» »

Retro computing & DIY scena

Retro computing & DIY scena

Temo vidijo: vsi
««
2 / 13
»»

svecka ::

light gun za retro igre, ki dela tudi z LCD televitorji:

Sinden Lightgun

Gagatronix ::

stajerckozu je izjavil:

Ena zanimivost

8bit Guy ima tudi kanal kjer opisuje pištole ? In dejansk zlo velik ve o njih, me je kr šokiralo ko sm po naklučju najdu posnetk ?


Link or it didn't happen.

stajerckozu ::

https://www.youtube.com/user/awesomeair...

Kak je pa ime kanalu za stare klaviature pa ne vem

Predvsem opisuje zračne, se pa tudi najdejo posnetki s pravim orožjem

Gagatronix ::

Hvala. Tisti za stare klaviature je pa 8-bit keys.

Kurzweil ::

Nekaj se poigravam z idejo, da bi v prostem času izdelal igralni avtomat, ki bi fizično nekako izgledal, kot tisti, ki smo jih bili vajeni v preteklem tisočletju. Torej lično leseno ohišje višine cca 150-200cm, seveda bi se lepo porisal, za ročke in gube, bi uporabil podobne gumbe, kot so bili na avtomatih nekoč, torej tisti zelo trpežne.

Screena bi dal notri verjetno dva 19-23" panela od monitorjev, kjer se nisem zmotil, dal bi notri 2 screena, torej za 2 playerja, da ja vsak na svoji strani avtomata. Kar se iger tiče, bi verjetno uporabil Raspberry Pi in ustrezne emulatorje. Poigravam se celo z idejo, da bi v spodnjem delu, kjer je nekaj prostora, nekako lično vdelal manjši hladilnik za par piv (do je res malo za šalo, malo zares).

Zvočnike bi dal notri tudi ustrezne, bi se pa naprava lahko koristila tudi kot jukebox oz. se da poljubno potem dodajat fukcionalnosti, kakšna tipala, senzorje, periferijo,... kjer je samo domišljija limit.

Se je že kdo spravil k takšnem projektu? Tole kar sem napisal je res zelo na grobo, vem, da bo treba natančno vse zmodelirati/izrisati in izdelati, predvsem pa natančno načrtovati vse. Se zavedam, da bo to na koncu ena navadna gmota, ki zavzema prostor in potencialno nabira prah, ampak to ni problem, ga bomo pa po potrebi komu posodili, dali v uporabo, če doma ali na vikend več ne bo zabaven.

Kurzweil ::

Evo, ena takšna bolj miniaturna izvedba tega, o čemer sanjam. Mogoče pa da bi kar takole miniaturno tole zadevo izvedel, ampak še vedno na 2 screena. Sem pa razmišljal, če oba igrata isto igro bi nekako še bil kul 1 vir zvoka, če pa bi igral vsak svoje, pa bi rabil 2x zvočnike (še posebej, če bi bla 2 raspberryja, da bi lahko vsak počel svoje, ampak to nima nekega smisla)... da se da proper igrat zadeve na 2 playerja.



Je pa tule en možakar lepo naredil guide, kako je izpeljal zadevo, gre za taisti "avtomat", kot je na zgornjem videu!

Cange ::

Dam glas za dvojno namizno varjatno z dodatno utežjo in gumo na dnu, prilična mobilna zadeva poleg tega je še goljufanje enejblano ker je pozicija en zraven drugega.

c3p0 ::

Sicer čisto odvisno kaj želiš igrat, ampak za pravi retro feeling rabiš CRT monitorje.

kixs ::

Lani sem nabavil prazen kabinet. Star kaksnih 30+ let, vendar se v precej dobrem stanju. Notri sem dal 21" CRT monitor in vezal na Pandoras box dual stick s Sanwa deli, ki sem ga pritrdil spredaj. Ni se postavljen na svojo mesto in verjetno bom raje uporabil kak PC za proper emulacijo - stick ostane, saj se lahko priklopi direktno na PC kot kontroler. Bom pogledal, ce imam kaksno sliko pri roki...

djabi ::

c3p0 je izjavil:

Sicer čisto odvisno kaj želiš igrat, ampak za pravi retro feeling rabiš CRT monitorje.


Ja, to je odlično za oči.

Potem že raje 4:3 LCD zaslon (čeprav imajo morda ghosting), ampak tudi ti gredo počasi na smetišče tehnološke zgodovine. Novih skorajda ni več.

V tej temi se pogovarjajo točno o tem:
https://www.reddit.com/r/cade/comments/...

Tukaj pa o tem, zakaj so izginili ti ekrani:
https://www.reddit.com/r/Monitors/comme...

kixs ::

V svojem imam se stari 21" CRT, ki ni flat kot novejsi od 1999 naprej in je cool. Dejansko mora biti CRT in ne cisto flat :D

Prej sem hotel uporabiti za emulatorje 20" 4:3 LCD (HP LP2065 IPS), vendar to ni to. Ceprav ga lahko obrnes in imas vecji zaslon za vertikalne shooterje. Ampak v kabinetu bo monitor fiksiran. Zato raje CRT.

Kurzweil ::

Torej ta dva sceena bi bila vsak na kontra strani... kar pomeni, da če bi bil nek novejši panel, bi bila stvar zelo široka... razmerje pa vsekakor mora biti 4:3, drugače bo tako ob strani rob, deformirano oz. bo treba vsak nastavljat.

Nedolgo nazaj sem gledal, kako sta stran odletela dva 21 colska Nokiina CRT monitorja. Torej predlagate CRT, po možnosti še kakšen z nizkim refresh ratom oz. frekvenco 8-) Je screen dovolj velik? premajhen? prevelik? Lahko se mogoče stegnem še po kakšni coli več.

Bi pa šibal gor vse od starih PC iger, pa vse od Atarija, Spectruma, Commodora, Amige,... vseh mogočih konzol... dejansko bi se dalo tudi kaj relativno novejšega. Torej zadnje Raspberry Pi in vse mogoče emulatorje.

Za te gumbe in stick moram pa še pogledat... poleg standardnega sticka + 6 gumbov jih bom imel še nekaj na strani... mogoče še za kakšen pinball.. mimogrede, ko sem že ravno omenil fliper, sem ravno zadnjim igral en fliper na 24" Dell monitorju, ki ima funkcijo Pivot, torej, da ga obrnem vrtikalno, zanimivo, se je potek izkazalo, da je tudi za branje in predstavitve česa daljšega, tale Pivot dejansko uporaben.

Kabinet sem sicer razmišljal, da bi ga nabavil, ampak je to del veselja, da ga naredim sam, verjetno bom izrisal zadevo v Blenderju in dal vsaj v razrez, da bo res proper razrezano, potem pa seveda sledi lepa površinska obdelava in nek lep design, da ne bo res kvalitetno a obenem ne preveč kičasto, če bi hotel pa to, pa sem že nekaj čaral z LED lučkami in še prej z neonkami, katerih fan sem, bolje da ne veste, kako bi izgledala neka trgovina/delavnica/firma, če bi imel fizične prostore nekje :))

Spodaj bo treba nekaj obtežit ja in pa dati gubi oz. neke proper nogice, ob dveh CRTjih, zvočnikih, Raspberryju in še čemu, je fino verjetno tudi kakšno na easy prezračevanje, verjetno kakšne 14mm fan na vsakem koncu.

djabi ::

kixs je izjavil:

V svojem imam se stari 21" CRT, ki ni flat kot novejsi od 1999 naprej in je cool. Dejansko mora biti CRT in ne cisto flat :D


Še enkrat preberi, kaj si napisal.
CRT-je so se v začetku novega tisočletja premikali iz ukrivljenosti proti ploščati (flat) obliki.

Glej:
https://www.diagnosticimaging.com/artic...

Ploski CRT-ji so imeli pred ukrivljenimi eno prednost: manjši je bil svetlobni odboj (seveda odvisno od tega, kje in kako si imel postavljen ekran).

Zdaj pa se spet pomikamo proti ukrivljenim monitorjem ... kakec.

Ukrivljenost pri starih CRT-jih (od vsega začetka) je bila čisto fizikalne narave in praktična rešitev: lok je, kar se stabilnosti tiče, v tistem času bila boljša izbira zaradi pritiska.

Več pa tukaj (glej sporočilo Dan O Brien, March 5, 2020):
https://www.quora.com/Why-is-the-front-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: djabi ()

kixs ::

Vse lepo in prav... ampak, ce hoces imet takratni feeling, potem pac uporabis to, kar je takrat bilo. Flat ekrani in LCD-ji ne naredijo authentic feelinga ;)

Kurzweil ::

@kixs, tu se strinjam... bo pa precej več dela na kabinetu, da se bo to lepo prilegalo, čeprav on rob, ki se nasloni na plastično kišto od monitorja, pa je menda raven, morem pogledat kak starejši monitor... sicer pa se bo pač malce rezalo in brusilo.

Bolj kot karkoli drugega, mi smrdi ta širina in katoda...

kixs ::

Ni prakticno, to pa drzi. Pri pravem kabinetu je notri prostora dovolj. V originalu so bili notri 25" CRT TV-ji. Sam vseeno ne bi sel tako dalec :lol:

c3p0 ::

djabi je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Sicer čisto odvisno kaj želiš igrat, ampak za pravi retro feeling rabiš CRT monitorje.


Ja, to je odlično za oči.


Govora je o retro izkušnji. Nobeno naprezanje oči in fokus na kratko razdaljo pretiran čas ni ravno balzam za oči. Sam sem v 80ih in tudi 90ih prebuljil v te ekrane dobesedno na tisoče ur, pa še vedno ne rabim očal.

Kurzweil ::

c3p0 je izjavil:

djabi je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Sicer čisto odvisno kaj želiš igrat, ampak za pravi retro feeling rabiš CRT monitorje.


Ja, to je odlično za oči.


Govora je o retro izkušnji. Nobeno naprezanje oči in fokus na kratko razdaljo pretiran čas ni ravno balzam za oči. Sam sem v 80ih in tudi 90ih prebuljil v te ekrane dobesedno na tisoče ur, pa še vedno ne rabim očal.


To pa se tudi jaz čudim... še danes nimam očal. pa sem nekoč prebulil naprej v TV in potem v shitty monitorje od 14 col pa do 21 col, dokler se ni na mizi pojavil prvi LCD. Zdej pa ne vem, a če bi živel z naravo brez ekranov, bi lahko bil snajperist na prosto oko?! Me zanima koliko bolje bi dejansko sploh videl,... je pa res da 95% folka pa je zaradi tega danes že na pol blentavih.

Dejansko me tole glede ekrana/panela še najbolj zmede... če bi imel notri 1 sceen bi še rekel ajd... da pa grem na to idejo 2 nasprotujočih se screenov s katodo, pa ne bo šlo, tako da to nekako avtomatsko odpade... tudi pregrevalo se bo preveč in neprimerljivo težje in bolj nevarno bo (zaradi katodne cevi)... bom probal to, preden se lotim nekega dne tega kabineta, moram naprej zbobnat na kip te jetre od monitorjev :))

BigWhale ::

Pozabi na 'pravo avtenticno' izkusnjo, ker ti bo vse skupaj samo zakompliciralo zivljenje, nardilo celo zadevo tezko in nerodno. Vzami dva LCD panela, skonfiguriraj 4:3 resolucijo in poci cez umetne scanlines. Potem vzames RetroPi in RPi4 in dva Monster Joysticka, ki imajo podporo za RetroPi.

Ce hoces mal cenejs skoz prit, pa kupis te reci na AliExpress pa je, dobis komplet dveh joystickov in dvajsetih gumbov skupi z USB interface-em za 40 EUR.

kixs ::

Se strinjam... ce mislis res tako narediti, bos tezko dva CRT-ja spravil notri - bo preveliko. Edino, ce bi jih malo zamaknil (levo/desno v sirino).

Sam sem ravno v fazi urejanja retro/work sobe (man cave). Na cca 16m2 moram spraviti cimvec staffa in mora biti licno, vsaj od oka :lol:

Plan je narediti mizo od stene do stene in se malo na vsako stran v obliki C-ja. En kot za obicajno delo. Potem en del za retro PC-je. Odlocit se moram se ali za vsako kisto svoj monitor ali vec kist preko KVM-ja. Potem gre v en kot arkadni avtomat. Pa vmes se en del s 29" CRT TV-jem in omarico za retro 8/16 bit mashine in konzole. Kar ostane bodo police ali visece omarce z retro deli - od big box iger in programske opreme do original skatel raznih komponent. Potem pa se skatle s komponentami, ce bo kaj ostalo prostora :lol:

Upam, da mi rata dovolj robe notri spravit in da ne bo vse zguzvano kot imam zdaj. Sicer mi ne ostane drugega, kot narediti se vecjo sobo (~40m2) na podstresju.

Kurzweil ::

@BigWhale, meni niti ni treba, da je izkušnja res takšna kot je bila, samo da je nekih 70%, ker s simple paneli in bolj praktičnimi rešitvami si bom res olajšal nekaj dela.

Za joysticke in gumbe, se spomnim, da se jih je dalo nekoč kupovat, vsak joystick in vsak gumb posebej, potem pa si ga pač inštaliral v nek les, kamor si lično seveda pripravil luknje, ker te premade joystike ne bi imel najraje, malce hecno bo zgledalo, da bo ono arcade kišta, potem pa zraven ta joystick+gumbi koker so tile Monster Joystick. Ampak ne vem kje sem tisto videl... potem pa pač mappiraš sam.

Mogoče res vzamem za začetek nekaj kitajskega, da seveda vidim kako bo šlo, da tudi če kaj zjeben ali se hitro naveličam, da ne bom metal 200-300€ za 2 kompleta, če bosta 2 screena vsak na svoj konec.

Je pa na netu tudi nekaj blueprintov samega ohišja/kabineta za referenco, tako da ne bom izumljal tople vode.

Kurzweil ::

Waw, kolk je teh cheap joystickov in gumbov na AliExpressu

Še en kul link, kjer je tip naredu celoten arcade cabinet

Nekaj mi povejte tisti, ki ste gotovo precej več kot jaz, preigravali te igre iz avtomatov in konzol,... pride kdaj poleg joysticka prav tudi več kot 6 gumbov?

BigWhale ::

To je ful odvisno od iger. Sem skor preprican, da obstaja nekje seznam iger in kaj je potrebno za kontrolo. Je pa vec kot 6 gumbov ze kar precej in na pamet se ne spomnim igre, ki bi potrebovala vec kot sest gumbov.

Daliborg ::

Hey, en retro entusiast se nam skriva v Sloveniji za katerega nisem vedel
Sem gledal ta video od LGR :

In našel :
http://www.emberheartgames.com/

Tako da vsa čast g. Vovk :)

lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Vanadium ::

Ufh da bi še predelali Commander Keen, Monster bash, Hallowen Harry, Duke nukem 1 in 2, pa kakšen Prehistorik, Fury of the Furries, The lost vikings, The Gobliiins, ... To bi bilo svetsko...

dolenc ::

Mal si bom sposodil temo po blogovsko :)

Začetki win98 mašine, grafična, x850xt. Lahko bi še kako starejšo vzel, ampak to je najboljše kar dobiš na agp vodilu. Radeon ima(bojda) tudi malo boljše driverje kot nvidia za win98 (fx in 6xxx serija, starejše so vredu). Zdej al dela al ne, niti ne vem dok vsega ne sestavim...

Spucal z brake cleanerjem in montiral frišen, času primeren!, hladilnik.




BigWhale ::

Jaz sem pa enga Spectruma 48K predelal, da namesto RF signala, da ven composite video. :>

Gagatronix ::

Fletno. Jaz se se vedno spravljam k temu, da zamenjam kondije v INES, pa ne najdem volje.

dolenc ::

To kar jst sestavlam, je prot vašim, new age futuristična mašina.

c3p0 ::

Jaz pa se v kratkem spravim usposobit en original C64. Kaka ideja, kaj je najboljše za VGA input, ali pa vsaj SCART?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

KAVINSKY ::

dolenc je izjavil:

Začetki win98 mašine, grafična, x850xt


To je prej za kakšno Windows XP mašino ;)

Koliko si odštel zanjo? Razne Radeone 9200 in 9550 ti skoraj mečejo v glavo.

dolenc ::

Ja ma sam hotu prav to, ostale sem bol ko ne že imel. 38eur+ptt+cooler.

Xp mašino mam tudi, i7 5gen, preveč rama, 750ti, ssdji itd... Cilj je da dela tisto kar bi rad in leti, ne da bom kataloške gledal :P

tisma13 ::

Zdravo,

če koga zanima delam DIY arcade cabinet in pinball. Sem iz Nove Gorice, nekaj slikc in video od pinball

https://photos.app.goo.gl/ju7YQRLAgK3Pv...
https://photos.app.goo.gl/aV2CswsRiyhUT...
https://photos.app.goo.gl/Yt3LzctyA6FLk...

Okapi ::

Kakšen fliper je to? Nikjer ne vidim, da bi štel rezultat.

tisma13 ::

ga ni na zaslonu a se da tudi to urediti, bom posnel se kak drug video

KAVINSKY ::

dolenc je izjavil:

Cilj je da dela tisto kar bi rad in leti, ne da bom kataloške gledal :P


Za nabijat Oni ne rabiš i7 :D

BigWhale ::

dolenc je izjavil:

To kar jst sestavlam, je prot vašim, new age futuristična mašina.


To kar ti sestavljas ni blazno retro, no. :>

goranzaric ::



Moja arkada, v ozadju Raspberry z retropie OS

dolenc ::

Rabiš rabiš i7, to se povsod rabi, to ko Oni-čan vid da si pognal z i7, tkoj reče.. oh we dont want any trouble mister....

Kaj je retro in kaj ni (niti nisem reku da moje je, pač iskalnik je pokazal to temo), je verjetno bolj povezano z leti. Moja prva mašina je bla 486 že z win95. Ajde, če štejem še ti "family computer" oz klon snesa, kar je bilo še pred pcjem.

Tako da za nekoga bo nostalgija half-life 2, za nekoga očitno neka comodore jajca - pač glede na v katerem času si živel.
A ni bolše imet eno aktivno temo iz več obdobij, kot 4 teme s 3mi posti, pa potem izgine nekje v zgodovini foruma...

Niti ni namen zganjat nostalgijo, mam eno ohišje viška, pa nej bo win98 mašina(itak overbuilt), ker počasi se več ne bo dalo kupit tega, trenutno je pa, kot je že bobi_palčka omenil, tolk da ti v hrbet ne vržejo.

Seveda z veseljem prilepim v to temo, ko kaj napreduje :P

tisma13 ::

goranzaric je izjavil:



Moja arkada, v ozadju Raspberry z retropie OS



NICE :)

dolenc ::

Top zgleda ja, kolk je šlo dnarja mami, ko sem Final fight nabijal :D

FireSnake ::

dolenc je izjavil:

Top zgleda ja, kolk je šlo dnarja mami, ko sem Final fight nabijal :D


A še en z dobrimi spomini na final fight?
https://bloodlust.zophar.net/Callus/cal...

Jaz sem zadevo na Windows 10 usposobil.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

dolenc ::

Ma kašna stvar boljš, da v spominu ostane , The Simpsons sem tud nabijal, pa sem enkrat dobil za pc in ni več šlo.

Sem pa oba špila ob pomoči kamerada obrnil v gostilni... Najini mami nista bili preveč veseli kolk sva zagonila :D

Gagatronix ::

Moj prvi proper PC je bil 5150, uf, kje je ze to. Pa lepo CP/M gor in mir.

Good old A> prompt :))

m0LN4r ::

Damn, da se nisem spomni do sedaj. Na podstrejsu pri starih se mi valja amiga, updam da ni crknila od kondenza.
Ob priliki bo treba zadevo usposobit, bojim se da diskete vec ne bo prebralo ali ble so namrec fajne igrce gor.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Gagatronix ::

Moli boga, da ti ni baterija bruhnila po maticni plosci. Pa menjaj kondije.

BigWhale ::

m0LN4r je izjavil:

Damn, da se nisem spomni do sedaj. Na podstrejsu pri starih se mi valja amiga, updam da ni crknila od kondenza.
Ob priliki bo treba zadevo usposobit, bojim se da diskete vec ne bo prebralo ali ble so namrec fajne igrce gor.


Zarad kondenza ne, Amige z razsiritvami so crkovale bolj zaradi baterij. Mozno je, da je crknil tudi kak kondenzator.

V vsakem primeru, racunalnik najprej odpri in poglej v kaksnem stanju je. Potem izmeri se usmernik, ce je ok. Sele potem prizgi.

m0LN4r ::

Thanks! Se se kdo spomni postopka kako se je takrat igre Diskete kopiralo? Jaz sem to totalno pozabil ali je kak moderen nacin pridobiti nekatere igre? Vem, da sem za igre, ki so bile na vecih disketah nekatere izgubil ali so se unicle.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Gagatronix ::

Dobis tudi adapterje, da lahko z SD kartic nalagas zadeve, dosti bolj enostavno. Ni sicer 100% retro ampak ok. :)

c3p0 ::

m0LN4r je izjavil:

Thanks! Se se kdo spomni postopka kako se je takrat igre Diskete kopiralo? Jaz sem to totalno pozabil ali je kak moderen nacin pridobiti nekatere igre? Vem, da sem za igre, ki so bile na vecih disketah nekatere izgubil ali so se unicle.


X-Copy in gremo. Pirati so imeli do 4 pogone, da se je hitreje služilo.
««
2 / 13
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi računalniki v Sloveniji, 4.del - prvi elektronski računalnik

Oddelek: Novice / Računalniški muzej
103458 (1466) Barbarpapa2
»

HP Pavilion - ventič

Oddelek: Pomoč in nasveti
423129 (1165) jackorsen88
»

WACOM DTF 720 "crknil" - kako popraviti?

Oddelek: Pomoč in nasveti
5995 (742) CRTbraun
»

3D print - kje?

Oddelek: Pomoč in nasveti
307921 (6415) cekr
»

HP-XW8400 razširitev pomnilnika

Oddelek: Kaj kupiti
81204 (1033) Barbarpapa2

Več podobnih tem