» »

Retro computing & DIY scena

Retro computing & DIY scena

Temo vidijo: vsi
««
13 / 13
»
»»

mirko960 ::

Napravil sem tale "video mode".Verzija s kondenzatorjem.
Ja osnovna plošča je enaka kot pri verziji z "gumijasto" tipkovnico. Namen imam zamenjat še 5V regulator. Namesto njega bom vstavil TSR 1-2450 (stikalni dc/dc pretvornik).
Ostane kot spomin na neke druge čase.:)

BigWhale ::

mirko960 je izjavil:

Namesto njega bom vstavil TSR 1-2450 (stikalni dc/dc pretvornik).

Teli TSRji so res res fajn. :D Jaz sem jih kar nekaj nabavil, da jih imam vedno na zalogi in v vseh starih receh kjer je mozno to menjam.

Barbarpapa2 ::

Dober večer...

Upam, da ste imeli lepe praznike, moji sploh niso bili napačni.

Tisti, ki ste si oddahnili, da je QL nakladač nehal, ste lahko spet zgroženi, tisti, ki pa ste mogoče doživljali občutke strahu, da bom prenehal nekako na tretjini poti, si pa lahko oddahnete. Se še dogaja, stvar gre dalje...

Izkazalo se je, da je članstvo v QL forumu zlata vredno! Sem navezal stike s člani, ki so zelo aktivni in izdelujejo razne »rezervne dele« in pa zanimive dodatke za Ql-a. No, QIMSI-ja sem vam že predstavil, sem pa medtem naročil in dobil praktično vse, kar sem si zamislil, da bom vtaknil v mojega QL-a.

Sem že kar nekaj časa nazaj napisal, da sem naročil ESD blazinice za mikrokasetke. Dobil sem 25 teh blazinic, narezanih na točne dimenzije. Za piko na i pa je bil priložen dopis, izpisan na matričnem tiskalniku iz QL-ovega urejevalnika besedila Qill! Sem potem v trenutnem delodišu zamenjal blazinice vseh mikrokasetk in tudi vse preskusil:

Rezultati so bili še vedno mešani. Iz vseh mikrokasetk razen ene dobim podatke o vsebini, programe pa mi je uspelo zagnati samo z dveh mikrokasetk. Nisem pa uspel zagnati priloženih office programov ne iz originalnih, ne iz backup mikrokasetk. Najbolj pozitivna stvar pa je ta, da se je pokazalo, da mdv1_ (microdrive 1 – pogon za mikrokasetke) ni spustil duše! Dve mikrokasetki je čisto normalno »odvrtel«, ostalih pa ni hotel »potegniti«. Se je izkazalo, da je gumijasti valjček nekako podlegel pod težo let.

Tu pa se je spet izkazalo članstvo QL foruma. Naletel sem na člana, ki ponuja nove gumijaste valjčke. In to ne 3D natisnjene (rezultati s temi so, zgleda, bolj tako – tako), pač pa je odkril, da gumijasti valjčki nekaterih Sony-jevih walkmanov po premeru ustrezajo in jih je potrebno malo dodelati... No, naročil sem dva para (nikoli ne veš) in po uspešnem ping-pongu s pošto in carino (pošiljatelj je iz UK) so sedaj pri meni doma:

Imam željo, da bi QL-a razširil na vsaj 640KB pomnilnika, vgradil Minerva ROM in ga priklopil na barvni monitor z VGA vhodom s pomočjo RGB/VGA pretvornika. Sem že ustrezne projekte na githubu našel, si »dolpotegnil« podatke in začel študirati, kako bom naredil vse tiskanine , ki jih potrebujem, pa kupil komponente, poiskal »hardveraše«, ki mi bodo zapekli EPROM za Minervo in sprogramirali GAL čip, ki je del razširitve pomnilnika... Pa se je izkazalo, da vse to ponuja kolega iz QL foruma, ki mi je poslal blazinice. Cena se mi je zdela sprejemljiva, dobavni rok pa zelo kratek in sem zadeve raje kar naročil. In mi je velikonočni zajček prinesel tole:

RAM razširitev je takšna, da je potrebno v QL-u »izpuliti« procesor iz podnožja in vanj vtakniti razširitev, v podnožje na razširitvi pa vtakniti procesor nazaj. Hkrati je potrebno malo spajkanja, saj je potrebno nožico, vidno na razširitvi, z žico povezati z določeno točko (uporom) na QL-ovi tiskanini. Za vgradnjo Minerva ROM-a (zraven je še Toolkit II, kar je še posebej cool), je potrebno »vun pocukati« oba originalna ROM-a, to bom naredil sočasno z namestitvijo razširitve pomnilnika. Takrat bom tudi gumijaste valjčke zamenjal, če bo stroj že enkrat odprt.

Edina zadeva od teh treh stvari (pravzaprav štirih), ki ne potrebuje posega v sam računalnik, je RGB/VGA pretvornik, zato sem ga takoj preskusil:

In prvič sem lahko videl mojega QL-a v barvah! Prva barvna kombinacija se mi je zdela nekako čudna, pa se je izkazalo, da nisem dobro DIN vtikača v QL-a vtaknil. V drugem poskusu pa so barve štimale!

To je vse za zdaj, folk! Nasledni korak bo zame kar velik, namestitev pomnilniške razširitve, Minerva ROM-a in novih gumijastih valjčkov. Pa napetostni regulator imam namen zamenjati z TSR 2-2450, samo tega moram še dobiti...

P.S. BigWhale, kje si dobil tvoje TSR-je? Sam še nisem nikoli elektronskih komponent naročeval, vem za Conrada in Farnella, mogoče je na voljo še kaj boljšega, cenejšega, hitrejšega?

Uživajte še teh nekaj prazničnih ur, jutri je nov delovnik...

Jože

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

kuglvinkl ::

Jože, please don't stop!
Your focus determines your reallity

connel ::

^^ Tole, upam da se projekt nadaljuje, pa vse pohvale.

Duhec ::

Tudi jaz sem se pred štirimi leti po več desetletjih lotil popravila nekaj kom. C64.
Če koga zanimajo različne dogodivščine lahko prebere na s5tech.net elektronik forumu.
Čaka me še Spectrum ali dva, da jih skompletiram ter nekaj XT PC-jev.

@Barbarpapa2, @Junie_Lasta2 ... res zanimivo branje in želim (kot tudi vsem ostalim zanesenjakom) še veliko uspeha pri obnovi/popravilu/posodobitvah teh malih dinozavrov še vnaprej.

Svoj čas, ko sem še popravljal, sem imel praktično vse te hišne računalnike vsaj po en ali dva komada od Amstrada, različnih Amig, Atarijev, Galaksija, Oric Nova 64, da o Spectrumih (tudi ZX81), ZX microdrive, QL in C64/128 z disketnimi enotami ne govorim... in kasneje Commodore XT in AT... pa je z leti večina šlo vse cugrunt, ko so se resno začeli AT PCji.
Res mi je žal, da nisem ohranil kakšnih prvih hišnih računalnikov, nenazadnje bi jih lahko podaril računalniškemu muzeju, če ne drugega.
http://blackbird.si/

Tero ::

Ima kdo kakšno idejo kako igrati multiplayer igro za dos in dela preko dialupa? Se pravi imam dosbox kjer ta igra dela normalno v single player. ima pa tudi sama igra dialup povezavo oziroma kar vpises telefonsko od drugega igracla. Se da kako emulairati modem v dosboxu ali bi kako drugace to naredi?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

WizzardOfOZ ::

Definiraj com port v dosboxu. On potem preko com porta komuniciraš.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Vanadium ::

https://www.reddit.com/r/dosbox/s/gofnA...

Neki so se o tem že meniki na redditu. Malo prečekiraj.

WizzardOfOZ je izjavil:

Definiraj com port v dosboxu. On potem preko com porta komuniciraš.

To ni vse, no. Te stvari so mal bolj komplicirane. :D

Obstaja Serial USB, ki se zna sistemu predstavit kot serijski port, potem lahko v teoriji nardis null modem povezavo med dvema racunalnikoma.

Mogoce clo kje obstaja Serial Modem to TCP tunel.

Barbarpapa2 je izjavil:

P.S. BigWhale, kje si dobil tvoje TSR-je? Sam še nisem nikoli elektronskih komponent naročeval, vem za Conrada in Farnella, mogoče je na voljo še kaj boljšega, cenejšega, hitrejšega?

Uf, tole sem sele zdaj videl. Ne vem, ce je zate se aktualno, bo pa mogoce komu drugemu prav prislo. Mislim, da sem na Farnellu narocil.

Drugace pa, ce se ti ne da s tem ukvarjat, imas IC Elektroniko v Ljubljani. Poklices, poves kaj bi rabil, ti povedo ceno in narocijo zate in potem poberes pri njih oziroma ti posljejo. Za majhne kolicine stvari se morda ne splaca, vendar je to vcasih edina smiselna opcija.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

WizzardOfOZ ::

ja, pajade. Ni modem tok zakomplicirana stvar.
Itak pa lahko sedaj že mrežno kartico nastaviš.
https://github.com/joncampbell123/dosbo...
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Dobro jutro

BigWhale je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Barbarpapa2 je izjavil:

Uf, tole sem sele zdaj videl. Ne vem, ce je zate se aktualno, bo pa mogoce komu drugemu prav prislo. Mislim, da sem na Farnellu narocil.

...

BigWhale, ni frke, sem malo po tem, ko sem to zgoraj napisal, svojega naročil in tudi dobil. Sem že pozabil, kje sem ga naročil :D...

Drugače, ne si mislit, da sem pa zdaj obupal nad QL-om, bom nadaljeval. Samo trenutno so pioritete malo drugače zastavljene, pa je QL na počitnicah. Tu pa tam ga malo zbudim, da ne bo dobil občutka, da sem ga pozabil...

Zdaj pa moram začet z delom :P

Uživajte ta ponedeljek do maksimuma...

Jože

kixs ::

Vceraj sem na hitro nekaj prckal na SS7 plosci in dal notri AMD K6-2 450. Je samo nekaj zasmrdelo in zdaj ne dela nic. Zajebal sem "samo" voltazo. Namesto 2.2V, dal obratne jumperje na 3.3V. Ampak zakaj hudica bi zaradi tega sla plata in ne samo procesor?

kixs je izjavil:

Vceraj sem na hitro nekaj prckal na SS7 plosci in dal notri AMD K6-2 450. Je samo nekaj zasmrdelo in zdaj ne dela nic. Zajebal sem "samo" voltazo. Namesto 2.2V, dal obratne jumperje na 3.3V. Ampak zakaj hudica bi zaradi tega sla plata in ne samo procesor?

Mogoce je sel najprej procesor in je znotraj CPUja nastal kak kratek stik?

kixs ::

Pred leti sem skuril en Athlon procesor, ampak res skuril. Plata se danes dela. Tole je bilo vceraj vklopljeno morda 10 sekund.

Kaksna ideja kaj bi lahko slo na plati?

Baja ::

jaz bi prvo odstranil cpu, ram, gpu in preveril za kratke stike na plošči. če ni kratkih stikov preveri če je v cpu socketu napetost in kakšna je. če je problem v plošči bo verjetno kje tu, torej kaki tranzistorji.

končno iz skladišča! projekt za deževne jesenske dni :)

NABU

NABU

tony1 ::

Kaj za vraga je NABU? :D

Dober večer...

Baja, čestitke, to je imho, zelooo redka ptica...

tony1, tudi jaz nisem vedel kaj je NABU, dokler nisem pogledal tega...

Po svoje je bil pred svojim časom...

Uživajte preostanek nedelje...

Jože

Zanimiva reč... :)

Spomnilo me je na Jonasa, ki je pred 30imi leti v Jokerju napisal: "Če za računalnik ni softvera bo nujno propadel. Še vedno je bilo tako."

Zdaj pa so te stare kište tako zanimive, generacija, ki je vmes odrasla pa smo tako lačni nostalgije, da bo kdo še zanj kaj sportal...

@Barbapapa: nekdo je našel v nekem skladišču okrog 1000 komadov. tako da nekje tu jih očitno še leta po svetu.

Pozdrav:

Baja je izjavil:

@Barbapapa: nekdo je našel v nekem skladišču okrog 1000 komadov. tako da nekje tu jih očitno še leta po svetu.

Wow, torej dejansko "new old stock" zadeva z veliko verjetnostjo, da se bo normalno zagnala ob priklopu (a ni to 110V varianta?). V onem videu od Digital Basement je Adrian kvaliteto izdelave zelo dobro ocenil, tudi pri napajalniku ni bilo nobenih "na uč" sumljivih kondenzatorjev...

Iskreno sem radoveden, kam te bo to pripeljalo...

Jože

ja, NOS zadevica. baje je prodajalec stestiral vse preden je odposlal, tako da načeloma bi mogla delati. napajalnik je res 110V, bo treba zamenjati. nabaviti rs422 adapter, pa verjetno še kaj.

čeprav glede napajanja razmisljam da bi namesto menjave nabavil 220v->110v adapter (da ostane masina v original stanju)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

Dober večer...

Nimam kaj boljšega za počet na večer, sem malo preveč zmatran da bi kaj bolj "resnega" počel, pa sem malo po youtubu brskal in mi je ven vrglo tole:

Iskra Delta Computers promocijski filmček iz leta 1989... Sicer malo šteka, pa zvok občasno zgine, ampak je pa zanimivo za pogledat.

Ima pa IDC celo svoj youtube kanal:

https://www.youtube.com/@ideltaclub/vid...

... mogoče se še kaj zanimivega najde...

Pa spat se bom spravil zdaj, lahko noč...

Jože

Pozdrav.

Čas je, da to Trnjulčico od teme malo zbudimo! Je kar dobro leto minilo, odkar sem tukaj svoj zadnji doprinesek na ogled postavil. Projekt QL revival ni umrl, samo malo v ozadje se je pomaknil, so prišle druge, višje prioritete. Je dobro, da določeni hobiji niso vezani na časovnico, se z njimi ukvarjaš, ko se ti ravno zahoče in ko si lahko zanje vzameš čas...

Kljub drugim prioritetam sem se QL-u občasno posvečal, pa ne toliko, da bi kaj poslikal in o tem napisal. So se pa začele pojavljati težave s Philips CRT monitorjem, rabil je vedno več časa, da se je posinhroniziral z računalnikom in začel kazati spodobno sliko. Je pa res, da se s tistimi potenciometri zadaj nisem niti poskušal poigrati. Bolj zaskrbljujoče je bilo, da so se spet začeli pojavljati "manjkajoči" znaki. Ob pritisku na določene tipke le-te niso bile zaznane in to kot nalašč tiste, ki so bile problematične že na začetku obnove. To pa ni bilo konstantno stanje, včasih so tipke delale, včasih ne... Me je že začelo skrbeti, da je kaj narobe z IPC čipom (Intelligent Pheripheral Controller), ta "drugim" QL-ovim procesorjem, ki je v resnici mikrokontroler Intel 8049. Njegovo glavno delo je "branje" vhoda preko tipkovnice, delo z zvokom, vhodom preko RS232 vmesnikov ter joysticki. Javna skrivnost je, da je programska oprema v tem mikrokontrolerju precej hroščata, kar je skozi čas privedlo do projekta Hermes, ki odpravlja te težave. Ampak, če ta čip začne povzročat probleme z branjem tipkovnice, je normalnega dela s QL-om konec! Ko sem odprl računalnik, sem na spojni foliji takoj opazil belo mesto, znak, da je bila folija tam zelo deformirana in sem se ustrašil, da je prišlo do prekinitve prevodne plasti na tem mestu...

Sem se odločil, da bom povečal pritisk, ki ga kontakti na podnožjih, kamor je vtaknjena folija tipkovnice, vršijo na same prevodne sledi na foliji. Moto je bil bolj "boljše nekaj, kot nič". To sem se namenil narediti tako, da sem na hrbtno stran folije hotel nalepiti malo debelejšo folijo in tako s povečano debelino doseči večjo deformacijo kontaktov in posledično boljši stik. Sem našel prozorno folijo (pravzaprav prazno plastično embalažo od sadja) in iz nje izrezal primerno velike koščke. Sem jih na dolžini, kjer gledajo ven iz kontaktnih podnožij, malce upognil, da se bodo krivili v pravo smer, če bodo prišli v stik z ohišjem pri zapiranju, pa da se jih da malo lažje prijeti, že bi hotel folijo iz podnožij spuliti. Vse skupaj sem na folijo (na hrbtni strani, kjer potekajo prevodne sledi) zalepil s tankim dvoslojnim lepilnim trakom, ki sem ga ravno pri roki imel...

Malo me je skrbel tudi upogib folije na mestu, kjer priključna traka prideta iz tipkovnice. Tam je upogib po navadi zelo močan, stara folija je odpovedala ravno tukaj! Sem si moral zmisliti nekaj, da pri montaži ne bi prišlo do prevelikega upogiba. Sem pa imel pri roki kitajske paličice (one, s katerimi pravi kitajci jedo...), ki so ovalnega preseka v širšem delu in prav primerne za to. Sem paličico prirezal na primerno dolžino in ta kos na obeh primerih odrezal tako, da sem dobil ploska naležna mesta. Sem nato to s sekundnim lepilom prilepil na pločevino, ki drži folijo na mestu v QL-ovi tipkovnici. Okoli sem ovil folijske izvode in jih z dvostranskim lepilnim trakom prilepim na pločevino tipkovnice. Tako sem dobil definiran blag upogib folije in upam, da sedaj tu ne bo težav...

Ker je bil QL ravno odprt, sem najprej zamenjal tiste gumijaste valjčke na osi motorjev microdrivov, ki vlečejo trak skozi microdrive kasetke. Originalnim valjčkom se poznajo leta, guma oz. elastomer je postal konkretno trd. Novi valjčki so v bistvu rezervni deli za enega od walkmanov, izgledajo bolj resno, kot originali, tukaj je gumijasta (ali elastomerna) torna plast nataknjena na plastični nosilec. Sem pa ležajem motorjev, ki so dostopni ob odstranitvi valjčkov, privoščil kapljico finomehaničnega olja. Ležajev na nasprotni strani nisem mazal, ker bi zato moral v celoti demontirati pogona, tega pa me je kar precej strah (da ne pokvarim, kar je OK). Najprej se na gred natakne podložka, ki je 3D printana (tisto rumeno...), nato pa valjček. Za natikanje je bila potrebna precej večja sila, kot za snemanje originalnega, kar je IMHO dobro. Seveda sem gredi prej očistil z blazinico iz vate, namočeno v alkohol...

Hkrati sem se odločil, da bom regulator napetosti 7805, ki je pritrjen na veliki hladilnik za mikrodrivi, zamenjal s Traco TSR-2 2450 regulatorjem, ki je dosti bolj učinkovit in posledično sprošča manj toplote. Vem, da ta regulator ne potrebuje hladilnika, samo sem se odločil, da hladilnik ohranim, da bo teža računalnika ostala originalna (da je teža QL-a na mestu mikrodrivov malo večja je praktično, da ne začneš takoj računalnika okrog potiskat, ko mikrokasetko v pogon tiščiš...). Da sem malo zakompliciral zadevo, sem hotel, da hladilnik opravlja svojo funkcijo in iz Traco regulatorja odvaja tisto malo toplote, ki jo proizvaja. Pri tem pa sta se pojavili dve težavi. Prva je, da Traco nima pritrdilne luknje, druga pa je, da so njegove nožice prekratke, da bi jih zakrivil in vtaknil v konektor kot je bilo to narejeno pri starem 7805... Prvo težavo sem se namenil rešit po strojniško, z izdelavo sponke, ki bo prijela na Traco regulator in ga pridržala na mestu ter ga pritisnila ob hladilnik. Za drugo težavo sem pa nameraval enostavno naspajkati podaljške kontaktov... Hladilno telo sem lepo premeril in ga zmodeliral, 3D model Traco regulatorja pa sem našel na internetu. V modelirniku sem ju spravil skupaj v položaj, kot ga bosta imela v QL-u in okoli tega namodeliral mojo sponko. V 3D modelirniku zgleda super, ampak ukriviti precej trd aluminijasti trak v takšno obliko je bilo vse prej kot enostavno. Sem izdelal tri komade, da bi bil na koncu zadovoljen z enim. Pa lepa ta sponka ravno ni, so na njej vidne vse sledi upogibanja in obdelave, je kar pošteno zgrižena. Ampak važno je, da služi namenu! Podaljšanje nogic na Traco regulatorju pa ni bilo tako trivialno, kot sem naivno mislil. Imam kos enostavne napajalne elektronike s triakom, ki je v enakem ohišju kot 7805 regulator. No, ta triak je spustil dušo in sem ga enostavno odspajkal in mu poščipal nogice. Ampak kako te nogice lepo prispajkati na Traco regulator? Prvo sem uspel kar lepo naravnost naspajkat, ampak ta druga ni hotela biti vzporedno in približno na pravi razdalji... Pa mi je v oči padla ena PC razširitvena kartica, ki je imela dva štiripolna, za 90° zakrivljena "pinheaderja". Idealno za moje potrebe! Presek pinov pinheaderja se v nulo pokriva s presekom nogic 7805 regulatorja, razmak med pini je pravi pa še plastika lepo drži lego med pini. Sem ju odspajkal in eno takoj prispajkal na tracota! Paše ko ata na mamo! Sem samo odščipnil plastiko z odvečnim pinom in zadeva je bila rešena. Zdaj pa dajmo zadevo zmontirat. Ker je sponka izpadla malo večja in s tem grozi nevarnost, da bi se dotaknila kakšnega prevodnega dela, sem jo na kritičnih mestih oblepil z izolirnim trakom. Tracota sem vtaknil v konektor v QL-u, namestil hladilno telo, nanj pa spozicioniral Tracota in sponko. Sem prej na površino, kjer se Traco nalega na hladilno telo, kanil malo termoprevodne paste. Vem, vem, nepotrebno, ampak če se že grem to, se grem totalno! Vsaj pri tej podrobnosti. Sem lepo zavil originalni vijakec in zadeva je ko zašvasana! Samo zgleda bolj balkansko zaradi zgrižene sponke - pa naj bo, to smatram kot personal touch!

Sem pa precej pred tem posegom bil kreativen na strojniškem področju. Ne morem imeti QL-a, iz katerega gleda gol QIMSI, tikanina s prispajkanimi elementi! Pa na mizi drugo tiskanino, QL RGB to VGA pretvornik. Sem preveč baksus oseba in bi hitro kak kratek stik povzročil pa tudi cool ni. Pa sem se še kot pionirček naučil, da "ohišje je obvezni sestavni del naprave". In sem se lotil modeliranja ohišja za QIMSI-ja in za pretvornik. Tukaj je internet bil v veliko pomoč. Seveda 3D modela QIMSI-ja ni na internetu, so pa modeli vseh komponent, ki so na njem. Sem zadevo malo premeril, zmodeliral tiskanino in za lažjo predstavo na ploskve 3D modela nalimal fotografije zadeve, kar je precej pomagalo pri dokaj točnem pozicioniranju komponent. Z interneta sem še pobral 3D modele komponent in virtualni QIMSI je bil nared. Zunanjost QL-ovega ohišja pa sem modeliral že prej tako, da sem lahko začel delat na QIMSI ohišju. Podobna zgodba je bila tudi pri RGB-VGA konverterju, samo tiskanino sem moral zmodelirat, vse ostalo (Raspberry Pi 2040 zero, VGA PCB konektor in priključek za 9V DC napajanje...) pa je dosegljivo na netu. Sem zadeve skupaj sestavil in okoli namodeliral ohišje. V obeh primerih sem naredil dvodelno ohišje, ki se jih spoji z vijaki. To sem namenoma tako naredil, ker 3D natisnjene zaskočke se bolj slabo obnesejo. Nasploh sem pri modeliranju imel 3D tiskanje v mislih, v smislu dovolj debelih sten, ustreznih mest za vijačenje in brez pretirano finih podrobnosti. Sem zadeve v QL stilu oblikoval (vsaj domišljam si, da sem), da zraven pašejo. Potem sem čisto po slovensko zlorabil službene zmogljivosti za 3D tisk, kolega mi je zadeve natisnil v belem PLA materialu. Zadeve niso izpadle ravno slabo tako, da sem potem malo z modelarskim nožkom kakšne srhe in napake porezal, v finiš površine se pa nisem spuščal, se mi je zdelo prezahtevno, kosi so premajhni, da bi z mojimi sposobnostmi kaj zelo dobrega ven spravil. Sem pa zadeve na črno polakiral, to pa... Ker na QL-u so samo črke na tipkovnici bele... Sem ene centrirne čepe na ohišju za QIMSI-ja slabo zastavil, bi moral eno polovico ohišja pri sestavi prisiliti v zaskok, pa si nisem upal, da ne bi počilo tam, kjer ni potrebe. Sem čepka odščipnil in sestava je šla brez težav, QIMSI je v ohišju kot pribit! Ko sem ga vtaknil v ROM vrata QL-a je zadeva šla b.p. Pri RGB->VGA pretvorniku pa sem moral na zgornjo stran VGA konektorja in 9V priklopa nalepiti malo debelejšo penasto gumo, da zadeva ni poskakovala v sestavljenem ohišju. Potem je tudi ta sestav bil OK.

Tako, zadevo je potrebno sedaj samo sestaviti. Sem še kable za LED diode (obratovanje + 2X delovanja microdrivov) vkup polovil in jih z bužirkami povezal, da so vedno prav poparčkane. Najprej sem z matično tiskanino računalnika ravno te LED-ice spojil, potem pa sem v konektorja tipkovnice vtaknil folijske priključke. Nadgradnja z dodatno folijo se je pokazala kot zelo dobra v smislu sestave. Folija je lokalno dosti bolj toga kot prej in je zadevo lažje vtakniti v konektorja kljub temu, da je sedaj potrebna nekaj večja sila. Potem sem sestavil tipkovnico z ohišjem, sem ju najprej zvijačil samo z vogalnimi vijaki. Tako, pa je bil čas za preskus. Sem še QIMSI-ja in priključek monitorja vtaknil in zagnal zadevo. Pa je monitor pokazal resne težave s sinhroniziranjem slike. Se mi ni dalo zdaj s tem ukvarjat, sem vse skupaj izklopil in priklopil RGB->VGA konverter, nanj pa LCD monitor. Pa ponovimo vajo! Zadeva dela! In sem takoj opazil razliko! Prej se je, ko sem napajalni kabel vtaknil v QL-a (QL nima stikala!), za kratek čas posvetila LED dioda prvega microdrive motorja pa tudi njegov motor se je za trenutek zagnal. Zdaj tega ni bilo več! Zgleda, da Traco pretvornik uspešneje pestrega tokovne sunke kot njegov predhodnik. Zdaj pa tipkovnica! Pa microdrivi! Vtaknem kasetko v levi microdrive pogon pa odtipkam DIR MDV1_ in microdrive se zažene. Juhu, tipkovnica spet deluje, kot mora! Ampak zvok je sedaj drugačen, tišji in dosti bolj enakomeren je. Novi valjčki so, zgleda, precej bolj točno izdelani kot stari. In tudi vsebino kasetke izpiše v normalnem času. Gre ravno za kasetko, na kateri je nekaj programov, ki bi jih rad rešil. Sem poskusil enega naložit, je začel vrteti kasetko, prekinil za trenutek (to je normalno) in nadaljeval... In jo sukal in sukal, dokler ni izpljunil "mdv1_ime bad or changed media"... Čisto isto kot prej, na žalost. Ampak razlika je le bila. Tokrat je naložil del kode v SuperBASIC-u, prejšnjič ni bilo niti tega. Iskreno povedano sem bil dokaj prepričan, da menjava valjčkov ne bo ničesar spremenila, upam pa še vedno lahko... Še hiter preskus QIMSI-ja kot podatkovnega nosilca... Tu ni presenečenj, dela kot mora...

Tako, toliko zaenkrat. Nič revolucionarnega, samo še dodatna težava z monitorjem, bom se moral malo z nastavitvami za sinhronizacijo poigrati (šraufanje parih potenciometrov na zadnji strani...) in če to ne bo pomagalo, potem imam nov problem...

Je pa najprej v planu napisat program loader za QL-ove office programe, s katerim bom lahko izbiral program, ki ga bom hotel uporabljati. To na klasičnem QL-u, brez QIMSI ali drugega vmesnika za masovni pomnilnik, ne bi bilo možno ker je ena microdrive kasetka po kapaciteti premajhna, da bi lahko hranila vse štiri programe.

Potem so pa na vrsti najprej zamenjava ROM-a z Minervo, potem pa še nadgradnja pomnilnika. Vzporedno s tem mislim naredit še nov napajalnik. Mi gre na živce to puljenje in vtikanje napajalnega kabla v računalnik, to želim rešiti drugače. Sem na Youtubu videl, da je Sinclair imel za nemške QL-e pripravljen drug napajalnik, ki je bil večji in opremljen s stikalom. Nekaj jih je šlo v prodajo, ampak so zelo redki. Tukaj se je spet pokazala vrednost QL foruma. Mi je uporabnik, ki tak napajalnik ima, le-tega poslikal in premeril, še notranjost mi je pokazal! Ideja je, da se stikalo naredi na vhodni - 230V strani, znotraj bom pa naredil vezje za zamik, da se bo napajalna napetost v računalnik spustila kakšno sekundo po vklopu, da se ga čimbolj zavaruje pred tokovnimi sunki. Hkrati pa bom dodal še USB napajalnik za napajanje RGB->VGA konverterja. Vmes sem dobil še en star (v primerjavi s QL-om ultramoderen) LG-jev LCD monitor z razmerjem stranic 4:3 (kot pri CRT-ju) ki ima samo VGA vhod. Zadeva je delujoča in se mi zdi, da bo kot nalašč za QL-a, ga pa moram očistiti in "QLi-zirati" (pobarvati srebrn okvir v črno)... Samo o časovnici pa ne bom govoril, nikoli ne veš, kako ti življenje prioritete postavi...

Jože

Zgodovina sprememb…

Super prispevek, zame so posebej 3d printi zanimivi (QL je nekoliko pred mojim časom) :)
««
13 / 13
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pol stoletja nesojenega junaka med operacijskimi sistemi CP/M

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
356836 (5020) Miki N
»