Forum » Elektrotehnika in elektronika » Pametno stanovanje
Pametno stanovanje
nejc_nejc ::
Praktična stvar je bil senzor namesto stikala v predsobi v bloku.
Za ostalo tovrstno saro pa ne vidim potrebe ali pač.
one-half ::
Praktična stvar je bil senzor namesto stikala v predsobi v bloku.
Za osvetlitev sem ze gledal, samo sem nasel vec razlogov proti kot za. Recimo beres knjigo in ti luci ven vrze, ce jih das na senzor. Dejansko bi bilo se najbolje, ce bi imel zadevo na daljinec ampak saj vemo kako je s kavci in daljinci Vcasih so obstajali obeski za iskanje kljucev, kjer si pozvizgal, pa se je oglasil. Ne vem zakaj to ne vgrajujejo v daljince
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Map ::
Kak predlog za sijalke? Najprej so mi padle v oči Osram Parathom Pro.
Glede traka razumljivo. Upam, da mi uspe dodaten kabel spravit skozi cevi do luči, da lahko ima Shelly stalno napetost.
Meni recimo imajo žaluzije daleč največji smisel. Zjutraj se same poravnajo, zvečer zaprejo. Če je sonce, jih lahko od daleč pripreš, ali pa če te med gledanjem filma moti svetloba, jih lahko iz kavča zapreš. Brez tega bi zjutraj moral pol hiše prehodit, da bi vse odprl.
Zunanje luči so pa uporabne, če sedimo z družbo, in se temni. Saj senzor prižge luči, ampak potem se vžigajo in ugašajo, tako jih lahko pa vklopim, brez da hodim v hišo.
Ostalega zaenkrat nimam in niti ne vem, kaj bi še s čim pridobil, oz. koliko bi uporabljal, če bi imel še kaj več.
Glede traka razumljivo. Upam, da mi uspe dodaten kabel spravit skozi cevi do luči, da lahko ima Shelly stalno napetost.
Meni recimo imajo žaluzije daleč največji smisel. Zjutraj se same poravnajo, zvečer zaprejo. Če je sonce, jih lahko od daleč pripreš, ali pa če te med gledanjem filma moti svetloba, jih lahko iz kavča zapreš. Brez tega bi zjutraj moral pol hiše prehodit, da bi vse odprl.
Zunanje luči so pa uporabne, če sedimo z družbo, in se temni. Saj senzor prižge luči, ampak potem se vžigajo in ugašajo, tako jih lahko pa vklopim, brez da hodim v hišo.
Ostalega zaenkrat nimam in niti ne vem, kaj bi še s čim pridobil, oz. koliko bi uporabljal, če bi imel še kaj več.
Odvisno od lokacije in primera. Naša predsoba je bila brez svetlobe.
Strinjam se z razmišljanjem o daljincih... A bom mel 300 dalinjcev za vsako čudežno regulacijo.
Strinjam se z razmišljanjem o daljincih... A bom mel 300 dalinjcev za vsako čudežno regulacijo.
BladE_ ::
vendar nikakor ne najdem razlogov, kaj in zakaj bi karkoli avtomatiziral.
zaluzije na avtomatiko
Lahko prosim še podatek katere in kako jih krmiliš oziroma napajaš?
Akcija - Reakcija
vendar nikakor ne najdem razlogov, kaj in zakaj bi karkoli avtomatiziral.
zaluzije na avtomatiko
Jih ne, samo razmisljam, ali bi se to sploh sel.
Motiti se je človeško.
One half
Če prav razumem, instalacije imaš povsod. To je 90% posla. Počakaj, začni na novo funkcioniratiter, ter po potrebi dodajaj.
Verjetno je še kakšna taka, ki ti sedaj sploh ne pade na pamet.
Če prav razumem, instalacije imaš povsod. To je 90% posla. Počakaj, začni na novo funkcioniratiter, ter po potrebi dodajaj.
One half
Ja vem, samo razmisljam, kaj bi bilo smiselno, ne bom nekaj avtomatiziral, ce nima smisla. Ravno zato sprasujem, kaj se je v temi izkazalo za smiselno.
Se bom pocasi prebil cez njo, ceprav 26 strani je pa se vedno 26 strani
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: one-half ()
d4vid ::
Eno vprasanje. Od vsega, kar ste nasteli tule in ce odstejemo stran vse zadeve, ki pridejo z avtomatiko ze vgrajene (recimo ogrevanje, pustimo ob strani zastarele sisteme), kaj se vam je zdelo, da je bilo pa res nekaj kar vam je izboljsalo zivljenje oz. drugace: je price/performance imelo smisel? Malo sem studiral za hiso, ker sem jo pred kratkim prenovil in sem poskrbel, da je elektrika parkticno povsod (recimo do vseh rulet), vendar nikakor ne najdem razlogov, kaj in zakaj bi karkoli avtomatiziral.
Izklop luči s telefonom (glasovno ali pa s pritiskom "gumba" na home screenu) je ena bolj uporabnih stvari, saj mi ni treba vstajat iz postelje, da ugasnem luč.
Pa recimo izklop vseh luči, ko zapustiš hišo je tudi dosti uporabno, saj velikokrat pozabim izklopit kako, pa privačuješ na času.
Potem opozarjanje, kdaj je odvoz smeti (v bistvu koledar), da se pripravi kontejner.
Opozarjanje, kadar je bojler pod določeno temperaturo, da se zakuri centralna na drva (čez poletje imam drugače solarne kolektorje).
To je par stvari, ki jih imam v hiši. Maš pa možnosti ogromno, važna je domišlija.
jotunn ::
zaluzije na avtomatiko
Po ponudbi sodec je motor Elero, zaluzije pa bolj kot ne standardne podometne krpanke. Najapanje pa je normalo (vsaj kar se mene tice) preko 220 s kablom do zaluzije (to je bilo misljeno ze ob zacetku ko se je delal vsa elektrika na novo in je vsaka skatla za zaluzijo imela tudi svoj 220v kabel. Potem pa Shelly 2.5 in moje skripte, ki krmilijo to.
PS: Mogoce se ena stvar, ki sicer nima veze z udobjem, prispara pa kaksen euro (cena ogrevanja vode s toplotno ni ravno nek faktor, tako da je tudi prihranek bolj bogi). Ker imam crpalko za cirkulacijo tople vode, da ne cakam v nedogled da topla voda pritece do pipe, pac skuri kaksen boljer ali 5 njih na dan zgolj zaradi cirkulacije same. Z geofencingom in priklopom crpalke na krmiljeno stikalo dela crpalka zgolj ko sem doma. Takoj ko vsi zapustimo hiso, se cirkulacija ustavi in ponovno prizge, ko kdorkoli pride domov.
gas2018 ::
Tole s črpalko mi je pa vseč. Lahko kej več napišeš kako imas narejeno?
Sam sem mislil narediti na stikalo, ko prižgeš luč v kopalnici, se črpalka zažene. Za vsako stikalo shelly I3, pri črpalki pa verjetno Shelly 1. Edino kuhinje s tem nisem rešil
Sam sem mislil narediti na stikalo, ko prižgeš luč v kopalnici, se črpalka zažene. Za vsako stikalo shelly I3, pri črpalki pa verjetno Shelly 1. Edino kuhinje s tem nisem rešil
@gas2018 stvar je precej preprosta. Shelly na katerega je prikljucena crpalka za cirkulacijo, potem pa Owntracks na telefonu in par skript na Openhabu. Stvar dela vrhunsko. Ja ko si doma cirkulacija se vedno tece, tudi ce vode ne potrebujes, ampak tvoja resitev z lucmi in stikali vsaj zame ni resitev. Po dnevi v 99% ne prizigam luci, ker imam dovolj svetlo (tudi v kopalnici), ponoci pa je tudi vprasanje koliko casa vseeno rabi cirkulacija da dobis toplo vodo do pipe v prvo ali celo drugo nadstropje, po tistem ko se crpalka vklopi. Predvidevam da vseeno vec kot par sekund, nisem pa nikoli testiral in meril tega.
Je pa res, kot sem rekel... enkrat sem racunal da mi cirkulacija naredi eni 13 ali 14eur stroskov na mesec (preden sem se zacel ukvarjati s tem geofancingom), tako da ni ravno omembe vreden strosek zaradi katerega bi se splacalo ukvarjati s tem. Jaz sem se zgolj iz veselja, ker je pac moznost za to, ne zaradi resnega sparanja.
Je pa res, kot sem rekel... enkrat sem racunal da mi cirkulacija naredi eni 13 ali 14eur stroskov na mesec (preden sem se zacel ukvarjati s tem geofancingom), tako da ni ravno omembe vreden strosek zaradi katerega bi se splacalo ukvarjati s tem. Jaz sem se zgolj iz veselja, ker je pac moznost za to, ne zaradi resnega sparanja.
poweroff ::
A obstaja kje kakšen seznam kateri senzorji za smart home so na voljo (po možnosti za HomeAssistant).
Meni osebno so zanimivi za merjenje vlage, temperature in zračnega tlaka, reed stikalo (za odprta vrata). Zanimiv mi je tudi senzor za merjenje porabe elektrike (v bistvu me zanima nekaj, kar meni napetost, tok in AC frekvenco - lahko kdo kaj priporoči?).
Še kakšen predlog?
(ja , malo sem obseden s senzorji )
Meni osebno so zanimivi za merjenje vlage, temperature in zračnega tlaka, reed stikalo (za odprta vrata). Zanimiv mi je tudi senzor za merjenje porabe elektrike (v bistvu me zanima nekaj, kar meni napetost, tok in AC frekvenco - lahko kdo kaj priporoči?).
Še kakšen predlog?
(ja , malo sem obseden s senzorji )
sudo poweroff
pierch ::
A obstaja kje kakšen seznam kateri senzorji za smart home so na voljo (po možnosti za HomeAssistant).)
Jaz večkrat pogledam na te dva seznama:
https://zigbee.blakadder.com/
https://templates.blakadder.com
Prvi je za zigbee naprave (z generičnimi HUBi, npr. Z2M, ZHA itd.), drugi pa je za naprave kompatibilne s Tasmota FMW.
Pierch
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pierch ()
MoRp ::
Malo prebiram poste pa nič kaj pametnega ne vidim v teh vaših instalacijah - razen jotunova rešitev z zaznavo prisotnosti in priprave tople vode.
Znanec ima nekaj potencialnih pametnih rešitev, pa še to je na meji:
- Hiša ve kdo od njiju z ženo vstane prvi, prižge luč v kopalnici in požene pompozno za toplo vodo. Ko budilka drugega piska, hiša dvigne žaluzije.
- Hiša ve kdaj vsi prebivalci zapustijo domovanje (na podlagi senzorjev alarma in priklopa telefonov na wifi) in po 10ih minutah ugasne luči in naprave določene v CP. Če nekdo spi doma ima telefon pri sebi in kljub nepremikanju Hiša ne ugaša luči.
- Ko Hiša zazna 48 ur neaktivnosti, začne s posnemanjem delovanja naprav zadnjih 10 dni, ko je bila Hiša živa.
- Ko parkira avto v garažo ima v tleh senzorje za vodo in če je mokro (dež, sneg) prižge talno gretje da posuši tla in avto
- pa še nekaj trikov z lučmi in predvidevanje kam se premikaš v povezavi s premikanjem določenega gsm-a.
- pa povezave senzorjev za dim, monoksid in se nekaj na alarm + proženje alarma, dvig žaluzij, utripanje vseh zunanjih luči...
- zaklepanje/odklepanje vhodnih vrat (za dostavo ima neko funkcijo da se odklene pod določenimi pogoji samodejno in dobi informacijo na telefon.
Super je ker je to delal v novogradnji, komunikacijska omara visoka 2m X 1,4m globine pa ne vem... Ko sem razmišljal, da bi nekaj tega dal v stanovanje (sicer ni staro nisem ga pa jaz gradil) pa enostavno ne gre ker ni cevi za kable vlečt, wifi pa mi ne diši...
- Hiša ve kdo od njiju z ženo vstane prvi, prižge luč v kopalnici in požene pompozno za toplo vodo. Ko budilka drugega piska, hiša dvigne žaluzije.
- Hiša ve kdaj vsi prebivalci zapustijo domovanje (na podlagi senzorjev alarma in priklopa telefonov na wifi) in po 10ih minutah ugasne luči in naprave določene v CP. Če nekdo spi doma ima telefon pri sebi in kljub nepremikanju Hiša ne ugaša luči.
- Ko Hiša zazna 48 ur neaktivnosti, začne s posnemanjem delovanja naprav zadnjih 10 dni, ko je bila Hiša živa.
- Ko parkira avto v garažo ima v tleh senzorje za vodo in če je mokro (dež, sneg) prižge talno gretje da posuši tla in avto
- pa še nekaj trikov z lučmi in predvidevanje kam se premikaš v povezavi s premikanjem določenega gsm-a.
- pa povezave senzorjev za dim, monoksid in se nekaj na alarm + proženje alarma, dvig žaluzij, utripanje vseh zunanjih luči...
- zaklepanje/odklepanje vhodnih vrat (za dostavo ima neko funkcijo da se odklene pod določenimi pogoji samodejno in dobi informacijo na telefon.
Super je ker je to delal v novogradnji, komunikacijska omara visoka 2m X 1,4m globine pa ne vem... Ko sem razmišljal, da bi nekaj tega dal v stanovanje (sicer ni staro nisem ga pa jaz gradil) pa enostavno ne gre ker ni cevi za kable vlečt, wifi pa mi ne diši...
matobeli ::
Ja kaj hudiča boš pa avtomatiziral v flatu?
Jaz imam zunanje žaluzije, npr od 10h naprej so zaprte, zjutraj se malo odprejo preden se zbudim ker se ne želim zbujat v temi. Gretje je celotno na urnikih, bojler tudi.
Pol so pa še luči, nimam sicer nobenih avtomatičnih scenarijev ker je preveč dela in nobenega pravega efekta, oziroma imam nekaj scenarijev na tipkah/telefonu, recimo ambiantalna za zvečer, brez vsega, dimmerji...
Predvsem pa mi pride prav to da nisem vezan na fiksne pozicije stikal. Če želim upravljat karkoli iz hodnika tja dodam novo stikalo na nekaj tipk, zadaj enga shellyja pa imam za cca 40€ dodana stikala ki lahko prižgejo katerokoli luč ali pa odprejo rolete, brez nekega hudega štemanja.
Jaz imam zunanje žaluzije, npr od 10h naprej so zaprte, zjutraj se malo odprejo preden se zbudim ker se ne želim zbujat v temi. Gretje je celotno na urnikih, bojler tudi.
Pol so pa še luči, nimam sicer nobenih avtomatičnih scenarijev ker je preveč dela in nobenega pravega efekta, oziroma imam nekaj scenarijev na tipkah/telefonu, recimo ambiantalna za zvečer, brez vsega, dimmerji...
Predvsem pa mi pride prav to da nisem vezan na fiksne pozicije stikal. Če želim upravljat karkoli iz hodnika tja dodam novo stikalo na nekaj tipk, zadaj enga shellyja pa imam za cca 40€ dodana stikala ki lahko prižgejo katerokoli luč ali pa odprejo rolete, brez nekega hudega štemanja.
borut_p ::
Malo prebiram poste pa nič kaj pametnega ne vidim v teh vaših instalacijah - razen jotunova rešitev z zaznavo prisotnosti in priprave tople vode.
Jaz imam trenutno v "razvoju" pametno hišo. Vendar nisem pretiraval.
Moja osnovna zahteva je bila - da hiša samostojno upravlja temperaturo po hiši po različnih nastavljenih conah - ob padcu temperature zalaufa gretje preko talnega (dejansko samo vklop), ob pregrevanju spusti žaluzije, prižge klimo, pohlajevanje v talno.
Druga zahteva je bila združevanje vseh sistemov upravljanja in nadzora na en sistem/panel - temperaturni režimi, svetila, klima, alarm, kamere, ...
Tretja zahteva - zaradi veliko luči sem dobil z navadnimi stikali panele po 12 stikal - s pametnimi stikali se slednje zmanjša oz so stikala oblike, kje slednje ni opazno v prostoru.
"Pamet" tudi javlja status preko sms na telefon, želim imeti čim bolj "zaprt" sistem - vse na kablu, čim manj na wifi - tako da kablovja je po hiši nenormalno, omara 1,6x0,8 - globina je pa klasična 25cm
MoRp ::
Ja kaj hudiča boš pa avtomatiziral v flatu?
Oh, ta sveta preproščina, ker obstajajo samo 60m2 stanovanja v Fužinah... V dupleks stanovanju s 150m2 in kar nekaj okni + 6 stresnih oken. Že tu bi želel določeno avtomatizacijo. V povezavi z vremensko postajo in senzorjem zvoka na strehi bi lani ob uničujoči toči pametno stanovanje spustilo rolete na strešnih oknih, pa zjutraj ko zadnji vstane samodejen dvig rolet, pa potem glede na letni čas nazaj dol (da poleti zadržimo vročino zunaj, pozimi pa vzhodno stran gor, da greje skozi okna, zahodno nazaj dol, ko gre zadnji od doma. Imam lastno plinsko peč, ki jo lahko reguliran (zvečer bi želel avtomatsko dvig temperature vode, ker se vsi tuširamo, čez dan takšna temperatura ni potrebna), ogrevanje recimo da je avtomatizirano, vendar klimi (zgornje in spodnje nadstropje) in plinska peč ne znajo delat skupaj (kar bi z nekaj pameti lahko rešil)... Jah kar nekaj idej imam kaj bi se dalo naredit. "Težavo" z roletami bom verjetno rešil z povezavo motorjev na wifi in potem s skripto določil pravilnik ampak ni to to. Že relejev nimam kam spravit (v elektro omarici ni prostora, potem pa doze za stikala zamenjujem z globokimi, da jih potem tja not tlačim.
rolete, lučke, ogrevanje/hlajenje, celo vremenska?
much wow, in ti človeku ki vse to že ima praviš da je sveta preproščina?
Kje je zalivanje vrta, tajanje ledu na parkplacu, dvig garaže, nadzorne kamere...
much wow, in ti človeku ki vse to že ima praviš da je sveta preproščina?
Kje je zalivanje vrta, tajanje ledu na parkplacu, dvig garaže, nadzorne kamere...
Invictus ::
To so investicije, ki se nikoli ne obrnejo.
Pri teh "pametnih" zadevah se je včasih pametno ustaviti .
Pri teh "pametnih" zadevah se je včasih pametno ustaviti .
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Ja ko zmanjka elektrike, je res bolj kot ne konec sveta. To, da ne bom mogel dvigniti ali spustiti zaluzij bo se najmanjsi problem. Precej bolj me bo recimo pozimi skrbelo ogrevanje. Seveda ce govorimo o problemih, ki so bili par let nazaj v nekaterih predelih ob zledu, ne od pol urnem izpadu elektrike. Ob polurnem izpadu elektrike ne bo nekih strasnih tezav niti s sistemi v pametni hisi. Po dnevu, treh ali desetih brez elektrike bodo pa spuscene zaluzije najmanjsi problem.
Kamere se da s HomeAssistantom in MotionEye lepo urediti.
Napajanje tudi ni tak problem. En UPS, pa si rešen za par ur. Za kaj več pa agregat, ki ga priklopiš direktno v elektro omarico (ki mora biti seveda prej ustrezno predelana!). Sicer ko zmanjka elektrike, je treba imeti prioritete. Jaz bi rekel, da so najpomembnejše skrinje in ogrevanje, potem pa ostalo...
Je pa res, da je treba te stvari prej razmišljat, ne šele ko pade žled...
Napajanje tudi ni tak problem. En UPS, pa si rešen za par ur. Za kaj več pa agregat, ki ga priklopiš direktno v elektro omarico (ki mora biti seveda prej ustrezno predelana!). Sicer ko zmanjka elektrike, je treba imeti prioritete. Jaz bi rekel, da so najpomembnejše skrinje in ogrevanje, potem pa ostalo...
Je pa res, da je treba te stvari prej razmišljat, ne šele ko pade žled...
sudo poweroff
Sicer se povsem strinjam, ampak mocno dvomim da je prav veliko ljudi, ki imajo doma pripravljen agregat za 5+k eur za primer izpada. In ce imas ogrevanje na toplotno, smo vsaj v tem rangu agregatov, ce si zelis imeti stvar urejeno. Da ne omenjam, da agregati zahtevajo redno vzdrzevanje, tako da realno to ni ravno najbolj normalna resitev za doma.
Ja, če imaš toplotno črpalko, si pač... fucked. V tem primeru se splača vzeti vsaj eno železno "prenosno" (se pravi, tako, ki jo lahko postaviš v kot) peč. Pa nekje v garaži imeti kakšen meter ali dva drv ob steni.
Je pa res, da je treba stvari vnaprej premislit in narediti dimnik, čeprav se danes da to lepo rešiti z zunanjim (nadfasadnim) dimnikom.
Če imaš pa navadno peč na pelete ali drva, pa en malo večji zalogovnik, bo pa agregat za 500 EUR čisto dobro opravil svojo nalogo. Ali pa kupiš kakšnega starega iz gradbišča za 100, 200 EUR in ga daš porihtat mehaniku.
Načeloma je za tak agregat tudi dovolj če ga enkrat ali dvakrat na leto malo zalaufaš.
Je pa res, da je treba stvari vnaprej premislit in narediti dimnik, čeprav se danes da to lepo rešiti z zunanjim (nadfasadnim) dimnikom.
Če imaš pa navadno peč na pelete ali drva, pa en malo večji zalogovnik, bo pa agregat za 500 EUR čisto dobro opravil svojo nalogo. Ali pa kupiš kakšnega starega iz gradbišča za 100, 200 EUR in ga daš porihtat mehaniku.
Načeloma je za tak agregat tudi dovolj če ga enkrat ali dvakrat na leto malo zalaufaš.
sudo poweroff
Za pec na pelete ali drva se strinjam da bo zelo svoh agregat hitro dovolj. Ampak pocasi te stvari izginjajo in tudi po vaseh vidis vedno vec toplotnih. Ja pri meni imava en kamin, ampak v osnovi je bil narejen zaradi uzitka, ne kot "varnost", ceprav bi v taksnih primerih, kot je bil pred leti okoli Logatca in Postojne, stvar prisla kar prav. No upam pa, da ga nikoli ne bom rabil zaradi taksnih stvari :)
Tidule ::
Avtomatizacije, ki jih trenutno uporabljam in imajo vsaj zame dodano vrednost:
Ambientalna osvetlitev, če greš ponoči na WC, da ne rabiš prižigat luči.
Avtomatizacija žaluzij glede na notranjo temperaturo, letni čas in vreme - torej da senči poleti in lovi sonce pozimi.
Žaluzije se odprejo pzjutraj par minut pred alarmo, če je zunaj dan oziroma simulacija sončnega vzhoda z led trakom, če je zunaj noč.
Avtomatično zapiranje strešnih okenj v primeru dežja.
Osvetlitev vrta, vezana na kamere. Če se kdo sredi noči, ko je hiša v sleep stanju mota po vrtu, ga lepo osvetli reflektor.
Robotska kosilnica, ki se aktivira ponoči glede na vreme in vlažnost zemlje.
Avtomatski sesalnik spomni, da ga je treba po X sesanjih dejansko spraznit, ker drugače se je vedno pozabilo.
Senzor za pomivalni, sužil in pralni stroj, ki na displayu pokaže, da je stroj končal in ga je potrebno spraznit. Ta je namnejna predvsem otrokom, da ni izgovorov da niso vedeli, da je treba to naredit, ko pridejo domov.
Reminder za otroke preden gredo spat, če so pozabili odnest smeti.
Opozorila v primeru izliva vode v kopalnici ali utility. Pač glede na stanje hiše pošlje ustrezen notification, če ni odziva kontaktira starše oziroma drug emergency kontakt.
Enako za CO2 detektor v sobi kjer je kamin in pa v primeru detektorja ognja v kuhinji.
V testiranju:
avtomatično odpiranje garaže glede na lokacijo avtomobila in OCR registrske.
Pol je pa seveda še nebroj DIY projektičev, ki nimajo dodane vrednosti ampak se je pač zabavno igrat.
Ambientalna osvetlitev, če greš ponoči na WC, da ne rabiš prižigat luči.
Avtomatizacija žaluzij glede na notranjo temperaturo, letni čas in vreme - torej da senči poleti in lovi sonce pozimi.
Žaluzije se odprejo pzjutraj par minut pred alarmo, če je zunaj dan oziroma simulacija sončnega vzhoda z led trakom, če je zunaj noč.
Avtomatično zapiranje strešnih okenj v primeru dežja.
Osvetlitev vrta, vezana na kamere. Če se kdo sredi noči, ko je hiša v sleep stanju mota po vrtu, ga lepo osvetli reflektor.
Robotska kosilnica, ki se aktivira ponoči glede na vreme in vlažnost zemlje.
Avtomatski sesalnik spomni, da ga je treba po X sesanjih dejansko spraznit, ker drugače se je vedno pozabilo.
Senzor za pomivalni, sužil in pralni stroj, ki na displayu pokaže, da je stroj končal in ga je potrebno spraznit. Ta je namnejna predvsem otrokom, da ni izgovorov da niso vedeli, da je treba to naredit, ko pridejo domov.
Reminder za otroke preden gredo spat, če so pozabili odnest smeti.
Opozorila v primeru izliva vode v kopalnici ali utility. Pač glede na stanje hiše pošlje ustrezen notification, če ni odziva kontaktira starše oziroma drug emergency kontakt.
Enako za CO2 detektor v sobi kjer je kamin in pa v primeru detektorja ognja v kuhinji.
V testiranju:
Pol je pa seveda še nebroj DIY projektičev, ki nimajo dodane vrednosti ampak se je pač zabavno igrat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
Za pec na pelete ali drva se strinjam da bo zelo svoh agregat hitro dovolj. Ampak pocasi te stvari izginjajo in tudi po vaseh vidis vedno vec toplotnih. Ja pri meni imava en kamin, ampak v osnovi je bil narejen zaradi uzitka, ne kot "varnost", ceprav bi v taksnih primerih, kot je bil pred leti okoli Logatca in Postojne, stvar prisla kar prav. No upam pa, da ga nikoli ne bom rabil zaradi taksnih stvari :)
Moji starši imajo v hiši krušno peč. Sezidali so jo v (takrat) novo hišo (ni to kakšna stara, obnovljena hiša). Sicer je večinoma ne uporabljajo, jo pa za kakšen praznik zakurijo in z enim naročjem drv je hiša par dni topla, da ne rečem vroča. V času žledu jim je prišla zelo prav. Sicer je pa bolj za užitek...
Sounds like bad security.
Resno, dobro premisli kako se boš tega lotil, da ti ne bo kdaj žal..
sudo poweroff
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: poweroff ()
Varnost je tako dobra kot njen najšibčejši člen. Koliko dela ima nekdo, ki želi mehansko odpret zunanjo garažo si lahko vsak sam odgovori.
Če imaš pa kakšno konkretno ranljivost v mislih, pa povej. Kot rečeno se s tem trenutno ugolj igram in je v testni fazi.
Če imaš pa kakšno konkretno ranljivost v mislih, pa povej. Kot rečeno se s tem trenutno ugolj igram in je v testni fazi.
Smart outlet z merjenjem toka. Zato kdaj je dejansko stroj spraznjen sem mislil uporabit senzor vrat pri pralnem in sušilnem stroju. Pomivalni je dovolj neumen, da ima tudi v stand by z displayem dovolj porabe, da merilec ujame in bi lahko s tem ločil kdaj je končal in kdaj je fizično sklopljen potem, ko si ga spraznil. Ampak je trenutno otrokoma bolj zabavno, da ročno potrdita kaj sta naredila. Neke vrste zbiranje žigcev za hišna opravila.
Link? Če misliš na za smart outlete, so Tuya compatible smartoutlets, konkretno mislim, da Gosund SP111. Ti so bili najcenejši. Potem je pa opcija ali flash s tasmoto, ali pa če uporabjaš home assitant - tuya local, da se izogneš temu, da bi rabili zunanjo povezavo.
Zgodovina sprememb…
Varnost je tako dobra kot njen najšibčejši člen. Koliko dela ima nekdo, ki želi mehansko odpret zunanjo garažo si lahko vsak sam odgovori.
Omenil si OCR registrske tablice. Kaj se zgodi, če sosedov mulc na list papirja natisne tvojo registrsko in jo da pred kamero?
OK, omenil si, da se gleda še lokacija avtomobila... kaj konkretno to pomeni?
sudo poweroff
Trenutno je sekvenca taka.
Ko kamera zazna vozilo pred vhodom poskusi prebrat tablico.
Če je tablica neznana potem naredi high res posnetek in ga shrani.
Če je tablica znana se sproži sledeč postopek:
Najprej preveri ali je vozilo že v garaži. Če je, potem zunaj ne more bit ustrezno vozilo in se proces ugasne ter me obvesti, da nekdo poskuša odpret vrata. Vse kamere v hiši začnejo snemat high res.
Če je status ok preveri GPS lokacijo vozila preko API proizvajalca. Če lokacija vozila ne ustreza potem spet ustavi proces in pošlje obvestilo+kamere.
Če je tudi lokacija ok, preveri še status mojega telefona in sicer če je BT povezan z vozilom. Če je tudi odgovor na to ustrezen, potem odpre vrata, drugače spet javi napako in začne snemat.
Dobim opozorilo in na NVR posnetek kaj se je zgodilo.
Ko kamera zazna vozilo pred vhodom poskusi prebrat tablico.
Če je tablica neznana potem naredi high res posnetek in ga shrani.
Če je tablica znana se sproži sledeč postopek:
Najprej preveri ali je vozilo že v garaži. Če je, potem zunaj ne more bit ustrezno vozilo in se proces ugasne ter me obvesti, da nekdo poskuša odpret vrata. Vse kamere v hiši začnejo snemat high res.
Če je status ok preveri GPS lokacijo vozila preko API proizvajalca. Če lokacija vozila ne ustreza potem spet ustavi proces in pošlje obvestilo+kamere.
Če je tudi lokacija ok, preveri še status mojega telefona in sicer če je BT povezan z vozilom. Če je tudi odgovor na to ustrezen, potem odpre vrata, drugače spet javi napako in začne snemat.
Omenil si OCR registrske tablice. Kaj se zgodi, če sosedov mulc na list papirja natisne tvojo registrsko in jo da pred kamero?
Dobim opozorilo in na NVR posnetek kaj se je zgodilo.
Zgodovina sprememb…
Tody ::
Vsaka čast da si vse to skupaj spravil. Sploh vse te geolokacije. Iz firbca me pa zanima kako lahko zveš ali je telefon priklopljen na BT od avta? To telefon posreduje podatke?
Meni se sicer zdi to vse skupaj nepotrebno, sploh ker ne živim v tako nevarni soseski ampak če ma nekdo gušt s tem se ukvarjat potem pa seveda kar :)
Meni se sicer zdi to vse skupaj nepotrebno, sploh ker ne živim v tako nevarni soseski ampak če ma nekdo gušt s tem se ukvarjat potem pa seveda kar :)
Primarno je zadeva za absolutno za gušt, čeprav se na nekatere smart rešitve hitro razvadiš. Glede konkeretnega odpiranja je vprašanje, če ne bom v končni verziji kak korak spustil. Primarno sem pač izhajal iz stališča, da mora odpret samo mojem avtu in samo če jaz vozim. Dodaten element kontrole ali je vozilo v garaži, sem moral dodat zato, ker drugače bi dejansko lahko prišlo do scenarija, ki ga opisuje Mattai, ker GPS ni tako natančen da bi zanesljivo vedel ali je avto v garaži ali ne.
ja, na telefonu imam home assistant, ki ima možnost posredovat različne statuse telefona, vključno s tem na kater SSID je povezan ali katere BT naprave so povezane. Enako bi bilo rešljivo tudi recimo z Taskerjem.
Iz firbca me pa zanima kako lahko zveš ali je telefon priklopljen na BT od avta? To telefon posreduje podatke?
ja, na telefonu imam home assistant, ki ima možnost posredovat različne statuse telefona, vključno s tem na kater SSID je povezan ali katere BT naprave so povezane. Enako bi bilo rešljivo tudi recimo z Taskerjem.
Kako natančen pa je GPS?
V mislih imam naslednji scenarij... ti se vsedeš v avto in se odpelješ... čim si za vogalom, nepridiprav pred kamero postavi sliko tvoje tablice.
Sistem bo zaznal "tvojo" tablico, lokacijo tvojega avta, ki bo nekje v bližini in tebe v avtu. Vrata se bodo odprla.
Tvoje situacije sicer ne poznam - lahko, da je hiša kje na samem in bi videl, da se nekdo potika okrog nje - ampak če bi šlo to v produkcijo, se komot zgodi, da nekje za vogalom pred tebe zapelje tovornjak, ki manevrira po cesti, ti ga čakaš minuto, dve, kar je dovolj za izvedbo napada.
sudo poweroff
@Matthai vecinoma ne dovolj natancen za kaj takega, plus da imas pri geofancingu vedno nek radius, ki, ce zelis da stvar vsaj na priblizno dela, mora biti precej vecji, kot bi si zelel ko pride stvar do varnosti. Tako da kar se varnosti tice, jaz definitivno ne bi tega delal na tak nacin. Ampak vsak se odloca po svoje.
Kako natančen pa je GPS?
V mislih imam naslednji scenarij... ti se vsedeš v avto in se odpelješ... čim si za vogalom, nepridiprav pred kamero postavi sliko tvoje tablice.
Sistem bo zaznal "tvojo" tablico, lokacijo tvojega avta, ki bo nekje v bližini in tebe v avtu. Vrata se bodo odprla.
Tvoje situacije sicer ne poznam - lahko, da je hiša kje na samem in bi videl, da se nekdo potika okrog nje - ampak če bi šlo to v produkcijo, se komot zgodi, da nekje za vogalom pred tebe zapelje tovornjak, ki manevrira po cesti, ti ga čakaš minuto, dve, kar je dovolj za izvedbo napada.
Legit pomislek, hvala za ta scenarij. Pomiselk, ki ga opisuješ privzema, da nekdo tako dobro pozna kako moj sistem deluje in se konkretno pripravi na omenjeni napad. Torej ima fake tablico na avtu, čaka v zasedi, ve točno kako sistem dela.. hja, če je pripravljen to naredit potem ga tudi garažna vrata ali okna na njej ne bodo ustavila. Pri čemer je vse kar je naredil to, da je prišel do garaže ob hiši in mi lahko odnese skiro in 4 gume. Ne vem če je ravno cost benefit.
Sicer imam zaenkrat sistem tako nastalvjen, da me vedno obvešča, ko se proces sproži ravno zaradi troubleshootinga, tako da bi opazil.
@Matthai vecinoma ne dovolj natancen za kaj takega, plus da imas pri geofancingu vedno nek radius, ki, ce zelis da stvar vsaj na priblizno dela, mora biti precej vecji, kot bi si zelel ko pride stvar do varnosti. Tako da kar se varnosti tice, jaz definitivno ne bi tega delal na tak nacin. Ampak vsak se odloca po svoje.
Moje izkušnje so sicer takšne, da če je nekdo pripravljen izpeljat scenarij, kot ga je opisal Mattai potem imaš bistveno večji varnostni problem kot je to avtomatsko odpiranje garaže. Ker tukaj govorimo o tem, da si neposredna tarča nekoga, ki ima očitno namen naredit bistsveno hujša kazniva dejanja kot je tatvina. Vsekakor pa ja, če je varnost na prvem mestu podatem odpade vsaka remote rešitev vključno s tem, da sploh imaš motorizirana vrata, ker ti še bistveno lažje prestrežejo signal pri daljinskem odpiranju vrat, sploh ker gre za standardizirano rešitev.
Zgodovina sprememb…
@Tidule to se strinjam zato se mi zdijo oklepna vhodna vrata za 10 jurjev precej bolana stvar, medtem ko imam na drugi strani hise 5x3m veliko stekleno povrsino, kjer zadostuje en kamen. Ga ni normalnega cloveka, ki bi se matral z vlamljanjem tudi najcenejsih vrat. Ampak glede na to, da sem pol zivljenja v businessu, ki se vrti okoli varnosti (tudi ce se ne gre za fizicno varovanje ampak networking), sem vedno bil, danes pa samo se bolj sem, proti raznoraznim prstnim odtisom (ali tablicam v tvojem primeru) in podobnim marketinskim resitvam.
ja, med varnostjo in konfortov je vedno treba iskat kompromise. Je pa super, kadar je možnost takole predebitirat takšne zadeve, ker povsme možno je, da se bo izkazalo, da pri konkretnem sistemu cost benefit ne bo ok in bo rešitev romala na smetišče.
Jaz sem v osnovi izhajal iz tega, da konfort odpiranja vrat na dalinca je sprejemljivo tveganje in da tega ne smem bistveno poslabšat z mojo rešitvijo. Če pa bi se hotel zaščitit pred tem, da sem tarča načrtovanega napada, pa uffffffff si niti predstalvjat ne vem kje začet.
Smem vprašat ali gre v tvojem primeru za kakšne konkretne pomisleke, ali bolj za načelno mnenje do takšnih "marketing" rešitvam, kot jih ti imenuješ?
Jaz sem v osnovi izhajal iz tega, da konfort odpiranja vrat na dalinca je sprejemljivo tveganje in da tega ne smem bistveno poslabšat z mojo rešitvijo. Če pa bi se hotel zaščitit pred tem, da sem tarča načrtovanega napada, pa uffffffff si niti predstalvjat ne vem kje začet.
Smem vprašat ali gre v tvojem primeru za kakšne konkretne pomisleke, ali bolj za načelno mnenje do takšnih "marketing" rešitvam, kot jih ti imenuješ?
Saj za tvoj primer bo verjetno stvar čisto delovala, ker nihče ne ve točno kako sistem dela.
Če bi pa zadevo začel prodajati kot komercialno rešitev, bi pa takle na hitro izmišljen scenarij lahko kar hitro postal izvedljiv.
Mimogrede, spominjam se ko so pred leti prodajali "pametna" garažna vrata, kjer si s telefonom poklical na SIM kartico v vratih in so se ti vrata odprla. Sistem deluje lepo, dokler ne pomisliš, da je mogoče ponarejati CallerID... v tem primeru je caller ID uporabljen kot avtentikacijski mehanizem, kar je popolnoma neustrezno.
Če bi pa zadevo začel prodajati kot komercialno rešitev, bi pa takle na hitro izmišljen scenarij lahko kar hitro postal izvedljiv.
Mimogrede, spominjam se ko so pred leti prodajali "pametna" garažna vrata, kjer si s telefonom poklical na SIM kartico v vratih in so se ti vrata odprla. Sistem deluje lepo, dokler ne pomisliš, da je mogoče ponarejati CallerID... v tem primeru je caller ID uporabljen kot avtentikacijski mehanizem, kar je popolnoma neustrezno.
sudo poweroff
ja, tudi 433mhz sistem z rolling kodo, ki se masovno uporablja na garažnih vratih se da banalno enostavno povozit, tako da IMO so custom rešitve, če so premišljeno implementirane boljše, preprosto zato, ker jih ne poznajo in se je treba na njih posebej pripravit. Na srečo živimo v okolju kjer so varstni elementi namenjeni primarno temu, da se prepreči priložnostne tatove, kar pa večinom tudi komercialne rešitve zadvoljivo rešujejo.
Z SIM rešitvami, ki jih omenjaš sem se srečal sicer pri rampah (ne ravno pri garažnih vratih, ampak implemetacija bi bila enaka). Praviloma je administratorski del, ki ga upravljaš z SMS sporočili poleg call ID zahteval tudi PIN avtentifikacijo. Dodatno pa bi napadalec moral poznat telefonsko številko sistema, kar pri hišni implementaciji spet pomeni kar precej priprav storilca. Tako, da zoper priložnostnega storilca svoje delo načeloma opravijo, se pa strinjam, da je zadeva varnostno hitro lahko problematična.
Z SIM rešitvami, ki jih omenjaš sem se srečal sicer pri rampah (ne ravno pri garažnih vratih, ampak implemetacija bi bila enaka). Praviloma je administratorski del, ki ga upravljaš z SMS sporočili poleg call ID zahteval tudi PIN avtentifikacijo. Dodatno pa bi napadalec moral poznat telefonsko številko sistema, kar pri hišni implementaciji spet pomeni kar precej priprav storilca. Tako, da zoper priložnostnega storilca svoje delo načeloma opravijo, se pa strinjam, da je zadeva varnostno hitro lahko problematična.
Map ::
Katero aplikacijo pa uporabljas za upravljanje in spremljanje vsega tega? In koliko imas komplikacij, ce recimo zamenjas telefon ali avto?
Vse skupaj upravlja Home Assitant.
Z menjavo telefona je dela v toliko, da namestiš aplikacijo na telefon in v HA zamenjaš senzor, ki naj ga spremlja.
Pri avtu je podobno, edino kar bi bil problem (konkretno za GPS lokacijo vozila) je, če avto nima API za dostop do tega podatka, oziroma če avto sploh ne bi imel GPS trackinga.
Z menjavo telefona je dela v toliko, da namestiš aplikacijo na telefon in v HA zamenjaš senzor, ki naj ga spremlja.
Pri avtu je podobno, edino kar bi bil problem (konkretno za GPS lokacijo vozila) je, če avto nima API za dostop do tega podatka, oziroma če avto sploh ne bi imel GPS trackinga.
Zgodovina sprememb…
twom ::
PS: Mogoce se ena stvar, ki sicer nima veze z udobjem, prispara pa kaksen euro (cena ogrevanja vode s toplotno ni ravno nek faktor, tako da je tudi prihranek bolj bogi). Ker imam crpalko za cirkulacijo tople vode, da ne cakam v nedogled da topla voda pritece do pipe, pac skuri kaksen boljer ali 5 njih na dan zgolj zaradi cirkulacije same. Z geofencingom in priklopom crpalke na krmiljeno stikalo dela crpalka zgolj ko sem doma. Takoj ko vsi zapustimo hiso, se cirkulacija ustavi in ponovno prizge, ko kdorkoli pride domov.Stara stvar, stikalo na cevi, ki zazna pretok vode in pospeši kroženje za nekaj (prednastavljenih) sekund, da je topla voda pri pipi prej...
Bellzmet ::
Sedaj imam mehanski termostat, ki preko žice vklaplja/izklaplja kontaktor, na katerega so vezani električni radiatorji.
Termostat bi zamenjal za takšnega, ki ima WIFI in možnost žičnega vklapljanja/izklapljanja kontaktorja.
Kakšni predlogi?
lp
Termostat bi zamenjal za takšnega, ki ima WIFI in možnost žičnega vklapljanja/izklapljanja kontaktorja.
Kakšni predlogi?
lp
Shelly ma pomoje vse kar nucaš.
Lahko se tudi kontaktorja znebiš in daš na vsak radiator pametni rele, pol lahko krmiliš vsakega posebej, razdeliš na sobe, meriš porabo...
Lahko se tudi kontaktorja znebiš in daš na vsak radiator pametni rele, pol lahko krmiliš vsakega posebej, razdeliš na sobe, meriš porabo...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | wifi termostat z regulatorji radiatorjev (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 27233 (415) | shadowfax |
» | Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Strojna oprema | 38238 (5076) | fulgur |
» | Home Assistant vs. KNXOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3063 (1887) | Invictus |
» | Prenova stanovanja in home automationOddelek: Loža | 4314 (2933) | s1m0n |
» | Sonoff stikaloOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4182 (3422) | joze67 |