» »

dno ali doo

dno ali doo

dolenska ::

lp
katera oznaka je boljša za računalniški servis in tudi trgovino?
kaj pomeni d.n.o., d.o.o.?
imel bi pa popoldansko obrt.
hvala

bluefish ::

d.n.o. - družba z neomejeno odgovornostjo
d.o.o. - družba z omejeno odgovornostjo

dolenska ::

dobr to vem kaj pomenijo kratice, ne vem pa pomena...omejeno...neomejeno.... kaj je bolje v čem se razlikuje?

drvo ::

d.o.o. če se ne motim pomeni, da na primer za dolgove podjetja ne odgovarjaš s svojim premoženjem.

BadB0y ::

Točno to je kaj je drvo povedal.


tempoFlow ::

Lahko pa odpeš tudi popoldanski s.p., a tudi tam odgovarjaš s svojim premoženjem.

fabrskd ::

Ne ne bi imel popoldanske obrti... Od tega čim bolj stran! Dobro premisl šestkrat v kaj se spuščaš.
Screw you guys i'm going home!!!

BadB0y ::

fabrskd
Mas kake tehtne razloge ? zakaj ne popoldanskega sp-ja ?


krneki0001 ::

Za dno ne rabiš ustanovnega kapitala, deluješ pa kot doo, ter jamčiš s svojim premoženjem za svoje dolgove.


Pa mislim da popoldanskega sp-ja ni več možno odpreti.

Zgodovina sprememb…

Jan987 ::

D.n.o. je v zelo grobi osnovi s.p. z več družbeniki.

Za D.o.o pa rabiš osnovni kapital! Sicer pa imaš vse na dolgo in široko razloženo na ajpes-ovi strani, lahko pa se oglasiš tudi pri njih, kjer ti bodo brezplačno svetovali.

T0RN4D0 ::

Takole brez kompliciranja bi reku, da izberi doo. Nikoli ne veš kje se ti lahko kaj zalomi, in tisti osnovni kapital je najbrž vreden precej manj kot tvoje preomoženje.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

fabrskd ::

fabrskd
Mas kake tehtne razloge ? zakaj ne popoldanskega sp-ja ?


Ma najde se kr nekj stvari no. Treba je vedt, da plačuješ dajatve ravno tako kot če si pogojno rečeno "normalen" s.p. Kar se tiče računalniških firm, verjetno si pob predstavlja nekj v smislu gurujskega popravljanja (lahko da se motim). Veliko denarja gre državi to je dejstvo poznam primere, kar nekaj jih je, recimo človek zaposlen na Elektro Gorenjska je ravno tako v popoldanskem času imel s.p. pa upoštevajoč dejstvo, da napaljevanje elektro inštalacij ni slab posel pa vendar se mu ne izplača. Vem, lahko se motim ne želim bit zdj pametn tlele amapk moje izkušnje so take, da nihče ne zdrži prav dolgo. Lepo bi bilo, da bi pač imel popoldanski s.p. in kar narediš plačaš davek pa je stvar ocvrta. Vendar ni tako, tudi tisti mesec, ko nimaš nič kar bi se za popoldanski s.p. razumelo, da včasih res ni nič ravno tako plačaš dajatve kot vsak mesec. Se mi zdi, tako kot sm že omenil, da ne želim ukrasti nekoga ambicioznosti, vendar v te stvari je potrebno iti previdno in preudarno, ter že v naprej zagotoviti delo, da ni potem problemov s plačevanjem in še celo zalaganjem denarja od osnovne zaposlitve za to, da s.p. preživi.

Vsekakor je odločitev vsakega posameznika kaj bo storil in privoščim nekomu, ki je sposoben, da mu uspe v teh časih, nekoliko ironično povedano, recesije. Mogoče je prejšnja moja izjava res nekoliko preveč radikalna. Ponovno pa poudarjam, da res lahko s.p. ustanoviš kar preko interneta vendar pazljivo!

LP!
Screw you guys i'm going home!!!

cekr ::

Že kar nekaj časa ni problem odpreti popoldanskega s.p.-ja. Sploh ni več nobene razlike z navadnim s.p.-jem. Samo prispevkov za socialno varnost ne plačuješ oz. jih, če si želiš izboljševat socialno varnost. Je tudi neka vrednost od katere moraš plačevati dodatne prispevke. Vse ostalo je isto. Si enakvreden vsem subjektom na trgu.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

fabrskd ::

Tole bi znal bit zanimivo:
Spoštovani!
Popoldanska obrt ne obstaja več, obstaja samo opravljanje dejavnosti kot postranski poklic. To pomeni, da oseba, ki je zaposlena in prejema osebni dohodek, odpre s.p.
Pogoji za opravljanje so odvisni od dejavnosti, ki jo stranka želi opravljati. Več informacij dobite na spletnih straneh evem.gov.si
Screw you guys i'm going home!!!

IceIceBaby ::

Kot so že nekateri omenili, "Popoldanskega s.p." ni več. Odpreš lahko samo navaden s.p., razlika pa je v tem iz katerega naslova plačuješ prispevke.

Če si redno zaposlen, študent ali penzionist potem že imaš plačane prispevke. V tem primeru plačaš cca 30€ mesečno za pavšal za zdravstvo.

Če je s.p. tvoja edina dejavnost plačaš minimalno cca 250€ prispevkov in zavarovanja. To plačaš v vsakem primeru, dokler imaš registrirano dejavnost.

Kaj se bolj splača je pa kompleksno vprašanje. Si dal premalo podatkov, da bi lahko dali konkreten odgovor. Načeloma pa je tako:

Če ne pričakuješ velikih dobičkov in si mogoče še študent ali zaposlen se ti splača začeti z s.p. Stroški so minimalni, poslovanje je relativno enostavno delaš pa lahko vse kar lahko delajo podjetja.

Slabost je res to, da jamčiš z lastnim premoženjem (tudi pri d.n.o. je tako) ampak v določenih dejavnostih to niti ni tako zelo pomembno. Naprimer, če imaš izdelavo spletnih strani si težko nakoplješ kakšne hude dolgove. Po drugi strani pa si predstavljal gradbinca, ki začne projekt, kupi za 20k eur materiala potem pa mu naročnik ne plača računa. S.p. bo moral tistih 20k kriti iz lastnega žepa, d.o.o. pa bo šel v skrajnem primeru v stečaj, ti kot lastnik pa ne boš izgubil svojega avta in hiše.

Potem vzemi v račun še dobičke. S.p. je obdavčen po splošni dohodninski lestvici. To pomeni, da boš pri večjih dobičkih (dobičkek = prihodki od prodaje - stroški) obdavčen z 42%. Je pa super, ker lahko denar prosto jemlješ iz poslovnega računa in delaš z denarjem kar ti paše. Davkarje zanima samo to, da jim plačaš njihov delež.

Pa še to. D.o.o. zahteva 7500€ ustanovnega kapitala. Ta kapital lahko daš v denarju ali stvareh (avto, računalniki, mize...). Če tega kapitala nimaš si lahko za 2 dni sposodiš denar, ga nakažeš na račun firme potem pa firma denar vrne. Tako prideš do d.o.o. brez tistega ustanovnega kapitala, je pa vprašanje, koliko je to smiselno.

Jaz bi vsekakor izbiral med s.p. in d.o.o., d.n.o. je neka mešanica, ki je pomoje primerna za kakšne bolj specifične primere.

gzibret ::

Midi....

Pri sp-ju za vse dolgove in kredite jamčiš s svojim premoženjem (hišo, avtom itd..)

Pri doo-ju pa moraš imeti ustanovni kapital (minimum je predpisan z zakonodajo in znaša slabih 10.000 e) in služi kot jamstvo za najem kreditov. Če se kaj zalomi, gre v maloro ustanovni kapital, tvoje premoženje pa ostane.

Za dno-je pa ne vem....

DOO link

SP link

še več info, vredno ogleda
Vse je za neki dobr!

IceIceBaby ::

gzibert, pri d.n.o. jamčijo družbeniki s svojim premoženjem. Enako kot pri s.p.

frudi ::

Osnovni kapital za d.o.o. je 7500€. Registracija je zastonj, so pa stroški recimo z varstvom pri delu, oceno tveganja itd. Lahko namesto osnovnega kapitala 'vložiš' tudi stvarno premoženje, ampak potem moraš registracijo opraviti pri notarju, kar pa ni zastonj, pa verjetno boš imel stroške še s cenilcem.

Kot je kst napisal, popoldanskih s.p. ni več - lahko pa odpreš s.p. in si še vedno zaposlen drugje. V tem primeru kot s.p. plačuješ le pavšalnih 30€ prispevkov. Ne vem pa, kako je v primeru, če tvoji prihodki iz naslova s.p. presegajo prihodke iz plače - meni je bilo rečeno, da to nima veze; pol bi načeloma lahko bil nekje zaposlen za minimalno plačo, od tega plačeval minimalne prispevke, zraven pa večino prihodkov dobil preko s.p., od česar pa bi plačal samo 30€ prispevkov.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

djordjevic ::

so pa stroški recimo z varstvom pri delu, oceno tveganja itd.
Velja tudi za s.p.

od česar pa bi plačal samo 30€ prispevkov.

Plus davki, kakopak.
No grave is deep enough to keep us in chains.

moj_nick ::


Če tega kapitala nimaš si lahko za 2 dni sposodiš denar, ga nakažeš na račun firme potem pa firma denar vrne. Tako prideš do d.o.o. brez tistega ustanovnega kapitala, je pa vprašanje, koliko je to smiselno.

Tega raje ne delat.
110111001001010001010000

frudi ::

Plus davki, kakopak.

Ja, to je treba bit na jasnem - eno so prispevki, drugo pa davki. Pri s.p. ti gre dobiček v osnovo za dohodnino, skupaj z vsemi ostalimi prihodki, ki pravtako štejejo v dohodnino (plača, avtorske pogodbe, študentsko delo...).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Mare2 ::

Če nimaš denarja za osnovni kapital, lahko tukaj kupiš popolnoma novo d.o.o., mislim da le za 850,00 EUR.

V tem primeru ne potrebuješ osnovnega kapitala. :)

Jan987 ::

Hja verjetno je mišljeno da gre za 850€ + osnovni kapital, ali pa je zadeva nateg in ima podjetja dolgove ali pa kaj podobnega ... ker nihče ne bi tega delal z izgubo (najprej vplačal 7,500€ kapitala nato pa vse skupaj prodal za 850€)

krneki0001 ::

Ljudje ustanovijo firmo z osnovnim kapitalom, potem dajo firmo v mirovanje, vzamejo ven kapital, ki so ga vložili in potem prodajo firmo.

KoMar- ::

Ja, pametno je zlorabljat to. Bojo še to ukinili.

Mare2 ::

Jan987: Ne ločiš kontov:

110 – Denarna sredstva na računih, razen deviznih
in
902 – Osnovni kapital – kapitalski deleži

Glej Kontni načrt.

KandazaR ::

Pri doo se moraš zavedat, da si boš moral izplačevati plačo (ne moreš prosto razpolagati z denarjem firme). Po moje se ti za začetek splača odpreti sp (sploh glede na to da bo firma polek redne službe) pa boš videl koliko dela boš imel. Še vedno lahko kasneje odpreš doo.

Invictus ::

Pri s.p je lažje priti do denarja, ki ga zaslužiš, kot je napisal KandazaR. Pri podjetju je ves denar last podjetja, kljub temu da si ti lastnik. Za izplačilo denarja rabiš precej kreativnega računovodstva. Pri s.p ga lahko poljubno dviguješ s tem da plačaš DDV, če padeš v to kategorijo in konec leta dohodnino.

LP I.

jype ::

frudi> Registracija je zastonj, so pa stroški recimo z varstvom pri delu, oceno tveganja itd.

Odvisno od dejavnosti. Za "spletne strani" delat, ne rabiš nobenih ekstra reči - mirno pisarniško dejavnost zdaj lahko tudi brez "3.5m visokih stropov" opravljaš.

plajba ::

Pozdravljeni,
bi še zaprosil za komentar : Kakšne so možnosti, da kot invalidski upokojenec pomagam sinu registrirat S.P ali d.o.o!
Ali se lahko uporabi moje ime za samo registracijo, saj dela ne morem izvajat.Sam bi bil direktor le na papirju.
LP

Djuro ::

Mimogrede, po novem letu se bodo zopet sprostila nepovratna evropska sredstva za samozaposlitev v višini 4,5k€.
Pogoj je, da si prijavljen na zavodu in da boš 2 leti samozaposlen. Koliko takole na uč zračunam, ta nepovratna sredstva ravno pokrijejo socialne prispevke za ta čas.

jype ::

plajba> Ali se lahko uporabi moje ime za samo registracijo, saj dela ne morem izvajat.Sam bi bil direktor le na papirju.

Za d.o.o. komot, za s.p. pa nisem prepričan, ampak verjetno je isto. Če hočeš s.p. se pozanimaj.

MadMicka ::

Tako kot pravijo, bolj enostavno je s.p.

plajba, seveda lahko registriraš d.o.o. ali s.p. in si direktor na papirju, sin pa dela pri tebi. Ampak, potem bi verjetno sin moral biti zaposlen pri tebi oz. delati po pogodbi o delu. Obenem pa bi ti lahko imel probleme na ZPIZ-u, koliko dobivaš kaka nadomestila od njih, tako da prej preveri še na ZPIZ-u.

IceIceBaby ::

Pomoje je z s.p. problem, če si invalidsko v pokoju, če želiš obdržati pokojnino.

Najbolj "varna" varjanta je pomoje ustanovitev d.o.o. v kateri pa nisi zaposlen. Ti si naprimer lastnik, sina pa zaposliš v firmi. D.o.o. lahko posluje tudi brez zaposlenih. Če je sin študent lahko dela preko napotnic naprimer.

Se pa splača posvetovati z računovodjo take stvari. Tudi sicer priporočam, da vsak, ki gre v posel poišče dober računovodski servis. Niso dobri samo za vodenje knjig ampak tudi za takšna poslovna/pravna/ekonomska vprašanja.

plajba ::

hvala za odgovore, sem kar nekaj izvedel;
Težava se nam pojavlja, da bi se moje ime in papirji tudi uradno upurabljali(podpis, št. izpita stokovnega...itd), saj sin nima primerne izobrazbe.
Seveda , res pa je glede pokojnine.

LP

djordjevic ::

Mimogrede, po novem letu se bodo zopet sprostila nepovratna evropska sredstva za samozaposlitev v višini 4,5k€.
Pogoj je, da si prijavljen na zavodu in da boš 2 leti samozaposlen. Koliko takole na uč zračunam, ta nepovratna sredstva ravno pokrijejo socialne prispevke za ta čas.

Upam, da res. Mene so 8 mesecev okoli prinašalo, nato pa na koncu tisto leto sredstev sploh ni bilo. So bili naši tako urno, da so jim ustavili izplačila iz ESS. Bravo, naši.
No grave is deep enough to keep us in chains.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

s.p. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013397 (8885) Vikking
»

s.p. ali d.o.o

Oddelek: Loža
3510303 (9471) Chelios
»

S.p. ali d.o.o.

Oddelek: Loža
62712 (2490) BigWhale
»

rad bi odprl svojo firmo... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
589276 (7760) Yohan del Sud
»

Ustanovitev računalniške firme

Oddelek: Loža
293274 (2398) DJroky

Več podobnih tem