» »

Eksplozija V Napajalniku, Sedaj še Problem Z Matično!

Eksplozija V Napajalniku, Sedaj še Problem Z Matično!

WaRioR ::

Računalniški velemojstri, Lep pozdrav!

Pišem vam, ker sem trenutno v zelo veliki dilemi! V ponedeljek zvečer mi je med igranjem igre Battlefield 3 dobesedno razneslo napajalnik! Sprva je celoten računalnik ugasnil kakšno sekundo ali pol sekunde za tem pa je 2x oz. 3x močno poknilo in ogenj ter moder blisk je švignil iz vseh lukenj v napajalniku! Od strahu sem skočil po konci, tako, da me je skoraj odneslo skozi strop in po zraku na Hrvaško! No sedaj pa k problemu, imam skoraj lahko rečem zelo močen in dober računalnik, moje komponente so naslednje:

Moj PC:

Matična plošča: Gigabyte X58A - UD3R
RAM: 2x 2GB Geil Value Plus 1333Mhz
Procesor: Intel i7 930 2,80 Ghz
Grafična kartica: Gainward Geforce GTX 570 Phantom
Hladilnik za procesor: Noctua NH-D14
Ohišje: Lancool Dragonlord PC-K62 (Zelo dobro prezračeno eno izmed najboljših!)
Napajalnik: !!! Energon 750W !!!

No, pa da zadevo obrazložim, po veliki eksploziji sem danes (večraj 1. november - praznik) peljal računalnik na servis in odkrili so vzrok, da je "crknil" napajalnik. Napajlnik so mi zamenjali seveda z istim Energon 750 W (Vem da je ta napajalnik poceni roba in zanič ... ), potem ko sem vseskupaj priklopil in prižgal je delovalo vse OK, vendar je omrežna kartica najbrž fuč in ne dela več, pojavljajo se težave z miško in tipkovnico v bios mi ne dela USB tipkovnica in miška, čeprav imam v biosih omogočeno USB Keyboard in USB Mouse... Ker sem imel enkrat podoben problem z omrežno kartico je vse skupaj na konci pokazalo da je kriva matična. Tudi tokrat imam nažalost takšen občutek.

Lepo prosim če ima kdo kakšen predlog Kaj naj sploh naredim?!!??!! Za celoten računalnik sem dal Ogromno denarja!! vse skupaj mislim da okoli 1800 - 2000 EUR! Hišo imam seveda zavarovano, vendar se to upošteva baje samo v primeru če udari kam strela.. Imam ogromno škodo, računalnik potrebujem za šolo do konca tega tedna ker imam za naredit veliko seminarsko nalogo in še nekaj za službo v Photoshopu.. Tako da sem v takšni dilemi da še sam nevem kaj, kako in kam se naj obrnem.. Prosim za pomoč, Vnaprej se vam najlepša zahvalujem!!!

BALAST ::

Nima veze koliko denarja si dal zanj, če je v garanciji zamenjaj še matično. Je pa vedno različno kaj crkne ko poči v napajalniku.
Meni je enkrat odneslo še procesor, ram in matično, drugič pa samo napajalnik.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

WaRioR ::

ja lani oktobra sem naročil iz mimovrste matično, procesor in rame, samo ko nevem kaj je narobe, ali je use skupaj fuč ali samo matična ali procesor ali ram.. To me najbolj muči!! Zadeva je še v celoti v garanciji vsi deli so še v garanciji, obstoja še kak drug način da bolj na hitro uredim zadevo, ker se mi gre časovno.. :O

BALAST ::

Drugič si delaj backup! Pa lahko z vsemi podatki delaš naprej na drugem sistemu.

Nekateri si gredo kupit nove komponente in stare dajo v reklamacijo, če je vzrok odpravljen, lahko v 15dneh vrneš tiste stvari, ki delajo. Tiste katere is dal v popravilo pa pač obdržiš in prodaš, ko ti vrnejo iz garancije.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

mat xxl ::

Drugič si kupi napajalnik z aktivnim PFC jem za vsaj 80 eur + oziroma pri tvoji moči za 125 eur + pa tega ne bo, ker niti, do poka ne pride, ker takoj ko kontrolna elektronika napajalnika opazi odstopanja odklopi komp., ki crkne in ni druge škode, kot na napajalniku ...... Sam tudi prodajam računalnike večinoma višji srednji rang ali top za zahtevne stranke in pač kvaliteten nečiščen napajalnik tudi odleti po 5 , 7 letih samo pri aktivnem PFC ju nikoli nič zraven !!!

GeForce ::

Eno vprašanje: Če sestaviš računalnik po komponentah in gre napajalnik v "maloro " po recimo pol leta zraven pa recimo še matična in CPU, ter je vse še v garanciji ali to pomeni da lahko uveljavljaš garancijo tudi za matično in CPU ali lahko uveljavljaš le za napajlnik?

Hvala

BALAST ::

Za komponente lahko uveljavljaš dokler so v garanciji. Če bo čez pol leta matična in CPU še v garanciji daš v servis in ti povedo ali je res defektno in kaj.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

WaRioR ::

Najprej hvala za vse odgovore.. Danes sem šel na servis, kjer sem kupil napajalnik in so odkrili da je še matična šla k vragu :@ !! Potem sem klical na mimovrste.com od kamor so me naprej napotili k pooblaščenemu servisu AVTERA za Gigabyte. Tam na servisu nimajo ne matične plošče, še manj pa imajo pojma kdaj, in kako jo bodo dobili, ker sem omenil da računalnik nujno potrebujem in imam samo tega, so me nazaj napotili k mimovrste, tam pa so mi dejali, da imam naslednje možnosti, ker sem kupil matično in ostale komponente na firmo na s.p.

Lahko kupim ta čas drugo matično ploščo in ta čas oni uredijo reklamacijo in mi po končani reklamaciji če bo ta uspešna vrnejo dobroimetje in si lahko za tistih 220 eur kolikor je vredna matična izberem nekaj drugega.. Pravijo pa, da mi DOBROPISA nemorejo uredit ker sem kupil na podjetje, če bi kupil kot fizična oseba bi lahko že danes imel isto matično staro pa bi samo vrnjil njim direktno na mimovrste, sliši se zelo dobro ampak kaj če sem kupil na podjetje!!?!? :@ :O



ZDAJ PA ME ZANIMA, KAKŠNE PRAVICE IMAM KOT KUPEC, KER SEM V TAKŠNI ČASOVNI STISKI DA NEVEM KAJ NAJ NAREDIM!?!?

MI LAHKO KDO PROSIM POVE NA KAM SE NAJ OBRNEM KAKO ČIMHITREJE DO NOVE MATIČNE?????

Vnaprej se vam zahvaljujem lp.

kuglvinkl ::

Trafo je ključen del kište. Mislim, dude ima i730, GeF 570, kišto za 100 evrov, pa neko lame-ass trafo...

my PSU just blew, energon 750w.

Sam imam samo Corsaire in Enermaxe. Zdej bom šalatal na Seasonic. Guess what. Nikol nobenih problemov.

+ če si kupil na podjetje, potem lahko IMO pozabiš na potrošniške pravice.

JohanP ::

Preglej po spletu, če kdo prodaja rabljeno s.1366 plato. Ko ti rešijo reklamacijo pa jo enostavno prodaš naprej. (ali šparaš za naslednjo explozijo ;)

WaRioR ::

hahaha JohanP si me kar malo spravil v dobro voljo z tvojo izjavo naj šparam za naslednjo eksplozijo haha, bom rašji vnaprej preprečil takšne dogodke tako, da nebo potrebno, res res sem v takšni dilemi da še sam nevem kaj in kako..

69charger ::

Ah jaz sem tudi mislil da ne more biti nič,ko je pa tisti energon začel piskat,pa ravno novo grafo sem dobil sem si pa kupil še enga Corsaira da bo bolj ziher.
How many guys from a tech forum does it take to change a lightbulb?

WaRioR ::

Hvala vsem, zadevo sem že zrihtal, sem kupil kar vse nove komponente, pa še matično sem vzel kar uno Asus Rampage Extreme III še sicer prb. 150 eur dražja ampak sem vzel ta najdražji corsairov napajalnik za 265 eur tako, da bo ziher zaj vse... za stare stvari pa sem dobil dobropis, sicer so nekaj komplicirali ampak sem se z šefom zmenil in ga že skoraj nekam poslal tako, da smo se zmenli potem.. kolega pa bo zdaj vzel nekaj namesto mene in mi potem plačal.. Hvala vam za pomoč res ste mojstri!!! :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WaRioR ()

kuglvinkl ::

What?!

Loocas ::

iz ene skrajnosti v drugo.. 265€ za napajalc?? ;((

Pšenični ::

"Hvala vsem, zadevo sem že zrihtal, sem kupil kar vse nove komponente, pa še matično sem vzel kar uno Asus Rampage Extreme III še sicer prb. 150 eur dražja ampak sem vzel ta najdražji corsairov napajalnik za 265 eur tako, da bo ziher zaj vse... za stare stvari pa sem dobil dobropis, sicer so nekaj komplicirali ampak sem se z šefom zmenil in ga že skoraj nekam poslal tako, da smo se zmenli potem.. kolega pa bo zdaj vzel nekaj namesto mene in mi potem plačal.. Hvala vam za pomoč res ste mojstri!!! :)"

Ziher je ziher. Redno spihavaj napajalnik-prah. Če si ga, potem ta nasvet spreglej.

Zgodovina sprememb…

kmetek ::

čakaj malo zdaj si kupil matično za 1366 150€ in 265€ napajalnik? đezus mother of krajst ;)

delaž z photoshopom in zakaj nisi vzel 1155 in 8GB DDR3? itd

razmisli o nakupu kakeka prenosnika za 500€ kot neke vrste backup?

WaRioR ::

zgleda, da ste me narobe razumeli, matična plošča pravim da je bila 150 eur dražja od zdejšnje, stala je 360 eur samo toliko ker vas že zanima drugače pa so tako vse cene na spletu, ja tako kot je res ziher je ziher pa imam potem mir za nekaj let.

@telbanc: Hvala za tvoj nasvet, tega nisem prej nikoli počel, bom sedaj redno spihaval prah, da bom čimmanjša možnost za takšne nezgode.

mat xxl ::

GeForce je izjavil:

Eno vprašanje: Če sestaviš računalnik po komponentah in gre napajalnik v "maloro " po recimo pol leta zraven pa recimo še matična in CPU, ter je vse še v garanciji ali to pomeni da lahko uveljavljaš garancijo tudi za matično in CPU ali lahko uveljavljaš le za napajlnik?

Hvala


Če si sam sestavljal ti na garancijo plate ne bodo zamenjali, posebej, ker se da ugotoviti, da jo je zakuril napajalnik, če pa kupiš kpl računalnik sestavljen, ali da ga oni sestavijo in podajo garancijo na celoto, potem pa seveda lahko.

mat xxl ::

WaRioR je izjavil:



ZDAJ PA ME ZANIMA, KAKŠNE PRAVICE IMAM KOT KUPEC, KER SEM V TAKŠNI ČASOVNI STISKI DA NEVEM KAJ NAJ NAREDIM!?!?

MI LAHKO KDO PROSIM POVE NA KAM SE NAJ OBRNEM KAKO ČIMHITREJE DO NOVE MATIČNE?????

Vnaprej se vam zahvaljujem lp.


Žal nimaš nobenih pravic, ker si kupil na firmo, žal zakon o zaščiti potrošnikov ne varuje podjetij in s.p. jev , čeprav se ta zakon ravnokar popravlja in bo v bodoče ščitil isti zakon tudi pravne osebe ne le fizične. Žal ni druge, kot kupiti novo plato....

Žal Gigabyte v Slovenijo uvažajo, kot sam vem vsaj po 3 kanalih, če ne še več in nato vsak sam skrbi za reklamacije, tako, da plate načelno ni problem dobiti težava je, ker jo Avtera nima ............. čeprav nimam pripomb na njihov servis.

Pa še enkrat, ko kupujete napajalnik MORA TA IMETI AKTIVNI PFC, to je jamstvo, da ko odleti odleti samo napajalnik in nič zraven !!! Sam sem popravljal vsaj 15 računalnikov z aktivnim PFC jem in v vseh primerih, razen enemu (posreden udar strele) je bilo potrebno menjati ali popraviti samo napajalnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

zee ::

Priporocam tudi, da je racunalnik na kaksni mizi in ne na tleh. S tem se bistveno zmanjsa kolicina prahu v racunalniku.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Meizu ::

Meh pri meni je ena in ista stvar. V obeh primerih imam pol metra prahu gor, ko se nabere.

ST-777 ::

Kvaliteten filter pred ventilatorjem zadrži dosti prahu, je pa treba v tem primeru redno čistiti filter. Če je veliko prahu v compu, ima filter najverjetneje prevelike odprtine v mreži.

Meizu ::

Jaz to rešim preprosto z rednim vsakomesečnim prepihovanjem s kompresorjem.

ST-777 ::

Tnx, mat xxl za koristno informacijo o napajalnikih z aktivnim PFC jem. Pogledal sem med podatke mojega napajalnika in ta aktivni PFC na srečo ima. Je pa bil kar drag, ko sem ga kupil, stal je 110€ pred več kot 4 leti. Danes ga še vedno prodajajo in cena je še vedno nad 100€.

Izgleda, da se dobri napajalniki prodajajo več let in se modeli ne menjajo tako hitro kot pri drugih rač. komponentah.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokvarjen računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
212310 (1289) solatko
»

Zagon računalnika - je že kak majster videl tak problem?

Oddelek: Strojna oprema
192208 (1550) Riff
»

Recenzija poceni napajalnika kaže vse pomanjkljivosti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
15337444 (32552) amigo_no1
»

LC6550GP - Piska (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
605462 (4556) Pyr0Beast
»

kateri UPS za PC kupiti

Oddelek: Kaj kupiti
182636 (2072) schurda

Več podobnih tem