» »

Študiranje Anglistike

Študiranje Anglistike

Karlo1609 ::

si želim študirat angleščino zato resno razmišljam o tej smeri..
Zanima me če je študij zahteven in na splošno izkušnje tistih ki ste tam? To je edina stvar, ki me zanima in si nikakor ne morem predstavljat, da bi karkoli drugega v življenju delal kot neki z angleščino
  • predlagalo izbris: zee ()

zee ::

Lahko še enkrat napišeš v slovenščini?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

RUready ::

Če je to edina stvar, ki te veseli, zakaj pa ne? Ne glede na to koliko bo zahtevno, boš vsaj vložil trud in zanimanje v študij in ne bo se ti tak problem učit, kot bi se ti bil za nekaj, kar te ne veseli.

Peti ::

Na filozofski fakulteti so smeri po zahtevnosti podobne; za 6 se ni potrebno veliko truditi, za 10 pa kar.

Ce te zanima, le urno. Vseeno pa bi dobro bilo, da bi zdruzil anglescino s cim. Premisli kaj te poleg anglescine zanima, saj je studij anglescine bolj dober dodatek kot pa glavna jed.

Bella1 ::

Anglistika študij-Ljubljana
(Vprašanje za enopredmetni študij)
Kako poteka pouk? So profesorji/predavatelji prijazni al so strogi? Kok časa na dan se je približno treba učit? Kok maš v času študija kej prostega časa? Greš loh med odmorom kam ven oz. kok odmora maš vmes? Kok časa traja pouk(od kere ure do kere)?

otago ::

Študij je tvoja izbira. Ni zapor. Urniki se objavijo za posamezen semester. Spletna stran FF? Obiskovanje predavanj in vaj ni obvezno, ponekod je predpisan % obiska. Prisotnost oz. beleznje, roki izpitov, pogoji za napredovovanje itd ... bo napisano v studijskem redu.

Npr. https://urnik.ff.uni-lj.si/

šmexi ::

Ali morda kdo ve oz. ima kakšen dober nasvet kakšne so možnosti za zaposlitev z magisterijem iz pedagoške dvopredmetne jezikoslovne smeri na FF (Anglistika, Hispanistika...) kje drugje kot pa v šolstvu? Ali se je možno s to izobrazbo zaposliti npr. v marketingu z nabiranjem izkušenj, narejenim tečajem digitalnega marketinga in nekaj certifikati (npr. SEO, Google ads, Google analytics...)? Vem, da je možno delati tudi kot prevajalec, vendar se mi zdi, da prevajanje postaja vedno bolj prekarno delo in da jezikoslovci prevajajo bolj za zraven, poleg redne službe. Ali bi bilo smiselno naresti 2. stopnjo še na katerem drugem faksu? Hvala lepa.

tony1 ::

Kakšno je danes stanje s službami v prevajalstvu ne vem, ker nisem iz foha, se pa zdi, da je kmalu po vstopu v EU tisti bum, ko so bili res iskani, minil. Nekaj je prispevala tudi takratna uvedba študija prevajalstva, ki sproducira nekaj diplomantov, prej pa smeri sploh ni bilo, in so prevajali "obični" jezikoslovci.

Moj občutek je, da pravilno razmišljaš in če te zanima delo v marketingu (gospodarstvu), potem poišči nek drugostopenjski študij iz tega področja. Katerega pa bi moral svetovati kdo drug.

sci3nc3 ::

Pa se angleščino splača študirati? Recimo da sem na pragu študentskih let in želim kariero posvetiti angleščini. Imam dve možnosti:
1) Vpišem se na FF smer angleščina - angleščino se tako učim v nenaravnem okolju.
2) Odpotujem v državo, kjer angleščina uradni jezik - recimo, da grem v Londom, tam poiščem delo in spoznam tamkajšnjo kulturo, raziščem državo itd. - angleščino se tako učim v naravnem okolju.

Po 5ih letih imam spet dve možnosti, kaj bom napisal v svoj CV:
1) Zaključil sem FF, kjer sem doštudiral angleščino.
2) Živel sem v Angliji, kjer sem se naučil angleščine.

Kateri zapis v mojem CV-ju bo v karieri odprl več vrat? Mahanje z diplomo iz angleščine ali 5 let življenja v Londonu, čeprav brez diplome?

šmexi ::

Saj je možno iti tudi na Erasmus študijsko izmenjavo v Anglijo v okviru študija. Na voljo je 12 mesecev na vsako stopnjo.

tony1 ::

" 2) Živel sem v Angliji, kjer sem se naučil angleščine."

Formalno, tj. za delo v šolstvu ali javni upravi to nima formalne vrednosti.

Nekaj vrednosti ima v gospodarstvu, ker se to sicer lepo sliši, ni pa več tako ogromna prednost, kot pred 50imi leti, ko si bil lahko v stiku s tujim jezikom le v šoli ali pa z branjem literature v originalu.

V osnovni sem recimo imel učiteljico angl., ki je doštudirala prvostopenjski študij (takrat je bil to dvoletni višješolski študij, in na njem je v dveh letih poleg angleščine poslušala še bibliotekarstvo in zgodovino), namenjen osnovnoš. učiteljem, in da so dobili nekaj stika z jezikom so šli ob koncu študija za teden ali dva v London. Še v 90ih letih se nam je mulčkom to zdela solidna referenca.

V resnici pa je danes svet čisto drugačen zaradi interneta in youtuba. Neformalno jezikovno znanje se da pridobiti prek spleta, ni treba več iti fizično v tujino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

šmexi ::

Mislim, da so delovne izkušnje v tujini kar cenjene v gospodarstvu, pod pogojem da imaš zraven še diplomo.

tony1 ::

Če greš tja namesto faksa in kelnariš, ne preveč...

šmexi ::

Ne to seveda da ne. V mislih sem imela, da greš tja na Erasmus prakso delat v kakšno podjetje.

trololololo ::

če že rineš tja... pojdi obvezno na anglistiko (pod nobenim pogojem na prevajalstvo) ampak pedagoško smer... po mojem mnenju je npr. prevajalstvo hodeči mrtvec med poklici (pa tudi že sedaj ni bokvekaj plačano za večino), ker ga bo slej ko prej v večini zamenjal AI itd. (vsaj za navadne uporabnike učenja jezikov ne bo več nujno "zlo"). za uradne prevode bo človek še sicer nekaj časa delal prevode, ampak bo tega manj...
poznam 5 anglistov: ena je vodička, druga dela tudi v turizmu ampak marketingu, en je učitelj angleščine (je naredil pedagoške naknadno, ker kot anglist ni dobil službe) , en je računalničar (ker ni dobil joba v anglistiki), ena dela na turistični kmetiji ...

Študij je povprečno težak. Nič posebnega. tako pravijo.

šmexi ::

Računalničar? Kako je pa prišel do službe? Je šel potem študirat še informatiko ali se je sam izučil? Baje v IT-ju diploma ne pomeni prav kaj dosti, bolj izkušnje.
Ali mi lahko še prosim poveš ali je kolegica, ki dela v marketingu zadovoljna z delom in plačilom? Ali je imela težave dobiti službo v marketingu brez diplome z EF?

trololololo ::

šmexi je izjavil:

Računalničar? Kako je pa prišel do službe? Je šel potem študirat še informatiko ali se je sam izučil? Baje v IT-ju diploma ne pomeni prav kaj dosti, bolj izkušnje.
Ali mi lahko še prosim poveš ali je kolegica, ki dela v marketingu zadovoljna z delom in plačilom? Ali je imela težave dobiti službo v marketingu brez diplome z EF?


ne. naredil je cisco certifikate. zdaj je mrežar. pizdi še vedno, zakaj je sploh šel študirat.

kolegica je zadovoljna s službo, vsebinsko si je vedno to želela delat. ni pa zadovoljna s plačo (tam ene 1100 neto ma zdj +- - je pa šele začela delat, tako da bo verjetno kaj več (tja do 2100 bruto brez dodatkov se mi zdi - gre za javni zavod)) - prej je delala kot lokalni turistični vodič (10 let). mislim, da je job dobila tudi tako, da je vodila nekoga in se z njim zaklepetala med vodenjem.

šmexi ::

Ali je to govora o tej kolegici, ki "dela tudi v turizmu ampak marketingu"? Torej ona na področju marketinga ni zaposlena v gospodarstvu, ampak v javnem zavodu?

trololololo ::

šmexi je izjavil:

Ali je to govora o tej kolegici, ki "dela tudi v turizmu ampak marketingu"? Torej ona na področju marketinga ni zaposlena v gospodarstvu, ampak v javnem zavodu?


v marketingu v javnem zavodu, ki se ukvarja s turizmom (občine).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466345079 (7271) nejc_nejc
»

Študij-kam? kako?

Oddelek: Šola
334597 (3099) lonewolf_
»

lahki/najlažji faks ali vš (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14936239 (23260) GGGGG
»

Mi smo univerza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16921710 (18404) TESKAn
»

Stephen Hawking bo obiskal Slovenijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8210685 (6530) sidd

Več podobnih tem