» »

Izračunaj velikost neznanih kotov na sliki. (Brez merjenja!)

Izračunaj velikost neznanih kotov na sliki. (Brez merjenja!)

1 2
3
»

mirator ::

Bom se še enkrat vključil v že kar brezvezno debato.
Če je to naloga za osnovnošolce, potem lahko, kjub nekoliko nejasni sliki, nanjo tudi tako gledamo. Na oko sta si kota alfa in delta enaka, kot beta pa je večji. Iz tega lahko sklepamo (lahko pa pogoljufamo in vseeno pomerimo stranice), da je trikotnik enakokrak (AC=hipotenuza, AB in BC pa kateti) in je rešitev jasna. Daljica CE je po moje samo zaradi kota epsilon.
V kolikor to ne drži, potem osnovnošolec izračuna kote, ki jih lahko, za kota beta in gama pa preprosto zapiše, da se jih ne da izračunati. Potem bo tudi sestavljalec naloge ali učitelj uvidel, da ga je polomil.
Če pa je naloga za srednje šole ali celo fakultete pa je rešitev v enačbi ali v vektorski obliki, kot je prikazal @tomhuggins.
Mimogrede, špekulacija da je CE=AB ne da drugačnega rezultata.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirator ()

GupeM ::

Če je to naloga za osnovnošolce, potem lahko, kjub nekoliko nejasni sliki, nanjo tudi tako gledamo. Na oko sta si kota alfa in delta enaka, kot beta pa je večji.

Na oko se v matematiki ne dela. To, da gre (če sploh gre) za enakokraki trikotnik, bi moralo biti jasno označeno. Na oko sta namreč tudi točki A(0,0) in B(1,1) na istem mestu, če sta narisani na grafu, ki ima x in y osi narisani do 1.000.000. Vse skupaj na A4 listu.

Kot sem že prej enkrat omenil, za osnovnošolca takšna naloga pomeni, da ni rešitve (razen, če je dovolj pameten in ugotovi, da je rešitev neskončno mnogo).

mirator ::

Imaš prav. Pritoži se na "tramvajkomando".:)

galu ::

Trivialna naloga z jasnimi navodili in ekstremno eksaktnim modelom (matematika) je uspela nabiti 3 strani sprenevedanja s strani tistih, ki enostavno nočejo priznati da so se zmotili. Posledično me sploh več ne čudi, da razni (npr. politični) problemi, ki so zelo kompleksni (več parametrov, šibko dorečena pravila/model), trajajo tako dolgo da se rešijo (če sploh!), oz. je rešitev taka, da se sprejme večinsko mnenje.

Problem človeka ni nizka inteligenca. Problem je, da je ego večji.
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: galu ()

next3steps ::

Kdo seje zmotil? Vse, kar smo povedali je to, da se nalogo da rešiti.
Če pa nekateri ne znajo doumeti, da je lahko rešitev več kot samo ena točno določena cifra, naj menja svojega učitelja. Mene so to učili v7. Razredu, ko so me pripravljali na Vegovo tekmovanje.

GupeM ::

mirator je izjavil:

Imaš prav. Pritoži se na "tramvajkomando".:)

Pravijo, da so ti preklicali letno vozovnico.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spati pri odprtem radiatorju

Oddelek: Loža
373615 (2144) Samo346
»

outlook 2016

Oddelek: Operacijski sistemi
212097 (661) PH03N1X
»

Izpostavljanje pri enačbi

Oddelek: Šola
201253 (839) lebdim
»

matematika, geometrije v ravnini, telesa

Oddelek: Šola
202996 (2365) manniac
»

Non-gaming PC za paralelno procesiranje

Oddelek: Kaj kupiti
234231 (3963) pegasus

Več podobnih tem