» »

Pokvarjen računalnik

Pokvarjen računalnik

Glugy ::

Zjutraj ko me ni bilo je menda zmanjkalo elektrike ( računalnik ni bil prižgan je bil pa vklopljen ). Pridem domov prižgem računalnik pa ni bilo nič kej dost od njega: slišal sem tih ventilator; lučka gumba za prižgat je svetila( kot navadno sveti ob prižganem računalniku ) ; monitor pa se je obnašal kot da nima signala. Nič ni bilo slišat da računalnik kej melje. Čakam par minut; pa ni nič zato si rečem da najboljš da probam ugasnt... držim gumb za ugasnt zelo dolg pa nič...gumb še kar sveti..noče se ugasnt računalnik na noben način.

Zdej pa pazi to. Računalnik dam ven iz vtičnice ker pač druge izbire nisem imel. In kaj se zgodi? Isti trenutek varovalko vn vrže ; pa kot en pok je bil. Zavonjam tist tipičen smrad uničene elektronike ...ampak samo pri napajalniku.

Prvo me zanima kako je možn da pride do udara isti trenutek ko izklopiš iz vtičnice?
Drugo me zanima če naj pričakujem škodo samo na napajalniku al še kje?
Tretje me zanima kakšni bi bili okvrini stroški popravila? Razumem da to neki stane samo ne bi pa rad zdej da se me nategne s cenami totalno. Rabm nek pošten okvir. Sem iz bližine Domžal če je tle kje kak prijazen servis?

Gre za pisarniški računalnik z 4 GB rama in integrirano grafično..res nič posebnega po strojni opremi. Ampak to je moj potato low-budget računalnik k mi velik pomen. Edini računalnik ki ga imam. Pišem iz izposojenega.

Scorpy84 ::

Nekje je prebilo napajalnik, očitno je prišlo do visokonapetosntega sunka. Predvidevam da si imel tri žilni kabel. Ko si kabel vlekel ven si prej prekinil stik z ozemljitvijo, medtem ko je + in - imel še stik v utičnici. Ker pa je nekje napajalnik prebilo, je šla elektrika tam kjer ni treba. Po moje so komponente preživele, če si lahko sposodiš drug napajalnik, preveri. Če ne rabljeni/novi za pisarniško delo, niso dragi.

mat xxl ::

Če si imel napajalnik z aktivnim PFC bo samo napajalnik, če pa si imel onega podn od podna za 25 eur potem pa ???

#000000 ::

Glas za napajalnik

Sem klical na servis pa je bil en izredno prijazen možakar. Rekel je da lahko zamenjajo napajalnik ampak da se lahko zgodi da je do udara prišlo zarad kakšne druge pokvarjene komponente in da če je temu tako da bo ko zamenjajo napajalnik lahko spet uničlo napajalnik računal bodo pa ravno tako ( sem ga vprašal je omenjal 40 evrov ) . Sicer mi ni čisto jasno vseskup ker če imaš ozemljitev potem tako ali tako ne bi smelo zamenjanega napajalnika skurit? Ali se motim? To mi je šele zdele na misel prišlo. Potem mi je pa razlagal da če je matična je to takoj lahko 150 evrov in pa da bom težko našel matično če je problem v matični. Sem vprašal če bi lahko testiral komponente pa je reku da lahko testirajo samo napajalnik. Da bi se njihova diagnostična orodja pokvarila če je kaka druga komponenta okvarjena.

On je bil prepričan da gre za oboje matično in napajalnik. Zdej mi ni čisto jasno... Ker če je samo napajalnik mi ni panike dat 40 evrov. Za kej več pa ne. Pa pač preden sem dal ven iz vtičnice je verjetno napajalnik delal al je možn da je bil že takrat napol pokvarjen?

Sploh ker je recimo mat_xxl omenil aktivni PFC ( to mi recimo serviser po telefonu ni nič omenjal ); sem pogledal not in inam aktivni PFC. Nevem pa kaj to je. A to pomeni da se v primeru električnih težav v vsakem primeru okvari samo napajalnik? Ker če je temu tako je to super grem zamenjat napajalnik. Res bi rad slišal od vas. Pa najlepša hvala zaenkrat. Prilagam še sliko napajalnika:

https://postimg.cc/c6gCn4yg

Saul Goodman ::

v glavnem rabiš primeren napajalnik da preveriš, če je to to. če se z novim vžge, zamenjaš in živiš dalje. tako ti lahko naredi tudi serviser. poceni so lc power in za ta jajca bodo dost dobra še za par let.

mat xxl je izjavil:

Če si imel napajalnik z aktivnim PFC bo samo napajalnik, če pa si imel onega podn od podna za 25 eur potem pa ???

A to pol drži v večini primerov? kakšna je kej praksa?

Siddh ::

Od nekje leta 2005 imajo vsi računalniški napajalniki PFC, na to se sploh ne oziraj. Menjaj napajalnik, vsi imajo varovala, ki se sprožijo v primeru okvare komponent in je mala verjetnost, da bo okvarjena komponenta uničila napajalnik. Pa ne poslušaj ljudi, ki govorijo da je v vtičnici + in -.

mat xxl ::

Glugy je izjavil:

mat xxl je izjavil:

Drži v 99% primerov, pa ne verjemi, da imajo vsi aktivni PFC. Imajo ga le dražji in boljši, ostali pa nič ali pa pasivni PFC, kije spet malo več, kot nič .

Ta aktivni PFC pomeni, da ima napajalnik notranje merjenje, ko je kar koli narobe, najprej izklopi napajanje vse periferije, da ne bi kaj skurilo.

To naredi tudi, če so meritve na napajalniku pokazale, da napajalnik ni več v mejah, kot mora biti.

Tako, da menjaj pa bo zelo verjetno vse delovalo. Sam sem menjal vsaj 20 napajalnikov z aktivnim PFC jem, pa samo en komp ni več deloval, ker je vanj žal usekala strela preko modema......

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mat xxl ()

blackbfm ::

Imajo ga le dražji in boljši, ostali pa nič ali pa pasivni PFC, kije spet malo več, kot nič

Lc za 30 euro ima aktivni pfc.. Such technology, much wow

solatko ::

Glugy - Kakšen servis si klical, da se ne upajo stestirat računalnik? Nikoli komponente nazaj ne uničijo napajalnik, saj so napetosti prenizke in je vsak napajalnik sposoben to prenesti.
Stestiral 1000+ računalnikov pa se mi ni nikoli zgodilo, da bi šlo testno orodje ali nov napajalnik.

Napajalnik probaj tako, da na 24 pinskem konektorju povežeš zeleno in eno črno žico. Če bo normalno zavrtel, je z napajalnikom verjetno vse o.k.
Lahko premeriš tudi voltaže (črno in barvne žice), da vidiš, če ti kakšna ne dela - napetosti so 3V, 5V in 12V.
Delo krepa človeka

mat xxl je izjavil:

Glugy je izjavil:

mat xxl je izjavil:

Drži v 99% primerov, pa ne verjemi, da imajo vsi aktivni PFC. Imajo ga le dražji in boljši, ostali pa nič ali pa pasivni PFC, kije spet malo več, kot nič .

Ta aktivni PFC pomeni, da ima napajalnik notranje merjenje, ko je kar koli narobe, najprej izklopi napajanje vse periferije, da ne bi kaj skurilo.

To naredi tudi, če so meritve na napajalniku pokazale, da napajalnik ni več v mejah, kot mora biti.

Pa kake notranje meritve? Ne na pamet, PFC je power factor correction, to nima veze z ničemer kar si omenil. PFC je obvezen za vse stikalne pretvornike, gre se pa za to, da PFC popravlja obliko toka iz omrežja, da sledi sinusni napetosti, torej da je cosfi porabnika čim bližje 1. Brez tega je oblika toka stikalnega pretvornika zelo popačena in več takih v omrežju začne kvariti obliko napetosti celotnega omrežja.
Vglavnem, za povprečenega uporabnika je to zadnja stvar za katero mora skrbet in nima nobene veze s okvaro napajalnika ali drugih komponent.

Dobro najlepša hvala fantje takoj k bom mel čas bom menjal napajalnik in se ne bom oziral na tistga tipa iz servisa. Pa šel bom na en drug servis nest. Bom poročal po popravilu.

Saj menjavo napajalnika lahko sam doma narediš. Pogledaš kako močen je zdaj notri, vzameš vsaj enako močnega novega, potem pa samo zamenjaš starega za novega. Preden starega ven vzameš pogledaš kam gredo konektorji, pa novega povežeš na ista mesta. Konektorji so vsi točno določeni, tako da je nemogoče narobe priklopiti. Če pa ne veš kakšnega kupti pa lahko slikaš pa bomo pomagali. Največji problem je, če imaš kakšno dodatno grafično s svojim napajnjem, pa ne kupiš napajalnika s pravim konektorjem za grafično, kar se pa tudi da z adapterjem rešit.

Evo kot rečeno sem obljubil da bom prišel nazaj poročat o svoji izkušnji.

Je blo že popravljeno k sm tole bral. Če se naslednjič zgodi bom vsekakor sam poskušal zamenjat ker mi bo to nek izziv. Zakaj nism že zdej to naredu? Zato ker me je iz tistega rač. servisa nekdo tak prestrašu da bi lahko bila še matična plošča ipd..in če bi blo krkol narobe bi pač takoj mislu ok nevem zdej al sm neki zafrknu al je res matična fuč al kaj je zdej to.

Evo sem pogooglu kam nest Odloču sem se nest k Janku na en manjši rač. servis ( ne tisti ki me je strašil po telefonu prej ) na Vir zraven Domžal. Rekel je da če ne bi bilo možno popravt da bi pač on sam reskiral stroške ( npr če bi še zamenjan napajalnik skurilo zarad drugih skurjenih komponent ob popravilu ) ; da ne računajo če stranki ne uspejo uredit zadeve. Bil sem zraven k je popravljal pa sm ga lahko še kkšno reč vmes vprašal. Prijazen gospod. Hitro je zrihtal pa ker ni imel enako vatnega napajalnika na zalogi je dal enga k ima še več vatov ki ga pa je imel na zalogi za isto ceno. Plačal sem 40 evrov. Moj kabel ni deloval tak k je treba tako da mi je dal še tega kasnej zastonj. Res prijazn gospod ; ga morm mal pohvalt.

Aja pa ko sva pri njemu najprej zagnala računalnik je kazal sam 2GB RAMA pa je še to ( ob ugasnjenem rač. ) ven pa not dal pa je spet kazal 4GB tko k je treba. Pa zanimiv je k prej mi je kazal da imam 300+ MHz RAM ( to k sm meru že par mescev nazaj z HWmonitor ) zdej pa še enkrat več nekje 600+ MHz RAM . Tud po občutku je malenkost hitrejš pri določenih zadevah. Na začetku po popravilu k sm recimo sprobal My Time at Portia je res čudno lagiral vseskp. Pol sm pa na novo zagnal komp je pa delal normalno. Tak da zdej vse dela tak k mora; tako kot je prej. Za nekaj časa bi mogu bit komp vredu. Si bom pa čim prej tud kak UPS omislil da ne bo elektrika spet problem.

P.S.
Hvala vsem za pomoč pa za dobro mnenje da se splača zamenjat napajalnik. Res mi je pomagal k ste omenil da v veliki večini primerov se zamenja sam napajalnik pa po vaših izkušnjah deluje tak k mora. Jz bi že čist resno pristal na mnenje onega čudnega rač servisa pri železniški v Domžalah in vrgel komp stran če ne bi blo vas. Hvala !! : )

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

Glugy - Moraš zastopit, da ima servis malo dela in mora poizkusit nategnit vsakega, ki še pride okoli. Ko sem imel sam še servis, je bilo to normalno, da se popravila, ki ni dalo pravega rezultata (normalno delujoča mašina), ni računalo.
Vedno smo poiskali vzrok in predvideli, kaj je potrebno zamenjat, poklicali stranko in se dogovorili kaj se še splača.

Obnašali smo se približno tako, kot ta serviser, ki ti je zadevo uredil. Popravila smo vršili tudi na domu pri stranki.
Ti je računalnik tudi očistil in zamenjal termalno pasto?
Delo krepa človeka

Verjetno taprvi serviser ni imel v mislih da me bo ta način v bistvu odbil stran tud če verjamem da tisto da se ne splača popravljat / da je tveganje za pokvarjenost drugih komponent velika drži. Verjetno je mislil da ker sem navezan na svoj stari komp da bom vseen plačal čeprav je sam rekel da se ne splača popravljat. In pol bi mi nabil račun. Sam jz sm mel v mislih drugo logiko: če se ne bi splačal bi kupil ohišje da bi iz HDD naredu zunanji HDD disk ( sem že brskal po spletu za to takoj po pogovoru na telefonu ) in ga tudi v tem primeru ne bi niti obiskal. Očitno me je mal podcenjeval sam zato ker sem hotu bit za zihr da pač profi zamenja napajalnik. In k sm ga spraševal da bi si sestavil računalnik če se je ta pokvaril je govoril da to noben ne dela več pa kak je težko taprav RAM najdt za pravo matično pa taprav CPU ..sm mu omenu da bi pač povprašal po forumu pa je rekel da se ne splača al neki. Sej se ne spomnm več tok. V glavnm bil je prjazn dolg sva govorila sam če ne bi nč o kompih vedu bi me morda še res prepričal v kakšno neumnost da bi mi računal matično zamenjat. Mislim da je rekel da bi tisto 150 evrov nekje stal k sm ga noramlno spraševal po ceni.

On je po moje zato mislu da nč ne vem k me je spraševal kok str komp mam pa sm mu povedu tud pač da ni nevem kok dobr komp da ima bl mal RAM a ampak da mi pa dost pomen komp in on je gladko to sprejel kot da sm naivn in bi bil prpravljen na vse avtomatsko pristat. Pač k bi mi velik računal bi rekel ja sej smo te opozoril da so lahko še dodatne komplikacije ; pa da oni stare kompe neradi popravljajo. Hvala bogu da sem samo malo naiven; še vedno pa ne dost naiven da se ne bi tud sam zraven še pozanimal. Pač ponavad tist k se spozna na kompe ima mal boljši komp; vsaj SSD pa 8GB RAM-a. Mene se pa pač ne da lepo popredalčkat ker nisem ne eno ne drugo.

Ja sej verjamem da je zelo težko od servisa računalnikov preživet nažalost...verjetno večina ne popravlja več računalnikov ko se pokvarijo; nasploh pa ne vem če večina rajši ne kupuje kar laptopov in potem je ekonomska smiselnost takega početja - popravljanja tm še manjša pa še velik folka ima zdej sam telefon. Al pa je v ozadju še kej druzga?

Računalnik sem sam že prej sam zelo previdno in počasi očistil (ker nimam kompresorja al pa stisnjenega zraka) k sm gledal če smrdi še iz kje al sam iz napajalnika in mu to tud omenil; mogoče zato ni pomislil da bi termalno pasto zamenjal ; ne vem. Ampak nisem niti pomislil na to da bi mu še za to rekel. Pa ne vem al bi mi to potem to računal al ne. Verjetno da bi mi počistil zastonj ker je neki omenil čiščenje predn sva škatlo odprla ( za ceno sem ga še enkrat vprašal da je za zihr 40 evrov dost predn sm pršu ; ker prej je rekel da mora sicer še pogledat ampak da je 40 evrov okvirno ; pač ni bil doma takrt; in ko je bil doma sm ga na hitr še enkrat poklical pa rekel da če pol 40 evrov drži; pa je rekel da drži in je držal; tak da to bi bilo gotov gratis verjetn če bi rabil čiščenje). Temperatura procesorja je okoli 60-65°C po navad (zdele je 58 celo ) tak da misilm da je ok. Verjetn pa ne bi blo slabo zamenjat za vsak slučaj.
Ja sej bi mu rekel če bi mi doma popravil sam kaj pa vem ; nočm da bi mi še za to računal še posebi ker pri drugem serviserju sm gledal cenik pa to potem še posebej mastno računajo. Rajš sam prpelem pa je.

Zgodovina sprememb…

frenky119 ::

Preverite kateri tip (znamko) hladilnika imate, na spletu (npr. You Tube...) se seznanite, kako se hladilnik odmontira, dobro očistite hladilnik na stiku s procesorjem in ploščičo procesorja, na sredino ploščice procesorja kapnite za grahovo zrno termalne paste, hladilnik montirajte nazaj in to je to. Simpl.

Katero pasto pa kupm? Tale stane recimo 3 evre pa je še 3 evre poštnine: https://edigital.si/montazni-pribor/tit... Tale je pa tud nekje 6 evrov https://www.mlacom.si/arctic-cooling-mx... sam ne najdm koliko pride poštnina. Pa ne vem če sta obe dost dobri pasti. Po sliki sodeč pri edigital dobiš še lopatko da mčkn boljš razmažš ?
no lopatka ni bistvena ampak pač ne vem kero reč naj kupm.

Pa nekje sem bral da je aceton dost v redu nekje pa piše da lahko ima primesi k niso ok in da rajš ne s tem. Eni pravjo da nek hud alkohol v lekarni kupš; eni da se da tud z destilirano vodo ( pač res pazš da se dobro posuši )pa da uporabš vatirano palčko . Eni pravjo da papirnata brisačka ni preveč fajn za to ...toliko enih mnenj ko googlam tole.
V bistvu me najbolj zanima kako je s pasto.

Zgodovina sprememb…

Za pasto je načeloma vseeno za običajen računalnik. Če kupiš električno prevodno bodi res pazljiv, da je ne napacaš čez kakšne kontakte na procesorju ali matični plošči.
Ko čistiš pa najprej poskusi na suho, dostikrat gre. Če pa ne bo šlo pa lahko uporabiš kak alkohol tudi šnops ipd. velja, vendar daj šnops na papirnato krpico, nato pa čohaj po procesorju, da ne bi polival gor. Praviloma se za čiščenje elektronike uporablja izopropilni alkohol. Etanol, šnops ipd. pa ne, če pa že moreš uporabit pa bodi pazljiv da ne polivaš po plošči ali čez kontakte, daš samo na krpico par kapljic in s tistim čistiš.

frenky119 ::

Tako majhen, poceni artikel se ne splača naročiti preko pošte. Stopite v najbližjo računalniško trgovino, servis in si nabavite termalno pasto.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: frenky119 ()

frenky119 - Problem je, da večina trgovin v SLO nima termalne paste, sploh pa ne termalnih trakov, ki se rabijo pri starejših prenosnikih. Skoraj moraš naročit.
Delo krepa človeka

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Monitor se ugasne

Oddelek: Pomoč in nasveti
211979 (1667) aaads
»

Zagon računalnika - je že kak majster videl tak problem?

Oddelek: Strojna oprema
192359 (1701) Riff
»

Eksplozija V Napajalniku, Sedaj še Problem Z Matično!

Oddelek: Pomoč in nasveti
242078 (1575) ST-777
»

kateri UPS za PC kupiti

Oddelek: Kaj kupiti
182710 (2146) schurda
»

Enermax izdal napajalnik z 1000W (1kW) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Modifikacije
648903 (7670) TribesMan

Več podobnih tem