» »

Sistem za hišni kino

Sistem za hišni kino

Temo vidijo: vsi
««
11 / 38
»»

Darko! ::

DiDo je izjavil:

Prosim za nasvet. Imam 5.2 ojačevalec z pasivnim izhodom ter pasivni subwoofer. Ali je dovolj da le-tega vežem na center ali mi priporočate kaj drugega?



(Subwoofer izhod na AV receiverju ni pasiven izhod. Na tem izhodu dobiš signal, ki je ustrezno dekodiran in frekvenčno prilagojen, ni pa močnostno ojačan. Močnostno ga ojačaš z ojačevalcem, ki je vgrajen v aktivni subwoofer, kjer signal tudi ustrezno frekvenčno prilagodiš.)


Vezava pasivnega subwooferja na katerikoli kanal je problematična iz več vidikov:

- v primeru, da pasivni subwoofer vežeš vzporedno k obstoječim zvočnim omaricam se lahko skupna impedanca (v tem primeru center zvočnika + subwooferja) drastično zniža. Posledica je večja tokovna požrešnost dotičnega ojačevalnega modula v AV receiverju. Pri povprečnih, sploh pa pri AV receiverjih nižjega cenovnega razreda, to vodi v tokovno nestabilnost, segrevanje elementov, delovanje na meji zmogljivosti, popačenje signala in (lahko) uničenje ojačevalnega modula ali zvočniških enot (v tem primeru visokotonskega drajverja center zvočne omarice).

- integraciji subwooferja v tak sistem, saj je nizkofrekvenčni spekter signala, ki ga v določenem kanalu s subwooferjem lahko "pokriješ" odvisen od "vsebine kanala". Center kanal je v večini namenjen dialogom, človeški glas pa ni vrsta zvoka, za katerega bi sploh potreboval subwoofer.


Če si na pasivni subwoofer čustveno navezan in ga na vsak način želiš uporabiti, ga moraš obvezno priključit na AV receiver (izhod PRE OUT SUBWOOFER) preko dodatnega ojačevalca.

Najcenejši, ki mi ga vrže amazon.de je tale:

https://www.amazon.de/Nobsound-Subwoofe...

vendar je smiselnost takšnega početja (zaradi kvalitete in najverjetneje prenizke moči ojačevalca) vprašljiva.

Prav tako je vprašljiva smiselnost nakupa dražjega subwoofer ojačevalca (razen morda kakšnih kit izvedb), saj se solidni aktivni subwooferji, kot je omenil Delfin, začno pri 270 EUR:

http://www.bkelec.com/HiFi/Sub_Woofers/...


Pasivni subwoofer je praktično neuporabna zadeva.

DiDo ::

Darko! hvala za izčrpen odgovor. To je to kaj sem želel vedeti. Torej grem v nabavo aktivnega subwooferja stari pa v kanto. :)

AapocalypseE ::

m0LN4r, kolikor vidim si nabavil B&W 603 zvočnike.

Kako se obnesejo?

Berem komentarje in bi naj bili visoki toni zelo "bright", sploh, če gledaš direkt v zvočnik. Zato priporočajo, da jih postaviš ravno oz. ne smejo bit zamaknjeni not.

Sam tudi gledam kaj nabavit in imam v ožjem izboru te zvočnike:

Triangle Elara LN07
Triangle Antal EZ
Elipson Prestige Facet 14F ali 24F
Klipsch RP-8000F
Monitor Audio Silver 300 ali 500
Focal Aria 926 ali 936
Bowers & Wilkins 603

Sestavil bom 5.2 sistem.

Receiver bo Yamaha RX-A2080.

Se moram zmenit v kratkem za predstavitev zvočnikov, ker me res zanima kako igrajo v živo.

Zgodovina sprememb…

delfinus ::

Moj nasvet pojdi se Indiana Line poslusat k Playroomu. Za moje pojme najbolj human zvocnik v tem cenovnem razredu, ni toliko bright, ki je tudi zame ena najbolj nadleznih lastnosti, ki jih sistem lahko naredi.
Ce pa zelis zmagati v celotni kategoriji pa ti predlagam tole. Smesno nizka cena. https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz... . To so zvocniki kjer se lahko tudi 10x drazji skrijejo. Cena novih je bila pred leti 1500. Ce bi bil lastnik blizje bi jih vzel kar na zalogo. Tocno te sem sem imel pred desetletjem, prodal ker sem pac zelel nekaj drugega kao hi-end (Anthony Gallo Reference 3.5), pa mi je bilo zal zelo kmalu. S pravim ampom ti Cantoni spilajo tako, da te v sedezno zabetonira.

lp, d.

m0LN4r ::

AapocalypseE je izjavil:

m0LN4r, kolikor vidim si nabavil B&W 603 zvočnike.

Kako se obnesejo?

Berem komentarje in bi naj bili visoki toni zelo "bright", sploh, če gledaš direkt v zvočnik. Zato priporočajo, da jih postaviš ravno oz. ne smejo bit zamaknjeni not.

Sam tudi gledam kaj nabavit in imam v ožjem izboru te zvočnike:

Triangle Elara LN07
Triangle Antal EZ
Elipson Prestige Facet 14F ali 24F
Klipsch RP-8000F
Monitor Audio Silver 300 ali 500
Focal Aria 926 ali 936
Bowers & Wilkins 603

Sestavil bom 5.2 sistem.

Receiver bo Yamaha RX-A2080.

Se moram zmenit v kratkem za predstavitev zvočnikov, ker me res zanima kako igrajo v živo.

So bright, je res, ni pa tako hudo kot pri nekaterih Trianglih. Detajli v visokih tonih so res nekaj kar sem iskal in to pocnejo BWji pravilno.
Bass je soliden, ce pa bi rad imel vec pa glej za druge, ki imajo vecji presek membran.
Imajo pa tudi Bass, samo verjetno za tvoj okus bi potem trebalo z EQjem znizati visoke tone.

Moj problem trenutno je edino, da jih imam malce prevec narazen in sicer 4m. Nekje pri 3 - 3,5 max. so najbolj optimalno postavljeni. Z receiverjem ne bo nobenih problemov, sem jih sprobal na slabsem, boljsem in dokler se poslusa digitalno glasbo ne bos opazil razlike.

V visokem obmocju so tako natancni, da sem sele zdaj opazil, kako v kurcu je samplana slovenska glasba na spotitify, mislim predvsem na visoke vokale siddharte. Enostavno nisem verjel, da je razlika. Nekako je opaziti, da bolj kot je nek komad razsirjem, bolj kvalitetno je digitaliziran na spotify, ker sem potem sel primerjat z enim starim CDjem pa sem bil samo "paff" med angleskimi komadi nobene razlika, med slovenskimi pa sem mel obcutek kot da so nekaj zajebali.

Elipsone sem poslusal in so mi delovali poceni po zvoku, Klipsche pa ti lahko predlagam za moderno in rock glasbo.

Ampak, res bi bilo najboljse da si naredis neko playlisto, notr vrzes 5-6 komadov, ki jih imas malo bolj detajlirano v glavi in primerjaj. Bos vseeeno videl kaj ti bolj sede.

Vsi zvocniki so dobri, ampak so drugacni.

PS:
Po obcutku, ce lahko butasto napisem low-mid-high so 30-35-35. Vecina ljudi ima pa rajsi, 40-30-30.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

AapocalypseE ::

m0LN4r, hvala za informacijo.

Druge itak ni kot da poslušam vse v živo.

Playlisto že imam narejeno in te komade hočem slišat.

Elipsoni so mi vizualno všeč, ampak pocenski zvok kot si opisal, nočem met, tako da bom videl kako bo.

Največ stavim na Focal Aria. To je že višja klasa zvočnikov in bi tudi tako morali igrat. Vsaj kaj berem po internetu so super zvočniki.

Celoten zvočnik je made in France. Vse dela Focal sam.

Zgodovina sprememb…

Darko! ::

Sestavil bom 5.2 sistem.
Playlisto že imam narejeno in te komade hočem slišat.



Sestavljaš torej sistem za domači kino.
Praviš, da boš imel 5 zvočnih omaric in 2 subwooferja.

Poslušat greš pa, če te prav razumem, navadno stereo muziko, da bi vzel prednje L in R zvočne omarice takšne, da ti bodo po karakterju zvoka všeč.
In za par takšnih si pripravljen odšteti tudi 2.300 EUR (Focal 936).


Če ti je stereo muzika prioriteta ima to seveda smisel.


Če ti pa sama muzika ni prioriteta in res želiš domači kino "da se bo tresla bajta", se mi pa zdi, da je ocenit razlike, ne da bi slišal celoten večkanalni sistem praktično nemogoče.
In tudi, če slišiš različne sisteme v celoti, pa slišiš enega tu, drugega tam - jih je postavit na isti imenovalec in objektivno postavljat zaključke v smislu, tale se sliši bolje od onega prej, nemogoče.

Parametrov je enostavno preveč in niso obvladljivi.

Že to, da ti v istem prostoru zamenjajo celoten 5.0 set zvočnih omaric, dodajo subwooferje in na novo kalibrirajo isti AVR, je več ali manj znanstvena fantastika.


Želim povedat, da bo razlika, ki jo pridelajo tonski karakterji različnih zvočnih omaric, za končno doživetje filma v 5.2 surround sound, v tvoji domači sobi, praktično nepomembna in da se s tem ne splača preveč obremenjevat.


Bolj so pomembna razmerja in razmisleki v smeri kvalitete subwooferjev in njihove integracije v sistem (tudi glede na prednje omarice - sploh za ceno čez 2 k EUR); kvalitete center zvočne omarice in razmisleka kakšna je v posamezni liniji proizvajalca sploh na voljo; pa do razmisleka v smeri dipolnih surroundov in optimizacije akustike sobe.

AapocalypseE ::

Prioriteta mi je glasba in filmi, tako da bi morali igrat oboje dobro.

Je pa res, da ne bom mogel slišat vsakega zvočnika tudi v 5.2 načinu in se bom moral odločat po L in R.

Glede domačega kina bi pomoje bil najbolj zadovoljen s Klipsch sistemom. Ima največji center zvočnik in tudi subwooferji so močni.

Glede same glasbe pa verjetno kateri od drugih zvočnikov igra boljše, tako da se bom lažje odločil, ko slišim v živo.

Darko! ::

se bom lažje odločil, ko slišim v živo



Hm,

a vidiš, ti si med srečnimi. Sam se zagotovo ne bi mogel odločiti.
Oziroma, no ja, pri feršterkariji sem podoben kot moja draga pri biciklih.

Ko jo je prodajalec vprašal kakšno kolo želi, mu je flegma odvrnila: "Ma veste kaj, kolo mora biti blazno lepo". Če razmislim, ima v bistvu prav.


-------
Ps.:

Ta vikend sem se s svojo drago malo sprehodil po Ljubljanskem HiFi sejmu. Poleg slišati kakšno robo je zanimivo gledati predvsem ljudi. Videti te blazno resne, iščoče audiofilske obraze.

Kar mi je ostalo v spominu je naslednje:

- KEF LSX, ker so bili majhni, lepi, mehki, kot en tak mejhen bombon, ob katerem se ti zdi žretje pol kilogramske torte prav eno prašičje in nepotrebno dejanje;

- spikerji s horn visokotoncem srbskega porekla, ki so izgledali tako na pol doma narejeni; priklopljeni na feršterkarijo podobnega izvora; so pa nabijal Ramštajne do nivojev, da so me že skoraj bolela ušesa; ampak se mi je zdelo blazno imenitno, ker sem se spomnil študentskih dni v K4;

- open baffle spikerji in cevni feršterkaraj od modela nekje iz Zasavja (če se ne motim); sto procentno doma izdelano; grdo za pipozdit; ampak okusi so pač različni; človek pa prijazen; saj mu ne moreš potem reč't, da usnje pač ne paše na ohišje lampaša, pa tudi imitacija ali pravi kamen ne;

- frizura modela, katerega prebrisan fotr je ukradel ime in blagovno znamko legendarnemu Hiroyasu Kondu in to brezsramno počne še naprej;

- QA Concept 500, za katere se mi je zdelo, da bi moral za štiri jurje dat več mesa od sebe; kot, da bi igrali za zaveso in tako, na pol gasa, brez življenja; morda je kriva muzika; morda pa ne slišim dobro;

- ista figa Spendorji v velikosti Harbeth 40;

- blazna gneča in vonj po švicu v sobi kjer so kraljevali ATC-ji; dvakrat sem želel priti not; obakrat me je minilo; na daleč se je samo videlo blazno resne in zamišljene poglede ter slišala muzika; kot da bi bil posnetek blazno slab in šumeč;

- modrina McIntoshev, tu ni kaj za dodat;

- TAD elektronika, ki je skozi steklen vrh kazala, da je narejena tako, kot da je namenjena za montažo v vesoljsko sondo, s katero bi odpotovala na več tisočletno pot iskanja našega izvora, drugih oblik Življenja in dokončne Avdio Resnice;

- znanec iz preteklosti, ki me je prepoznal,

- bosa stopala izredno prijaznega gospoda Blaža Erzetiča in njegove slušalkarske ter amplifikacijske mojstrovine,

(Charles Bukowski bi za zgornji dve osebi zapisal: Edini človeški bitji, ki sem jih srečal v uri in pol mojega bivanja v Plazi ; )

- in bejba, ki se mi je nasmejala ob izhodu iz dvigala; moji dragi pa sem rekel, da jo tako, na videz v bistvu poznam, da sva se že večkrat srečala; pa mi je rekla, da nimam drugih bab kaj za gledat, ker imam za to njo in samo njo; in da me bo zcebala, da bom plav, če bom gledal za drugimi babami.

-------

:)

jamnk ::

Pozdravljeni,
Sem nov na forumu in imam tudi jaz željo opremiti dnevno sobo z hišnim kinom. V oko mi je padel AVR Denon x1500 in pa ti zvočniki http://www.av-planet.si/trgovina/avdio-.... Zanima me, ker nikjer ne najdem podatka za receiver, če ima možnost zone 1 in 2 ali bo potrebno odšteti več denarja in kupiti kaj boljšega? Ima kdo izkušnje s temi zvočniki, opravičijo svojo ceno, oziroma so dober kompromis med ceno in zvokom? Gre se za stanovanje v bloku in sistem se bo uporabljal predvsem za ogled filmov. V prihodnosti bi dokupil še atmos zvočnike istega proizvajalca.
Najlepša hvala za odgovore.

edi45 ::

jamnk je izjavil:

Pozdravljeni,
Sem nov na forumu in imam tudi jaz željo opremiti dnevno sobo z hišnim kinom. V oko mi je padel AVR Denon x1500 in pa ti zvočniki http://www.av-planet.si/trgovina/avdio-.... Zanima me, ker nikjer ne najdem podatka za receiver, če ima možnost zone 1 in 2 ali bo potrebno odšteti več denarja in kupiti kaj boljšega? Ima kdo izkušnje s temi zvočniki, opravičijo svojo ceno, oziroma so dober kompromis med ceno in zvokom? Gre se za stanovanje v bloku in sistem se bo uporabljal predvsem za ogled filmov. V prihodnosti bi dokupil še atmos zvočnike istega proizvajalca.
Najlepša hvala za odgovore.


Ima zone 1 in zone 2 avr.
Zvocniki mi pa malo ceneni delujejo, mozno da se motim

jamnk ::

Ima kdo izkušnje s temi zvočniki in mogoče ve kako se primerjajo z eltax monitor 91
http://www.odaz.si/si/jamo-s-626-hsc-bl...

Darko! ::

ali bo potrebno odšteti več denarja in kupiti kaj boljšega? Ima kdo izkušnje s temi zvočniki, opravičijo svojo ceno, oziroma so dober kompromis med ceno in zvokom? Gre se za stanovanje v bloku in sistem se bo uporabljal predvsem za ogled filmov. V prihodnosti bi dokupil še atmos zvočnike istega proizvajalca.



Če želiš dobre kompromise in optimalen price/performance, ki vodi v smeri uravnoteženega sistema, se bolj enostavno in na kratko ne da povedat kot takole:

NE kupuj velikih škatel za majhne denarje !


Omenjen Jamo sistem dobiš v tujini že za 470 EUR, s poštnino vred v SLO:
https://www.elektrowelt24.eu/shop/produ...

Tu pa za njega želijo 650 EUR. Halo!

Recimo, da imaš budget za zvočne omarice okrog 700 EUR, kolikor je "polna" cena. Potem raje vzemi majhne zvočne omarice, ki jih postaviš na pohištvo. Če primerne police nimaš, jih lahko postaviš na lesene stolčke "štokrle", ki jih kupiš v Bauhausu ali pri ribn'čanu (pri čemer je pametno, da na nogice nalepiš filc, pod zvočno omarico pa postaviš tri majhne lesene stožce, s ploskvijo obrnjeno na stol).
Ali pa zvočne omarice priviješ na stenske nosilce.


Za malo denarja so majhne zvočne omarice boljši kompromis, ker so zvočno bolj uravnotežene in z manj problemi, ki jih prinesejo ceneno izdelana velika ohišja. Če imajo takšne samostoječe zvočne omarice še dodatni zvočniški drajver, ali pa so celo tro-sistemske (s cenenim "wooferjem"), pa to pomeni še en ali dva nerešena problema več.


Obvezna sestavina sistema z malimi zvočnimi omaricami je aktivni subwoofer. To je dodatna prednost iz dveh vidikov in sicer:

- na koncu dobiš boljši in bolj kontroliran odziv v nizkofrekvenčnem delu spektra muzike in efektov, ne glede na velikost zvočnih omaric,

- razbremeniš "entry level" AV receiver, ki mu ni potrebno poganjati "požrešnih wooferjev" v velikih samostoječih škatlah in lahko dragocen ter omejen električni tok, ki mu je na voljo, porabi za poganjanje nizko/srednje in visokotoncev.

S tem AV receiver pridobi večjo kontrolo nad membranami zvočnih omaric in sposobnost obvladovanja zvokovne dinamike. Sistem postane bolj transparenten in odziven.


V praksi imaš možnosti dve:

1.
Vzameš kompleten majhen kvaliteten zvočniški sistem, ki je znotraj proračuna. Teh je bolj malo. Na primer Wharfedale DX-2:

https://www.amazon.de/Wharfedale-DX-2-5...


2.
Za začetek vzameš Front L+R, center in subwoofer. Gre sicer bolj na tesno, pa je vseeno boljša naložba. Kasneje dokupiš surround in ostalo. Na primer:

- Monitor Audio Bronze 2 + Bronze Center + http://www.bkelec.com/HiFi/Sub_Woofers/...

- Elac Debut B6 + C5 + S10 (ali pa zgornji woofer)

- QA 3020i + 3090C + woofer

- ali pa kakšna Klipsch kombinacija, ki zna bit zaradi visoke občutljivosti in specifike drajverjev "kot v kinu".


Ali pa enostavno, pojdi poslušat Jamote, pa če so ti OK, jih pač vzemi.
:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Darko! ()

AapocalypseE ::

Sem poslušal v živo:

Triangle Australe
Monitor Audio Silver 200
Elipson Prestige Facet 14F
Bowers & Wilkins 603
Focal Aria 926

Lahko rečem samo to, da, ko sem slišal Focale, mi je vse ostalo bilo ceneno.

Se pa strinjam, da so B&W 603 boljši od Elipsonov. Elipsoni imajo res izrazito cenen zvok.

Imajo pa vsi ti zvočniki premalo basa za moj okus, tako da bi pri vseh dodal subwoofer ali dva.

Glede same kvalitete zvoka pa definitivno daleč pred vsemi Focal Aria.

Moral bi še slišat Klipsch RP-8000F, ampak dvomim, da igrajo tako kakovostno kot Focal Aria, ampak možno, da bi imeli več basa Klipschi.

Zgodovina sprememb…

delfinus ::

Kar se tice monitorjev so bili letos na Hi-Fi sejmu v Ljubljani presezek Unison Max Mini. Zelo koherenten zvok. Neutrodljivo na dolgi rok poslusanja. Za sobe do nekje 20m2 preprosto perfektno. Tudi izgledajo zelo dobro. Pri nas jih zastopa Audio Galerija in se da celotno kolekcijo Unisona tudi slisat kakor vem.



lp, d.

Likalnik ::

AapocalypseE je izjavil:

Sem poslušal v živo:

Triangle Australe
Monitor Audio Silver 200
Elipson Prestige Facet 14F
Bowers & Wilkins 603
Focal Aria 926

Lahko rečem samo to, da, ko sem slišal Focale, mi je vse ostalo bilo ceneno.

Se pa strinjam, da so B&W 603 boljši od Elipsonov. Elipsoni imajo res izrazito cenen zvok.

Imajo pa vsi ti zvočniki premalo basa za moj okus, tako da bi pri vseh dodal subwoofer ali dva.

Glede same kvalitete zvoka pa definitivno daleč pred vsemi Focal Aria.

Moral bi še slišat Klipsch RP-8000F, ampak dvomim, da igrajo tako kakovostno kot Focal Aria, ampak možno, da bi imeli več basa Klipschi.



Definitivno je premalo bass-a 6,5inch je premalo...za moj okus minimalno 8inch....pa še to s časoma rata premalo....10inch bi bilo idealno...v tem primeru potem ne rebiš wooferja

Pro_moted ::

Likalnik je izjavil:

AapocalypseE je izjavil:

Sem poslušal v živo:

Triangle Australe
Monitor Audio Silver 200
Elipson Prestige Facet 14F
Bowers & Wilkins 603
Focal Aria 926

Lahko rečem samo to, da, ko sem slišal Focale, mi je vse ostalo bilo ceneno.

Se pa strinjam, da so B&W 603 boljši od Elipsonov. Elipsoni imajo res izrazito cenen zvok.

Imajo pa vsi ti zvočniki premalo basa za moj okus, tako da bi pri vseh dodal subwoofer ali dva.

Glede same kvalitete zvoka pa definitivno daleč pred vsemi Focal Aria.

Moral bi še slišat Klipsch RP-8000F, ampak dvomim, da igrajo tako kakovostno kot Focal Aria, ampak možno, da bi imeli več basa Klipschi.



Definitivno je premalo bass-a 6,5inch je premalo...za moj okus minimalno 8inch....pa še to s časoma rata premalo....10inch bi bilo idealno...v tem primeru potem ne rebiš wooferja


Za to, kar so tile zvočniki namenjeni, ne rabijo 10 inch basa. Če se spustijo na 30-32 Hz je to dovolj za kvalitetno poslušanje glasbe, za kar so tudi namenjeni. Za filme pa dodajaš kar rabiš, center, sub... . Večji bass pomeni samo večje ohišje kar pa ni nobena prednost za kvaliteto zvoka. Mogoče si pa samo sarkastično napisal :)
Drugače, če bi stisnil 2000 evrov za zvočnike, bi vzel Monitor Audio Silver 500.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

AapocalypseE ::

Spustijo se tam na cca. 45Hz in to me moti. Rabiš subwoofer že za poslušanje glasbe.

Drugače pa je Focal Aria boljša od MA silver.

Pro_moted ::

AapocalypseE je izjavil:

Spustijo se tam na cca. 45Hz in to me moti. Rabiš subwoofer že za poslušanje glasbe.

Drugače pa je Focal Aria boljša od MA silver.


Vsakemu svoje.

MA silver 500 se spusti na 30 Hz . Osebno ne rabim več.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

AapocalypseE ::

Ni vse v basu, ampak v sami kvaliteti zvoka. Če je še globok bas pa je seveda še boljše, ampak, če ni kvalitetnega zvoka, ne moreš rešit zadeve.

Moraš pa ločit frekvenčni odziv +-3db in -6db.

Boš potem slišal ali gre res dol na 30Hz.

Zgodovina sprememb…

Pro_moted ::

AapocalypseE je izjavil:

Ni vse v basu, ampak v sami kvaliteti zvoka. Če je še globok bas pa je seveda še boljše, ampak, če ni kvalitetnega zvoka, ne moreš rešit zadeve.

Moraš pa ločit frekvenčni odziv +-3db in -6db.

Boš potem slišal ali gre res dol na 30Hz.



Ja, to je verjetno pri -6 db. Meni je bilo po poslušanju več kot dovolj, tudi bas ni nič zamujal, bil je odziven.

Glede na to da poslušam največ orkestralno glasbo, kjer redko kaj pride pod 40 Hz , potem tako nimam potrebe po več. Je pa tudi res da dobro slišim te robne frekvence zgoraj in spodaj, tako da sem hitro zadovoljen.
Seveda, ne trdim da je MA boljši od Focala, meni osebno je pač bolj bil všeč, drugi imate seveda svoje mnenje.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pro_moted ()

AapocalypseE ::

Sprobaj še Focal Aria v živo.

Priporočam.

Recimo B&W 603:

48Hz - 28kHz +-3dB
29Hz - 33kHz -6dB

Ko sem jih testiral, ne duha ne sluha o 29Hz. Sem pa slišal 48Hz to pa ja.

Tako da te -6dB meritve raje spreglej.

Likalnik ::

Pro_moted je izjavil:

Likalnik je izjavil:

AapocalypseE je izjavil:

Sem poslušal v živo:

Triangle Australe
Monitor Audio Silver 200
Elipson Prestige Facet 14F
Bowers & Wilkins 603
Focal Aria 926

Lahko rečem samo to, da, ko sem slišal Focale, mi je vse ostalo bilo ceneno.

Se pa strinjam, da so B&W 603 boljši od Elipsonov. Elipsoni imajo res izrazito cenen zvok.

Imajo pa vsi ti zvočniki premalo basa za moj okus, tako da bi pri vseh dodal subwoofer ali dva.

Glede same kvalitete zvoka pa definitivno daleč pred vsemi Focal Aria.

Moral bi še slišat Klipsch RP-8000F, ampak dvomim, da igrajo tako kakovostno kot Focal Aria, ampak možno, da bi imeli več basa Klipschi.



Definitivno je premalo bass-a 6,5inch je premalo...za moj okus minimalno 8inch....pa še to s časoma rata premalo....10inch bi bilo idealno...v tem primeru potem ne rebiš wooferja


Za to, kar so tile zvočniki namenjeni, ne rabijo 10 inch basa. Če se spustijo na 30-32 Hz je to dovolj za kvalitetno poslušanje glasbe, za kar so tudi namenjeni. Za filme pa dodajaš kar rabiš, center, sub... . Večji bass pomeni samo večje ohišje kar pa ni nobena prednost za kvaliteto zvoka. Mogoče si pa samo sarkastično napisal :)
Drugače, če bi stisnil 2000 evrov za zvočnike, bi vzel Monitor Audio Silver 500.



Ni bilo sarkastično mišljeno ampak sem napisal glede na moje mišljenje in izkušnje....moji zvočniki imajo 8inch bass...pa bi trenutno raje videl, da bi imel 10 inch(predvsem zaradi filmov)...pač wooferja ne mislim dodajat (zaenkrat)...verejamem pa, da bi z wooferjem to zadevo rešil......na 30-32 hz se pa spusti 8inch bass...6inch že ne vem,če gre lahko tako nizko....kar je več je že premalo bass-a...spet pa odvisno od vsakega posameznika za kaj bo zvočnike uporabljal....večina jih tako za filme kot glasbo...in bi vsi nekako radi obe strani zapolnili čim bolje kot se da......če je pa denar...se pa posebej kupi sistem za filme in sistem za glasbo...

m0LN4r ::

Ja, ce bi se vec investiralo v design, ni nujno da je 10" ali 8" za kvaliteten bass xD
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

d0rK ::

Sem imel celo klobaso stipkano, pa sem vse pobrisal in bom nadomestil s preprostim vprašanjem..

Ali je kakšna opcija, da se naštima nek minimalen surround, ali pa še to ne[zdaj imam nek logitech 2.1 z wooferjem na tleh ki bi se ga rad znebil], elegantno na steno pod TV in da lahko preko teh zvočnikov poslušam zvok iz medion internet radia ki ima R/L izhod, pa dvd player z enakim izhodom, tv zvok ki gre preko optike ter zvok iz intel NUCa? Imam univerzalnega daljinca od logitecha in bi rad da se preklaplja med kanali ko izberem nek activiry. Torej za radio bi se vklopilo radio, zvočnike in pravilen kanal za zvočnike.


Se da kako to urediti? Kaj ponuja tržišče?

OK.d ::

Za to kar rabiš potrebuješ reciver in 5.1 komplet zvočnikov.
LPOK.d

delfinus ::

dork razmisli o Soundbaru, ce te daje plac in navlaka z droti. Zdej ponudba je raznovrstna, pac glede na financne moznosti. Ce bi mene plac dajal bi vzel tega, ampak okey ni poceni. Yamaha YSP-5600 klik

lp, d.

Darko! ::

Da, vzemi soundbar, če nimaš prostora za AV receiver in spremljajočo navlako zvočnih omaric. Sploh, če ti je prioriteta prostorski zvok ob gledanju filmov.

V kolikor ti je predlagan predrag; za relativno malo denarja dobiš tudi zvočne ploščice brez ločenega subwoferja, če tega res nimaš kam postavit:

https://www.amazon.de/dp/B07T9FVLXC/ref...

Iz prve roke ti bo (nam vsem) o zvoku poročal kolega neocodexx, kakor je obljubil :)


Če ti je pa za surround čisto vseeno, pa lahko razmisliš tudi v smeri aktivnih stereo zvočnih omaric. Tudi teh je veliko in se začno že za res majhne denarje:

https://www.amazon.de/dp/B01NCTNZRC/ref...


V kolikor pa želiš vrhunsko tehnologijo v kombinaciji z estetsko dovršenostjo in zares minimalen zavzem prostora na polici ob TV-ju ali stenskem nosilcu (B1), boš pa moral seči globlje v žep:

https://international.kef.com/products/...
http://www.digitalija-shop.si/si/kef-ls...


Ali pa celo kobinacija "miniaturnega ojačevalca" https://nadelectronics.com/product/d-30... in klasičnih zvočnih omaric po želji.

d0rK ::

Gledal sem soundbare ampak mislim da ne morem priklopiti nanj vse kar želim. Praktično vsi naj bi tudi bili aktivni kar pomeni da naj bi odpadla povezava z receiverjem ki bi preklapljal kanale in uporabljal soundbar kot klasičen zvočnik. 2x sem uporabil naj bi.

Definitivno pa bi rad nekaj samostojnega na steni, ničesar na tleh. Bolj elegantno + imam dojenčka ki se zdaj plazi in mu je vsa elektronika sila zabavna. Woofer ni nujna stvar, že trenuten 2.1 setup uporabljam izključno za radio, vse ostalo gre preko tv zvočnikov od katerih sem ziher da so vsi namenski ločeno zvočniki boljši.

Verjetno bo res še najboljša opcija neka dva zvočnička in receiver?

Darko! ::

Koliko si pravzaprav pripravljen zapravit ?

OK.d ::

Dobro vprašanje.
LPOK.d

delfinus ::

dork; tudi aktivne zvocnike lahko prikljucis na receiver, ce ima AV receiver pre-out. Ce ima dolocen soundbar dovolj inputov lahko pomoje prikljucis prav vse in si tudi naredis vse makroje za vse tvoje našprave, ki jih imas. Yamaha zgoraj kot primer ima vse tele inpute + se 4 HDMI vhode.



lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

d0rK ::

350 do 400 bi dal. Lahko tudi rabljen receiver naprimer.

Darko! ::

376 EUR s poštnino vred

https://www.amazon.de/dp/B01A91JMTO/ref...

optimum zvoka za denar in namen

d0rK ::

Pa lahko zvrnem nanje output iz vseh tistih naprav? Torej, radio, tv, dvd player in htpc? Ful mi je všeč da se jih da prižgati in ugasniti preko daljinca.

Darko! ::

Bi moglo it, saj imaš pet različnih vhodov.
Malo zvrti spodnji link, do podatkov o vhodih:

https://www.edifier.com/int/en/speakers...

matobeli ::

Zakaj pa ne bi vsega priklopil direkt v tv? Iz TVja pa potem šibaš zvok na soundbar prek digital audio out (spdif/coax)

d0rK ::

Da bi radio potem delal mora biti verjetno zraven še TV prižgan.

d0rK ::

Darko sem si vzel nekaj časa in izgledajo ful hudi zvočniki ampak preveč masivni za montažo na steno ob tvju. Tist soundbar je pa povsem predrag nažalost delfinus.

delfinus ::

dork, zvocniki, ki jih je predlagal Darko so top spica za ta cenovni razred. Performance je odlicen. Malo vecja skatla pa zagotavlja tudi dobro kakovost zvoka in bas. Sicer pa pocekiraj se mal ostale https://www.edifier.com/us/en/speakers imajo tudi manjse in z daljincem.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Darko! ::

dork, težko boš našel kaj kvalitetnega, majhnega in poceni, da boš lahko našraufal na steno in imel brez subwooferja ter z zadosti vhodi, da boš priključil vse vire.

Dvajset centimetrov ima zvočna omarica hitro v globino in to je še malo.
Večina namensko tankih (on-wall) zvočnih omaric pa je dražjih od tvojega proračuna.

Tale jajčka, z dobrim poreklom, imajo približno 16 cm globine in tehtajo po 1,8 kg. V bistvu so miniaturne:

https://www.focal.com/en/home-audio/hom...

https://playroom.si/kompaktni-in-sateli...

Ampak zvoka bo, brez subwooferja, precej manj kot pri S1000DB.

Ker so zvočne omarice pasivne zraven potrebuješ stereo receiver ali ojačevalec z vsemi potrebnimi vhodi. To pa je spet lahko prostorski problem ker je v normalni velikosti takšna škatla velika; če pa je majhna, ima pa ali premalo vhodov (npr. SMSL AD-18) ali pa je krepko predraga (npr. NAD D 3045).

Darko! ::

Še tole:

V kolikor se boš odločil za katerekoli pasivne zvočne omarice, je pred nakupom ojačevalca z vsemi potrebnimi vhodi glede na tvojo situacijo, pametno razmislit tudi v smeri optimizacije virov, saj lahko na ta način prihraniš kakšen evro in optimiziraš sistem. Za kaj gre?

Zapisal sem, da ima mini ojačevalec SMSL AD-18 premalo vhodov za tvoj primer. Kar morda ni čisto res, glede na funkcije, ki jih ponuja.

Pogoja sta dva:

1. - odpoveš se ločeni komponenti za internetni radio.

Če imaš tablico ali pametni telefon, to ne more bit problem, saj že izraz "internetni radio" asociira na uporabo naprave, ki je priključena na internet in ima prijazen uporabniški vmesnik. To pa s tablico na tačskrin dosežeš veliko bolj elegantno kot pa s škatlo, ki njeno funkcionalnost z malim zaslonom le emulira. Do ojačevalca zvok internetnega radia spraviš preko blutut povezave. Na tablici ali telefonu uporabiš namensko aplikacijo, ali pa enostavno "poslušaj v živo".

2. - tvoj NUC mora imeti USB izhod.

Zvok iz NUC-a ne pelješ na ojačevalec preko AUX analognega audio prilkjučka, ampak kot digitalen avdio signal, katerega pretvorbo opravi v ojačevalcu vgrajen DAC. Ta DAC v ojačevalcu pa ima USB vhod.


Priključiš torej:

TV - opti2
CD - AUX
NUC - USB
tablica ali telefon z radijskimi postajami - Blutut


Povezava do spletne strani tega mini ojačevalca je bila že prilepljena v tej temi, prav tako recenzija; da pa ne boš brskal ju lepim še enkrat. Takole zgleda zadevšna:

http://www.smsl-audio.com/productshow.a...



Kupiš pa ga v Schenzen Audio štacuni na amazon.de:
https://www.amazon.de/dp/B01M3ULDG9/ref...


Z opisanim kompromisom imaš možnost priključit poljubne pasivne zvočne omarice za relativno malo denarja in z minimalnim fizičnim zavzetjem prostora za ojačevalno škatlo.

neocodexx ::

Evo po dolgem času se zopet javljam, sem potem nabavil in zmontiral tisti novi model soundbara od Yamahe YAS-109 na tv v spalnici in da dam vtis.

Zadeva je prišla cca 300€ od amazona, in glede na močno prostorsko stisko ter na to, kar ta soundbar ponuja po specifikacijah je izgledako "ok" in sem se odločil za ta kompromis.

In kako je zvok v primerjavi s tem kar sem navajen na 5.1 avr sistemu? En velik meh...

Ne vem kaj bi rekel, kot meh... Je res izboljšava od tv zvočnikov, ni pa to zdaj nek wow zvok da bi užival v njem. Še vedno se sliši isti problem kot pri tv zvočnikih: dejansko ne veš ali špila tv ali soundbar, imata isti zaprt, ozek zatohel zvok. Ni širine, ni staga, ni ostrine.

Edini plus bom dal da je (mid) basa res dovolj, včasih še preveč. Manjka drugje. Profili za glasbo/movie in surround so bog pomagaj, samo še poslabšajo zadevo. Tista emulacija 7.1 je pa tudi brez veze, samo popači zvok.

Ali je to boljše od soundbara za 100€? Ne vem. Verjetno ne upraviči razlike v ceni. Edino kar je dobrega na temu, je da ima za soundbar brez suba res globoke base, te ne pusti ravnodušnega v primerjavi s še bolj plitkim zvokom tv zvočnikov, to je izboljšava. Ni pa to zdaj da bi nabijal muziko, čeprav kakšna normalna muzika se še kar za silo dobro sliši, ampak kot sem rekel moti da ni širine zvoka in ostrine, natančnosti, vse skupaj špila "ozko" in "zaprto" kar je bilo tudi pričakovati od soundbara, ni to to in ne bi mogel gledati kakšnih filmov na temu, ampak za kakšne brezvezne stvari za pogledati pred spanjem je recimo ok, ampak res manjka mi nekaj na temu, ne morem si pomagat sem navajen na 5.1...

neocodexx ::

Rekel bom samo še to to fantje ne kupovati soundbarov za hišni kino, še posebej pa ne dragih soundbarov. Če rabiš rešitev za v spalnico ali kaj podobnega se razume, če pa hočeš "zvok" in kolebaš med kakšnim 3.1 ali 5.1 sistemom ter soundbarom potem soundbari absolutno odpadejo.

Ne vem kako bi to opisal, ampak vse skupaj je preveč stisnjeno. Saj je res, da če gledaš neko oddajo ali podcaste kjer je večinoma samo dialog potem res skoraj vse špila samo iz centra, ampak tudi to ni res. Recimo gledaš nek dokumentarec. In čim so kakšni drugi efekti ali malo glasbe v ozadju, se že sliši kako se začne vse mešati med sabo in postane hitro moteče, ker manjka tista širina da bi se zvok pravilno razporedil, sedaj šele začenjam dojemati zakaj je to tako pomembno pri 5.1 zvoku, sem ga vzel za "granted" do sedaj, ko pa vse skupaj namečeš na sredino pa res ni več >udobno< poslušati.

damirj79 ::

Soundbar že po definiciji ni zmožen enakega zvoka kot zvočna omarica. Vsoundbaru so zvočniki praviloma 2", le redki imajo večje. V zvočnih omaricah pa praviloma zvočniki dimenziji 4" ali več. Že te se žalost, ampak vseeno boljše kot 2". Imaš pa tudi soundbare z 4" zvočniki, samo stanejo veliko več. Definicija soundbara tako nima istega smisla, saj so večinoma namenjeni filmom. Tam je frekv. spekter tako precej specifičen in nima z muziko dosti skupnega. Veliko je bas efektov, veliko je ambientalnih šumov in efektov in govora, to pa vse zmorejo 2" zvočniki brez težav. Dotične Yamahe nisem slišal, ampak glede na manjko ene večje bas enote res ni OK za muziko, boljše kot TV zvočnik je pa vseeno. Pač tko nekako zveni kot kuhnjski radio, samo malo dražji je :)

neocodexx ::

Saj imajo še isti model z bas enoto, ma pa tisti malo manjše driverje v samem soundbaru pa sem se odločil za tega, ker v spalnico sub res ne gre:)

Pa saj zadeva dela v redu, mogoče je za filme/netflix res še najbolj primeren ampak jaz v spalnici bolj gledam kake dokumentarce ipd saj za to je še kar dobro (definitivna izboljšava od tv zvočnikov, da ne bo kdo narobe razumel - primerjam z 5.1 hišnim kinom zato sem tako kritičen). Ampak za muziko pa res ni. Pa ne ker manjka sub (ki ga lahko kupiš model s subom) in mid bas kot sem že omenil je na tem modelu zelo močen (ga imam zdaj kar na minimum) ampak ne špila prav, "na pravih mestih" ne vem kako bi se pravilno izrazil, muzika preprosto ne more "zadihat" na tem soundbaru.

Saj nisem, da se sedaj pritožujem, kupil s tem razlogom da se bo muzika poslušala na temu. Absolutno ne, za to kar ga rabim odlično služi svojemu namenu, za muziko imam druge zvočnike in drug prostor. Me je pa vseeno zanimalo in sem hotel malo opisati kako se odreže še na teh področjih (ker mogoče pa kdo misli soundbar uporabljati tudi za to). Pa saj če tako pomislim, za kakšne tv serije bi verjetno bil res dovolj dober, ampak ne vem, sem navajen na 5.1 kjer je zvok veliko bolj čist in je težko biti objektiven pri temu.

damirj79 ::

Verjetno bi bil bolj primeren Sonos Beam recimo, ker je bolj muzikalno orientiran za ta tvoj primer. Pa še s ceno je tam tam (malo več no).

matkeg ::

Zanimam se za hišni kino nisem neka zahtevna stranka, ampak vseeno bi pa rad malo izboljšal zvok od TV-ja.
Rang max 250€ pa mogoče da je še radio zraven bi bilo super ni pa nujno.
Gledal sem pa tole:
https://www.mimovrste.com/sistemi-za-do...

Vsako mnenje dobrodošlo.
Matjaž

edi45 ::

matkeg je izjavil:

Zanimam se za hišni kino nisem neka zahtevna stranka, ampak vseeno bi pa rad malo izboljšal zvok od TV-ja.
Rang max 250€ pa mogoče da je še radio zraven bi bilo super ni pa nujno.
Gledal sem pa tole:
https://www.mimovrste.com/sistemi-za-do...

Vsako mnenje dobrodošlo.


definitivno boljše kot kakšen soundbar v tem cenovnem rangu. Ne vem če boš dobil kaj boljšega za 250e

neocodexx ::

Se strinjam. Sem imel, oz. še imam Logitech mislim da Z-5500 nekje tam, sedaj mam te zvočnike na pcju. Npr. tisti soundbar ima dosti več basa (brez suba), tile sateliti ga pa nimajo čisto nič, pač pri teh 5.1 prihaja vse od suba, ampak je še vedno bila boljša izkušnja kot jo imam s soundbarom, ker pa le dobiš vsaj na širini zvoka in že to veliko pomeni, tak da kar postavi 5.1 če je le možno.
««
11 / 38
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvočni sistem 2.1 - primerjava kaj kupiti

Oddelek: Zvok in slika
333538 (1385) Darko!
»

Kateri Soundbar - je vredno nakupa? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22350580 (16950) naruto2
»

Stereo sistem za kvaliteten zvok

Oddelek: Zvok in slika
295857 (2540) Likalnik
»

Hišni kino Onkyo HT-S5805 da/ne?

Oddelek: Zvok in slika
253858 (3013) neo5468
»

Zvočniki in receiver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8318906 (16616) car100

Več podobnih tem