» »

Iščem preprost program za napoved plime

Iščem preprost program za napoved plime

Azrael ::

Torej, iščem program za izračun plime (Tide prediction). Sicer sem našel, kar nekaj free programov, ampak iščem nekaj kar ni strojno zahtevno in bi delovalo na 486, s 4MB RAM, VGA, OS DOS ali Win95 prva izdaja. Bilo bi dovolj če bi program omogočal izračun za Jadran, točneje Mali Lošinj. Našel sem Tides 232n, ki je nekaj takega kar iščem, samo shareware vezija je omejena do konca meseca in 10 zagonov, registrirana pa je predraga (95 Kanadskih $).
Mogoče kdo ve za kakšen podoben program, ki je strojno nezahtevno in po možnosti free za domačo rabo?

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

madmitch ::

Kaj pa če bi probal na starinski način, s Kotlaričevimi tablicami v knjižni obliki.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Azrael ::

@madmitch:

Se opravičujem za pozen odgovor, ker so bili najprej tu razni warez odgovori, ki so sedaj že izbrisani, sploh nisem bil več pozoren na to temo, sploh sem mislil, da je tema zaradi takih odgovorov že zaklenjena.
Tvoja ideja je zelo v redu. Drugače sem že po netu in Kazi iskal knjige angleške admiralitete izpred 60. let (verjetno, da ni težav z avtorskimi pravicami?), ki so jih avtorji programov za napoved plime uporabili za osnovo svojih programov, vendar brez uspeha. V naših antikvarjatih in bukvarnah pa tudi nimajo teh knjig. Ali mi lahko poveš točen naslov Kotlaričevih tablic in ali je to knjiga, učbenik ali kaj tretjega. Ker vidim, da so te tabele omenjene pri predmetu navtika na pomorski šoli, sklepam da je zadeva v slovenskem jeziku, kar je zame, ki sem znan antitalent za tuje jezike, prav fino.
Hvala.

LP, Azrael

PS. Tisti, ki ste pisali in dajali linke na razne warez strani, prosim tega ne počnite, ker si škodujete najbolj sebi. BTW: če bi rabil kodo, se s tem nebi obračal na ta forum, ampak bi v kak iskalnik vpisal magične besede in bi kodo imel (ali pa tudi ne), ampak to ni moj namen, rabim samo program, ki bo delal na mojem prastarem notesniku in ne bo imel takih omejitev, kot jih ima omenjeni shareware, pa tudi nekaterih njegovi funkcij ne rabim. Program je bil dan kot primer, kaj približno rabim. Hvala za razumevanje.
Nekoč je bil Slo-tech.

madmitch ::

Je pač že dolgo, kar sem končal pomorsko šolo (pa še to strojni oddelek). Kotlarićeve Navtične tablice so načeloma namenjene astronomski navigaciji in izračunom. Te tablice so resda osnova za izračun plimovanja, vendar je postopek kar zapleten.

Pa sem se le spomnil, kaj ti potrebuješ. To je "Nautički godišnjak", ki ga izdaja Hrvatski Hidrografski Institut iz Splita. Morda bi ga lahko imeli v knjigarni Kazina v Ljubljani.

Morda bi ti lahko pomagal profesor Mag. Jelenko Švetak na Pomorski Fakulteti jelenko.svetak@fpp.edu. On predava navtiko, meteorologijo ... On bi ti morda lahko predlagal celo kakšen program. Če pa mi poveš zakaj in kje te bibavica zanima, ti morda lahko kaj pomagam.

Lahko pa probaš s temi programi:
http://www.wxtide32.com/index.html
http://www.adlu78.manufree.net/software...
http://www.rzs-hm.si/pripravili_smo/pub...
...
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

Azrael ::

Madmitch, še enkrat hvala za linke.
Jutri bom preizkusil kako programi delajo na mojem prastarem notesniku, v primeru, da ne bo šlo, bom pa napovedi sprintal za vse dni, kar bom na dopustu, ker ima Tides 3.6 zelo primerne grafe za ta namen.
Program oz. podatek o času plime rabim, ker je mesto kjer naš glise spravimo v vodo ali iz nje odlično, ko je plima, med oseko pa je skoraj neuporabno, je treba čoln kar močno privzdigniti, da ne drsa po dnu. Za take malenkosti pa vejetno nebi bilo ravno primerno gnjaviti profesorja, ki ima že tako preveč dela, če samo pomislim ,da je osebje v luški kapetaniji v Nerezinah že tako preobremenjeno???, da nimajo časa še za to.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

madmitch ::

Za to pa res ne rabiš programa ali tablic. Če veš datum, za katerega bi rad izvedel nivo plimovanja, poglej sem. To je sicer za M. Lošinj, vendar bo ze tvoje potrebe več kot zadostovalo.

Za celoten Avgust lahko dobiš podatke tukaj.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Azrael ::

Tako je, samo za v bistvu dva podatka na leto se mi ni zdelo vredno kupovati ali brskati za cracki za nek profi program za veliko denarja, pri katerem itak sploh nebi izkoristil vseh njegovih funkcij in sem iskal nek simpl program, ki zmore nekaj takega, ti si pa dal za povrhu še ene krasne linke, kjer se on line lahko dobi odgovore na ta vprašanja. Še enkrat hvala za pomoč in za linke, ki so že v mapi Prilubljene.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Setveni koledar

Oddelek: Loža
162708 (2250) fikus_
»

Problem 5

Oddelek: Znanost in tehnologija
303382 (2566) CaqKa
»

Največji otok v jadranskem morju?

Oddelek: Loža
365371 (4638) Okapi
»

Kateri operacijski sistem na notebooku? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
823982 (2871) zee
»

Dark BASIC...

Oddelek: Programiranje
131123 (888) Ellesar

Več podobnih tem