» »

ko zmanjka toka in spet pride, moja kišta pa se vklopi!!!

ko zmanjka toka in spet pride, moja kišta pa se vklopi!!!

lordgreg ::

Pozdrav,

imam težavo:

velikokrat nam zmanjka toka, ko imam prižgan računalnik. in ko tok spet pride, se računalnik spet sam zažene, čeprav imam v biosu nastavljeno, da če pride štrom, naj bo računalnik izključen..

mi lahko kdo pove, kaj je torej narobe.. jaz v glavnem nočem, po tem ko pride elektrika, da se računalnik vključi!??

hvala za odgovor

Wad@ ::

Imel sem enak problem, potem sem kupil nov napajalec in je bilo isto, torej verjetno ni to problem.
Jaz sem rešil problem nevede(dal procesor ven in noter), mogoče je bilo kje kaj v stiku. Jaz ti svetujem, da recimo daš ven proc, PCI kartice Ram... Nekaj poizkusi.

BTW: frend je imel tudi to težavo in se mu je baje rešila sama

andper ::

Sorry za radovednost, ampak zakaj je to 'problem'? A se še kej več skriva za tem? Sprašujem pa zato, ker je meni v redu, da se ponovno zažene, ko pride tok. Je pa res da so to tisti sekundni izpadi, ob kaki nevihti recimo. :)

Boky ::

Po moje lahko edino z nadgradnjo bios-a(ce obstaja) resis zadevo!

lordgreg ::

seveda je problem.. jaz v naši vasi ne poznam več dolgih izpadov, samo tiste, četrtsekundne, zatorej da, to je problem.

torej, a mislite da je kao BUG v biosu?

:o

Stratus ::

@Theseus
Poizkusi svoji kišti ko je ugasnjena vzeti elektriko in jo vštekaj nazaj (sam štrom kabel iz 220V). Kaj se zgodi? To prenesi v situacijo ko te ne bo 14 dni doma in imaš ugasnjen comp, 10 minut zatem, ko si odšel je za tenutek zmanjkalo elektrike v stanovanju je izklopljena klima ker te ne bo 2 tedna, zunaj pa temperature čez 35´C. Po dopustu te čaka "pogorišče"!

andper ::

stratus66:
Hvala, za pojasnilo, toda delno še vseeno ne zastopim. Prižgan računalnik se mi ob kratkem izpadu elektrike ugasne in ob ponovnem prihodu elektrike prižge (izpad traja delček sekunde). V bistvu se sistem povrne v prvotno stanje. Ako sem pa jest 14 dni na dopustu, je moj računalnik seveda doma ugasnjen. In kakršen koli izpad elektrike v tistem času, nikakor ne vpliva na sam računalnik. Ali pač?

frudi ::

poglej v Power Management oddelek v BIOSu. tam bi znala biti opcija Restore On AC Power Loss (ali kaj podobnega), ki pomeni, kaj se zgodi ob izgubi elektrike. Power On - računalnik se ob vrnitvi elektrike prižge; Power Off - se ne prižge; Last State - se prižge, če je bil ob izpadu elektrike prižgan.

p.s. to velja točno za primer abit nf7 serije, za druge plošče se seveda lahko nastavitve nekoliko (ali precej) razlikujejo.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Stratus ::

@ Theseus & Frudi:
Nekatere plošče imajo namesto Last state opcijo power on v takem primeru se računalnik sam prižge tudi če prej ni bil! To zna biti problem.

@ Lordgreg:
Tole bo pa odgovor na tvoje vprašanje.
Najprej preveri svoje nastavitve v biosu in se prepričaj da imaš nastavljeno na "POWER OFF". Če ti kljub taki nastavitvi še vedno vklopi računalnik, poskusi ugasnjenemu računalniku izštekati napajalni kabel ( 230V ) in ga vtakni nazaj, če se bo sam prižgal zamenjaj napajalnik ker je crknila krmilna elektronika.

P.S.
Spomnil sem se še nečesa, preden zamenjaš napajalnik poskusi sneti z matične plošče vse kabelčke od vklopa, reset in ledic in poskusi prejšnje navodilo. Lahko se ti zatika reset tipka ali pa je kaj narobe priklopljeno to zna včasih rezultirati s takimi čudnimi pojavi.
Če pa bodo simptomi isti potem zamenjaj napajalnik.

Wad@ ::

Pri mojem enakem problemu sem tudi mislil na napajalnik, toda ni bil...zato se raje najprej prepričaj kaj je narobe.
Če pa misliš za napajalnik odšteti malo več kupi takšnega ki ima neko funkcijo, da za delček sekunde pri izpadu el. ne ugasne.
Pri frendu smo meli nek lan in ko je za trenutek zmanjkala elektrika so jasno vsem ugasnili compi. Nekdo pa je imel Enermaxa470W in rač mu je kar delal naprej... ;)

mihhec ::

ej kaksen gumb mas na compu.A ce racunalnik ugasnes se ti sam ugasne al ti napise zdaj lahko varno izklopite rac al neki podobnga.Ker lahk mas tako stikalo kot luc in sam stikal izklopis pa je

andper ::

stratus66:
Hehe, razumem zdej. Samo ni mi šlo v račun, da je lordgreg napisal "ko imam *prižgan* računalnik". Sicer pa verjamem, da ni dobro, da se 'sam od sebe' prižge.

OK, zdej bom pa nehal težit. Sorry za off topic. 0:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andper ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC se po par sekundah starta nepričakovano ugasne

Oddelek: Strojna oprema
422973 (2235) suhi
»

Samodejni zagon računalnika, neznan vzrok

Oddelek: Strojna oprema
232821 (2234) ginger
»

PC se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
71256 (1074) Map
»

Težave s trdimi diski

Oddelek: Pomoč in nasveti
51546 (1346) croco
»

Vklop računalnika z GSM-om (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
569223 (6858) _pobesneli_

Več podobnih tem