko, koliko moremo plačat za 1 nepremičnino

Narobe... ravno tu je korektiv ki je nevidna roka trga... predstavljaj si tako:

Kdo je na boljšem?

primer 1: Oseba ki dela v LJ in je podedovala bajto vredno 600k in plača 3k davka dela za 1.800 bruto in bi pri plači na leto dobila 900 NETO več

Primer 2: Oseba ki dela od doma v vukojebini pri Halozah ali na Goričkem v bajti ki je vredna 150k in bi dobila davka 750 EUR, plačo pa ima nadpovprečno in bi dobila pri plači letno 1,5k več

Retorično vprašanje... in ravno taki primeri bi ljudi postopoma prisilili da se selijo v okolje (če ne prej pri penziji) kjer ga finančno zmorejo...

Narobe bi bilo, da bi nekomu v LJ dali višjo olajšavo na neke kvadrate ali karkoli (1. nepremičnino) kot drugemo... NE, oba naj dobita proporcionalno višjo plačo in pol se naj sama odločite kaj in kako

Zgodovina sprememb…

Telbanc ::

"To je edini smiseln in enostaven način da naredimo to kar OECD predlaga..."

In zakaj bi naredili tako, kot predlaga OECD? Kaj so oni pojedli vso pamet tega sveta, ali zagovarjajo morda le interese kapitala.? Interesi kapitala so zlo močni, to se vidi, ko lahko preko evrope šeta folk kokr mu paše.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Telbanc je izjavil:

"To je edini smiseln in enostaven način da naredimo to kar OECD predlaga..."

In zakaj bi naredili tako, kot predlaga OECD? Kaj so oni pojedli vso pamet tega sveta, ali zagovarjajo morda le interese kapitala.? Interesi kapitala so zlo močni, to se vidi, ko lahko preko evrope šeta folk kokr mu paše.

Zato ker se vsak normalen strinja da je pri nas premoženje skoraj neobdavčeno, plače pa absolutno preveč(glede na to kaj dobimo)

Torrent je izjavil:

[Tisti, ki oddaja stanovanje, ne bo plačal davka na prazno stanovanje/vikend. Še enkrat.
Tisti, ki oddaja stanovanje, ne bo plačal davka na prazno stanovanje/vikend.

Kje je govora, da se bo to sprejelo? Če se sprejme davek bo veljal ne glede ali kdo živi v stanovanju ali ne ali se oddaja. Najdi mi prosim eno zahodno državo v EU, katera ima že 20+ let davek na nepremičnine in da je to samo za prazna stanovanja? Takšne države ni, niti Slovenija ne razmišlja v tej smeri. Kaj tebi ni jasno? Če bo davek bo za vse. Isto je sedaj, če imaš nepremičnino večjo od 160 m2 neto. Vseeno je ali živiš v njej ali oddajaš ali je prazno. Plačaš nepremičninski davek. In če še takšno nepremičnino oddajaš plačaš še davke na oddajo. Torej naša praksa je že sedaj, da plačaš stavbno zemljišče (to je tudi neke vrste davek) + davek na nepremičnine (če je nepremičnina večja od 160 m2) + davek za oddajanje. Torej že sedaj plačaš 3 davke, če oddajaš nepremičnino katera je večja od 160m2 in ti sedaj nam prodajaš, da bo država sprejela le davek na nepremičnine za prazna stanovanja? 8-O

Še enkrat, tega ne bo. Sprejeli bodo ali za vse ali pa bo ostalo tako kot je sedaj.

matic492 ::

100% bo slabše in dražje za vse, ne vem, kot da niste spremljali sranje, ki ga dela Golobizem odkar je na oblasti lol.

Niti ene stvari še niso naredili bolj ugodne.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

matic492 je izjavil:

100% bo slabše in dražje za vse, ne vem, kot da niste spremljali sranje, ki ga dela Golobizem odkar je na oblasti lol.

Niti ene stvari še niso naredili bolj ugodne.

Exactly!

Samo enim je to težko dopovedati.

Mato989 je izjavil:

Spet sanjaš. Ta "VELIKO" več nazaj se ne bo zgodil. To so še večje sanje, kot davek na nepremičnine. Če bi nazaj dobili toliko, koliko moremo plačat za 1 nepremičnino

Kdo je na boljšem?

primer 1: Oseba ki dela v LJ in je podedovala bajto vredno 600k in plača 3k davka dela za 1.800 bruto in bi pri plači na leto dobila 900 NETO več

Primer 2: Oseba ki dela od doma v vukojebini pri Halozah ali na Goričkem v bajti ki je vredna 150k in bi dobila davka 750 EUR, plačo pa ima nadpovprečno in bi dobila pri plači letno 1,5k več

Retorično vprašanje... in ravno taki primeri bi ljudi postopoma prisilili da se selijo v okolje (če ne prej pri penziji) kjer ga finančno zmorejo...

Narobe bi bilo, da bi nekomu v LJ dali višjo olajšavo na neke kvadrate ali karkoli (1. nepremičnino) kot drugemo... NE, oba naj dobita proporcionalno višjo plačo in pol se naj sama odločite kaj in kako

Na boljšem je primer 2 in to si slučajno ti. :) Bi pa s tem dosegli gentrifikacijo v mestih, kar je spet slabo.

Telbanc ::

https://www.dnevnik.si/1042752327

". Septembra pa je skupina več sto protestnikov, ki jo je vodil sin kitajskih priseljencev, dosegla, da je mestni svet uvedel še posebni davek na prazna stanovanja."

https://www.levica.si/davek-na-prazna-i...

"Zakon torej progresivno obdavčuje lastnike praznih in razkošnih stanovanj ter naložbenih nepremičnin, ki niso namenjene bivanju, temveč kopičenju bogastva v rokah peščice. "
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kdo je na boljšem?

Na boljšem je primer 2 in to si slučajno ti. :) Bi pa s tem dosegli gentrifikacijo v mestih, kar je spet slabo.

Ja ampak to zato ker imam nadpovprečno plačo v podpovprečno razviti regiji in to bi radi porpavili, da bi se ostale regije (decentralizacija) razvila, razvijejo se pa lahko tako, da pridejo sem živet ljudje in s tem kupna moč, ki jim ostane ker plačajo manj davka...

Na ta način se zgodi dvoje:

1. v LJ začne povpraševanje usihat in se cena skozi desetletje zniževat (manj plačanega davka)
2. na Ptuju (ali drugje) se cene začnejo dvigovat skozi desetletje (več davka zaradi procentnega računa)

Torej na dolgi rok je ta logika za mene slabša, razen če se preselim v še manj razvito okolico ko na Ptuju zrastejo cene... 8-)

Uredi pa ta logika skoraj vse:

1. v Dražjih predelih ostanejo ljudje ki si lahko PRIVOŠČIJO vzdrževati nepremičnine višjih vrednosti
2. V Dražjih predelih se cene zaradi manjšega povpraševanja nekaj znižajo
3. V cenejših predelih se oživi vse ravni kapitalizma in decentralizacija se SPLAČA

PersonaRuda je izjavil:

Torrent je izjavil:

[Tisti, ki oddaja stanovanje, ne bo plačal davka na prazno stanovanje/vikend. Še enkrat.

Kje je govora, da se bo to sprejelo? Če se sprejme davek bo veljal ne glede ali kdo živi v stanovanju ali ne ali se oddaja. Najdi mi prosim eno zahodno državo v EU, katera ima že 20+ let davek na nepremičnine in da je to samo za prazna stanovanja? Takšne države ni, niti Slovenija ne razmišlja v tej smeri. Kaj tebi ni jasno? Če bo davek bo za vse. Isto je sedaj, če imaš nepremičnino večjo od 160 m2 neto. Vseeno je ali živiš v njej ali oddajaš ali je prazno. Plačaš nepremičninski davek. In če še takšno nepremičnino oddajaš plačaš še davke na oddajo. Torej naša praksa je že sedaj, da plačaš stavbno zemljišče (to je tudi neke vrste davek) + davek na nepremičnine (če je nepremičnina večja od 160 m2) + davek za oddajanje. Torej že sedaj plačaš 3 davke, če oddajaš nepremičnino katera je večja od 160m2 in ti sedaj nam prodajaš, da bo država sprejela le davek na nepremičnine za prazna stanovanja? 8-O

Še enkrat, tega ne bo. Sprejeli bodo ali za vse ali pa bo ostalo tako kot je sedaj.

Seveda razmišlja v tej smeri. O čem pa misliš, da govorijo, ko govorijo o davku na prazne nepremičnine in vikende? Tak davek imajo mnogi, ampak je prenizek in ima preveč pravil, ki omogočajo izogibanje. Med njimi so Nemčija, Avstrija, Belgija, Slovenija, Hrvaška... Kar se tiče nepremičnine večje kot 160m2 spada pod isti davek, ker to je luksuz. Ne gre se za sprejetje novega davka, ampak reformo obstoječega. Kuc, kuc? Je kdo doma?

Mato989 je izjavil:

Torrent je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kdo je na boljšem?

Ja ampak to zato ker imam nadpovprečno plačo v podpovprečno razviti regiji in to bi radi porpavili, da bi se ostale regije (decentralizacija) razvila, razvijejo se pa lahko tako, da pridejo sem živet ljudje in s tem kupna moč, ki jim ostane ker plačajo manj davka...

Na ta način se zgodi dvoje:

1. v LJ začne povpraševanje usihat in se cena skozi desetletje zniževat (manj plačanega davka)
2. na Ptuju (ali drugje) se cene začnejo dvigovat skozi desetletje (več davka zaradi procentnega računa)

Torej na dolgi rok je ta logika za mene slabša, razen če se preselim v še manj razvito okolico ko na Ptuju zrastejo cene... 8-)

Uredi pa ta logika skoraj vse:

1. v Dražjih predelih ostanejo ljudje ki si lahko PRIVOŠČIJO vzdrževati nepremičnine višjih vrednosti
2. V Dražjih predelih se cene zaradi manjšega povpraševanja nekaj znižajo
3. V cenejših predelih se oživi vse ravni kapitalizma in decentralizacija se SPLAČA

Sej, spet lastna rit. Želiš, da tvoja vukojebina, več ne bo vukojebina, da bo tvoje premoženje več vredno. Če pa pride do točke, ko bo logika za tebe slabša, boš pa spet začel jamrat, da država samo pobira. Sej pravim, prozorno.

Zgodovina sprememb…

Telbanc je izjavil:

". Septembra pa je skupina več sto protestnikov, ki jo je vodil sin kitajskih priseljencev, dosegla, da je mestni svet uvedel še posebni davek na prazna stanovanja."

"Zakon torej progresivno obdavčuje lastnike praznih in razkošnih stanovanj ter naložbenih nepremičnin, ki niso namenjene bivanju, temveč kopičenju bogastva v rokah peščice. "

Hvala za linka. Nisem vedel (ker jih ne spremljam), da v Levici razmišljajo zgolj o davku na prazne nepremičnine. Se posujem s pepelom za tisti svoj prejšnji komentar, da imajo namen uvesti davek na nepremičnine za vse ali pa ostane isto kot sedaj. @Torrent - da še tebi ne odpisujem posebej. Ja, imaš prav, če bodo sprejeli le davek na prazne nepremičnine. V nasprotnem primeru, pa se vsem slabo piše, če sprejmejo ta davek za vse.

PersonaRuda je izjavil:

Telbanc je izjavil:

Hvala za linka. Nisem vedel (ker jih ne spremljam), da v Levici razmišljajo zgolj o davku na prazne nepremičnine. Se posujem s pepelom za tisti svoj prejšnji komentar, da imajo namen uvesti davek na nepremičnine za vse ali pa ostane isto kot sedaj. @Torrent - da še tebi ne odpisujem posebej. Ja, imaš prav, če bodo sprejeli le davek na prazne nepremičnine. V nasprotnem primeru, pa se vsem slabo piše, če sprejmejo ta davek za vse.

Nima smisla sprejet tak davek za vse, ker potem si res naredil kontra efekt, kar pišeš ti. Razen, če bi obdavčili vse nepremičnine in potem dali olajšave za tiste, ki oddajajo ali živijo v nepremičnini. Cilj je spravit prazna stanovanja na trg. Jaz tud razumem, da mnogi pač ne želijo oddajat iz xy razlogov, ampak to more postat njihov problem. Naj prodajo, naj plačajo davek al pa naj lobirajo za spremembo najemne zakonodaje, če menijo, da je najemnik preveč zaščiten, oni pa premalo. S takim davkom na prazne nepremičnine, bi lahko tud rešil oddajo na črno. Lahko bi tud znižal davek na oddajo. Zdaj je pa preprosto divji zahod in rezultati temu primerni.

Zgodovina sprememb…

Zdajšnji davek je dejansko bolj strikten, ker nima veze ali oddajaš ali ne, plačaš ga vedno. Edino to je tudi res, jaz sem do predkratkim (nekdo v tej temi me je popravil), mislil, da ga plačujejo tudi podjetja.

Tako da že to je dovolj, da samo zdajšnji davek razširijo na pravne osebe, pa je.

Nima smisla sprejet tak davek za vse, ker potem si res naredil kontra efekt, kar pišeš ti. Razen, če bi obdavčili vse nepremičnine in potem dali olajšave za tiste, ki oddajajo ali živijo v nepremičnini.

Še 1x.

Obdavčit je potrebno VSE nepremičnine(ja tudi hale, trgovske centre, CERKVE, mošeje) z enakim % (jaz predlagam ali 0,5% ali 0,75%) glede na metodologijo ki je znana in enostavno preverljiva

Metodologija naj bo:
Vrednost m2 v občini kjer nepremičnina je KRAT število m2 površine
Vrednost m2 se pa dobi iz povprečja vseh realiziranih poslov prejšnjega leta deljeno s številom m2 prodanih površin (če lani ni bilo v občini prodanih vsaj X (jaz predlagam cifro 10) nepremičnin se prištejejo še vrednosti iz sosednjih občin (če še tam ni 10, gremo še 1 krog dalje itd...)

Hkrati je potrebno:

1. Ukinit davek od oddajanja
2. Spremeniti prispevke na bruto plačo tako da med minimalcem in povprečno plačo se zniža obdavčitev plače v takšni meri da dobi posameznih na TRR letno cca 750EUR-1,5k več (pri 0,5% obdavčitvi, pri 0,75% pa še cca 50% več)

Potem pa pustit da trgu naredi svoje...

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

Nima smisla sprejet tak davek za vse, ker potem si res naredil kontra efekt, kar pišeš ti. Razen, če bi obdavčili vse nepremičnine in potem dali olajšave za tiste, ki oddajajo ali živijo v nepremičnini. Cilj je spravit prazna stanovanja na trg. Jaz tud razumem, da mnogi pač ne želijo oddajat iz xy razlogov, ampak to more postat njihov problem. Naj prodajo, naj plačajo davek al pa naj lobirajo za spremembo najemne zakonodaje, če menijo, da je najemnik preveč zaščiten, oni pa premalo. S takim davkom na prazne nepremičnine, bi lahko tud rešil oddajo na črno. Lahko bi tud znižal davek na oddajo. Zdaj je pa preprosto divji zahod in rezultati temu primerni.

No s tem vpisom pa se v celoti strinjam in če kaj takšnega naredijo bo res boljše stanje kot je sedaj. Ampak da res točno tako kot si opisal sprejmejo brez nekih izjem ali pa da kaj spremenijo. Je pa potrebno paziti, na kar je že @maticb492 opozoril in sicer, da še ta vlada ni nič naredil, da bi stvar izboljšala, ampak je samo poslabšala.

PersonaRuda je izjavil:

Telbanc je izjavil:

Problem tega debilnega zakona je samo v tem da ne bo skoraj nobena nepremičnina več uradno PRAZNA... moj foter ma vikend pa od babice flet... super, zdaj vsi trije z bratom živijo v 1 stanovanju, pol bo se pa brat napisal na vikend in foter v babičino podedovano stanovanje... in VOILA, na Ptuju bosta 2 nepremičnini prazni manj...

feryz ::

Zakaj je cilj spraviti prazna stanovanja na trg? To mi ni čisto jasno.
Gre za privat lastnino in cilj tega stanovanja briga le lastnika stanovanja.

matic492 je izjavil:

Zdajšnji davek je dejansko bolj strikten, ker nima veze ali oddajaš ali ne, plačaš ga vedno. Edino to je tudi res, jaz sem do predkratkim (nekdo v tej temi me je popravil), mislil, da ga plačujejo tudi podjetja.

Tako da že to je dovolj, da samo zdajšnji davek razširijo na pravne osebe, pa je.

To po moje ni res. Davek na luksuz ne plačaš za stanovanje, ki ga oddajaš oz. če je nekdo prijavljen not. Razen, če je nepremičnina večja od 160m2. Se pa strinjam, da je treba ta davek tud na podjetja razširit.

Torrent je izjavil:

To po moje ni res. Davek na luksuz ne plačaš za stanovanje, ki ga oddajaš oz. če je nekdo prijavljen not. Razen, če je nepremičnina večja od 160m2. Se pa strinjam, da je treba ta davek tud na podjetja razširit.

Seveda ga plačaš, sem plačal vsako leto do zdaj, ker sem lastnik kot fizična oseba. Oproščen si samo (včasih ne v celoti - samo delno), če sam živiš notri oziroma ožji družinski člani, ne pa najemniki.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Torrent je izjavil:

matic492 je izjavil:

Narobe, davek na "luksuz" plačaš tudi če si začasno prijavljen not.

Sam plačujem za svojo najemnino kjer sem ZAČASNO prijavljen še vedno 64EUR na leto!

Tole je odgovor FURSa meni na moje vprašanje

v
Odgovor: Lastniki ali uporabniki nepremičnin so lahko zavezanci za Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljevanju: NUSZ), lastniki pa tudi za Davek od premoženja.

Davek od premoženja v določenih primerih plača lastnik ali uživalec nepremičnine. Ta davek plačujejo fizične osebe, ki posedujejo stavbe, dele stavb, stanovanja in garaže, prostore za počitek oziroma rekreacijo. Zavezanec mora vložiti napoved v 15 dneh od nakupa nepremičnine (ali od izdaje dovoljenja za uporabo) pri finančnem uradu, kjer nepremičnina leži. Osnova za davek od premoženja je vrednost stavbe ali prostora. Finančna uprava zavezancu enkrat letno izda odločbo s plačilnim nalogom.

Če stanovanjska površina stavbe (v kateri ima zavezanec ali njegovi ožji družinski člani stalno prebivališče) meri manj kot 160 m2, se davek ne odmeri. Prav tako so tega davka začasno oproščeni prvi lastniki novih stanovanjskih hiš oziroma stanovanj in garaž, in sicer za dobo 10 let. Za oprostitev davka od premoženja mora zavezanec na finančno upravo do 31. januarja poslati vlogo, ki jo napiše sam, saj obrazec ni predviden.

Davek od premoženja (DP) plačujejo fizične osebe, ki posedujejo stavbe, dele stavb, stanovanja in garaže ter prostore za počitek in rekreacijo.

Zavezanec je lastnik oziroma uživalec, ne glede na to, ali predmet obdavčitve uporablja sam ali ga daje v najem.

Torej ker imam stalno prebivališče 600m stran pri starših, začasno pa na svoji EDINI nepremičnini kjer dejansko bivam, NISEM oproščen davka na premoženje...

Invictus ::

feryz je izjavil:

Zakaj je cilj spraviti prazna stanovanja na trg? To mi ni čisto jasno.
Gre za privat lastnino in cilj tega stanovanja briga le lastnika stanovanja.

Kao manjka stanvoanj. Ampak jaz ne vidim množic po šotorih, ki bivakirajo po mestih.

Mladi, ki so zdaj izraziti individualisti, pa mislijo da jim stanovanje pripada.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

Kao manjka stanvoanj. Ampak jaz ne vidim množic po šotorih, ki bivakirajo po mestih.

Mladi, ki so zdaj izraziti individualisti, pa mislijo da jim stanovanje pripada.

Zanimivo bi bilo imeti kakšno raziskavo na temo medgeneracijskih konfliktov v razmerjih starši-otroci. Ker kolikor opažam, se večina mladih želi odseliti oz. ne biti v mansardah ravno zaradi takšnih konfliktov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: johnnyyy ()

Malidelničar ::

Mislim, da se ne strinjamo kje je bottleneck: očitno pri najemnem trgu.

Pa ne samo število.

Problem je, ker očitno te nepremičnine ne pridejo na trg. Zakaj ne? Nezaščitenost lastnine - v katero so najmanj lastniki veliko vložili oz. jo morda celo drago kupili.
Torej jasna zaščita lastnika, obveznosti najemodajalcev, jasen rok za izselitev in tudi možna uporaba sredstev, da se to doseže.

Johnnnyyy: v Sloveniji je to izrazito slabo in tudi faktor potiskanja mladih stran od medgeneracijskih ognjišč. Preprosto se jih ne tretira kot samostojne ljudi ampak se jih iritira. Kot potomci ne dobijo lastnine, so pa prisiljeni finančno prispevati za stroške (ki si jih izmisli lastnik "fotr" ker on je 'Bog i batina' ker je betoniral plate) in biti glede obnašanja v medgeneracijskem gospodinjstvu popolnoma podrejeni.
Btw. najbolj katastrofalna situacija je pogosto na SLO kmetijah, ko mladi prevzemnik kmetije lastniško kmetijo od fotra lahko prevzame šele pri 40-ih, morda celo pri 50-ih. Ker stari mora komandirat do 90-ga.
To je recimo faktor za to, da imamo potem v enem momentu na trgu zapuščene, razsute kmetije (ok so pa mogoče dober finančni deal za pogumne - če dokupiš še malce zemlje).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Saj jaz sem že povedal dokaj enostavne rešitve da bi več stanovanj se oddajalo.

1. 8 dni po poteku pogodbe mora biti stanovanje prazno drugače lahko lastnik pokliče policijo in ključavničarja in vdrejo in se morajo izselit ob spremstvu policije, ker je bilo izkazano da je pogodba potekla, NE GLEDE na status in mamice samohranilke, to ni problem lastnika ampak CSD!

2. Če uničijo nepremičnino in varščina ne pokrije se jim trga do 0 EUR na TRR dokler ne odplačajo in osebni stečaj tega ne reši, če so znali uničit bodo pa trpeli da poplačajo jebiga, ker to se ne zgodi slučajno

Te dve točki rešimo pa bo takoj rešeno... poznam vsaj 3 nepremičnine ki bi se pod tema dvema pogojema takoj oddajale.

Johnnnyyy: v Sloveniji je to izrazito slabo in tudi faktor potiskanja mladih stran od medgeneracijskih ognjišč. Preprosto se jih ne tretira kot samostojne ljudi ampak se jih iritira. Kot potomci ne dobijo lastnine, so pa prisiljeni finančno prispevati za stroške (ki si jih izmisli lastnik "fotr" ker on je 'Bog i batina' ker je betoniral plate) in biti glede obnašanja v medgeneracijskem gospodinjstvu popolnoma podrejeni.

ja ampak saj poglej na ta forum, takoj ko pa je situacija obratna, in ti starši preko medgeneracijske podpore nudijo BREZPLAČNO bivanje da več prihraniš pa te soforumaši žalijo in se norčujejo hotel mama itd... se pravi nikoli ni ok!

Zgodovina sprememb…

««
518 / 831
»»