» »

Cene RAM so ponorele

Cene RAM so ponorele

«
1
2 3

mAXTER ::

Ali mi lahko kdo razloži zakaj so cene DDR5 ramov tako podivjale? Je to slučajnost ker je črni petek pred vrati pa umetno napihujejo cene ali kaj drugega?
Npr. 32gb 5400mt (2x16gb) Kingston ram sem pred tremi meseci gledal za 96 eur pri nas, danes pa ga pod 150 eur niti pod razno ni za dobiti, pa še to je vprašljiva zaloga, drugače sem ga videl tudi po 240 eur?!?

tiborrr ::

Klinčev AI boom in ponudba ter povpraševanje. Samo NVIDIA je zasedla polovico svetovnih proizvodnih kapacitet za svoje izdelke.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

tikitoki ::

Ze nekaj casa so napovedovali visje cene. Sam so govorili o 20% visjih cenah na cetrtletje, ne pa podvojitev cez noc.

pegasus ::

Jaz sem na srečo dobil 96gb dimme še pod 500eur ... ujel ravno za rep.

feryz ::

Zakaj ne bi podražili, če lahko?
Če se ne bo prodalo, bodo pa pocenili.

ššš ::

16Gb DDR3 je na amazonu.de 29evrov. 16Gb bi morala bit dovolj za vse.

z3ro ::

Mogoče zato ker DDR3 noben več ne kupuje se ti ne zdi?

mailer ::

Ni samo problem v AI. Mislim, da je enakovreden tudi greed faktor v celi verigi.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Sej ni samo ram ... flash je tudi odletel v nebo. Pač zdaj so taki časi, da vsak navije cene do konca in na koncu kupujejo sami tisti, ki res življensko potrebujejo ta hardver. Sem imel v planu nadgradnjo networka na 800Gb, pa bom očitno še malo počakal ...

Nikonja ::

Jaz sem Junija letos kupil 64GB za 120 eur, zdaj je točno ta isti RAM 270!!! Adio pamet!
In kako kaže do leta 2027 se skoraj ziher cene ne bodo umirile... prav žal mi je tistih kateri zdaj kupujejo prvi računalnik.

PacificBlue ::

Noro, sem šel preverit ceno za Gskill trident z5 neo 64gb 6000mhz cl30.
Dve leti nazaj sem dal slabih 300 eur, cena se pa zdj giblje okoli 800eur.:O
I’m out.
:3

Ashrack ::

ššš je izjavil:

Iz katere jame si pa ti prilezel
....

ššš ::

Ashrack je izjavil:

ššš je izjavil:

Iz katere jame si pa ti prilezel

Pust me, da sam trpim v svoji revščini.

bm1973 ::

Res se je vse podražilo.

Januarja dal za 32 GB 80 EUR, danes je 140.

Han ::

tikitoki ::

pegasus je izjavil:

Srecko, jaz sem ravno zamudil.

ššš je izjavil:

Kaj nej s 16 Gb DDR3?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

AngelOfDeath ::

Mogoče pa je res da so cene poonerele ker se openAI boji konkurence:

edit: Slovnica

mtosev ::

F5-6400R3644E64GQ4-T5N
Jaz sem za ta ram septembra dal 1300e. Lahko pogledate kolikšna je cena sedaj. LOL
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Daniel ::

To je nekaj podobnega kot en, ki ga poznam. Nek divji sistem, top grafična, cpu, kup rama, ogromen ekran, potem mu pa igra ven meče. Battlefield open beta in Hunter. Verjetno neoptimizirane zadeve. Mislim, da je na koncu pomagala posodobitev biosa.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Ales78 ()

Ampak cene so vidim dobesedno iz tedna v teden višje !?! Na Funtechu, kar je na zalogi, ne dobiš 8gb DDR5 rama pod 130 eur več! Pa to je bolan, res 8-O

filip007 ::

Vprašenje kaj je naslednje na potezi, verjetno CPU in SSD. Kaj pa še rabiš PC danes, saj je vse s telefonom. Razen tisti, ki kaj delate z njim in konzolaši, kot vsi ostali.
Zero games, zero talk.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: filip007 ()

endelin ::

Lol to gre ene 20% na teden gor :D

Intel mi je za dobavni rok par cpujev rekel 4-6 mesecev :))
Kam gre ta svet ...

DJ MartiNi ::

SSDji že gredo gor. Grafične bodo tudi šle na račun pomnilnika. Powercolor je že opozoril glede dviga cen grafičnih kartic. HDDji tudi že lezejo gor. Kar trenutno ni bistveno spremenilo cene so ohišja. Ostalo ima pa kar trend dvigovanja cen, če gledamo komponente za sestavo osebnega računalnika.
Ryzen 7 7700/ASRock B650 Steel Legend/2x16GB G.Skill Ripjaws S5 6000/RX 6700 XT
Ryzen 7 5700X/ASRock B550 PG Velocita/2x16GB G.Skill Ripjaws V 3600/RX 5700 XT
AMD FX-8350/ASRock 970 Extreme4/2x4GB Kingston HyperX Beast 2400/R9 270X

filip007 ::

Google je opozoril glede poka AI balona, upam da bo čim prej in nova kriza, kot da ta še ni dosti velika.
Zero games, zero talk.

Sedaj je 32gb ram že na ravni cpu cene:D

fikus_ ::

Nekateri pišete, da je kriv AI. Kaj če pa se cene pripravljajo za proizvodnji čipovja v Usa?! >:D :D
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

SuperJet ::

Trend je že od sredine septembra v teku: pcpartpicker.com
Sklepam, da je še en znak nestabilnosti mehurčkov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: SuperJet ()

Morda mtosev ni naredil napake z zapakirano gtx 5090;)

Kmalu bom imel 5 piksen s po 2tb rama za upokojit. Dam na dražbo? :))

SSD so že na vrsti, baje so naslednji mobilni telefoni, in na koncu potem pa grafične...

FireSnake ::

pegasus je izjavil:

Enako tukaj. Jaz sem dal za njih 415.
Pred parimi dnevi pa pogledal na Funtech in me je skoraj na hrbet vrglo kakšne cene so zdaj.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Ma naše trgovine so itk en velik "joke" iskreno - gledam enak model 5070ti pri nas in v DE, v DE se da dobit med 750-800 eur, pri nas je povprečje 1100 in navzgor!

Jaz skoraj vse kupim v tujini. Nemčija nasplošno. Amazon.de, computerunivese. Tudi prek eBaya kupujem.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

Če bo šlo takole naprej, bodo pc-ji spet tako dragi kot suho zlato. Tako kot so bili v začetku 90ih let, ko sem menda leta 91 za svoj prvi pc 286-ko z monochrome monitorjem odštel dosti preko 1000 mark, če ne celo 2000? Za ponazoritev, za ene 4-5 tisoč mark si takrat lahko kupil že lep rabljen avto :D

Imam nekaj DDR3 doma, počakam še en mesec in se obogatim! :D

Nekdo bo rekel da bo trg naredil svoje in se bo ponudba povečala ter uravnotežila cene glede na povpraševanje. Težava je v tem, da tako kot pri HDD diskih in tisti famozni poplavi na Tajvanu leta 2011, ko so cene zletele u nebo, nikoli nismo več videli tako nizkih cen nazaj kot bi morale biti, če ne drugega, zaradi inflacije ;((

link_up ::

krneki ... 150e za 64gb rama ... med tem, ko je blu-ray recordable 50G(50 pack) preko 80e...in lahko pises samo enkrat. :)

dober comp je bil vedno 4k mark ... VEDNO. Danes pac 2k evrov...+ inflacija.
In and Out

UkrFTW!! ::

V vseh mašinah, razen v službi imam 16gb rama. Povsem dovolj. In verjetno ostali imate podobno, in ne rabite takoj nekaj dokupovati.
Če ne zapravljate časa tako kot toše, rama ne rabite, ker ga že imate?

David Mayer ::

16GB rama v 2025 je bolj spodnja meja, ne sredina, kaj šele zgornja meja - odvisno od rabe, no...

Imamo sicer nekaj sreče, da imamo vse DDR3 in DDR4 računalnike nabulane do podprtega maksimuma, z 24GB DDR5 pa smo kubili nekaj nedavno, ker pač

Bomo malo pošravfali, če bo vredno kaj reciklirati na trg, zgoraj omenjena ideja niti ni slaba.

Zgodovina sprememb…

Je 8gb dovolj za samo web browsing? Jaz sem leta 2019 v komp od mamine prijateljice dal 8gb. Tedaj mislim, da je bilo dovolj za web browsing.

UkrFTW!! ::

8gb je dovolj za vse. Za en kup odprtih wordov in excelov in tja do 20 tabov v chromu in še kaj ostane.
če ne špilaš igrc, je dovolj dober 10 let star komp, kot v tem primeru. Še nek i5 ne vem kateri je noter.
Sicer malo fehtam za dodatnih 8 rama, pa ni neke hude potrebe.

link_up ::

UkrFTW!! je izjavil:

8gb je dovolj za vse. Za en kup odprtih wordov in excelov in tja do 20 tabov v chromu in še kaj ostane.
če ne špilaš igrc, je dovolj dober 10 let star komp, kot v tem primeru. Še nek i5 ne vem kateri je noter.
Sicer malo fehtam za dodatnih 8 rama, pa ni neke hude potrebe.

Igrce? Za roblox je dober ze 14 let leptop. :) Ne vem, ce sploh kdo se gejma od letnika 2016 naprej.
In and Out

Preveri, zeksperimentiraj in pridi povedat, verjetno, da je, itak, samo pač ne odpirat več kot ene 5 tabov hkrati, worda, excela, dockerja, serverja, ide/admin orodij, ai orodij, itd. - kje je sladka točka in je potrpljenja konec in si nekaj v steno vrgel :D

Zgodovina sprememb…

Glugy ::

Zato ker folk hoče razne ChatGPT-je ipd. Ja je "zastonj" ampak v ZDA zarad teh AI centrov že plačujejo velik višjo ceno elektrike vsi ne glede na to al uporabljaš ChatGPT ali ne. V bistvu gre za tiho subvencijo s strani navadnih državljanov. Poleg tega pa financiraš še s tem ker moraš zdej tekmovat še z velikimi centri glede istih osnovnih ( ne končnih ) komponent ki gredo v tvoje računalnike in moraš zato plačevat toliko večjo ceno.

To kar je "zastonj" v resnici ni tako zelo zastonj. In plačuješ če uporabljaš ChatGPT ipd zadeve al pa če jih ne. Kar je norost.

Ja, eni se zavedamo tega in plačujemo vse to z naročnino (bolj uporabljane) ali na promet (manj uporabljane) - zato dajte odvzet zastonjske privilegije asap, vse, ne samo do AI; aja, stvar je takšna, da so ene naročniške stranke deležne občutnih daril zadnji čas (presegajo letno naročnino!) večkrat, da jih niti ne utegnejo porabiti. Čemu, wtf?

Karen ::

Saj je s trdimi diski isto. Za AI pokupijo cele proizvodne linije, tako kot RAM.

KTr1sk ::

mAXTER je izjavil:

Če bo šlo takole naprej, bodo pc-ji spet tako dragi kot suho zlato. Tako kot so bili v začetku 90ih let, ko sem menda leta 91 za svoj prvi pc 286-ko z monochrome monitorjem odštel dosti preko 1000 mark, če ne celo 2000? Za ponazoritev, za ene 4-5 tisoč mark si takrat lahko kupil že lep rabljen avto :D

Ampak, kolikor se spomnem je bila vsa tehnika v teh časih zelo draga, se spomnim da naj bi doma kupili satelitsko anteno leta 1993 in je bila cena baje 700mark, dejansko ni bila ena plača dovolj niti za tv... Še v začetku letu 2004 ko sem se zaposlil kot skladiščnik nisem imel 100.000sit plače!
Ryzen5-7600x,32gb ddr5,rx9060xt16gb,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q

LeQuack ::

Zahvalite se AI.
Quack !

Saj spušča balon... Vse bo v redu, prej bo mogoče še slabše, brezplačni tieri so samo zato, da namamijo, nas nekatere so že. In pravimo 'hvala, aillm' in že plačujemo nekaj časa... Kdo je torej gnilo jabolko v zaboju? Tako je... Vedno je tako... Dajte se končno malo zamisliti :D
«
1
2 3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomnilnik se še naprej draži (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pomnilnik
644991 (728) tikitoki
»

Nov racunalnik, cudne temperature?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
6556 (303) sbawe64
»

PC za urejanje 4K videa

Oddelek: Kaj kupiti
111005 (366) pegasus
»

Dodatnih 32 GB rama