» »

Yandex popustil pod pritiskom, Rusija v spremembo zakonodaje

Yandex popustil pod pritiskom, Rusija v spremembo zakonodaje

TorrentFreak - Yandex, popularni iskalnik v državah nekdanje Sovjetske zveze in nekakšen Google teh območij, je s svojega iskalnika videoposnetkov Yandex Video sam umaknil povezave do vseh avtorsko spornih posnetkov. Torej nekaj, čemur se Google na zahodu že precej časa uspešno upira.

A tudi Yandex se ni predal brez boja. Potem, ko ga je več ruskih TV postaj najprej pozvalo, naj očisti rezultate svojih spletnih poizvedb, je Yandex najprej zatrjeval, da gre za napačno razlago ruske zakonodaje. In da bi piratske vsebine morale odstraniti spletne strani, na katerih se te nahajajo.

Toda TV postaje, med njimi kopica v lasti večinsko državnega holdinga Gazprom-Media, se niso pustile prepričati. Na moskovsko sodišče so sredi avgusta vložile zahtevo naj ponudniki interneta Yandex Video preprosto blokirajo. Sodišče je temu ugodilo in Yandexu naložilo, da do konca meseca izpolni zahteve. Podjetje se je na odločitev najprej pritožilo, češ, da odločitev sodišča ne rešuje problema piratstva na pravem mestu, nato pa se na lepem premislilo in pod pritiskom grozečih blokad svoje platforme začelo brisati iskalne zadetke.

A ker so se take vsebine še vedno pojavljale in jih je iskalnik indeksiral in prikazoval, si je Yandex v začetku septembra nakopal še nekaj dodatnih tožb, v katerih TV postaje terjajo, naj iskalnik preneha nuditi tehnične pogoje za objavo takih povezav. Za nameček pa je sodišče prav v tistih dneh razsodilo še o Yandexovi prvotni pritožbi in gladko vnovič pritrdilo tožnikom. Zato se je podjetje s holdingom Gazprom-Media brž spustilo v pogajanja o nekakšni poravnavi in ta še vedno tečejo.

Zdaj se je v vse skupaj vmešal še Kremelj. Podpredsednik vlade Maksim Akimov je namreč pred dnevi napovedal, da bo vlada do konca leta pripravila amandmaje k avtorski in protipiratski zakonodaji, s pomočjo katerih bi podrobneje razjasnili trenutni položaj.

5 komentarjev

Glugy ::

Jah to je tako kot telefonski imenik. Če v njem najdeš podjetja z sumljivimi storitvami je po mnennjue zahodnih držav in sedaj tudi Rusije da je telefonski imenik krivec da ima tud take telefonske številke v imeniku. Sploh je čudna logika da napadaš telefonski imenik ne pa tistega podjetja neposredno s državnimi tožilci.

111111111111 ::

Najlažje je pritisnit na iskalnik. Pirate je težko poloviti. :)

Markoff ::

Najbolje je prepovedat izdelovanje ladij, tako vsaj pirati ne bodo imeli na čemu pluti. Če bi tako razmišljati Angleži, Francozi, Španci in Nizozemci, ne bi osvojili sveta med 15. in 17. stoletjem.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

111111111111 ::

Je pot najmanjšega stroška in velikega učinka. So poskusili in je uspelo. Če je pa to prav, je pa popolnoma drugo vprašanje.

sgdjkdlsugi4 ::

Najboljše je da vsi naredimo samomor, tako ljudje ne več ne bomo zganjali terorja nad drugimi*.

that's how SJWs think


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rusi uspešno zatirajo piratske spletne strani

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
164528 (2759) Kass
»

Bi imeli ruski pametni telefon? Yandex.Phone je tu

Oddelek: Novice / Android
197107 (4476) polozweii
»

Google v Rusiji kaznovan zaradi zlorabe prevladujočega položaja

Oddelek: Novice / Tožbe
1116372 (15480) Markoff
»

Google v preiskavi v Rusiji

Oddelek: Novice / Tožbe
3412575 (10502) Phantomeye
»

Malo googlanja, pa imaš policijo pred vrati (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8933109 (27465) trizob

Več podobnih tem