» »

Gentoo Linux

Gentoo Linux

Fletcher ::

Je že kdo sprobal to čudo? Zanima me, ali se ga splača namestiti. Na enem disku bi rad imel Gentoo in XPje. Je to težko nastaviti pri instalaciji (GRUB)? Kake so kaj možnosti pri updateu kernela? Lahko namestiš recimo Kernel 2.6 test 4 ali kaj podovnega in ali je to komplicirano izvesti?
Rad bi pač Linux distribucijo, ki bi jo bilo čim bolj enostavno držati up-to-date (recimo nalagati novejše kernele, KDE itd.)
Ali bi za te zadeve bil boljši Debian? Red Hat se mi ne dopade, saj moraš recimo za novejšo verzijo kernela čakati na novejšo verzijo distribucije, v okviru ene verzije pa je možno dograjevati le varnostne popravke.

Sahel ::

Kje si pa to slišal? Ne rabiš čakat na novo verzijo distre. Potegneš... skompajlaš... skonfiguriraš...
Debian je itak kul... ampak kaj fali drugim? Booo kot češ
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

Brane2 ::

Pri Gentooju ni treba čakat na novejšo verzijo distribucije. Stvar se updatea polavtomatsko.

Ja, tudi kernele se da rocno prevajat ne glede na avtomatiko itd...

ender ::

Na gentooju si moraš jedro prevesti sam (portage ti samo downloada source), na izbiro pa jih imaš malo morje, vključno z 2.6.0. Samo updatanje sistema je lahko - emerge sync && emerge -u world
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Fletcher ::

Sahel: Kot si verjetno opazil, sem v Linuxu med začetniki :8)

S prevajanjem kernela se še nikoli nisem ukvarjal. Vem, da obstaja precej Howto-jev na to temo. A je težko zaobvladati stvar?
Glavna prednost Gentooja bi naj bilo enostavno updatanje in optimizacija za vsako mašino posebej (zaradi prevajanja sourceov). Se ti stvari poznata dovolj v praksi, da se bolj splača namestiti Gentoo kot recimo Debian?

ender ::

Prevajanje jedra ni noben problem, sicer pa imaš skoraj za vskao opcijo pomoč. Glede hitrosti, pri Gentooju se kar pozna - na Via C3 533MHz sem imel prej Slackware 9, in se mi je dcgui prevajal približno eno uro, na gentooju (optimiziran gcc) pa 40 minut. Res pa je, da Gentoo ni med najbolj začetnikom-prijaznimi distribucijami, ker ti praktično nič ne pomaga pri konfiguraciji - so pa zato drugi uporabniki toliko bolj prijazni, in se bo na njihovih gotovo našel kdo, ki ti bo pomagal...
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Fletcher ::

OK poskušal bom namestiti Gentoo. Zato ker se da pri tem precej naučit.
Zanima me pa naslednje: doslej sem imel na disku nameščen Win XP in Redhat 9 (particija boot in navadna ext3). Sedaj bi pa torej rad namestil Gentoo. Izbrisal sem že navadno podatkovno particijo, boot particije pa ne upam, saj bi uničil grub. Kaj naj naredim da bi Winsi vseeno delovali še po tem? Ali ima kdo kak drug predlog...

Matek ::

Mja, sej boš pol grub spet porihtal med inštalacijo gentooja.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Fletcher ::

Ma ja, samo se malo bojim, ker do zdaj gruba še nikoli nisem sam nastavljal, ampak Red Hat instalacija...

Brane2 ::

Če si zapečeš Gentoo boot cd je na njem vse, kar rabis. Gentoo se lahko zboota s katerekoli particije in ni panike za "boot" particijo. Le prej si vsekakor zapeci ta CD.

Je pa nekaj. Ce uporabljas LILO, si ta zapise vsebino starega bootsectorja diska nekam v boot mapo, preden ga nadomesti z novim. Ce se pozneje odlocis, da LILO ta ne rabis, lahko ta sektor pocis nazaj in se XPji bootajo direktno, tako kot so se dosedaj. Ce torej zbrises boot mapo, zbrises tudi moznost poti nazaj. Ne vem kako je glede tega z GRUBom a domnevam da je podobno.
V celi bootmapi je nepogresljiv samo tisti stari boot sektor, vse ostalo se da enostavno ustvarit znova...
Pa tudi ne vem zakaj bi jo brisal. Le nove datoteke posnemi cez stare...

Lahko pa da se motim. Jaz sem doslej vedno uporabljal varianto z Winsi na posebnem disku in bootanjem iz GRUB-a. Dela full dobr...

alyo ::

sicer pa je na uradni starni manual, DOLG manual v katerem vse piše drgač se pa učlan na lugos-listo pa upraši kar rabš uprašat - za instalacijo ti bodo takoj pomagal ( to je talahk del ) ;)

jaz poganjam grentoo in prav fino dela ;)

root987 ::

Jaz sem ga namestil pred nekaj dnevi in sem še kar zadovoljen. So še stvari, ki jih moram popraviti(fstab,mtab, ALSA, ipd.), vendar pričakujem da bi naj bila stvar popolnoma funkcionalna do konca tedna(precej verjetno še prej).
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Fletcher ::

Hm zacel sem z instalacijo in nastavil na particiji za podatke ReiserFS. Particija je velika 7 GB. Ko kasneje izvedem emerge sync (delam po tutorialu) mi mkstemp ukazi, ki se izvedejo vračajo Failed: No space left on device. Če grem v Winse, mi Partition Magic pokaže, da je cela particija zasedena. Kako je to mogoče? Rabim več kot 7 GB ali kaj?

Fletcher ::

never mind... že rešeno

Brane2 ::

Fletcher:

kaj je blo potrebno za resitev ?

Fletcher ::

ahm... ponovno sem formatiral particijo in šel od začetka... :D Tokrat uspešno. Dejansko nimam pojma kaj se mu je zgodilo prvič.8-O


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi test Gentoo linux 2006.1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
557668 (6102) Brane2
»

Linux filesystem in particije

Oddelek: Operacijski sistemi
181893 (1620) BigWhale
»

Skoraj že obupal pri inštalaciji Linuxa

Oddelek: Operacijski sistemi
141363 (1182) Brane2
»

Gentoo problem (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
674243 (3768) Senzacionale
»

Gentoo - Install from Stage1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
683093 (2605) noraguta

Več podobnih tem