» »

Delo v tujini in težave z zdravstenim zavarovanjem v Sloveniji

Delo v tujini in težave z zdravstenim zavarovanjem v Sloveniji

metalcamp ::

Pred kratkim sem izvedel, da že leto dni nimam urejenega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji. Ni prvič, da se srečujem s tem, ker sta pred kratkim imela težave s tem oba starša. Oba redno zaposlena neprekinjeno že vrsto let, vsak pri svojem delodajalcu. Obema so iz ljubega miru prekinili pravico do zdravstenega zavarovanja v Sloveniji, čeprav vse krije avstrijska stran in RS pri tem ne nosi nobenih stroškov.

Eno leto sem občasno delal preko zaposlovalne agencije v Avstriji in obenem imel v Sloveniji status študenta. Po končanem delu sem imel še en mesec pravico do zdravstvenega zavarovanja v Avstriji katerega mi je plačal delodajalec oz. zaposlovalna agencija, nato sem bil normalno naprej zavarovan preko staršev (kot vzdrževan član, ker se šolam).

Glavni problem: v Avstriji na Krankenkassi pravijo, da ni nobenih problemov (tudi glede zdravstvenega zavarovanja staršev), torej probleme povzroča zgolj slovenska stran. Od ZZZS nisem dobil nobenega obvestila o prenehanju pravice do zdravstvenega zavarovanja, starša sta to obvestilo dobila hkrati s položnico za plačilo stroškov zdravstvenega zavarovanja za čas, ko domnevno nista bila zavarovana. Onadva sta uredila brez plačila, jaz pa nameravam priti zadevi do dna in napisati kakšno pritožbo ali dve ustreznim organom, ker mi je dovolj obravnavanja kot drugorazrednega državljana.

Žiga, Lakotnik, ker se gibljeta v pravniških vodah vaju prosim, (če slučajno spremljata tole) za kakšen namig kam se lahko obrnem. Seveda bom vesel tudi nasvetov ostalih soforumašev. Prosim, da tale tema ne zaide s poti kot večina preostalih tem v loži.
  • spremenilo: metalcamp ()

jernejl ::

Zdravstveno zavarovan si ponavadi tam, kjer si zaposlen in plačuješ prispevke.

Če si zavarovan v drugi državi EU, lahko v Sloveniji koristiš zdravstvene storitve in jih plačaš, potem pa pri svoji zavarovalnici zahtevaš povračilo stroškov (seveda le, če gre za storitve, ki jih tvoja zavarovalnica krije).

Sicer bi pa ravno te dni morale pričeti veljati novosti na tem področju (zaradi direktive 2011/24/EU, ki jo je treba v našo zakonodajo prenesti do oktobra 2013).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

Isotropic ::

na zzzs rabis nesti nek obrazec

Invictus ::

Zavaruj se kot občan. 14,70 EUR na mesec boš že preživel ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

dal si malo premalo informacij.

Načeloma je tako, da si zavarovan in koristiš storitve v državi kjer plačuješ prispevke. V tem primer si dolžan obvestiti slovensko zavarovalnico, da imaš podlago za zavarovanje v drugi državi. V tem primeru lahko v Sloveniji koristiš samo nujne medicinske storitve z plavo EU kartico. Zavarovat kot občan mislim, da se v tem primeru ne boš mogel. Kar je nenavsezadnje tudi popolnoma logično, zakaj bi ti slovenska zavarovalnica karkoli krila, če plačuješ avstrijski?

druga opcija pa je če si migrant oziroma a si napoten na delo v tujino. V tem primeru imaš poseben evropski obrazec, ki ga mora izpolnit avstrijska zavarovalnica in v tem primeru lahko kljub avstrijskemu zavarovanju koristiš zdravstvene storitve v Sloveniji. Tuje zavarocvalnice ta obrazec zelo nerade dajejo , tako da če imaš naprimer bivališče v avstriji ni šasn da ga dobiš.

mojca ::

Invictus je izjavil:

Zavaruj se kot občan. 14,70 EUR na mesec boš že preživel ...

Na to, da utegne biti to nelegalno, pa verjetno nisi pomislil?

Iz prve roke lahko povem, da ZZZS ne dovoli zavarovati nekoga, ki je že zavarovan v tujini, oz. vsaj pred kratkim tega niso dovolili. Lahko se zavaruješ, če ZZZS ne razpolaga s podatkom, da si zavarovan v tujini, pri čemer moraš paziti, da se ne zarečeš.

Ampak prvo vprašanje za metalcampa: imaš modro evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in zakaj ne? In kdaj si nazadnje ZZZS-ju posredoval dokazilo, da si zavarovan? Ko sem bila pred leti v tujini (sicer zavarovana preko staršev v Sloveniji, kar je obratno od tvoje situacije), sem šla s kartico (ali začasnim potrdilom) na tujo zavarovalnico, kjer so mi izdali neko lokalno potrdilo, da sem zavarovana. Pri zdravniku sem potem vedno pokazala tisti list in z izjemo ene napake nikoli nisem dobila nobenega računa. Vse se je magično "plačalo samo", vključno s storitvami/materiali, za katere bi morala doma plačati za nadstandard, tam pa so bili vsakdanja praksa. Moram pa poudariti, da je imel tisti pildek vedno "rok trajanja", tako da sem morala redno prinašati nova potrdila oz. kartice, da sem doma še zavarovana. Težave sicer niso izključene, so pa navadno rešljive (primer kure in jajca: pogoj za vpis je bil, da si zdravstveno zavarovan, ZZZS pa je za izdajo potrdila o zavarovanju zahtevala potrdilo o šolanju).

Pred kratkim sem tudi v drugi državi opravila storitev, za katero sem sicer sama plačala, vendar sta mi ZZZS/Vzajemna na podlagi napotnice in računa vrnila stroške v celoti (v KC čakalna doba krepko čez leto, tam pa en dan).

Verjetno ne bi škodilo, če bi vprašal še v kateri poslovalnici ZZZS-ja. Ne verjamem, da ti znajo uslužbenci za katerimkoli okencem v katerikoli podružnici pravilno svetovati.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12130067 (14703) SmeskoSnezak
»

Stalno prebivališče v drugi EU državi, vse drugo pa v Sloveniji?

Oddelek: Loža
162138 (1676) shadeX
»

Zavarovanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
102621 (2125) Quantum
»

Zavarovanje

Oddelek: Loža
375117 (3932) paraboŁa
»

Državljanstvo v Avstriji

Oddelek: Loža
2213257 (10459) andyrozman

Več podobnih tem