» »

Kitajska in propad demokracije v svetu

Kitajska in propad demokracije v svetu

«
1
2

Shegevara ::

Se je za demokracijo in svobodo vredno boriti s polhno ritjo?

Povod, da se razpisujem o tem je v glavnem opažanje, da kadar na spletu zasledim kakšnega kitajskega komentatorja na youtubu in na forumih, opazim, da če že ne pišejo nekih hvalospevov Xi Jinpingu pa vsaj izražajo v glavnem sama pozitivna in zelo nacionalistično obarvana stališča. Stališča brez kakršne koli kritike do kogarkoli razen do tujcev, sploh pa do zahodnjakov.

*off-topic segment *
Kadar mi recimo gre že povsem na živce konstantna samo-kritika nas Slovencev do slovenske politike, ekonomije in splošne situacije v državi, se bom od sedaj naprej navadil samo pomisliti na Kitajsko ali kakršno koli diktaturo naprimer, kjer je bolje, če si o takih stvareh čim manj iskren pa bom takoj bolj vesel, da živim v državi, kjer lahko brezskrbno udrihamo po državi pa če imamo prav ali ne. Saj vem, da naša politika nima bog-ve-kak visok renome, kot boš slišal to izreči marsikaterega pivskega »politologa« v gostilni. Vsi smo že slišali o stricih iz ozadja, o korupciji, o nepotizmu, pa naša bockanja med ta-levimi in ta-desnimi.
Zame je na Slovenski sceni super ravno to, da imamo na oblasti enkrat leve in enkrat desne, ker to po mojem razmišljanju posredno utrjuje politično svobodo. Da se desni ne bodo preveč zakoreninili na oblasti bodo poskrbeli levi, za ta leve bodo pa poskrbeli ta desni. Vsake toliko let premešamo karte, zamenjamo vladajočo garnituro, zamenjamo in dodamo kakšno politično stranko in gre karavana dalje. Res je, da smo posledično politično manj stabilni v primerjavi s Kitajsko in da je na tak način težko izvajati resne projekte, ki žal zahtevajo več kot samo en mandat, kolikor smo kot kaže Slovenci pripravljeni nameniti enemu mandatarju.
* /off-topic segment *

Med tem, ko bomo v Sloveniji že drugič razpisali referendum o parih kilometrih železniške proge Kitajska razmetava z miljardami dolarjev za vzpostavitev svilene poti 2.0 čez centralno azijo tako za oživitev Kitajskega gospodarstva kot tudi za oživitev časti in moči tamkajšne vodilne komunistične partije, ki roko na srce nikomur ne bo zlahka predala svojega žezla.

Zakaj si sploh želim, da bi bila na Kitajskem podobna politična ureditev kot tudi v evropi? Menda gre po mnogih kazalnikih Kitajski v ekonomskem smislu veliko bolje kot Evropi. Pa kaj potem, če avtoritarno nadzirajo svoje državljane na vsakem koraku, jim onemogočajo dostop do interneta in jim bodo začeli podeljevati »good citizen« točke na podlagi katerih je odvisno vse od odobritve kredita do možnosti potovanja z vlakom? Kitajska se razvija, postaja bodoča svetovna velesila, plače naraščajo, ljudje živijo bolje kot pred leti. Kaj je v takšnem političnem ustroju slabega, če pa tako lepo skrbijo ne le zase ampak tudi za vse ostale državljane?
No jaz razmišljam v tej smeri, da razvoj in kvaliteta življenja ni odvisna samo od ekonomske situacije, ker nas zgodovina uči, da nekakšno konstantno gospodarsko rast in neprekinjen razvoj ne moremo pričakovati. V zahodnem svetu ni nobena neznanka, da imajo bogati veliko, veliko več od preostalih in da se razkorak med njimi in srednjim slojem z leta v leto povečuje. In tudi drugod ni prav čisto nič drugače. Težava nastane v trenutku, ko gre enkrat vse narobe, ko nastane kakšna kriza ali kakršen koli drug nepričakovan negativen katalizator. Priviligirani so se začeli znašati nad depriviligiranimi toliko, kolikor so lahko in je bilo potrebno. Pogosto pa so ljudje stopili v akcijo in več kot so imeli politične moči, manjše so bile negativne posledice.
Če bi ljudje v resnici želeli samo več denarja, nastanka Francoske republike na podlagi francoske revolucije ne bi videli, saj bi ljudje denar lepo pokradli in se poskrili v svoje brloge brez kakršnih koli zahtev po drugačni politični ureditvi in zahtev do večje politične moči. Na Kitajskem Kot kaže so se pripravljeni odreči marsikateri svoboščini, samo da so preskrbljeni.

Kitajska ni izolirana država. Širijo svoj vpliv v Filipine, Kazakstan, Tajsko in počasi dajejo vedeti vsem ostalim državam, da demokracija ni edina ureditev, ki je potrebna za trgovanje in diplomacijo, kot je to veljalo v prejšnem stoletju z ZDA na čelu. Dandanes, ko ZDA vodi gospod Donald Trump je po mojem opažanju (brez zamere) ostala Evropa takorekoč edini svetilnik demokracije v svetu, pa še Evropa je navzven videti kot fragmentirana mineštra, ki porabi ves svoj napor v glavnem za interne problematike.

Kam torej vse to pelje?
Je upanja za demokracijo na Kitajskem in širši Aziji dandanes konec? Je demokracija sploh pomembna za blaginjo države? So Kitajci in ostali ljudje lahko svobodni brez demokracije in koliko je vam pomembna demokracija in politična svoboda?

pegasus ::

Saj si lepo povedal, demokracija == fragmentirana mineštra. Kar v ekonomskem smislu pomeni nekonkurenčnost in prinaša vse probleme, ki iz tega izhajajo. Zahvali se vsem ekonomskim metrikam tega sveta, da imajo raje diktature. Edini smiselni poseg v svetovno ureditev bi bil, da ekonomske metrike nadomestiš z nekimi drugimi, recimo s kvaliteto življenja.

TheBlueOne ::

Za moj okus je v postu toliko tem, da bi lahko spisal knjigo dolgo nekaj sto strani in se vedno ne bi pokril celotne problematike. Kar nekaj stvari predpostavljas, ki so ze same zanimiva tema.
*off-topic segment *
Najprej se moras odlociti, kaj je zate desna in kaj leva politika in potem povedati, kje so te sile, kjer ena vlece enkrat v eno iz drugic druga v drugo stran. Mnogi menijo, da tudi pri nas ni neke razlike med levo in desno opcijo, razen male kozmeticne teme, ki niso relevantne v spektru globalne okonomije in politike (Ali bi legalizirali Marihuano, ali bi verouk v sole...).
* /off-topic segment *

Kaj si EU in predvsem ZDA zeli za Kitajko verjetno nima neke direktne zveze z idealom demokracije in je bolj prakticen problem v smislu, kako povecati vpliv v Aziji. Ce bi imeli demokracijo, bi lahko resonirali tudi pro ZDA mnenje in pocasi zaceli rusiti danasnji fundament, kar pa Kitajski zaradi trenutnih trendov seveda ni v interesu. Problem je tudi, da ne ves, kako zaupati drzavi v primeru, ce v njo investiras ali z njo kakorkoli sodelujes. Slednje pa je fundament meddrzavnih odnosov, ki pa jih trenutno radikalno teptajo tudi v ZDA, kar pomeni, da iz nasega stalisca niso mnogo boljsi ok Kitajske, tudi ce so "najbolj demokraticni".

To, da sta Kitajska in Rusija glavni bav bav za moj okus nima neke realne podlage, ker sta dejansko najmanj agresivni velesili, ko pridemo do uveljavljanja interesov. Jaz bi najraje videl, da se EU popolnoma enakovredno pogovarja z vsemi. Tudi ce bosta ZDA in EU ostala bestija, bi bilo za moj okus prav, da politiki bolj jasno povedo, zakaj arajo po celem svetu.

Drugace Kitajska seveda ni izolirana drzava, mi je cudno, da sploh prides na to idejo. :) Mimogrede, ko reces, da sirijo vpliv v Tajvan s tem zalis Kitajce, ker Tajvan razumejo kot Kitajsko in verjetno bodo tja vkorakali z vojsko, ce bo zahod nadaljeval z legitimizacijo neodvisnosti Tajvana, potem pa se bomo vsi cudili, kakor smo se glede Krima. Za Kitajce je fundament odnosa z njimi, da priznas celovitost Kitajske kot jo razumejo oni. Drugace pa sirijo vpliv najbolj v Afriko.

Kam to pelje? Nikamor. :D Kakor vedno se vse karte na mizi, ce imamo sreco, se bodo samo malo na novo premesale.

Pac-Man ::

Kitajska bo še sranje. Revnim, ampak strateško lociranim državam posojajo blazne vsote, ko so ji le-te nesposobne vračat pa pridejo z nespodobnimi ponudbami. Od Tadžikistana so za odpis dolga zahtevali ozemlje.

http://www.scmp.com/week-asia/opinion/a...

 Djibuti

Djibuti



Djibouti is blessed – or cursed – with a strategic location, immediately to the west of the Bab al Mandab, the narrow marine strait between Africa and Arabia, gateway to the southern Red Sea, and to the Suez Canal beyond.

...

Next, came the Chinese. In 2016 the People’s Liberation Army signed a 20-year lease on a base of its own, building a grandiose barracks, opening docking facilities for navy ships and casting envious glances at both the US air force’s runway and the French officers’ beach club.

...

In the space of two short years, Beijing has lent some US$1.4 billion – equivalent to more than 75 per cent of Djibouti’s annual gross domestic product – to the local government, largely through state policy lender China Exim Bank.

As a result, Djibouti’s debt to GDP ratio has jumped to 85 per cent, among the highest of any low-income country. And if China goes ahead and disburses promised funding for planned new infrastructure including ports, airports, highways and a new railway to Ethiopia, Djibouti’s debt ratio will rise to well over 90 per cent, more than 90 per cent of it owed to China.

...

The International Monetary Fund (IMF) has warned that Djibouti’s borrowing behaviour is “high risk”. And the Washington and London-based think tank the Centre for Global Development (CGD) has identified Djibouti as the most egregious case among a number of poor countries “that face a significantly increased risk of a sovereign default if planned Belt and Road Initiative projects are implemented”.

...

In a study published this month, the CGD identified 14 countries in addition to Djibouti where planned Chinese lending to existing Belt and Road projects threatens to cause financial “distress”, with seven where it is likely to push the local economy to the brink of a debt crisis.

The most vulnerable include the Indian Ocean archipelago of the Maldives

...

Other overextended countries include Tajikistan, the Kyrgyz Republic and Mongolia (...) And then there is Pakistan, where China is lending some US$50 billion at market rates to finance a range of ambitious infrastructure projects, few of which stand any chance of generating sufficient cash in the near to medium term to cover the cost of their interest payments.

...

The end result will be either a sovereign default, with all its attendant economic miseries, or debt restructuring. This too is a troubling prospect. China has not signed up to the Paris club of international creditors, whose rules govern best practice in debt restructurings. And in recent years, Beijing has exacted a heavy price from borrowers looking to restructure. In 2011 China demanded Tajikistan give up thousands of square kilometres of territory in return for a debt write-off. And in 2017 China scored a debt-for-equity swap with Sri Lanka that saw it walk away with a 99-year lease on the strategically located port of Hambantota.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

jb_j ::

Kitajci ne bi imeli možnosti v današnjem kapitalističnem svetu, če ne bi imeli vojaške vlade.
Sicer je run na dolgi rok, ampak le tako imajo možnosti, da pridejo za ljudi podobnem standardu kot v evropi in zda.
Pri populaciji 1.4miljarde je težko dvignt standard. Sploh če bi imeli povsem svobodno-kapitalistično-demokratični sistem.
Mogoče bi zagotovil lahko par 100miljonom podoben standard (če bi uvedli tak sistem), ampak bi vsi ostali res stradali potem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

fikus_ ::

Kitajce pri gospodarski rasti rešuje veliko delovne sile, ki je pripravljena delat za mali denar (ljudje s podeželja). Prebivalci v mestih niso več tako poceni.

next3steps ::

Diktatura je hitrejša pot do cilja, v kolikor je kvalitetno izpeljana.

Kar se tiče pocebi delovne sile, imaš ogromno slovenskega prebivalstva, ki pravtako pripravljeno delajo za minimalca.
S to razliko, da imajo v nekaterih kitajskih provincah ti ljudje bistveno več ugodnosti, kot pri nas.

jb_j ::

fikus_ je izjavil:

Kitajce pri gospodarski rasti rešuje veliko delovne sile, ki je pripravljena delat za mali denar (ljudje s podeželja). Prebivalci v mestih niso več tako poceni.


in če bi upošteval velika mesta in vso delovno silo. bi mogoče prišli do števila preb. v evropi ali zda.
in potem ostane še miljarda ljudi.

treba upoštevat da je za 4x več ljudi v eu ali zda.
imajo pa polovičen bdp.
(okvirno)

eu in zda sta trenutno tam,tam. (20triljonov na 300miljonov ljudi, kitajska 9triljonov na 1.4miljarde ljudi)
trenutno imajo 8x nižji bdp na prebivalca na kitajskem.
najbrž bodo lahko začeli dvigovat standard takrat, ko bodo imeli vsaj 2x bdp države v primerjavi z eu ali zda.
pa še takrat bodo na polovici poti do standarda v eu ali zda.
najbrž pa je dobro za interese eu in zda (mogoče tudi arabcev), da si vsaka zagotovi približno 1/4 (v primeru vložkov arabcev 1/6) delež lastništva državnega vseh podjetij (po bdpju) v državi (ali malenkost več, da imajo kitajci kot država malo manj kot 50% lastništvo državnega gdpja.
ker če pridejo čez 20triljonov gdpja, lahko gospodarske trende začne narekovat kitajska. (zaradi nižjega standarda za ljudi)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

next3steps ::

1st tier mesta imajo nekje enak standard, kot evropske prestolnice.

jb_j ::

če bi imeli kitajci več kot 50% v lastni lasti bi imeli monopolno odločanje (s podobnim standardom kot eu ali zda), če bi imel malo manj kot 50%, bi imeli druge investitorje v državi, in bi bili prisiljeni v skupno odločanje. in tudi če bi se kitajska potem kot velesila (po številu ljudi, in kapitala) se odločila za drastične spremembe, bi lahko potem izgubili okoli 50% podjetij.

najbrž pa bi bili takšni drastični posegi veliko težji, če bi bile vojaške sile pomešane med sabo.

samo to se le gostilniške debate in mišljenja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Cervantes ::

Plato: Država.
Optimalna oblast: Kralj in filozofi.
Beri: Xi in Centralni Komite.
YES!
Ne pa ena bedna demokracija, kjer je glavni problem 26km proge in zato "pade vlada".

Za kozlat.

Zgodovina sprememb…

Cervantes ::

Pa imej svojo demokracijo.
In hodi peš, namesto da bi se peljal z vlakom.:)
BTW, a če ti po glavi serjejo polilateralno, je pa OK?

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Cervantes je izjavil:

Optimalna oblast: Kralj in filozofi.
Torej razsvetljeni absolutizem. Se strinjam, le razsvetljencev nam primanjkuje, absolutisti bi pa tako ali tako bili radi le oni z mrakom v glavi ...

vostok_1 ::

@Mavrik

Seriously. S teboj nekaj ne štima. A to si filtriraš nick in sam brišeš?
Đizs man. That's unhealthy.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

fikus_ ::

"Diktatura je hitrejša pot do cilja, . . . "

To je resnica. Problematično je, kakšni so cilji in katera sredstva se uporabi za dosego cilja!
V SLO "demokraciji" se dogaja nasprotno, nekateri se trudijo, da bi zavirali razvoj in gospodarstvo.
Npr. Magna in MB, ko so se v to vtikale okoljevarstvene z drugega konca SLO. Na koncu se je pa izkazalo, da je določena oseba s tem "izsiljevala" svojo osebno korist, za umik pripomb na okoljevarstveno soglasje!

flbroker ::

Kitajska, Rusija, Iran... glavno da so nastete drzave srz problema "propada" demokracije.

vostok_1 ::

Glejte. Odgovor je zelo preprost.

V diktaturi je nevarno, da pridejo na oblast taki kot....khm...khm...

Vrjemte. You don't want to live in a hellhole like that.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

jb_j ::

fikus_ je izjavil:

"Diktatura je hitrejša pot do cilja, . . . "

To je resnica. Problematično je, kakšni so cilji in katera sredstva se uporabi za dosego cilja!
V SLO "demokraciji" se dogaja nasprotno, nekateri se trudijo, da bi zavirali razvoj in gospodarstvo.
Npr. Magna in MB, ko so se v to vtikale okoljevarstvene z drugega konca SLO. Na koncu se je pa izkazalo, da je določena oseba s tem "izsiljevala" svojo osebno korist, za umik pripomb na okoljevarstveno soglasje!


Kitajska ima 1.4miljarde ljudi, brez vojaške politike bi že zdavnaj pogoreli v kapitalizmu.

A v Sloveniji za 26km proge hočejo dobre 2miljarde. e.
Kitajska nardi skoraj 40x daljšo progo za ta denar. pri približno 2-3x nižjem bdp na prebivalca.
Ali pa 10x daljšo dvotirno progo za vlake visokih hitrosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Smurf ::

TheBlueOne je izjavil:


To, da sta Kitajska in Rusija glavni bav bav za moj okus nima neke realne podlage, ker sta dejansko najmanj agresivni velesili, ko pridemo do uveljavljanja interesov. Jaz bi najraje videl, da se EU popolnoma enakovredno pogovarja z vsemi. Tudi ce bosta ZDA in EU ostala bestija, bi bilo za moj okus prav, da politiki bolj jasno povedo, zakaj arajo po celem svetu.

Agresivnost je predvsem povezana z vojasko mocjo. Trenutno je na svetuena velesila (ki lahko projecira svojo moc povsod po svetu). Rusija in Kitajska sta regionalni sili, bo pa Kitajska v roku 20-30 letih postala veselila, in takrat se jo bo za bati.

jb_j ::

Smurf je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:


To, da sta Kitajska in Rusija glavni bav bav za moj okus nima neke realne podlage, ker sta dejansko najmanj agresivni velesili, ko pridemo do uveljavljanja interesov. Jaz bi najraje videl, da se EU popolnoma enakovredno pogovarja z vsemi. Tudi ce bosta ZDA in EU ostala bestija, bi bilo za moj okus prav, da politiki bolj jasno povedo, zakaj arajo po celem svetu.

Agresivnost je predvsem povezana z vojasko mocjo. Trenutno je na svetuena velesila (ki lahko projecira svojo moc povsod po svetu). Rusija in Kitajska sta regionalni sili, bo pa Kitajska v roku 20-30 letih postala veselila, in takrat se jo bo za bati.


Odvisno kolikšen delež podjetij bodo imele druge velesile pri njej.


A v Sloveniji za 26km proge hočejo dobre 2miljarde. eeeeeeeee. ja v evrih.

Kitajci pa 10x daljšo dvotirno progo za vlake visokih hitrosti.
sicer pride 5miljard USD. Samo je dvotirna high-speed proga. Ne tako kot pri nas, nekaj čez 100km/h pa je že ultra hitra proga.

a bdp na kupno moč prebivalca le 2x nižji

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Smurf ::

jb_j je izjavil:

Odvisno kolikšen delež podjetij bodo imele druge velesile pri njej.


Do neke mere.

jb_j ::

Smurf je izjavil:

jb_j je izjavil:

Odvisno kolikšen delež podjetij bodo imele druge velesile pri njej.


Do neke mere.


Problem je če pride kitajska (1.4miljarde ljudi)do polovice standarda za ljudi kot v eu ali zda. (40triljonov bdp) 20let pri 10%letni rasti

in potem ima za sosedo indijo 1.3miljarde.
valda da bodo začel vlagat v indijo pol.
kdo bo pa pol začel narekovat tempo in pravila kapitalizma?

že z samooskrbo, brez izvoza (ajmo recimo indija).
imajo trg za 2.5miljarde ljudi.

evropa (celotna z rusijo,turčijo) ima 750miljonov, pa zda (300miljonov). in je na drugi strani 1miljardni trg za ljudi.
je za razmislt. kako naprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

jb_j ::

in da zda in celotna evropa hočeta pridt blizu, bi takoj morala vzet zraven še afriko (da bi bli približno na enakem št.ljudi) v bdp-ju bi popušili čist. recimo arabci in j amerika (mogoče bi bli tm,tm) po št.preb.in povp. bdp.

in potem bi bla 2konkurenčna pola vsak z svojim kapitalom in kaj sledi?
ali pa 2.pol začne vlagat v 1ga. In so vsi medseboj odvisni.

gostilniške debate naprej.......

ideja sicer je, da bi se razbil vojaški način vlade in uvedla zahodna demokracija. (kako bi se to izvedlo v praksi? aja imajo neko konkurenco FB-ja na novo, ali bo to kj pomagal.....verjetno da ne, mogoče novi mediji pod zahodnim lastništvom, kot npr. RT televizija v rusiji) mogoče blokada vsega uvoza iz azije. samo to pelje samo še v večjo napetost med državami.
ker je najbrž ljudem že sedaj všeč zdajšnji sistem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

next3steps ::

Ne morš vzet Afrike. Afrika pripada kitajskim investicijam.

jb_j ::

next3steps je izjavil:

Ne morš vzet Afrike. Afrika pripada kitajskim investicijam.


pa ne cela, ene 3/4 al pa polovica je še recimo "neodvisna" pod z državami.

next3steps ::

Ja, tistim gre slabo. Sam jim mi rajš cedevito pošiljamo kot pa ustvarjamo delovna mesta in odpiramo fabrike.

jb_j ::

ma niti ne rabjo fabrk.

je pa res, namest, da bi jim ribške palce zrihtal pa čolne za lovit in neke offroad dostavna vozila za hrano bi mogoče imel lahko samooskrbo. mogoče.
(ala topgear, čeprav je bla parodija)

tko pa so miljarde zmetal, za hrano, a nič investicij za samooskrbo.
sem pa za, da se ponekod ohrani tak način življenja, življenje v naravi po starih tradicijah --> aborigini v avstraliji npr. (sicer ne vem če je res bolje tam, samo tko iz nekih splošnih novic)
(a da ne rata tko v zda, z indijanci)

Phantomeye ::

eh, demokracija, diktatura... isti šmorn ...

Dokler ljudje delajo, kar se od njih pričakuje je lepo in fajn (v obeh sistemih). Vsakič, ko pa se zgodi kak protest, vsaka demokracija reagira enako kot diktatura. Pendreki, solzivec, vodni topovi, batine.

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

Pac-Man je izjavil:

Kitajska bo še sranje. Revnim, ampak strateško lociranim državam posojajo blazne vsote, ko so ji le-te nesposobne vračat pa pridejo z nespodobnimi ponudbami. Od Tadžikistana so za odpis dolga zahtevali ozemlje.

http://www.scmp.com/week-asia/opinion/a...

 Djibuti

Djibuti



Djibouti is blessed – or cursed – with a strategic location, immediately to the west of the Bab al Mandab, the narrow marine strait between Africa and Arabia, gateway to the southern Red Sea, and to the Suez Canal beyond.

...

Next, came the Chinese. In 2016 the People’s Liberation Army signed a 20-year lease on a base of its own, building a grandiose barracks, opening docking facilities for navy ships and casting envious glances at both the US air force’s runway and the French officers’ beach club.

...

In the space of two short years, Beijing has lent some US$1.4 billion – equivalent to more than 75 per cent of Djibouti’s annual gross domestic product – to the local government, largely through state policy lender China Exim Bank.

As a result, Djibouti’s debt to GDP ratio has jumped to 85 per cent, among the highest of any low-income country. And if China goes ahead and disburses promised funding for planned new infrastructure including ports, airports, highways and a new railway to Ethiopia, Djibouti’s debt ratio will rise to well over 90 per cent, more than 90 per cent of it owed to China.

...

The International Monetary Fund (IMF) has warned that Djibouti’s borrowing behaviour is “high risk”. And the Washington and London-based think tank the Centre for Global Development (CGD) has identified Djibouti as the most egregious case among a number of poor countries “that face a significantly increased risk of a sovereign default if planned Belt and Road Initiative projects are implemented”.

...

In a study published this month, the CGD identified 14 countries in addition to Djibouti where planned Chinese lending to existing Belt and Road projects threatens to cause financial “distress”, with seven where it is likely to push the local economy to the brink of a debt crisis.

The most vulnerable include the Indian Ocean archipelago of the Maldives

...

Other overextended countries include Tajikistan, the Kyrgyz Republic and Mongolia (...) And then there is Pakistan, where China is lending some US$50 billion at market rates to finance a range of ambitious infrastructure projects, few of which stand any chance of generating sufficient cash in the near to medium term to cover the cost of their interest payments.

...

The end result will be either a sovereign default, with all its attendant economic miseries, or debt restructuring. This too is a troubling prospect. China has not signed up to the Paris club of international creditors, whose rules govern best practice in debt restructurings. And in recent years, Beijing has exacted a heavy price from borrowers looking to restructure. In 2011 China demanded Tajikistan give up thousands of square kilometres of territory in return for a debt write-off. And in 2017 China scored a debt-for-equity swap with Sri Lanka that saw it walk away with a 99-year lease on the strategically located port of Hambantota.

Na misel mi pride Grčija. Na srečo njim ni bilo potrebno pordati otokov, zato si pa tudi ti, če nisi zapsolen v JS ali brezposoelen,no odpisal, kot se reče na demokratični način.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Smurf ::

jb_j je izjavil:

Smurf je izjavil:

jb_j je izjavil:

Odvisno kolikšen delež podjetij bodo imele druge velesile pri njej.


Do neke mere.


Problem je če pride kitajska (1.4miljarde ljudi)do polovice standarda za ljudi kot v eu ali zda. (40triljonov bdp) 20let pri 10%letni rasti

in potem ima za sosedo indijo 1.3miljarde.
valda da bodo začel vlagat v indijo pol.
kdo bo pa pol začel narekovat tempo in pravila kapitalizma?

že z samooskrbo, brez izvoza (ajmo recimo indija).
imajo trg za 2.5miljarde ljudi.

evropa (celotna z rusijo,turčijo) ima 750miljonov, pa zda (300miljonov). in je na drugi strani 1miljardni trg za ljudi.
je za razmislt. kako naprej.

S porastom Kitajske jaz pricakujem premik Indije blizje zahodu. Lahko kupis firme podjetju, ampak, ko se zadeve zaostrijo ti to v tistem momentu ne koristi vec.

jb_j ::

indijski premik k zahodu (khm), kaj bo nastalo potem, ko si indija zagotovi podoben stadard kot kitajska npr......
in recimo, da bi imeli zahodno-kapitalistično-demokratični sistem (in npr. skoraj 2miljardno populacijo in veliko industrije)

no pa recimo, da malo bolj splošno gledamo
prihodnjost približno čez 50-60let.

nivo standarda v državah.
Eu in zda blokirajo uvoz iz kitajske že sedaj.

s katerim trgom bi se povezala kitajska, da bi si zagotovila rast?
in npr. da ima kitajska večino podjetij v lastni lasti.......


in kako rešit to problematiko, razen da razmišljaš kot idiot in misliš le na vojne ukrepe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

jb_j ::

indijski premik k zahodu (khm), kaj bo nastalo potem, ko si indija zagotovi podoben stadard kot kitajska npr......
in recimo, da bi imeli zahodno-kapitalistično-demokratični sistem (in npr. skoraj 2miljardno populacijo in veliko industrije)

no pa recimo, da malo bolj splošno gledamo
prihodnjost približno čez 50-60let.

nivo standarda v državah.
Eu in zda blokirajo uvoz iz kitajske že sedaj.
in recimo, da eu in zda v celoti ali velikem delu prepovejo izvoz, da rešujejo lastne trge.
(in imaš potem 1miljardni trg v zda in celotna eu+rusija+turčija, na drugi strani kitajska in indija, že trenutno 2.7miljarde)
s tem, da nataliteta v z svetu pada, na kitajskem jo morajo sami omejevat, in kaj potem, ko začne kitajski kapitalistični sistem zares delovat in sprostijo kitajci npr.: več kot 1 otroka na družino)

s katerim trgom bi se povezala kitajska, da bi si zagotovila rast?
in npr. da ima kitajska večino podjetij v lastni lasti.......


in kako rešit to problematiko, razen da razmišljaš kot idiot in misliš le na vojne ukrepe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

jb_j ::

ajmo pa da razmišljam kot idiot......
če bi padla 1 bomba za reševanje lastnih trgov/interesov. kaj bi blo potem?
če celoten svet ne bi imel niti 1 bombe. kako bi potem reševali?

pa recimo, da pozabmo vojne ukrepe.
ali bi zda in eu, raje začele zniževat standard za ljudi, za reševanje lastnih trgov?
kaj bi blo potem? ali bi ljudje sploh dopustili takšne ukrepe?

ali pa celotna izolacija dveh trgov, kdo bi na koncu delal za pest riža?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Smurf ::

Indijski premik na zahod bo nastal kot posledica imperialisticne drze Kitajske, ko bo enkrat zgradila sodobno vojsko. Ze danes lahko npr. vidimo pomikanje Vietnama v pro-zahodno smer in distanciranje od svoje stare zaveznice Kitajske.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

jb_j ::

Smurf je izjavil:

Indijski premik na zahod bo nastal kot posledica imperialisticne drze Kitajske, ko bo enkrat zgradila sodobno vojsko. Ze danes lahko npr. vidimo pomikanje Vietnama v pro-zahodno smer in distanciranje od svoje stare zaveznice Kitajske.


aja, eu in zda bodo dopustile kompleten uvoz brez omejitev, čeprav ima/bo imela indija nižji standard oz. nižje cene (v primerjavi z zahodnim svetom) izvoznih produktov.

Mr.B ::

Kitajska ima dve možnosti :
Če prodaja pade ima goro ljudi, ki trenutno ne trošijo malo. Lastna poraba ne generira dovolj BDP-ja, Na to ima vpliv, seveda pomeni da bo moral ostali svet bolj švicat.
Ali če prodaja zraste, ima goro delovne sile na poljih, ki jo lahko pošlje v mesto delat.
Problem je samo blansiranje.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

next3steps ::

Če prodaja pade, bo imel zahod problem, saj Kitajska intezivno vlaga tja.

Problem bo globalen in ne zgolj kontinentalen.

Zgodovina sprememb…

jb_j ::

Mr.B je izjavil:

Kitajska ima dve možnosti :
Če prodaja pade ima goro ljudi, ki trenutno ne trošijo malo. Lastna poraba ne generira dovolj BDP-ja, Na to ima vpliv, seveda pomeni da bo moral ostali svet bolj švicat.
Ali če prodaja zraste, ima goro delovne sile na poljih, ki jo lahko pošlje v mesto delat.
Problem je samo blansiranje.


A tko kot zdj, ko bodo začel selt ljudi v nenaseljena/opuščena mesta. ker niso zaživela zaradi previsokih ambicij (prehitre gradnje za potrebe). zgleda da bodo počas tudi ta preambiciozna mesta zaživela
https://www.forbes.com/forbes/welcome/?...

bdp na kupno moč prebivalca imajo le polovičen od slovenije (pa jih imajo 1.4miljarde ljudi)
samo nimajo ljude tega denarja tako kot v sloveniji, ampak je v večinski državni lasti za lastne projekte:
ko npr.: izselijo miljon in pol ljudi za največji jez na svetu, za dolgoročno skoraj zastonj elektriko

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Mr.B ::

jb_j,
Glej verjetno se samo solvenc ne presili 100km preč za 2x višji Bruto. Plače na kitajskem so pa no verjetno višje od Balkanskih. Oziroma minimalna se vsaj v dobrih okoljih približa 2/3 slovenske socialne če še ne več
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jb_j ::

Mr.B je izjavil:

jb_j,
Glej verjetno se samo solvenc ne presili 100km preč za 2x višji Bruto. Plače na kitajskem so pa no verjetno višje od Balkanskih. Oziroma minimalna se vsaj v dobrih okoljih približa 2/3 slovenske socialne če še ne več

hongkong ima 1.5 višji bdp na prebivalca (7miljonov ljudi) kot v sloveniji

veliko bi se jih preselilo. mb in avstrija, sicer živijo tukaj, da imajo boljši standard. (zaradi anomalij v razlikah plač)

v večjih mestih so plače skoraj primerljive z ostalimi velemesti po svetu. (sicer brez konkretnih podatkov, se mi ne da brskat)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Mr.B ::

Sej zato pravim, kitajska če ji bo šlo slabo, bo pobrala deset minjonov ljudi s polj in jih poslala v mesto. Teh miljon ljudi, je predtem generiralo 100$ "%BDP-ja", sedaj ga bodo pa recimo nekaj 1000$ "%BDP-ja". S tem da bodo zaradi manjka drugo po svetu šle cene gor, plače pa verjetno ne. Problem je, da si po ei strani ne želimo da bi kitajska začela delati intenzivno na lastni potrošnji, ker potem bomo res delali za Kitajce..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jb_j ::

in potem je še en problem:
bogata elita na zahodu kupuje jahte, gradi otoke, in luksuzne resorte na arabskem polotoku.
bogata elita na vzhodu gradi za še večji razvoj države.

grdi,grdi kitajci, gledajo samo na razvoj svoje države......

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

jb_j ::

In prihajamo bližje do zaključka:
EU in ZDA in propad demokracije v svetu

(ker demokracija naj bi bila vladavina ljudstva, a si ljudstvo želi, da bogata elita počne tako)

kdo jih trenutno bolje izpolnjuje (vladavino in želje ljudstva), če se gleda za prihodnjost vseh ljudi:
bogata elita ki na zahodu kupuje jahte, gradi otoke, in luksuzne resorte na arabskem polotoku.
bogata elita ki na vzhodu gradi za še večji razvoj države.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

jb_j ::

in kitajci imajo "sprane" glave, ker z zastavicami mahajo svojim voditeljem.
na drugi strani pa ljudje podpiramo bogataše, ker lahko po tv-ju gledamo, kakšne hiše/otoke/jahte/resorte gradijo sami zase.

kateri mediji prodajajo lažno propagando?
nobeden. samo vsak medij propagira svoje.

kateri bogataši in mediji naredijo več za prihodnjost svojega sistema (in vseh ljudi v njem).
je pa ?

bi moral pogledat gospodarsko rast po državah, a nimam časa.

in potem moja izjava, za dober loop:
jb_j :: 27.3.18 včeraj, 17:12:22

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Invictus ::

Sam demokracije v svetu nikoli ni bilo...

To je samo utvara raje, ki se ji dovoli, da gre 1x na štiri leta na volitve...

Zahod ima pač diktaturo strank...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Shegevara ::

jb_j je izjavil:

in kitajci imajo "sprane" glave, ker z zastavicami mahajo svojim voditeljem.
na drugi strani pa ljudje podpiramo bogataše, ker lahko po tv-ju gledamo, kakšne hiše/otoke/jahte/resorte gradijo sami zase.

kateri mediji prodajajo lažno propagando?
nobeden. samo vsak medij propagira svoje.

kateri bogataši in mediji naredijo več za prihodnjost svojega sistema (in vseh ljudi v njem).
je pa ?


In kaj bos ti naredil? Podrl demokracijo, pokradel denar bogatejšim, ustvaril eno-partijsko vlado in cenzuriral vse-povprek?

Kar nekaj vas poudarja da "pri nas ni prav nič lepo in demokratično" kar je sicer res ampak malce neokusno je, da kaj takega primerjamo s kakšno Kitajsko ali severno Korejo kjer vse smrdi po totalitarizmu in nemoči opozicije v tem, da se vsaj poskuša kontrolirati to diktaturo.

Mr.B ::

Poglejmo,
Poljaki častijo svojega Predsednika, ki je no nebi ravno ga preveč častil,
Rusi, putlejrja častijo do nebes, če nebi bi ga tako odstranili in drugega nastvili,
Yugoslovani častijo Tita do nebes, pa ga vsaj v Avstrijskih in Švičarskih medijih vedno asociirajo kot diktatoraj.

Pač vse je svar precepcije.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jb_j ::

Shegevara je izjavil:

jb_j je izjavil:

in kitajci imajo "sprane" glave, ker z zastavicami mahajo svojim voditeljem.
na drugi strani pa ljudje podpiramo bogataše, ker lahko po tv-ju gledamo, kakšne hiše/otoke/jahte/resorte gradijo sami zase.

kateri mediji prodajajo lažno propagando?
nobeden. samo vsak medij propagira svoje.

kateri bogataši in mediji naredijo več za prihodnjost svojega sistema (in vseh ljudi v njem).
je pa ?


In kaj bos ti naredil? Podrl demokracijo, pokradel denar bogatejšim, ustvaril eno-partijsko vlado in cenzuriral vse-povprek?

Kar nekaj vas poudarja da "pri nas ni prav nič lepo in demokratično" kar je sicer res ampak malce neokusno je, da kaj takega primerjamo s kakšno Kitajsko ali severno Korejo kjer vse smrdi po totalitarizmu in nemoči opozicije v tem, da se vsaj poskuša kontrolirati to diktaturo.


kje in kdaj sem to napisal? razmišljam pa da bi bile potrebne sistemske spremembe za boljšo konkurenčnost.
sigurno se nisem nikoli strinjal in podpiral vlado na kitajskem, podajam le neka splošno znana dejstva.

nisem pa ekonomist, samo uveljavljanje strogega kapitalizma, slabo diši za evropo in zda

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

Master_Yoda ::

Razlika med Totalitarnimi sistemi in zahodnim svetom je taksna:

Totalitarni sistemi = 1984
Zahodni svet = Brave new world + nekaj 1984 primesi. Izgleda pa lepse kot v totalitarnih sistemih.

jype ::

Master_Yoda je izjavil:

Izgleda pa lepse kot v totalitarnih sistemih.
To je stvar percepcije. Ruski humor je bistveno naprednejši od ameriškega predvsem zato, ker moraš biti v diktaturi, ki se pretvarja da je demokratična, precej bolj ciničen, da lahko ohraniš mentalno zdravje.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po Googlu sodelovanje s Huaweijem prekinjajo še druga podjetja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
10925541 (18871) GRT
»

ZDA in Kitajska se zapletata v internetno vojno

Oddelek: Novice / Varnost
4415583 (12499) antonija
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15539671 (36914) Mipe
»

Kitajska zaradi Nobelove nagrade za mir spet blokirala spletne strani z novicami

Oddelek: Novice / NWO
4811201 (9990) zee

Več podobnih tem