Forum » Loža » Delavec vs podjetnik
Delavec vs podjetnik
Temo vidijo: vsi
NikolormousB ::
NikolormousB je izjavil:
Ne ni, je pa čisto logično, da želiš rast
Ne, ni logično.
Če ne želiš rast potem zvišaš ceno svojega dela/izdelka do take mere da ne boš imel akumulacije zaostalega dela...
ponudba/povpraševanje pa to
Ker življenje ni excel tabela, včasih pride do odstopanj kjer imaš dela preveč ali premalo.
Mavrik ::
Zdi se mi, da je velika vrzel in da nekaj manjka med obstoječo zaposlitvijo za določen čas (ki je kot omenjeno samo za specifične objektivne primere) in zaposlitvijo za nedoločen čas.
Vsi primeri, ki si jih naštel, so s.p.ji oz. pogodbeni delavci. Tako da ne vem zakaj ne bi najel pogodbenih delavcev tudi za tvoje delo?
The truth is rarely pure and never simple.
darkolord ::
Saj to počnem (kjer je možno in dovoljeno), ampak to ni mogoče za delo, ki vsebuje kakršne koli elemente delovnega razmerja:
Če karkoli od tega obstaja, potem lahko inšpektor kaznuje podjetje in naloži sklenitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas za nazaj s plačilom vseh stroškov (z obrestmi), ki bi nastali, če bi delavec bil zaposlen.
- dlje časa trajajoče delo, ki ni opredeljeno z roki izpolnitve,
- vzpostavitev podrejenosti med delavcem in delodajalcem (ki nastane, če npr. delavec konstantno dobiva delo in navodila le od enega delodajalca),
- izvajanje del in nalog je vezano na določeno osebo, ki mora delo opraviti osebno,
- delavec je vključen v točno določen delovni proces, običajno na sedežu delodajalca in v delovnem času, ki velja za ostale delavce (8 ur),
- delavec uporablja delovno opremo in ostala delovna sredstva podjetja
Če karkoli od tega obstaja, potem lahko inšpektor kaznuje podjetje in naloži sklenitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas za nazaj s plačilom vseh stroškov (z obrestmi), ki bi nastali, če bi delavec bil zaposlen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Mato989 ::
Ne ni, je pa čisto logično, da želiš rast, in če v 2 letih ne zmoreš prit iz tega da imaš OBČASNO delo za 1 dodatnega, do tega da veliko večino časa rabiš 1 dodatnega, potem je vprašanje če ni tvoje podjetje dolgoročno obsojeno na propad zaradi stagnacije, namreč to pomeni da računaš premalo za dodatnega delavca, imaš pa preveč dela za trenutno število zaposlenih in to je osnovna napaka podjetnikov, seveda so potem krivi zakonodaja, delavci ki nočejo delat za minimalca in na roke itd...Nekateri projekti trajajo tudi precej več kot 2 leti, da ugledajo luč sveta. V tem času od dela na njih ni nobenih prihodkov in jih je treba pokrivati od drugod. Seveda sem za to kriv sam, ampak če začneš čisto iz nule in ne želiš nategovati, gre ta morebitna rast lahko zelo počasi. Ampak to je besides the point.
Moj point je, da se mi zdi butasto, da ne morem nekoga najeti za ne-super-specifično-delo za poljuben čas. Pa saj ne gre za suženjstvo in bi ga čisto pošteno plačal. Ampak to se ne tretira kot "glej, nekomu [ki dela nima] bi dal delo", temveč kot "glej, že zdej gleda, kako ga bo odpustil!".
Če rabiš polaganje ploščic, lahko keramičarja najameš za poljuben čas oz. količino dela, pa bo vse v redu. Če internetnega priključka čez 5 let nočeš več, ga lahko odklopiš, pa bo vse v redu. Če zaposlenega čez 5 let ne rabiš/nočeš več, si pa baraba. Tako kot če poskušaš odjativi RTV naročnino. Je pa zanimivo, da če istega delavca najameš prek s.p., je pa vse OK (čeprav je to neko sivo območje).
Zdi se mi, da je velika vrzel in da nekaj manjka med obstoječo zaposlitvijo za določen čas (ki je kot omenjeno samo za specifične objektivne primere) in zaposlitvijo za nedoločen čas.
In v čem je problem da najameš firmo ki dela na tvojem projektu ki traja precej več let? Pač cena bo bistveno višja ker je prav, tako kot freelancerji v ITju kasirajo duplo ali celo trojno kot stane zaposlen...
Jaz vem kaj bi ti rad... To, da brez kakršnegakoli pomisleka lahko najemaš in odpuščaš ljudi, kakor se ti zazdi... to pa zato ker nisi sposoben menegerirat podjetja da bi bilo delo enakomerno porazdeljeno, ali se ti ne-nabiralo in zaostajalo, ali pa nisi sposoben pripeljat dovolj biznisa a še dodatnega zaposlenega.
Žal je to resnica... Tvoja rešitev je to, da najameš podjetnike ki ti opravijo tvoje viške, ampak se dobro zavedaš da noben normalen podjetnik ne bo prišel delat to za kakor ti imenuješ pošteno plačilo, ker za tebe je pošteno plačilo zagotovo manj kot 20€/h... ker ko prideš do cifer 20€/h bo marsikdo pripravljen delat, tudi nadure kot podjetnik ob svojem poslu.
NikolormousB je izjavil:
NikolormousB je izjavil:
Ne ni, je pa čisto logično, da želiš rast
Ne, ni logično.
Če ne želiš rast potem zvišaš ceno svojega dela/izdelka do take mere da ne boš imel akumulacije zaostalega dela...
ponudba/povpraševanje pa to
Ker življenje ni excel tabela, včasih pride do odstopanj kjer imaš dela preveč ali premalo.
Saj če je VČASIH potem za to velja pogodba za določen čas, napišeš jo tako da to zajema in ko je delo opravljeno adijo, če bo kdo seveda želel prit... ampak problem darkolorda je to, da njegovi viški dela ne trajajo nekaj mesecev ampak nekaj let... in če v nekaj letih viškov nisposoben spet najt višek dela za zaposlenega, je bolje da dela nadure sam kot pa mantretira zaposlene z odpuščanji =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Saj to počnem (kjer je možno in dovoljeno), ampak to ni mogoče za delo, ki vsebuje kakršne koli elemente delovnega razmerja:
- dlje časa trajajoče delo, ki ni opredeljeno z roki izpolnitve,
- vzpostavitev podrejenosti med delavcem in delodajalcem (ki nastane, če npr. delavec konstantno dobiva delo in navodila le od enega delodajalca),
- izvajanje del in nalog je vezano na določeno osebo, ki mora delo opraviti osebno,
- delavec je vključen v točno določen delovni proces, običajno na sedežu delodajalca in v delovnem času, ki velja za ostale delavce (8 ur),
- delavec uporablja delovno opremo in ostala delovna sredstva podjetja
Če razčlenim:
dlje časa trajajoče delo, ki ni opredeljeno z roki izpolnitve,
In kako bi ti zaposloval za daljše poljubno obdobje ljudi brez nedoločenega časa če ne veš rok izpolnitve? Torej kaj bi napisal, kot čas pogodbe?
vzpostavitev podrejenosti med delavcem in delodajalcem (ki nastane, če npr. delavec konstantno dobiva delo in navodila le od enega delodajalca),
Torej pač ne komandiraš kako ampak samo poveš kaj bi rad in najameš podjetje...
delavec je vključen v točno določen delovni proces, običajno na sedežu delodajalca in v delovnem času, ki velja za ostale delavce (8 ur),
To pač pomeni da ne moreš ti pogodbeno napisat podjetniku, da more delat od 8-16 recimo kot tvoji zaposleni ampak lahko dela kot se NJEMU ZLJUBI
delavec uporablja delovno opremo in ostala delovna sredstva podjetja
Ok to mi je res malo mimo ampak ja, če bo to nekaj sredstev podjetja ne bo noben inšpektor paničaril načeloma, če pa uporablja VSA potem pač ja
solatko ::
darkolord - Če se ukvarjaš samo s projekti, ki trajajo nekaj let, potem ne moreš odpreti firme, če nimaš rezerve za ta čas. To se je dogajalo našim gradbenikom in v momentu, ko ni bilo več velikih projektov, so drug za drugim crknil in ostali dolžni množici podizvajalcev.
Zajeti moraš pač z manjšo žlico in velike projetkte pustiti takim, ki imajo sredstva, da jih brez problema izpeljejo ali pa na manjših projektih, pridobivat sredstva za kak večji posel.
Predplačila so pa v modernem biznisu redka in nezaželjena.
Veš koliko je podjetnikov, ki si želijo delat kopalnice novega bloka pa nimajo denarja, da bi projekt financirali do prodaje stanovanj in se zato javijo kot podizvajalci netegunom, ki na koncu pospravijo denar in adio.
Naloga vsakega delodajalca je, da zagotovi delo za vse zposlene v firmi, če tega ne zna ali ne zmore, ni odprl firmo, katere izdelek bi bil tržno zanimiv.
Zajeti moraš pač z manjšo žlico in velike projetkte pustiti takim, ki imajo sredstva, da jih brez problema izpeljejo ali pa na manjših projektih, pridobivat sredstva za kak večji posel.
Predplačila so pa v modernem biznisu redka in nezaželjena.
Veš koliko je podjetnikov, ki si želijo delat kopalnice novega bloka pa nimajo denarja, da bi projekt financirali do prodaje stanovanj in se zato javijo kot podizvajalci netegunom, ki na koncu pospravijo denar in adio.
Naloga vsakega delodajalca je, da zagotovi delo za vse zposlene v firmi, če tega ne zna ali ne zmore, ni odprl firmo, katere izdelek bi bil tržno zanimiv.
Delo krepa človeka
In v čem je problem da najameš firmo ki dela na tvojem projektu ki traja precej več let? Pač cena bo bistveno višja ker je prav, tako kot freelancerji v ITju kasirajo duplo ali celo trojno kot stane zaposlen...Problem je, da bo število nezaposlenih ostalo enako. Jaz najamem firmo, ki mi delo opravi, zaračuna precej več (svojim zaposlenim še vedno plača minimum), medtem pa kup nezaposlnih ostaja in čaka, da se jih kdo usmili in zaposli do penzije.
ker za tebe je pošteno plačilo zagotovo manj kot 20EUR/h... ker ko prideš do cifer 20EUR/h bo marsikdo pripravljen delat, tudi nadure kot podjetnik ob svojem poslu.Kje pa sem to napisal? Prosim ne mi polagati besed v usta.
In kako bi ti zaposloval za daljše poljubno obdobje ljudi brez nedoločenega časa če ne veš rok izpolnitve? Torej kaj bi napisal, kot čas pogodbe?Pri s.p.ju lahko brez težav napišem nedoločen čas in ustrezno dolg (sicer poljuben) odpovedni rok brez posebnih kolobocij.
Torej pač ne komandiraš kako ampak samo poveš kaj bi rad in najameš podjetje...Aja, samo lepo poveš namesto kričiš in bičaš pa je vse OK. Gotcha. Pa želje poveš namesto navodil. "Želim si, da bi tla bila očiščena".
To pač pomeni da ne moreš ti pogodbeno napisat podjetniku, da more delat od 8-16 recimo kot tvoji zaposleni ampak lahko dela kot se NJEMU ZLJUBIČe je delo kolikor toliko timsko, potem je jasno, da mora biti njegov delovni proces nekako (vsaj do neke mere) sinhroniziran z ostalimi.
Ok to mi je res malo mimo ampak ja, če bo to nekaj sredstev podjetja ne bo noben inšpektor paničaril načeloma, če pa uporablja VSA potem pač ja"Načeloma". Al pa ti inšpektor pač paničari pa se jebi potem. Če mu uredim delovno mesto z računalnikom, to že spada sem.
darkolord - Če se ukvarjaš samo s projekti, ki trajajo nekaj let, potem ne moreš odpreti firme, če nimaš rezerve za ta čas. To se je dogajalo našim gradbenikom in v momentu, ko ni bilo več velikih projektov, so drug za drugim crknil in ostali dolžni množici podizvajalcev.Saj to govorim. R&D projekti trajajo dlje časa, njihov razvoj pa se pokriva iz sprotnih projektov.
Naloga vsakega delodajalca je, da zagotovi delo za vse zposlene v firmi, če tega ne zna ali ne zmore, ni odprl firmo, katere izdelek bi bil tržno zanimiv.Predpostavljaš, da je izdelek že takoj ob odprtju firme magično narejen?
Zgodovina sprememb…
Problem je, da bo število nezaposlenih ostalo enako. Jaz najamem firmo, ki mi delo opravi, zaračuna precej več (svojim zaposlenim še vedno plača minimum), medtem pa kup nezaposlnih ostaja in čaka, da se jih kdo usmili in zaposli do penzije.
Zakaj je zdaj to tvoj problem? Ti rešuj svoj problem in najami firmo ane? =)
Kje pa sem to napisal? Prosim ne mi polagati besed v usta.
Nikjer nisi zapisal, ampak takšen je občutek, ko gredo urne postavke navzgor in to konkretno, potem se običajno najde kdo ki bo to delal tudi od podjetnikov ali podjetij.
Pri s.p.ju lahko brez težav napišem nedoločen čas in ustrezno dolg (sicer poljuben) odpovedni rok brez posebnih kolobocij.
Seveda, ampak to lahko narediš pri spju, kjer pa ne smeš naredit alinej ki si jih naštel, tako da se nekako uravna... ti bi pa rad ukinil alineje in vseeno poljuno pisal vse, to pa pač ni ok, ker prevesi tehtnico preveč v tvojo korist...
Če je delo kolikor toliko timsko, potem je jasno, da mora biti njegov delovni proces nekako sinhroniziran z ostalimi.
Če je delo timsko zaposliš človeka v tim =) Pravkar pripravlja kolega start up in to kar se dela timsko delamo mi kot TEAM, to kar pa ne moremo, pa v sklopu neke dokončane celote damo drugi firmi ki ne rabi bit sinhronizirana z našimi delovnimi urami ampak ima rok za opravitev naročil. In tako se to dela. Oni pa zaradi mene če gledajo v luft 3 mesece pol pa v 1 mesecu vse naredijo, to ni moja stvar ker so svoja firma s svojim delovnim procesom.
"Načeloma". Al pa ti pač paničari pa se jebi potem. Če mu uredim delovno mesto z računalnikom, to že spada sem.
Seveda to spada sem, ker če si drugo podjetje ne zmore privoščit računalnika ki ga postavi na mizo v tvoji firmi potem je pač to ALARM...
Saj to govorim. R&D projekti trajajo dlje časa, njihov razvoj pa se pokriva iz sprotnih projektov.
Torej so sprotni projekti premalo dobičkonosni za zaposlitev dodatnega človeka... ravno o tem ti govorim(o)... ti imaš dela več kot dobiš denarja in zato hočeš da te reši država z debirokratizacijo enih par varnostih rešitev (kakorkoli dobre ali slabe že so) namesto da bi rešil svoj problem z boljšimi pogajanji pri sprotnih projektih ali bolj efektivnim delom ali lastnimi nadurami...
jype ::
solatko ::
darkolord - Akrapovič je začel s poslom sam v garaži, ko je izdelek dobival na povpraševanju se je pričel širit.
Dokler izdelek ni zanimiv, ga delaš pač sam, potem pa glede naširitev, najemaš ljudi ali preko zaposlitve ali na drug način. Če pa takoj, kot prvo delo začenjaš velik projekt, ki traja nekaj mesecev ali let, pa pač za brezkrbno izvedbo rabiš strica iz Amerike (nekoga z denarjem - banka, sovlagatelj, državna podpora, prodaja delnic,....).
V takem primeru ti bo vedno malo manjkalo do tega, da prideš na zeleno vejo, saj ti ne bo nihče dal toliko denarja, kot ga za celotno izvedbo projekta potrebuješ. Tako se posojilojemalce drži za vrat, enako kot farmacija, ki ne bo dala na trg zdravila, ki ozdravi, temveč zdravilo, ki lajša ali vzdržuje stanje in ga moraš jemati do smrti.
Ravno zaradi tega veliko potencialnih podjetnikov, to nikoli ne postane.
Dokler izdelek ni zanimiv, ga delaš pač sam, potem pa glede naširitev, najemaš ljudi ali preko zaposlitve ali na drug način. Če pa takoj, kot prvo delo začenjaš velik projekt, ki traja nekaj mesecev ali let, pa pač za brezkrbno izvedbo rabiš strica iz Amerike (nekoga z denarjem - banka, sovlagatelj, državna podpora, prodaja delnic,....).
V takem primeru ti bo vedno malo manjkalo do tega, da prideš na zeleno vejo, saj ti ne bo nihče dal toliko denarja, kot ga za celotno izvedbo projekta potrebuješ. Tako se posojilojemalce drži za vrat, enako kot farmacija, ki ne bo dala na trg zdravila, ki ozdravi, temveč zdravilo, ki lajša ali vzdržuje stanje in ga moraš jemati do smrti.
Ravno zaradi tega veliko potencialnih podjetnikov, to nikoli ne postane.
Delo krepa človeka
Zakaj je zdaj to tvoj problem?Čigav problem so nezaposleni?
Torej so sprotni projekti premalo dobičkonosni za zaposlitev dodatnega človeka... ravno o tem ti govorim(o)... ti imaš dela več kot dobiš denarja in zato hočeš da te reši država z debirokratizacijo enih par varnostih rešitev (kakorkoli dobre ali slabe že so) namesto da bi rešil svoj problem z boljšimi pogajanji pri sprotnih projektih ali bolj efektivnim delom ali lastnimi nadurami...Narobe razumeš, ne rabim, da mene reši država. Moj problem sploh ni kritičen. Imam nekaj dela na side projectih in nekaj denarja na strani za to. Lahko to rešim sam (bo trajalo dlje), prek s.p.jev (siva cona) ali overpriced podjetij. Tudi če tega ne rešim, ne bo hudega. Zdi se mi samo škoda, da to ne gre enostavno prek zaposlitve, kolikor dolga že je.
Že če imaš na dvorišču kup drv za nasekati, in bi bil pripravljen plačati za to, ne bo tako enostavno najti delavca, ki ti bo to legalno naredil, čeprav je precej takšnih, bi ti takšno delo bili pripravljeni narediti. Možnosti so potem ali narediš sam ali plačaš podjetju nekajkrat višjo ceno ali se oba jebeta s papirji in pogodbami ali pa na črno.
Zgodovina sprememb…
facepalm ::
zdi se mi, da se samo isce neke fiktivne situacije, da se dokaze, da imamo pri nas prevec omejen nacin "zaposlovanja".
Medtem pa imajo podjetja na voljo zaposliti/najeti kader, na mnogo nacinov: zaposlitvene agencije, s.p., popoldanski s.p., podjemna pogodba, studentsko delo, osebno dopolnilno delo, zaposlitev za dolocen cas, zaposlitev za krajsi delovni cas, zaposlitev za nedolocen cas, najem storitev pri drugem podjetju, itd..
Medtem pa imajo podjetja na voljo zaposliti/najeti kader, na mnogo nacinov: zaposlitvene agencije, s.p., popoldanski s.p., podjemna pogodba, studentsko delo, osebno dopolnilno delo, zaposlitev za dolocen cas, zaposlitev za krajsi delovni cas, zaposlitev za nedolocen cas, najem storitev pri drugem podjetju, itd..
Zakaj je zdaj to tvoj problem?Čigav problem so nezaposleni?
Torej so sprotni projekti premalo dobičkonosni za zaposlitev dodatnega človeka... ravno o tem ti govorim(o)... ti imaš dela več kot dobiš denarja in zato hočeš da te reši država z debirokratizacijo enih par varnostih rešitev (kakorkoli dobre ali slabe že so) namesto da bi rešil svoj problem z boljšimi pogajanji pri sprotnih projektih ali bolj efektivnim delom ali lastnimi nadurami...Narobe razumeš, ne rabim, da mene reši država. Moj problem sploh ni kritičen. Imam nekaj dela na side projectih in nekaj denarja na strani za to. Lahko to rešim sam (bo trajalo dlje), prek s.p.jev (siva cona) ali overpriced podjetij. Tudi če tega ne rešim, ne bo hudega. Zdi se mi samo škoda, da to ne gre enostavno prek zaposlitve, kolikor dolga že je.
Že če imaš na dvorišču kup drv za nasekati, in bi bil pripravljen plačati za to, ne bo tako enostavno najti delavca, ki ti bo to legalno naredil, čeprav je precej takšnih, bi ti takšno delo bili pripravljeni narediti. Možnosti so potem ali narediš sam ali plačaš podjetju nekajkrat višjo ceno ali se oba jebeta s papirji in pogodbami ali pa na črno.
Neumnost, za to lahko fizična oseba prijavi ODD ti. osebno dopolnilno dejavnost
Kaj se smatra kot osebno dopolnilno delo?
Za osebno dopolnilno delo se od 1. januarja 2015 šteje delo, ki jih posameznik opravlja sam, in sicer gre za dela:
pomoč v gospodinjstvu, pri čiščenju stanovanja, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin,
občasna pomoč pri kmetijskih delih.
občasno varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim ali invalidom na domu, spremstvo oseb, ki potrebujejo nego.
občasne inštrukcije kot pomoč pri izpolnjevanju šolskih ali študijskih obveznosti,
občasno prevajanje ali lektoriranje,
občasno izvajanje umetniških oziroma drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih,
občasna pomoč pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali.
darkolord mislim da ne poznaš vseh možnosti
Res je, my bad. No, moje delo sicer ne spada v nobeno izmed teh kategorij, pa sem izbral slab primer.
zdi se mi, da se samo isce neke fiktivne situacije, da se dokaze, da imamo pri nas prevec omejen nacin "zaposlovanja".Glej, to, da je dolžina trajanja posamezne zaposlitve v Sloveniji v samem vrhu držav OECD, je dejstvo.
Možna razloga sta dva, ali je vse super in so ljudje zelo zadovoljni s svojimi delovnimi mesti, ali pa je trg dela zelo rigiden in ne omogoča gladkih menjav delovnih mest tako za delavce kot delodajalce.
Zgodovina sprememb…
louser ::
Vsi primeri, ki si jih naštel, so s.p.ji oz. pogodbeni delavci. Tako da ne vem zakaj ne bi najel pogodbenih delavcev tudi za tvoje delo?
Ti bom povedal zakaj. Vezava SPja na petletni projekt stane ogromno denarja. Sploh če zraven obstaja možnost, da se SPjevca odreši v vsakem trenutku. On ne bi imel dragega delavca.
Spominja na tiste, ki na črno zaposlujejo Romune za cca 2eur na uro.
zdi se mi, da se samo isce neke fiktivne situacije, da se dokaze, da imamo pri nas prevec omejen nacin "zaposlovanja".Glej, to, da je dolžina trajanja posamezne zaposlitve v Sloveniji v samem vrhu držav OECD, je dejstvo.
Možna razloga sta dva, ali je vse super in so ljudje zelo zadovoljni s svojimi delovnimi mesti, ali pa je trg dela zelo rigiden in ne omogoča gladkih menjav delovnih mest tako za delavce kot delodajalce.
Zakaj bi človek šel delat zate, če sploh ne ve, kako dolgo bo lahko delal pri tebi.
Ti bi v pogodbo za zaposlovanje rok pogodbe napisal: Dokler veter piha proti jugu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: louser ()
Kot sem že omenil, najemam SPje. Plačam jih pošteno, pred rokom in dajem tudi nagrade.
Prav tako je bilo omenjeno, da ne želim zaposlovati na črno, kar jih sicer mnogo počne in je precej enostavno. Če bi to hotel, ne bi tukaj pisal o zaposlitvah, ampak bi bil tiho in bi si mel roke.
Sploh mi nimaš kaj očitati, da hočem biti nepošten.
Zakaj bi ti pa T-2 priklopil internet, če ne ve, koliko časa boš njihov naročnik?
Prav tako je bilo omenjeno, da ne želim zaposlovati na črno, kar jih sicer mnogo počne in je precej enostavno. Če bi to hotel, ne bi tukaj pisal o zaposlitvah, ampak bi bil tiho in bi si mel roke.
Sploh mi nimaš kaj očitati, da hočem biti nepošten.
Zakaj bi ti pa T-2 priklopil internet, če ne ve, koliko časa boš njihov naročnik?
Zgodovina sprememb…
Sicer lahko delavca zaposliš in nato, ko se ga naveličaš, ukineš njegovo delovno mesto.
Ampak to ti ni v interesu. Na tako delovno mesto ne moreš zaposliti več drugega, pa odpuščenemu je treba dati kompenzacijo.
Načini obstajajo, a si nesposoben.
Ampak to ti ni v interesu. Na tako delovno mesto ne moreš zaposliti več drugega, pa odpuščenemu je treba dati kompenzacijo.
Načini obstajajo, a si nesposoben.
Ne, ne smeš ukiniti delovnega mesta, ker se ga naveličaš. No, lahko ga ukineš, ampak ne smeš zaradi tega redno odpovedati pogodbe o zaposlitvi.
Ti pa ne veš niti, o čem se pogovarjamo, pa pametuješ.
Upoštevaje sodno prakso in tudi Priporočilo št. 166 k Konvenciji MOD št. 158, je odpoved pogodbe o zaposlitvi skrajni ukrep delodajalca tudi v primeru obstoja poslovnega razloga
Zgodovina sprememb…
Ne, ne smeš ukiniti delovnega mesta, ker se ga naveličaš. No, lahko ga ukineš, ampak ne smeš zaradi tega redno odpovedati pogodbe o zaposlitvi.
Upoštevaje sodno prakso in tudi Priporočilo št. 166 k Konvenciji MOD št. 158, je odpoved pogodbe o zaposlitvi skrajni ukrep delodajalca tudi v primeru obstoja poslovnega razloga
Če boš ponudil dovolj denarja, ti bo delavec kar sam napisal odpoved.
You can't have your cake and eat it too
facepalm ::
ali pa je problem pri placilu. lep primer je JU. vecina delovnih mest je placanih manj kakor znasa povprecna placa, hkrati pa se "vsi" borijo, da bi se lahko tam zaposlili. Zakaj? Socialna varnost in delovni pogoji, kateri ne skodujejo zdravju.
Vecina stagnira na dolocenem delovnem mestu, ker si ne more privosciti, da bi tvegal in se zaposlil drugje za dolocen cas in +- enako placo. Slaba placa prinese za seboj dolgove/kredite.
Ce bi takemu delavcu ponudil delo za dolocen cas in 30% visjo placo, bi jih verjetno vec upalo tvegati.
Kot poslovnež ve, da vsak posel nosi svoj riziko. On bi se rad tega rizika rešil - race to the bottom.
Ti bom jaz kot delavec povedal zakaj je dolzina zaposlitve tako visoko... Ker v Sloveniji delodajalci izven nisnih zadev furajo oligopolno ponujanje plac...
Gres iz fabrike v fabriko koliko jih se je ostalo in so vsepovsod ponudbe med minimalcem in minimalec + 50€ neto... In za par ficnikov razlike placi ne bo noben menjaval sihta
Isto je v trgovinah, pa se marsikje.... Izstopajo potem itjevci kjer je razpon malo visji, pa se par primerov kot so elektricarji cnc prpgramerji ipd.
Se spomnim ko je oni majmun od postojnske jame jamral da se je lazje locit od zene kot od delavca za ndč, pa sem poslal celi upravi mail da ce bo oni majmun dal delavcu pol premozenja bo se z vsakim hitro locil... Pac to je resnica
Zgodovina sprememb…
Kot poslovnež ve, da vsak posel nosi svoj riziko. On bi se rad tega rizika rešil - race to the bottom.Aha, iskanje možnosti redne zaposlitve je race to the bottom, plačevanje prek spjev, plačevanje na črno, ukinjanje delovnih mest pa ne. Razumem.
Gres iz fabrike v fabriko koliko jih se je ostalo in so vsepovsod ponudbe med minimalcem in minimalec + 50€ neto... In za par ficnikov razlike placi ne bo noben menjaval sihtaTakšnih je relativno majhen delež. Kaj pa ostali?
Zgodovina sprememb…
Tebe moti, ker ne moreš odpustiti me samo zaradi tega, ker ima tajnica raje mene kot tebe.
Me je hotel delodajalec odpustiti iz točno tvojega razloga.
Pa sem mu odvrnil, kako me bo odpustil, ko pa namreč izpolnjujem delovne naloge.
Po nekaj minutah jamranja sem mu vrgel na mizo par listov o opazkah kršitve zakonodaje z njegove strani in spodaj naslove pristojnih organov.
Pa sva ostala v pat položaju.
No, bolje rečenu v šah poziciji.
Še par takih neumnih kot jih ti spuščaš mi pove, bo kaj hitro šah mat za njega.
Me je hotel delodajalec odpustiti iz točno tvojega razloga.
Pa sem mu odvrnil, kako me bo odpustil, ko pa namreč izpolnjujem delovne naloge.
Po nekaj minutah jamranja sem mu vrgel na mizo par listov o opazkah kršitve zakonodaje z njegove strani in spodaj naslove pristojnih organov.
Pa sva ostala v pat položaju.
No, bolje rečenu v šah poziciji.
Še par takih neumnih kot jih ti spuščaš mi pove, bo kaj hitro šah mat za njega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: louser ()
Takšnih je relativno majhen delež. Kaj pa ostali?Ostali trivialno menjavamo delovna mesta. Delavske pravice so za tiste, ki jih bi plačali manj kot minimalca, če bi jih lahko, ne za tiste, ki si lahko izmišljujemo vse žive mogoče in nemogoče pogoje, ker nas delodajalci bolj potrebujejo, kot mi njih.
jernejl ::
Glej, to, da je dolžina trajanja posamezne zaposlitve v Sloveniji v samem vrhu držav OECD, je dejstvo.Verjetno so ljudje nadpovprečno zadovoljni s svojimi delodajalci, čeprav nekateri tukaj udrihajo po njih, kako da so oni v Avstriji boljši. Kljub temu, da Avstrijski delodajalci delavce odpuščajo brez razloga ali pa zato, ker so preveč na bolniški in podobno.
Delavske pravice so za tiste, ki jih bi plačali manj kot minimalca, če bi jih lahkoZa prekarno delo najbrž še nisi slišal.
Ker so pravice za marsikoga previsoke, delajo na drugačne načine, kjer teh pravic nimajo. Zato pa imamo pri nas nadpovprečno veliko prekarcev (s.p.-jev, študentov, ipd.).
Pri tistih, ki so zaposleni, pa nadpovprečno veliko pogodb o zaposlitvi za določen čas. V Avstriji je zaposlitev za določen čas bistveno manj kot pri nas.
Nekaterim se pač zdi, da so zakoni o delavskih pravicah, minimalni plači in podobno čarobna paličica, zaradi katere se kar naenkrat vsi ljudje lepo imajo. Tistim, ki so pred leti precej povišali minimalno plačo, se še danes zdi imenitno, da so 15- ali 20-tisoč ljudi pahnili na cesto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
mat xxl ::
Tako, je imejmo vse delavske pravice..., samo dela pa ne bo, bo šlo v Bosno, Bolgarijo, Romunijo, Kitajsko.......
Kot poslovnež ve, da vsak posel nosi svoj riziko. On bi se rad tega rizika rešil - race to the bottom.Aha, iskanje možnosti redne zaposlitve je race to the bottom, plačevanje prek spjev, plačevanje na črno, ukinjanje delovnih mest pa ne. Razumem.
Gres iz fabrike v fabriko koliko jih se je ostalo in so vsepovsod ponudbe med minimalcem in minimalec + 50EUR neto... In za par ficnikov razlike placi ne bo noben menjaval sihtaTakšnih je relativno majhen delež. Kaj pa ostali?
Tako je vsepovsod... vse dokler ne prideš do plač ki so nadpovprečne... torej nad 1.100EUR neto... tam se potem stanje mičkeno izboljša... Se spomnim ko sem kot relativno izkušen poslovodja oz. oddelkovodja iskal službo... vsepovsod ponudbe od minimalca + stimulacija (tudi do smešnih 40%, ki itak ne dosežeš) pa tja do 120EUR neto nad minimalcem... običajno je bilo tako, bolj je bila vukojebina kjer niso nobenga dobli bolj se je za PAR 10EUR neto dvignila plača... ker si se pač moral vozit 20-50km v eno smer...
Enako velja za trgovce, skladiščnike, monterje pohištva, itd itd itd... folk ne menjuje šihtov ker če ni razlike v plači NETO vsaj 100EUR(za plače pod 1.000EUR neto) niti pomisliš ne, da bi dal stran pogodbo za nedoločen čas in se spet privajal v novo delovno okolje... in reskiral da ti ne bo ok ali celo slabše kot zdaj in boš spet menjaval...
Vsi nad 45 let so pa še gor rasli s starim sistemov 1 službe for life... tako da bo trajalo še cca 15 let da bo generacija ki je delala 1-2 službi cel lajf odšla na smetišče zgodovine... imajo tudi načeloma kar ok plače, drugje tako dobrih ne bodo dobili zato ne menjajo, ker so se to priučili tekom časa na delovnem mestu, izobrazbe imajo pa bistveno nižje.
Za prekarno delo najbrž še nisi slišal.
Ker so pravice za marsikoga previsoke, delajo na drugačne načine, kjer teh pravic nimajo. Zato pa imamo pri nas nadpovprečno veliko prekarcev (s.p.-jev, študentov, ipd.).
Pri tistih, ki so zaposleni, pa nadpovprečno veliko pogodb o zaposlitvi za določen čas. V Avstriji je zaposlitev za določen čas bistveno manj kot pri nas.
Ja ja, zato pa v Avstriji plačujejo sobarice na črno in obiralce grozdja itd... ker tam lahko vsakega vržeš usput... pri nas je nadpovprečno veliko prekarcev ker delavska zakonodaja to dopušča... recimo v Angliji ne poznajo študentskega dela, če si študent in hoče delat skleneš pogodbo za skrajšan delovni čas...
Napaka države je predvsem to, ker ne poenoti sistema, in imamo 5 različnih oblik zaposlitev in statusov in vsega sranja, to je pač posledica obližev na ranjen sistem... ampak sistema ne bomo rešili če bomo iz danes na jutri lahko vse odpustili brez stroškov za delodajalca ampak če ukinemo vse različice in dovolimo le pogodbo o zaposlitvi ki je enotna (nič več določen in nedoločen čas) odpuščanje pa naredimo enostavno a dražje (več odpravnine, manj birokracije) tako bo pretočnost večja ampak ljudje ne bodo na sociali ker bodo delodajalci plačali delovno silo če mislijo menjavat kar tako
Zgodovina sprememb…
jernejl ::
PreviousUser ::
Delavec bo zmeraj rekel, da mu podjetnik premalo plača. Podjetnik pa se bo zmeraj branil, koliko mu pobere država in če je tako lahko, naj vsak odpre s.p.
Malo sem se poglobil v to tematiko in poskušal razumeti enega in drugega. Nekdo mora popustiti, ampak vsak ima po svoje prav. Zanima me, kakšno je vaše mnenje o tem. Bom potem povedal, kako jaz gledam na to.
Zadeva je ok, ampak problem nastane ko se delodajalec aka podjetnik na glas oglaša kako velja pri delovni sili ponudba vs povpraševanju v času krize, ko pa pride čas pomanjkanja delavcev pa ne želi aktivno finančno dvignit plače da jih pridobi... tu je osnovni problem, in ker to načelo ne drži (tu so delno krivi tako delavec (ki dela preveč ker mu delodajalec pritiska) kot delodajalec (ker je škrtuh) kot država (ki omogoča uvoz delovne sile) je vse skupaj brezveze...
Ko je bila kriza sem se leta 2014 prijavil na en razpis za delovno mesto ekonomista, seveda nisem dobil niti odgovora, pred par meseci so me kontaktirali s te firme če bi želel prit delat, sem za foro šel tja mi povejo da je plača 900EUR bruto in sem se kar vstal in začel zahvaljevat čeprav so toršili moj čas in vsi zaprepadeni češ zakaj sem se pa potem prijavil, sem jim lepo obrazložil da imam zdaj plače 1.300EUR bruto in da če ponudijo 1.400EUR bruto se lahko dalje pogovarjamo drugače pa nima smisla, in mi začnejo da toliko pa delovno mesto kao ni vredno, in sem se nasmejal in jih vprašal če je vredno samo 900EUR zakaj ga sploh imajo ampak ga naj raje kar ukinejo ter odšel...
Tako pač zgleda to pri marsikateremu lokalnemu podjetniku in delodajalcu... Mislijo da boš vesel kot leta 2014, da dobiš službo... preklopa v miselnosti ni, kaj šele prilagajanje na konjukturo...
Najboljši sindikat pa je pomanjkanje delavcev, ker tako večina nesposobnih prilagajanju propade ker delavci izgorijo in odidejo... počasi bo zmanjkalo stare jugoslovanske generacije ki je imela miselnost bolje to kot nič... samo da se dela.
Država bi morala sprejet samo ukrep, to je, da vsak uvožen delavec dobi delovno dovoljenje samo če mu delodajalec ponudi NAJMANJ povprečno bruto plačo, drugače naj iščejo na Slovenskem trgu dela.
Ej Mato, za katero delovno mesto pa imaš tako plačo in v katerem koncu Slovenije? A to za fakultetno izobrazbo ali nižjo?
@mitchoo
Trenutno delam kot serviser smartphonov in IT opreme.. Placa 1300 bruto plus max malica in prevoz pac. Delovno mesto je na stajerskem
Nimam pa faksa ampak imam nareto VSŠ Ekonomije in kmalu se Informatike
Trenutno delam kot serviser smartphonov in IT opreme.. Placa 1300 bruto plus max malica in prevoz pac. Delovno mesto je na stajerskem
Nimam pa faksa ampak imam nareto VSŠ Ekonomije in kmalu se Informatike
Zgodovina sprememb…
Mato989, kakšni so tvoji realni srednje- in dolgoročni cilji?
Sem mislil da je to tema o delavcu vs podjetniku ne pa o Mato989 vs podjetja... ampak če že hočeš vedet, trenutno sem zadovoljen tu kjer sem, delovnik si praktično zbiram sam, vikendi in prazniki fraj, plača dokaj ok, nadrejeni ne težijo, delam s svojim tempom...
Ampak "vi" napačno dojemate poste, ko jaz nekaj komentiram to večinokrat ni zato ker meni ne bi bilo kaj všeč, ampak ker je smešno ko delodajalec jamra da ni dobrega kadra, seveda je, samo ne za plačo ki jo ponujajo ti delodajalci... smejim se pač ko govorijo o ponudbi in povpraševanju ampak jim je to všeč le ko gre njim na mlin, torej ko je kadra preveč in pritiskajo na nižanje plač češ v vrsti jih stoji 100... ko se obrne pa je kriva država pa leni delavci na socialnih itd... vse zato ker nočejo za drobiž se pustit jebat v glavo in imeti odgovornosti.
Zgodovina sprememb…
looser ::
Mato989, super, odlično, super.
V bistvu si torej dosegel vse, kar si želel... Lepo, čestitam.
Veseli me tudi, da tvoje stokanje čisto eksperimentalno in ne temelji na tvojih izkušnjah.
In z dekretom Slovenija, vsaj zaenkrat, ne more postati Avstrija.
Iz kamna ne moreš stisniti vode.
Aja, mimogrede, konjunktura se končuje.
PS:
Ne obremenjuj se za delodajalce, oni bodo že nekako.
Če ne gre drugače, bodo pa zaprli podjetje, če ne bo dovolj stroškovno učinkovitih delavcev.
Zmaga za vse... ?
Veseli me tudi, da tvoje stokanje čisto eksperimentalno in ne temelji na tvojih izkušnjah.
PS:
Ne obremenjuj se za delodajalce, oni bodo že nekako.
Če ne gre drugače, bodo pa zaprli podjetje, če ne bo dovolj stroškovno učinkovitih delavcev.
Zmaga za vse... ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: looser ()
Mato989, super, odlično, super.
Spet obračaš, nikjer nisem napisal da sem dosegel vse kar sem želel... želja je da ne rabim več nikol delat... tako da ne na pamet prosim, govorim o trenutni situaciji.
Jaz ne stokam, jaz se posmehujem, ko nekdo rabi kvaliteten kader plačal ga pa ne bi, seveda tudi iz lastnih izkušenj... tam kjer se niso hoteli pred 6-12 meseci pogovarjat za plače še danes iščejo delavca, seveda se potem taki direktorji sprašujejo kje so ljudje in zakaj noben noče delat, češ da so lenuhi, ampak resnica je samo ta, da ne želijo delat TOLIKO kot bi direktorji radi, za tako NIZKO plačilo... Delavcev NIKOLI ne primanjkuje, samo plače so prenizke, ampak za to ni krivda delavca ampak managmenta ki slabo skrbi za biznis, kar je logično ker bi tržnikom radi dajali plačo 900EUR bruto =) Kdo se bo pa tiral in sekiral za tak denar ane?
Zgodovina sprememb…
Jaz ne stokam, jaz se posmehujem, ko nekdo rabi kvaliteten kader plačal ga pa ne bi, seveda tudi iz lastnih izkušenj... tam kjer se niso hoteli pred 6-12 meseci pogovarjat za plače še danes iščejo delavca, seveda se potem taki direktorji sprašujejo kje so ljudje in zakaj noben noče delat, češ da so lenuhi, ampak resnica je samo ta, da ne želijo delat TOLIKO kot bi direktorji radi, za tako NIZKO plačilo... Delavcev NIKOLI ne primanjkuje, samo plače so prenizke, ampak za to ni krivda delavca ampak managmenta ki slabo skrbi za biznis, kar je logično ker bi tržnikom radi dajali plačo 900EUR bruto =) Kdo se bo pa tiral in sekiral za tak denar ane?
Če delojemalec jamra za delavci, jih ne dobi, po drugi strani pa podjetja ne zapre (kolikor te razumem)...
Kdo natančno je posledično že na izgubi? Delodajalec, uvožen delavec, domač brezposeln?
Mato989 (tole je sicer bolj za Solatkota): management in delavci so se učili v SFRJ.
Res kakovostni, ne čakajo v Sloveniji, da se sistem razvije na nivo kakšnega bolj modernega.
Ne moreš kar tako dočakati poprave napak, ko se je sistem razsul po 45 letih.
Sicer pa, odlično, da se lahko delodajalcem posmehuješ, dobro tole.
Zgodovina sprememb…
Invictus ::
Tako je vsepovsod... vse dokler ne prideš do plač ki so nadpovprečne... torej nad 1.100EUR neto... tam se potem stanje mičkeno izboljša...
Plača nad 1.100EUR je daleč od nadpovprečne...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Hkrati pa opažam kot zaposleni, da se najmanj ceni soliden ali dober middle kader... in potem pridejo na taka mesta nesposobni ljudje oz. tisti ki lezejo delodajalcu oz. nadrejenim v temno luknjo, in tu se dela največja škoda, krivda pa je delno v nadrejenih delno pa v tem da so razlike v plačah prenizke...
Recimo sam imam več primerov...
Nekaj od njih
Bil sem prodajalec 1 leto, nato sem dobil "povišico" v oddelkovodjo kjer sem skrbel za delo in urnike in vodil trgovino popoldan in vedno ko poslovodje ni bilo... plača? 40EUR neto več kot prodajalec ki je skrbel samo za to da nafila police in svetuje strankam ter kasira, jaz sem pa bil vodja reklamacij(treba klicat, pisat servisom se dogovarjat za dobropise, poknjižit vse pravilno ko pridejo z LJ na letno inventuro, se zagovarjat zakaj si menjal itd...), odgovorna oseba, vedno sem bil klican(ko je stranka hotla nadrejenega in se pritoževala, odgovarjal tudi na online pritožbe) tudi ko je poslovodja bil tam, ker je mel drugo delo, skrbet za urnike 8 ljudi itd itd itd..
In še drug primer, končal sem certifikat za CNC tehnologa in programerja mašin in dobim valda takoj v podjetju šiht kjer sem opravljal prakso ker so vidli da sem sposoben, in delam 6 mesecev (+2 meseca prakse) in pridem iz posluževalca II (kjer načeloma ne bi smel nič drugega kot stiskat NC start in stop in kvečjemu kakšno korekcijo) v Operaterja II ki bi načeloma lahko nastavil stroj, razlika v plači? 50EUR neto, mašina pa za 1,5mil ki jo lahko zlomim skup... in potem me jebejo v živ mozak.
Na zgubi je dejansko kopica ljudi in aparatov,
1. Delojemalci v podjetju ki so pod večjimi napori ker je delodajalec škrt dat malo več denarja (posledica so nadure ki jih lahko koristiš, čeprav je to nateg ker se gleda 1:1 namesto za vsako naduro da dobiš vsaj 1,3 redne ure za koristit!)
2. Na škodi je država, ker so ljudje zaradi izgorelosti prej na bolniški in je manj prometa kot bi ga verjetno lahko bilo
3. Delodajalec ker ima manj dobička
Ja maš prav, povprečna plača je cca. 1180EUR torej vse nad to cifro +/- par evrov je nadpovprečno, ampak dejansko pa je povprečna plača mediana ker mediana pomeni kje je 50% zaposlenih pod to plačo...
Sicer je podatke iz konca 2016 (na hitro nisem našel iz 2017 ali celo 2018, ampak dvomim da je kaj bistveno višji... kar pomeni da so vse plače nad 1.100EUR nadpovprečne, ker jih prejema manj kot 50% zaposlenih v SLO:
Recimo sam imam več primerov...
Nekaj od njih
Bil sem prodajalec 1 leto, nato sem dobil "povišico" v oddelkovodjo kjer sem skrbel za delo in urnike in vodil trgovino popoldan in vedno ko poslovodje ni bilo... plača? 40EUR neto več kot prodajalec ki je skrbel samo za to da nafila police in svetuje strankam ter kasira, jaz sem pa bil vodja reklamacij(treba klicat, pisat servisom se dogovarjat za dobropise, poknjižit vse pravilno ko pridejo z LJ na letno inventuro, se zagovarjat zakaj si menjal itd...), odgovorna oseba, vedno sem bil klican(ko je stranka hotla nadrejenega in se pritoževala, odgovarjal tudi na online pritožbe) tudi ko je poslovodja bil tam, ker je mel drugo delo, skrbet za urnike 8 ljudi itd itd itd..
In še drug primer, končal sem certifikat za CNC tehnologa in programerja mašin in dobim valda takoj v podjetju šiht kjer sem opravljal prakso ker so vidli da sem sposoben, in delam 6 mesecev (+2 meseca prakse) in pridem iz posluževalca II (kjer načeloma ne bi smel nič drugega kot stiskat NC start in stop in kvečjemu kakšno korekcijo) v Operaterja II ki bi načeloma lahko nastavil stroj, razlika v plači? 50EUR neto, mašina pa za 1,5mil ki jo lahko zlomim skup... in potem me jebejo v živ mozak.
Če delojemalec jamra za delavci, jih ne dobi, po drugi strani pa podjetja ne zapre (kolikor te razumem)...
Kdo natančno je posledično že na izgubi? Delodajalec, uvožen delavec, domač brezposeln?
Mato989 (tole je sicer bolj za Solatkota): management in delavci so se učili v SFRJ.
Res kakovostni, ne čakajo v Sloveniji, da se sistem razvije na nivo kakšnega bolj modernega.
Ne moreš kar tako dočakati poprave napak, ko se je sistem razsul po 45 letih.
Sicer pa, odlično, da se lahko delodajalcem posmehuješ, dobro tole.
1. Delojemalci v podjetju ki so pod večjimi napori ker je delodajalec škrt dat malo več denarja (posledica so nadure ki jih lahko koristiš, čeprav je to nateg ker se gleda 1:1 namesto za vsako naduro da dobiš vsaj 1,3 redne ure za koristit!)
2. Na škodi je država, ker so ljudje zaradi izgorelosti prej na bolniški in je manj prometa kot bi ga verjetno lahko bilo
Tako je vsepovsod... vse dokler ne prideš do plač ki so nadpovprečne... torej nad 1.100EUR neto... tam se potem stanje mičkeno izboljša...
Plača nad 1.100EUR je daleč od nadpovprečne...
Ja maš prav, povprečna plača je cca. 1180EUR torej vse nad to cifro +/- par evrov je nadpovprečno, ampak dejansko pa je povprečna plača mediana ker mediana pomeni kje je 50% zaposlenih pod to plačo...
Povprečna mesečna bruto plača polovice zaposlenih oseb je bila tako nižja od 1.394 EUR. Prvi kvartil porazdelitve je znašal 1.017 EUR
Sicer je podatke iz konca 2016 (na hitro nisem našel iz 2017 ali celo 2018, ampak dvomim da je kaj bistveno višji... kar pomeni da so vse plače nad 1.100EUR nadpovprečne, ker jih prejema manj kot 50% zaposlenih v SLO:
Zgodovina sprememb…
Najprej dajmo razčleniti: izguba ne pomeni manj dobička, manj dobička pomeni manj dobička, izguba pa pomeni izgubo.
Kot nek VSŠ ekonomist bi takšne stvari moral poznat...
Torej je najmanj "na izgubi" (ima manjši profit od potencialnega) delodajalec, ja?
Potem sledi... Kdo?
In na koncu je dolgoročno na največji izgubi... Kdo?
Ja, tudi mene prime, da bi se posmehoval delodajalcem. Resnično.
Zgodovina sprememb…
Najprej dajmo razčleniti: izguba ne pomeni manj dobička, manj dobička pomeni manj dobička, izguba pa pomeni izgubo.
Kot nek VSŠ ekonomist bi takšne stvari moral poznat...
Torej je najmanj "na izgubi" (ima manjši profit od potencialnega) delodajalec, ja?
Potem sledi... Kdo?
In na koncu je na dolgoročno na največji izgubi... Kdo?
izguba ni samo finančna, kot Ekonomist to vem, ti pa verjamem da ne =)
izguba ni samo finančna, kot Ekonomist to vem, ti pa verjamem da ne =)
Ja, vidim ja, zato pa se ti posmehuješ delodajalcem, pri glomazni plači 1300€ bruto mesečno, na Štajerskem, 40km od Avstrije.
Ha-ha-ha...
Seveda, ker sem raje 5 min od šihta in počnem druge zadeve... in ker imam direktorja s katerim sva uskladila želje, ker se je pogajal, in ker imam dopustax2 plačanega itd... to vse šteje... ampak to ni o meni, kot pravim, ti misliš da vsak ki debatira glede te teme nekaj hoče, jaz trenutno ne iščem ničesar... sem pa recimo zavračal šihte zv Avstriji tudi za 2k€, pač preference ali pa prenizka plača da bi odtehtalo druge minuse.
Seveda, ker sem raje 5 min od šihta in počnem druge zadeve... in ker imam direktorja s katerim sva uskladila želje, ker se je pogajal, in ker imam dopustax2 plačanega itd... to vse šteje... ampak to ni o meni, kot pravim, ti misliš da vsak ki debatira glede te teme nekaj hoče, jaz trenutno ne iščem ničesar... sem pa recimo zavračal šihte zv Avstriji tudi za 2k€, pač preference ali pa prenizka plača da bi odtehtalo druge minuse.
Super si se zmenil, čestitam, saj se očitno da tudi v Sloveniji.
Očitno se je tudi ostalih 793 tisoč delojemalcev uspelo domeniti.
Službe pač nisi menjal, ker niso ponudili dovolj, povsem legitimen scenarij...
Nič kaj posebej neponovljivega, niti pri avstrijskih delodajalcih.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Delavec ni dobil plače (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 70726 (59170) | Kenpachi |
» | Etika do potencialnega delodajalca (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16410 (13847) | Furbo |
» | Neizplačilo plače, kaj storiti ? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 36013 (25547) | St235 |
» | Zemljevid: vsa podjetja, ki svojim zaposlenim ne plačujejo prispevkov (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 24583 (20425) | GTX970 |
» | pogodba za določen časOddelek: Loža | 9898 (6039) | cortez |