Forum » Strojna oprema » Blokiran multiplier CPU
Blokiran multiplier CPU
venson ::
Pozdravljeni,
na laptopu opažam naslednjo težavo:
Prvič sem jo opazil, ko se mi je laptop v torbi zbudil iz spanja in nevede spraznil baterijo, ter se konkretno segrel... Drugič sem jo opazil danes, ko sem ponoči iz napajanja imel izklopljen računalnik, in se je zaradi varčevanja z energijo izklopil tik pred izpraznitvijo baterijo. V obeh primerih po vklopu nekaj časa (dokler se ne napolni akumulator?) je multiplier cpu-ja blokiran na 8, kar pomeni takt procesorja le pri 0,8 GHz namesto 2,5 kot je nominalna vrednost. Gre pa se za laptop Lenovo e540, s procesrojem intel i5 4200m.
Ima kdo kakšno idejo zakaj do tega prihaja? Je krepko moteče, ko prižgeš računalnik in ni tako zmogljiv kot bi mogel biti.
Lep pozdrav.
na laptopu opažam naslednjo težavo:
Prvič sem jo opazil, ko se mi je laptop v torbi zbudil iz spanja in nevede spraznil baterijo, ter se konkretno segrel... Drugič sem jo opazil danes, ko sem ponoči iz napajanja imel izklopljen računalnik, in se je zaradi varčevanja z energijo izklopil tik pred izpraznitvijo baterijo. V obeh primerih po vklopu nekaj časa (dokler se ne napolni akumulator?) je multiplier cpu-ja blokiran na 8, kar pomeni takt procesorja le pri 0,8 GHz namesto 2,5 kot je nominalna vrednost. Gre pa se za laptop Lenovo e540, s procesrojem intel i5 4200m.
Ima kdo kakšno idejo zakaj do tega prihaja? Je krepko moteče, ko prižgeš računalnik in ni tako zmogljiv kot bi mogel biti.
Lep pozdrav.
Baja ::
pojdi na power options in nastavi performance profil. ali pa v trenutnem profilu nastavi min cpu na 100%.
Ne še, saj se laptop ne pregreva. Pa tudi ventilator je mesečno spihan. Problem leži le v izpraznitvi akumulatorja. Je baja-tov nasvet deloval, hvala.
Baja ::
saj zmogljiv je isto, ampak dokler ne rabi moči, dela z nizjo hitrostjo, da prišpara energijo. ko ga obremeniš, zalaufa na polno. če ga laufaš na bateriji se zna poznati.
Ne, v tistih primerih po izpraznitvi akumulatorja je bil blokiran na 0,8 GHz, in je tako bil deloval na masimalno nekje 22% zmogljivosti, kar se je tudi videlo v task managerju. V tem načinu se tudi ni mogel segreti, saj ni teklo toliko toka skozi njega. Očitno kakšen problem s lenovo energy management. Po preklopu na performance način dela normalno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: venson ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | GPS tracker/sledilnikOddelek: Loža | 8564 (1885) | Peter40 |
» | UPS in avtomobilski akumulator.... (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 15139 (4195) | Assass1n |
» | podaljšek za avto akumulatorOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3840 (3081) | mirator |
» | Zaščita pred izpraznitvijo akumulatorjaOddelek: Na cesti | 2413 (1655) | Spajky |
» | Pretvornik napetostiOddelek: Pomoč in nasveti | 2922 (2725) | Duhec |