» »

Oblikovanje vlade

Oblikovanje vlade

Temo vidijo: vsi
««
10 / 32
»»

Smrekar1 ::

leiito je izjavil:

V Indiji so začeli z zasebnimi klinikami in tudi najrevnejši grejo raje tja, ker so zdravniki in osebje bolj prijazni in motivirani, oprema bolj moderna in s tem diagnostika bolj precizna itd.

Osnovna teza marksistov je, da je zasebno zdravstvo dražje, ker hoče vlagatelj profit. Ampak profit je na koncu dneva strošek vloženega kapitala, in ko dodaš stroške dela, materiala itd. je zaradi učinkovitosti zasebnega sektorja končni strošek nižji kot v državnem sektorju, kjer so plače zdravnikov enako visoke (ker sicer bi šli praktično vsi v zasebni sektor), vse ostalo pa je bistveno dražje zaradi neučinkovitosti, tudi če ne bi bilo korupcije.


In zdravstvo v ZDA je še vedno neprimerno dražje od zdravstva v Evropi.

Čeprav je slednje pogosto javno.

Ups.

Tipično marksistična je tudi Smrekarjeva, da ker imamo tudi neučinkovite zasebne firme, je zasebno slabo, in ker imamo dobre državne, je državno dobro.


Citiraj kje sem to napisal. Hvala in veliko sreče.

Pa na vodovod nikakor ne pozabi!

Master_Yoda je izjavil:

Ce bi imeli kaksen zakon, da se vsi poslanci, ministri in ostali odlocevalci lahko zdravijo samo v javni zdravstveni mrezi 30 let po tem ko so nazadnje bili na polozaju. Bi se zdravstvo popravlo v pol leta, ce ne se prej.


Sem za, samo kako boš izvajal nadzor mi ni najbolj jasno. Plus še vedno bodo lahko dobili preferenčno obravnavo zaradi korupcije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

Master_Yoda ::

Ja vem da je tak zakon nemogoce sprejeti, ni ustaven, ter se miljon drugih preprek je potem kot si rekel - nadzor, korupcija, etc. Ampak ce bi kaj takega bilo uzakonjeno bi se zagotovo stanje v zdravstvu zagotovo izboljsalo - ker za zvoje riti znajo najprej poskrbeti.

Koliko stane kava, kosilo, etc. v restavraciji v parlamentu ? Koliko pa stane ekvivalent zunaj ?

Zgodovina sprememb…

Smrekar1 ::

Master_Yoda je izjavil:

Ja vem da je tak zakon nemogoce sprejeti, ni ustaven, ter se miljon drugih preprek je potem kot si rekel - nadzor, korupcija, etc. Ampak ce bi kaj takega bilo mozno bi se zagotovo stanje izboljsalo - ker za zvoje riti znajo najprej poskrbeti.


Problem je podoben kot Torijci v VB z Brexitom. Obljubili so več kot lahko priskrbijo, zato so sedaj v precepu kako ljudem dopovedati, da so jih nategovali, brez da bi uničili svoje kariere. Isto je pri nas z zdravstvom, pravice v višavah, prispevki na dnu in stalno pregovarjanje okoli financiranja, kako več pobrati bogatim, o neučinkovitosti, korupciji ipd.
Dejansko slednje točke poberejo manj kot 10% vseh sredstev. Seveda bi jih bilo dobro porezati, a kaj, ko je problem v zdravstvu reda velikosti ~100% sredstev (za vzdrževanje sedanjega nivoja pravic potrebujemo ~2x več denarja).

Master_Yoda je izjavil:


Koliko stane kava, kosilo, etc. v restavraciji v parlamentu ? Koliko pa stane ekvivalent zunaj ?


V parlamentu je državno, zato je jasno slabše in dražje kot zunaj.

Ane Leiito? Povej še kaj več o tem.

https://cekin.si/clanek/koristno/cenik-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

jernejl ::

Smrekar1 je izjavil:

jernejl je izjavil:


Zakaj si potem obstoj dveh dobrih/solidnih univerz imenoval duopol, če obstajajo različne smeri?


Primer sem ti podal zgoraj, če ga ne razumeš nisi kvalificiran, da bi komentiral izobraževalno politiko.

Če imaš na voljo več kot 10 univerz s stotinami različnih programov, med katerimi lahko študent izbira, potem to pač ni duopol. Podal si primer, ki dokazuje, da nimaš prav.

Smrekar1 je izjavil:


Daj malo obrazloži tole s petimi ponudniki vodovodne vode.
Enako kot pri elektriki.

Smrekar1 je izjavil:

Res me zanima kako boš rešil problem če hočem recimo na Krasu dobiti vodo iz zajetij severno od Ljubljane.
Veliko sreče.

Greš v štacuno in jo kupiš, ali pa izbereš ponudnika, ki ti bo to vodo po cevi dostavil v hišo, če ta obstaja.
Ampak ti bi rad kupil BMW-ja z Mercedesovo značko v Renaultovem salonu, ki ga imaš preko ceste, in ker tega ne moreš dobiti, trdiš, da trg za avtomobile ne obstaja ali ne more obstajati.

Truga ::

ne morem verjet da zdaj ze enkov smrekar zagovarja komunizem, kar solzi se mi. :D

realtalk: Privatno zdravstvo implicira zdravstvo za profit. V javnosti je danes ze nebroj studij, ki kazejo, da se z ekonomskega vidika bolnic in farmacije, da zavarovalnic niti ne omenjam, bolnikov ne splaca pozdravit, ampak samo zdravit. Ce/ko nekoga pozdravis, je profita konec.

Kako tocno bojo korporacije, ki morajo odgovarjat shareholderjem ki zahtevajo predvsem cimvecje profite in rast, upravicile zdravljenje namesto cuzanje denarja iz ljudi, seveda ne ve nihce. :)

Fritz ::

Pučnik se verjetno obrača v grobu, saj so iz njegove socialno-demokratske stranke naredili trdnjavo neoliberalcev.

Čeprav je temeljni namen lahko drugačen pa je učinkovitost bistvena tako pri zasebnem podjetju kot tudi pri javnem podjetju ali državni inštituciji.

Kar bi moralo biti strogo ločeno so pravne osebe zasebnega prava, ki bi morale biti ločene od pravnih oseb javnega prava. Država naj ne bi prevladovala v pravnih osebah zasebnega prava, čigar poslovanje zaradi poslovnih skrivnosti ni transparentno.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

leiito ::

Ne vem, če bralci tega foruma spremljajo medije, v zadnjih tednih je bilo več člankov na temo zdr. sistema v Sloveniji in če po vsem tem komu ni jasno, da ga moramo takoj privatizirati, je do te mere indoktriniran v marksistično ideologijo, da mu nikoli ne bo jasno.

dr. Noč:
Dosedanja samoodstopljena koalicija je polna hvale o javnem zdravstvu, enakosti in vrhunski ravni naših storitev za malo denarja. To vam bodo govorili tisti, ki zaradi zvez in poznanstev nikoli niso izkusili resničnega slovenskega zdravstva. Tisti, ki so morda prebedeli noč na divji zabavi, nikoli pa ne ob življenjsko ogroženem bolniku. Prav gotovo vam bodo postregli tudi z lestvicami o neverjetni učinkovitosti in vrhunskosti našega zdravstva. Rdeča nit pa bo nedvomno to, da naše zdravstvo mora ostati javno. Pri tem vam ne bodo povedali, kaj sploh je javno zdravstvo, kaj javni zdravstveni zavod, kaj zasebnik koncesionar, kaj zasebna bolnišnica s koncesijo in kaj zasebnik brez koncesije. Prepričan sem, da veliko politikov tega ne loči. Hujši so tisti, ki zavajajo naivne Slovence.

Javno zdravstvo izvajajo tako javni zavodi (bolnišnice in ambulante) kot zasebni zdravniki in zasebne bolnišnice, ki jih imenujemo koncesionarji, saj imajo z ZZZS sklenjeno pogodbo za plačilo storitev. Koncesijo, ki je v bistvu dovoljenje za izvajanje določene zdravstvene storitve na podlagi izpolnjevanja pogojev v smislu ustreznih prostorov, kadra in opreme, podeli država, storitve pa jim plača ZZZS. Pri njih ni treba, kot se pogosto zavaja, iz žepa plačati za storitev kot pri zasebniku brez koncesije. In kaj je naloga normalne države? Samo to, da na podlagi enakih kriterijev javnim zavodom in zasebnikom podeli dovoljenje za izvajanje storitev in da nadzoruje njihovo kakovost in ceno.

Samo moja matična bolnišnica je tako, po lastnih izračunih, prihranila okrog dva milijona evrov na leto. In to samo pri enem izmed 20.000 artiklov, ki jih nabavlja. To znižanje cen smo dosegli brez strokovne škode za bolnike, ki danes v Sloveniji dobijo celo kakovostnejše žilne opornice kot leta 2013.

Kot ugotavlja dr. Noč, politiki bojo še naprej trdili, da mora zdravstvo ostati javno in da mu je treba samo več denarja nameniti, analfabeti pa slepo ponavljali mantro.

leiito ::

Btw, kako lahko zasebno funkcionira tudi brez konkurence, s koncesijo, da torej zasebni sektor izvaja javno storitev pod vnaprej določenimi pogoji in ceno, ne rabi biti država lastnik cest, nasprotno, škodljivo je: TEŠ6, drugi tir, Stožice, UKC, NLB, Telecom, Luka Koper, Intereuropa... je sploh kaka zdrava državna ali paradržavna firma,v vsaki bodisi kradejo davkoplačevalcem, bodisi kot monopolist ponujajo nekakovostne in predrage storitve ali pa oboje.

V zasebni firmi s koncesijo bi lastnik kradel sam sebi in v nobenem primeru na našo škodo, ker je zgornja cena določena s koncesijo.

vir: Finance
Vrednost delnice koncesionarja zrušenega Genovskega mostu je strmoglavila
"Potrjujem odvzem koncesije," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal Di Maio podpredsednik vlade Italije v pogovoru za radijsko postajo Radio 24. Ta napoved je povzročila padec delnic Atlante, ki je imela koncesijo za upravljanje porušenega viadukta.


Atlantia je nazaj obtožila vlado, da jim želi odvzeti koncesijo brez potrditve materialnih vzrokov nesreče. Opozorila je, da jim bo morala vlada vrniti vrednost pogodbe, ki velja do leta 2038.

Fritz ::

leiito je izjavil:


Samo moja matična bolnišnica je tako, po lastnih izračunih, prihranila okrog dva milijona evrov na leto. In to samo pri enem izmed 20.000 artiklov, ki jih nabavlja. To znižanje cen smo dosegli brez strokovne škode za bolnike, ki danes v Sloveniji dobijo celo kakovostnejše žilne opornice kot leta 2013.

Poudarjaš napačne stvari. Če bi samo tole uredili (korupcijo) in uvedli meritokracijo ter ustrezno postopanje proti lopovom in nesposobnežem, bi lahko shajali z večinsko javnim zdravstvom tako kot Avstrijci ali Nemci.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Truga ::

sepravi, problem ni javno zdravstvo ampak korupcija? lepo da smo to razcistili.

leiito ::

Truga je izjavil:

sepravi, problem ni javno zdravstvo ampak korupcija? lepo da smo to razcistili.


Ja, v smislu, da ni problem preveč hrane, ampak debelost, ni problem debelost, ampak kardiovaskularne bolezni, niso problem te bolezni, ampak to, da umreš od njih...

Fritz ::

Saj tudi dr. Noč ne govori o tem, da je problem javno zdravstvo kot takšno temveč to, da se kao branjenje javnega zdravstva uporablja za branjenje korupcije, lopovov in nesposobnosti oz. kot izgovor, da se nič ne spremeni.

Saj smo imeli tudi SDS vlado in zdravstvene ministre pa se ni nič spremenilo. Čakam na tistega, ki bo to sposoben in predvsem voljan narediti. Predvsem pa se gre zavedati, da takšno stanje ni samo v zdravstvu temveč tudi v drugih resorjih le da se posledice v zdravstvu bolj občutijo.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

leiito ::

Saj nihče ne govori, da je javno zdravstvo problem, to je slamnatomoženje levih strank, problem je državno zdravstvo.

Fritz ::

leiito je izjavil:

Truga je izjavil:

sepravi, problem ni javno zdravstvo ampak korupcija? lepo da smo to razcistili.


Ja, v smislu, da ni problem preveč hrane, ampak debelost, ni problem debelost, ampak kardiovaskularne bolezni, niso problem te bolezni, ampak to, da umreš od njih...

Če bi bilo javno zdravstvo kot takšno problem samo po sebi, potem velika večina držav v EU ne bi imela dobro delujočega javnega zdravstva.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

leiito ::

Spremembe bojo, ko bojo strukturne reforme, te bojo pa, ko ne bodo vlade vodile stranke, ki se borijo za status quo.

Še 100-tič, ni problem javno zdravstvo (ali šolstvo), problem je državno zdravstvo, vsi so za javni sistem, torej univerzalen, dostopen, solidaren, javno financiran... razlika je v tem kdo izvaja storitve, t.i. javni zavodi ali zasebni koncesionarji. To je za levico ideološko vprašanje, ker so proti zasebni lastnini, proti profitu, proti tujcem, ne moti jih pa, da se milijarde prenesejo v zasebne žepe in na račune v tujini. To je doslednost levih strank.

Fritz ::

Ah, daj, nabijaš sofizme. Reform ni že dvajset let in privatizacija vsega ni reforma. Reforma je, recimo, zniževanje dokaznega bremena za resna kazniva dejanja in nisem slišal ne levih in ne desnih, da bi o tem govorili.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

MrStein ::

Smrekar1 je izjavil:

MrStein je izjavil:


Zakaj potem nimamo državno/javne pekarne in prodajalne kruha? Zakaj tega nimajo (skoraj?) nikjer?
Če pa je ceneje (in kvalitetnejše)?
Kruh je ja pomemben in ne bi smel služiti profitu!


Ker ima vsak potrošnik možnost dostopati vsaj do dveh, velika večina vsaj do treh pekarn in prodajaln kruha, ker pri kruhu res hitro vidiš ali kaj ni v redu in ker menjava pekarne ne predstavlja praktično nobenega bremena za potrošnika.

A menjava zdravnika pa je breme?
Pri kruhu res hitro vidiš, da je iz moke A, namesto moke B, kot piše na deklaraciji? Hitro vidiš, da vsebuje prepovedan aditiv? Ali kako rakotvorno snov?

Česa vse ne izveš na forumu...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Fritz ::

Primerjat kruh in vodovod je čisto logično. Dajmo še banane in železnice, igrače in ceste ter druge skoraj istovetne reči 8-)
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

MrStein ::

Primerja se "javno" in "ne-javno", če slučajno kdo ni opazil... ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

leiito ::

Fritz je izjavil:

Ah, daj, nabijaš sofizme. Reform ni že dvajset let in privatizacija vsega ni reforma. Reforma je, recimo, zniževanje dokaznega bremena za resna kazniva dejanja in nisem slišal ne levih in ne desnih, da bi o tem govorili.


Govorimo o strukturnih reformah in reforma sodstva je del tega. Nisem prepričan, da je nujno zniževati dokazno breme, vsekakor pa bi bilo smiselno vsaj razmisliti o prehodu na veliko bolj ali povsem akuzatorni sistem, zdaj imamo še vedno zelo sovjetsko sodstvo. Case in point SDT, da so rabili 5 let za une par zdravnikov z zlatimi palicami, kakega večjega primera v vseh teh letih ni bilo, Hariju Furlanu so dali pa še en mandat, to je norčevanje iz davkoplačevalcev.

Ampak ej, to ste izvolili, ker so vas našuntali, da nam grozi orbanizacija, karkoli naj bi to že bilo.

Truga ::

Kje pa mislis v sloveniji najst poroto ki ni v zlahti z obtozenim? A bomo albance uvazal za jury duty?

Fritz ::

Mi imamo pravosodni sistem zelo podoben nemškemu a je v njem dovolj lukenj, da ni učinkovit. Kaj ste desni naredili proti temu? Nič. Zero. Nada. Enako velja za leve stranke, ki so bile do sedaj v vladi.

In ja, med zadnjo Janševo vlado sem res videl pomembne strukturne reforme, kot preimenovanje vojašnic, zato logično sklepam, da se bo naslednjič šel orbanizacije.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

leiito ::

Tako hudo spet ni, ne rabi biti 12-članska porota, hudo pokroviteljsko je, da sistem ne zaupa državljanom, da znajo pod vodstvom sodnika ugotoviti krivdo, vsi vemo koliko nepristranski so sodniki + akuzatorni sistem je veliko bolj javen, ljudem razumljiv, cel svet opušča inkvizicijo.

Strukturne reforme terjajo širše družbeno soglasje, težko to izpelje samo Janša, je pa ponujal opoziciji partnerstvo za razvoj in so bili izključujoči.

Zato je najboljša stvar kriza, da pride trojka in potem ni več cigu migu, že v prejšnji rundi bi bila trojka boljša opcija.

Mr.B ::

Smrekar1 je izjavil:

Master_Yoda je izjavil:

Ja vem da je tak zakon nemogoce sprejeti, ni ustaven, ter se miljon drugih preprek je potem kot si rekel - nadzor, korupcija, etc. Ampak ce bi kaj takega bilo mozno bi se zagotovo stanje izboljsalo - ker za zvoje riti znajo najprej poskrbeti.


Problem je podoben kot Torijci v VB z Brexitom. Obljubili so več kot lahko priskrbijo, zato so sedaj v precepu kako ljudem dopovedati, da so jih nategovali, brez da bi uničili svoje kariere. Isto je pri nas z zdravstvom, pravice v višavah, prispevki na dnu in stalno pregovarjanje okoli financiranja, kako več pobrati bogatim, o neučinkovitosti, korupciji ipd.
Dejansko slednje točke poberejo manj kot 10% vseh sredstev. Seveda bi jih bilo dobro porezati, a kaj, ko je problem v zdravstvu reda velikosti ~100% sredstev (za vzdrževanje sedanjega nivoja pravic potrebujemo ~2x več denarja).

Master_Yoda je izjavil:


Koliko stane kava, kosilo, etc. v restavraciji v parlamentu ? Koliko pa stane ekvivalent zunaj ?


V parlamentu je državno, zato je jasno slabše in dražje kot zunaj.

Ane Leiito? Povej še kaj več o tem.

https://cekin.si/clanek/koristno/cenik-...

BS.
Lahko poberes 50% bdp-ja za zdravstvo, pa ne bo nobene spremembe, ker lahko v Sloveniji vsak doktor, specialist, zdravnik, laborant, medicinska sestra in cistilka sedi na dveh stolih.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Spajky ::

leiito je izjavil:

... so dali pa še en mandat, to je norčevanje iz davkoplačevalcev. ... Ampak ej, to ste izvolili, ker so vas našuntali, da nam grozi orbanizacija, karkoli naj bi to že bilo.
Da, šunta se trapast folk v bistvu z denarjem, ki so ga pokradli te-istim in "vložili" v mainstream medije ter se jim v bistvu pere možgane z njihovim denarjem, da jih še dalje lahko lupijo. Butalci pa zmeraj nasedajo, ker ne vidijo niti dva cm pred nosom.

Potem pa butasto volijo kolaborante mafije (eg.deep state network) (bodoča nova vlada!) spet in spet, ker jih je strah vsake spremembe (tudi na bolje dolgoročno) in tako podprejo taiste lopove, ki jim lažejo in kradejo dalje !

Vazelin je izjavil:

Carsko. Levica bo podpirala vlado in imela z njo sporazume. V delovnih telesih pa odžirala mesta namenjena opoziciji.:)) Legende. Opozicija bo še bolj brezveze.

Tale je dober zapis na legendarnem "fašističnem Imperij" mediju, za se nasmejat v tejle težki debati :)):
http://nova24tv.si/kolumna/stranka-levi...
Saj bi bilo smešno, če ne bi bilo tragično ...

Da o kao bodočem novem "ljigavem" zun.ministru (nesposobni predsednik tekoče vlade v odstopu) niti ne govorimo ...
http://nova24tv.si/slovenija/cerarjev-p...

Pove vse, kar so trapasti slo vlilci volili ... Posledice pa bodo dolgotrajne ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Fritz ()

leiito ::

Mr B? Resno? Vsak otrok zna subvencionirat, dej meni budžet DZ-ja, francoska kuhinja bo, kaviar bo tekel v potokih, pod mizami bojo gostom blažile stres ruske baletke itd. za €5, malenkost.

Dej DZju naj z restavracijo preživijo na trgu, ni šanse, v državnem sektorju se delajo mape 1:1, ne vedno in povsod, ampak z zelo visoko stopnjo verjetnosti.

Ej, še s subvencijami ne gre vsem, poglej socialno podjetništvo, čeprav so zaščiteni v najbolj ranljivem obdobju, praktično ni vzdržnih, delujejo dokler je na davkoplačevalski pogon. Ker ni treba, konkurenca te sili v inovacije in odličnost, je to res treba posebej razlagat?

Fritz ::

A Janša da je ponujal sodelovanje. Ja, z njim bodo pa prav vsi radi sodelovali...

Včasih se mi źdi, da nekateri zadnjih 25 let niso živeli v Sloveniji.

@ Spajky - predlog za izbris zaradi žalitve tebi neljubih volivcev.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: Mavrik ()

Vazelin ::

Še en dan pa lahko Janša spet tvita brez omejitev:D

Fritz ::

Vazelin je izjavil:

Še en dan pa lahko Janša spet tvita brez omejitev:D

:) Drži a tile desni nikakor ne zapopadejo, da je Janša njihova težava in in težava levih. Morda se pa slepijo, da lahko zamenjajo volilno telo 8-)
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Mr.B ::

Mr B? Resno? Vsak otrok zna subvencionirat, dej meni budžet DZ-ja, francoska kuhinja bo, kaviar bo tekel v potokih, pod mizami bojo gostom blažile stres ruske baletke itd. za €5, malenkost.

Dej DZju naj z restavracijo preživijo na trgu, ni šanse, v državnem sektorju se delajo mape 1:1, ne vedno in povsod, ampak z zelo visoko stopnjo verjetnosti.

Ej, še s subvencijami ne gre vsem, poglej socialno podjetništvo, čeprav so zaščiteni v najbolj ranljivem obdobju, praktično ni vzdržnih, delujejo dokler je na davkoplačevalski pogon. Ker ni treba, konkurenca te sili v inovacije in odličnost, je to res treba posebej razlagat?

Ne skrbi, ker ce zacnemo pri zdravniki, potem sledijo mojstri ekonomskega faksa, mojstri na ostalih instituti itd..... ampak ofcam je najlazje prodati jj-ja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: Mavrik ()

Vazelin ::

https://www.zurnal24.si/slovenija/levic...

Povsem pravilno. Drugače lahko celo ustanovijo vlado kjer bo 1 vladna stranka LMŠ in vsi ostali kao v opoziciji in v vseh delovnih telesih opozicija.:)) Verjamem pa, da to Levici ne diši saj so koalicija haha

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vazelin ()

Sarkozy ::

Vazelin je izjavil:

Lepo. Erjavc minister za obrambo ... ponovno.:))


pa ne samo on
baje ostane 10 starih obrazov 8-)
Ils sont fous ces Slovenes!

Smrekar1 ::

jernejl je izjavil:


Če imaš na voljo več kot 10 univerz s stotinami različnih programov, med katerimi lahko študent izbira, potem to pač ni duopol. Podal si primer, ki dokazuje, da nimaš prav.


No glej, če meniš, da je izbira odvisna samo od števila ponudnikov te lahko samo še prosim, da ne pišeš predlogov za izobraževanje. Morda deluje pri kruhu in solati, kar tega se drži.

Enako kot pri elektriki.


Opiši malo bolj podrobno, prosim. Kaj to pomeni? Tudi če se ti zdi očitno kar napiši, boš hitro videl zakaj.


Greš v štacuno in jo kupiš, ali pa izbereš ponudnika, ki ti bo to vodo po cevi dostavil v hišo, če ta obstaja.


Govoriva o vodovodu.



Ne o ustekleničeni vodi. Hočem vodovodno vodo iz nekega drugega zajetja, kako to izpelješ?

Ampak ti bi rad kupil BMW-ja z Mercedesovo značko v Renaultovem salonu, ki ga imaš preko ceste, in ker tega ne moreš dobiti, trdiš, da trg za avtomobile ne obstaja ali ne more obstajati.


Če se ti zdijo moje zahteve neuresničljive potem čestitke - ugotovil si v čem je problem s privatizacijo vodovoda.

Smrekar1 ::

MrStein je izjavil:


A menjava zdravnika pa je breme?


Večje kot menjava pekarne zanesljivo. Da o šolah niti ne govorimo, kaj šele vodovodih.

Pri kruhu res hitro vidiš, da je iz moke A, namesto moke B, kot piše na deklaraciji?


Jap.

Hitro vidiš, da vsebuje prepovedan aditiv? Ali kako rakotvorno snov?


To mora zagotoviti država prek inšpekcij, kazni in verjetno še kakšnih drugih vzvodov. Potrošnika ne bi smelo skrbeti ali je njegova hrana življenjsko ogrožajoča ali ne.

juroz ::

Truga je izjavil:

ne morem verjet da zdaj ze enkov smrekar zagovarja komunizem, kar solzi se mi. :D

realtalk: Privatno zdravstvo implicira zdravstvo za profit. V javnosti je danes ze nebroj studij, ki kazejo, da se z ekonomskega vidika bolnic in farmacije, da zavarovalnic niti ne omenjam, bolnikov ne splaca pozdravit, ampak samo zdravit. Ce/ko nekoga pozdravis, je profita konec.

Kako tocno bojo korporacije, ki morajo odgovarjat shareholderjem ki zahtevajo predvsem cimvecje profite in rast, upravicile zdravljenje namesto cuzanje denarja iz ljudi, seveda ne ve nihce. :)


baje majo Japonci takole - dokler si zdrav plačuješ, ko si bolan pa je zastonj dokler te ne pozdravijo.

Smrekar1 ::

Truga je izjavil:

ne morem verjet da zdaj ze enkov smrekar zagovarja komunizem, kar solzi se mi. :D


Poskusi kdaj prebrati kakšno knjigico, ki ima več teksta kot slikic, prav?

Mr.B ::

Smrekar1 je izjavil:

Truga je izjavil:

ne morem verjet da zdaj ze enkov smrekar zagovarja komunizem, kar solzi se mi. :D


Poskusi kdaj prebrati kakšno knjigico, ki ima več teksta kot slikic, prav?

Ne samo na pavzi je, drugace bi bentil cez nsi. Samo prvi dan bi bilo ze smesno, tudi za njega.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Smrekar1 ::

leiito je izjavil:

Ne vem, če bralci tega foruma spremljajo medije, v zadnjih tednih je bilo več člankov na temo zdr. sistema v Sloveniji in če po vsem tem komu ni jasno, da ga moramo takoj privatizirati, je do te mere indoktriniran v marksistično ideologijo, da mu nikoli ne bo jasno.

dr. Noč:
Dosedanja samoodstopljena koalicija je polna hvale o javnem zdravstvu, enakosti in vrhunski ravni naših storitev za malo denarja. To vam bodo govorili tisti, ki zaradi zvez in poznanstev nikoli niso izkusili resničnega slovenskega zdravstva. Tisti, ki so morda prebedeli noč na divji zabavi, nikoli pa ne ob življenjsko ogroženem bolniku. Prav gotovo vam bodo postregli tudi z lestvicami o neverjetni učinkovitosti in vrhunskosti našega zdravstva. Rdeča nit pa bo nedvomno to, da naše zdravstvo mora ostati javno. Pri tem vam ne bodo povedali, kaj sploh je javno zdravstvo, kaj javni zdravstveni zavod, kaj zasebnik koncesionar, kaj zasebna bolnišnica s koncesijo in kaj zasebnik brez koncesije. Prepričan sem, da veliko politikov tega ne loči. Hujši so tisti, ki zavajajo naivne Slovence.

Javno zdravstvo izvajajo tako javni zavodi (bolnišnice in ambulante) kot zasebni zdravniki in zasebne bolnišnice, ki jih imenujemo koncesionarji, saj imajo z ZZZS sklenjeno pogodbo za plačilo storitev. Koncesijo, ki je v bistvu dovoljenje za izvajanje določene zdravstvene storitve na podlagi izpolnjevanja pogojev v smislu ustreznih prostorov, kadra in opreme, podeli država, storitve pa jim plača ZZZS. Pri njih ni treba, kot se pogosto zavaja, iz žepa plačati za storitev kot pri zasebniku brez koncesije. In kaj je naloga normalne države? Samo to, da na podlagi enakih kriterijev javnim zavodom in zasebnikom podeli dovoljenje za izvajanje storitev in da nadzoruje njihovo kakovost in ceno.

Samo moja matična bolnišnica je tako, po lastnih izračunih, prihranila okrog dva milijona evrov na leto. In to samo pri enem izmed 20.000 artiklov, ki jih nabavlja. To znižanje cen smo dosegli brez strokovne škode za bolnike, ki danes v Sloveniji dobijo celo kakovostnejše žilne opornice kot leta 2013.

Kot ugotavlja dr. Noč, politiki bojo še naprej trdili, da mora zdravstvo ostati javno in da mu je treba samo več denarja nameniti, analfabeti pa slepo ponavljali mantro.


2 milijona evrov na leto, vau. Praktično rešen problem zdravstva. Množi z 10 bolnišnic in imaš že 20 milijonov evrov letno, vau! Če seveda vsaka izmed teh bolnišnic zmeče stran po 2 milijona evrov za slabšo in dražjo robo brez strokovne utemeljitve ... v kar dvomim. En tak primer je bil, najdeš še enega?

Za primerjavo, v Sloveniji trenutno primanjkuje 700 zdravnikov družinske medicine. Ambulanta družinske medicine ima zraven še nekaj osebja, po splošnem dogovoru je njen proračun malenkost manj kot 110 000 evrov letno. Povedano drugače, samo ta delček bi potreboval dodatnih 77 milijonov evrov letno, če ne upoštevaš stroškov specializacij in ostalih izobraževanj, ki jih potrebujejo zdravniki in ostali zaposleni. To je eden izmed manjših finančnih zalogajev našega zdravstva, ki ga nismo sposobni rešiti.

Materialni stroški predstavljajo ~10% vseh stroškov zdravstva. Če zbijemo ceno vsega na nič (veliko sreče) in dobimo vse zastonj si, logično, rešil približno 10% problema. Realno bi verjetno lahko znižali materialne stroške za 10-20%, oz. rešili 1-2% težav s financiranjem zdravstva.

Ne pravim, da to ne bi bil dober korak, nasprotno, pozdravljam ga. Toda to še zdaleč ni dovolj, da bi se problem rešil, ne glede na to kolikokrat notri vržeš obrabljene "marksistične mantre" in podobne floskule.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

Fritz ::

Smrekar1 je izjavil:

leiito je izjavil:


Samo moja matična bolnišnica je tako, po lastnih izračunih, prihranila okrog dva milijona evrov na leto. In to samo pri enem izmed 20.000 artiklov, ki jih nabavlja. To znižanje cen smo dosegli brez strokovne škode za bolnike, ki danes v Sloveniji dobijo celo kakovostnejše žilne opornice kot leta 2013.

Kot ugotavlja dr. Noč, politiki bojo še naprej trdili, da mora zdravstvo ostati javno in da mu je treba samo več denarja nameniti, analfabeti pa slepo ponavljali mantro.


2 milijona evrov na leto, vau. Praktično rešen problem zdravstva. Množi z 10 bolnišnic in imaš že 20 milijonov evrov letno, vau! Če seveda vsaka izmed teh bolnišnic zmeče stran po 2 milijona evrov za slabšo in dražjo robo brez strokovne utemeljitve ... v kar dvomim. En tak primer je bil, najdeš še enega?

Za primerjavo, v Sloveniji trenutno primanjkuje 700 zdravnikov družinske medicine. Ambulanta družinske medicine ima zraven še nekaj osebja, po splošnem dogovoru je njen proračun malenkost manj kot 110 000 evrov letno. Povedano drugače, samo ta delček bi potreboval dodatnih 77 milijonov evrov letno, če ne upoštevaš stroškov specializacij in ostalih izobraževanj, ki jih potrebujejo zdravniki in ostali zaposleni. To je eden izmed manjših finančnih zalogajev našega zdravstva, ki ga nismo sposobni rešiti.

Materialni stroški predstavljajo ~10% vseh stroškov zdravstva. Če zbijemo ceno vsega na nič (veliko sreče) in dobimo vse zastonj si, logično, rešil približno 10% problema. Realno bi verjetno lahko znižali materialne stroške za 10-20%, oz. rešili 1-2% težav s financiranjem zdravstva.

Ne pravim, da to ne bi bil dober korak, nasprotno, pozdravljam ga. Toda to še zdaleč ni dovolj, da bi se problem rešil, ne glede na to kolikokrat notri vržeš obrabljene "marksistične mantre" in podobne floskule.

Materialni stroški, nakupi opreme in investicije predstavljajo daleč večji odstotek stroškov delovanja bolnišnic a se to v statistikah zelo rado skriva. Seveda si spregledal, da bi bilo 2 mio. € prihranka na samo enem (čeprav specifičnem) artiklu od 20.000 artiklov, ki jih bolnišnica nabavlja pa tukaj verjetno niso všteta zdravila.

https://erar.si/placnik/27782/#transakc...

Menedžer, ki vodi bolnišnico mora zagotoviti, da je ta stroškovno čim bolj učinkovita in da se material in storitve ne preplačajo ter ne povzročajo nepotrebni stroški. Tudi dr. Brecelj je govoril o tem kako že samo zamenjava ponudnika oskrbe z električno energijo lahko prihrani veliko denarja na enem oddelku. Tudi v javnem zavodu se moraš obnašati kot bi bil v zasebnem podjetju in na trgu, le da se potem presežek (dobiček) ne steka v žepe lastnikov temveč v investicije in programe, ki ne prinašajo presežka. To je ves point. Z davkoplačevalskim denarjem je treba ravnati skrbno in ekonomično. Tisti menedžer, ki tega ne zna ali noče, bi moral iti na cesto. Tisti, ki krade pa v zapor.

Korporativno upravljanje in pravna država. Seveda ne deluje ne eno in ne drugo.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Smrekar1 ::

Fritz je izjavil:


Materialni stroški, nakupi opreme in investicije


To sta dve ločeni postavki.

predstavljajo daleč večji odstotek stroškov delovanja bolnišnic a se to v statistikah zelo rado skriva. Seveda si spregledal, da bi bilo 2 mio. € prihranka na samo enem (čeprav specifičnem) artiklu od 20.000 artiklov, ki jih bolnišnica nabavlja pa tukaj verjetno niso všteta zdravila.


Verjetno, najbrž, možno ... poišči številke in se bomo mogoče pogovarjali.

https://erar.si/placnik/27782/#transakc...


Daleč največji strošek delovanja bolnišnic so materialni stroški in investicije, kar dokazuje seznam plačnikov, kjer je daleč največja postavka, ~35% celote, plače? Tretji največji porabnik, približno 5% celote je ministrstvo za finance, peti je UL MF, na prvi strani najdemo tudi Republiko Slovenijo. Skupaj je tega za vsaj 45% vseh stroškov, ki gotovo niso ne material in ne investicije.

Daj, povej še kaj več o tem kako so material in investicije "DALEČ NAJVEČJI!!!11" strošek. Res me zanima.

Menedžer, ki vodi bolnišnico mora zagotoviti, da je ta stroškovno čim bolj učinkovita in da se material in storitve ne preplačajo ter ne povzročajo nepotrebni stroški.


Nedvomno, ampak to ni pogojeno z lastništvom bolnišnice. Omenjal si menjavo ponudnika električne energije, ta strošek znaša 18 milijonov evrov letno. Sej kul, tu se morda da prihraniti kak milijon evrov (več težko), ampak pomni, to si izpostavil kot enega izmed večjih prihrankov.

Fritz ::

Smrekar1 je izjavil:


Nedvomno, ampak to ni pogojeno z lastništvom bolnišnice. Omenjal si menjavo ponudnika električne energije, ta strošek znaša 18 milijonov evrov letno. Sej kul, tu se morda da prihraniti kak milijon evrov (več težko), ampak pomni, to si izpostavil kot enega izmed večjih prihrankov.

Glede na to, da napisano in dejstva spet prikrajaš svojim blodnjam, mi je žal, da sem začel debato, ki je s teboj ne mislim nadaljevati.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Smrekar1 ::

Fritz je izjavil:


Glede na to, da napisano in dejstva spet prikrajaš svojim blodnjam, mi je žal, da sem začel debato, ki je s teboj ne mislim nadaljevati.


Glede na to, da te demantira tvoj lastni vir, ti je res lahko žal, da si začel debato, ki je z menoj ne moreš nadaljevati.

Fail level: Rusofilček.

mtosev ::

bo kaj od nove vlade al bodo nove volitve?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

imagodei ::

Ne vem, spremljaj aktualno dogajanje, pa boš videl.
- Hoc est qui sumus -

Vazelin ::

Vlada in sestava pa skoraj identična tisti, ki jo je ljudstvo na volitvah zavnilo z nekje 25% podpore vseh treh strank skup. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vazelin ()

VaeVictis ::

Vazelin je izjavil:

Vlada in sestava pa skoraj identična tisti, ki jo je ljudstvo na volitvah zavnilo z nekje 25% podpore vseh treh strank skup. :))


Ampak sedaj, ko imamo še komika in Levico bo vse drugače!

imagodei ::

Kdo ti je pa te pravljice prodajal?
- Hoc est qui sumus -

jernejl ::

Smrekar1 je izjavil:

Ampak ti bi rad kupil BMW-ja z Mercedesovo značko v Renaultovem salonu, ki ga imaš preko ceste, in ker tega ne moreš dobiti, trdiš, da trg za avtomobile ne obstaja ali ne more obstajati.


Če se ti zdijo moje zahteve neuresničljive potem čestitke - ugotovil si v čem je problem s privatizacijo vodovoda.

Problem je izključno v tebi.

No glej, če meniš, da je izbira odvisna samo od števila ponudnikov te lahko samo še prosim, da ne pišeš predlogov za izobraževanje. Morda deluje pri kruhu in solati, kar tega se drži.

Vsebina tvojih prispevkov tukajle je lep primer, da je lahko javni sistem izobraževanja slab.

MrStein ::

Smrekar1 je izjavil:

MrStein je izjavil:


A menjava zdravnika pa je breme?


Večje kot menjava pekarne zanesljivo. Da o šolah niti ne govorimo, kaj šele vodovodih.

Sem že večkrat menjal. Ni nobeno breme. Sicer treba listek podpisat in mogoče obiskat ustanovo (če ne gre preko spleta), ampak neko posebno breme ni.

Pri kruhu res hitro vidiš, da je iz moke A, namesto moke B, kot piše na deklaraciji?


Jap.

Aha, torej bluziš.

Hitro vidiš, da vsebuje prepovedan aditiv? Ali kako rakotvorno snov?


To mora zagotoviti država prek inšpekcij, kazni in verjetno še kakšnih drugih vzvodov. Potrošnika ne bi smelo skrbeti ali je njegova hrana življenjsko ogrožajoča ali ne.

Aha, torej ni "res hitro vidiš" kot si prvič trdil? Napredujemo...
Plus: torej se strinjaš, da je privatna ponudba varna in kvalitetna, ter povrhu še potencialno cenejša?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Smrekar1 ::

jernejl je izjavil:


Problem je izključno v tebi.


In v fiziki.

Oziroma nepoznavanju osnov le-te.

Vsebina tvojih prispevkov tukajle je lep primer, da je lahko javni sistem izobraževanja slab.


Res je. Za mnoge je moje pisanje čisto preveč kompleksno, jasno je, da javni sistem izobraževanja marsikomu ni dal niti toliko kritičnega razmišljanja, da bi ga razumel.

MrStein je izjavil:


Sem že večkrat menjal. Ni nobeno breme. Sicer treba listek podpisat in mogoče obiskat ustanovo (če ne gre preko spleta), ampak neko posebno breme ni.


Mnja, če šolo gledaš kot nekaj, kamor hodiš zabit po par ur dnevno res ne. Če bi se rad tudi kaj pametnega naučil je to čisto druga stvar, ampak najbrž ne bi razumel.

Aha, torej bluziš.


Prosim, obrazloži kako si prišel do tega zaključka.


Aha, torej ni "res hitro vidiš" kot si prvič trdil?


To niso stvari, ki bi morale biti vsakodnevna skrb potrošnika. Za to mora skrbeti javni aparat v ozadju.

Plus: torej se strinjaš, da je privatna ponudba varna in kvalitetna, ter povrhu še potencialno cenejša?


Marsikje definitivno, ponekod ne. Problema vodovoda se ni še nihče lotil, razen morda slaboumne "elektrike", ki bolj kaže na nerazumevanje problematike kot kaj drugega.



Nekaj takega rabiš, samo da je za vodo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()
««
10 / 32
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Slovenske parlamentarne volitve 2018 (strani: 1 2 3 461 62 63 64 )

Oddelek: Problemi človeštva
3179503793 (420646) BigWhale
»

Kako lahko poskrbimo, da so pobrani davki porabljeni bolj smotrno? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16533293 (30193) Smrekar1

Več podobnih tem