» »

Wifi - na daleč - problem

Wifi - na daleč - problem

1
2
»

Spajky ::

Prenosniki imajo običajno hkratno mešano polarizacijo anten (H+V) zaradi potencialno različnih pozicij prenosnika in polarizacije anten dostopnih točk! Tvoji ping-i so ko bok!

Probaj gridke ob priliki postavit v H-polariz. kot sem ti svetoval, ker H-pol. je manj občutljiva na ovire! Ker so ostali signali (zate motnje), ki jih tam loviš najverjetneje pretežno Vert.polariz.; bodo ob spremembi tvoje polarizacije večinoma zginili iz "spiska" oz. jim bo jakost bistveno padla, tvoj signal pa celo rahlo narasel. Ping pa ne more bit nič boljši, drop-out signala ali paketkov, pa utegne biti bistveno boljši.

Probaj še kake nastavitve fixne brzine Tx Rate na obeh rutečkih enako. Lahko probaš tudi B-Only mode pa na 11Mbit (pri izvoru interneta=AP, dovolj tudi za na optiko 10/10!) saj je stari B manj občutljiv za motnje. Na klient Ruterčku pa lahko TX rate omejiš celo na 2Mbit, saj je "skidanje" običajno itak nekajkrat (najmanj cca.8x) hitrejše od uploada! Brzina v paketkih med ruterčkoma v smeri AP-klient bo v takem primeru omejena na 11Mbit (1MB/s DL realno prenos).

Pa brzine wifi (paketkov ali dejanskega realnega DL-a) testiraj med obema ruterčkoma oz. dvemi kompi priključenimi na njih preko lokal omrežja (ali FTP server/klient programčkov) in ne iz interneta! Boš dobil konsistentne rezultate, saj spremenljivega faktorja interneta ne bo vmes; tam lahko uporabiš le testni fajl na serverjih tvojega ISP-a in nič drugega.

Ko bo tvoj link delal tip-top, pa počasi višaš brzine in variraš Tx moč (glede da imaš na mali razdalji močne antene) dokler realni DL ne začne malce padat (ob slabem vremenu)! To ti je pol max.stabilna brzina in minimal moč, ki ti ne bo nikoli fixno večja (tudi brez ovir!) od 24Mbit/s na G-mode!

Igraj se še malo ob lepem vremenu s postavitvijo gridk in ostalim 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

lebang1 ::

No danes sem v tem dežju ponovno stestiral zadeve. (vse na kanalu 13, kjer je najmanj nesnage)


Ko je bil dež je delalo enako kot ko ga ni bilo:



razen ko je bila ploha (ful dežja) je pokazalo takole:



Ubistvu še zmeraj odlično brez problema, tudi speedtest je pokazal največ kar je bilo možno za mojo linijo (4/1).

Potem sem se pa še malo z močjo routerjev poigral, najprej sem imel na obeh nastavljeno 140mW (zgornji rezultati, ni problemov)
Potem sem nastavil na obeh 80mW, še vedno enaki rezultati.
Nastavil sem nato na privzete vrednosti routerja - 42mW in še vedno deluje,
nato sem nastavil na obeh na 20mW, ko je dokončno odpovedalo :)
Je pa delalo če sem nastavil na 20/40 oz 40/20mW (oddajni/sprejemni)
Sicer je router kazal signala le 2-6, kar pa je očitno zadosti da stvar še vedno dela, tudi pingtest kaže več ali manj super rezultate, občasno malo večji ping, vendar izgubljenih paketov ni bilo.
Vsa ta testiranja so bila v dežju.

Pa naj še kdo reče da ne gre wireless skozi ovire! Dela zaneslivo, testiral sem dobro uro v dežju, brez kakšnih problemov, le nastavitve je treba dobro nastavit, več ali manj sem tak nastavil le B mode na sprejemu, ker drugače ne dela.

Antene ne mislim več premikat, in tudi testirat se mi ne da prav dosti več.
Sicer pa ne vem kaj je ta finta da bi nastavil na manjšo hotrost? na avtomatskem dela super.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lebang1 ()

Mesar ::

Rešitev so usmerjene antene,.
Your turn to burn!

matej_jack ::

Pri routerjih s tremi antenami (npr. wr941nd) se morajo menjati vse 3 antene? V mislih imam, da bi menjal recimo 2 usmerjeni, ena pa bi ostala omni, ki pokrije vse smeri. Rabim pa dober signal s tistimi usmerjenimi, ker bi signal peljal v drugo hišo.

Spajky ::

No lebang1, za tvojo linijo 4/1 Mbit/s je pol zadosti na B-Only in na AP ruterju fixno 5,5Mbit/s Tx rate, na onem drugem pa 2Mbit/s. Moč pa samo največ dupla (80mW=+3dB) od defoltne, da nadoknadiš malce izgube na RF kablih in konektorjih do anten!

Finta fixne hitrosti (torej ne na Auto) je, da ruter stalno ne testira vmes najvišje možne hitrosti (servisni paketki po luftu!) z še zadovoljivim drop-outom med obema wifi napravama oz. kvaliteto linka. To namreč vzame čas (soft+proc) in ostane manj časa za paketke s podatki = manjši transfer koristnih podatkov pri isti bitni hitrosti. Zato se bitne hitrosti (v paketkih) wifi praviloma na linku med dvemi ruterčki fixirajo!

Ja, z močnimi antenami in kvalitetno wifi opremo se da link vspostavit tudi z ovirami, če niso prevelike/previsoke in tudi zahteve hitrosti skromne, saj se v končnici lahko izvedejo tudi preko odboja, če je možno in gre. Običajno pa velja : večja in blizu direkt ovira= no_go; treba repeater ponavadi postavit ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Mesar ::

Eno samo dol odšraufaš ker ne rabiš treh, dve sta dovolj, tisti dve pa potem usmeriš eno v drugo da noter nastane ojačan signal. Samo pazi, ker se lahko v točki na sredini kaj užge.
Your turn to burn!

lebang1 ::

@matej_jack, pač zamenjaš tiste antene ki ti rabijo, ostale pa pustiš na meru, tudi jaz imam sedaj na eno od dveh priklopljeno zunanjo anteno, tadruga je pa originalna.

@Spajky, hvala za pojasnila,
sicer pa če nastavim na G mode ali mešano mi zadeva sploh ne dela in imam tako največjo hitrost (na B) po lokalnem omrežju 5/5 Mb, mene zanima predvsem upload iz oddaljenega na domači računalnik, da se pregleduje kamere, ki sploh ne bodo povezane naprej na internet.

Spajky ::

Ja če rabiš samo zato, pa si nastavi fixno na 5,5Mbit na oni strani, kjer bo kamerca (vikendica na hribu?). Če maš kompe povezane žično in za na njih ne rabiš wifi, pol pa lahko komot odstraniš še pripadajočo preostalo defolt antenco in iz menija izbereš za TX in Rx anteno isto (gridke) fixno ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

lebang1 ::

ok,
rekel sem da bom poiskusil še z ojačevalcem (amplifier / booster).
Danes sem ga dobil po pošti.
Pač neka kitajska jajca :) Naj bi bil 2w, čeprav ta dobri stanejo 400€ 1W, jaz sem ga pa dobil za 55€...

Danes sem ga le malo preizkušal doma.
Brez ojačevalca na 50mw gre signal skozi 2 debeli steni, na računalniku kaže 2-3 črtice, na routerju pravi da je okoli 8 signala.
Pingtest pove da je ok.
Z ojačevalcem pokaže na isti lokaciji na računalniku vseh 5 črtic, na routerju kaže da je okoli 18 signala,
pingtest pokaže podobno.

Zmaknem se za 3 debelo steno, kjer prej ni bilo signala, z ojačevalcem pokaže da je 2-3 črtice, 6 na routerju... Čeprav povezava ni ravno stabilna ter se sesuje... potem kaže še vedno 2 črtici, vendar se računalnik noče več povezat...

Spajky ::

Ti ojačevalci so ponavadi namenjeni samo temu, da se izgube na zelo dolgih kablih do antene nadoknadijo. Signal, ki ga kažejo razni programčki je sprejemni signal na določeni frekvenci-kanalu, ni vedno merodajen, ker kaže samo moč, ne pa vsebine. Tipičen primer je, ko ima sosed Ruckus TV repeater na 2,4GHz - wifi tebi zna doma odpovedat, kljub polnemu signalu :)) ... najboljši ojačevalec je dobra antena; te pa že maš ;)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

lebang1 ::

jah saj, pač treba malo preiskusit da vidiš na čem si :)

Danes sem si spet vzel malo časa da sem preiskusil wifi na daljavo z tem ojačevalcem.

Izkazalo se je da na oddaljeni lokaciji ni nobenega opaznega učinka na delovanju interneta.
Še vedno deluje super :)
Glej slikico:



Prvi test brez ojačevalca je na 80mw. Sicer pa je danes bil ping nekam bol gibljiv kot ponavadi,
vremenske razmere pa so bile tudi delno do pretežno mavrične (večino oblačno z nekaj sonca in dežja) :)

Tisti program v ozadju pa je tako kazal ping na google:



Mimogrede, od ojačevalca dalje do antene je bilo še nekaj metrov kabla (cca 6m).
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WiFi v bloku

Oddelek: Omrežja in internet
344319 (1013) starfotr
»

WiFi na površini 1,75 hektarja - nasvet

Oddelek: Omrežja in internet
425523 (3740) Daniel
»

WIFI signal do 5km

Oddelek: Omrežja in internet
414790 (3824) korenje3
»

Windows 7 x86 in Ping

Oddelek: Operacijski sistemi
191792 (1497) detroit
»

Routerji in razredi po APEK ???

Oddelek: Omrežja in internet
243598 (2554) ThinMan

Več podobnih tem