» »

No video input

No video input

Sasha86 ::

Pozdravljeni
Sicer je na forumu že nekaj na to temo, ampak zame nič uporabnega.
Vglavnem... Imam namizni računalnik, ki sem ga dobila od kolega. Nekaj časa je normalno deloval, nakar mi je začelo ob zagonu pisati "no video input". Probala sem z drugo grafično, drug monitor, drugi kabli, odstranit rane...Vse kar sem našla na netu. Potem sem našla tudi, da se odstrani cmos baterija. In stvar je res delovala, računalnik se je prižgal in delal normalno do vceraj. Nato sem spet odstranila baterijo, in rac.se je zopet zagnal.
Zdaj bi pa rada vedela v čem je problem? Kaj je tisto kar dela problem? Hvala za vse nasvete in ideje

hojnikb ::

maticna heca.
#brezpodpisa

Sasha86 ::

Torej lahko naredim kaj? Čakam,da mi čist crkne? :D

hojnikb ::

zamenjaš.
#brezpodpisa

Ahim ::

Sasha86 je izjavil:

Pozdravljeni
Zdaj bi pa rada vedela v čem je problem? Kaj je tisto kar dela problem? Hvala za vse nasvete in ideje

Ce imas voltmeter, pomeri napetost na bateriji. Mora ti pokazati vsaj 3.0V ali vec brez obremenitve, nikakor ne pod 3.0V. Lahko je ze hin (sploh ce je ze stara je skoraj 100% prazna) in ne zmore vzdrzevati vsebine RAMa. Ta se posledicno spremeni ("zmede"), kar lahko privede do kombinacije vrednosti, zaradi katere BIOS je nadaljuje z bootom, kar ima za posledico napis, ki ga ti vidis na monitorju.

Nova baterija stane kak evro, prodajajo jih po vseh trgovinah, pazi da kupis enako debelino kot je obstojeca (CR20xx, xx = debelina baterije, npr. CR2032 za 3.2 mm).

Sasha86 ::

Ahim hvala za nasvet :) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Sasha86 ()

Riff ::

ahim zgoraj misliš da baterija ne more vzdrževati podatke v romu in ne v ramu,pa je kaj prašen računalnik mogoeče imaš slab kontakt pri ramih malo prahu v bankah za ram , kašna je pa konfiguracija: matična in ostalo ?

Ahim ::

Riff je izjavil:

ahim zgoraj misliš da baterija ne more vzdrževati podatke v romu in ne v ramu

Mislim to, kar sem napisal. ROM (no, zdaj je to kar flash) ne rabi napajanja za "vzdrzevanje podatkov", niti ni v njem shranjenih nobenih nastavitev.

Baterija na plati je namenjena napajanju RTCja in nekaj deset/sto bajtov staticnega RAMa, kjer so shranjene nastavitve "CMOS Setupa". SRAM porabi izredno malo energije za vzdrzevanje stanja in le-to vzdrzuje tudi potem, ko je napajalna napetost bistveno nizja od specificirane minimalne za delovanje (celo do te mere, da pri bolj zimski temperaturi vsebino lahko ohrani kratek cas tudi brez napajanja).

Posledicno lahko izgleda, da je baterija se OK se dolgo potem, ko je dejansko ze hin, dokler plata ne zacne "pozabljati" ali "mesati" nastavitev - prvo je sicer pogostejse (in to plata ponavadi lepo napise), ni pa nujno ... preveriti je pa relativno preprosto in cenejse kot menjava neke stare plate kar na prvo zogo, sploh ce imas poleg voltmetra pri roki se kaksno ~1.8V LEDico (klasicne "nizkosvetilne" rdece, rumene ...) in primeren upor (100-470R), da lahko preveris ali se sesede napetost na bateriji pod obremenitvijo (ce se sesede dalec pod 3.0V, je baterija za v smeti tudi ce voltmeter pri neobremenjeni bateriji pokaze kaj cez 3.0V).

Riff ::

ja baterija je lahko krivec, sem že mel primer ko je bla baterija tako fuč da se zarad tega računalnik tud pržgal ni

Sasha86 ::

Sem kupla novo baterijo in od takrat računalnik normalno laufa.
Ampak,da mi ne bi bilo dolgčas se je pojavil drug problem. Nalagala sem office in je zahtevalo reset rac. Ko se je znova zagnal mi je pisalo "a disk read error occurred". Preverla sem povezavo kablov, disk sicer zazna v biosu, ampak vedno javlja isto napako. Pomoč prosim :)

hojnikb ::

konc z diskom.
#brezpodpisa

Alien123 ::

Lepo se je kolega rešil računalnika :D še na smetišče ga ni rabil peljat

Sasha86 ::

Ja pa se 80€ je hoto met za njega...se dobro,da nisem tolk naivna in mu plačala. Mam en prenosni disk? A se tam gor tudi da win namestit?

Gapi ::

Da se če si mazohist.
No person is rich enough,to buy back his past.

klinker ::

Dej kake specifikacije PCja.
Mogoce se splaca kupit disk, ce racunalnik rabis.

Ahim ::

Sasha86 je izjavil:

Ja pa se 80€ je hoto met za njega...se dobro,da nisem tolk naivna in mu plačala. Mam en prenosni disk? A se tam gor tudi da win namestit?

Prakticno vsi prenosni diski, kakrsne ljudje kupujejo na maso, so dejansko diski za prenosnik, zapakirani v ohisje, kjer je se USB-SATA bridge.

Ce res zelis uporabiti ta disk za naloziti sistem, ga lahko poberes iz ohisja, prisraufas v racunalnik (morda bo potreben se 2.5" na 3.5" bracket - to je odvisno od ohisja, ampak glede na starost ugibam, da se nima mest za 2.5" enote) pa bo delalo enako hitro kot v kakem prenosniku. Pozabi na zunanji disk in normalno delo na neki stari skatli (kjer to verjetno pomeni USB 2.0).

Sicer jaz tvojega diska se ne bi takoj odpisal - tovrstna napaka se lahko pojavi ob slabem kontaktu; glede na to, da si sarila po skatli, je cisto mozno, da se je data kabel malo premaknil (lahko tudi na tistem delu, kjer pride na plato, ne nujno tam, kjer pride na disk). Ce ze plate nisi sla menjat na prvo zogo, potem vlozi se malo casa in preveri relevantne kable. SATA data kabli so precej nezanesljiva rec v primerjavi z njihovimi predhodniki, sem ze veckrat reseval probleme ko se je kabel cisto malo premaknil (pod kotom levo-desno glede na konektor).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Polnilec za telefon

Oddelek: Mobilne tehnologije
112355 (2109) bobicek
»

Ura in datum v BIOS-u

Oddelek: Strojna oprema
131936 (1734) Furbo
»

USB 3.0 dvakrat hitrejši (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6919593 (15212) Lonsarg
»

kako polniti lipo baterijo

Oddelek: Mobilne tehnologije
245702 (5174) Bananovec
»

Kako na računalniku preveriti če ima USB3

Oddelek: Pomoč in nasveti
345008 (4441) guererro

Več podobnih tem