» »

Ruska blokada Telegrama s stranskimi učinki na ostale strani

Ruska blokada Telegrama s stranskimi učinki na ostale strani

Slo-Tech - Rusija je izpolnila napovedi in dokončno blokirala Telegram, a je bila pri tem tako zagreta, da je blokirala še vse kaj drugega. Roskomnadzor je namreč poskrbel za blokado 16 milijonov naslovov IP, med njimi celotne bloke (35.192.0.0/12, 35.156.0.0/14, 18.184.0.0/15, 18.194.0.0/15, 18.196.0.0/15, 52.58.0.0/15). Na ta način so želeli poskrbeti, da se jim ne bi kakšen Telegramov izmuznil, a so stranski učinki tako obsežne blokade očitni. Ker je Telegram del svoje infrastrukture prenesel na Amazon Web Services in Google Cloud in se s tem začasno izognil blokadi, je Roskomnadzor blokiral tudi njune IP-je.

Aleksander Žarov, ki vodi Roskomnadzor, je potrdil, da so v Rusiji blokirali Amazonove naslove, ker jih je Telegram začel uporabljati, da bi se izognil blokadi. Podobno velja za Google, čeprav uradne informacije ni. Amazon in Google dogodkov še nista komentirala. Skupina Pussy Riot je blokado Telegrama izkoristila za opozoritev na krnitev svobode govora, zaradi česar si je pevka Marija Aljokina prislužila 100 ur družbenokoristnega dela.

Medtem pa se na blokado Telegrama pripravlja tudi Iran. Ajatola Al Kamenej je že napovedal, da bo nehal uporabljati Telegram. Pričakovati je, da bo Iran kmalu blokiral to aplikacijo, ki je zelo popularna med prebivalstvom. Uporablja jo kar polovica prebivalcev, zaradi česar gre oblastem precej v nos. Ajatola Al Kamenej je Telegram označil kot monopolista z družbenimi omrežji v Iranu, ki je v nasprotju z nacionalnim interesom. Tudi iranski podpredsednik je napovedal umik s Telegrama.

11 komentarjev

Furbo ::

Povsod prepoved, ker je začelo preveč običajnih smrtnikov uporabljati zadevo. Dokler so jo samo politiki, je bilo vse O.K.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

gumby ::

Še malo, pa bodo blokirani vsi naslovi iz IPv4. Še dobro, da imamo IPv6 >:D
my brain hurts

McMallar ::

Kot je meni znano, je Telegram namenoma premaknil nekaj streznikov v Google Cloud in AWS, Rusi pa so enostavno blokirali cel IP range. Ni pa bilo to narejeno preventivno vnaprej.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

A_A ::

Omenja se samo Telegram,kaj pa drugi? So vsi predali ključe ali niso tako v široki uporabi? V mislih imam npr. Signal

phantom ::

Ni bolj pravilno Aljokina -> Aljohina, Kamenej -> Hamenej? Trdi H se v angleščino iz drugih pisav prepiše kot "kh" in izgovori /k/, ker ima angleščina samo mehki H. Samo v slovenščini ga imamo, slovenski H je razen v kakšnih medmetih, npr. "aha", "ah", vedno trdi.
~
~
:wq

njyngs ::

McMallar je izjavil:

Kot je meni znano, je Telegram namenoma premaknil nekaj streznikov v Google Cloud in AWS, Rusi pa so enostavno blokirali cel IP range. Ni pa bilo to narejeno preventivno vnaprej.

Khm.... Ja.

Ker je Telegram del svoje infrastrukture prenesel na Amazon Web Services in Google Cloud in se s tem začasno izognil blokadi, je Roskomnadzor blokiral tudi njune IP-je.

Rokec ::

Telegram = posreden a očiten dokaz da država vohuni za teboj

Ker če ne bi vohunili, jih ne bi skrbelo, kako ljudje kriptirajo sporočila.

Reycis ::

Prav zanimivo je gledati kako se odvija tale 4th generation warfare. Celotna vojna ta trenutek poteka na nivoju idej in ideologij, ki med seboj tekmujejo za čimvečje število privržencev. Pri temu vsi agenti, ki uporabljajo vso svojo moč za širjenje svojih in oviranje/uničenje sovražnih idej. Navadni smrtniki se pričkamo po forumih, moderatorji na svojih forumih uveljavljajo pravila, ki ustrezajo njihovim prepričanjem. Zadeva pa seveda poteka tudi na nivoju podjetij/korporacij in držav. Vsi poskušajo kontrolirati zadeve tako, da dosežejo po svojih najboljših močeh, najboljši učinek, za lastni interes. Radikalna desnica se poslužuje predvsem MEME-jev, centristi z medsebojno "kulturno" debato ustvarjajo ortodoksijo o svojih idejah, levičarjem pa je primarno sredstvo nasilje.

Da se nebi slučajno slepili tudi na zahodi nimamo več svobode govora. Imeli smo jo toliko, da so se razbili naši stari socialni tabuji (predvsem glede seksualnosti), vendar pa so se vzpostavili novi. V evropi so se materializirali v obliki zakonov proti sovražnemu govoru, zanikanju holokavsta in kulturi politične korektnosti. Sovražni govor je očitno povsem politična kategorija, ki je fluidno opredeljena in aplicirana tako kot ustreza vladajoči eliti. Npr. sovražiti rasiste je OK, sovražit manjšine pa ne. V ameriki, kjer ustava prepoveduje tovrstne zakone pa tehnološka podjetja izkoriščajo naravni monopol in usklajeno delujejo, da utišajo povsem zakoniti govor.

Lonsarg ::

Družbeni tabu != državna cenzura, niti tako blizu, da bi lahko v istem odstavku povedal ni.

Se sicer strinjam da so kar ogabni tile tabuji pretirane politične korektnosti(z normalno ni nič narobe), a kljub vsemu glede na zgodovinsko povprečje smo zelo ok na zahodu.

Hujši sovražnik kot tabu je prevelika možnost nadzora, ki jo tudi zahod vedno več uporablja in ki bo iz zgodovinske statistike prej ko slej zlorabljen. Oziroma je že, samo gre postopomo in marsikdo ne opazi.

D3m ::

Marija Aljokina prislužila 100 ur družbenokoristnega dela


Samo?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Pac-Man ::

D3m je izjavil:

Samo?


Za metanje papirnatih letal?

https://vk.com/video-112510789_456243120
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Rusiji začel veljati zakon o nadzoru interneta

Oddelek: Novice / NWO
175033 (3890) jype
»

Rusija blokirala Telegram, Kremelj prisiljen preiti na ICQ

Oddelek: Novice / Zasebnost
2010083 (6555) Jst
»

Ruska blokada Telegrama s stranskimi učinki na ostale strani

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
116489 (5065) Pac-Man
»

Rusija bo blokirala Telegram

Oddelek: Novice / Zasebnost
96308 (5073) AštiriL
»

WhatsApp umazano blokira konkurenta

Oddelek: Novice / Rezultati
127496 (5994) bluefish

Več podobnih tem