Forum » Problemi človeštva » Podrli bodo tovarno ROG
Podrli bodo tovarno ROG
Temo vidijo: vsi
Miki N ::
primerjaj vse skupaj izpred 30 let, ko ni bilo pol toliko pravil, pol toliko kontrole, če pa si že imel smolo je prišel miličnik in te oštel in to je bilo to
To da je verjetno preveč pravil se strinjam, ampak to je folk sam hotel. Jaz bi itak pol prepovedi črtal jutri če bi lahko. Ampak če "smo" jih hoteli jih pač imamo in veljajo za vse.
Pred 30 leti je miličnih mulca znal tudi usekat, danes pa mislim da se to ne dogaja. Pa zato ker je nekdo malo bolj glasen bo prvič tudi dobil opozorilo ne kazni. Tudi policisti so v veliki večini čist normalni in ne neki psihopati ki samo kazni pišejo.
Trenuten odgovor ko vas "primejo": "Hej kaj niste na štrajku???"
Samael ::
Če ti ti kvazi koncerti prinesli vsaj toliko, da bi si objekt lahko sami renovirali, bi na mestu MOL celo razmislil, da se jim pusti "ustvarjat". Dokler pa niso niti samozadostni se pa ne čuditi, da jih nočejo tam gledat. Po posnetkih sodeč, je za ohranitev ogromno ljudi.. Pa ni hudič, da če bi imeli željo, bi si lahko nekaj ustvarili.
Nekoliko imaš zmedene pojme. A koncert slovenskega filharmoničnega orkestra pa prinese toliko, da od tega živi Slovenska filharmonija? A predstava v Mladinskem lutkovnem gledališču pa prinese toliko, da od tega živi Lutkovno gledališče kot ustanova?
Kar nekaj vas je, ki menite, da bi oni pa morali plačati najemnino za prostore, kot to počnejo ostala kulturna društva, itd. Le da ostala kulturna društva tega ne počnejo. Jih financirajo občine, jih financira država. In tu ste selektivni. Imaš rad opero, hodiš v opero? Da? Ne? No, SNG Opera in balet dobi velik del sredstev za delovanje iz proračuna.
Kaj pa alternativna glasba, a ta ti je pa všeč? No, delu populacije je, ampak selektiven kot si, bi pa ti morali za svoje delovanje zaslužiti toliko, da bi sami vzdrževali prostore ustvarjanja.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()
nurmaln ::
Če se nekdo vseli v tvojo hišo in ga ven pospremi policija, bom to odobraval tudi jaz. Vsakdo bo.
No, na srečo velika večina odobrava tudi ko gre za "občinsko" hišo. Nobenega nerazumevanja.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
nirm ::
Nism bil še v rogu, sam sm si predstavlju, da je zadeva v tej smeri. Ja, na nek način škoda, da gre zadeva po gobe...po drugi strani, če moram jst plačevat za vsako faking pičkarijo in mi noben ne pogleda skoz prste, kaj so oni kej bolšga...pač naj se zorganizirajo ter znajdejo in najamejo plac kje drugje za nadaljne "henganje". Na dolgi rok jim bo tko najbolš...
če si bil kdaj v šoli pod kakšno tečno učiteljico ali pa v službi pod kakšnim tečnim šefom (ki sta predstavljala avtoriteto) si morda ugotovil, da ravno tisti, ki najbolj izzivajo in preiskušajo meje dovoljenega, ustvarjajo več manevrskega prostore za ostale in dajejo avtoriteti vedeti, da ni vsemogočna.
meni je marsikateri "izzivalec" v življenju šel močno na živce, ampak po tihem sem ga vedno spoštoval in mu bil hvaležen
Če se nekdo vseli v tvojo hišo in ga ven pospremi policija, bom to odobraval tudi jaz. Vsakdo bo.
No, na srečo velika večina odobrava tudi ko gre za "občinsko" hišo. Nobenega nerazumevanja.
No, saj si razumel, kaj sem napisal, a? To je zame dovolj.
Samael != Samuel
A110 ::
vidim, da je precej ultra neoliberalna agenda večine, enkrat, ko pride do nepremičnin.
bil sem v rogu 2x v življenju, tako da sem dobil vtis, nisem pa človek, ki bi tja redno zahajal, pa lahko povem še svoje videnje.
rog je razsut do amena, nekateri deli so zelo nevarni, vseeno pa so ene trije prostori, ki so za silo urejeni z dekicami, razsvetljavo, kakšnimi stoli/kavči in kakšnim inštrumentom.
rog služi kot "svoboden henging place" ljudem, ki ta heng potrebujejo. omenjen heng ti sicer hitro pride pod kožo in svoje življenje lahko hitro zavisiš v temu za nekaj časa. v rogu so se našli predvsem ljudje, ki so v življenju malo izgubljeni. mnogi se ne razumejo s starši, mnogi so malo introvertirani, kakšni so zabluzili faks, nekateri pa imajo v življenju preveč vsega. vendar jim rog predstavlja točko, kamor lahko grejo, ko jih začne napajati praznina. veliko si jih potem v rogu najde še kakšen na pol amaterski hobi in se proglasi za "umetnika".
te ljudi (od katerih je večina mladih) je nesmiselno grajati in pošiljati delati, kajti te ljudje so predvsem produkt časa, v katerem živimo. časa, v katerem se ne da kaj dosti narediti / spremeniti, časa, kjer je večina ljudi na internetu in kjer vsi gledajo le še na denar in seks. ogromno je ljudi, ki dela, pa so vsak dan na antidepresivih ali pa z muko vstajajo in čakajo, da bo dneva konec.
zakaj po obnovi roga ne bo isto?
- rog je razsut. in ko prideš na koncert, se prideš tudi podružit. po koncertu se lahko zavisiš, od nekje se bo našlo par kozarcev in plastenk z vinom. začele se bodo debate, spogledovanja med spoloma, kakšen spontan jam session, marsikaj. nihče ne bo nikogar preganjal. ko se ti bo zdelo, boš šel domov. če se ti kozarec prevrne s police, ni panike, parkrat boš povlekel s papirjem in bo, itak je bilo že prej umazano in slabše ne more biti. naslednje jutro se boš zmačkan zbudil povsem lahkoten ker si malo okusil življenje. brez 3e v denarnici, ki si jih pripeval za vino.
- po obnovi roga bo vse spedenano. večina ljudi ne bo dobila ateljejev, ker amaterski "umetnik" pač ne bo dovolj. veliko se bo oddalo po politični liniji. Po koncertu (ki bo po možnosti plačljiv) bo prišel hišnik in čistilka in ob 10h zaklenila. adijo, mladina. razumljivo, ker prostor mora ostati urejen. mladini torej ostane ali drag kafič za turiste, ki se bo zaprl ob 12h, ali pa klopca (kar je problem, z vidika mrzlih letnih časov in dežja). v obeh primerih ne bo zasebnosti, večino pa bo vse skupaj odvrnilo in bodo rajši šli domov nazaj za računalnik.
kar se tiče visenja pred metelkovo, se da priti do podobnega izhodišča, kot v rogu. vendar pa je metelkova precej kapilatistična za zidom kvazi anarhije. čim boš želel iti pod streho, boš moral plačati vstopnino in pijačo, ki ne bo nič cenejša kot v lokalih.
kar se tiče "svobodnega henga" je to ena od osnovnih potreb ljudi že od pradavnine. ljudje so se včasih okupljali okoli lipe, pogost je bil tudi kakšen skupen prostor za druženje. pravilo "svobodnega henga" je, da je na voljo vsem kadarkoli, da je brezplačno, in da se ga vsi akterji udeležijo z enako mero sproščenosti. to pa je mogoče le, če imajo do nekega prostora vsi isti odnos, se pravi na noben ni lastnik ali pa posebej zadožen za skrb. včasih (tudi še v poznem socializmu) je bilo teh prostorov kar nekaj v skupnosti, s prihodom kapitalizma in ekonomske logike pa se je prostore zavarovalo in posledično zbirokratiziralo s pravili do amena. kot še veliko drugih stvari. zato večina starejših ne razume te situacije, ker na stvari gleda skozi svoje oči. ( podobno kot npr. starejši so se morda na faks lahko odfurali z vespico, danes je treba narediti izpit, plačati registracijo in zavarovanje in večina mladih nima denarja za kaj takega, čeprav bi vespico lahko vozila enako dobro tudi brez vse birokracije).
rogovci so izjemno neprilagodljivi in tudi imajo masla na glavi. ampak dana situacija mi je vseeno sprožila nekaj razmišljanja.
Vso to dobiš na varen način v skoraj vsakem študentskem domu. Sploh v kakem akademskem kolegiju je že zelo podobno rogu.
pozabi na heng na igriščih nekdo bo poklical policijo, ki bo prišla in mladini brez obotavljanja napisala kazni
Res? kazen za kaj?
kazen za javni red in mir, hrup, pitje na javnem kraju, pozabljeno osebno marsikaj se najde.
Čakaj malo, če bodo kršili javni red in mir, potem pravilno da jih policija razhajka. Če bodo pa samo normalno "hengal", jim pa nihče nima kaj. Hrup po 22:00 uri ja, prej pa ne.
ravno take sive točke mehčajo družbo. kaj hitro se lahko zgodi, da ne bo zunaj po 22ti prepovedan samo hrup ampak tudi fizična prisotnost ljudi. da ti bodo dovolili voziti avto samo do ene tone in samo do 40kw, da boš pil pivo samo še iz vrečke, da bo tvoja bajta pod kulturno zaščito in je ne boš niti smel več podreti...
Mogoče bodo tudi kaj takega probali. In proti temu se bomo borili. Proti podiranju razpadajočega smetišča sredi prestolnice, zaradi ene 50 osebkov, ki bi radi imeli zastonj heng, pač ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nurmaln ()
Kaj pa alternativna glasba, a ta ti je pa všeč? No, delu populacije je, ampak selektiven kot si, bi pa ti morali za svoje delovanje zaslužiti toliko, da bi sami vzdrževali prostore ustvarjanja.
Kdo zdaj komu polaga besede v usta?
VSI bi morali zaslužiti toliko, da bi sami vzdrževati prostore.
Na primer v opero hodim, plačam vstopnico. Zelo verjetno se s prodajo vstopnic ne pokrijejo. Takoj sem za to, da se financiranje opere iz javnih sredstev ustavi. Pa naj si najdejo druge vire financiranja. Če je potrebno naj dvignejo ceno vstopnic toliko da bo profitabilno. Če po višjih cenah ne bo dovolj obiskovalcev, potem nas pač ne uživa dovolj v operi in je ne potrebujemo. Bomo hodili na Dunaj.
Mato989 ::
Če se nekdo tretji vseli v mojo hišo brez mojega dovoljenja, bom kar vesel če ga bo policija pospremila ven, tudi na silo če bo treba.
Vidiš, to je problem. Težave z razumevanjem.
Če se nekdo vseli v tvojo hišo in ga ven pospremi policija, bom to odobraval tudi jaz. Vsakdo bo. Ampak nekaj vas ima težave z razumevanjem in si stvari, ki jih napišemo, prevede nekoliko po svoje, ter jih polaga sogovornikom na usta.
Če pa se bo pa v praznem, leta in leta propadajočem, zapuščenem skladišču, propadli tovarni ... v lasti občine ker živim organizirala in angažirala skupina ljudi različnih interesnih dejavnosti, kot so razne delavnice, plesne skupine, koncerti, organiziranje deljenja hrane brezdomcem ... bom pa to pozdravil. Ja bom. Pa če se svetohlinci, kvazi pravičniki, in ostali vseznalci po tleh mečete.
Da, zavedam se, da bo takšna stvar pritegnila tudi nekaj izgubljenih duš, da bo tam zatočišče mogoče našel tudi kakšen narkoman, brezdomec, celo migrant, da bo za marsikogar to postala hangouts točka, ampak to ne spremeni v mojih očeh prav ničesar.
Čeprav sem sam prestar za te hece in Rog, kot sem v preteklosti že poudaril, ni bil ravno v interesu mojega zanimanja, ironično sam med prav vsemi vami, ki tu komentirate in se po tleh mečete zaradi nekih namišljenih "igel vsepovsod, kamor stopiš" in podobnih bedarij, ki ste jih sproducirali (celo štajerci tipa IL_DIAVOLO, Mato989 in podobni jamrači, ki imajo že tako samo po sebi dovolj masla na glavi ... niso pa Roga od blizu videli) živim najbližje tega - na Ilirski, zgolj par metrov stran. Ampak vsi vi veste več. Vsi se po tleh mečete, kot da je Rog nekaj najbolj groznega, kar se vam je zgodilo v življenju. Da, domišlija na osnovi predsodkov naredi svoje.
Bistvo je samo par zadev:
1. ROGovci(če jih lahko ako kličemo) niso ne uradni najemniki niti lastniki te nepremičnine
2. Bilo jim je ponujen nadomesten prostor pa ni blo ok
3. na sodišču so dobili NALOG da se spokajo
4. upirali so se fizično proti URADNIM OSEBAM ki so prišle naredit svoje delo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
@mato989, mi poveš kaj več o drugi točki? Bojda si kar poznavalec te zadeve.
Samael != Samuel
Zimonem ::
Na primer v opero hodim, plačam vstopnico. Zelo verjetno se s prodajo vstopnic ne pokrijejo. Takoj sem za to, da se financiranje opere iz javnih sredstev ustavi. Pa naj si najdejo druge vire financiranja. Če je potrebno naj dvignejo ceno vstopnic toliko da bo profitabilno. Če po višjih cenah ne bo dovolj obiskovalcev, potem nas pač ne uživa dovolj v operi in je ne potrebujemo. Bomo hodili na Dunaj.
Ne da se. Preprosto. Pa primerjat lj in Dunaj je brezveze.
@a110
ko zoki v treh letih zapleni še akademski kolegij in iz njega naredi pol hostel pol zasebni dom pod kamerami in kartico tudi ne bo več tako zabavno. poleg tega v študentske domove nima dostop vsak.
sicer pa probleme z modernizacijo časov nima samo ljubljana, tudi v beogradu bežijo mladi pred vsem mogočim v najbolj skrite parke, da ne bi koga motili, ampak na koncu bo še vedno frka ( video pristnega študentskega druženja, ampak na koncu vedno pride policija)
lahko si pogledate tudi kakšno epizodo slucajevi x na youtubu in vidite, kako pišejo 100e kazni dedijem pred blokom, ki pije pivo, ker je pitje alkohola na prostem prepovedano.
ne pravim da zagovarjam rog, ampak pravociram razmišljanje o tem, ali si želimo ohraniti malo zdravega kaosa, ali pa bomo vse pustili kapitalu in birokratskim pravilom družbe ničelne odgovornosti.
ko zoki v treh letih zapleni še akademski kolegij in iz njega naredi pol hostel pol zasebni dom pod kamerami in kartico tudi ne bo več tako zabavno. poleg tega v študentske domove nima dostop vsak.
sicer pa probleme z modernizacijo časov nima samo ljubljana, tudi v beogradu bežijo mladi pred vsem mogočim v najbolj skrite parke, da ne bi koga motili, ampak na koncu bo še vedno frka ( video pristnega študentskega druženja, ampak na koncu vedno pride policija)
lahko si pogledate tudi kakšno epizodo slucajevi x na youtubu in vidite, kako pišejo 100e kazni dedijem pred blokom, ki pije pivo, ker je pitje alkohola na prostem prepovedano.
ne pravim da zagovarjam rog, ampak pravociram razmišljanje o tem, ali si želimo ohraniti malo zdravega kaosa, ali pa bomo vse pustili kapitalu in birokratskim pravilom družbe ničelne odgovornosti.
Pravzaprav boš v tem primeru res hodil zgolj še na Dunaj. Če vidiš v kulturi zgolj še eno stvar, ki služi profitu.
Samael != Samuel
@a110
Ne pravim da so te destrukcije po mojem okusu. Niti malo ne. Je pa razlika ali nekdo popiva po ulici ali neka neuravnovešena skupnost , ki ne ve ne kod ne kam. Zadeva se vleče že dolgo, niso pa našli ničesar s čimer, bi popravili svoj fenomen. Ostaja zgolj slab priokus okupatorjev. Že če bi bili vzdrževani fikusi okrog Roga bi jih sosedje lepše gledali. Če si pa še tu v konfliktu. Komu naj potem župan pritegne?
Spxy ::
Če ti ti kvazi koncerti prinesli vsaj toliko, da bi si objekt lahko sami renovirali, bi na mestu MOL celo razmislil, da se jim pusti "ustvarjat". Dokler pa niso niti samozadostni se pa ne čuditi, da jih nočejo tam gledat. Po posnetkih sodeč, je za ohranitev ogromno ljudi.. Pa ni hudič, da če bi imeli željo, bi si lahko nekaj ustvarili.
Nekoliko imaš zmedene pojme. A koncert slovenskega filharmoničnega orkestra pa prinese toliko, da od tega živi Slovenska filharmonija? A predstava v Mladinskem lutkovnem gledališču pa prinese toliko, da od tega živi Lutkovno gledališče kot ustanova?
Kar nekaj vas je, ki menite, da bi oni pa morali plačati najemnino za prostore, kot to počnejo ostala kulturna društva, itd. Le da ostala kulturna društva tega ne počnejo. Jih financirajo občine, jih financira država. In tu ste selektivni. Imaš rad opero, hodiš v opero? Da? Ne? No, SNG Opera in balet dobi velik del sredstev za delovanje iz proračuna.
Ne hodim ne na ene, ne na druge vrste. Tukaj se pogovarjamo o ROGU in za njih pravim, da bi morali pač biti samozadostni. Če boš odprl temo o filharmoniji bom imel tam enako mnenje.
EDIT: Pa da še dodam na "alternativo". Tudi jaz imam svojo vizijo alternativnega življenja, pa je v tej državi žal ne bo šlo izvesti. A to pomeni, da se mora celoten sistem prilagoditi meni? Ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Spxy ()
Ne hodim ne na ene, ne na druge vrste. Tukaj se pogovarjamo o ROGU in za njih pravim, da bi morali pač biti samozadostni. Če boš odprl temo o filharmoniji bom imel tam enako mnenje.
Torej, če sem te prav razumel, bi moralo biti po tvoje vsako kulturno udejstovanje ekonomsko-profitno naravnano? Kultura, začenši (zgolj kot primer) že z literarnim, takšnim, drugačnim natečajem, že najmlajših, bi morala prinašati profit, biti finančno samozadostna, ali pa nima kaj početi v tem prostoru, v naši državi? In če od vstopnic Mladinskega lutkovnega gledališča ne zaslužijo dovolj za delovanje, vzdrževanje samega gledališča, le ta nima kaj početi v našem prostoru?
Mislim, da sploh ne veš, kaj točno govoriš.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
Torej, če sem te prav razumel, bi moralo biti po tvoje vsako kulturno udejstovanje ekonomsko-profitno naravnano? Kultura, začenši (zgolj kot primer) že z literarnim, takšnim, drugačnim natečajem, že najmlajših, bi morala prinašati profit, biti finančno samozadostna, ali pa nima kaj početi v tem prostoru, v naši državi?
Mislim, da bi moralo biti vsako kulturno udejstvovanje naravnano tako, da ne bremeni tistih, ki se ga ne udejstvujejo. Pa temu žal ni tako, ne v primeru ROG-a in ne filharmonije.
Torej, če sem te prav razumel, bi moralo biti po tvoje vsako kulturno udejstovanje ekonomsko-profitno naravnano? Kultura, začenši (zgolj kot primer) že z literarnim, takšnim, drugačnim natečajem, že najmlajših, bi morala prinašati profit, biti finančno samozadostna, ali pa nima kaj početi v tem prostoru, v naši državi?
Če siliš, tudi. Ni samo stran pot. Zadeva se vleče že dolgo. Rogovci se pa tudi niso potrudili urediti svojega teritorija. Pa so imeli cca 10 let.
Mato989 ::
Mislim, da bi moralo biti vsako kulturno udejstvovanje naravnano tako, da ne bremeni tistih, ki se ga ne udejstvujejo. Pa temu žal ni tako, ne v primeru ROG-a in ne filharmonije.
Točno to!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
solatko ::
nirm - Čas bi že bil, da začnejo študentje razmišljat, kakšne predstavnike izbirajo v študentsko oblast! V preteklem obdobju ni bilo kaosa, ta je od leta 1991 vedno večji. Vidiš, meni pa so šli izzivalci vedno na organ, ker so me spravljali v izkušnjo, da jih preveč poškodujem in sebe spravim v problem, zaradi prekoračenega silobrana. Zato imam vedno raje mirne kraje, kjer ljudje vedo, kje je meja pa se imamo vseeno fajn.
Samael - A je tebi jasno, da lastnik odloča, kdaj bo kakšno zadevo uredil, če gledaš Ljubljano, se od Hribarja naprej, ni delalo praktično nič na vzdrževanju in obnavljanju že obstoječega dela LJ.
Zoki je pač pričel z urejanjem mesta in med prvimi projekti je bila tudi tovarna Rog, vendar so dolgo potekali stečajni postopki in urejanje lastništva, s tem, da se objekta ves ta čas ni vzdrževalo, tudi ne rezervarjev, ki predstavljajo hudo ekološko bombo za pitno vodo mesta.
V nikogaršnjem obdobju, so Rog zasedli skvoterji, ob ureditvi lastniških razmerij pa je MOL izrazil željo po sanaciji degradiranega območja nekdanje tovarne. Po projektu, ki je bil izbran, se celo namenja dejvnostim kulture in subkulture, verjetno pa ne ponočevanju zdolgočasene študentske populacije in izgubljencev, do jutranjih ur.
Nobenega od teh, ki so se grupirali v Rog-u, niso nikoli zanimali okoliški stanovalci, flaše, alupacki, scalo in sralo se je po celi Trubarjevi, odvisno o dogodkov, do jutrenjih ur, zjutraj pa je bil vonj po vsem dogajanju, kar prepričljiv pa še kak zakjen, vinjen osebek se je našel v kakšni veži.
Tudi, če se gre subkulturo, je včasih potrebno pogledat tudi na ljudi, ki nimajo možnosti po dogodku odit drugam ampak morajo vse to prenašat dolga leta. Dejstvo je, da je v LJ ogromno ustvarjalnih ljudi, ki nimajo svojih prostorov in bodo veseli kulturnega centra Rog, niso pa bili pripravljeni delovati v za življenje nevarnih nepremičninah. Če bo preveč lekarniško, se bojo marginalci pač umaknili drugam (vedno se najde kakšna zapuščena reč) in se s subkulturo ukvarjali tam, dokler jih bodo lastniki pustili.
Najpomembnejše od vsega pa je to, da se končno počisti ekološka bomba na tem območju, vse ostalo so drobtinice.
Samael - A je tebi jasno, da lastnik odloča, kdaj bo kakšno zadevo uredil, če gledaš Ljubljano, se od Hribarja naprej, ni delalo praktično nič na vzdrževanju in obnavljanju že obstoječega dela LJ.
Zoki je pač pričel z urejanjem mesta in med prvimi projekti je bila tudi tovarna Rog, vendar so dolgo potekali stečajni postopki in urejanje lastništva, s tem, da se objekta ves ta čas ni vzdrževalo, tudi ne rezervarjev, ki predstavljajo hudo ekološko bombo za pitno vodo mesta.
V nikogaršnjem obdobju, so Rog zasedli skvoterji, ob ureditvi lastniških razmerij pa je MOL izrazil željo po sanaciji degradiranega območja nekdanje tovarne. Po projektu, ki je bil izbran, se celo namenja dejvnostim kulture in subkulture, verjetno pa ne ponočevanju zdolgočasene študentske populacije in izgubljencev, do jutranjih ur.
Nobenega od teh, ki so se grupirali v Rog-u, niso nikoli zanimali okoliški stanovalci, flaše, alupacki, scalo in sralo se je po celi Trubarjevi, odvisno o dogodkov, do jutrenjih ur, zjutraj pa je bil vonj po vsem dogajanju, kar prepričljiv pa še kak zakjen, vinjen osebek se je našel v kakšni veži.
Tudi, če se gre subkulturo, je včasih potrebno pogledat tudi na ljudi, ki nimajo možnosti po dogodku odit drugam ampak morajo vse to prenašat dolga leta. Dejstvo je, da je v LJ ogromno ustvarjalnih ljudi, ki nimajo svojih prostorov in bodo veseli kulturnega centra Rog, niso pa bili pripravljeni delovati v za življenje nevarnih nepremičninah. Če bo preveč lekarniško, se bojo marginalci pač umaknili drugam (vedno se najde kakšna zapuščena reč) in se s subkulturo ukvarjali tam, dokler jih bodo lastniki pustili.
Najpomembnejše od vsega pa je to, da se končno počisti ekološka bomba na tem območju, vse ostalo so drobtinice.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
Torej ima smisel po tvoje samo tisto izvajanje kulturnih dejavnosti, ki prinaša zadosten profit? Vsega ostalega kot narod ne potrebujemo? Prav neverjetno, res neverjetno, kako nedorasli so tvoji pogledi na življenje in svet.
Samael != Samuel
Torej ima smisel po tvoje samo tisto izvajanje kulturnih dejavnosti, ki prinaša zadosten profit? Vsega ostalega kot narod ne potrebujemo? Prav neverjetno, res neverjetno, kako nedorasli so tvoji pogledi na življenje in svet.
Zakaj obračaš besede? Pravim samo, da če se jaz ne želim udejstvovati v nečem, ne vidim smisla, da za to tudi plačam mar ne?
Zakaj obračaš besede? Pravim samo, da če se jaz ne želim udejstvovati v nečem, ne vidim smisla, da za to tudi plačam mar ne?
Jaz tudi ne vidim potrebe v vplačevanju v zdravstveno blagajno skozi leta, glede na to, da sem v zadnjih 20ih letih obiskal osebnega zdravnika mogoče 2x, razumem pa zakaj to počnem, četudi s tem prispevam zgolj k temu, da lahko ti s svojimi težavami zdravnika obiščeš 30-krat ali večkrat (kot si za to prispeval sam).
Saj vem, da ne boš razumel primerjave s solidarnostjo in vzajemnostjo, mogoče jo bo pa kdo drugi. Kultura ni nekaj samoumevnega. Ali je narod ima ali je nima. Vem, da so tu poznani sociopati tipa Mato989, ki bi rekli "kar se mene tiče, je ne potrebujemo" ampak to je pač odraz bolnega duha, ne pa dejanskega razumevanja sveta, ki nas obdaja. Preveč stvari jemeljemo kot samoumevne. Tudi kulturo naroda.
*dovolj od mene za nocoj - zjutraj bo treba v službo, pa pred tem še kaj za postoriti :)
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
solatko ::
Samael - Poglej, ni vsaka kultura, kultura, se pa iz kakšne subkulture razvije kaj uporabnega in takrat začne umetnik služiti ali pa po smrti dediči. Nobena zvrst kulture na začetku ni z ničemer podprta, če jo sprejema veliko ljudi, potem živi bolje, če je za marginalce, se mora pač znajti. Določene dele kulture sofinancira oblast, vendar tu velja velika anarhija, saj se sredstva delijo bolj na poznanstva in politično všečnost, kot dejansko zaslužena pomoč umetnikom, ki so in. Ampak tako je z vsemi sredstvi, ki jih deli država, je pa normalno, da nobena vrste kulture ne more živet od 2mio prebivalcev, toliko jih ima predmestje večjega mesta in še tako različnih po vseh kriterijih.
Spxy - Vidiš jaz se pa s tem ne strinjam. Vsaka kultura si zasluži določeno podporo, saj bi si sicer kulturo lahko privoščili samo bogati posamezniki in države, si za to?
Spxy - Vidiš jaz se pa s tem ne strinjam. Vsaka kultura si zasluži določeno podporo, saj bi si sicer kulturo lahko privoščili samo bogati posamezniki in države, si za to?
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
Samael - Poglej, ni vsaka kultura, kultura...
Moram še na to odgovoriti Solatko, potem pa res spokam.
Glej na to s stališča uporabnika, nas prebivalcev - ne pa merljivosti. Kultura je precej abstraktna reč (včeraj si me nekoliko provokativno spraševal po mednarodni uveljavljenosti izvajalcev - ker kao to je pa za delovanje nečesa res pomembno), ki se je ne meri vedno z velikostjo, finančni uspehom, ampak predvsem z doživljanjem, z delanjem naših malih, kratkih življenj bogatejših, bolj polnih.
Recimo, tam imaš neko gledališče, ki na leto naredi toliko in toliko predstav, za vzdrževanje ustanove, programa nameni država milijone. Ne zame, to recimo ni v mojem interesu zanimanja, temveč naprimer zate, delajo tvoje življenje, življenje dela družbe, njihov standard bolj polno. In zato je pomembno. Zato mi kot družba gledališče potrebujemo.
In potem imaš tam neki park, ki ga vzdržuje občina, spet ne zame ali zate, mogoče sploh živiš ne blizu parka, ali pa je to izven interesa tvojega zanimanja, ampak spet to kot družba potrebujemo, dela naše življenje, naš družbeni standard bolj polno. In potem imaš skate park, ki spet stane, ga pa ne potrebujeva ne ti ne jaz, je pa spet pomemben za del populacije. Pa delavnice. Pa natečaje. Pa dogodke. Lahko bi našteval še pa še.
In potem imaš spet recimo neko Metelkovo, ki na leto naredi toliko in toliko koncertov, predstav ... pa naj bodo to tuji izvajalci ali domači, neuveljavljeni, pa naj gosti danes 50 ljudi ali jutri 200, spet nekaj kar je za del populacije pomembno, dela njihovo življenje bolj polno ... in kaj ima tu veze, kaj je zate dovolj kultura ali kaj ne, pa kaj je zate dovolj umetnost in kaj ne. Saj to ni nekaj, kar je namen samemu sebi, temveč nekaj kar služi v tem primeru meni. V drugem tebi. Delu populacije. In zato je prav, da država, občina, katere del smo, to podpre. Za mas same. Ali pa gremo nazaj v jame.
Ne vem, če sem se dovolj jasno izrazil in povsem prepričan sem, da marsikdo ne bo razumel, ampak kar želim povedati, da nas vse te stvari, tudi če posamezniku nekaj ne leži, ne vidi interesa v tem in onem, kot družbo bogatijo. Ena stvar je zate, druga je zame. In prav je, da je na ravni skupnosti podprto oboje, ne zgolj tisto, kar je v interesu zanimanja zgolj enega naju.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
Pravzaprav boš v tem primeru res hodil zgolj še na Dunaj. Če vidiš v kulturi zgolj še eno stvar, ki služi profitu.
Nikoli nisem mislil, niti namigoval, da kultura služi profitu. Daleč od tega. Ampak če jaz uživam v operi še ne pričakujem, da bi jo moral sofinancirati moj sosed, ki je še ni videl od blizu in je verjetno tudi ne bo.
Jaz tudi ne vidim potrebe v vplačevanju v zdravstveno blagajno skozi leta
Ta potreba skoraj zagotovo obstaja, ker je fino imet zavarovanje. Tako kot zavarovanje hiše na primer. Se pa tudi pri tem ne strinjam da bi moralo biti obvezno, tako kot je.
Glej na to s stališča uporabnika, nas prebivalcev - ne pa merljivosti. Kultura je precej abstraktna reč (včeraj si me nekoliko provokativno spraševal po mednarodni uveljavljenosti izvajalcev - ker kao to je pa za delovanje nečesa res pomembno), ki se je ne meri vedno z velikostjo, finančni uspehom, ampak predvsem z doživljanjem, z delanjem naših malih, kratkih življenj bogatejših, bolj polnih.
Glej ti na to kot na ekonomski problem. Recimo da imaš sredstva, ki jih je neka družba pripravljena dati v kulturo, omejena (kar jasno so). Ta sredstva je treba nekako razdelit. Obseg sredstev ki bi jih kulturniki, umetniki in "umetniki" potrebovali ali želeli so praktično neomejeni. To pomeni, da mora nekdo določiti neko hierarhično lestvico, neko prednostno listo s katero bo določil kdo dobi sredstva in koliko jih dobi, večina jih bo v vsakem primeru dobila veliko manj kot bi jih "potrebovali".
Jaz pravim, da ga v Sloveniji ni enega človeka, ki bi ta sredstva znal primerno oziroma "pravično" razporediti. Zato mislim da je zgrešeno to sploh poizkušati. Veliko bolje je zadevo outsource-ati celotni družbi, namesto da imamo referendum na to temo pač pustimo da vsak glasuje s svojim denarjem. To je edini način, da bodo sredstva razporejena tako, kot družba kot celota, meni da je primerno.
Ti meniš da v Sloveniji imamo človeka, ki bi znal sredstva primerno razdeliti? Any names?
aviator ::
Primerjat Rogovce in opero. Sej ne moreš verjet. Sej ni vse denar, neka neoliberalna skropucala tudi meni niso všeč,na Metelkovi sem se še sam kdaj znašel a to ni niti kultura, vsak izmed teh zapitkov pa nas bo v življenju koštal enih pol milijona socilanih eur ter en kup živcev. Sej ne da rabi bit vse sterilno kot so nekteri govorili,ampak lej ,usedli bi se napisal par zahtev, ponudi se alternativa in plac, ki ima nek skeret, koše za smeti in varne sobe za drogiranje. Po možnosti se zgradi potresno varne ruševine. Za neko osnovno čistočo, bi tudi uporabniki sami lahko pokazali zanimanje. Tiste 3 varkote, 2 čistilki in 2 odvoza smeti na teden bi pa tudi lahko pokrila MOL, konec koncev bi šlo v resnici za neko kulturno znamenitost. Na Kitajske take strpajo v delovna taborišča. Lenuhi se zbrihtajo, pa nekaj rata iz njih pravim umetnikom pa to da štof in voljo ,da ko jih spustijo ven ratajo še boljši. Pa še kaka cesta se zgradi. Tko pa, če ni Janše na oblasti nimajo ideje proti čemu naj bi se sploh borili. Za politične talce jih vzame kakšen manipulator grande kot je Jenull. Sej to so bili vsi tile naši politiki, ko so bili mladi. Na koncu se obrijejo, oblečejo v frake in ratajo gospodje, ter pozabijo stare prijatelje, ki so jih naredili žrtve in spravili na oblast. Tudi dilerčki se preoblečejo in začnejo voziti Mercedese.
gruntfürmich ::
sj verjetno je fino hengat s takšno družbo kot je verjetno v rogu, kjer vsakega sprejmejo in nimajo predsodkov do drugih (tako si jaz iz izkušenj predstavljat to družbo iz dna družbene lestvice; po izkušnjah pač), ampak to da gredo okupirat večje stavbišče sredi ljubljane in potem še vehementno trditi da je to njihovo, pa je zrelo za psihiatrijo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
borisk ::
Glede tistega da sprejmejo vsakega in nimajo predsodkov do drugim bi sam jemal z rezervo, so bili po cajtngi tudi o tem da se bockajo med sabo, pa nekaj je osebkov je "več" kot ostali. Se pravi so brez predsodkov dokler pihaš v isto smer.
Nikoli nisem mislil, niti namigoval, da kultura služi profitu. Daleč od tega. Ampak če jaz uživam v operi še ne pričakujem, da bi jo moral sofinancirati moj sosed, ki je še ni videl od blizu in je verjetno tudi ne bo.
Kaj pa knjižnice? Mestne knjižnice, glede na to da nisi bralec, a je prav, da jih gradijo in financirajo občine ali pa bi se morale zgraditi iz članarin oz. če teh sredstev ni zadostno, v Sloveniji ne bomo imeli knjižnic?
Kot po tvoje ne bi imeli oper, galerij, gledališč, muzejev, umetniško-kulturnih društev ... če le ta ne bi imela podporo države ali lokalne skupnosti.
Ko te berem, ne vem, če imaš vsaj približno predstavo, kako sodobna družba okoli tebe funkcionira in zavedanje, da nas tvoja miselnost vrača nazaj v srednji vek.
Samael != Samuel
c3p0 ::
Glede tistega da sprejmejo vsakega in nimajo predsodkov do drugim bi sam jemal z rezervo, so bili po cajtngi tudi o tem da se bockajo med sabo, pa nekaj je osebkov je "več" kot ostali. Se pravi so brez predsodkov dokler pihaš v isto smer.
Bockajo se, ko zmanjka "good stuffa", do takrat je pa vse kul.
Kaj pa knjižnice? Mestne knjižnice, glede na to da nisi bralec, a je prav, da jih gradijo in financirajo občine ali pa bi se morale zgraditi iz članarin oz. če teh sredstev ni zadostno, v Sloveniji ne bomo imeli knjižnic?
Kot po tvoje ne bi imeli oper, galerij, gledališč, muzejev, umetniško-kulturnih društev ... če le ta ne bi imela podporo države ali lokalne skupnosti.
Ko te berem, ne vem, če imaš vsaj približno predstavo, kako sodobna družba okoli tebe funkcionira in zavedanje, da nas tvoja miselnost vrača nazaj v srednji vek.
Seveda, ker dokler nismo imeli nanny-state, ki sofinancira VSE, opere, galerije, gledališča, muzeji in knjižnice niso obstajale. Vse našteto je izum 20. stoletja.
matobeli ::
Kaj če bi si ti dejansko prebral kako so bile financirane take ustanove v preteklosti, ter primerjal vir financiranja z "nanny state" in oba objektivno ocenil iz stališča povprečnega prebivalca.
A nam boš podal svojo oceno?
A nam boš podal svojo oceno?
aviator ::
Sej sem v gimnaziji precej hengal z podobnimi osebki, hodil sem na bližnjo Ledino, šlo še je kdaj na Metelkovi, pa pohat na Trubarjevo. Men se ne zdi noben posebej odprte glave razen vodje, ki je običajno two face. Jbg če jim ne slediš do pikice tocno te izločijo tako kot vse ostale subkulture. Tovrstni alternativci imajo med sabo dogovorjen police of truth. Na vrhu je vedno nek manipulator Grande. In ta manipulator Grande, je dostikrat nato pomembna živina v kakšni študentski politiki, odvetnik ali uspešen neoliberalni biznisman, ki ganja čistilke delat do onemoglosti za minimalca in pri tem manipuliranjem uziva. On odloča kdo mu je morebitna konkurenca in scuva ljudi proti konkurenci. Ko tem ljudem naposled uspe opozoriti nase z tolpo bedakov za sabo, se preobleče in ne pozna več nikogar.
Isto velja za vse gange, svoje pameti ne smeš imeti, če nisi eden unih na vrhu.
Opazoval sem političen vzpon Kordisa skozi proteste. Takrat sem si mislil, kaj je to za en dzanx, faliran student, ki skaze po filozofski fakulteti. Evo ga zdej. Modus operandi je še vedno isti. Narcisoidnost in otročje obnašanje na vsakem koraku, zabijanje in topotanje. Se kaj razlikuje od obnašanja Trumpa in teh for tik pred prevzemom oblasti od Bidena?
dice7 ::
Seveda, ker dokler nismo imeli nanny-state, ki sofinancira VSE, opere, galerije, gledališča, muzeji in knjižnice niso obstajale. Vse našteto je izum 20. stoletja.
Ce ste ta poslopja v preteklosti pozigali se ne pomeni, da niso obstajala
Dafuk dude? A si funkcionalno nepismen?
Grega3 ::
Glede tega da so rogovci sprejemali vse, tudi drugače misleče popolnoma ne drži. Ravno nasprotno če si razmisljal drugače so ti na vso silo hoteli vsiliti njihovo mišljenje. Na koncu je bilo tako da so bili oni najbolj pametni in vsi ostali z drugačnimi pogledi so bili idioti...
Ne glede na njegovo pismenost si se izognil vprašanju o analizi financiranja. Torej "nanny state" vs zasebni kapital in kaj to pomeni za janeza.
Ne glede na njegovo pismenost si se izognil vprašanju o analizi financiranja. Torej "nanny state" vs zasebni kapital in kaj to pomeni za janeza.
Hočeš rečt da so se vse te stvari financirale iz davkov?
WizzardOfOZ ::
Glede tega da so rogovci sprejemali vse, tudi drugače misleče popolnoma ne drži. Ravno nasprotno če si razmisljal drugače so ti na vso silo hoteli vsiliti njihovo mišljenje. Na koncu je bilo tako da so bili oni najbolj pametni in vsi ostali z drugačnimi pogledi so bili idioti...
Nič drugače kot na slo-techu in na splošno v celi sloveniji.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Hočeš rečt da so se vse te stvari financirale iz davkov?
Hotel sem reči da si preberi ali poglej video o nastanku in financiranju teh ustanov, njihovo namembnost, ter se na podlagi tega odloči kakšni viri financiranja so najbolj primerni da te ustanove lahko opravljajo svojo funkcijo.
@gruntfürmich
nekaterim je fino hengat, nekaterim ni in pač ne hengajo. vprašanje glede zasedbe javne dobrine pa bom postavil tudi še z nekega ekonomsko-moralnega vidika. in sicer, ali te ljudje/subkultura/organizacija prinašajo mestu dodano vrednost, bolj kot bi jo kakšna druga inštitucija ali ne? in za koliko stroška?
rogovci niso mol stali praktično nič, noben denar se tam ni pral, včasih so dobili še kakšna evropska sredstva, ki so jih res morda razdelili sami sebi za nič dela, ampak v končni fazi so si za ta denar kupili čike, ne vikenda na hrvaškem, denar je namesto v nizozemskem proračunu od nizozemske hipi komune pristal v slovenskem proračunu. vprašanje pe je, kolikšna je njihova dodana vrednost bila. sam smatram, da so mestu delali precejšnjo uslugo s tem, ko so na malo parcelo nalovili marginalne izgubljene duše (migranti, invalidi, džankiji, emoti, melanholiki...), ki bi sicer predstavljali večji problem v mestu, če bi bili individualno razkropljeni. kar pa se tiče umetniškega dela bi bil osebno z izjemo 10% stvari zelo kritičen. je pa morda sama lokacija za njih predobra in prevelika za to, kar rabijo. zdaj, treba je razumeti, da so se na prostor čustveno navezali in da molu ne zaupajo, zato tak upor.
@aviator
to, kar opisuješ je kult. in kult je zmeraj povezan s spletkami in ideologijo. je pa tudi ena od zelo naravnih človeških tvorb in se dogaja povsod, od vrtcev do visoke intelektualne srenje. zagotovo so v rogu imeli kulte, in ne samo enega. in za sprejem v kult se moraš držati nekih pravil, in zmeraj je neki lider, drži. zmeraj mora biti tudi zunanji sovražnik. všeč mi je citat iz offica (creed braton): "i have been in number of different cults, both as a leader and as a follower. you get more fun as a follower, but you get more money as a leader." Kar hočem reči je to, da z vidika družbe postane kult problematičen takrat, ko se radikalizira in začne izvajati neke sorte teror nad svetom izven kulta. ali je rog prečkal to mejo? sam ne bi rekel. je pa res, da večina ljudim z večjim egom ne bo prenašala nekega leaderja. če si pripravljen požreti mesto followerja in se z ideologijo strinjaš, pa ti kult v povezavi s hengom predstavlja pomemben aspekt uživanja življenja. v rogu so bili te kulti za udeležbo precej nezahtevni tako s finančnega kot ideološkega vidika (nisem bil član, tako da govorim iz mojega opažanja na daleč), za razliko od mnogih ostalih kultov v sloveniji (od šolskih grup, pa do raznih društev in celo političnih strank)
nekaterim je fino hengat, nekaterim ni in pač ne hengajo. vprašanje glede zasedbe javne dobrine pa bom postavil tudi še z nekega ekonomsko-moralnega vidika. in sicer, ali te ljudje/subkultura/organizacija prinašajo mestu dodano vrednost, bolj kot bi jo kakšna druga inštitucija ali ne? in za koliko stroška?
rogovci niso mol stali praktično nič, noben denar se tam ni pral, včasih so dobili še kakšna evropska sredstva, ki so jih res morda razdelili sami sebi za nič dela, ampak v končni fazi so si za ta denar kupili čike, ne vikenda na hrvaškem, denar je namesto v nizozemskem proračunu od nizozemske hipi komune pristal v slovenskem proračunu. vprašanje pe je, kolikšna je njihova dodana vrednost bila. sam smatram, da so mestu delali precejšnjo uslugo s tem, ko so na malo parcelo nalovili marginalne izgubljene duše (migranti, invalidi, džankiji, emoti, melanholiki...), ki bi sicer predstavljali večji problem v mestu, če bi bili individualno razkropljeni. kar pa se tiče umetniškega dela bi bil osebno z izjemo 10% stvari zelo kritičen. je pa morda sama lokacija za njih predobra in prevelika za to, kar rabijo. zdaj, treba je razumeti, da so se na prostor čustveno navezali in da molu ne zaupajo, zato tak upor.
@aviator
to, kar opisuješ je kult. in kult je zmeraj povezan s spletkami in ideologijo. je pa tudi ena od zelo naravnih človeških tvorb in se dogaja povsod, od vrtcev do visoke intelektualne srenje. zagotovo so v rogu imeli kulte, in ne samo enega. in za sprejem v kult se moraš držati nekih pravil, in zmeraj je neki lider, drži. zmeraj mora biti tudi zunanji sovražnik. všeč mi je citat iz offica (creed braton): "i have been in number of different cults, both as a leader and as a follower. you get more fun as a follower, but you get more money as a leader." Kar hočem reči je to, da z vidika družbe postane kult problematičen takrat, ko se radikalizira in začne izvajati neke sorte teror nad svetom izven kulta. ali je rog prečkal to mejo? sam ne bi rekel. je pa res, da večina ljudim z večjim egom ne bo prenašala nekega leaderja. če si pripravljen požreti mesto followerja in se z ideologijo strinjaš, pa ti kult v povezavi s hengom predstavlja pomemben aspekt uživanja življenja. v rogu so bili te kulti za udeležbo precej nezahtevni tako s finančnega kot ideološkega vidika (nisem bil član, tako da govorim iz mojega opažanja na daleč), za razliko od mnogih ostalih kultov v sloveniji (od šolskih grup, pa do raznih društev in celo političnih strank)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nirm ()
Telbanc ::
https://twitter.com/carcassonne51/statu...
"Rog bomo branil s svojimi telesi, borili se bomo do konca...
sam ne zdele, zdej morm dam,
ob torkih mami nardi večerjo filane paprike pa palačinke s skuto"
"Rog bomo branil s svojimi telesi, borili se bomo do konca...
sam ne zdele, zdej morm dam,
ob torkih mami nardi večerjo filane paprike pa palačinke s skuto"
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Deluješ kot insider, ki je stvari spoznal iz prve roke. Imaš za nas še kakšno pikantno zgodbico javnosti nepoznanega dogodka, ki se je v Rogu zgodil za časa tvojega bivanja tam?
Samael != Samuel
Hotel sem reči da si preberi ali poglej video o nastanku in financiranju teh ustanov, njihovo namembnost, ter se na podlagi tega odloči kakšni viri financiranja so najbolj primerni da te ustanove lahko opravljajo svojo funkcijo.
V odsotnosti pravega argumenta si želel reči "educate yourself", pa si se spomnil da bi zvenel preveč kot flat-earther in si napisal isto, samo malo bolj na dolgo.
Ko boš naredil analizo jo lahko predstaviš kot dokaz svoji trditvi o tematiki "kaj je narobe s financiranjem kulture iz javnih sredstev".
Vse kar si spisal naprej od poziva k utemeljeni debati je zgolj izmikanje.
Vse kar si spisal naprej od poziva k utemeljeni debati je zgolj izmikanje.
zavajon ::
Pred 30 leti je miličnih mulca znal tudi usekat, danes pa mislim da se to ne dogaja.
Ne vem, če se danes to ne dogaja, ker že dolgo nisem več mulc, a takrat je bilo res tako.
Se je pa s tem "postopek" zaključil, danes pa dajo tega mulca na sodišče, kjer dobi tako kazen, da mora ledvico prodati.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | parkiranje redarstvaOddelek: Loža | 7122 (5344) | St235 |
⊘ | Policijsko nasilje v skvotu Argo (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17067 (12213) | drvo |
» | S skejtanjem "motim javni mir in red" (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 20138 (16121) | Jerry000 |
⊘ | Rog (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 38504 (31478) | kuglvinkl |