» »

Sistem za hišni kino

Sistem za hišni kino

Temo vidijo: vsi
««
12 / 38
»»

matkeg ::

Hvala za odgovor, prostora imam dovolj, tako da mi to ni ovira. Pare na sunce pa v nabavo.:)
Matjaž

80ris ::

Ravno sem nabavil tale soundbar, predvsem zato ker imam LG TV in ker ima zraven zadnja zvočnika.
Sicer je nekako še OK, ampak da ne odpiram nove teme bom kar tukaj vprašal če je imel še kdo drug podobne težave.

Pri montaži je bilo vse OK, ko sem pa drugi dan prižgal TV sem opazil da ima nek prekinjajoč zvok. Probal sem vse živo, pa mi je nekako uspelo da je nehalo, sem moral izvleči iz vtičnice vse pa še enkrat prižgati, potem je bil spet normalen zvok. Probam še enkrat in enak problem. Zanimivo je da ko dela prekinjajoč zvok na soundbaru in če ga odklopim je isto na TV. Zelo čudno to.

Na uradni strani od LG sem sicer našel pod "Audio cutting" podobne težave. Sicer moram res preverit ali je to to, da odmaknem wireles router vsaj 1 meter vstran, ker menda povzroča težave to. Sicer sem soundbar povezal z TV preko optičnega kabla, bom probal še pa HDMI kabelj.

Je imel kdo enak problem in kako ga je rešil, vsak nasvet bo dobrodošel.

lp

neocodexx ::

Vsekakor probaj HDMI kabel. Optika je zelo omejena in malo "za časom" (v bistvu je tudi uradno za časom ker standarda niso nikoli razvijali naprej, in je praktično mrtev), niti ne podpira CEC ukazov tako da sploh ni razloga da bi imel z optiko povezano če ti soundbar podpira HDMI je to vedno boljša izbira.

d0rK ::

Darko najlepša hvala da si si vzel čas in razložil. Bom poskusil nekako poiskati prostor za te večje zvočnike ki si jih predlagal. Ampak bodo res kar sekali ven ob tvju ki je tik ob steno montiran.

matkeg ::

Naročil bi reciever na tej strani jasno je najcenejši, zanima me če je kdo že naročil tukaj?!
https://www.tondoseviersen.de/heimkino/...
Matjaž

m0LN4r ::

Te stacune na geizhalsu sploh ne najdem: https://geizhals.de/yamaha-rx-d485-schw...
Poznam pa Euronics, na heimkinowelt sem ze naroceval, glede cyberporta tudi nimam pripomb, ce pa hocem kar se tice morebitnih reklamacij najmanj problemov, pa narocis direkt od amazon.de, ce imas to moznost. Tistih 15 evrov gor al dol.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

monikav ::

A ima kdo brezžične slušalke za domači kino? Kakšna je povezava? Drži informacija od tukaj, da lahko glasbo poslušaš tudi iz druge sobe in da so različne opcije prilagajanja kvalitete zvoka?

_njc ::

Zdravo!

Iščem malo bolj dostopen (cca. 1000eur) avdio surround sistem za v dnevno sobo v navezi s TV, PS4 ter bluetooth napravami.
Ima kdo kakšno mnenje o teh kompletih ali pa na splošno nasvet, menje o podobnih sistemih.
- ONKYO TX-NR575E, T15, T30, T50
- ONKYO HT-S7805
- Denon Eltax 5.1 set
Hvala in lep pozdrav!

Pro_moted ::

Pri playroom.si, imaš trenutno q-akustic komplet znižan. Pa dodaš še denon receiver zraven in si malo čez 1000.
Ker si že na 1000 evrov, pa če ti ni največji problem zraven dodat še 100-200 evrov je mislim da to odlična kombinacija za ta denar.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

Zgodovina sprememb…

rezator ::

Preurejam dnevno sobo in bom kupil nov hišni kino. Zanima me ali je je kaj boljšega v cenovnem razredu do 300 evrov, kakor Logitech z906? Gledam tudi soundbar Q Acoustics M4, ampak jih nisem še slišal igrati. Lahko jih dobim za podobno ceno kakor z906.
Some people feel the rain. Others just get wet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rezator ()

neocodexx ::

Vsekakor raje z906 kot katerikoli soundbar. Soundbar samo takrat, če res nimaš prostora, tako kot pri meni v spalnici preprosto ni bilo druge rešitve in sem imel do,a že vse od cenejśih Logitechov pa do Z5500 in trenutnega custom sistema, tudi soundbar srednjega razreda kot YAS-109 ni to to. Sicer je veliko boljše od TV zvočnikov, ampak preveč pomanjkljivosti da bi jih našteval.

neo5468 ::

Za 300€ pozabi na surround. Kupi kvalitetne bookshelfe in ostani na 2.0 stereo. Boš bil veliko bolj zadovoljen.

pingvin116 ::

Pozdravljeni,

zna kdo pripročiti, kaj storiti v naslednjem primeru. Imam dnvni prostor, ki je odprt naprej v kuhinjo (kot vrata širok prehod, vendar brez vrat). Dnevni prostor je pravilne oblike (kvader). Rad bi imel kvalitetno ozvočenje za nekje do 650e. Naj razmišljam o sistemu 5.1 ali se raje odločim za soundbar?

Hvala v naprej!

OK.d ::

5.1 vsekakor.
LPOK.d

Konlov ::

Imam Yamo cornet zvočnike in sony strdb925 reciver, ki pa bi ga menjal. Kaj je sedaj sploh aktualnega, glede povezljivosti ipd. Ok, zvočniki klasične banance, ostao? Ker ne gre za nek hitech, je budget omejen na max 200€...

gpuljak ::

neo5468 je izjavil:

Za 300€ pozabi na surround. Kupi kvalitetne bookshelfe in ostani na 2.0 stereo. Boš bil veliko bolj zadovoljen.


Hm za 300€ dobiš rabljene Edifier e255, 5.1 sistem in verjemi da je pravi surround...Preverjeno!

easyrider3 ::

A lahko kdo pove če mogoče se da povezati brezžične slušalke na AV reciver prejo Bluetooth varijante ali ima reciver to namenjeno samo za sprejem Bluetooth naprav. Gledam tam do 300 EUR reciverje in nekateri imajo že Bluetooth in kako drugače pa se obnese SONY STR-DH590 ponekod ga uvrščajo kar med najboljše do cene 300 EUR.

gafna ::

Pozdravljeni,

prebiram teme glede nakupa hišnega avdio sistema in sem opazil, da vas je kar nekaj tukaj ki se na zadevo dobro spoznate zato se na vas obračam s prošnjo, da bi mi svetovali glede nakupa.

V dnevnem prostoru ki je dim. 5,6 x 4,5 m želim postaviti sistem, kjer bi lahko poslušal kvalitetno glasbo (želja hčerke) ter gledal filme predvsem višje resolucije in HD programe.
AVR reciverji katere trenutno gledam so Denon 2600,Yamahi 685, Sony STR DN1080 ter Marantza 1200 ter 5014. Pri Yamahi me moti da ima samo 5 input hdmijev.
Glede zvočnikov sem popolni lajik in ne vem točno kaj gledati. Imam predvsem problem da poleg televizorja zvočnike lahko povežem žično....za sedežnjo, ki je od televizorja odaljena 3,5m pa bi najrajši brezžično če je potrebno. Mi je pa nekdo svetoval B & W 706 S2. Kaj menite o njih?

Okvirno znesek skupaj za avr reciver in zvožnike planiram od 1500 do 2000 eur, lahko tudi kakšen euro več.
Hvala za nasvet.

m0LN4r ::

easyrider3 je izjavil:

A lahko kdo pove če mogoče se da povezati brezžične slušalke na AV reciver prejo Bluetooth varijante ali ima reciver to namenjeno samo za sprejem Bluetooth naprav. Gledam tam do 300 EUR reciverje in nekateri imajo že Bluetooth in kako drugače pa se obnese SONY STR-DH590 ponekod ga uvrščajo kar med najboljše do cene 300 EUR.
Vecinoma je to sprejemnik, npr. za telefon, mp3 player, poglej v navodila.

Pri Yamahi me moti da ima samo 5 input hdmijev.
Realno kaj pa mislis vse gor priklopit?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

m0LN4r ::

Koliko zvocnikov bi pa rad imel? Kaksno glasbo? To z resolucijo je se najmanjsi problem, signal na koncu pristane itak v TVju in Receiverji od 500eur naprej imajo 4K/60fps HDR passthrough.

Recimo za moderno glasbo predrag stereo ni nujno potreben, jaz poslusam moderno pop glasbo kr na vseh zvocnikih v stereo nacinu, ker ta glasba ni narjena za stereo, ampak za v diskace.

Drugo je klasika, rock, tralala oz. normalna glasba. To pa imam vedno na Pure Audio, tam ima smisel.

Fajn je tudi preko PS4Pro/xbox kak Atmos itn. samo rabis pun kurac zvocnikov.

Jaz sem za spredaj vzel B&W 603 v akciji za 1200 dva komada in iz onkyo NR696 na RZ730 in pristal na RZ840. 603 so dominantni v srednje in visoko tonskem obmocju, ce hoces bass je treba EQ po dvignit za +5db. Pri 706 bi to moralo biti pa glih low-mid.

NR696 opravlja svojo nalogo povsem brez tezav, to z brezzicnim ne bo slo.

Ali si nabavis komplett sonos brezzicni set, pa ne pozabi, da rabijo elektriko torej bos v blizini vsakega zvocnika moral imeti tudi vticnico.

Jaz sem startal z 1500 budgeta, na koncu pa pristal na 3000 od tega sem dal ca. 100eur za kable in ene 100 eur za letvice za kable in barvo, da sem jih povsem skril, za 7.1.4 sistem. Naslednje leto pa prideta se dva suba zraven in sem zadevo zakljucil (hehe, dvomim).

V glavnem, lahko gres all in zacnes z nekaj manjsim npr. 1200eur za par stereo sprednje, potem ca. 700eur za kak RZ740 en Center za okoli 150-200 in potem vse ostalo.
Za surround zvocnike pa sploh ni treba pretiravat na zacetku, se pa od tam 160 eur na komad zacnejo zanimivi.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

gafna ::

Živjo,
sam imam rajši kakšen vhod več kot premalo.
Zaenkrat sem planiral oled, nvidia shield, pc.

m0LN4r ::

Za zacetek npr. 5.1.2

gafna je izjavil:

Živjo,
sam imam rajši kakšen vhod več kot premalo.
Zaenkrat sem planiral oled, nvidia shield, pc.
Realno pogledano, ne bos rabil vec kot 3. Vec kot 5 pa je tko tko, sigurno imas naprave priklopljene, ki jih v bistvu ne rabis, ker lahko na eni napravi naredis vse.

TV je itak na izhodu in ne vhodu.

Vglavnem naprej si naredi nek plan. Sodelavec ima brezzicno sonos 5.1, ampak ima npr. mal zakasnitve, kar ga zelo moti.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

easyrider3 ::

A lahko kdo našteje nekaj tistih boljših reciverjev za ceno tam okrog 300-350 EUR. Zakaj se drugače že uporablja WI-FI na reciverju ali je sploh pomembno da ga ima? A so Pioneer reciverji dobri saj so za takšen denar edino oni pa Denon, Onkyo,Sony,kaj drugega je že dražje in za začetek bi imel samo 2.1 sistem saj za wofer ni denarja in za zadnje zvočnike ne pride v poštev ker sem čisto do stene z sedenjem

gafna ::

Živjo,

sam osebno bom poslušal klasiko, rock, melodije 80 let.... hčerka vaš kaj.
Tako kot navajaš.....sem mislil da bi postavil spredaj najprej dva kvalitetna zvočnika potem pa bi videl kako zadeva špila. Če nebi bilo OK potem bi dokupil za zadaj še dva zvočnika Heos.... samo so mi rekla da ne morem povezat.
Kateri model sonos pa ima sodelavec?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gafna ()

Cveto ::

Wifi imaš za DLNA, update in web radio.

Konlov ::

Ali bo vezava takole OK (reciver bi bil v uporabi občasno): NEO (ali kateri box) -hdmi- TV in potem TV -hdmi- reciver.
1.V tem primeru mora imeti TV pass trought za zvok.
2.Reciver je v tem primeru lahko brez 4k, pass trought.
Ali prav razmišljam?

matobeli ::

Reciever lahko tudi z digitalnim audio out kablom povežeš na tv (spdif, toslink, coax, neki maš zihr)

easyrider3 ::

Kateri so po vašem mnenju tisti Bookshelf zvočniki z res dobrim nizkimi toni(basom) to mislim za take ki stanejo od dobrih 200 EUR pa do recimo 300 EUR. Koliko sem pregledal in slišal na YouTube so mi za ceno 130 EUR po kosu najbolj dobr zdeli JBL Arena 130 dosti večina ima premalo basa in nekateri celo preveč tistih visokih tonov ampak res nekateri imajo preveč izrazitih tistih tonov in je je nadležno. Zaenkrat bi probal dvoje Bookshelf zvočnike v kombinaciji z center zvočnikom za wofer bi pa kasneje ker kakor pravijo dobr wofer ne dobiš za 300 EUR.

T743 ::

Preveri še Q Acoustics 3020i, sam jih imam uporabljam za back surrounde in to pritrjene na steno.S poslušanjem le teh na youtube-u ne bo realne slike, raje pojdi v trgovino.

m0LN4r ::

Mocan bas se ne pomeni hkrati, da je dober bas :/ Odvisn predvsem od tega o katerem obmocju govorimo?
Za dober bas od 150-250 Hz ni noben problem. Problemi nastanejo ko gremo nizje od recimo 80Hz, se huj pa proti 60Hz in nizje. Tam pa je pac tako da vecja membrana bo boljsa v nizjem obmocju.

Bass moderne glasbe se giba okol 90-200Hz oz. tam dominira.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

easyrider3 ::

m0LN4r je izjavil:

Mocan bas se ne pomeni hkrati, da je dober bas :/ Odvisn predvsem od tega o katerem obmocju govorimo?
Za dober bas od 150-250 Hz ni noben problem. Problemi nastanejo ko gremo nizje od recimo 80Hz, se huj pa proti 60Hz in nizje. Tam pa je pac tako da vecja membrana bo boljsa v nizjem obmocju.

Bass moderne glasbe se giba okol 90-200Hz oz. tam dominira.


kaj bi potem bilo za začetek kupiti samostoječih ne morem imeti pa center zvočnik bom obvezno kupil ker je najbolj pomemben za gledanje filmov in podobno pa še dober mora biti. Edino za wofer pa sigurno ne bo denarja a je drugače zelo pomemben kakor govorijo seveda kasneje ga mislim tudi nabaviti. V večini se bi uporabljalo le za predvajanja iz televizije in za glasbo verjetno skoraj nič pa soba je velika dobrih 20 kvadratov z tem da je v njej čedalje manj prostora saj je notri marsikaj, od omare ,predalnikov,knjižnega regala,postelje.

Konlov ::

Konlov je izjavil:

Ali bo vezava takole OK (reciver bi bil v uporabi občasno): NEO (ali kateri box) -hdmi- TV in potem TV -hdmi- reciver.
1.V tem primeru mora imeti TV pass trought za zvok.
2.Reciver je v tem primeru lahko brez 4k, pass trought.
Ali prav razmišljam?

- Nebi rad, da se raciver zaradi arc vedno prižge, zato sprašujem, kako vezati
- zakaj ima reziver 4K?. Ali ni to standard za sliko?

neocodexx ::

Če nočeš da se avr ne prižiga za vsako to lahko kontroliraš preko TVja (vir za sound output) - če imaš povezano vir>tv>avr. Passtrough bo podpiral samo to kar podpira Arc, torej lossy 5.1 ali 2.0 pcm. Popolni passtrough je možen samo od vira (če podpira) preko avrja do tvja, v tem primeru pa se avr seveda vedno prižge.

To je mislim da to, če sem pravilno razumel vprašanje, torej nadziraš preko tvja kje bo špilalo in se avr ne prižiga sam, ampak ob tem ne boš dobil dolby atmosa truehd ipd. ker je to omejitev standarda arc (pa saj tudi to je dost ok zvok če nimaš nekih ultra high end zvočnikov..).

Jaz imam pa še eno vprašanje za audiofile. Kaj mislite o fazi na subu, jaz sem z mojim eksperimentiranjem prišel do naslednjih zaključkov (imam analogno kontrolo za fazo):

0° - močen bas, vendar malo bobni
180° - reverse bas občutek, dosti več ga je čutiti v zadnjici in po hrbtu
90° - šibkejši efekt kot na 0 in 180, ga je dosti manj ampak imam občutek da se veliko bolj naravno uskladi s preostalim sistemom. Ni boominga, niti se ne zdi da bi špilal kontra. Je to dobra nastavitev faze, ali nekaj zelo nenavadnega/narobe?

Preostali sistem pa špila 60hz spredaj, 100hz center, 80hz surroundi, LFE je na 120 ima pa sub tudi svojo lastno analogno kretnico, ki jo tudi nastavim nekje na cca 120. S temi nastavitvami se mi zdi da je vsaj v moji sobi faza 90 nekje ravno prav. Nisem pa nek stručko in niti nimam nobenih meritvenih orodij da bi natančno kaj zmeril, samo po posluhu. Mnenja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

easyrider3 ::

Kaj menite za tele Nemške zvočnike MAGNAT MONITOR SUPREME 202 jih kar dosti hvalijo in po statistikah so tudi zanimivi saj se frekvenčni razpon je od 34-40000 Hz ima 165 milimetrov veliki zvočnik pa tudi cena je dobra 205 EUR.

https://m.conrad.si/monitorski-zvocnik-...

 MAGNAT monitor SUPREME 202

MAGNAT monitor SUPREME 202

Amdforce ::

neocodexx je izjavil:

Če nočeš da se avr ne prižiga za vsako to lahko kontroliraš preko TVja (vir za sound output) - če imaš povezano vir>tv>avr. Passtrough bo podpiral samo to kar podpira Arc, torej lossy 5.1 ali 2.0 pcm. Popolni passtrough je možen samo od vira (če podpira) preko avrja do tvja, v tem primeru pa se avr seveda vedno prižge.

To je mislim da to, če sem pravilno razumel vprašanje, torej nadziraš preko tvja kje bo špilalo in se avr ne prižiga sam, ampak ob tem ne boš dobil dolby atmosa truehd ipd. ker je to omejitev standarda arc (pa saj tudi to je dost ok zvok če nimaš nekih ultra high end zvočnikov..).

Jaz imam pa še eno vprašanje za audiofile. Kaj mislite o fazi na subu, jaz sem z mojim eksperimentiranjem prišel do naslednjih zaključkov (imam analogno kontrolo za fazo):

0° - močen bas, vendar malo bobni
180° - reverse bas občutek, dosti več ga je čutiti v zadnjici in po hrbtu
90° - šibkejši efekt kot na 0 in 180, ga je dosti manj ampak imam občutek da se veliko bolj naravno uskladi s preostalim sistemom. Ni boominga, niti se ne zdi da bi špilal kontra. Je to dobra nastavitev faze, ali nekaj zelo nenavadnega/narobe?

Preostali sistem pa špila 60hz spredaj, 100hz center, 80hz surroundi, LFE je na 120 ima pa sub tudi svojo lastno analogno kretnico, ki jo tudi nastavim nekje na cca 120. S temi nastavitvami se mi zdi da je vsaj v moji sobi faza 90 nekje ravno prav. Nisem pa nek stručko in niti nimam nobenih meritvenih orodij da bi natančno kaj zmeril, samo po posluhu. Mnenja?


V kolikor imas samo en sub bi jaz fazo pustil na 0. Bobni ti lahko ce je v kotu oz je stena preblizu boka suba.
Kar se tice integracije v cel sistem pa probaj se na frontih dat crossover na 80hz. Lahko da bo bolje.
Jaz imam spredaj klipsch rp 280, kateri grejo zelooo nizko pa vseeno uporabljam 80 crossover.
Laho pa da ima soba pac tako akustiko in postavitev da se bolje slisi v drugi fazi.
Na koncu je najbolj pomembno kaj tebi pase in ti gre v uho.

neocodexx ::

Imam prednje kar na 60, ker ni nekaj dosti basa z njih. Mislim saj je, se še kar lepo sliši glasba tudi brez suba, še posebej na srednji glasnosti je v piko. Ampak v primerjavi s subom, sub je za njih premočen (zato tudi faza 90 da ga malo ubije), moram imeti bas nastavitev na vsaj +6 ali +8 (od +/-10) da sploh špilajo. Mogoče malo tudi zaradi tega ker so custom doma-narejeni boxi in imata samo 1 veliki driver.



Glede razdalj pa so tudi drugi rekli da so preblizu sten in da naj postavim prednje v toe-in ampak mam zaenkrat kar tako ker včasih poslušam še glasbo za PC mizo, ki je za foteljem in imam raje da je malce več širine. Glede razdalj pa ne vem, kako bi postavil da bi bilo bolje?

m0LN4r ::

easyrider3 je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Mocan bas se ne pomeni hkrati, da je dober bas :/ Odvisn predvsem od tega o katerem obmocju govorimo?
Za dober bas od 150-250 Hz ni noben problem. Problemi nastanejo ko gremo nizje od recimo 80Hz, se huj pa proti 60Hz in nizje. Tam pa je pac tako da vecja membrana bo boljsa v nizjem obmocju.

Bass moderne glasbe se giba okol 90-200Hz oz. tam dominira.


kaj bi potem bilo za začetek kupiti samostoječih ne morem imeti pa center zvočnik bom obvezno kupil ker je najbolj pomemben za gledanje filmov in podobno pa še dober mora biti. Edino za wofer pa sigurno ne bo denarja a je drugače zelo pomemben kakor govorijo seveda kasneje ga mislim tudi nabaviti. V večini se bi uporabljalo le za predvajanja iz televizije in za glasbo verjetno skoraj nič pa soba je velika dobrih 20 kvadratov z tem da je v njej čedalje manj prostora saj je notri marsikaj, od omare ,predalnikov,knjižnega regala,postelje.
Wooferji z velikim premerom so pretezno za 120 navzdol, filmske efekte in manj za glasbo. Pac kupis najvecje in najtezje bookshelfe, ki jih dobis.

easyrider3 je izjavil:

Kaj menite za tele Nemške zvočnike MAGNAT MONITOR SUPREME 202 jih kar dosti hvalijo in po statistikah so tudi zanimivi saj se frekvenčni razpon je od 34-40000 Hz ima 165 milimetrov veliki zvočnik pa tudi cena je dobra 205 EUR.

https://m.conrad.si/monitorski-zvocnik-...

 MAGNAT monitor SUPREME 202

MAGNAT monitor SUPREME 202

Ne pusti se zmedit od frekvencnega razpona.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

m0LN4r ::

neocodexx je izjavil:

Če nočeš da se avr ne prižiga za vsako to lahko kontroliraš preko TVja (vir za sound output) - če imaš povezano vir>tv>avr. Passtrough bo podpiral samo to kar podpira Arc, torej lossy 5.1 ali 2.0 pcm. Popolni passtrough je možen samo od vira (če podpira) preko avrja do tvja, v tem primeru pa se avr seveda vedno prižge.

To je mislim da to, če sem pravilno razumel vprašanje, torej nadziraš preko tvja kje bo špilalo in se avr ne prižiga sam, ampak ob tem ne boš dobil dolby atmosa truehd ipd. ker je to omejitev standarda arc (pa saj tudi to je dost ok zvok če nimaš nekih ultra high end zvočnikov..).

Jaz imam pa še eno vprašanje za audiofile. Kaj mislite o fazi na subu, jaz sem z mojim eksperimentiranjem prišel do naslednjih zaključkov (imam analogno kontrolo za fazo):

0° - močen bas, vendar malo bobni
180° - reverse bas občutek, dosti več ga je čutiti v zadnjici in po hrbtu
90° - šibkejši efekt kot na 0 in 180, ga je dosti manj ampak imam občutek da se veliko bolj naravno uskladi s preostalim sistemom. Ni boominga, niti se ne zdi da bi špilal kontra. Je to dobra nastavitev faze, ali nekaj zelo nenavadnega/narobe?

Preostali sistem pa špila 60hz spredaj, 100hz center, 80hz surroundi, LFE je na 120 ima pa sub tudi svojo lastno analogno kretnico, ki jo tudi nastavim nekje na cca 120. S temi nastavitvami se mi zdi da je vsaj v moji sobi faza 90 nekje ravno prav. Nisem pa nek stručko in niti nimam nobenih meritvenih orodij da bi natančno kaj zmeril, samo po posluhu. Mnenja?
To naceloma nima vezel, to so "stehende wellen" in se nastavi glede na prostor in si lahko na netu poisces formulo, kako izracunas glede na krivuljo basa odvisno od frekvence, zadeva prizadene najbolj nizke frekvnce in sicer predstavljaj si zvok kot en val, ki gre do zida in nazaj in potem je odvisno kdaj tebe in kdaj zid zadane val.
Problem je samo v primeru, ce nimas srece in val, ki se odbije od zida se odbije od zida tocno kontra kot val, ki gre proti zidu in ga lahko iznici. V praksi se to slisi kot slab bas ali svoh.
Teh problemov pri modernih sistemih z umeritvenimi mikrofoni ni oz. z roko ne bos nikoli sam tako dobro nastavil. Enak efekt dosezes, ce se poigras z nastavitvami v receiverju in nastavljas razdraljo suba. To ni nic drugega v bistvu.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

m0LN4r ::

PS:
http://www.sengpielaudio.com/StehendeWe...

Zadevo lahko do onemoglosti kompliciras, ni pa to nekaj kaj je kriticno. Nastavis tako, da tam kjer sedis je bas najmocnejsi, ker recimo se presedes en meter naprej bo pri doloceni nizki frekvenci zadeva izpadla povsem drugace.
Recimo 20Hz je ca. 17meterski val, 45Hz je okol 7,5 metrov in to je potem na koncu dneva odvisno od velikosti prostora, kako se bo kak bas slisal. Sam se stem nisem ukvarjal, ker se nimam casa. Bom se ukvarjal, ko nabavim dva suba, da pokrijem tisto, kar mi trenutno manjka.

V majhnih prostorih se lahko zgodi, da bos zacutil pritisk, kot da bi bil not v subwooferju, dolocena frekvenca bo zelo glasna, nekatere pa bodo izginile oz. bodo zelo "tihe" se spremenijo v "pritisk"

Nisem fizik, da bi ti to znal lepo razlozit.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

m0LN4r ::

Recimo najslabsi prostor za bas: 4,40m × 4,4m0 × 2,20m ali kakih drugih kvadratastih razmerij. Recimo dober prostor: 3,40m × 4,80m × 2,20m

Kalkulator: https://amcoustics.com/tools/amroc?l=44...
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

easyrider3 ::

Mislim da bom za začetek vzel kar začetni razred POLK zvočnikov itak se bo poslušal samo iz televizije,glasba morda kdaj takrat ko bom sam doma in kaj pospravljal po sobi. Sem pregledal in prebral veliko mnenja glede teh POLK T15 zvočnikov pa so za manj denarja kot večina zelo dobri sploh ker so bolj namenjeni za hišni kino pa tudi sam bom videl kako se bodo obnesli če ne bodo mi uredu za spredaj bodo pa za od zadaj. Samo dober center zvočnik še nabavit pa morda še wofer pa potem bi moral nekaj se slišati.
Glede Center zvočnika jih je pa kar nekaj kateri so dobro ocenjeni samo katerega izbrati je pa druga pesem. na vsaki drugi strani je ocenjen vsak drug zvočnik za najboljšega v tem cenovnem razredu enkrat je Klipsch drugič Polk tretjič Pioneer pa JBL pa Elac tak da je zanimivo.

https://www.bassheadspeakers.com/best-c...
https://www.lifewire.com/best-center-ch...
https://musicoomph.com/best-center-chan...
https://speakerchampion.com/center-chan...
https://recordplayerpros.com/best-cente...
https://www.amazon.com/Best-Sellers-Ele...

neocodexx ::

m0LN4r je izjavil:

Recimo najslabsi prostor za bas: 4,40m × 4,4m0 × 2,20m ali kakih drugih kvadratastih razmerij. Recimo dober prostor: 3,40m × 4,80m × 2,20m

Kalkulator: https://amcoustics.com/tools/amroc?l=44...


Tale kalkulator... mind=blown.

Saj sem si mislil, da je nekako tako z valovnimi dolžinami, ampak tole še boljše ne bi moglo predstaviti (odstopanja so še hujša kot sem mislil). Hvala za tole.

Zgodovina sprememb…

easyrider3 ::

Verjetno mi je ta PIONEER reciver najboljša izbira za takšen denar 280Eur saj uporabljal se bo po večini za gledanje filmov.... glasbe malo kdaj.Sem imel v mislih tudi morda Sony,Denon ali Onkyo pa mi ta nekako je tista prva izbira.
https://www.makspro.si/pioneer-vsx-534d...


 PIONEER VSX-534D

PIONEER VSX-534D

Amdforce ::

Mislim da bi bilo bolje ce bi vzel sprednje 3 zvocnike iste znamke in iste serije,.... barva zvoka, crossoverji, sploh tweeterji, tukaj se ti lahko kombiniranje zelo slabo konca.
Ali pa iste znamke vsaj pa vzames center visje serije.
Bi bilo zabavno slisat polk fronte pa klipsch center he he,...prvo kar bi sigurno odstopalo. Pa je klipsch super center drugace.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Amdforce ()

easyrider3 ::

itak bi dal vse POLK zvočnike.
- prednja leva in desna zvočnika POLK T15
- center zvočnik POLK T15 ali POLK CS10 ali POLK

m0LN4r ::

Znamke nimajo veze, dokler ne kombiniras 100eur center z 1000eur fronti.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Amdforce ::

m0LN4r je izjavil:

Znamke nimajo veze, dokler ne kombiniras 100eur center z 1000eur fronti.


Ja no v bistvu se lahko kar pozna ce so razlicnih znamk. Posebej zaznavno je lahko pri panningu.
Spet drugim je estetskega pomena da so enake firme in finisa.
Naceloma je idealno da bi bili lcr zvocniki enaki, ampak je to zelo tezko dosezt ker pac centra ne mores imeti lih pred ekranom.
Je pa res da tudi znotraj ene znamke izredno velik odklon v modelu ne bo dobra resitev.

neocodexx ::

Ne šparat pri centru, saj povsod razen pri glasbi skoraj ves zvok prihaja iz centra. Če bi jaz še enkrat kupoval, bi vzel center vsaj enako ali še razred višje od frontov, saj je samo 1 zvočnik in ni tako drag kot fronti in večino časa poslušaš samo tega (če ni glasba).

Pri sprejemniku tudi ni preveč za šparat; tudi te onkyo za 500EUR niso bog zna kaj, kako so pa tisti za 250EUR pa ne vem - sigurno nič boljši:) ker tu se močno špara na komponentah odkar morajo podpirati še vse te licenčnine za dolby atmos itd., 7.1 itd.. Ne more več biti isti nivo kot so včasih bili 5.1 avrji za 500EUR. Samo da je na škatli nalepka da podpira vse te najnovejše standarde, ker to se prodaja, nategnejo te pa v detajlih (isto kot če bi šel kupovat telefon pri telekomu in gledal samo deklaracijo..). Ampak če je finančna omejitev se razume. Potem že raje dražje zvočnike pa zaenkrat cenejši avr (saj mogoče pa še kasneje nadgradiš).

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

Jaz sem vzel po kmecko RZ 840, ker je bil v tem cenovnem razredu najtezji po kilazi, imel najvecjo max porabo (posledicno moc), 32bit DAC in opcijo za 9.2 ter Imax in 5 tockovno umeritev. Skratka vse kar sem iskal, pr ostalih pa sem vedno nasel nekaj kaj mi ni blo vsec xD
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

easyrider3 ::

Mislim da je center zvočnik POLK CS 10 kar uredu saj vsepovsod ga uvrščajo med najboljše verjetno zaradi cene večina misli da ni dober vendar strokovnjaki ki ocenjujejo in testirajo so ga ocenili za super center zvočnik in to za majhno ceno kar gre vsem drugim znanim proizvajalcim v nos. Kar poguglajte malo po internetu in boste videli da je vedno kje med najboljšimi ocenjen nekateri ga celo uvrščajo pred svojim višjim bratom POLK S35 kateri stane skoraj 3-krat več. Sigurno je za tak denar to eden najboljših center zvočnikov in tudi nič kaj slabši ni kot tisti za 500 eur od Klipsch ali drugih saj POLK izdeluje vse zvočnike za veliko manjšo ceno kakor znane znamke zvočnikov pa niso nič kaj slabši. Američani imajo in kupujejo veliko POLK zvočnike saj kakor pravijo da za tak denar je to THE BEST in ni take orenk razlike med tistimi znanimi znamkami. Sem kar odločen da nabavim vse zvočnike POLK tudi center zvočnik samo vprašanje ali bom vzel T130 ali CS10 ker ne vem če so dobr kombinira skupaj saj zaradi cene ni važno ker ni neke razlike

m0LN4r je izjavil:

Jaz sem vzel po kmecko RZ 840, ker je bil v tem cenovnem razredu najtezji po kilazi, imel najvecjo max porabo (posledicno moc), 32bit DAC in opcijo za 9.2 ter Imax in 5 tockovno umeritev. Skratka vse kar sem iskal, pr ostalih pa sem vedno nasel nekaj kaj mi ni blo vsec xD


Sigurno je tako samo jaz ne rabim reciverja z več kanali kakor 5.1 itak rabim samo dobr zvok namesto tega kar ponuja sam televizor.Zato pa gledam nekaj tam za 300 eur in ta Pioneer VSX 534D mi je kr všeč.

Zgodovina sprememb…

««
12 / 38
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvočni sistem 2.1 - primerjava kaj kupiti

Oddelek: Zvok in slika
333590 (1437) Darko!
»

Kateri Soundbar - je vredno nakupa? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22351205 (17575) naruto2
»

Stereo sistem za kvaliteten zvok

Oddelek: Zvok in slika
295930 (2613) Likalnik
»

Hišni kino Onkyo HT-S5805 da/ne?

Oddelek: Zvok in slika
253909 (3064) neo5468
»

Zvočniki in receiver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8319234 (16944) car100

Več podobnih tem