» »

WiFi v bloku

WiFi v bloku

jukoz ::

Zdravo,

Potreboval bi nasvet kako se lotiti debugiranja delovanja WiFija v bloku.

Stanovanje je 3 sobno, WiFi AP je v centralni sobi, vse ostale sobe so okoli. Sosedje so povsod okoli + sosednji bloki so okoli.

Da začnem - najprej je bil v uporabi nek ASUS router za 20 EUR in WiFi je deloval večinoma OK, se pa pozna da ko se vrnejo študenti in zalaufajo še dodatne range extenderje, zasedejo luft.
Če jim flusham njihov router mi WiFi dela OK, kljub temu da sem na drugi frekvenci.

Sem si rekel OK, router je poceni, WiFi pač ne deluje. Si sposodim v službi en profi AP, za ene 30x vrednosti routerja in imam isto težave. Domet ima miljonkat boljši in prenosne hitrosti so napram ASUS routerju fenomenalne, ampak mi vseeno občasno ne deluje - ping do FW je 2000ms, čez 10 sekund bo pa 1ms.

Si rečem - bo nekaj na kablih - jih zamenjam in dela isto...

Na žici je ping do FW 0.5ms oz neki tam. Pač dela brez težav.


Spet kaj je fora - čez vikend bo delal OK, v ponedeljek zvečer, ko se vsa študentarija vrne so pa spet težave.

Je res luft tako zaseden? Sem na 2.4GHz, ker imam še ene stare mašine in nimajo 5GHz. Kakšen drug nasvet? Kako se vi soočate s tem?
  • spremenilo: jukoz ()

Mavrik ::

Ja, na 2.4GHz je luft zelo zaseden, še posebej če ti svinjajo s 40MHz kanali. Spravi čimveč na 5GHz kjer je več placa.

A lahko pobereš na telefonu kak wifi scanner app in prilepiš kakšna je zasedenost 2.4 spektra?
The truth is rarely pure and never simple.

fujtajksel ::

Dodatni range extenderji zmanjšajo prepustnost... 2.4GHz je itq rad zabasan.

A so ti študentje slučajno tvoji klienti in ti s kakšnimi torrenti itd zabašejo uplink... Ali pa mogoče uplink tistega kamor je tvoj ruter priključen - si preveril s speedtest ali akostest direkt z ruterja?

jukoz ::

OK, bom nalimal.

Me pa vseeno zanima, kako se vi lotite tega. Ker je to res že tako hudo, da imam ping pri vidni liniji do APja tako slab.

@fujtajksel
Range extenderji vsi vemo da so en crap. Potem lahko tudi dodatne APje dam =)

Ne ne, imam svoj priključek. Razmišljam pa da je to problem - ves čas torrent oz nek stream, ki zabaše luft. Ampak vseeno se prestavljam po kanalih pa ni nekega izboljšanja. Razen če se oni tudi prestavljajo in imajo še kakšnega bolj divjega soseda, s še močnejšim APjem =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jukoz ()

SeMiNeSanja ::

Kakšno imaš to internetno povezavo?

Če se gre za xdsl ali kabelsko, je lahko težava tudi na strani ponudnika.
Najbolje bi bilo, če bi na 'žici' imel priključen nek PC, ki bi meril 'kakovost' povezave in ti pokazal, če se mogoče na sami povezavi kaj dogaja, 'ko pridejo študenti'.

Če si imel tisti 'profi' accesspoint, si ga lahko preizkusil tudi v 5GHz območju in primerjal, če je kakšna razlika v primerjavi z 2,4GHz. Pozabil še to testirati?

Če se pozna kakšna razlika med 2,4 in 5GHz, bi ti priporočil, da si nabaviš en dualband accesspoint, ki sočasno deluje na 2,4 in 5GHz. Kar že podpira 5GHz takoj preseliš na to območje, ostalo pa po potrebi (dokupiš kakšen USB ključek?).

Ampak najprej pogruntaj, če je problem res v WiFi ali pa mogoče vendarle na strani ISP-ja.

Drugače pa si nekam čudno napisal to z študentarijo. So to tvoji sosedje, ali tvoji domači 'študentje'? (neki si omenilda jim 'flushaš' router - kaj si mislil s tem?

Kar sem na začetku pisal velja za slučaj, da se gre za sosede. Če so tvoji domači, potem pa imaš verjetno tudi kakšen problemček z QoS, da ti kakšen nadebudnež enostavno 'zabije' povezavo.

jukoz ::

@SeMiNeSanja, @fujtajksel in vsi ostali

Priklop ven v svet nima veze. Na žici deluje OK. Pa tudi nima veze, ker moram imeti tudi znotraj svojega omrežja neke normalne hitrosti prenosa. Problem je torej med APjem in klienti. Če pingam FW iz APja bo deloval normalno.

Sosedje so fizično v drugih stanovanjih, pod/nad in levo/desno od mene.Ter ne pozabimo še sosednjih blokov. In ne delijo moje povezave v svet.
Glede na moč signala sosedov predvidevam, da imajo študentje pod mano eno zver od routerja + dodane extenderje. Če jim flusham z deauth paketi njihov router, pri meni stvari delujejo super. Tega seveda ne smem početi.

5GHz seveda deluje bolje, vendar imam 2.4GHz naprave ki jih ne morem zamenjat in bodo delovale še nekaj časa. Je torej dualband edina možnost.

No sej, zanimajo me izkušnje ljudi, ki živijo v bloku in se soočajo s podobnimi težavami. Ker 5GHz je tudi vedno bolj zaseden. Kaj pa pol? =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jukoz ()

DeeCoy ::

Ker sem študent, sem bil že v več blokih (trenutno BS3), študentskih domovih, povsod ogromno wifijev.. Nisem še mel problema, da bi mi zaradi tega karkoli delalo slabo. Brez profi opreme, ker je doma na rabim, na 2.4GHz. Močno dvomim, da bi rabil kdorkoli kake ekstenderje po enem stanovanju, ker en spodoben router kamot vse pokrije. Je pa res, da sem vse skonfiguriral ročno in mreža ne pade nikoli. Pomoje je bolj problem v kakih nastavitvah, kot pa v sami zasičenosti zraka.. Prvič dejansko slišim za ta problem in se mi zdi zelo malo verjetno.

jukoz ::

Tudi to sem že gledal, da imam kakšne težave na switchu in ga zamenjal - spet, ni razlike.

Testiral sem tudi direktno na routerju - dela kot switch in AP.
Dva klienta, oba na žici na router - OK
Dva klienta, en na žici en na WiFi - 90% ok, občasno nič.
|--> zamenjam router in dam profi AP in nov switch - 90% ok, občasno nič.

AmokRun ::

Si testiral na različnih wifi napravah? Lahko je samo wifi kartica fuč.
Pa nekatere wifi kartice ne delajo dobro, če imaš nastavljen previsok ali prenizek kanal. Sem imel več prenosnikov in telefonov, ki so prekinjali wifi povezavo, če je bil nastavljen kanal 1,2 ali 12,13 na vmesnih kanalih pa je delalo normalno.

SeMiNeSanja ::

Alu folijo na stene in tla.... šment, potem pa mobitel ne bo deloval...

Mislim da je največji problem v tem, da nihče ni pri izdelavi routerjev predvideval, da jih bodo ljudje uporabljali množično, kot se to dogaja v blokih.
Posledično ne prilagajajo moč oddajanja na 'optimalni' nivo, ki ga dejansko potrebuje posamezni uporabnik.

V poslovnih okoljih paziš na to, da ne nabiješ moč accesspointom do maximuma, ker bi se med sabo motili. V bloku pa.... hja, vsak za sebe misli, da bo max. moč oddajanja zanj najboljša. Kje še kaj pomisli na sosede. Še huje - meni, da jih mora preglasiti. Logično, da imaš potem en kup konfliktov.

Optimalno bi bilo, če bi se vsi sosedje sestali in se dogovorili za optimizacijo WiFi-jev, da jih vsi spustite na minimalno moč in od tu naprej eksperimentira, do koliko je dejansko treba dvigniti moč oddajanja.

Teoretično... v praksi marsikateri firmware sploh ne omogoča nastavljanje jakosti oddajanja. Da bi pa sosede zbobnal na kup in jih prepričal, da naj gredo na minimum... utopija!

Dejansko bi bilo najbolje, da bi proizvajalci sami v firmware-u vgradili tako optimizacijo, tako kot danes avtomatično iščejo kanal, ki je najbolj prost.

Uporabniki bi po moje najraje imeli firmware, ki omogoča še večjo moč od uradno dovoljene. Sicer ne vedo, kaj to pomeni, ampak sliši se pa cool, če oddajaš z 1W ali več. Saj vidiš, kaj se tukaj neprestano išče: naprava, ki bo pokrila celo bajto. Če pokrije cel blok, jih tudi nebi motilo.....

imagodei ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Alu folijo na stene in tla.... šment, potem pa mobitel ne bo deloval...

Fak, jaz se pa sprašujem, zakaj mi v stanovanju tako božjastno pade kvaliteta mobitel signala. Jasno, ko smo knauf delal, smo dajal parno zaporo - ni bila lih alufolija, ampak vsaj eno sorodstvo je moralo bit...

Končno se je razjasnila skrivnost. :)
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

SeMiNeSanja ::

imagodei je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

Alu folijo na stene in tla.... šment, potem pa mobitel ne bo deloval...

Fak, jaz se pa sprašujem, zakaj mi v stanovanju tako božjastno pade kvaliteta mobitel signala. Jasno, ko smo knauf delal, smo dajal parno zaporo - ni bila lih alufolija, ampak vsaj eno sorodstvo je moralo bit...

Končno se je razjasnila skrivnost. :)

Te kaj tolaži, da poleg mobitela 'bremza' tudi sosedov WiFi? :8)
Samo očitno od napačnega soseda :(

Zgodovina sprememb…

T743 ::

AUTO channel ali ročno, če spreminjaš kanale ni nič bolje?
Če AP omogoča spremljanje prometa bi se verjetno moglo videti, katera naprava ali aplikacija zabija pasovno širino...Namesto AP-ja raje uporabljam router ravno zaradi večje preglednosti in možnosti nastavitev, res pa je da nisem v bloku, vendar kljub temu "vidim"wifi-je od vseh sosedov. Kakšen Acrylic WiFi Home pokaže vse razpoložljive vidne mreže, njihovo moč, ter na katerem kanalu oddajajo, tistim se ogneš, če niso ravno vsi zabiti.
Seedbox za torrent-e verjetno odpade, pa nato potegneš do sebe preko Filezille, čez noč oz. takrat ko mreže ne potrebuješ?

SeMiNeSanja ::

Me zanima, kaj bi se zgodilo, če bi podal prijavo na AKOS....

Ali bi prijava romala v odložišče K(oš) ali pa bi res kdo dvignil zadnjico in s z ustreznimi aparaturami spravil preverjat 'smetenje' po brezžičnem spektru.

d4vid ::

Fantje, treba bo na 5GHz. Ruterji so že cenovno dost ugodni, jaz mam enga TP Linka za 60-70€ in dela čist super, poleg tega je 5GHz pomoje dovolj močen, da pokriješ manjše stanovanje...
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Mavrik ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Me zanima, kaj bi se zgodilo, če bi podal prijavo na AKOS....

Ali bi prijava romala v odložišče K(oš) ali pa bi res kdo dvignil zadnjico in s z ustreznimi aparaturami spravil preverjat 'smetenje' po brezžičnem spektru.


Od kdaj je uporaba naprav na prostem spektru "smetenje" (v kolikor ustrezajo standardom)?
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Spajky ::

imagodei je izjavil:

.... smo dajal parno zaporo - ni bila lih alufolija, ampak vsaj eno sorodstvo je moralo bit...:)
Je bilo ja, ziher ;)!

Drugače pa zna bit skromnost po bitni hitrosti pri wifi-ju prednost ;) tudi na 2,4 GHz pasu ... bolj usmerjena antena na oddajni strani in sprejemni pa tudi ...

Jest gostujem pri sosedu s svojim čez desetletje starim D-Link AirPlus G DI-524 kot AP in podobno staro PCI kartico Edimax v kompu na 11/5,5Mbit (B/G mix) skozi 2-3 armiran beton steni in še skozi kakšno omaro ... (T-2 start-5Mbit/5Mbit optika .. manual konfiguracija nastavitev ... moč : Ruter-default -20dBm +3dB enhancer, PCI karta 25% oz.-26dBm + tetrapak bio-sok 0,75L enhancer) ... sosednjih Wifijev še 14 trenutno ... beri doli :

... kaj ti pomaga Ferrarri, pri vseh ležečih policajih, radarjih in kolonah na cestah ;) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

N4m31355 ::

mel podoben problem.. asus n65u in 1 nosilna stena.. na 3h je metalo ven. kupil mikrotika rb2011, in zadeva je v 6 mesecih 1 zgubila signal.

SeMiNeSanja ::

Mavrik je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

Me zanima, kaj bi se zgodilo, če bi podal prijavo na AKOS....

Ali bi prijava romala v odložišče K(oš) ali pa bi res kdo dvignil zadnjico in s z ustreznimi aparaturami spravil preverjat 'smetenje' po brezžičnem spektru.


Od kdaj je uporaba naprav na prostem spektru "smetenje" (v kolikor ustrezajo standardom)?

Je bilo povedano, da imajo neko 'ekstra hudo' zver.... torej verjetno nekaj ne ustreza povsem standardu.

Torej smetenje!

Lahko pa mu posodim moj AP, ki bo poskrbel, da bo mir s strani sosedov. Samo potem se bojim, da bo nekdo iz AKOS-a pri njemu potrkal na vrata...

c3p0 ::

N4m31355 je izjavil:

mel podoben problem.. asus n65u in 1 nosilna stena.. na 3h je metalo ven. kupil mikrotika rb2011, in zadeva je v 6 mesecih 1 zgubila signal.


Odličen router za svojo ceno, slabost je, da ni dual band. RB4011 je, pa tudi cena je krepko višja.

d4vid ::

Navijanje oddajne moci na routerju je glupost, če nimaš na drugi strani naprave, ki oddaja z isto mocjo.
Torej za normalne uporabnike brezveze. Ce gres pa delat nek long range wifi, potem pa uporabis usmerjene antene in verjamem da je nekaj razlike tudi ce spreminjas oddajno moc.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

jukoz ::

SeMiNeSanja je izjavil:


Je bilo povedano, da imajo neko 'ekstra hudo' zver.... torej verjetno nekaj ne ustreza povsem standardu.

Torej smetenje!

Lahko pa mu posodim moj AP, ki bo poskrbel, da bo mir s strani sosedov. Samo potem se bojim, da bo nekdo iz AKOS-a pri njemu potrkal na vrata...


Ne ne, dvomim da imajo kaj kar bi bilo prepovedanega, samo močneje oddaja od vseh ostalih sosedov, ki majo modeme/routerje od ISPjev.

imagodei je izjavil:


Fak, jaz se pa sprašujem, zakaj mi v stanovanju tako božjastno pade kvaliteta mobitel signala. Jasno, ko smo knauf delal, smo dajal parno zaporo - ni bila lih alufolija, ampak vsaj eno sorodstvo je moralo bit...

Končno se je razjasnila skrivnost. :)


Tole je zelo dobra ideja - ob prenovi bomo upoštevali =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jukoz ()

jukoz ::

T743 je izjavil:

AUTO channel ali ročno, če spreminjaš kanale ni nič bolje?


Ne, ker ko jaz ročno spremenim signal, se bo slej ko prej še kdo naselil gor - verjetno vsak kjer mu nek drug sosed zafila luft.

T743 je izjavil:


Če AP omogoča spremljanje prometa bi se verjetno moglo videti, katera naprava ali aplikacija zabija pasovno širino...Namesto AP-ja raje uporabljam router ravno zaradi večje preglednosti in možnosti nastavitev, res pa je da nisem v bloku, vendar kljub temu "vidim"wifi-je od vseh sosedov. Kakšen Acrylic WiFi Home pokaže vse razpoložljive vidne mreže, njihovo moč, ter na katerem kanalu oddajajo, tistim se ogneš, če niso ravno vsi zabiti.

Promet lahko spremljam tudi na FWju in ga ni. Ravno to je ta hec, če tudi izklopim vse naprave in bom samo jaz s telefonom/laptopom gor, bo včasih WiFi bolano počasen.
Zdajle, ob 09:10 deluje povsem OK, ping 1.67 ms, speedtest-cli kaže dl 20.32 Mbit/s, ul 23.70 Mbit/s na 20/20 liniji.

d4vid je izjavil:

Fantje, treba bo na 5GHz. Ruterji so že cenovno dost ugodni, jaz mam enga TP Linka za 60-70€ in dela čist super, poleg tega je 5GHz pomoje dovolj močen, da pokriješ manjše stanovanje...


Se strinjam s 5GHz, se pa sprašujem kaj se bo zgodilo ko bodo šli še ostali nanj. Glede na to koliko range extenderjev najdem naokoli, bomo imeli luft še tam poln =)

d4vid je izjavil:

Navijanje oddajne moci na routerju je glupost, če nimaš na drugi strani naprave, ki oddaja z isto mocjo.
Torej za normalne uporabnike brezveze. Ce gres pa delat nek long range wifi, potem pa uporabis usmerjene antene in verjamem da je nekaj razlike tudi ce spreminjas oddajno moc.


Res je, pa še v takih primerih moraš biti previden. Kot je pisal SeMiNeSanja, ko se igraš z močjo oddajanja hitro oglušiš vse ostale. Been there, done that =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jukoz ()

Spajky ::

Wifi na ruterju (in klientih!) nastavit manualno in NE na Auto : max (B/G mix) 24Mbit/s ch.3 /20Mhz, npr. default Power (no power saving oz. max.Fast Power Saving), fast Roaming @ -90dBm, Tx BURST on, Enabled QOS etc ...

Ruterček ima lahek napajalnik (switcher) ? Lahko je vir problemov ! Omejevanje hitrosti + moči na klientih je možno z instalacijo klient softa (programčka) za dotični wifi chip/set na napravi.

Ps.: Preveč moči oddajnega signala na anteni "ogluši" sprejemnik (tudi z odboji signala!) na tej isti WiFi napravi ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Ales ::

Za začetek vsaj z nekim Android telefonom pomeri malo, kaj se v frekvenčnem spektru dogaja na raznih točkah v stanovanju. Imaš kup aplikacij za to, WiFiAnalyzer je recimo odprtokodna in brez reklam. Ne nastavljaj nekaj kar tako na pamet. Napiši približno, kaka je situacija.

Na klientu tudi poglej, koliko paketov ti pošilja ponovno, koliko je direktnih errorjev. Če je spekter zaseden lahko pričakuješ tudi kak 20-40% resend rate, pa vsaj nekaj % drop rate. Napiši nam statistiko. Napiši nam tudi, kolikšen nivo signala in kolikšno kvaliteto signala ti sploh klient vidi.

Če anteno oz. položaj klienta premakneš za nekaj cm (!) lahko opaziš konkretno spremembo v nivojih. Ampak za to moraš prvo vedeti, kolikšen signal sploh imaš, da lahko primerjaš.

Ne vem, zakaj si se zapičil v speed test. To je samo ena stvar, ki je za pogledat, ker ti bolj malo pove in je pravzaprav zadnja stvar, ki bi jo moral gledat.

Pa ne mislit, da če je kanal 1 recimo precej zaseden, ti pa greš na kanal 2, da si kaj naredil. Širina oddajanja je 20 Mhz (ali celo 40 Mhz), posamezni kanali pa so medsebojno oddaljeni le 5 Mhz kar v bistvu pomeni, da če nekdo oddaja na kanalu 1, imaš vpliv njegovega signala še vse do kanala 5.

Običajna praksa je, da pogledaš kateri od kanalov 1, 6 ali 11 je najmanj zaseden in uporabiš enega od teh. Če sta recimo 1 in 6 zelo zasedena, uporabi 11 (ali pa 12 ali 13). Ne uporabljaj vmesnih kanalov. In upaj, da ni kaj dosti pametnjakovičev, ki so se nasrali na vmesne kanale, ker ne vedo, kaj delajo in zato motijo vse levo in desno.

Mavrik ::

Še vedno nisi prilepil slike z Wifi analyzerja da bi sploh vidli a sploh imaš res kake "študente" v okolici. Brez tega je vse samo nabijanje.
The truth is rarely pure and never simple.

jukoz ::

Ales je izjavil:

Za začetek vsaj z nekim Android telefonom pomeri malo, kaj se v frekvenčnem spektru dogaja na raznih točkah v stanovanju...


Slike spodaj

Ales je izjavil:


Na klientu tudi poglej, koliko paketov ti pošilja ponovno, koliko je direktnih errorjev. Če je spekter zaseden lahko pričakuješ tudi kak 20-40% resend rate, pa vsaj nekaj % drop rate. Napiši nam statistiko. Napiši nam tudi, kolikšen nivo signala in kolikšno kvaliteto signala ti sploh klient vidi.


Slike spodaj, mi lahko prosim poveš kako bi pogledal resend rate na androidu in iOS.

Ales je izjavil:


Ne vem, zakaj si se zapičil v speed test. To je samo ena stvar, ki je za pogledat, ker ti bolj malo pove in je pravzaprav zadnja stvar, ki bi jo moral gledat.


V to so se zapičili drugi. Jaz gledam že to, kakšen je ping od klienta do AP, in ta v času gužve pride tudi do 3000ms

Ales je izjavil:


Pa ne mislit, da če je kanal 1 recimo precej zaseden, ti pa greš na kanal 2, da si kaj naredil. Širina oddajanja je 20 Mhz (ali celo 40 Mhz), posamezni kanali pa so medsebojno oddaljeni le 5 Mhz kar v bistvu pomeni, da če nekdo oddaja na kanalu 1, imaš vpliv njegovega signala še vse do kanala 5.

Običajna praksa je, da pogledaš kateri od kanalov 1, 6 ali 11 je najmanj zaseden in uporabiš enega od teh. Če sta recimo 1 in 6 zelo zasedena, uporabi 11 (ali pa 12 ali 13). Ne uporabljaj vmesnih kanalov. In upaj, da ni kaj dosti pametnjakovičev, ki so se nasrali na vmesne kanale, ker ne vedo, kaj delajo in zato motijo vse levo in desno.


Tule pa imamo mogoče kaj...

Kakorkoli...

Slikice gredo po vrsti:
https://imgur.com/a/XWo86TS

rdeče obkrožen je moj router, profi APja trenutno nimam priključenega.

1 soba kjer je trenutno router
2 druga soba
3 tretja soba
4 četrta soba
5 shema stanovanja

Kot boste lahko opazili, je moj edini na kanalu 6. Sosedovi AMIS APji, ki jih moj telefon zazna, so na kanalu 3.
Mir pred njimi imam samo v bolj oddaljeni sobi 3, drugače je najmočnejši signal vedno njihov.

Predvidevam da jih imajo približno tam kjer je moj, v sobi ena, ter seveda nad in pod mano.

Spet, kar me bega je to, da ko so študentje doma, takrat meni wifi ne laufa. Trenutno je OK, ping je med 1.17 in 6.73 ms.

Je možno da imajo toliko prometa da vpliva na ostale frekvence? Predvidevam da kakšni torrenti in streamig laufa na polno, ko so doma seveda.

Ales ::

Idealno bi bilo, da bi bili tile na kanalu 1 in ne 3, ti ostaneš na 6 in ti drugi sosedi na 11.

Nekako sumim, da so tile na 3 in na 10 ročno nastavili kanale in to ne prav premišljeno.

Poznaš koga od teh na 3? Če bi se dalo zmeniti, da gredo vsi njihovi AP na kanal 1, bi to najbrž pomagalo. Tudi njim to ne bi poslabšalo delovanja, prej obratno. Potem ti ostaneš na 6 in bi to moralo biti to.

Če pa se ne gre zmenit, bi na tvojem mestu najprej poskusil ročno nastaviti kanal 13 (če ti naprave podpirajo... če imaš naš locale nastavljen in če so gonilniki pravilno napisani, bi moral delati tudi kanal 13), če ne pa morda 8, 7, 12...

Mavrik ::

Meni sicer to ne zgleda nekaj ful zabasano, tudi če torrentajo. Me zanima a kaj drugega oddaja še na 2.4 in dela šum.
The truth is rarely pure and never simple.

LeQuack ::

Mogoče ma pa kakšen star sosed 2.4 Ghz jammer.
Quack !

Spajky ::

Mavrik je izjavil:

.. kaj drugega oddaja še na 2.4 in dela šum...
Stari AV_Ruckus repeater šprica po celem wifi spektru npr.; naviti wifi_AP-ji (VF izhod v klipu) ... poškodovani razni switcher PSU-ji ... poceni in stare mikrovalovke; zanič "nove žarnice", elektronika kuhalnih plat ali "grelci" etc...

Lahko tudi kakšen drugi oddajnik. kateremu se "meša" signal ali slabo filtriran harmonik s kakšnim drugim signalom, razlika ali seštevek pa konča v 2,4GHz spektru ... pa je štala potem!
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

jukoz ::

@Ales
Ha, idealno bi bilo marsikaj, pa ni in ne bo =)

@Mavrik
Ja, meni tudi ne, zato me pa bega. To da trenutno ni nobenega na kanalu 6 je tudi samo trenutno.

@Spajky
Hvala za razširitev pogleda. Torej bo ideja s parno zaporo še najboljša =)

laaw ::

zanima, me če mi lahko kdo svetuje..

imam T-2 ponudnika in torej njihov innbox switch ter AP UniFi6 Lite. Na splošno zadeve deluje ok, ampak delam od doma in mi sodelovci stalno govorijo, da ma prekinja a MS teams call-ih. Spodaj dodajam slike ostalih wifijev v bloku in podatke AP.

 AP

AP


 2.4

2.4


 5

5

srus ::

laaw je izjavil:

zanima, me če mi lahko kdo svetuje..

imam T-2 ponudnika in torej njihov innbox switch ter AP UniFi6 Lite. Na splošno zadeve deluje ok, ampak delam od doma in mi sodelovci stalno govorijo, da ma prekinja a MS teams call-ih. Spodaj dodajam slike ostalih wifijev v bloku in podatke AP.

 AP

AP


 2.4

2.4


 5

5



Ne bo druge, kot da angažiraš Wireshark na računalniku kjer poganjaš MSTeams. Saj je ta računalnik na 5GHz wifi? Pa torentov ti menda nihče ne vrti od teh 30 priklopljenih klientov? Imaš kakšno idejo koliko sta zasedena UL in DL s prometom teh 30 klientov.

starfotr ::

Na kabel se poveži in probaj teams.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domače omrežje - preveč heavy duty za hardware

Oddelek: Omrežja in internet
362892 (1319) roki11
»

WiFi včasih dela, včasih ne

Oddelek: Omrežja in internet
316337 (1102) alfa_fan
»

Kako "prevladati" z svojim WIFI omrežjem čez sosedove? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
759170 (6697) djabi
»

Wifi - na daleč - problem (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
609786 (8702) lebang1
»

WiFi: nestabilna povezava

Oddelek: Omrežja in internet
131928 (1687) Spajky

Več podobnih tem