» »

Avtorske pravice diplomskega dela oz. njeno zavarovanje

Avtorske pravice diplomskega dela oz. njeno zavarovanje

slitkx ::

Da bom ziher...

Ko sem dal diplomsko delo v knjižnico fakultete ter CTK, je s tem postala javno delo?
Kolikšen del diplomskega dela je dovoljeno skopirati? (Pri tem seveda navedba vira.)
Je možno na kak način zavarovati diplomsko delo za primer odškodnine, če bi bila vsebina neposredno uporabljena v praksi (za projekte, razvoj, ipd.)?

Hvala za konkretne odgovore.

St235 ::

Pri diplomskih nalogah veljajo enaka pravila kot pri ostalih tektih. Kopirat (fizično) je za osebne potrebe mislim, da dovoljeno 1/3. Samo citiranje kot tako mislim, da ni omejeno dokler si naveden kot originalni avtor. V primeru komercialne rabe si seveda upravičen do deleža kot bi se dogovoril z uporabnikom.

Zavarovana je zadeva z zakonom in imaš pravico v primeru zlorab seveda vložit tožbo in zahtevat odškodnino.

slitkx ::

Hvala, izvedel sem, kar sem želel vedeti. :)

Isotropic ::

imas sploh kaj takega not, kar bi bilo sploh vredno kopirati/ plagiarizirati? 99% diplom namrec ni takih. tut ce je opisan kaksen projekt (strojni, elektro, rac), to vecinoma ni nic takega, kar nebi mogli drugi inzenirji sami pogruntat (itak v praksi nebi bilo razlike, ker diploma ni recept za to in ker ni nujno, da je pristop opt.).

ce bi bilo dejansko kaj res pomembnega v diplomi, verjemi, da bi ti to firma ze preprecila, da napises not...

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

Najbolj pogosta praksa je, da se lahko zmenis, da ti firma placa izdelavo diplomske naloge ti pa jim resis nek problem. Obratno varianta pa je dokaj redka (da bi ti naredil diplomsko, potem pa bi ti jo odkupili), sem pa ze slisal za primere.

BlueRunner ::

slitkx je izjavil:

Ko sem dal diplomsko delo v knjižnico fakultete ter CTK, je s tem postala javno delo?

Ne. Diplome so javno dostopne, kar pomeni, da jo lahko prebere kdorkoli. Ne izgubijo pa svojega avtorstva, ker je to po slovenski zakonodaji tudi nemogoce.

Drugo vprasanje so materialne avtorske pravice (to o cemer je govoril Lakotnik), za katere sam ne vem kako so v primeru diplom urejene. Glede na to, da ne mores npr. prepreciti javne objave diplome, so te tudi tebi zagotovo na nek nacin omejene. Ne vem pa kako oziroma na podlagi katerega sporazuma.

slitkx je izjavil:

Je možno na kak način zavarovati diplomsko delo za primer odškodnine, če bi bila vsebina neposredno uporabljena v praksi (za projekte, razvoj, ipd.)?

Odvisno kaj si mislil s tem "v praksi". Eno je avtorsko delo kot taksno (komercialna uporaba dejanskega besedila - kopiranje besedila - copyright), drugo pa je uporaba tega, kar besedilo opisuje (nov pristop, postopek, inovacija, blagovna znamka, model, ...).

Za copyright oziroma vse, kar se veze na samo avtorsko delo (kopiranje, prilascanje avtorstva, ...) je povzel Lakotnik. Kar se tice tega, kar delo dejansko opisuje, pa imas na voljo druge mehanizme, ki s samim copyrightom nimajo neposredne povezave.

Ce npr. izumis neko novo napravo, jo moras se vedno patentirati.
Ce npr. naredis nek nov model, ga moras se vedno registrirati za varovanje.

V odsotnosti tovrstne zascite, bo nekdo lahko nekdo se vedno kopiral tvoj model, pa s tem ne bo krsil tvoje avtorske pravice na diplomi. Zato moras biti bolj specificen zascita cesa te sploh zanima.

Zgodovina sprememb…

fosil ::

Možno je tudi dati diplomi oznako ni za izposojo ali nekaj podobnega, v tem primeru si je ne more ogledat nihče. Je pač samo spravljena v arhivu.
Tako je!

5er--> ::

Čitalniški izvod?

fosil ::

Ne, ne gre za čitalniški izvod, kajti čitalniški izvod si ljudje še vedno lahko izposodijo, tega si pa ne morejo.
Tako je!

MTB ::

Ko ste ravno pri pravicah. Kako pa uveljavljati avtorstvo, če profesor vzame tvojo seminarsko in jo direktno skopira v "svoj" učbenik, ki ga izda kot edini avtor?

Ziga Dolhar ::

Pošlješ mu prijazen dopis, poveš kaj te moti in kaj želiš (navedbo avtorstva, prenehanje kršitve, odškodnino). Če se mu zdi smešno, tebi pa ne, greš do odvetnika.
https://dolhar.si/

PaX_MaN ::

Če je profesor (bivši) poslanec se še na medije obrni.:P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pisanje diplomske in povzetki ze napisanega? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6718941 (2075) guestalison9
»

Umik magistrske naloge iz googla (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6314867 (9111) StarMafijec
»

Lektoriranej naloge, napisane v Latexu

Oddelek: Šola
375778 (3631) marflor
»

Diploma + navajanje virov (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5725047 (14211) mojca
»

Izdelava nalog po naročilu (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
8727163 (22465) bajsibajsi

Več podobnih tem