» »

Na Islandiji ukradli za dva milijona dolarjev računalnikov za kriptorudarjenje

Na Islandiji ukradli za dva milijona dolarjev računalnikov za kriptorudarjenje

Slo-Tech - Na Islandiji so aretirali 11 ljudi, ki jih sumijo povezave s štirimi velikimi tatvinami med lanskim decembrom in januarjem. V teh tatvinah je bilo ukradenih 600 posebej sestavljenih strežnikov, ki so bili namenjeni rudarjenju kriptovalut. Specializirana oprema, ki so jo ukradli, je vredna približno dva milijona evrov, kar je po besedah islandske policije največja tovrstna kraja v zgodovini države. Olafur Helgi Kjartansson s policijske uprave Reykjanes je dejal, da vse kaže na dobro organizirano hudodelsko združbo. Za dva izmed aretiranih je sodnik odredil pripor.

Islandija je zelo priljubljena država za rudarjenje kriptovalut, saj ima na voljo obilico poceni elektrike, hkrati pa nizke temperature ozračja olajšalo hlajenje računalnikov. Na Islandiji so izračunali, da bodo letos vsi tamkajšnji rudarji porabili več električne energije kakor vsa islandska gospodinjstva.

Vse ukradene opreme še vedno niso našli, zato islandske oblasti podrobno spremljajo tudi porabo električne energije po državi. Pričakujejo, da jih bodo velika odstopanja in visoke porabe pripeljali do ukradene opreme, če so jo storilci že začeli uporabljati, pravijo neuradni viri blizu policije. Prav zato so z razkritjem tatvine čakali tako dolgo, saj niso želeli ogroziti interesa preiskave.

8 komentarjev

dexterboy ::

Kaj pa možnost, da so to prodali na črnem trgu? Če je oprema vredna 2 milji, pa jo prodaš za 1,2 milji in si denar razdelijo, ga lahko še vedno bolje oplemenitijo na kriptoborzah...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

filip007 ::

Vedno se nekaj izgubi, tako pač je to.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

tomy5 ::

dexterboy je izjavil:

Kaj pa možnost, da so to prodali na črnem trgu? Če je oprema vredna 2 milji, pa jo prodaš za 1,2 milji in si denar razdelijo, ga lahko še vedno bolje oplemenitijo na kriptoborzah...


Islandija je malo večja vas in vsi vse poznajo, tko daj tako količino mal težje premetavat sme in tja ali kamorkoli izven neopaženo odpeljat.

profdoktor ::

Taki računalnik imel bi tudi jaz.

yayo ::

na vnaprej rezervirano ladjo pa čez ocean? v kako Rusijo...

Markoff ::

filip007 je izjavil:

Vedno se nekaj izgubi, tako pač je to.

Tako kot slovenska bančna luknja, kartel na dvorcu Zemono in radirani bančni podrejenci. Ja, tako je to. Nothing to see here, move along.

Me zanima, kakšen pogled na kriminal boš imel, ko boš sam njegova žrtev.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Cash ::

ammm, še dobro, da so povedali, da bodo spremljali porabo elektrike, ker tatovi pa sedaj ne bodo prižgali vseh računalnikov v enem kraju, da jih ne bodo dobili in jih bodo ali prodali ali pa porazdelili po celi Islandiji tako, da bo poraba enakomerna in ne bo samo povečana v enem kraju. Če bi bili tiho, bi jih nemara morda celo dobili na ta način.

Prospekt ::

Slabo mi je, ko berem vaše komentarje o tem kako je treba zadevo speljati, da te policija ne dobi in potegneš čim več od ukradene robe.
Zato pa smo kjer smo.

Sicer so pa prijeli 11 ljudi, dva sta v priporu, mislim da ne bo problem dobiti še kakšnih informacij o lokaciji teh naprav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Prospekt ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam bo šel Snowden?

Oddelek: Novice / NWO
307372 (4811) #000000
»

Prva država s piratsko stranko v parlamentu: Islandija

Oddelek: Novice / NWO
188554 (7416) Fritz
»

Islandija razmišlja o blokadi internetne pornografije (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Varnost
20370766 (64838) enadvatri
»

Islandija za največjo zaščito novinarjev na svetu

Oddelek: Novice / NWO
53004 (2615) Shuli
»

Microsoft in ekonomija Islandije

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
486304 (3862) jype

Več podobnih tem