» »

Ustvariti novo firmo?

Ustvariti novo firmo?

Microsoft ::

Hja. Mene pa takle zanima pr tejle stvari. Kolkor sm jst slišal, moraš menda biti star 18 let, pa že lahko imaš prav svojo podjetje.

Zdej me pa zanima, če je kdo od vas to naredil; da je bil že zelo zgodaj lastnik nekega podjetja. Ali pa če poznate koga.

Zanima pa me tudi vaše mnenje o tem, ali je lahko nek mlad tim konkurenčen že uveljavljenim velikim podjetjem.

LAhka pa napišete še tud kej druzga na to temo če kej veste o tem.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

.:joco:. ::

Ustvarit podjetje na papirju ni problem. (le dosti živcev, potrpljenja in bencina potrebuješ)

Problem je naredit podjetje, ki ti ustvarja dobiček ;)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

R0K ::

S.p. si lohk narediš za cca 20k sit. tolk te pride vsa dokumentacija. Za d.o.o. so pa potrebne precje večje naložbe. Ampak ima tut svoje prednosti. Sicer pa je že blo velik tem na to.

Drgač pa jest komi čakam da sem star 18 oz da končam SŠ. Grem kr v 'privatne' vode. Očitno mam to v krvi, že od tastarih pa od tastarih od mojih tastarih :) pa še preecj sorodnikov. Mislim, sami privatniki. :)

Drgač kako firmo pa bi odpru? Če ni skrivnost :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Gh0st ::

Brez kakšnega investitorja je zelo težko začeti iz nič. To pomeni veliko visokih kreditov, ki ti jih banka po možnosti niti ne bo odobrila. To se gleda na tvoj mesečni prihodek, oziroma, če banka smatra, da si sposoben kredit odplačat... Pustmo to.

Predvidevam, da bi rad kašno računalniško firmo. Kaj? Pisal software? Imel štacuno? Pri piscih softwara je najbolje začet kot posameznik, ko pa si ustvariš ime, zadevo širiš...

ma whatever...:D
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Gh0st ::

S.p. si lohk narediš za cca 20k sit.

Za s.p. moraš imet dovolj visoko izobrazbo primerno tvoji dejavnosti.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

R0K ::

Samostojni podjetnik posameznik (s.p.) je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost (po ZGD). Njegove osnovne značilnosti so tako samostojnost, pridobitnost, opravljanje dejavnosti na trgu in izključna narava dejavnosti.

Podjetnik je lahko le posamezna fizična oseba. Podjetnik je lahko tudi mladoletna ali poslovno nesposobna oseba, ki pa za poslovanje potrebuje zakonitega ali uradno postavljenega zastopnika oz. skrbnika. Podjetje v RS sme ustanoviti tudi tuja fizična oseba, ki bo imela položaj podjetnika posameznika.

Podjetnik posameznik za ustanovitev ne potrebuje ustanovnega kapitala, registrira se s priglasitvijo na Davčni upravi RS (DURS), pri poslovanju ravna po svojem preudarku in odločitvah ter v svojo korist in za svoje tveganje (za obveznosti iz poslovanja odgovarja z vsem svojim premoženjem). Podjetnik se pojmuje kot delodajalec.


Aja?

Drugače. Piše mladoletna. teoretično bi lohk tut jest že mel s.p.?

Gh0st ::

A ni tko, da moraš imet primerno izobrazbo?

Ker en družinski prijatu je po ženini smrti hotu nadaljevat njeno dejavnost in je zato mogu delat ene tečaje, da je lahko dubu dovoljenje...bil je s.p. ... :\ weird.
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

R0K ::

Mogoče je fora lih v tem ker je hotel nadaljevat. mogoče.

sicer pa je za s.p res tak kot sem povedal. ne rabiš neke posebne izobrazbe. za d.o.o jo pa rabiš, kerj emogu moj stric še dela neke izpite (ene 3x je šol na predavanja pa to) lih tok da ti tam neki bluzijo da ma lohk zdej trgovino ker pač ni trgovc po poklicu ane...nima pa prov trgovine ampak hof z avtomobili...

Microsoft ::

Jst če bi že mel svojo firmo, bi pol to blo kej zatga, ko je pisanje kakšnih programov. Glih zdele delam neko tako stvar, da bom lahka s pomočjo PCja vklapljal al pa izklapljal neke luči (osvetlitev prostora) pa ventilator (predstavlja recimo klimatsko napravo). Stvar je še daleč od končne verzije, vendar se počasi premika. Pač, ni cajta, ker delam PM.

Drgač pa mislim, da tud kako podjetje, ki servisira računalnike, more biti zanimivo. Sem slišal, da mate tam v LJ serviserji (če je ker od vas serviser) tud po 10.000SIT/h. To pa je že kr zlo fajna plačan.:D

Čeprav bi jst tud rad kej delu s procesorji pa kakimi digitalnimi vezji, ker sm štromar pa to tud grem naprej. Čeprav bi mogoče rajši šel na FRI....


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

frenk ::

JimiBtn: al si ti mogoče z iskre pa si bil na rač. tekmovanju in poletni šoli računalništva?:\

b0j3 ::

Varianta je tudi d.n.o., kjer sicer odgovarjaš z vsem svojim premoženjem (podobno s.p.), pa rabiš še nekoga (morata biti dva), ki pa odgovarja le z vložkom.
Vložek minimalen (jurja ali dva je bilo nazadnje).

msmiha ::

Meni je ena prijateljica, ki študira pravo povedalo, da bo v letušnjem letu v veljavo stopil zakon po katerem boš mogel imeti najmanj sedmo stopnjo izobrazbe, če boš hotel odpreti SP. Zdaj pa ne vem je kdo kaj slišal o tem?
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Microsoft ::

frenk, nein.

Sej sedma stopnja je vse, kar je več od srednje šole, če se ne motim.:\


by Miha

Turtle ::

No tkole.....Za vsako firmo, ki je gospodarska (d.n.o. alid.o.o.) je potrbno preko odvetnika spelat prijvao, pogodbo,...Vse skupaj nanese nekje okoli 300.000,00 SIT......to je nepovraten strošek. V pogodbi piše koliko je vložek (za d.o.o. 2.100.000,00 za d.n.o. pa od dogovora)....Potem se čaka kake 2 meseca da pride sklep, pol na statistiko, banko , davčno....tko da realno tm 2 meseca pa pol......pol pa gas.....S tem če si s.p. morš vsak mesec obvezno si prispevke plačat (okol 40k), če si pa d.o.o. pa gospodarski zbornici pa uradnemu listu.......Tko, da po mojih izkušnjah (ker sem se jeb.u močno) ne začenjat, če nimaš a) za s.p. 1.000.000,00 SIT b) gospodarsko družbo 2.000.000,00 SIT

ni vse zlato, kar se sveti!!

b0j3 ::

Kaj pa odpiranje firme v tujini - recimo v kakšni davčni oazi?

Turtle ::

hja sem pozabu prpista da za d.o.o. še rabš zravn ene 2.100.000,00 za kapital, ampak to lahko porabš pol k dobiš sklep.....

glede tujih držav nisem prepričan, ampak mislm, da more neki bit z stalnim prebivališčem (lastnik, direktor??) no tole ni sigurno


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dno ali doo

Oddelek: Loža
356398 (5617) djordjevic
»

Postal bom podjetnik, kako naprej (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5522915 (17547) K0K0
»

S.p. ali d.o.o.

Oddelek: Loža
62699 (2477) BigWhale
»

rad bi odprl svojo firmo... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
589237 (7721) Yohan del Sud
»

Ustanovitev računalniške firme

Oddelek: Loža
293266 (2390) DJroky

Več podobnih tem