» »

Delo v tujini - pravno, zavarovanje itd.

Delo v tujini - pravno, zavarovanje itd.

LilyLilac ::

Upam,da mi boste tukaj lahko pomagali. Morda so tale vprašanja butasta, ampak vseeno bi bilo fajn, če bi mi lahko pomagali.

In sicer študiram v tujini (Nemčija), do sedaj sem uspela vse financirati brez službe. Sedaj pa bi res rada delala ob študiju, saj svoj Bsc študij ravno zaključujem in rabim ob Master študiju zaslužek in izkušnje.
Ampak glede vseh pravnih postopkov res nimam pojma in ne želim nareditih nobenih napak.

Rada bi si poiskala "pravo" službo tukaj, s katero sem tudi tukaj zavarovana. Ampak moram potem v SLo tudi plačevati zavarovanje? Kako je z davki?

Do 25 leta, če se prav spomnim, sem zavarovana preko staršev, ampak če pričnem delati, se to spremeni ane? Moram doma v sloveniji tudi biti zavarovana, če najdem tukaj službo?
Kaj če delam preko minijoba? Preko minijoba nisem zavarovana, ampak preko staršev tudi ne smem več biti zavarovana od takrat ko pričnem delati, ali kako?
Za minijob v Nemčiji moram imeti zavarovanje, vsaj koliko vem moje slovensko ne bo veljalo. In Nemško zavarovanje, si brez službe nikakor ne morem privoščiti.

Nasploh, moram imeti slovensko in tujo zavarovanje, ali lahko theoretično mojo zavarovanje v sloveniji prekinem,če tukaj v Nemčiji dobim stalno službo z zavarovanjem?
Najverjetneje je, da bom si tukaj poiskala minijob, in zato mi je ravno v tem smislu zelo pomembno vedeti, kako moram ravnati. Kam se moram prijavati? Moram tudi v sloveniji javiti? Kako je z zavarovanjem?

Ali pa kam se lahko obrnem, da na ta vprašanja izvem odgovor?

zee ::

Ne vem, kaj je minijob.

Glede davkov: Odjavi davcno rezidenco v Sloveniji, tako bos davke placevala samo v Sloveniji.

Glede zavarovanja: prav nobene potrebe ni, da placujes za zavarovanje tako v Sloveniji kot v Nemciji.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

LilyLilac ::

Minijob, je služba v kateri smeš zaslužiti do 450€ brez davkov, pa tudi brez zdravstvenega zavarovanja. Na primer pomoč pri učenju, čuvanje psa, delo v trgovini na blagajni itd.
Če se davčno odjavim, potem koliko razumem, moram tudi odjaviti rezidenco? To bi pa potem pomenilo, da se ne morem več kar tako vrniti v slovenijo in tukaj iskati službe, po končani univerzi?
Poleg tega bi to verjetno pomenilo tudi spremembo za moje starše, kateri še dobivajo davčno olajšavo zame. Pa tudi ne vem ali bi potem še bila zavarovana preko njih?

Tukaj nekaj kaj sem našla : "Študenti so do dopolnjenega 26. leta starosti obvezno zdravstveno zavarovani kot družinski člani, če ne izpolnjujejo pogojev za zavarovanje po drugi podlagi (npr. iz naslova delovnega razmerja, registriranega s.p.-ja, statusa družbenika in poslovodne osebe)."

Mene zanima ali v to tudi šteje minijob ? meni se ne zdi ravno logično, da bi to štelo kot delovno razmerje, ampak pogodba se večinoma vseeno sklene in delo je delo. Ampak z zaslužkom 450€, vsaj tukaj v nemčiji, ne morem kriti 120€ mesečnega zavarovanja. Zavarovanje neke vrste pa pomoje ob vsaki službi rabim.
Problem je pa tudi ta. Če se 1x v Nemčiji prijavim kot samoplačnik zavarovanja, potem se ni več lahko vrniti na financirano zavarovanje. Zato bi tukaj zavarovanje "vzela" samo takrat, če mi ga krije služba. Drugače bi obrdržala slovensko, saj je tudi ceneje - čeprav v Nemčiji ne morem niti z evropsko kartico veliko narediti (razen nujnih primerkov in naprimer bolniške), ampak mi to trenutno ni bistveno.


V sloveniji imam študensko delo, tukaj v Nemčiji tega v tem smislu ni. Ali obstaja možnost, da najdem delo in to potem v sloveniji prijavim kot študensko delo? ALi pa naj vprašam drugače; do koliko € zaslužka, je to brez davkov in brez izgube zavarovanja?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12130797 (15433) SmeskoSnezak
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18750057 (20193) DOOM_er
»

Koliko stane računalniški inženir v ZDA (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
21754780 (41343) AndrejO
»

Delo v tujini in težave z zdravstenim zavarovanjem v Sloveniji

Oddelek: Loža
52298 (2082) mojca

Več podobnih tem