» »

Pametno stanovanje

Pametno stanovanje

««
29 / 50
»»

blze ::

Pozdravljeni,

kaj svetujete da uporabim za pametno odpiranje garažnih dvižnih vrat. Se pravi, da bi lahko odpiral preko gsmja in pa recimo da nastavim, da ko pridem 500m od doma se mi vrata avtomatsko odprejo za v garažo?
Pač čim več nastavitev, da si lahko sam potem prilagodim.

Hvala za konkretne napotke.

Lp, Blaž
uživejte
blze

Tidule ::

Preberi temo, jaz sem implementiral rešitev kot jo opisuješ, ampak je zadeva daleč od enostavne, če hočeš imet vsaj zametek varnosti, da ne boš imel pol časa odprta vrata od garaže.

Drugače pa to kar opisuješ lahko narediš preko GSM releja - torej bodo imela vrata svojo sim kartico in ni potrebe po dodatnih povezavah in vse sprožiš z klicem ali SMS. Ali pa preko katerega od 500 protokolov, ki so na voljo, če bo centralno povezana na nek sistem do katerega lahko dostopaš preko interneta.

Se pa bojim, da si glede na laično postavljeno vprašanje zelo daleč od kake praktične rešitve za avtomatizacijo odpiranja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Jakkob ::

Če nimaš izkušenj kupi end solution.
Primer: https://hormann.si/zanimivosti/bisecur-...

sirotka ::

Jaz sem si sestavil opengarage esp škatlico, nima pa avtomatskega odpiranja, dvomim, da dobro deluje. Lahko bi naredil, da se vrata odpro takoj, ko se telefon poveže nazaj na domač wifi, koliko je to zanesljivo, pa še nisem testiral.

https://opengarage.io/ Tole v samoizdelavi, senzor je lahko ultrasonični ali magnetni.

OK.d ::

blze je izjavil:

Pozdravljeni,

kaj svetujete da uporabim za pametno odpiranje garažnih dvižnih vrat. Se pravi, da bi lahko odpiral preko gsmja in pa recimo da nastavim, da ko pridem 500m od doma se mi vrata avtomatsko odprejo za v garažo?
Pač čim več nastavitev, da si lahko sam potem prilagodim.

Hvala za konkretne napotke.

Lp, Blaž

https://www.aliexpress.com/item/4001246...
Za geofencing rabiš pa še kakšno dodatno aplikacijo - macrodroid ali tasker in recimo nastaviš, da se ti vrata odprejo, ko wi-fi zazna tvoj SSID.

Si me malo prehitel:)
LPOK.d

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OK.d ()

Tidule ::

To so precej slabe rešitve, ker najmanj kar se ti bo zgodilo, je da se bo router sredi noči resitiral in boš imel odprto garažo. Tako da IMO bi se avtomtskega odpiranja izogibal, dokler nimaš bolj jasnih predstav kako in kaj.

sirotka ::

Lahko nastaviš minimalno koliko časa je naprava odsotna, predno da v način odsotnosti.

So pa vsa ta avtomatska odpiranja po svoje sporna, sploh, če je garaža del hiše.

blze ::

Ok, vidim da je potrebno usmerjeno znanje.
Ok kaj pa rabim da odpiram samo preko telefona, namesto daljinca in da gor povežem senzor odprtosti?
Recimo shelly 1 zmore to?
Tale mi je zanimiv, samo malo drag
https://www.remootio.com/products/remoo...

Na tega lahko menda vežem tudi klasično stensko tipko za odpiranje.
uživejte
blze

poweroff ::

Za telefon lahko dobiš neke module, da ko pošlješ gor SMS, se vrata odprejo. Zraven se lahko veže še magnetno stikalo, ki ti pove, ali so vrata odprta ali zaprta.

Samo če hočeš, da bo zadeva varna, se je treba vsega skupaj lotiti z več premisleka.

Tale RemoteIO je pa zelo precenjen. Z ESP čipom, magnetnim stikalom in dvema relejema lahko zadevo narediš za 10, 15 EUR. Ampak potem je pa software in ta mora biti premišljen.
sudo poweroff

matobeli ::

Shelly 2.5 bo pravi za ta namen. Senzor odprtosti in zaprtosti imaš pa door/window2 senzor. Ampak načeloma že iz stanja Shelly 2.5 vidiš stanje.

poweroff ::

Za vrata se jaz ne bi 100% zanašal na tisto stanje.
sudo poweroff

blze ::

Kaj pa je potem 100%?
Jaz sem gradbinc in ne stromar:)
uživejte
blze

Tidule ::

Nic ni 100%. Amapak glede na ranljivosti klasicnih remote vrat, ki jih folk masovno uporablja, po moznosti ima pa zraven se 2x3m stekleno steno je 100% varnost tako ali tako brezpredmetna.

Gsm resitve osebno odsvetujem, ker so precenjene in rabijo aktivno gsm povezavo. Torej sim kartico in narocnino ali pa redno polnjene.

Ce imas v garazi wifi potem bo vsaka resitev z cloud podporo delala na telefonu. Recimo zgoraj je omenjen shelly rele, potem pa se shelly door senzor da imas neodvisen indikator ali so vrata odprta ali ne. Podobno lahko naredis s sonoff, tuye...

Zdaj ce ne zaupas cloudu ponudnika imas pri vecini moznost zadevo lokalno resit preko home assistanta mapak to zahteva ze vec igranja.

Tisto kar si linkal bo sicer delalo ampak je imo ravno ene 4x predrago in kot vidim samo BT/wifi. Torej odpade remote odpiranje, ce nisi v dometu wifi.

Kako imas sedaj reseno? Ce imas klasicen sistem daljinskega odpiranja imajo prakticno vedno zunanji triger namenjen tipki, kamor lahko priklopis rele.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

blze ::

Ja sedaj imam klasično preko daljinca in pa tipke v garaži. Imam motor bft boticeli. Dejansko bi rad odpiral preko telefona in pa še zmeri uporabljal fizično tipko v garaži. Seveda bi morala dostop imeti tudi žena na svojem gsm. V garaži imam wifi polni signal.
Se pravi nabavim shely 2 in senzor
1. Lahko bova jaz in žena odpirala vrata neodvisno vsak na svojem gsm
2. Lahko bom uporabljal naprej fizično tipko.

Kaj se da narediti hitri dostop na namizju za odpiranje ali potrebno vsakič aplikacijo odpret? Idealno bi bilo da ko speljem, da se vrata sama zaprejo?

Hvala
uživejte
blze

matobeli ::

Lahko bi mrbit kombiniral z senzorjem premika ki ga montiraš točno za avto, oziroma nekak tako da ga ne sprožiš če sam v garažo prideš nekaj brkljat.

Pol maš pa opcije, če so zaprta ti ob premikanju odpre in potem zapre, se da ziher dat kakšne zamike, recmo 20sec al kolk rabiš ponavad.

Lahko si daš na namizje bližnjico.

Kar se tiče varnosti je Shelly 2.5 samo http, torej nešifriran, lahko ti ga nekdo posluša, verjetno se tud lahko predstavi kot tvoj router in potem sproži komando za odpret, ampak če maš kable dovolj potegnene v bajto ali celo v omarico, da wireless ne bo prišel do zunanjosti, to bi problem ker mora bit kar precej blizu. Novejši so delani na ESP32 in imajo tudi šifrirano povezavo.

Vse skupaj je seveda tolk zaščiteno kot tvoje brezžično omrežje, tko da če maš kakšno luknjo da nekdo not pride bo tudi odprl vrata.

Tidule ::

Ne pozabit da ima ze v osnovi 433 mhz remote, tako da ravno super varnosti nima smisla filozofirat.

Shelly ima widget, tako da lahko rele aktiviras direktno. Omogoca tudi integracijo z google home alexo itd za glasovno ukazovanje.

Ravno tako zaradi releja ne rabis zgubit funkcionalnsti tipke. Teoreticno ima lahko kolikor hoces tipk/relejev.

Za ven iz garaze pa po pravici povedano je se vedno dalec najbolj ucinkovita pravilno postavljena tipka.

matobeli ::

Eh, če bi imel garažo z pomičnimi vrati bi si želel da se sama znajo rihtat, tako da popolnoma razumem blze-ja, tipke so zelo 90s.

Tidule ::

If it ain't broke dont fix it:)

poweroff ::

matobeli je izjavil:

Lahko bi mrbit kombiniral z senzorjem premika ki ga montiraš točno za avto, oziroma nekak tako da ga ne sprožiš če sam v garažo prideš nekaj brkljat.

To bi lahko rešil ali z ultrazvočnim senzorjem razdalje - od stropa dol meriš razdaljo do tal in s tem ugotavljaš ali je avto v garaži ali ne, ali pa z magnetno zanko, ki zazna avto oz. kovino (še boljše).

Pa mogoče par pogojev sprogramirat, da se ne zgodi kaj nepredvidenega, če so vrata zaprta, garaža prazna, pa se nekdo sprehodi pod UZ senzorjem...
sudo poweroff

matobeli ::

Seveda se da, ampak večina teh zadev potrebuje svojo dozo DIY oziroma plačat nekoga za priklope in parametriranje neke smart home rešitve. Zato sem se osredotočil zgolj na Shelly ponudbo, ker lahko nardi kdorkoli ki ima par ur časa, in že ponuja cloud in obenem kompatibilnost z drugimi sistemi. Varnostno je pa na nivoju doma pečenih zadev.

Jakkob ::

petron je izjavil:

A kdo ve če bi to delalo brez njihovega huba:
Vimar


Lahko potrdim da dela preko ZHA - testirano z https://sonoff.tech/product/diy-smart-s...

Jakkob ::

Jakkob je izjavil:

petron je izjavil:

A kdo ve če bi to delalo brez njihovega huba:
Vimar


Lahko potrdim da dela preko ZHA - testirano z https://sonoff.tech/product/diy-smart-s...


Sm pa predhodno namestil https://play.google.com/store/apps/deta...
naredil vimar account in preko mobile appa updejtal firmware ter preklopil stikalo za zigbee mode.

AnotherMe ::

Katero znamko opreme za pametno inštalacij bi priporočali pretežno začetniku?

Trenutno se mi najbolj dopadejo zadeve iz Ikeje, ker imajo zelo širok izbor stvari, ki se mi zdi da nekako kar "pašejo" skupaj. Pa tudi cene niso pretirane.

Bi priporočali kaj drugega, da ima čimveč stvari v lastni ponudbi (svetila, stikala, termostati, vtičnice, rolete/pogoni rolet, senzorji gibanja, senzorji svetlobe, temperature, vlage...), pa da je tudi še vedno odprt za dograditve od drugih proizvajalcev? Idealno, da ima tako wifi kot tudi kakšne zigbee rešitve.
Soliden app na telefonu? Soliden spletni vmesnik za zahtevnejše avtomatizacije?

Xiaomi vidim ima kar precej, se mi pa ne zdi poceni. Shelly? Sonoff? Kaj tretjega?

Nekaj je mogoče kupit že v lidlu (njihova znamka), ampak nekako bi mi pasalo, da je zadeva bolj ali manj stalno dobavljiva :D

Rad bi se začel malo igrat s temi zadevami, ampak bolj postopoma in se nebi rad peveč "zaklal" z zaprtostjo za naprej.
Najprej osvetlitev par prostorov na obstoječo inštalacijo, potem bi po hodnkih dodal senzorje, spomladi bi na okna dal senčila in bi rad da se zaprejo ko je zunaj dosežena določen temperatura, na jesen bi ogrevanje poštimal...

matobeli ::

Shelly. Ni zaprt za naprej (lahko menjaš tudi FW), lahko ga navižaš na svoj server, lahko uporabljaš njihov Cloud (ki deluje dovolj dobro), redne posodobitve, stalno novi izdelki. Sploh za obstoječo inštalacijo je dobra izbira.

Tidule ::

Bolj kot sam brand bi ti priporočal, da paziš, da je zadeva kompatibilna z HomeAssistantom, če se zadeve kdaj misliš lotit bolj resno. Drugače pa je smiselno, da se držiš enotnega protokola. Ikea uporablja Zigbee, medtem ko je shelly na wifi. Oboje ima prednost iin slabosti. Pri zigbee moraš pazit, da imaš ustrezno pokritost, dodatno rabiš gateway če hočeš zadeve krmilit online oziroma preko telefona. Po drugi strani pa ima shelly preko wifi to out of the box in deluje kjerkoli imaš wifi ampak ob enem je zadeva privzeto vezana na zunanji cloud in pričakuje, da ima IOT neposreden dostop do inteneta.

link_up ::

blze je izjavil:

Pozdravljeni,

kaj svetujete da uporabim za pametno odpiranje garažnih dvižnih vrat. Se pravi, da bi lahko odpiral preko gsmja in pa recimo da nastavim, da ko pridem 500m od doma se mi vrata avtomatsko odprejo za v garažo?
Pač čim več nastavitev, da si lahko sam potem prilagodim.

Hvala za konkretne napotke.

Lp, Blaž


sem testiral geofencing na androidih in sicer deluje, vendar zaradi nore porabe energije, ce hoces neko natancnost pod 500m, je vse skupaj bz. Potem sem resil z BLE in 5m dometa. :)
In and Out

Cupakabra123 ::

Sprobaj tole: https://www.switch-bot.com/products/swi...

Super zadeva. Nalepis pod stikalo in sprozis preko BT. Robotek pa rocko sprozi in pritisne na fizicno tipko.

Tidule ::

Upoštevaj seveda tudi omejitve BT, predvsem razdalja in pa bolj kot ne nujnost telefona. Imaš pa spet možnost huba.

Je pa zadeva bolj simpatičen gimmick, kot vsesplošno uporabna integrirana rešitev. Uporabno tam kjer res ni druge možnosti kot fizično pritiskanje na tipko.

kriptobog ::

Cupakabra123 je izjavil:

Sprobaj tole: https://www.switch-bot.com/products/swi...

Super zadeva. Nalepis pod stikalo in sprozis preko BT. Robotek pa rocko sprozi in pritisne na fizicno tipko.


wtf je tole? :))

matobeli ::

To je... dost genialna zadeva! :))

vres.ales ::

Kolikor butasto to izgleda bi za veliko aplikacij prav prišlo :))

floyd1 ::

Da stikalo spet izklopiš, potrebuješ še enega "robota"... ;(( Smart? Za prodajalca.

matobeli ::

Gre tud samo z enim ;)

Cupakabra123 ::

floyd1 je izjavil:

Da stikalo spet izklopiš, potrebuješ še enega "robota"... ;(( Smart? Za prodajalca.

Zakaj bi rabil se enega? Pride z nalepko, ki jo nalepis na stikalo. Ta nalepka je z navadnim laksom pritrjena na roko od robotka. Torej ce ga upravljas kot "stikalo" robotek sam potegne stikalo gor.

Se gif kako deluje z laksom
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0335/...

Preverjeno deluje, ker sem si kupil za priziganje zunanje "neumne" luci, ki ima stikalo v kleti. Range BT je pa 100m.

Ce koga kaj vec zanima naj mi napise :) Pa nisem prodajalec al pa kej XD



Ce bo pa kdo kupoval pa lahko moj ref link uporabi, ker lih rabim nov termometer XD https://www.switch-bot.com/?sca_ref=155...

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

OK, sem samo na hitro pogedal to čudo. Gužva.

Za kako skrito stikalo bi mogoče še šlo, v bivalnem prostoru pa... Ta škatlica na stikalu malo hecno zgleda.

blze ::

link_up je izjavil:

blze je izjavil:

Pozdravljeni,

kaj svetujete da uporabim za pametno odpiranje garažnih dvižnih vrat. Se pravi, da bi lahko odpiral preko gsmja in pa recimo da nastavim, da ko pridem 500m od doma se mi vrata avtomatsko odprejo za v garažo?
Pač čim več nastavitev, da si lahko sam potem prilagodim.

Hvala za konkretne napotke.

Lp, Blaž


sem testiral geofencing na androidih in sicer deluje, vendar zaradi nore porabe energije, ce hoces neko natancnost pod 500m, je vse skupaj bz. Potem sem resil z BLE in 5m dometa. :)


Povej mi malo več kako si to uredil z ble?
uživejte
blze

link_up ::

blze je izjavil:

link_up je izjavil:

blze je izjavil:

Pozdravljeni,

kaj svetujete da uporabim za pametno odpiranje garažnih dvižnih vrat. Se pravi, da bi lahko odpiral preko gsmja in pa recimo da nastavim, da ko pridem 500m od doma se mi vrata avtomatsko odprejo za v garažo?
Pač čim več nastavitev, da si lahko sam potem prilagodim.

Hvala za konkretne napotke.

Lp, Blaž


sem testiral geofencing na androidih in sicer deluje, vendar zaradi nore porabe energije, ce hoces neko natancnost pod 500m, je vse skupaj bz. Potem sem resil z BLE in 5m dometa. :)


Povej mi malo več kako si to uredil z ble?


https://docs.espressif.com/projects/esp...
https://developer.android.com/guide/top...
In and Out

krefi ::

zdravo
potreboval bi eno manjšo pomoč. Kako v homeassistant nastaviti da ko vklopim alarm samodejno vgasne vse luči ter ostale stvari katere bi želel? Probavam z automations pa nevem kako bi to nastavil saj mi nikakor ne zazna kdaj preklopim alarm ima kdo kak nasvet?
https://ibb.co/PCZbgGq
e3 1231v3|asus gtx 970 strix OC edition|2x8gb kingston|
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s

PARTyZAN ::

Najprej boš moral izbrat entiteto.

WaterBoy ::

Zdravo
Po tem postopku želim Predtaviti HA na SSD:


vendar mi vrže napako:
Move datadisk
No suitable attached devices found
What now. I have an SSD plugged in.
Uporabil bi pa tale SSD, 120GB
https://www.aliexpress.com/item/4001278...

Če pa notri vtakmen 16GB 3.0 usb kluč pa deluje brez problema.
Se komu sanja?
Hvala

vres.ales ::

Pa ima kontroler za SSD dovolj štroma samo preko enega USB porta? Noben moj kontroler ne dela samo preko enega. Kar je tudi razloženo v zadnjem delu videa, da rabiš powered USB port

Zgodovina sprememb…

WaterBoy ::

Če pa vtaknem SSD v telefon pa deluje....
Tisto o powered usb hubu sem videl, a sem mislil da pride v upoštev če uporabljam druge ssd-je.

krefi ::

uporablja kdo arduino z home assistant ? Kot rele oz merilec temperature/vlage ali karkoli drugega?
e3 1231v3|asus gtx 970 strix OC edition|2x8gb kingston|
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s

d4vid ::

Za podoben denar dobiš esp8266/esp32, naložiš esphome ali tasmota in dela. Zato tudi ni prav veliko takih, ki uporabljajo arduino. Mogoče edino preko mysensors, ampak glede na izbiro wifi modulov tudi to ni vec aktualno.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Tidule ::

+1, arduino je preprosto prevelik/štorast/drag za tako uporabo. Drugače bi seveda šlo preko MQTT.

njyngs ::

krefi je izjavil:

uporablja kdo arduino z home assistant ? Kot rele oz merilec temperature/vlage ali karkoli drugega?

Sam sem za temperaturo in vlago vzel Shelly H&T senzorje.

Tidule ::

Jaz sem zadevo rešil z xiaomi BT senzorji po sobah, ki preko esp32 sporočajo podatke v HA. Shelly H&T sem gledal, ampak na koncu je bilo preprosto predrago za 15 sob/senzorjev. dodatno mi je všeč, da lahko kjer želim displayčke na lepim na vidno mesto, da vidiš temperaturo in vlago.

RockyS ::

In bluetooth ti vleče čez 15 sob?

Tidule ::

Osnovna postavitev je bila dejansko z enim esp, ampak se je dogajalo da so bile z dvemi bolj oddaljenii senzorji težave. Zdaj imam 2 esp, vsak v enem nadstropju, nameščena centralno in deluje BP. Sem pa pazil, da sem senzorje namestil v sobah tako, da so bližje esp (torej jih nisem nameščal na zunaje stene. Edino v garaži imam ločen senzor (kar direktno na esp8266) skupaj še zunanjim senzorjem in še čim.

WaterBoy ::

Kateri ssd priporočate za Ha, na RPI4. Predvidevam da bo 120GB dovolj?
««
29 / 50
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Home Assistant vs. KNX

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
152098 (922) Invictus
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21832915 (7253) xgeorgex
»

Prenova stanovanja in home automation

Oddelek: Loža
473616 (2235) s1m0n
»

wifi termostat z regulatorji radiatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7224084 (12384) JanK
»

Sonoff stikalo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
233559 (2799) joze67

Več podobnih tem