»

Telegram lahko razkriva uporabnikov naslov IP

Slo-Tech - Že vrsto let je znano, da aplikacija za komunikacijo Telegram razkriva naslove IP uporabnikov, kadar ti opravljajo glasovne klice s svojimi stiki. To predstavlja varnostno tveganje, ki se ga uporabniki pogosto ne zavedajo. Če zlonamernega akterja dodamo med svoje stike, lahko ta z enim klicem pridobi podatke o našem naslovu IP. Ranljivost je možno preprosto zlorabiti.

Razlog za njen obstoj tiči v načinu delovanja. S privzetimi nastavitvami Telegram uporablja povezavo P2P (peer-to-peer) za glasovne klice med stiki, ker tako zagotavlja boljšo kakovost zvoka in manjše zakasnitve. To drži, a to pomeni tudi, da si morata stika izmenjati aktualna naslova IP. Ta način delovanja je možno v nastavitvah spremeniti, a marsikdo tega ne ve. Klici od ljudi, ki jih nimamo v seznamu stikov, pa se že privzeto preusmerijo skozi Telegramove strežnike in ne omogočajo razkrivanja naslovov IP.

Ob tem dodajmo, da Telegram seveda ni edina aplikacija, ki ima težave z razkrivanjem IP. To se lahko zgodi

1 komentar

Telegram omogoča nakup virtualne telefonske številke za rabo omrežja

Telegram - Pri Telegramu so lansirali verzijo 9.2, ki med drugim prinaša prilagodljivejše samouničevanje sporočil in prenovo orodja Topics; predvsem pa uporabnikom omogoča nakup specifične telefonske številke za rabo platforme, če podjetju ne želijo posredovati dejanske številke svoje kartice SIM.

Moderne komunikacijske aplikacije s poudarkom na zasebnosti in varnosti, kot so Signal, WhatsApp in Telegram, postajajo z rastočo zavestjo o pomembnosti osebnih podatkov vse bolj priljubljene. Vse pa imajo še vedno nerodno zahtevo, da pri vpisu predložimo številko svojega telefona (torej, kartice SIM), ker skoznjo izpeljejo verifikacijo uporabnika. Sicer se vsa podjetja zavezujejo, da te številke nikoli ne posredujejo naprej brez privolitve uporabnika, toda zahteva kljub vsemu ni najbolj v skladu z deklarirano zavezanostjo zasebnosti, obenem pa lahko številke ob kakšnih neljubih dogodkih tudi pobegnejo, kar se je denimo zgodilo pri nedavnem vdoru v Twilio. Zato se tisti bolj vešči (in paranoični)...

8 komentarjev

Nemčija bi lahko Telegram tudi prepovedala

Slo-Tech - Po poročanju Bloomberga bi lahko Nemčija blokirala uporabo storitve za šifrirano hipno komuniciranje Telegram. Ker platformo uporabljajo tudi ekstremistične skupine, bi se to lahko zgodilo, če bi odločili, da Telegram krši evropsko in nemško zakonodajo. Kot je povedala notranja ministrica Nancy Faeser, je to skrajen, a ne nemogoč ukrep.

V sredo je v intervjuju potrdila, da potekajo pogovori o ukrepih zoper Telegram. Na nivoju EU pa se pogovarjajo, kako regulirati Telegram. Gre za orodje za šifrirano komunikacijo, ki je v tranzitu načeloma ni možno prestrezati. Vse komponente in odjemalci so odprtokodni in predstavljajo trd oreh za oblasti, ker ni možno spremljati komunikacije. Storitev uporabljajo ekstremno desne skupine za organizacijo demonstracij proti ukrepom za boj z epidemijo, med katerimi se jih je nekaj sprevrglo tudi v nasilne, piše Bloomberg. Policija preiskuje tudi grožnje Manueli Schwesig, ki vodi zvezno državo Mecklenburg-Predpomorjanska.

To ni prvi spor s...

72 komentarjev

Ruska blokada Telegrama s stranskimi učinki na ostale strani

Slo-Tech - Rusija je izpolnila napovedi in dokončno blokirala Telegram, a je bila pri tem tako zagreta, da je blokirala še vse kaj drugega. Roskomnadzor je namreč poskrbel za blokado 16 milijonov naslovov IP, med njimi celotne bloke (35.192.0.0/12, 35.156.0.0/14, 18.184.0.0/15, 18.194.0.0/15, 18.196.0.0/15, 52.58.0.0/15). Na ta način so želeli poskrbeti, da se jim ne bi kakšen Telegramov izmuznil, a so stranski učinki tako obsežne blokade očitni. Ker je Telegram del svoje infrastrukture prenesel na Amazon Web Services in Google Cloud in se s tem začasno izognil blokadi, je Roskomnadzor blokiral tudi njune IP-je.

Aleksander Žarov, ki vodi Roskomnadzor, je potrdil, da so v Rusiji blokirali Amazonove naslove, ker jih je Telegram začel uporabljati, da bi se izognil blokadi. Podobno velja za Google, čeprav uradne informacije ni. Amazon in Google dogodkov še nista komentirala. Skupina Pussy...

11 komentarjev

Rusija blokirala Telegram, Kremelj prisiljen preiti na ICQ

Slo-Tech - Po pričakovanjih je moskovsko sodišče ugodilo zahtevi regulatorja ruskega medijskega prostora Roskomnadzor in odločilo, da je Telegram v Rusiji odslej blokiran. Odločitev je začela veljati nemudoma, razlog pa je spor glede šifrirnih ključev. Oblasti so od Telegram želele šifrirne ključe za dostop do komunikacij, ki pa jih Telegram ni mogel izročiti, ker jih nima. To je bilo za oblasti nesprejemljivo, ker bi lahko tajne pogovore po Telegramu uporabljali teroristi, tajne službe pa jim ne bi mogle prisluškovati. Ruska tajna služba FSB je Telegram označila glavno komunikacijsko sredstvo za mednarodne teroristične organizacije v Rusiji.

Roskomnadzor je že poslal zahtevo ponudnikom dostopa do interneta, ki so začeli blokirati dostop do Telegramovih strežnikov....

20 komentarjev

Rusija bo blokirala Telegram

Slo-Tech - Rusija začenja postopke za blokado aplikacije za šifrirano komunikacijo Telegram, ker upravljavec do 4. aprila regulatorju Roskomnadzoru ni izročil šifrirnih ključev, ki bi omogočali prestrezanje pogovorov. To je tajna služba FSB od Telegrama zahtevala lani. Telegram je pojasnjeval, da aplikacija napisana na tak način, da niti upravljavec ne vidi vsebine pogovorov in nima dostopov do zasebnih ključev uporabnikov, zato jih niti ne more izročiti. Rusija je zaradi tega vložila tožbo zoper Telegram, s katero zahteva prepoved obratovanja v Rusiji.

Telegram je deveta najbolj priljubljena aplikacija za pogovarjanje. Zlasti veliko uporabnikov ima v državah nekdanje Sovjetske zveze in na Bližnjem vzhodu. Skupno ima Telegram 200 milijonov uporabnikov. Njegov izvršni...

9 komentarjev

Iran blokiral družabna omrežja, DRK ugasnil mobilni internet

Slo-Tech - Protesti, ki se v Iranu nadaljujejo že četrti dan, so poskrbeli za blokado družabnih omrežij. Iranska vlada je tako blokirala dostop do aplikacije za varno sporočanje Telegram, prav tako je nedostopen tudi Instagram. Telegramov ustanovitelj Pavel Durov je na Twitterju zapisal, da njegovo podjetje ni želelo izključiti Telegrama v Iranu, zato ga je država blokirala. Instagram pa je očitno blokiran zato, ker so ga ljudje množično uporabljali za dokumentiranje dogajanja na protestih. Nekateri sicer poročajo, da imajo občasno dostopen do omenjenih storitev.

Po nekaterih podatkih je onemogočen ali vsaj moten tudi dostop do mobilnega interneta. Oblasti odgovarjajo, da gre za začasne ukrepe. Pričakovati je, da bodo trajali vse...

65 komentarjev

WhatsApp umazano blokira konkurenta

Android Police - WhatsApp sodi med velikane hipnega sporočanja, saj njegove aplikacije za pošiljanje sporočil in govorno komunikacijo na mobilnih telefonih uporablja več kot milijarda ljudi. Zato je toliko bolj nenavadno, da se WhatsApp toliko boji konkurenta Telegram, da so se ga lotili z umazanimi triki. Aplikacija WhatsApp za Android ne omogoča več odpiranja povezav, ki vsebujejo besedo telegram, niti ne dovoli njihovega kopiranja ali posredovanja.

Aplikacija WhatsApp v pogovorih samodejno pretvori vse naslove strani v hiperpovezave, tako da jih lahko enostavno kliknemo in oddeskamo na stran. To pa se ne zgodi, če se domena imenuje telegram. Da je situacija res čudna,...

12 komentarjev

Rusija blokira strani nasprotnikov režima, odgovor napad DDoS

Reuters - Rusija je včeraj začela blokirati dostop do spletnih strani, ki predsedniku Putinu niso naklonjene, poroča Reuters. Gre za strani Garryja Kasparova in Alekseja Navalnega, ki sta med Putinovimi najglasnejšimi kritiki.

Ruski ponudniki dostopa do interneta so namreč prejeli odredbo državnega regulatorja Roskomnadzora, da morajo preprečiti dostop bloga Navalnega, Kasparovega spletnega časopisa in strani grani.ru in ej.ru. Le dan pred to odločitvijo pa je bil odpuščen urednik neodvisnega medija Lenta.ru, potem ko so na strani objavili mnenje ukrajinske desnice.

Odzivi na blokado so precej burni. Urednik strani ej.ru Aleksander Riklin je blokado označil kot pošastno in napad na načela svobode govora. Tiskovna predstavnica Navalnega pa je povedala, da gre naslednjo...

5 komentarjev