» »

Pred menjavo sluzbe

Pred menjavo sluzbe

otago ::

Opazam, da je precej menjavanja sluzb v svoji okolici. Ker sem sit svojega dela, menim, da lahko dobim boljse delo&pogoje sem se prijavil na dva bliznja razpisa. Cez 2 dni klic od obeh podjetij za razgovor.

Podjetje 1:
pri prijavi si moral navesti pricakovan bruto znesek, omogocajo ugodnosti (tankgutschein, dopust 31dni+). Dnevno voznje 120km. Dosedanje delo bi s tem nadgradil. vo

Podjetje 2:
neroden UI ob prijavi, nikjer se ni navedlo pogojev (placa, dopust, posebnosti). Razen da bo vec potovanj (reisebereit). Dnevno morebiti 20km, vec sluzbenih km. Fork dosedanjega dela.

Obstojece podjetje:
Enak prihodek za 5-7ur/teden manj. Delo bi bilo ok, ce ne bi bilo slabe organizacije. Ze pred dvema letoma so obljubili upgrade harwera in softwera, pa bo morda do konca leta, ce bo...Obljubljajo spremembe, ampak uvajajo jih le, ko so v kotu Dnevno 70km. Sedanjega dela v Sloveniji zaradi slabih plac v Sloveniji ne bi opravljal.

Razgovor v podjetju 1 je takoj po praznikih, v 2 naslednji dan. V obstojecem podjetju bodo na dan prvega razgovora zvedeli, da bom gledal drugod, namigi so bili dani ze pred meseci. Oba razpisa sta odprta ze mesec in pol, ce ne dva.

Ker nimam izkusenj s taksnim pozitivnim feedbackom, ne bi rad bil pa Richard iz Silicon Valley-a.
- Kaj ste delili z morebitni firmo o konkurencni, obstojeci firmi, ali ste preprosto povedali "konkurencno podjetje mi ponuja x,y z in te ugodnosti).
- Pogodba je za nedoločen cas, kaksno preizkusno dobo (morebitno zmanjsan prihodek) ste pripravljeni vzeti.
- taktika kako si izpogajati maksimalen izplen (v kolikor je bilo pri prvem podjetju podan preslab zahtevek, glede na trg). Banalno, ce mi podjetje 1 ponudi X, naslednji dan 2 ponudi Y, a lahko recem 1 za Y. Gehaltspiegel sem ze precekiral, ne pomaga.
- Kako ohraniti dobre odnose z obstojecim podjetjem? Ob morebitni vrnitvi(cez nekaj let) v Slovenijo se bi verjetno dalo kaj uredit preko normiranega sp-ja (spostovali se bi odpovedni roki).
  • spremenilo: otago ()

Invictus ::

- Na razgovorih ne deli informacij o drugih ponudbah. Ni to delodajalčeva zadeva.
- A ni preizkusna doba določena z zakonom glede na delovno mesto?
- Butneš cifro, ki je sprejemljiva zate in malo čez želje novega delodajalca. Vse je stvar pogajanj. Preveri panožne plače.
- Daš odpoved, oddelaš odpovedni rok in rečeš hvala lepa. Zakaj bi kdaj še hotel iti nazaj v staro podjetje za nižjo plačo ?!?!?!?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

A ni preizkusna doba določena z zakonom glede na delovno mesto?

Ne

TheBlueOne ::

Na sedanjem podjetju raje ne omenjaj menjave, dokler nimas v roki nove pogodbe in si pred podpisom. Je pa fer in morda pametno, da sefu kdaj omenis, kaj ti na podjetju ne pase in ce se da kaj postoriti, ne pa zvijati roke s tem, da ze imas kaj nagledano drugje. To ti omogoci zadnjo tocko ohranjanja dobrih odnosov.

Ce je novo delo v Avstriji imas:
www.gehaltskompas.at
www.gehaltsrechner.gv.at
tako bos videl, kjer se gibljejo place glede na podrocje in regijo kjer isces in bos lahko postavil neko realno stevilko.

Pazi, da ne bos izpadel kakor lovec na vsak Evro. V tvojem interesu je, da das stevilko in za njej stojis z besedami kakor, to je to, kar potrebujem, da bom dlje lahko stabilno delal.

Invictus ::

Res ja, tujci dajo zelo veliko na dano besedo.

Ko 1x rečeš cifro in jo sprejmejo, je za nekaj časa konec...

Povišico lahko zahtevaš kasneje, ampak ne prej kot v 6 mesecih, ali raje po 1 letu...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mavrik ::

A to govoriš za vseh 6+ milijard tujcev na svetu? Si pa kar vseznalec.
The truth is rarely pure and never simple.

Invictus ::

Če ti še ni potegnilo (dostikrat ti ne) se tu govori o Avstriji :)).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Mavrik ::

Aha, torej samo vsakega Avstrijca poznaš, čeprav si nabil spet kup neumnosti? Zanimivo tole :)
The truth is rarely pure and never simple.

otago ::

Hvala za feedback.

V podjetju imamo ok odnose, ampak bomo vsi pregoreli. Jaz sem pac prvi v obstojecem kolektivu, ki bo rekel ne. Kakor je pred dvema letoma rekel ne, prejsnji sodelavec. Jim ni kapnilo, da zdrzis 2 leti in potem gres na bolje. Zdaj bi bilo ze 3ic. Da ne omenjam, da je bila prva pogodba precej shitty v primerjavi s sedanjo oz. z obeti nove. Skratka: 1. Podjetje ima izkusnje, da folk gre vstran po cca. 2 letih. 2. V pravem trenutku niso ponudili izboljsanih pogojev dela, place. 3. Pogodba zavezuje obe stranki do odpovednega roka. 4. Vsi iscemo optimum. Ce tega ne najdemo kjer smo, iscemo drugje.

Gre za Bavarsko...ampak je primerljivo z Avstrijo. V Sloveniji verjamem, da je trg dela se bolj zjeban.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

Invictus ::

Bavarska ni primerljiva z Avstrijo ;). Ne žali Bavarcev :D.

Bavarci so veliko manj zamorjeni in zahojeni kot Avstrijci... Lažje delati z njimi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

TheBlueOne ::

@otago, sej ni treba tako povdarjati, kako grozno je v sedanji firmi. :) Vecini je normalno da se menja ze zaradi dosti bolj trivialnih razlogov.

Drugace je z Bavarci kul delat, so pa place, se posebej v Minhnu od komaj prezivis do luksuza za isto delo. Tam je kar borba, tako da glej samo naprej, ce gres v kaksen Minhen. Ne si misliti, da je Nemcija raj za vsakogar. Z Nemci je ze fino delat ampak te tudi znajo ozeti do zadnje kapljice energije in se ves ne, ker vedno pred tabo mahajo z denarjem.

Kar pravi @Invistus je subjektivno in zate irelevantno. Jaz poznam kar nekaj Bavarcev, ki so se preselili v Avstrijo in jih nikakor ne spravis nazaj. Pravijo, da je v Avstriji dosti bolj sprosceno in da je razmerje med delom in vsem ostalim boljse. Obratno poznam samo dva in sta totalna karierista in deloholka.

Moje mnenje je, da ce imas ego in ambicije potem je kaksen Minhen top izbira. Ampak glede na taksno retoriko "1. Podjetje ima izkusnje, da folk gre vstran po cca. 2 letih. 2. V pravem trenutku niso ponudili izboljsanih pogojev dela, place. 3. Pogodba zavezuje obe stranki do odpovednega roka. 4. Vsi iscemo optimum. Ce tega ne najdemo kjer smo, iscemo drugje." zna zate biti malo bolece, ker ce si cakal, da se nabere toliko tock te bo verjetno vsak dosti poceni izrabil. ;)

Zgodovina sprememb…

Isotropic ::

V obstojecem podjetju bodo na dan prvega razgovora zvedeli, da bom gledal drugod, namigi so bili dani ze pred meseci.

raje ne

Unknown_001 ::

Isotropic je izjavil:

V obstojecem podjetju bodo na dan prvega razgovora zvedeli, da bom gledal drugod, namigi so bili dani ze pred meseci.

raje ne


Manj vedo bolje zate. Ker imajo eksperte za pogajanja ki pa ne bodo nikoli v tvoj prid. Zato jim je brezveze omogočat taktično prednost z znanimi pričakovanji.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali lahko delodajalec preveri kandidata za zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8813679 (10061) harmony
»

Selitev v tujino/Nemcijo?!? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13523209 (16743) PrimoZ_
»

Moteč odstavek v pogodbi

Oddelek: Loža
364480 (2930) Tilen
»

Kako najti zaposlitev? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6512314 (7709) perci

Več podobnih tem