» »

Tudi Volvo pripravlja električne tovornjake

1 2 3
4
»

Glugy ::

Bistvo elektrike je da ne bi bili več tako zelo odvisni od držav bogatih z nafto. Seveda moramo prej sami poskrbet za dobro infrastrukturo in proizvodnjo elektrike preden bo lahko vsako slovensko vozilo električno.

Magic1 ::

Glugy je izjavil:

Bistvo elektrike je da ne bi bili več tako zelo odvisni od držav bogatih z nafto. Seveda moramo prej sami poskrbet za dobro infrastrukturo in proizvodnjo elektrike preden bo lahko vsako slovensko vozilo električno.

Torej kaj bomo postavili zelo hitro, da bomo lahko EV-je filal neodvisno od naftarskih držav? Nek2 ali še en TEŠ?
Magic

Emobi ::

Na prvi strani sem zapisal:
Bojazen o preobremenitvi električnega omrežja in graditvi novih elektrarn je odveč. Prehod na EV bo postopen in omrežje se bo temu prilagajalo; v primeru pametnih omrežij, ki ga bomo prej ali slej imeli, potrebujemo samo do 18% več elektrike, če gredo vsa vozila v državi na elektriko!
Trenutno omrežje pa lahko ponoči oskrbi 250 do 300.000 EV-jev.

NEK2 se bo itak delal, kot zamenjava za NEK1, TEŠ7 pa ne bo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Emobi ()

Jackass ::

Postavljeno je bilo vprašanje čemu subvencije. Namen subvencij je financiranje razvoja izdelkov, ki so v zadnji fazi, torej zreli za prodajo na trgu, vendar potrebujejoše dodaten razvoj za izboljšave in prehod k masovnemu trgu. V kolikor bi Eu financirala razvoj neposredno proizvajalcem vozil, ti morda ne bi bili motivirani dovolj za to, da dejansko začnejo prodajati na trgu večje količine. Tako pa so nagrajeni le za izdelke, ki jih dejansko prodajo in s tem pozitivno prispevajo k spremembam. Seveda to financiranje poteka preko višjih maloprodajnih cen, končni kupec pa dobi povrnjen del kupnine.

Kdaj bodo EV predstavljali znaten delež voznega parka? Še dolgo ne. V Sloveniji je registriranih približno 1,050 mio vozil, letno se jih proda okoli 60k, povprečna starost vozila na slovenskih cestah gre počasi proti 11im letom. To pomeni, da projekt zamenjave voznega parka vsaj v teoriji traja vsaj 17 let, če bi vsako leto od danes dalje prodali samo EV in nobenega ICE. EU si je zastavila za cilj doseči brezogljični promet do leta 2050. S tem razlogom tudi najrazličnejše pobude, da po letu 2030 ne bi smeli več prodajati ali registrirati novih ICE vozil.

Polnjenje? Obstaja več teorij kako naj bi to potekalo, ampak v grobem večina ocenjuje naj bi približno 20 % polnjenj potekalo na poti (torej hitro oz. ultra hitro polnjenje - danes 50 kW, kmalu 150 in nato 350 kW), približno 80 % pa na začetni ali končni destinaciji. To pomeni doma, v službi, na destinaciji (turizem, poslovni sestanki ipd.). Namenoma uporabljam izraza na "začetni lokaciji ali končni destinaciji", saj mnogo uporabnikov nima možnosti polnjenja doma. V Sloveniji približno 55 % prebivalcev živi v stanovanjskih blokih in večina teh ne bo mogla polniti doma ponoči. Razlog tiči v tem, da tam, kjer danes ni dovolj parkirnih prostorov, tudi v prihodnosti ne bo možno urediti dovoljšnjega števila polnilnic. Potem imamo tu še probleme neurejenega lastništva ipd. Torej, izračuni glede obremenitve elektroenergetskega omrežja, ki se naslanjajo na zamisel o polnjenju doma, niso točni. Bodo pa pomembno vlogo odigrali tudi hranilniki energije (mehanski ali baterijski). Ti bodo služili kot neke vrste buffer, kamor se bo energija počasi pretakala (nižja priključna moč), nato pa se bo ob polnjenja vozila hitro izpraznila.

Investicije v elektroenergetski sistem in novo polnilno infrastrukturo bodo ogromne. Trošarine, ki jih danes država pobere od nafte, se bodo preselile drugam, gotovo pa naj si nihče ne dela utvar, da bodo nižje. V kolikor bo tehnično zapleteno ločiti in nadzorovati polnjenje vozil doma, bo pač višja cestnina, DMV ali kaj drugega. Ne pozabimo, da postopno prihajajo na trg povezana vozila (connected vehicles) ter satelitsko cestninjenje. Na neki točki bo možno natanko spremljati koliko km je prevozilo posamezno vozilo in na čigavih cestah in mu ustrezno obračunati uporabnino.

Prehod na električno energijo predstavlja dvig življenjskega standarda za prebivalce in ta pride s ceno. Bodo pa v prihodnosti prišle v ospredje tudi druge oblike mobilnosti zaradi česar strošek za prevoz na mesečni ravni verjetno ne bo višji. Če pa se kdo sprašuje, če bo peljati punco na zmenek leta 2050 z avtom tako enostavno in dostopno vsakemu smrtniku kot je bilo to leta 1970 ali danes, potem je odgovor negativen, saj ne bo. Je pa zelo verjetno tudi to, da mobilnosti kot jo dojemamo danes, takrat ne bo več oz. bo zelo zelo omejena na redke entuziaste in užitkarje. V končni fazi pa je to, da se moramo ljudje ukvarjati s tem s kakšno hitrostjo v ovinek, koliko je omejitev, kje pada kamenje in kje bo kakšen pešec skočil s pločnika na cesto, res skrajno utrujajoče in intelektualno nezahtevno delo ter izguba časa.

GizmoX je izjavil:

Očitno so baterije v Teslinih avtomobilih še slabše od tistih v prenosnikih, saj jih je potrebno menjati vsaj na dve leti, če ne že vsako leto:
 Še vedno 90% kapacitete po 250.000km

Še vedno 90% kapacitete po 250.000km


Baterije v Leaf-ih so pa itak še slabše od tistih v mobitelih, menjava na pol leta:
 Še vedno 80% kapacitete po 5 letih

Še vedno 80% kapacitete po 5 letih



No, ni ravno tako. Tesla vgrajuje večje kapacitete baterij od nazivne in potem postopoma vklaplja nove celice. Ko je bila neka ujma v ZDA so preprosto daljinsko odklenili vsem Teslam s 75 kWh baterijo dodatnih 10 % baterije, da so lažje pobegnili iz mesta.
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

Jackass ::

GizmoX je izjavil:

Jackass je izjavil:

No, pravzaprav je v realnosti povprečna poraba električnega vozila 18 kWh/100 km. Pri 130 kmh občutno več. Tako da je potrebno računati kar 20 kWh/100km pri oceni realnega dosega.
Lahko podaš kakšen vir za 18 kWh/100 km? Prosim, hvala.
Zakaj si potem dvignil kar na 20 kWh/100 km, če je povprečje 18 kWh/100 km?
Pri 130 km/h je poraba bistveno višja, pri 30-50 km/h pa bistveno nižja - kar nima veze, ker se oboje združi v povprečno porabo.

Ali obstaja kakšen javni vir podatkov (npr. ekvivalent poraba.com ), kjer bi lahko preveril realno porabo električnih avtomobilov?


Trenutne baterije so zelo občutljive na vremenske razmere. Npr. ZOE naredi pozimi 30 % km manj kot spomladi. Ko je vroče poletje pa spet pade kapaciteta. Torej imaš dva pristopa pri računanju dometa, lahko rečeš, da se dvigne poraba ali pa zmanjša kapaciteta. Pravilno je seveda, da se zmanjša kapaciteta, ki pri -5°C ni več 40 kWh, ampak morda le 30 kWh. To se opazi tudi pri polnejnju, saj se prenese manj energije. Odvisno kako voziš tudi. Meni so pospeški pri EV res užitek in se rad malce izživljam nad avtom in potem poraba nikoli ni enaka tistim nazivnim 15 kWh/100 km. S tem razlogom pravim, da je bolj na varni strani reči 20 kWh kot 16 kWh, ker so temperaturna nihanja, hitrost znatno vpliva ipd. Na koncu dneva je doseg za vožnjo po mestu irelevanten, je pa še kako pomemben pri relacijah. Jaz se nisem pripravljen vozit 100 km/h, zato da bom prišel do cilja. Se mi je pa to enkrat zgodilo s Teslo. Pred Vranskim je kazalo, da ne bom prišel do Lukovice in potem sem vozil 70 skozi trojanske predore, za menoj pa kilometrska vrsta priklopnikov, ki so mi piskali in me prehitevali po desni ter mi kazali vse možne znake s prsti! :D Pač, trenutno terja elektromobilnost malo več razmišljanja o vožnji, če gremo na relacijo. Ni pa to več problem, saj so hitre polnilnice že kar dobro posejane po Sloveniji in počasi rastejo tudi na HR.
jAcKaSS

Magic1 ::

A to te tako kot v enem zelo starem delu Top gearu, ko so morali pridet iz Švice do sredine Anglije z enim polnim tankom bencina? Celo vsi trije so prišli, vozili so Polota, Subaruja in Jaguarja. Marikaj se da, samo normalen človek ne bo tega nikoli delal, če ne bo prisiljen.
Magic

Okapi ::

Jackass je izjavil:

Če pa se kdo sprašuje, če bo peljati punco na zmenek leta 2050 z avtom tako enostavno in dostopno vsakemu smrtniku kot je bilo to leta 1970 ali danes, potem je odgovor negativen, saj ne bo.

In temu ti rečeš napredek?

Magic1 ::

Ljudje se spozabljajo, da največ napredka prinaša neomejevanje. Prosti trg sam poskrbi, da se najboljša stvar razvija. Zdaj bodo ekofašisti rekli, da je treba skrbeti za zdravo okolje za vsako ceno. Vendar ali se ne stanje konstantno izoljšuje? Kmalu bomo živeli v večini čez 80 let. Možgani že zelo močno pešajo po tej starosti.
Magic

Emobi ::

Magic1 je izjavil:

Ljudje se spozabljajo, da največ napredka prinaša neomejevanje. Prosti trg sam poskrbi, da se najboljša stvar razvija. Zdaj bodo ekofašisti rekli, da je treba skrbeti za zdravo okolje za vsako ceno. Vendar ali se ne stanje konstantno izoljšuje? Kmalu bomo živeli v večini čez 80 let. Možgani že zelo močno pešajo po tej starosti.


Neomejevanje in prosti trg so nas privedli na to kjer smo: degradacija okolja, ogroženost vseh rastlinskih in živalskih vrst vključno z nami. To so že zdavnaj tudi v stroki ovržene neoliberalne teorije.
Ljudje, ki jih to skrbi in zahtevajo čisto okolje, niso fašisti in teroristi, pač pa obratno - tisti, ki to preprečujejo.
In če bodo ti zmagovali, se nič ne bo izboljšalo, vključno z življenjsko dobo. Možgani pa pešajo tudi zaradi nanoprahu saj, ki jih puhajo dizli.

MrStein ::

Okapi je izjavil:

Jackass je izjavil:

Če pa se kdo sprašuje, če bo peljati punco na zmenek leta 2050 z avtom tako enostavno in dostopno vsakemu smrtniku kot je bilo to leta 1970 ali danes, potem je odgovor negativen, saj ne bo.

In temu ti rečeš napredek?

Včasih smo čarovnice kurili za boljši pridelek! Zdaj pa je prepovedano!
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Jackass je izjavil:


Trenutne baterije so zelo občutljive na vremenske razmere. Npr. ZOE naredi pozimi 30 % km manj kot spomladi. Ko je vroče poletje pa spet pade kapaciteta. Torej imaš dva pristopa pri računanju dometa, lahko rečeš, da se dvigne poraba ali pa zmanjša kapaciteta. Pravilno je seveda, da se zmanjša kapaciteta, ki pri -5°C ni več 40 kWh, ampak morda le 30 kWh. To se opazi tudi pri polnejnju, saj se prenese manj energije. Odvisno kako voziš tudi. Meni so pospeški pri EV res užitek in se rad malce izživljam nad avtom in potem poraba nikoli ni enaka tistim nazivnim 15 kWh/100 km. S tem razlogom pravim, da je bolj na varni strani reči 20 kWh kot 16 kWh, ker so temperaturna nihanja, hitrost znatno vpliva ipd.

Torej spritmonitor.de ne kaže resnične podatke? A pozimi ne vpisujejo podatkov?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Emobi ::

Jackass, napisal si zelo dobro analizo.
Moja poraba pri i3 je poleti 17, pozimi 22kWh, vozim pa na polno, vedno z maksimalnim pospeškom (ker je pač zabavno, seveda pa pazim, da ne bi koga ogrožal). Ko pa vozim družino, pa vozim penzionersko in zlahka dosežem deklarirano porabo 12,6kWh/100km.
Pozimi je poraba večja predvsem zaradi zimskih gum, ki po moji oceni zvišajo porabo za 15%, več je tudi gretja; doseg se iz 200km zmanjša na 160km (20%). Ker pa delam večinoma kratke relacije po mestu in izven, nimam nobenih problemov. Poraba v finančnem smislu niti ni pomembna, saj stroški za "gorivo" pri EV-jih dosegajo samo 7-8% stroškov lastništva.
Baterija ima pri ekstremnih temperaturah malo manjše performance. Tako sem pri -5 stopinjah opazil, da so pospeški malo, za odtenek manjši, ni tako opazno. Ker pa vem pri vsakem znaku, kolikšna je običajno moja hitrost, lahko primerjam. Se pravi, če od krožišča na mestni obvoznici maksimalno pospešim, imam pri znaku hitrost 100km/h, pri -5 pa je ta hitrost 90km/h. Poleti pri visokih temperaturah ne opazim sprememb, je pa res, da ko se baterija po dolgem priganjanju zelo segreje in so pospeški tudi malo manjši. Seveda pa te drobne slabosti ne vplivajo na to, da bi sploh pomislil, da bi šel nazaj na klasični avto ICE), ki je neverjetno počasnejši in grozljivo hrupen pri kratkih pospeševanjih, ki so potrebna za dinamično in poskočno ter zabavno vožjo.
Ni mi jasno, zakaj delajo samo hitre polnilnice, ki so uporabne samo za tranzit, ne pa za meščane in stanovalce blokov, ki ne morejo na njih polniti EV-je preko noči, kajti po treh urah moraš zapustiti polnilnico. Za njih bi morali urediti navadne šuko vtičnice na parkirnih mestih, kar je zelo enostavna tehnologija (podobna kot pri javni razsvetljavi). V tujini dajo vtičnico kar na kandelaber svetilke, kar je minimalna investicija. Preko noči se EV počasi polni in ne obremenjuje omrežja, saj je takrat elektrike na pretek in vsi naenkrat priključeni avti ne bi vlekli več elektrike kot vsa stanovanja. Ena firma pri nas dela prav namenske polnilnice za bloke, ampak tam je samo eden priključek na steni bloka in je to neuporabno. Vtičnica mora biti na parkirnem prostoru, kjer je ponoči avtomobil. Jaz avto vedno polnim v domači garaži na cenejši tok in vse vtičnice v hiši so navadne šuko in vse so sposobne oskbeti avto z elektriko.

GizmoX ::

Jackass je izjavil:

Trenutne baterije so zelo občutljive na vremenske razmere. Npr. ZOE naredi pozimi 30 % km manj kot spomladi. Ko je vroče poletje pa spet pade kapaciteta. Torej imaš dva pristopa pri računanju dometa, lahko rečeš, da se dvigne poraba ali pa zmanjša kapaciteta. Pravilno je seveda, da se zmanjša kapaciteta, ki pri -5°C ni več 40 kWh, ampak morda le 30 kWh. To se opazi tudi pri polnejnju, saj se prenese manj energije. Odvisno kako voziš tudi. Meni so pospeški pri EV res užitek in se rad malce izživljam nad avtom in potem poraba nikoli ni enaka tistim nazivnim 15 kWh/100 km. S tem razlogom pravim, da je bolj na varni strani reči 20 kWh kot 16 kWh, ker so temperaturna nihanja, hitrost znatno vpliva ipd. Na koncu dneva je doseg za vožnjo po mestu irelevanten, je pa še kako pomemben pri relacijah. Jaz se nisem pripravljen vozit 100 km/h, zato da bom prišel do cilja. Se mi je pa to enkrat zgodilo s Teslo. Pred Vranskim je kazalo, da ne bom prišel do Lukovice in potem sem vozil 70 skozi trojanske predore, za menoj pa kilometrska vrsta priklopnikov, ki so mi piskali in me prehitevali po desni ter mi kazali vse možne znake s prsti! :D Pač, trenutno terja elektromobilnost malo več razmišljanja o vožnji, če gremo na relacijo. Ni pa to več problem, saj so hitre polnilnice že kar dobro posejane po Sloveniji in počasi rastejo tudi na HR.
Moj bencinar je pozimi tudi naredil 20% manj kot sicer. Pa ti dvigne povprečje, po letu ali dveh pa lahko rečeš, kakšno povprečje ima tak avto. Potem pa še primerjaš z "nazivno" porabo, ki je vsaj 10% nižja.
Pri bencinarju je pomembno, koliko litrov gre skozi števec na pumpi, pri električnem pa, koliko kWh gre skozi števec na priključku. Potem pa deliš s prevoženimi kilometri, in vidiš, kje si. Pa naj bo toplo ali pa mrzlo, pa hitro in počasi, pa zimske gume in težka noga, vse to so le izgovori. Seveda vplivajo na porabo, ampak vzameš povprečje in na koncu rečeš - ta avto toliko pokuri.
A 80 km/h za tovornjakom skozi trojance pa ni šlo?:|
udirač => uni. dipl. inž. rač.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GizmoX ()

r3dkv1c4 ::

Se mi je pa to enkrat zgodilo s Teslo. Pred Vranskim je kazalo, da ne bom prišel do Lukovice in potem sem vozil 70 skozi trojanske predore, za menoj pa kilometrska vrsta priklopnikov, ki so mi piskali in me prehitevali po desni ter mi kazali vse možne znake s prsti!


Ti si pa uzival v t.i. čisti vožnji in si mislil, glej smrdljive kretene, kako mi trobijo, ker sem zelen......ja in točno to si....zelen.

Se sploh zavedaš kako si oviral promet, kako si nespametno izzval nevarnost, ker si se vlekel 70 čez predore in s tem povzročal nemir med za teboj vozečimi.....ker so morali upočašnit vožnjo in se vleči za teboj, ker bi bili v primeru prehitevanja v prekršku in še v nevarnosti.

Ampak to tako ali tako ni pomembno......pomembno je, da ti nisi smradil in si imel občutek, da si najčistejši udeleženec v prometu.

Kakšen idiotizem....za posrat.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

Emobi ::

IL_DIAVOLO: "Elektrika nima kaj iskat v tovornem prometu, tu bo dizel za vekomaj."
jype: "Tako je. Če bi bla elektrika kaj vredna, bi jo že zdavnaj napeljali v vsa stanovanja."
bbbbbb2015: "Čiste baterije so verjetno dead-end. Ampak Tesla je s svojimi obljubami tako strašljiv za ostale, da moraj biti vsi na tem elektro vlaku, četudi jim intuicija govori drugače."
Pika na i:"Tovornjak na elektriko, je neumnost."

To je včeraj objavil Nikec3 v temi Zakaj so električni avtomobili prava stvar:
https://www.bloomberg.com/news/articles...

Vsi tisti, ki mislite, da električni tovornjaki nimajo prihodnosti, si poglejte, kako imajo na Kitajskem skoraj 385.000 električnih avtobusov (99% od vseh na svetu). V tem so vodilni v svetu. Lani so prodali 750.000 električnih vozil, letos jih nameravajo milijon. In sigurno razvijajo ali pa že imajo električne tovornjake. In Volvo ne želi zaostati v razvoju, ker si potem ne bo mogel odrezati svoj del pogače. Tako, da ne bi kdo naivno mislil, da Volvovi razvojni inženirji nimajo pojma o prihodnosti in brcajo v temo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Emobi ()

Okapi ::

V Ljubljani smo imeli električne avtobuse že pred skoraj 70 leti.

Invictus ::

Drugače se električnim avtobusom reče tramvaji ;).

So tukaj od pamtiveka...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Okapi ::

Tramvaj je vlak (tirno vozilo), ne avtobus (cestno vozilo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

nejcek74 ::

Trolejbus se je temu reklo po slovensko in še vedno obratujejo v številnih mestih.

Jackass ::

MrStein je izjavil:

Jackass je izjavil:


Trenutne baterije so zelo občutljive na vremenske razmere. Npr. ZOE naredi pozimi 30 % km manj kot spomladi. Ko je vroče poletje pa spet pade kapaciteta. Torej imaš dva pristopa pri računanju dometa, lahko rečeš, da se dvigne poraba ali pa zmanjša kapaciteta. Pravilno je seveda, da se zmanjša kapaciteta, ki pri -5°C ni več 40 kWh, ampak morda le 30 kWh. To se opazi tudi pri polnejnju, saj se prenese manj energije. Odvisno kako voziš tudi. Meni so pospeški pri EV res užitek in se rad malce izživljam nad avtom in potem poraba nikoli ni enaka tistim nazivnim 15 kWh/100 km. S tem razlogom pravim, da je bolj na varni strani reči 20 kWh kot 16 kWh, ker so temperaturna nihanja, hitrost znatno vpliva ipd.

Torej spritmonitor.de ne kaže resnične podatke? A pozimi ne vpisujejo podatkov?


Drži, ampak je potrebno upoštevati, da trenutno EV večinoma kupujejo entuziasti in ti so pripravljeni početi marsikaj, česar masovni trg ne bo. Npr. meni se ne da vozit 110 km/h po avtocesti zato, da bom dokazal, da se z EV da priti v Roterdam ipd.

Če pa me vprašaš ali bi imel EV za drugi avto, je odgovor brez odlašanja - takoj. Posebej BMW i3 in e-golf se mi zdita top avtomobila! Za mestno vožnjo ali krajše razdalje (do 150 km dnevno) ni nobenega izgovora, da bi se branil EV.

r3dkv1c4 je izjavil:

Se mi je pa to enkrat zgodilo s Teslo. Pred Vranskim je kazalo, da ne bom prišel do Lukovice in potem sem vozil 70 skozi trojanske predore, za menoj pa kilometrska vrsta priklopnikov, ki so mi piskali in me prehitevali po desni ter mi kazali vse možne znake s prsti!


Ti si pa uzival v t.i. čisti vožnji in si mislil, glej smrdljive kretene, kako mi trobijo, ker sem zelen......ja in točno to si....zelen.

Se sploh zavedaš kako si oviral promet, kako si nespametno izzval nevarnost, ker si se vlekel 70 čez predore in s tem povzročal nemir med za teboj vozečimi.....ker so morali upočašnit vožnjo in se vleči za teboj, ker bi bili v primeru prehitevanja v prekršku in še v nevarnosti.

Ampak to tako ali tako ni pomembno......pomembno je, da ti nisi smradil in si imel občutek, da si najčistejši udeleženec v prometu.

Kakšen idiotizem....za posrat.


Ne, v bistvu sem se počutil skrajno neprijetno. Je bila pa to moja prva vožnja s Teslo in pač nisem dal vozila polnit preko noči. Pač EV sem uporabljal kot bencinarja in seveda ni šlo najbolje. Če bi avto lepo napolnil preko noči, ne bi imel težav, saj ima Tesla tdi na avtocesti preko 300 km realnega dosega.
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi Volvo pripravlja električne tovornjake (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
16953858 (48184) Jackass
»

Tudi Google in Waymo začela uporabljati avtonomne tovornjake (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9825231 (21103) xmetallic
»

Tesla začela preizkušati tovornjak Semi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5919256 (14332) MrStein
»

Tesla presenetila z nizkimi cenami električnega tovornjaka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11834541 (28606) Jupito
»

Tesla obljublja električni tovornjak in dirkalnik (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
24149045 (41722) nekikr

Več podobnih tem