» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
143 / 386
»»

imagodei ::

jype,

kako napreduje model? A se rezultate da kje videt?
- Hoc est qui sumus -

Double_J ::

A se boš umaknil iz teme JJ? Ne boš se.

Ma ti bom dal mir! Ti si še Bluerunnerju dolžan ne bomo te z dveh koncev.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

gani-med ::

>>Zemlja. Švasajo v ladjedelnicah in drugje z obločnim plamenom. Nesmisel.

Pravilen odgovor bi torej bil, da se bolj pogreje planet, na katerem so varilci in nima veze s hitrostjo rotacije ..
CO2 is the elixir of life.

Thomas ::

Kaj sem dolžan Bluerunnerju? Čisto nič. Šele zdaj sem prvič videl njegovo pisanje v tisti temi. Pa ja ne misliš da sem se ustrašil?

Ne ganimed. Tvoje iskanje temperature kot maksimalne, je nesmiselno. Precej bolj narobe kot povprečenje, je iskanje maksimuma. Zakaj ne minimuma?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Za minimum je treba postaviti drugo vprašanje?

Mimogrede, varilci so lahko razporejeni po celem planetu in potem ne bo le lokalni maksimum, ker bo povsod žgalo.

Kaj nej rečem? A se zdej hecaš?

Pokazati želim, kako absurdna so taka vprašanja; kateri planet se bolj pogreje, vrteči ali zalockan?

Ni absurdno. To direktno pove, koliko energije je tam shranjene. To ti je že Azgard povedal.

Shranjeno energijo na planetu lahko izračunaš tudi po formuli E = m c2

Double_J ::

Kaj sem dolžan Bluerunnerju? Čisto nič. Šele zdaj sem prvič videl njegovo pisanje v tisti temi. Pa ja ne misliš da sem se ustrašil?

Si pa sedaj videl, da je zadnji repliciral. Maš torej dovolj dela medtem.

Cau.
Dve šivanki...

dzinks63 ::

Mislim, da se oba zezata, teme sploh ne jemljeta resno. Gani sicer ima perspektivo, JJ je pa izgubljeni primer brez hrbtenice in išče le pozornost na forumu.

Sej lahko govorimo o količini vskladiščene energije namesto o temperaturi, če ti je toliko do tega.

Hitreje vrteči planet, v svoji površini akumulira VEČ ENERGIJE s svojega sonca, kakor recimo zalockan.

Zakaj bi hitro vrteči planet kumuliral več energije s Sonca?

V idealnem primeru je izseva ravno toliko, kot je je prejel.

Povečanje enakomernosti temperature, zmanjša izsev v Vesolje. Čez dan ogreta skala v puščavi se čez noč ohladi v interpanetarni prostor. Če pa jo vržemo v vodnjak, se to ne bo zgodilo tako hitro. Vodnjak se bo rahlo ogrel, a ker je ta hladnejši, ne seva tako močno kot bi skala. Zjutraj je vsaj nekaj te energije še na Zemlji.

Z vsakim takim povečevanjem enakomernosti, polnimo toplotni akumulator.

Sploh razni Zalivski tokovi. Spravljajo energijo tja, od koder zaradi bikvadratnosti Stefanovega zakona počasneje odteka. Je je več naenkrat na planetu.

A štekaš?

gzibret ::

Thomas - pozabljaš še na vplive oceanov in atmosfere. Konvekcijski tokovi in ostala jajca...

Tisti tvoj primer o planetu z 1 K in 1 km2 področjem z milijon K ne drži realne vode. Imaginatrno že morda, realne pa ne.
Vse je za neki dobr!

Nič ne pozabljam, gzibret, nič. Nasprotno. Poudarjam, da izravnavanje temerature na Zemlji na kakkršenkoli način, povečuje količino energije s Sonca, na obisku na Zemlji.

Mojega primera "z milijon K" ... pa ti očitno ne razumeš. Povsem pravilen je.

To so lokalne anomalije, različne na različnih planetih in lahko bi jih nastavili tako, da bi v nekaterih primerih delovale v prid zalockanemu planetu ali pa tako, da bi delovale v prid vrtečemu.

Na splošno (vključno z idealnimi in neidealnimi primeri) velja, da samo iz vrtenja (ali nevrtenja planeta) ne moremo sklepati, kdaj se bo na planetu akumuliralo več energije. V idealnem primeru je enako, v neidealnih je pa vse mogoče.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gani-med ()

gzibret ::

Mislim, da razumem. Samo ne razumem pa, kaj ima to veze z debato in GW.

Ja, štefan-boltzmanov zakon pač pravi, da telo s 2x višjo temperaturo izseva 16x več energije. Samo kaj, ko atmosfera bounca energijo nazaj. Ta enačba ne velja več. Je treba računat dolga zaporedja in limite.... + oceani + konvekcija + feedback zanke + biosfera + nagnjenost osi + sončeva nihanja + precesija orbite....
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

Lej Ganimed ... če Zalivski tok odnaša toplo vodo v mrzlo, bo bolj mlačna tako na ekvatorju kot v polarnih krajih. Okoli ekvatorja se bo izsevanje (v W/m2) zmanjšalo bolj, kakor se bo povečalo v polarnih krajih.

Res ne štekaš?

gzibret ... Ti ne štekaš, ganimed ne šteka, Double ne šteka.

Ene par - ene 10 najmanj - jih pa hudičevo dobro šteka tele zadeve.

Zalivski tokovi so specifične razmere za Zemljo.
Že na Marsu teh pogojev ni več.
Kako je pa na plinastih planetih, naprimer na Neptunu.
Kako tu vpliva vrtenje planeta na akumuliranje energije?

Tudi Zemlja ni bila vedno takšna, kot je danes
Pred milijardami let je bila celo nekaj časa Snowbal, brez zalivskih tokov.
Predstavljaj si zamrznjen planet z albedom blizu 1.

Kako je na teh planetih z akumuliranjem glede na vrtenje.

Tu govorimo o vplivu vrtenja na akumuliranje energije na splošno, ne le za primer današnje Zemlje.

Lonsarg ::

Joj joj joj joj joj joj in še enkrat joj.

Torej nekatere bom ignoriral, ker morajo najprej fiziko iz 1. letnika srednje šole narediti da bodo razumeli. Se posvetim gani-med-u da mu dokažen da je čisto smiselno uporabljat povprečno temperaturo, ko govorimo o tem koliko je planet mrzel ali topel.

Še enkrat, za energijo se strinjava, da ponazarja koliko je planet topel, oziroma koliko ima toplote akumulirane. Saj ena osnova iz katere se gre naprej.
Tak da te bom kar citiral:

V idealnem primeru je izseva ravno toliko, kot je je prejel.

Tukaj si dokazal, da ne veš kaj je akumulirati energijo. Akumulirana energija nima čisto nič z izssevom. Ti lahko akumuliraš vendar 1 miljardo J pa enako sevaš, kot če akumuliraš 1 J energije. Ti je zdaj bolj jasno kaj je mišljeno z tem akumulirati? Enako kot z baterijo. Če ti je jasno kaj si tukaj narobe napisal, lahko gremo naprej šele na temperaturo.

>> Akumulirana energija nima čisto nič z izsevom

Kako da ne?
če vse izsevaš, ti nič ne ostane za akumulacijo.

WarpedGone ::

A mam sam js občutek da se je nekaj sodelujočih namenoma dela neumne?
Zbogom in hvala za vse ribe

Jaz imam občutek, da nekateri zaradi dreves, ne vidijo gozda.

Pa sm že pričakoval da boš rekel, aja pa res! ...

Lej izsev se pač postavi v ravnovesje z prejeto energijo. V to ravnovesje se lahko postavi ne glede na to koliko ima akumulirano. Torej Lahko imaš tako telo ki nima NIČ akumulirano izseva pa pač vse kar dobi takoj, nič ne shrani vmes.
Štekaš?

Tako telo je naprimer idealna krogla z albedom 1.
Vsa prejeta energija se takoj odbije in nič se ne akumulira.

Taka krogla ne bo nikoli akumulirala nič prisevane energije.

Sicer pa res ne razumem, kaj hočeš povedati.
Kakšno vezo ima to z odvisnostjo akumulacije od hitrosti vrtenja?

No jaz sem ti hotel sam na lažjem primeru najprej razložiti, da potem samo vpeljemo še rotacijo notri...
Torej bom dal naš slavni primer. Zamrznjem planet, ki ima na eni polovici 1.2*temp na drugi 0 in en, ki ima povsod 1*temk.
Obe dobita in tudi sevata enako energije.

Energija je linearna z temperaturo površja planeta(idealni primer, a vendar najprej delamo z ideali, potem naprej)

Tisti, ki je pri miru ima energijo W=k*1.2+k*0=1.2k
Tisti, ki pa je enakomiren, ima pa akumulirane več energije: W=k*1+k*1=2k

Štekaš?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Ne razumem, kaj to računaš?

Energijo? Kinetična energija malekul snovi zaradi nejne temperature je Wk=2/3 * T Oziroma ta koeficient sem že malo pozabil, morda ni 2/3. Tak se rečuna akumulacijsko energijo. Očitno tako, kot pri povporečni temperaturi tudi za akumulirano energijo nisi vedu kaj je z tem mišljeno?

W=k*1.2+k*0=1.2k

Kaj ta formula pomeni
Kaj so to za ene enote?

formulo se da pisati brez enot, če boš za vse elemente v formuli uporablal osnovne enote:)

Torej ta formula kaže linearno odvisnost energije od temperature. Tista številka 1.2 je temperatura in ima enote K, končni rezultat pa enote J.

Je to kak čarovniški trik 8-)

Ena relacija za povezavo med sevano energijo in temperaturo je tule že neštetokrat omenjena Stefanova formula:

E = S*k*T4

E = energija
S površina sevanja
k konstanta
T temperatura

Tu ni videti, da bi bila energija linearno odvisna od temperature ..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gani-med ()

ENERGIJA je linearno odvisna od temperature.

MOČ, s katero se ta energija seva v Vesolje, je pa odvisna od četrte potence temperature.

To je ves haklc.

OMG sevana energija iz kje si to zdej potegnu. Jaz sem ti tle izračunal AKUMULACIJSKO o kateri se vendar že veš čas menimo.

Oziroma da se popravim, sevana energija ne obstaja, obstaja izsevana. Drugače pa je govora o Moči, kot je Thomas lepo omenil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Bom še enkrat napisal formulo za energijo sevanja:

E = S*k*T4

Energija sevanja je linearno odvisna od površine sevanja
in od temperature na četrto potenco (kar ni linearna odvisnost)

Kje si pa moč dobil mi pa tudi ni jasno.

S fizikalnimi pojmi delate kar malo po svoje.

Stefanova formula določi MOČ sevanja.

Koliko energije to je, je določeno s časom, v katerem seva. Integral sevanja v odvisnosti od časa, po času.

Lahko na kvadratni meter ali na planet, kakor želiš.

Ampak moč sevanja planeta, koliko GigaWattov seva, je pa določeno s četrto potenco temperature planeta.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Energija sevanja ne obstaja. Obstaja moč sevanja in energija, ki jo v določenem času odda telo.

E = S*k*T4

Ta tvoj E ima enoto površina*moč...

Moč na kvadratni meter, moč na planet, kar ti ljubše.

Azgard, jest grem spat. A boš ti dežural?

Po moje nima smisla.

Še to. Če je planet 10 krat toplejši, vsebuje 10 krat več energije in seva z desettisoč krat večjo močjo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Gostota fluxa je dejansko moč na enoto površine, ne sama moč
z enoto
W/m2

ampak smo zašli

Energija sevanja ni linearno odvisna od temperature

Ti si zašel z teme, ker nisi znal odgovoriti na moj agrument o AKUMULACIJSKI energiji. Energija sevanja,če ji že hočeš tako reči pove koliko energije planet seva, kaj ma to veze z tem koliko ma planet AKUMULIRANE energije? Daj zjasni se no...

Izsevana energja nič ne pove o tem, koliko je akumulirane energije

KOliko je planet topel/mrzel pa nam pove akumulirana energija je tako? Tko si se prej strinjal nekaj postov nazaj namreč.

Premog in nafta tudi hranijo akumulirano energijo s Sonca.
Je Zemlja kaj bolj topla, če so rudniki bolj polni premoga?

Ja čaki, zdaj pa prevec posplošuješ. Če hočemo meriti koliko je planet topel/mrzel, bomo merili toplotno energijo, ki jo ima. Pusti vse ostale energije fuzija, fizija, premog itd. Sem mislil da to vemo, saj smo vendar z temperaturami se šli, ne z kemičnimi lasnosttimi snovi.

Pusti temperaturo pri miru, ker se boš čisto zaplezal.
Raje se pogovarjaj o energiji.
S temperaturo ne moreš računati tako, kot z energijo.
Energija je tista, ki se ohranja, akumulira in pretaka, seva, temperatura je pa bolj nek statistični pojem.

Ja saj se pogovarjamo o energiji. O toplotni energiji specificno, oziroma nekateri ji rečemo toplota, zato tudi izraz planet je bolj topel, ima več toplotne energije.

Torej je zate akumulirana toplotna energija pokazatelj toplote planeta?

Planet je bolj topel, če seva več toplotne energije.

Jao si trd. Sevanje ni podatek stanja! Dokler tega ne priznaš ne rečem več besede, ker sem 90% prepričan, da se smejiš na moje odzive, ko me samo sprobavaš koliko neumnosti prenesem preden zapustim to debato.

Ne nič se ne smejim. Imam še eno drugo delo, vmes na tule na hitro odgovarjam (zato so odgovori krajši).

Poglej, ko merimo kako vroče je kakšno nebesno telo, merimo njegovo skupno sevanje.
Če te zanima konkretno Zemlja, si se izrazil tako, kot da te zanima planet kot celota, torej kot nebesno telo.

Torej te ne zanima kako toplo je v Brazliji ali v babičini pečici za piškote.

Če bi pa rad vedel več o mikro klimi, kako toplo je naprimer na polih ali okoli ekvatorja, si bo treba pa spustiti malo bližje.
Samo v tem primeru izračuni ne bodo več tako enostavni in prevelike poenostavitve zaradi kaotčnosti in velikega števila vplivov običajno vodijo tudi v velike napake.
««
143 / 386
»»